mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Meyan Kökü Şerbeti Tarifi, Nasıl Yapılır?🍹🥤

Aşlama nedir? Evde meyan kökü şerbeti nasıl yapılır? Mayan, aşlama, haşlama, boyam, biyam, tatlı kök gibi mahalli adları olan meyan kökünün birçok hastalığa iyi geldiğine inanılır. Sıcak havalarda da serinletici vasfı ile rağbet görür. Bilhassa hazmı kolaylaştırması gayesiyle ramazan ayında iftar ve sahur sofrasında yer alan meyan şerbetini hazırlamak çok kolay... Meyan kökü içeceği nasıl hazırlanır?

MEYAN-KÖKÜ-ŞERBETİ-(Mayan- Aşlama-Boyam-Biyam-Tatlı kök)

Meyan Şerbeti Tarifi Malzemeleri - Boyan içeceği nasıl yapılır? Ava Susê

Bir kase meyan kökü lifi

İki litre su

İsteğe göre karanfil, tarçın, nane yaprakları

MEYAN-KÖKÜ-ŞERBETİ-(Mayan,- Aşlama,-Boyam,-Biyam,-Tatlı kök)

Adana Meyan Kökü Şerbeti Tarifi - Meyan Kökü Şerbeti Nasıl Yapılır Evde Meyan Kökü İçeceği Nasıl Yapılır?

  1. Kaynatmaya ve şeker ilavesine ihtiyaç duyulmadan hazırlanabilen bir içecektir.
  2. Meyan kökleri akan suda az bir süre yıkanarak tozlarından arındırılır.
  3. Rengini ve tadını vermesi için temiz bir tülbente sarılarak tencereye konulan iki litre suyun içine bırakılır.
  4. Üç - dört saat burada bekletilen meyan kökleri tencerenin içinden çıkartılır. Konulan meyan miktarı ve istenen dem seviyesi bekleme süresini belirler. Ancak demli olması halinde su eklenerek açılabilir.
  5. Elde edilen şerbetin içinde tortu olabileceği düşüncesiyle tel bir süzgecin üzerine, kullanılmış olan tülbendin bir parçası getirilerek tekrar bir süzdürme muamelesi yapılır. Berraklığı korumak için dipteki bir parmak kalınlığındaki tortulu kısım süzdürme muamelesine katılmaz. Sunulacağı sürahiye aktarılırken yüksekten dökülerek köpürtülür.
  6. Meyan Kökü Şerbeti arzu edilirse kokusunu değiştirmek için içerisine çubuk tarçın ve iki - üç karanfil veya nane yaprakları konularak soğuk olarak veya buz parçaları eklenmek suretiyle servis edilir.

Meyan Kökü Şerbeti Yapımı, Antep Usulü Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır? Meyan Otu Şerbeti Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve Meyan Serbeti Tarifi Püf Noktaları

