mikrofon

Kullanıcı Oyu: 1 / 5

Yıldız etkinYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Höşmerim Tatlısı Tarifi, Nasıl Yapılır? Hoşmerim, Balıkesir

Evde Höşmerim Nasıl Yapılır? Höşmerim tatlısı nedir? Ünlü höşmerim tarifi nasıldır? Höşmerim hangi peynirden yapılır? Süt kesiğinden höşmerim nasıl yapılır? Höşmerim tatlısı TDK’da tuzsuz taze peynir, nişasta, pirinç unu konularak yapılan bir tatlı türü olarak tarif edilir. Peynir tatlısı ve peynir helvası olarak da bilinen Balıkesir'in meşhur höşmerim tatlısı siparişi için höşmerim tatlısı imalatçılarını aramaya gerek yok. Höşmerim tatlısı Bim markette bile bulunurken gerçek höşmerim tarifi ile bu nefis lezzeti ev yapımı olarak hazırlamak en iyisi olacaktır. İrmikli Höşmerim Tarifi diğer adıyla peynir tatlısı tarifini hazırlamak hiç de zor değil... "Yumurtalı Höşmerim Tarifi nasıldır? Hoş mu erim nasıl yapılır?" diyenlere işte kolay Havran höşmerim tarifi resimli olarak...

HOSMERIM TATLISI Balikesir - höşmerim tatlısı görselleri

Peynirli Höşmerim Tarifinin Malzemeleri - Höşmerim Neden Yapılır? - Evde Höşmerim Nasıl Yapılır? Höşmerim de Ne Var?

Bir litre taze süt

Höşmerim tatlısı peyniri: 300 gr tuzsuz taze lor peyniri veya rendelenmiş tuzsuz dil peyniri

Tazeliğin ve tuzsuzluğu sağlamak üzere lor peyniri evde yapılabilir: EVDE LOR PEYNİRİ YAPIMI

Bir su bardağı irmik

İki su bardağı toz şeker

Bir adet yumurta

Süslemek için ceviz, fındık, veya badem içi veya Hindistan cevizi

HOSMERIM TATLISI Balkesir 2

Peynirli Höşmerim Tatlısı Nasıl Yapılır? - Balıkesir Höşmerim Tarifi - Lordan Höşmerim Nasıl Yapılır? İrmikli Höşmerim Tarifi - Peynir Mayasız Höşmerim Tarifi Balıkesir - Taze Peynirden Höşmerim Tarifi

  1. Kolay höşmerim tarifi yapılışı için önce yumurta toz şeker ile birlikte çırpılır.
  2. Üzerine soğuk süt, irmik ve taze lor peyniri eklenip ateşte tencerenin dibinin tutmaması için sürekli karıştırılarak pişirilir. Hoşmerim yaparken en önemli püf noktası uzun süre kavurmaktır.
  3. Pişirilen lorlu tatlı katılaşınca ocaktan alınır ve servis kaplarına boşaltılır. Höşmerim tatlısı nasıl saklanır? Höşmerim sütlü bir tatlı olduğu için buzdolabında muhafaza edilmelidir.
  4. Höşmerim Tatlısının üzeri ceviz veya badem içi ile süslenir. Kaymakla sunulabilir. İstenirse tarçın serpilir.
  5. Bademle süslenecekse bademler önce sıcak suda bekletilir ve kabukları soyulur. Bir kaşık tereyağıyla kavrularak höşmerimlerin üzerine yerleştirilir. Balıkesir yöresinde ramazan iftar sofralarını süsleyen bir tatlıdır.

İrmikli Höşmerim Tatlısı Yapılışı, Tuzsuz Peynirle Höşmerim Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve Kolay Höşmerim Tarifi Yapımı Püf Noktaları

