mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Aşure Tarifi - Aşure Nasıl Yapılır? - Aşure Ne Zaman Yapılır 2023?

"Aşure günü ne zaman 2023 için, Aşure Günü bu yıl hangi gün başlıyor? 2023 Muharrem orucu ve aşure günü ne zaman? Aşure ayı ayın kaçında başlıyor?" diye merak ediyorsunuz, aşure günü Muharrem ayının onuncu günü olup bu sene 28 Temmuz 2023 Cuma günüdür. Aşure gününde, aşure yapıp dağıtacak olanlar, "Aşure nasıl yapılır?" aramasını yapıyorlar. Aşure malzemelerini hazırlamak isteyenler ise "Pratik Aşure tarifi malzemeleri nelerdir? Tam ölçülü aşure nasıl yapılır? Aşure ölçüleri nasıl olmalı? Ödüllü aşure tarifi hangisidir? Şeflerden aşure tarifi var mı? Aşure en güzel nasıl yapılır?" arayışında bulunuyor. İşte aşure yapılışı hakkında merak edilen bilgiler... Misafirlere, komşulara ikram edebilecek nefis lezzetli bir aşure nasıl yapılır ve malzemeleri nelerdir? İşte püf noktaları ile kolay aşure tarifi resimli olarak...

ASURE NASIL YAPILIR 1

Kolay Aşure Malzemeleri Nelerdir? Aşure içinde ne var? Aşure içine neler konur? Aşure İçin Ne Lazim? 1 Bardak Buğdaydan Aşure Tarifi

Bir su bardağı aşurelik buğday

İki su bardağı toz şeker

Bir kahve fincanı pirinç

Yarım su bardağı kuru fasulye

Yarım su bardağı nohut

Bir çay bardağı kuru üzüm

On - on iki adet kuru kayısı

Altı - sekiz adet kuru incir

Portakal kabuğu rendesi

Beş su bardağı içme suyu başta eklenir. Ayrıca ilave için en az bir o kadar kaynamış su hazır tutulur.

Bir fiske tuz

Üzerini süslemek için: Toz tarçın, kuş üzümü, ceviz, kavrulmuş fındık, nar tanesi, istenirse kabuğu soyulmuş badem

Ön hazırlık: Satın alırken malzemelerin tazelik ve kalitesi neticeye tesir edecektir. Bilhassa bakliyatın bu yılın mahsulü olmasında fayda bulunmaktadır.

ASURE NASIL YAPILIR 4ASURE NASIL YAPILIR 5ASURE NASIL YAPILIR 3ASURE NASIL YAPILIR 2ASURE NASIL YAPILIR 8

Aşure Nasıl Yapılır? - En Güzel Aşure Tarifi Kolay Aşure Tarifi Pratik - Klasik Aşure nasıl yapılır? - Aşüre Tarifi - Buğdaydan Aşure Nasıl Yapılır? 10 Kişilik Aşure Tarifi

  1. Bir gece önceden aşurelik buğday iyice yıkanıp üzerini geçecek kadar su konularak bir - iki taşım kaynatılır ve altı kapatılır. Kapağı da örtülerek bırakılır. Kuru fasulye ve nohut yıkanıp ayrı ayrı ıslatılır.
  2. Ertesi günü kuru fasulye ve nohut ayrı ayrı haşlanır. Ayrı ayrı haşlamanın hikmeti pişme sürelerinin farklılık göstermesidir. Aynı anda haşlansa biri aşırı yumuşarken diğeri sert kalabilir.
  3. Fasulye kabuğundan ayrılmayabilir, lakin nohudun kabuklarını çıkarmakta fayda vardır.
  4. Önceden ıslatılan ve bir miktar yumuşamış buğday büyükçe bir tencereye alınır.
  5. Üzerine beş su bardağı içme suyu ilave edilir ve pişmeye bırakılır. Gereğinde eklenmek üzere kaynamış su hazır tutulur.
  6. Kayısı ince ince doğranır, yıkanır ve suya bırakılır. Kuru üzümler yıkanır ve suda bekletilir.
  7. Yumuşayan buğdaylara ayrı ayrı haşlanıp süzülen fasulye ve nohut ilave edilir, renginin açık olmasına katkı yapacak yıkanmış pirinç katılır. Kef (köpük) oluşursa alınır.
  8. Tenceredekiler iyice yumuşayınca suları süzülen üzüm, kuru kayısı ve doğranmış kuru incir ilave edilir. Pişme bakımından bu malzemeleri de kesmeden önce ayrıca haşlamaya gerek yoktur. Aşurenin rengini korumak için kaynatıp sularını dökerek tencereye ilave edilmesi önerilse de aslen rengi koyulaştıran incirdir.
  9. Aşurenin suyu kontrol edilir. Çok katı ise kaynamış su ilave edilebilir.
  10. Pişmeye yakın şeker, tuz ve portakal rendesi ilave edilir. Şeker bakliyatın içine geçince kıvam kontrolü yapılır. Dibine tutmaması için ara ara karıştırılır.
  11. Kıvama gelen aşurenin altı kapatılır. Sıcak olarak kâselere boşaltılır.
  12. Soğuduktan sonra isteğe göre süslenir. Tarçın, kuş üzümü, ceviz, nar konulabileceği gibi içine konan kuru kayısı ve kuru incirler çok ince şerit halinde kesilerek Kolay Aşurenin üzeri süslenir.

