mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

🐟Fırında Uskumru Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

Uskumru dolması nedir? Uskumru fırında güzel olur mu? Uskumru dolması nasıl yapılıyor? Uskumru dolması tarifleri çeşitlidir. Sadece içine konulacak malzeme, pişirme ve sunum şekli bakımından değil balığın karnıyarık tarzında mı yoksa dolma biberi gibi mi kullanılacağı yönünden de farklılıklar vardır. Uskumru dolmasının tarifinde bu değişik usullerden nispeten yapılması en kolayını hazırlamak ister misiniz? İşte resimli kolay uskumru dolması tarifi...

USKUMRU-DOLMASI

Fırında Uskumru Dolması Tarifi Malzemeleri

Üç adet orta boy taze (dondurulmuş değil) yerli uskumru

Yarım demet maydanoz

Bir adet küçük kuru soğan

İki - üç adet ince sivri biber

Yarım domates

Üç ince dilim limon

Sebzeler için bir çay kaşığı tuz

Karabiber

Sos ve ön hazırlık: Balıkları tatlandırmak için iki yemek kaşığı zeytinyağı + bir çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber + bir çay kaşığı karabiber + bir çay kaşığı tuz

Bu malzemeler karıştırılarak balıkların içi ve dışı bununla ovulur.

USKUMRU-DOLMASI

USKUMRU-DOLMASI

Fırında Uskumru Dolması Yapılışı Tarifi - Uskumru Dolması Nasıl Yapılır?

  1. Balıkların Temizlenmesi: Balıkların karın kısmı bıçakla aşağı yönde kuyruğuna doğru kesilerek iç kısmı boşaltılır. İyice temizlenir ve yıkanır. İsteğe bağlı olarak balıkların kafası kalabileceği gibi kesilebilir de…
  2. Sebzelerin Hazırlanması: Maydanozlar yıkanır ve kıyılır. Biberlerin tohumları çıkarılarak ince ince doğranır. Domatesin kabukları soyulur, küçük küçük doğranır. Soğan yarım ay şeklinde piyazlık doğranır. Tuz ve karabiber eklenerek bütün malzeme geniş bir kabın içinde harmanlanır.
  3. Düzenleme ve Uskumru Dolması Pişirme: Sebzeli karışım balıkların karın kısmına düzgünce yerleştirilir. Aralarına birer dilim limon parçası konulur. Balıklar fırın kabına yerleştirilir. Üzerine bir yemek kaşığı kadar sıvı yağ gezdirilir. Balığı tatlandırmak için yapılan sostan kalmışsa balıkların üzerinde gezdirilir. Önceden ısıtılmış 190 derecedeki fırında Uskumrular kızarana kadar pişirilir. Fırında Uskumru Dolması yanında mevsimine göre yeşilliklerle yapılan bir salata, hususiyetle roka salatası ve limonla servis edilebilir.

USKUMRU-DOLMASI

Fırında Uskumru Dolması Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve Uskumru Dolması Yemek Tarifi Püf Noktaları