  1. Höşmerim Hangi Peynirle Yapılır? Höşmerim İçin Hangi Peynir? Yağlı tuzsuz taze peynir, tuzsuz dil peyniri, tuzsuz taze lor peyniri gibi peynirler höşmerim peynir helvası tarifinde yer alabilir. Peynirli höşmerim tatlısı tarifinde yer alan peynir tuzsuz peynir çeşitlerinden olmalıdır. Tuzsuz peynirden höşmerim tarifi yukarıda yer almaktadır. Lakin Beypazarı usulü hoşmerim tatlısı peynirsiz höşmerimdir. Höşmerim tatlısı Beypazarı'nda nasıl yapılır? Tencerede kızdırılan iki - üç kaşık tereyağına süt eklenerek kaynatılır. Üzerine un ve tuz ilave edilip kısık ateşte karıştırmak suretiyle pişirilir. Kıvamı yoğunlaşınca bir kaşık tereyağıyla bir tavaya konularak helva kavurma usulünde olduğu gibi karıştırılır. Rengi pembe olunca bastırılarak tavanın şekli aldırılır ve bir tarafının kızarması beklenir. Ters çevrilerek servis tabağına konulur. İki bardak su ile iki bardak şekerle kaynatılıp şerbet yapılır, ılık hale geldiğinde höşmerimin üzerine dökülür. Sütle beraber süt kaymağı ilave edilirse kaymaklı höşmerim tatlısı tarifi yapılmış olur.
  2. Hoşmerim tatlısı hangi ilimize aittir? Höşmerim tatlısı nerenindir? Yapılış tarzı ve adlandırma (Höşmelim) farklılıkları ile Höşmerim Tatlısı başta Batı Anadolu illeri olmak üzere bir çok ilde yapılmaktadır. Höşmerim tatlısı Balıkesir, Çanakkale, Gelibolu, Çankırı, Eskişehir, Sivrihisar, Adana, Ankara (Kızılcahamam, Beypazarı, Kutludüğün) Bolu, Bursa, İstanbul, İzmir, Konya, Afyon yörelerinde bilinen bir tatlıdır. Örneğin peynir mayası kullanılmasına, harcına bir miktar un ve kabartma tozu katılmasına, irmiğin tereyağında kavrulmasına veya sarı renk sağlamak için safran kullanımına rastlanır. Höşmerim neden sarı? Safrandan ziyade malzeme kalitesidir sebep... Balıkesir civarında umumiyetle açık sarı renkte ve akışkan vasıflı olan höşmerim, Çanakkale civarında ikram öncesi fırınlandığı için üstünde çıtır çıtır bir kabuk yer alır. Bu farklılıklar nedeniyle diğer tarifleri gerçek dışı olarak düşünmek ve "Gerçek Höşmerim Tarifi hangisi" demek ne derece doğrudur? Höşmerim tatlısı ile ünlü ilimiz hangisidir? Höşmerim tatlısı Balıkesir için diğer yörelere göre daha mühimdir.
  3. Höşmerim tatlısının tarihçesi nedir? Höşmerim tatlısının hikayesi nasıldır? Höşmerim tatlısı hikayesi olarak anlatılanları doğrulamak mümkün değildir. Lakin Anadolu'yu gezen Evliya Çelebi, höşmerimin Balıkesir'e yerleşen ilk Türkmen göçebelerinde görüldüğünü “Seyahatname”sinde ifade etmektedir. yani, Orta Asya'dan göçler yolu ile gelen Anadolu Yörükleri peynir tatlısı adıyla höşmerim yapmaktaydı. Ayrıca "Hoş" farsçada "tatlı" manasına gelir. Höşmerim tatlısının tarihi hikayesi olarak anlatılan bir rivayete göre Milli Mücadele döneminde Türk askerlerini köy evine misafir eden ve yokluk sebebiyle fazla malzemesi olmayan bir yaşlı nine bulabildiği süt, yağ, un ve şekerle hemen bir tatlı hazırlar. Sonra da askerlere ikram eder. Askerlerin o zaman çok beğendiği tatlıyı ninenin tatlıyı ikram ederken söylediği “Hoş mu erim” lafı zamanla “hoşmerim”e dönüştüğü iddia edilir. Havran'da ise Osmanlının ilk dönemine kadar giden bu tatlıya "Hoşmerim" isminin verilmesi farklı bir hikâyedir. Osmanlı döneminde ki Türk aile yapısında bugünde geçerliliğini kısmen koruyan