mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Murtuğa Tarifi, Nasıl Yapılır? (Van Kahvaltısı)🥚

Van Kahvaltısı murtuğa nedir? Murtuğa ne demek? Murtuğa nasıl yapılır? Yağ dibi nasıl yapılır? Van kahvaltı çeşitleri ile meşhur bir yöre... Bu çeşitlerden biri de yağ, un ve yumurta gibi sınırlı malzemelerle hazırlanan murtuğa... Pazar kahvaltısında faklı bir lezzet arayanlara işte resimli kolay murtuğa nasıl yapılır tarifi...

MURTUĞA-(Van-kahvaltı)

Van Murtuğa Tarifi Malzemeleri - Murtuga Nasıl Yapılır Tarifi? Murtuğa Tarifi Resimli

Dört adet yumurta

Bir su bardağı un

¾ su bardağı sıvı yağ

Bir çay kaşığı tuz

Bal veya reçel

MURTUĞA-(Van-kahvaltı)

Van Murtuğa Nasıl Yapılır? Murtuğa Tarifi (Van Kahvaltısı) - Yağ Dibi Nasıl Yapılır? Murtuğa Nedir Nasıl Yapılır?

  1. Sıvı yağ tavaya konulur, ısınınca un eklenir.
  2. Tahta kaşık yardımıyla unun kokusu çıkana kadar kavrulur, tuzu eklenir.
  3. Dört yumurta bir kaba kırılır. Kavrulan unun üzerine eklenir.
  4. Yumurtalar çok parçalanmadan hafifçe karıştırılır ve altı kapatılır.
  5. Murtuğa bal veya reçel ile servis edilir.

Van Murtuğa Tarifi, Murtuva Nasıl Yapılır? ile Alakalı Diğer Hususlar ve Yağlı un-kavurmasi, Murtuğa Tarifi Püf Noktaları