  1. Yaz aylarında Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis, Urfa, Diyarbakır, Adana, Mardin gibi güney ve doğu illerinde hususiyetle Ramazan gecelerinde iftar ve sahur yemeklerinde serinletici, hazmettirici ve rahatlatıcı bir içecek olarak yaygındır. Sonraki oruç gününde susuzluğu önleyeceğine inanılır. Osmanlı mutfağında yer alan içeceklerdendir.
  2. Meyan şerbeti kaynatılır mı? Rengini ve lezzetini vermesi için sadece suda bekletmek yeterlidir. Bununla beraber daha hızlı ve daha ekonomik bir netice için kaynatma yoluna gidilir.
  3. Renk: Meyan şerbetinde buz ve karbonat Tülbendin içine alınan meyan kökleri üzerine büyük buz kalıpları konulduğunda eriyen buzlardan gelerek bu köklerden süzülen suyun altta yer alan ve içinde çubuk tarçın ve karanfil yer alan kaba birikmesiyle elde edilen şerbetin kola rengine daha yakın olması beklenir. Ayrıca rengini koyulaştırmak üzere çay kaşığının ucuyla şerbete karbonat ilave edenler de vardır.
  4. Meyan kökü şerbeti ne zaman içilmeli? Koyu yapıldıysa güçlü tadı ile sonrasında gelen lezzetleri bastıracağından yemek öncesi yerine yemek sonrası içilmesi tavsiye edilir.
  5. Meyan balı nasıl yapılır? Meyan balı, meyan bitkisinin köklerinin kaynar suda işlenip meyanlı suyun yoğunlaştırılmasıyla imal edilen özüdür. Piyasada toz, silindir çubuk veya dört köşe parçalar halinde sunulur. Parlak siyah renkli, tatlı bir kütledir. Suda kolaylıkla erimektedir. Yapısı meyanköküyle aynıdır, ama glisirizin nispeti %20 olup daha yüksektir. Göğüs yumuşatması, mukozaları koruması, öksürük kesmesi ve yara iyileştirmesi beklenir. Bu sebeple bazı pastillerin yapısında yer alır. Mide rahatsızlıklarında da kullanılır.
  6. Meyan Kökü İbrahim Saraçoğlu: Ticari olarak lifleştirilen seviyede ince kıyılıp beklemesi halinde oksidasyona uğrayıp tesirini kaybedebilir. Susuzluğa karşı böbrek üstü bezine emir vererek böbreğin, vücudun su tutmasını sağlar. Bu nedenle 12 olan tansiyonu 12,5’e çıkarabilir. Heyecan ve endişe duygusunu giderir. Diğer taraftan zona hastalığına karşı fındık seviyesinde kökleri parçalanmış meyan kökü 7-8 dakika kadar kaynatılıp zonalı bölgeye kurudukça sürülür, kalanı süzülüp içilir.
  7. Meyan kökü şerbeti ekşi lezzet Bazıları meyan şerbetini limon gibi ekşi lezzetler ilavesi ile tercih edebilir.
  8. Meyan kökü şerbeti kaynatılır mı? Meyan Kökü Kaynatma Kaynatmaya ihtiyaç olmadan tat ve rengini vermektedir. Bununla beraber ticari olarak daha verimli kullanmak gayesiyle kaynatılmaktadır. Çukurova yöresinde, Adana'da seyyar meyan şerbeti satanlar, meyan kökünü kaynatıp daha sonra hususi tenekelerde damlama sistemiyle üretirler.
  9. Meyan kökü çayı nasıl yapılır? Meyan kökü çayı nasıl hazırlanır? Kök parçalarıyla: Kaynayan bir litre suya altı adet kök parçası atılır ve on dakika kaynatılır. Ilınıncaya kadar demlenmesi beklenir. Ilınınca süzülür. Aç veya tok karnına bir su bardağı kadar içilir. Kök tozuyla: Bir fincan kaynamış suyun içerisine bir çay kaşığı toz meyan kökü atılırsa bir bardak meyan kökü çayı elde edilir. Demlik içinde aynı ölçü kullanılabilir. Çayı içmeden önce on dakika demlenmesi beklenir. Kendisi tatlı olduğundan hiçbir tatlandırıcı malzemeye ihtiyacı yoktur. Soğuk da içilebileceğinden her gün taze hazırlamaya gerek bulunmaz. Meyan kökü çayı ne zaman içilir? Günde kaç kez içilmelidir? Çayı aç karnına veya yemeklerden sonra, öğle ve akşam yemeğinden sonra bir bardak içilebilir. Meyan kökü çayı ne işe yarar? Hazımsızlık, stres ve uykusuzluk için kullanılır. Meyan kökü çayını kimler içemez? Tansiyonu, böbrek taşı olanlar dikkatli kullanmalılar, taş düşürür.

Meyan Şerbeti Faydaları - Meyan Kökü Şerbeti Faydaları - Meyan Kökünün Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Meyan Balı Faydaları ve Zararları

Aşlama Faydaları, Meyan Kökü Şerbetinin Faydaları, Meyan Kökü Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Şifalı tıbbi bir bitki olan meyanın halsizlik, düşük tansiyon, ülser, böbrek taşı, sindirim ve solunum sistemi hastalıklarına, cilt sorunlarına, bazı kanser türlerine iyi geldiğine inanılmaktadır. Öksürüğe, yüksek ateşe, ses kısıklığına, ağız içi yaralara, kramplara karşı da kullanılan meyan şerbetinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenir. Ancak sebep olacağı potasyum kaybını dengelemek için muz, üzüm, kayısı veya hurma yenilmesi gerektiği ifade edilmektedir. Meyan kökü şerbeti zayıflatırmı? Meyan kökünün vücuttaki yağların yakılmasına yardımcı olduğuna dair iddiaların ilmi temellerine ulaşabilenler yorumlarda belirtebilir.