ASURE NASIL YAPILIR 6

En Kolay Aşure Nasıl Yapılır? Aşure Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve "Aşure Nasıl Yapılır? Normal Aşure Tarifi" Püf Noktaları:

  1. Asure Tarifi ve Gülsuyu: Sevenler için gıdalara uygun gülsuyu aşurenin altını kapatmadan hemen önce bir yemek kaşığı olarak ilave edilebilir. Gıdalara uygun olanlar umumiyetle etiketi üzerinde belirtilir, diğerleri cilt bakım malzemesi olması gayesi ile yapılmıştır.
  2. Aşurenin tarifinde bakliyatın haşlanma seviyesi: Nohut ve fasulyeler iyi pişmeli, lakin ele alındığında dağılmamalıdır. Çünkü şekerle pişen fasulye ve nohutlar biraz daha sertleşirler.
  3. Kuru Incir Asureyi Karartır mı? Aşure yapımında incir nasıl koyulur? Kuru incir rengi koyulaştıracağı için isteğe göre konmayabilir veya en son haşlanıp bir kaç su değişerek ilave edilir. İstenirse kararmaması gayesiyle incir ve ceviz gibi malzemeler yalnızca aşure soğuduktan sonra süslemede kullanılabilir.
  4. Aşure kaç malzemeden yapılır? Aşureye hangi meyveler konur? Aşureye ne atılır? Aşure için gerekli malzemeler nelerdir? Aşure vejetaryen, süt ve bal da kullanılmayacaksa vegan bir tariftir. Aşurenin içinde kaç çeşit olması gerekir? Aşure malzemeleri kaç çeşit olmalı? Aşurenin içinde kaç çeşit olması gerekir? Geleneğe göre aşure, tahıl, bakliyat, baharatlar, meyve ve tohumlardan oluşan 41 çeşit malzeme ihtiva etmelidir. En az 7 malzeme olması (buğday, nohut, kuru fasulye, kuru kayısı, kuru üzüm, toz şeker, içme suyu) gerektiği söylenir. Bu "Az malzemeli aşure nasıl yapılır?" sorusunun da cevabıdır. Fakat tarif esnektir, en temel malzemesi buğday olan aşurenin malzemeleri bölgelere, mevsime, zevklere göre değişir. Bu sebeple "Aşure nasıl yapılır malzemeleri?" denilince sabit bir malzeme listesi verilemez. Bununla beraber her bir malzemenin ideal pişme süresi farklı olacağından dengeli kullanım ve doğru pişirme, malzemelerin çiğ kalmaması için gereklidir. Esas aşure malzemesi içme suyu ve şekerdir. Kullanılacak malzemelerin yapısındaki şeker de dikkate alınarak şeker miktarı ayarlanır. Aşureye ne kadar şeker konur? Yukarıdaki ölçülerle iki su bardağı şeker yeterlidir. Bununla beraber tercihe göre kontrol de edilerek bu miktar arttırılıp azaltılabilir. Şekeri az konulan bir aşure, tatlıdan ziyade yemek duygusunu verebilir. Şekerin bakliyatın içine geçtiğini anlamak için bir kaşık aşure tabağa alınıp soğutularak tadı kontrol edilir. Çünkü bakliyatın tatlılık seviyesi soğuyunca kendini belli eder. Şeker yerine veya şekerle birlikte bal ve pekmez kullanımı da mümkündür. Diğer aşure malzemelerini beş grupta tetkik edebiliriz: 1) Bakliyat: Aşurelik veya yarma buğday, kuru fasulye, nohut ve pirinç sıklıkla kullanılır. Bulgur, kuru bakla, kuru börülce, maş vs diye devam edilebilir. 2) Kuruyemişler: Ceviz, fındık, çiğ badem, toz veya file Antep fıstığı kullanımı yaygındır. 