şekilde evli olan kadınlar eşlerine 'er' veya 'erim' diye hitap ederdi. Höşmerim tatlısı tarihçesi ve höşmerim hikayesi olduğu söylenen bu anlatımda uzun yıllar sonra beklenmedik bir şekilde askerden evine dönen evin beyine hanımı sunacak bir şey ararken evde bulunan taze peynirle bir tatlı yapmaya karar verir. Taze peyniri hafif ateşte pişirirken içine yumurta sarısı, şeker ve irmik katarak pişirir. Hanım kokusu ve görünüşünden güzel olduğunu düşündüğü tatlıyı beyine sunup bir süre yemesini bekledikten sonra merakla “Hoş mu erim. Hoş mu erim?” diye sual eder. Alınan “Hoş hoş” cevabı tatlının yaygın bir şekilde yapılmasının başlangıcı olur. Bu hikaye kulaktan kulağa, dilden dile anlatılırken adı "höşmerim" veya "höşmelim" haline gelir. Yöre ile birlikte anılan bu höşmerim tatlısı bugün artık Havran kazasının alameti farikası olur.
  4. Höşmerim ne zaman yenir? Tatlı tercih edildiği her emen her durumda sunulabilir. Peynir tadında bu nefis tatlı, isteğe göre fırınlandıktan sonra bir top dondurma ilavesiyle de sunulabilir. Fırınlanmadan üzerine dondurma veya kaymak eklenerek de servis edilebilir.
  5. İlk defa peynirden yapılmış tatlı deneyecekler hoşmerimin tadını yadırgayabilir. Bu yadırgamada, tatlının şöhretini kendine sermaye edip yapım usulünden habersiz veya maliyet düşürücü teknikleri aşırı kullanmış satıcıların da büyük payı vardır.
  6. Höşmerim tatlısı kaç kalori? Höşmerim tatlısı nefis yemek tarifleri içinde yer alsa da diyet yapanlar höşmerim tatlısı kaç kalori diye merak ederler. Höşmerim peynir tatlısının 100 gramı 300 kalori civarında olabilir.
  7. Yalancı höşmerim tarifi - Yalancı Peynir Helvası - Yalancı İrmik Helvası: Birer kase irmik, yoğurt ve toz şeker ve iki adet yumurta bir tencerede iyice karıştırılıp ocağa konulur. Kaynamaya başlayınca bir kaşık tereyağı ve bir paket vanilya ilave edilip, az daha ocakta tutularak servis tabağına alınır.
  8. Bolu Usulü Hoşmerim Tarifi Yapılışı - Gerede Höşmerim Tarifi (Göynük, Dörtdivan) - Kaymaklı Höşmerim Tarifi: Bir yemek kaşığı tereyağı ve bir kase süt kaymağı yanmaz bir tavada orta ateşte eritilir. Tamamen eriyince içine çay kaşığının ucuyla tuz ilave edip beş kasık undan azar azar un konur. Devamlı olarak eze eze tahta kaşıkla karıştırılır. Unun tamamı ilave edildikten sonra dört dakika daha kavurmaya devam edilir. Yarım su bardağı kadar suyu eklenir. Kıvama gelene kadar karıştırılır. Sonra tavanın şeklini alması için kaşıkla harcın üstüne bastırılır. Ocak kısılır. Hoşmerimin kenarları turuncu renk alınca tabanın da kızardığı anlaşılır. Servis tabağı kullanılarak ters çevirip diğer tarafı da kızartılır. Kızarmış höşmerime sıcakken toz şeker dökülerek veya bal gezdirilerek ikram tabağına alınır. Kahvaltılarda da yenir.
  9. Höşmerim (Ankara Tarifi) - Unlu Höşmerim Tarifi: Höşmerim tatlısı tarifi/Ankara Höşmerim Tarifi olarak yapılacaksa bazı farklar ihtiva eder. Kızılcahamam Höşmerim Tarifi ile Kutludüğün Höşmerim Tarifi aynı olmayabilir. Ankara Usulü Höşmerim Tarifi yapılışında da peynir ve irmik yoktur. Üç su bardağı kadar kaymaklı süt ocağa konulur. Süt hafif derecede parmak yakınca takriben on yemek kaşığı kadar un ağır ağır ilave edilip devamlı karıştırılır. Hamur seviyesinde kıvam oluncaya kadar topaklanmasına ve dibinin tutmasına meydan vermeyecek şekilde karıştırılır ve ocaktan alınır. Üç kaşık tereyağı konmuş tava kızdırılır ve üzerine hamur yayılır. Hamur sürekli karıştırılıp bastırarak pişmesi sağlanır. Sık sık hamurun yanlarına kaşığın ucuyla yağ koyulur. Bal renginde kızarıp tane tane oluncaya kadar on dakika civarında pişirilir. Servis tabağına alınıp üzerine toz şeker serpilir veya pekmez gezdirilir. Sıcak olarak ikram edilir.