  1. Murtuğa nasil yenir? Murtuğanın üzerine öğütülmüş ceviz serpilebilir.
  2. Sıvı yağ yerine üç yemek kaşığı tereyağı kullanılabilir. Şekerli un kavurmasi şeklinde de yapılabilir.
  3. Murtuğa nerenin? Murtuğa nereye ait? Van iliyle meşhur olmuştur. Diyarbakır, Şanlıurfa ve diğer bazı yörelerde de yapılır. 23.11.2017 tarihinde Van için coğrafi mahreç işareti tescil edilmiştir. Van’da Murtuğa’nın ortaya çıkması, asırlarca savaşlara şahitlik etmiş Van coğrafyasında mahalli halkın kıt imkanlarla ve basit malzemelerle lezzetli ve doyurucu bir yiyecek oluşturma ihtiyacından ortaya çıkmıştır. 2014 senesi Haziran’ında tertip edilen açık alan kahvaltıda 51 bin 793 kişiyle dünyanın en kalabalık sofrası olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Van Kahvaltısının menüsünde Murtuğa da yer almıştır. Murtuğa; un, yumurta, tereyağı ve tuzun karıştırılarak pişirilir. Murtuğanın yapımında “çörek içi” adı verilen malzeme yapılmaktadır. Çörek içi; çörek yapımında iç malzeme olarak da kullanıldığından bu adla anılır.
    4 Kişilik Murtuğa Yemeği Tarifi
    Bakır tencereye konulan 100 gram tereyağı (100 gram eritilmiş tereyağı yarım bardaktan bir parmak daha azdır.) kısık ateşte eritilip iki gram tuz eklenir, içerisine 120 gram tam buğday unu ilave edilir ve tahta kaşıkla aralıksız karıştırılarak kavrulur. Bu karışıma çörekiçi adı verilir. Başka bir kapta kırılarak çırpılan bir adet 60 gramlık bir yumurta, kavrulan unun üzerine azar azar ilave edilerek karıştırılır. Yumurta eklendikten sonra kabarıp pişinceye kadar ara ara karıştırılarak iki dakika daha pişirilir, kahvaltıda sıcak olarak sunulur. Sade yenildiği gibi tuzlu halde, bal veya reçel ile de sunulabilir. Murtuğa’nın, Van Gölü havzasındaki Gürpınar, Bahçesaray ve Gevaş ilçelerinden temin edilen un ve tereyağının ananevi ve ustalık ihtiva eden usulle pişirilmesi ve içinde yörede açık alanda yetişen tavukların yumurtasının kullanılması, murtuğanın yöreden kaynaklanan vasıflarıdır.
  4. Murtuğa Yumurtasız Son basamakta içine yumurta eklenemeden yapılan murtuğadır.
  5. Murtuğa Kalori 100 gramının 250 kcal kalori olması beklenir.
  6. Yağ Dibi, Muntuka, Mırtuğa: Doğu veya Güneydoğu’da kahvaltılık olarak hazırlanan mahalli yumurtasız da yapılan kahvaltılık un kavurmasına yağ dibi veya mırtuğa denir. Dört yemek kaşığı esmer un tavaya un alınır. Yanmaması için devamlı karıştırılarak eze eze kısık veya orta ateşte kavrulur. Unun kokusu çıkıp rengi krem rengine gelince dört yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilir. Kıvamı çok katı veya çok sıvı olmamalıdır. Yağ ilavesi rengi daha da koyu yapar. Bir iki dakika daha kavrulup ocak kapatılır. Yarımşar çay kaşığı pul biber ve tuz eklenir. Yumurtasız bol cevizli olarak yapılıp kete iç harcında kullanılabilir.
  7. Hatay Yöresine Ait Yağdibi (Memlah), Tereyağında Un Kavurmak Isınmış tavada dört yemek kaşığı tereyağı eritilir. İki çay kaşığı silme tuz ile beş yemek kaşığı elenmiş un yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir ve kavrulur. Unun rengi bir miktar koyulaşınca ocak kapatılır. Güzelce kavrulunca ceviz ve dil peyniri ilave edilir. Servis tabağına alınır.
  8. Diyarbakır Usulü Şorık Nasıl Yapılır? Şorik İstenen kıvamda olması için un yağ nispeti bire birdir. Beş yemek kaşığı tereyağı kısık ocakta eritilir. Üzerine beş yemek kaşığı un ve yarım çay kaşığı tuz eklenerek devamlı karıştırılır. Un kahverengi olunca şorık hazırdır.
  9. Un kavurması bebekler için Kavrulan una su ve pekmez ilavesi ile yapılan bazı tarifler olsa da bebeklerin tarifteki malzemelere karşı alerjisi bulunabileceğinden doktora danışmadan yedirilmemelidir.