3) Baharat: Aşure baharatının içinde neler var? Tatlıları lezzetlendiren karanfil ve iştah kabartan kokusuyla tarçın kullanılan temel baharatlar arasındadır. 4) Kuru Meyveler: Aşureye renk katan kuru üzüm, kuru kayısı, kuş üzümü ve kuru incir bu kısımda yer alır. Bu grup, kuru yemişler arasında da sayılabilir. 5) Taze Meyveler: Portakal kabuğu, limon kabuğu, elma, nar klasik aşure tarifinde daha çok kullanılan taze meyvelerdir. Bütün malzemelerin tazeliği ve kalitesi iyi bir aşure için faydalı olacaktır.
  5. Bol malzemeli Aşure nasıl yapılır? Aşure malzemeleri 41 çeşit nelerdir? 1.Aşurelik buğday, göce 2.Ayva, 3.Bal, 4.Bulgur, 5.Çörek otu, 6.Çubuk tarçın, 7.Elma, 8.Gül suyu, 9.Havuç rendesi, 10.Hurma, 11.İrmik, 12.Karanfil, 13.Kestane, 14.Kuru börülce, 15.Kuru fasulye, 16.Kuru kayısı, 17.Kuru üzüm, 18.Kuş üzümü, 19.Limon suyu, 20.Nohut, 21.Pekmez, 22.Pirinç, 23.Portakal kabuğu rendesi, 24.Sıcak su, 25.Süt, 26.Toz şeker, 27.Tuz, 28. Vanilya; Üzeri için: 1.Antep fıstığı, 2.Badem, 3.Beyaz kuru dut, 4.Ceviz, 5.Dolmalık fıstık, 6.Fındık, 7.Hindistan cevizi, 8.Kuru incir, 9.Nar, 10.Siyah haşhaş tohumu, 11.Susam, 12.Tarçın, 13.Yer fıstığı. Aslında bu listeye eklenebilecek daha bir çok malzeme var. Mesela, kırmızı ve yeşil mercimek, darı tanesi kurusu, ay çekirdeği içi, kabak çekirdeği içi, mandalina, kamkat, bergamot kabuğu, tane karabiber, muskat, kimyon, toz zencefil, kaju, Zemzem suyu, mısır, muskat, yaban mersini, ... "41 çeşit koyamazsan bal koy, çünkü arı en az 41 çiçeğe konmuştur." denir, bir kaşık bal eklenerek "Ballı Aşure" yapılırmış. Elde bulunan malzemelerle olabildiğince uyumlu bir lezzet sunacak bir liste yapılabilir.
  6. Aşureye kuru bakla nasıl konur? Kuru bakla çok çabuk parçalandığı için akşamdan ıslatılıp, aşureye pişmeye yakın en son ilave edilir. Bir - iki saat ıslatılıp bir - iki dakika kaynatıldıktan sonra da katılabilir. Muğla ve civarında aşurenin kuru baklasız pişirilmemesi âdeti var.
  7. Aşureye yer fıstığı konulur mu? İstenirse aşurenin içine bir çay bardağı kavrulmamış (çiğ) yer fıstığı da ilave edilebilir. Lakin ekseriyetle süsleme maksatlı kullanılır.
  8. Aşureye tarçın konur mu? Şekerle birlikte daha sonra çıkarmak üzere çubuk tarçın da eklenebilir. Tarçın rengin bir miktar daha koyu olmasına yol açacaktır.
  9. Aşureye yaş incir konur mu? Aşureye elma konur mu? Aşureye muz konur mu? Kuru incir konulan aşureye yaş incir konulur mu? Süsleme maksatlı olarak doğranmış muz, elma, taze incir gibi taze meyveler ilave edilebilir.
  10. Aşureye buğday yerine bulgur konur mu? Konulabilir.
  11. Asureye hurma konur mu? Aşureye kuru dut konulur mu? Mümkündür. Aşurenin rengini koyulaştıran dut kurusu, kuru incir, kuru kayısı gibi meyveler için ön haşlama yapılır. Çıkan suyu kullanılmaz.
  12. Aşureye safran konur mu? Karabük'ün Safranlı aşuresi meşhurdur. Sarı suyu çıkana kadar ılık suda ıslatılmış bir çay kaşığı safran şekerle birlikte eklenir.