  10. Afyon Höşmerim Tarifi: Kaymaklı Höşmerim Nasıl Yapılır? İrmiksiz Höşmerim Tarifi İrmik, süt, peynir yok... Bire bir ölçüsüyle şerbet hazırlanır. Misal üçer bardak su ve şeker... Soğumaya bırakılır. İki yüz gram kadar kaymak ocaktaki tavaya konup eritilir. Bir çay bardağı kadar sıvı yağ ilave edilip devamlı karıştırarak ağır ağır alabildiği kadar un eklenir. Bir çay kaşığı kabartma tozu veya bir miktar maden suyu katılır. Kavrulma seviyesine gelmeden dağılmayacak şekilde kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Dağılma ihtimali olacağı endişesine karşı bir yumurta ilave edilebilir. Ocak kapatılıp soğumaya bırakılır. Ilınınca iri köfte şekli verilip fırın tepsisine yerleştirilirler. 190 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar takriben bir çeyrek saat pişirilir. Fırından çıkarılınca ilk harareti geçen tatlıya ılık şerbet dökülür. Soğutulup ikram edilir.
  11. Höşmerim Tarifi Konya Usulü - Konya nın Höşmerim Helvası Höşmerim Tarifi Konya Höşmerim Tarifi olacaksa diğerlerinden farklıdır. Tadanların "Konya höşmerim nerede satılır?" diye aramasına yol açar. Dondurmalı höşmerim Konya'da ünlü höşmerim tarifidir. Konya usulü höşmerim için katı kıvamdaysa sütle açılan 300 gram kadar kaymak iki yemek kaşığı tereyağı ilavesi ile köpürene kadar karıştırılarak kaynatılır. İstenirse dolmalık fıstık katılıp karıştırılır. İki su bardağı un ve bir çay kaşığı tuz eklenerek rengi koyulaşana kadar kısık ateşte iyice kavrulur. Başka bir yerde kaynatılan iki su bardağı kadar süt höşmerime ilave edilir, bir su bardağı toz şeker eklenir, karıştırarak yapışmayacak kıvama gelinceye kadar kavrulur. İstenirse sunumdan önce tavaya yayılıp bir tarafı kızartılır. Servis tabağına alınıp şekil verilir. Üzeri toz Antep fıstığı veya ceviz ile süslenir. Soğuyunca biraz sertleşeceğinden ilk sıcağı geçince sıcak halde sunulur. Yazın dondurmalı ikram edilir.
  12. Köylü Yörük höşmerimi Taze kaymağın bulunduğu yazın yapılan bir tatlıdır. Un ve taze kaymak bir tavada pembeleşinceye değin kızartılır. İki yanı da piştikten sonra bir büyük genişçe yayvan bakır sahana konularak üzerine arzuya göre şeker, pekmez veya bal dökülerek yenir.
  13. Manisa Höşmerim tarifi - Kula Höşmerimi Bazı höşmerimlerde bulunan irmik Manisa, Kula höşmeriminde yoktur. Uzun ömürlü olmayıp aynı gün yenen bir tatlıdır. Bir kilo tuzsuz keçi peyniri tahta kaşıkla bir tencerede ezilip ocağa alınır. Süt kıvamına gelinceye değin devamlı karıştırılarak kaynatılır. Bilahare yavaş yavaş iki su bardağı un katılarak kulak memesi kıvamına ulaştırılır. Bir yemek kaşığı kadar tereyağı ilave edilip, ocaktan alınır. Tereyağı tahta bir kaşıkla hamura yedirilir. Malzeme, yağlanmış bir tepsiye bir santim kalınlığında yayılır ve yine tahta kaşıkla üzerine süs yapılarak fırına verilir. Odun fırını tercih edilir. Üzeri pembeleşince fırından alınıp tabaklara konularak üzerine bir kilo toz şeker ve bir litre su ile yapılmış şerbet dökülür.