Meyan Kökü Faydaları: Meyan Kökü Şerbeti Böbrek Taşı Düşürür mü?

Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Başkanı Prof.Dr. Yahya Sağlıker, bilhassa Adana ve Güneydoğu bölgesinde yaygın olarak içilen meyan kökü şerbetinin (aşlama) bazı hastalıklarda vücudu zararlı olduğunu söyledi. Her ilacın, bitki, meyve ve gıdanın olduğu gibi meyan kökünün de yan etkileri ve kullanılmaması gereken yerler var. Çünkü bu şerbette glisirizik asit ve gliese retinoik asit olarak başlıca iki madde var. Bunlar insan böbreğinin üzerinde yer alan böbrek üstü bezinden salgılanan 'Aldosteron' adlı maddenin aynısı... Meyan kökü şerbeti satılan iş yerlerine 'Kalp, böbrek, şeker doktoru' yazılmasını doğru değil. Bu maddenin 3-4 gün kullanılması halinde tansiyon çok yüksek rakamlara çıkar. Vücutta su toplanırken ayaklar ve yüz şişebilir. Eğer her gün 3-4 bardak tüketilirse 1 hafta sonra vücut ağırlığında 3-4 kilo artış olabilir. Bu bakımdan çok tehlikelidir; insan kendi içinde boğulur ki bu da kalp yetmezliği yapar. Bilhassa böbrek, akut böbrek ve kronik böbrek hastaları meyan kökü şerbetini kullanmamalıdır. Yine şeker hastalarından iğne ve insülin kullananlar bu şerbeti içmemelidir. Kalp hastaları, kalp yetmezliği ve kronik karaciğer rahatsızlığı olanlar bu maddeden tüketmemelidir. Çünkü bu hastalar da az idrar yapar ve vücutlarında su toplanır. Eğer bu hastalıkları olanlar meyan kökü şerbeti kullanırlarsa son derece vahim sonuçlar hâsıl olabilir. Onun için aşlama dükkânlarının kapılarına bu böbrek, kalp şeker doktorudur yazmak doğru değil..." "Bu maddenin yararları da var. 'Aldosterone' denilen madde midedeki gastrit, 12 parmak bağırsağında duodenit, yemek borusunda ozofajit veya yemek borusu, bağırsak ile mide ülseri rahatsızlığı olanlara iyi gelir. Dolayısıyla oradaki ülseri, iltihabı iyi etme, enflamasyonu dağıtma özelliklerinden dolayı belki dükkanlarının duvarlarına böbrek doktoru, kalp doktoru yazanlar o kağıtları çıkarabilirler. Mide doktoru, 12 parmak doktoru, yemek borusu doktoru derlerse çok daha güzel olur.

Meyan Kökünün Cilde Faydaları:

Meyan kökü çayının düzenli kullanıldığında cildi yatıştırıp ve nemlendirdiğine inanılır. Bir çay kaşığı zerdeçal tozu ile karıştırarak meyan kökü maskesi yapılıp ve cilde tatbik edilebilir. Böylece cilde parlaklık vermesi umulur. Demleyip soğuttuktan sonra meyan kökü çayı sedef, egzama ve cilt döküntüleri gibi hassas yerlere yatıştırıcı şekilde tesir etmesi için yaratması için sürülebileceği ifade edilir.

Meyan şerbetinin zararları nelerdir? Meyan kökü şerbeti zararları Uzun süreli ve yüksek miktarlı kullanım bağımlılığa, vücutta su tutulmasına ve bazı hastalıklara yol açabilir. Yan tesirleri sebebiyle yüksek tansiyon, böbrek, beyin, kansızlık, karaciğer, şeker, kalp ve benzeri rahatsızlığı bulunanlarla gebe ve emziren bayanlar için uygun olmayabilir.