  13. Aşureye badem konur mu? Aşureye badem nasıl konur? Kabuğunun ayrılması için bir kaba çiğ badem konulup üzerine ılık su eklenir ve sabaha kadar bekletilir. Aşureye çiğ badem nasıl konur? Badem soyulur, istenirse ikiye ayrılır. Pirinçten sonra tencereye dahil edilebilir. Asureye fındık ne zaman konur? Süsleme malzemesi olması da yetebilecek fındık, bütün veya kırılmış vaziyette bademle beraber ilave edilebilir.
  14. Aşure kalorisi 100 gramı 313 kcaldir.
  15. Aşureye portakal nasıl konulur? Portakallı aşure nasıl yapılır? Aşurenin içine portakal nasıl konulur? Aşureye portakal suyu konur mu? Aşureye portakal kabuğu nasıl konur? Portakalın kabuğu, acı bir tat katmaması için beyaz kısmına inilmeden rendelenir. Bir adet taze portakal kabuğunun rendesi veya portakalın sıkılmış suyu ilave olarak kullanılır. Buğday su ile pişip yumuşayınca yukarıdaki şekilde hazırlanan nohut, fasulye ve pirinç eklenir. Aşure biraz kaynayınca tencereye kayısı, portakal suyu ve portakal kabuğu eklenir.
  16. Aşureye karanfil nasıl konulur? Aşureye karanfil ne zaman konur? Karanfil aşureyi ocaktan alma zamanı yaklaşınca veya hemen aldıktan sonra ilave edilmelidir. Karanfil tohumları bir bardak suda bir taşım kaynatılır, süzülen karanfil suyu aşureye son anda katılır.
  17. Aşureye limon kabuğu konur mu? Konulabilir. Lakin açık renk bir aşure için en son aşamada veya piştikten hemen sonra tencereye alınır.
  18. 4 Kişilik Aşure Tarifi Nasıl Yapılır? 5 Kişilik Aşure tarifi, 6 kişilik Aşure Tarifi Porsiyonlamaya bağlı olarak değişse de yukarıdaki tarif 10 kişilik aşure tarifidir. Az kişilik aşure tarifi, mesela 4 kişilik aşure tarifi için ölçüler yarıya indirilebilir. Diğer taraftan 4 su bardağı buğdaydan aşure yapmak için ölçüleri de dört katına çıkarmak gerekir. Elbette bu durumda 5 litrelik tencerede aşure tarifi olmayacaktır.
  19. Antep usulü pekmezli aşure tarifi nasıl yapılır? Aşurelik buğday bir gün önce bir taşım kaynatılır, ağzı kapatılıp bekletilir. Sonraki gün akşamdan ıslatılmış fasulye, börülce ve nohut ayrı ayrı on beş dakika kadar pişirilir. Küp küp kesilmiş kayısı, fıstık içi, incir, badem ve kuru üzüm suda on beş dakika tutulur. Buğday yarım saat kadar pişirilir. Bütün malzemeler buğdayın (dövmenin) üzerine dökülüp karıştırılır. Şeker ve bir çay bardağı kadar pekmez de ilave edilerek yarım saat kadar kaynatılır. Üzüm, badem, fıstık, incir, kayısı, tarçın, karanfil eklenir. Üzeri kavrulmuş susam ve cevizle süslenir.
  20. Aşurenin kıvamı nasıl anlaşılır? Aşurenin piştiğine karar vermenin en iyi yolu suyunun rengine ve yoğunluğuna bakmaktır. Muhallebi kıvamını beklemeden aşure ocaktan alınır. Kaşıktan dökülen zeytinyağı kıvamı yetecektir. Çünkü soğuyunca daha da katılaşacaktır. Çok sulu kaldıysa az nişasta ekleyip kıvamı yoğunlaştırılabilir.