  10. Van kahvaltısında neler olur? Van kahvaltısı tarifleri İpekyolu güzergahı üzerinde olmasıyla asırlar boyu yolcuların konakladığı mekanlara ev sahibi olan Van’da, halkın ağırlıklı olarak hayvancılıkla uğraşması sebebiyle imal edilen otlu peynir, örme peynir, beyaz peynir, yoğurt kaymağı, süt kaymağı, hakiki Van balı, murtuğa, yayık tereyağı, cacık, kavut, gül reçeli Gül Reçeli🌹, ilitme (rafadan; çok pişmemiş yağda yumurta), kavurmalı-sucuklu yumurta (İKİ TARZDA SUCUKLU YUMURTA🍳), gencirun ve çörek başta olmak üzere pek çok mamulün sunulduğu bir Van kahvaltı kültürü hasıl olmuştur. Van kahvaltı sofrasının temel vasfı yiyeceklerin tamamen tabii gıdalardan oluşmasıdır. Van Kahvaltısında yaz aylarında menüye yoğurt, cacık, piyaz🥗, kış aylarında ise bal-pekmez ve tahin eklenir. İlk kahvaltı salonlarının açıldığı 1947 senesinden beri umumiyetle Van’ın ara sokaklarında yer alan, günün ilk ışıklarıyla açılıp, gün batmadan kapanan ve sadece kahvaltı sunan işletmeler açılmıştır. Semaver çayı beraberinde nefis bir sofra, kahvaltılıklar, hususi usullerle hazırlanan ve taş fırınlarda pişirilmiş lavaş ekmeği ve Van çöreği ile sunulur. Van kahvaltısının vazgeçilmezi taze demlenmiş harika semaver çayıdır. Semaver çayının yanında yöredeki otlarla beslenmiş keçi ve koyun sütü de tercih edilir. Van’a Has kahvaltı kültürü olarak Van kahvaltı salonlarında, pastane ve lokanta ürünleri satılmaz. Hiçbir kahvaltı salonu menüsünde ve işletme biçiminde değişiklik yapmamıştır. Van’ın bereketli topraklarında yetişen mahsullerin, bir lezzet cümbüşü haline dönüştüğü Van Kahvaltısı, bir alâmetifarika olarak dünya mutfağında kendine has yerini almıştır. Gencirun tarifini bilenler yorumlarda paylaşabilirler.
  11. Van Kahvaltısı Kavut Tarifi, Van Usulü Kavut Nasıl Yapılır? Van Kavut'unun coğrafi mahreç işareti 25.10.2018 tarihinde tescil edilmiştir. Van Kahvaltısının olmazsa olmaz çeşitlerinden birisi de kavuttur. Van Kavutunun Urartular devrinde Van bölgesinde süren uzun savaşlada askerlerin beslenmesinde kullanıldığı ve günümüze kadar geldiği bilinmektedir. Kazılarda kavut yemeğinin üç bin yıllık kalıntısı ortaya çıkmıştır. Bu yemek bölgenin en eski yemeklerinden biri olup, 16. asırda Şeref Han, 17. asırda Van ve Bitlis’e gelen Evliye Çelebi’nin dağlık bölgelerde halkın darıdan yapılan gavut (kavut) yemeğini yediğini yazmıştır. Evliya Çelebi, yörede “pohin” yemeğini anlatışı şöyledir: “… Süt, darı ve tereyağı ile pişirilen bu yemek oldukça lezzetlidir ve hemen hemen her konuğa ikram edilmektedir. ….” Kavut, Van Gölü Havzası başta olmak üzere Ortadoğu’da da tercih edilen bir yemektir. Eskiden sevilerek yapılan oldukça lezzetli elmalı kavut ise Van’da yetişen ve kavut içerisine koyulan bu elmanın yetiştirilmez olmasıyla artık yapılmamaktadır. Kavut üzerine pekmez, gül reçeli veya bal dökülerek, açık ekmek ile yenilmesi gelenektir.
    Kavut Malzemesi: Sütte bekletilmiş ve öğütülmüş kabuklu buğday unu ile tereyağının kavrulmasıyla üretilen Kavut’un besin değeri yüksek olup, tarihte erken kalkanların gıdası olarak bilindiğinden yöre insanının hem kahvaltı hem de sahur sofrasından yer almıştır. Van Kavutu; %94,2-94,8 kuru madde, %3,32-%3,55 yağ, %4,14-%4,32 kül ve %13,2-%13,9 protein içerir. Kavuttaki un; Van’da ekilen bir mahalli çeşit olan Tir buğdayından (T. aestivum Var. aestivum L. ssp. Leucospermum Körn.) elde edilen un olmalıdır. Van’ın organik madde bakımından fakir topraklarında ve sert iklimde yetişen Tir buğdayının vasfı; toprak neminden yararlanmak için koleoptil (sürgünün açılmamış olan yaprağını koruyan kılıf) uzunluğu sayesinde 10-15 cm derin ekilebilmesi, derin kök yapısına sahip olması, boylanması ve hastalıklara karşı dayanıklı olmasıdır. Bu buğday, kabuğundan ayrılmadan 12 saat sütte bekletilir, sonrasında sıcak havada gölgelik ortamda kurutulduktan sonra el değirmeninde öğütülür. Van Kavutun, yapımında Van Gölü havzasından temin edilen Tir buğdayı kullanılması ve bu buğdaydan elde edilen unun el değirmeninde üretilmesi gerekir. Tir buğdayının, sütte bekledikten sonra kurutulup un haline getirilmesi ve yine yöreden temin edilen tereyağında ananevi ve ustalık içeren usulle pişirilmesi yemeğin mahalli vasıflarıdır.
    El değirmeni: Ortası delik, kalınlığı az, iki silindik taştan oluşur. Delikler ahşap bir mile geçer ve üstteki taş üzerine takılan kol elle çevrilerek döndürülür. Yörede sert bazalt taşından yapılan el değirmenleri mamulün iri şekilde kalmasını ve kimyevi hiçbir madde veya malzemeyle temas etmemesini temin eder. El Değirmeni marifetiyle buğday kavuta dönüştürülür.
    Kavut Tarifi Dört kişilik kavut için 70-80 gr tereyağı bakır tavada sıvı hale gelinceye kadar eritilir ve hafif ateşte kızdırılır, sonra 100 gram buğday unu serpilir, un bulamaç haline gelinceye dek 15 dakika pişirilir ve sunuma hazır hale gelir.
YukarıYukarı