Meyan kökü şerbeti nasıl tüketilir? Meyan şerbeti günde kaç bardak içilmeli? DÜ Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alparslan Kemal Tuzcu, meyan şerbetinin günde bir veya en fazla iki bardak tüketilmesi gerektiğini belirterek, daha fazla tüketilmesinin kişiye yarardan çok zarar getireceğini söyledi. Bununla berber "Meyan kökü şerbeti ne kadar içilmeli?" derken bu rakam mutlak değil... "Çünkü demli çay ile demsiz çay gibi meyan şerbetinde de oran çok önemlidir. Ramazanda artan talebe yönelik her köşe başında meyan şerbeti satanları görüyoruz. Bu şekilde üretimde meyan kökü yoğunluğu çok fazla olabilir. Dozun mutlaka iyi ayarlanması gerek. Bu işi meslek edinmiş standardize üretim yapanlardan satın alarak belli miktarda tüketmek doğru bir yaklaşım olacaktır.”

Meyan kökü nerede bulunur? Meyan kökü şerbeti nerede satılır?:

Bazı market, aktar ve bazı kuruyemişçilerde ve internette ekseriyetle şerbet yapılmaya hazır meyan kökü halinde satılır. Mahalli olarak talebin yüksek olduğu Kahramanmaraş, Adana, Mersin, Şanlıurfa gibi yerlerde, Ramazan aylarında ve bilhassa soğuk içecek aranan yaz aylarında dükkanlarda ve gezici satıcılarda soğuk şerbet halinde bulunur. Mesela Meyan kökü şerbeti, Adana'da "aşlama" adıyla serinletici sağlıklı bir içecek olarak çok rağbet görür. Sokak satıcıları sırtlarındaki güğümlere doldurup gezerek satar. Taşı kumu döktüğüne, mide, böbrek ve bağırsaklara iyi geldiğine, balgam söktüğüne, kansere çare olduğuna ve tok tuttuğuna inanılır. Meyan kökü şerbeti Diyarbakır'da iftarı açma içeceğidir. Fırat, Dicle gibi su yataklarından toplanır, kök olarak sökülür, yıkanır, 15-40 cm boylarında doğranarak kurutulur, nemden ve güneş ışınlarında uzakta muhafaza edilir. Meyan kökleri soyulduktan sonra veya soyulmadan kurutulduğundan soyulmuş ve soyulmamış diye iki çeşidi olur. Değirmenlerde öğütülür, kazanlarda kaynatılıp, varillerde bol buzla demlenmeye bırakıldıktan sonra ahşap haznelerde damıtılarak içecek haline getirilir. Poşet veya şişelere konularak satılan şerbet, soğuk içilir. Meyan kökü Şerbeti Migros, Bim, A101, Şok gibi marketlerde bilhassa ramazan ayı döneminde satılabilir.

Meyan kökü ağacı: Meyan (Glycyrrhiza glabra), 150 cm'e kadar uzayabilen, baklagiller ailesinden çok yıllık çalımsı Anavatanı Rusya ve Çin olan bir bitkidir. Küçük, mavimsi, mor çiçekleri 0,8–1,2 cm uzunluğundadır. Daha çok dere yataklarında yetişir. 7–15 cm ebadında yaprakları ve bir metreye ulaşan kökü vardır. Akdeniz ülkelerinde, Asya'nın bazı bölgelerinde ve güneydoğu Avrupa'da yetişir. Bitkinin kökü "meyan kökü" olup tıpta kullanılır. Kök tatlıdır kola, meyan kökü şekeri ve meyan şerbeti hazırlanmasında sigara fabrikaları tarafından aroma amaçlı olarak kullanılır. Köklerin suyla kaynatılıp, suyun buharlaştırılmasıyla üretilen balı çubuk biçimine getirilir. Bu baldan pasta, tatlı, çikolata ve şekerleme üretiminde istifade edilir. Üç yıllık köklerinden imal edilen meyan balı koyu renkli toz, dörtgen veya çubuk biçimindeki parçalar olarak satılır ve hatta ilaç olarak kullanılır.

MEYAN-KÖKÜ-ŞERBETİ-(Mayan,- Aşlama,-Boyam,-Biyam,-Tatlı kök)

YukarıYukarı