  21. Aşurelik buğdayın suyu dökülür mü? Yukarıdaki tarifte bulunmayan şu ifadelerin benzerini, tarifi birbirinden kopyalayan bir çok sitede bulabilirsiniz: "Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra tencereye koyup üzerine kaynar su döküp on dakika kaynatılır. Çıkan buğday sarı suyunu süzülür. Aynı iş bir kere daha tekrarlanır ve süzülür. Daha sonra kaynar su ekleyerek buğday kırk dakika kadar kaynatılır. Akşamdan buğday iki kez kaynatılıp suyu süzülürse sıcak suda sabaha kadar da bekletilirse ertesi gün sadece on beş dakika bile kaynatmak yetebilir." Şimdi, öncelikle iyi yıkanmış bir aşurelik buğdayda bu tarz sarı su çıkmayacaktır. Bir gece veya birkaç saat önceden iyice yıkanıp üzerini geçecek kadar su konularak bir - iki taşım kaynatılıp altı kapatılarak kapağı örtülen aşurelik buğdayda sabah dökülecek bir su kalmayacaktır.
  22. Düdüklüde Aşure Tarifi Akşamdan ayrı yerlerde ıslatılmış buğday, nohut, fasulye suları süzülerek, tekrar su ilavesiyle tek tek düdüklüde pişirilip suları ile beraber aşurenin pişirileceği tencereye alınması usulüdür. Şöyle ki sonraki gün buğday süzülüp sekiz su bardağı suyla düdüklü tencereye konulup kaynatılır. Düdük ötünce yirmi dakika daha pişirilir. Suyuyla beraber başka bir kısık ateşteki tencereye alınır. Fasulyenin ıslama suyu süzülüp düdüklüde dört su bardağı suyla kaynatılır. Düdük ötünce on dakika daha pişirilip suyuyla beraber buğdayın olduğu tencereye konulur. Nohudun ıslama suyunu süzülüp, düdüklüde dört su bardağı suyla kaynatılır, düdük ötünce on dakika daha pişirilip suyuyla beraber buğdayın olduğu tencereye alınır. Diğer malzemelerin usulünce ilavesiyle pişirme tamamlanır.
  23. Tahta kaşık: Aşureyi karıştırırken ve kaselere aktarılırken mümkünse tahta bir kaşık kullanmak lezzeti için katkı sağlayabilir.
  24. Doğru kase: Aşureyi farklı renklere sahip aşure malzemelerinin kendisini gösterebilmesi için cam kaselerde servis edilmelidir. Tadına zarar verebilecek tek kullanımlık alüminyum kaplar tercih edilmemelidir.
  25. Aşure sulu olursa ne yapılır? Aşure şekersiz olursa ne yapılır? Çok su ilave edilirse buğday onu çekip şişemez ve aşurenin kıvamı çok sıvı olur. Bir su bardağı hafif haşlanmış buğdayın içerisine beş su bardağı su ilave edilir, lakin burada diğer bakliyatların miktarı da dikkate alınır. Aşurenin az pişirilmesi ve bakliyatın nişastalarının ortaya çıkmaması sebebiyle de çok sulu kalabilir. Aşurenin bütün malzemeleri ilave edilip kaynatıldığında kıvamı çok sulu gelirse bir süre daha kapaksız durumda kaynatılıp suyu buharlaştırılarak yoğunlaştırılır. Lakin çok koyu olması da gerekli değildir. Çünkü aşure bekledikçe koyulaşır. Diğer bir usul, elde varsa biraz daha buğday veya pirinç ekleyip ocağa almaktır. Ayrıca biraz nişastayı suyla açıp ocaktaki aşureye dökerek kıvamı yoğunlaşana değin pişirmek de bir çaredir. Lakin nişasta aşurenin rengine zarar verir ve durdukça kıvamını sulandırabilir. Bunun yerine bir yemek kaşığı unu biraz su ilavesi ile çırpıp aşureye katılarak beş - on dakika daha kaynatmak daha faydalı olabilir.