  14. Sivrihisar Höşmerim Tarifi Daha çok şeker katılmadan yapılır. Tavada eritilen tereyağıyla kaymağa azar azar un eklenip karıştırarak kavrulur. Ayrı bir yerde istenirse şeker eklenen süt ve yumurta çırpılır ve kavrulmuş unlu karışıma ilave edilir. Bir tarafı kızartılmış olduğunu gösteren altın rengi alınca diğer tarafı çevrilip kızartılır. Şeker ilave edilmeyecekse ılık vaziyetteyken üzerine gül reçeli, pekmez veya süzme bal gezdirilerek sunulur.
  15. Höşmerim Tatlısı Fiyatı Ağustos 2020 itibariyle Bim, A101, Carrefoursa, Migros gibi marketlerde 400 gramı 9.25TL'ye bulunabildiği gibi 1 kilo inek höşmerimini 14.00TL'ye, koyun höşmerimini 27.00TL, Antep fıstıklı höşmerimin 500 gramını 22.00TL'ye internette bulmak mümkündür. Lakin bilinen höşmerime farklı tatlar ilavesiyle elde edilen lezzetler de satışa sunulmuştur: Hurmalı höşmerim, cevizli höşmerim, damla sakızlı höşmerim, meyveli höşmerim, kestaneli höşmerim, bitter çikolatalı höşmerim, fırınlanmış Antep fıstıklı höşmerim...
  16. Hasbi ağa Havran: Balıkesir Havran’da beş asırdan beri yapılagelen Höşmerim tatlısı için birkaç usta meşhurdur. Havranlı höşmerim ustası "Yoğurtçu Hasbi" lakaplı Hasbi Yılmaz'ın mahdumu İbrahim Yılmaz, bir senede ortalama 10 - 15 ton yapıp satmaktadır. Balıkesir'in başka yerlerinde de yapılsa da Höşmerim'in asıl memleketi Havran'dır. Aslı gibi yapılamadığı için olması gereken rengi yani "Altın sarısına yakın" bir rengi elde etmek için başka yerlerde renklendirici boyalar kullanılıyor. Höşmerim Tarifi Koyun veya inek peyniri mayalanır, suyundan süzülür, irmik ve şeker karıştırılarak üç saat kadar hafif ateşte iyice karıştırılır. Belli bir koyuluk ve kıvama geldiğinde ateş söndürülüp soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra oluşan altın sarısı höşmerim tatlısı servis edilir. Höşmerimin koyun peynirinden yapılanı lezzetli olup daha çok tercih edilir. Koyun sütü azalınca inek sütünden yapılmaktadır. Lakin tatları hiçbir zaman koyun sütünden yapılan höşmerimleri tutmaz.
  17. Patatesli Höşmerim Nasıl Yapılır? Bu sayfadaki tatlı ile alakasız olarak bazı yörelerde bir çeşit patates kavurmasına da höşmerim adı verilmektedir. Patates, kuru soğan, sıvı yağ, salça, pul biberle yapılır.
  18. Peynir Helvası ve Höşmerim Aynı mı? Peynir Helvası ve Höşmerim Arasındaki fark İkisinin aynı olduğunu söyleyenler olduğu gibi farklı olduğunu ifade edenler de vardır. Höşmerimin muhallebi gibi akışkan kıvamda olması gerektiğini söyleyenler vardır. Aynı ad altında yapılan tatlıların mahalli olarak mühim farklılıklar ihtiva ettiği yukarıda belirtildi. Meselenin halline katkı olacak husus coğrafi tescil işareti ile olabilir. Akyurt Hoşmerim Tatlısı için bir başvuru yapıldı. Erzurum Peynir Helvası ve Tekirdağ Peynir Helvası ise tescillidir. PEYNİRLİ🧀 UN HELVASI