  26. Aşurenin kıvamı çok katı olursa ne yapılır? Aşurenin şekeri fazla gelirse ne yapmalı? Aşurenin kıvamı, suyunun az gelmesi, şekerinin kıvamı yoğunlaştırması, fazla pişirilmesi veya bakliyat dengesizliğinin neticesinde çok katı olabilir. Aşureye şeker ne zaman konur? Aşurenin şekeri ilk aşamada eklenirse pişme boyunca tencerede kalacağından hafif karamelize olup kıvamı koyulaştırmaya başlar, hatta dibi de tutabilir. Şekeri sonlarda ilave edilir. Aşure, eklenen bakliyatla kaynadıkça yoğunlaşır ki hazır tutulan sıcak su ara ara ilave edilebilir. Ayrıca aşure piştikten sonra da kıvamı katılaşmaya devam eden bir tatlıdır. Vaktinde ocaktan alınmalıdır. Ola ki çok koyulaştı, ocağa yeniden alınıp katılığını açacak kadar su eklenir. Su eklenince tadı azaldıysa aşureye sonradan seker konur mu? Böyle bir durumda şeker de eklenir. Bir süre pişirilince kıvamı düzelir.
  27. Aşurenin Beyaz Olması İçin Ne Yapmak Lazım? Aşure Rengi Nasıl Açılır? Berrak Aşure Tarifi, Kararmayan Aşure Tarifi Nasıldır? Aşure Koyu Renk Olursa Ne Yapılır? 1) Ceviz, fındık gibi yemişleri bakliyatla birlikte atarak pişirmek rengine tesir eder. Ceviz, kuru incir, limon kabuğu, tarçın içine atılmaz. Bunlar piştikten sonra süslemek için kullanılır. 2) Toz tarçın yerine çubuk tarçın kullanılır, aşure pişip altı kapatıldıktan hemen sonra tencerenin içinden alınır. 3) Karanfil piştikten sonra hemen çıkarmak üzere birkaç adet konulabilir. Daha garanti olması için bir cezvede kaynatıp suyu ilave edilir. 4) Yemişleri piştikten sonra veya süslemede ilave etmek, kuru üzüm, kuş üzümü gibi kuru meyveleri pişme aşamasının sonunda ayrı ayrı haşlayıp sularının döktükten sonra katmak renginin berrak kalmasını sağlar. 5) Süt ve 6) yıkanmış pirinç ilavesi rengin açık olmasını temin eder. 7) Buğdayın suyu berraklaşana kadar tekrarlı yıkanıp süzülerek, kaynatılıp suyu dökülerek ilavesi de bu gayeye hizmet etse de lezzetini kaybetme tehlikesi olacaktır. Buğdayda fark edilmeyen kabuk ve tozların giderilmesi için bol suda en az beş kez bol suda iki avucun arasına alınarak ovalayıp sürterek yıkanması gerektiği de ifade edilir. 8) Ayrıca nohudun kabuklarının çıkarılması ihmal edilmez. 9) Nişasta konulmaz. 10) Limon kabuğu da kullanılmak isteniyorsa aşure piştikten hemen sonra aşureye eklenir. 11) Pişerken oluşan kefler atılır.
  28. Aşure Gelenekleri: En az 7 çeşit malzeme kullanıp en az 7 kapı dağıtmak... Bazıları aşure piştikten sonra dağıtmadan önce, tencerenin önünde Yasin ve Mülk suresi okur. Buna karşılık, aşure pişirmenin kendisini bir ibadet olarak kabul etmenin bid'at (dinde aslı olmamak) ve yanlışlığı ifade edilir. Hediyeleşmek ve ikram etmek asıl değerdir. Bir tabağa alınan ilk aşure dışarı gönderilmeyip bereket getirsin diye evde bırakılır. Eskiden bazı yörelerde kızı olanın "Evlenecek kızımız var." mesajını da vermek üzere aşure yapması gerekir diye bir gelenek de varmış. Eski bir Osmanlı geleneğine göre, aşureden ilk kaşığa bakla tanesi isabet ederse bu tane "bereket getirir" diye temizlenip para kesesine konulurmuş. Bakla tanesi bir yıl kesede kaldıktan sonra, hükmü geçmiş sayılırmış.. Ermeni ve Rum kültüründe de aşure vardır. Ermeniler, 6 Ocak'ta "anuş-abur" yaparken; Rumlar, buğday, kuru üzüm ve bal ile "koliva" yaparlar.
  29. Sütlü Aşure Nasıl Yapılır? Sütlü Aşure Tarifi Bu sayfadaki aşure tarifi sütsüzdür. Aşure tarifi sütlü usulü için: SARAY🏰 USULÜ SÜTLÜ AŞURE
  30. Bakliyat nasıl pişirilir? Püf Noktaları: Fasulye, nohut, mercimek, kuru börülce ve maş fasulyesi gibi bakliyatı, lezzetli bir şekilde ve besin değerini kaybetmeden pişirmek için dikkat edilmesi gerekenler: Bakliyatları pişirirken en büyük mesele pişirme süresinin fazla uzun olmasıdır. Ayıklanıp, birkaç kez yıkanarak süzülür ve en az beş saat evvel ılık suya konarak bekletilirse sert taneleri suda beklerken yumuşar ve daha kolay pişer. Bu usul hazımsızlık ve gaz yapma meselesini de hafifletir. Hususi bir kokuya sahip olsun istenirse, haşlama suyuna bir adet defneyaprağı ve iki adet karanfil ilave edilebilir. Giderilmesi gerekli kabuklar hafif ovalamayla çıkar. Beklememek için ön haşlama yapılması uygun değildir; suyu dökülürse besin değeri kaybı olur, dökülmezse de gaz problemine yol açar. Bu gaye ile ıslatma suyuna veya pişirme tenceresine karbonat ilavesi de besin değerini düşürür. Hızlı pişmesi için düdüklü tencere daha sağlıklı olsa da en iyi usul önceden ıslatmak, pişirirken de kısık ateşte uzun süre tutmaktır. Zaten yüksek hararette kabuklar tanelerinden ayrılır. Yemeğe ilave edilen su ise sert (kireçli) olursa bakliyatın pişmesi gecikir. Pişirme süresini kısaltmak için tuzu yemek piştikten sonra, en son eklemek gerekir. Bakliyatın pişme suyuna eklenecek bir tatlı kaşığı kimyon yemeğe ayrı bir lezzet verirken gaz problemini de azaltır. Yemeği pişirirken eklenecek suyu da bir kerede ilave etmek yerine pişirme süresince sadece tanelerin üzerini biraz geçecek kadar su olması ve su seviyesinin takip edilmesi şeklinde emek harcanması en doğrusudur. Salata ve piyazlarda kullanılacak bakliyat, haşlandığı suyun içinde soğumaya bırakılırsa kabuklarının açılmasına mani olunur ve daha canlı bir manzara verilir.
  31. Aşure Çorbası Tarifi Birer çay bardağı aşurelik buğday, kuru fasulye ve nohut yumuşayana dek ayrı ayrı haşlanır. Sonra büyük bir tencereye buğday, fasulye ve nohudu ve suyu da ilave edip pişmeye bırakılır. Tuz ve kıvama göre sıcak suyu eklenir. İyice pişince yıkanmış yarım çay bardağı kuru üzüm ilave edilir. Bir tavada iki yemek kaşığı tereyağında ufak doğranmış bir adet soğan kavrulur. Birer tatlı kaşığı salça, toz kırmızı biber ve nane ilave edilip çorbaya katılır. On dakika daha pişirilir.
  32. Şekersiz Aşure Tarifi TRABZON HURMALI BALLI AŞURE TARİFİ (ŞEKERSİZ DİYET AŞURE) de ilginizi çekebilir.

ASURE NASIL YAPILIR 7

YukarıYukarı