  19. Tekirdağ Peynir Helvası Tekirdağ'la bilinir olan Tekirdağ Peynir Helvası tuzsuz peynir, beyaz şeker, buğday unu ile yumurta sarısı veya renklendirici (E160a (karoten)) kullanılarak imal edilir. Mamul; kendine has parlak sarı renkte, yeknesak yapıda, görünüşü ise kılçıklı/lifli yapıdadır. Yapışık veya kristalleşmiş vasıfta olmaz. Harlı ateşte pişirme ve pişirme süresi kılçıklı/lifli yapının hasıl olmasında tesirlidir. Çiğ sütlerden hazırlanan tuzsuz peynirlere ayçiçek yağı, sarı rengini alması için gıda katkı maddesi (renklendirici) veya yumurta sarısı, sonrasında buğday unu eklenir. Son olarak da beyaz şeker eklenir. Tekirdağ Peynir Helvasının üretiminde, koruyucu katkı maddesi kullanılmaz. Tekirdağ Peynir Helvasının nispi muhtevası: Beyaz şeker %29-34, Tuzsuz peynir telemesi %52-56, Buğday unu %9-12, Ayçiçek yağı %4-6, Renklendirici (E160a (karoten)) veya yumurta sarısı. Süt Tekirdağ'da yetiştirilen ineklerden sağlanır. Bu çiğ sütler 36-40 °C’ye kadar ısıtılır. Sonra naylon ve cendere bezi serili peynir teknesine alınır ve peynir mayası ile mayalanır. Maya miktarı, maya kuvvetine göre ayarlanır. Maya, 1/5 nispetinde suyla karıştırılır ve peynir teknesine alınan sütün her yerine eşit gelecek şekilde eklenir. Mayalanan sütün pıhtılaşması için 13 ilâ 30 dakika arasında beklenir. Pıhtının kesim olgunluğunu belirlemek için pıhtıya paslanmaz çelik bıçak daldırılıp çıkarılır. Oluşan pıhtı dağılmadan kalıyor ve bıçakta süt bulaşığı olmuyorsa pıhtı kesim olgunluğuna gelmiştir. Süt mayalandıktan sonra teleme oluşur. Oluşan bu telemeler paslanmaz çelik kepçelerle takriben 2 cm çapında olacak biçimde kırılır. Telemeler kırıldıktan sonra naylon alınır, cendere şişlenir ve yarım saat bekletilir. Bekleme süresi sonunda teleme alta çöker ve peynir altı suyu uzaklaştırılır. Üst tarafta kalan peynir altı suyu alınır. Oluşan peynirlerin üzerlerine baskılar konur. Baskılama için paslanmaz çelik plakalar kullanılır. Peynir altı suyunun % 79- 82’si süzülecek tarzda baskılama yapılır. Baskılar 1-1,5 saat bekletilir. pH değeri istenilen aralığa gelen peynirler olgunlaştığında doğranır ve kullanılacak parti bazında tartılır ve pişirmeye geçilir. Parçalanan peynirler pişirme kazanına alınır. Peynirlerin pişirme sırasında yanmaması için peynir miktarının % 4-6 nispetinde ayçiçeği yağı eklenir. Harlı ateşte ısıtma işlemi gerçekleştirilir ve peynirler 83-85 °C’ye gelince renklendirici veya yumurta sarısı eklenir. Renklendirici olarak E160a (karoten) kullanılır. Peynir erimeye başlayıp kıvamına gelince %9-12 civarında durum buğdayından elde edilmiş un ilave edilir. Karıştırma işlemine un kokusu gidene dek harlı ateşte devam edilir. Bu aşamada unun topaklaşmaması ve yeknesak bir şekilde dağılması için seri şekilde karıştırılmalıdır. Pişirme gereğinden fazla olursa lifli yapı oluşmaz, az olursa peynir un ile özdeşleşmediğinden helvada su salma, mat görüntü olur. Son olarak beyaz şeker eklenir. Şeker eriyinceye kadar karıştırılır ki bu takriben 5-10 dakika sürer. Ürünün sıcaklığı 24 ilâ 25 °C’ye kadar soğutularak polipropilen (PP) veya PET ambalajlara doldurulur. Taze olarak piyasaya verilecek olan Tekirdağ Peynir Helvası 0-4°C’de saklanır, soğuk zincir kırılmadan frigorifik araçlar ile nakledilir ve ürünün son tüketim tarihi üretim tarihinden itibaren 30 gündür. Ürünün ambalajı açıldıktan sonra da 0-4°C’de saklanmalıdır. Çanakkalenin ki  biraz daha farklıdır. Özellikle dondurma ile muhteşem olup fırında pişirilmişi tavsiye edilir.
YukarıYukarı