  1. Uskumru Dolmasında Diğer Usul: Karın Açılmadan Uskumru Dolması: Uskumru Dolması hangi yöreye aittir? Uskumru dolması İstanbul'da yapılan Osmanlı yemeklerinden biridir. Yukarıdaki uskumru dolma tarifine göre bir miktar daha zaman alabilen eski İstanbul ve Osmanlı Mutfağı uskumru dolması tarifidir. Uskumru dolması tarihçesinde ziyafette beğendiği uskumru dolmasını cebine koyan bir zatın hikayesi anlatılır. Bu tarz uskumru dolması Ermeni mutfağının bir balık yemeği midir? Bir imparatorluk genişliğindeki coğrafyanın bütün lezzetlerinin buluşacağı bir eser olması daha muhtemeldir. Uskumru Dolması Osmanlı mutfağına dahil olarak sayılır. Ramazan ayında kapalı kalan Ermeni ve Rum ustaların lokantaları, bayram yaklaşırken müşterilerinin evlerine kendilerini hatırlatan bir davetiye mahiyetinde bu nefis yemeği gönderirlermiş.
    USKUMRU TEMİZLEME TEKNİKLERİ : Uskumruların içinin tamamen boşaltılıp doldurulmaya hazır hale getirilmesi gerekir. Dondurulmuş uskumru ile bu tekniğin başarılması pek mümkün olmaz. Bununla beraber balıklar çok taze ise en az sekiz saat bekleterek etlerinin gevşemesi temin edilir. Kuyruk tarafı sıkılan ve içindeki kılçığı dikkatlice kırılan uskumru kuyruğundan kafasına doğru balığı parçalamadan ve derisine hiç zarar vermeden yavaş yavaş parmak uçları ile veya iki elle birlikte ovalanıp çimdiklenip yumuşatılır. Balığın kafasının hemen altından, boğazından kesip parmaklar buraya konulup kırılan kılçık tutup çıkartılır. Bu şekilde yumuşamış olan etin bir kısmı kuyruktan başlayıp yukarıya doğru çıkar. Sakatat kısmı atılıp kılçık üstündeki eti sıyrılarak alınır. Diğer bir usulde balığın boğazından ucu çengelli bir şiş sokularak kuyruğuna kadar uzatılıp geri çekilir. Sonra balık iki avucun arasına alınıp, masaj yapılır tarzda ovuşturularak etleri gevşetilir. Başı aşağı tutulup ovuşturulurken balığın fazlalıkları ağzından akıtılır ve kılçığı kırılır. Şiş tekrar sokulup dışarı çekerek balığın içini boşaltılır ve sadece tulum kalır. Boşalan etlerin arasındaki kılçıkları temizlenir. Temizlikte kargaburun kullanımı da tercih edilebilir. Balığı patlatmadan, içinde kılçık bırakmadan ve aşırı kaplama yaparak çiğ bırakmadan, kaliteli bir iç harçla hazırlamak önemlidir.
    İÇ HARÇ HAZIRLAMA VE USKUMRU DOLDURMA: Eti bir tavaya konulup üzerine fıstık, soğan, kimyon veya yenibahar, tarçın ilave edilerek sıvı yağda kavrulur. Harca istenirse soğanlar karamelize edilip pirinç de katılır ki bu durumda baharatlar ve tuz eklenip üzerine su dökülüp, kısık ateşte on - on beş dakika pişirilir. Demlendikten sonra kıyılmış maydanoz, dereotu gibi istenen taze otlar da karıştırılır. İç harç soğuması için kenara alınır. Hazırlanan bu iç harç balığın boynundan içeri sokulur ve balıklar sertleşmek üzere buzdolabına konulur. Pişerken açılmaması için diğer teknikte bir iple bağlamaktır. Hatta iğne iplik alıp doldurulan yer dikilip kapatılabilir. Balıklar, önce una, ardından çırpılmış yumurta sarısına, sonra galeta ununa batırılıp bol ancak uskumru içinin de pişmesini sağlayacak seviyede (çok aşırı kızgın olmayan bir) kızgın yağda kızartılır.
    USKUMRU DOLMASI SERVİSİ: Servis tabağına teker teker konulan uskumrular dilimlenerek yenir.
  2. Tavada Soslu Uskumru Tarifi: Uskumrular temizlenip fileto hale getirilir. Yıkanıp tuzlanır, sularının süzülmesi beklenir. Tavada uskumru sosu için küçük bir kapta bir yemek kaşığı biber salçası, iki diş sarımsak, bir tatlı kaşığı kekik, bir çay kaşığı karabiber ve zeytin yağ ile sos hazırlanır. Bu sosla balıklar yarım saat marine edilir. Balık tavası ocakta çok az sıvı yağ ile yağlanır. Kızdırılan tavaya balıklar alınıp pembeleşene kadar kızartılır. Bir tarafı pişmeden diğer tarafı çevrilmez.
  3. Uskumru Balık mıdır? Uskumru Balığı: Kolyoza çok benzeyen ve sürüler halinde dolaşan göçmen bir balıktır. Denizlerimizde otuz santim civarında olan uskumru Kuzey Denizi’nde elli santime kadar büyür. Yaz aylarını Karadeniz’de geçiren uskumru Eylül ve Ekim aylarında Marmara’ya gelir ve kışı burada geçirip yumurtlar. Mart - Haziran aylarında da Karadeniz’e geri döner. Uskumru büyüklüğüne göre üç değişik isme sahiptir. En küçüğü kalinarya iken 20-25 cm civarında ve yağlı olanları uskumru, dönüş uskumrusu ise çiroz olarak isimlendirilir. Yazın avlananlara liparidenir. En lezzetli olduğu zaman Eylül ayından yumurtlamaya başladığı Ocak ayı bitimine kadardır. Bu dönemde ızgarası, kâğıt kebabı, dolması, köftesi ve tuzlaması yapılır. Bu mevsimlerde yağlı olduğundan tavası güzel değildir. Şubattan itibaren yağını kaybetmeye başlayınca tavası iyi olabilir. Yazın avlananlar ise pilaki ve tava için uygundur. İlkbaharda Karadeniz’e dönen çirozlar kurutulur. Asıl adı çiroz kurusu olan bu kurutulmuş balığın adı zamanla kısaltılarak sadece çiroz olmuştur.
  4. Uskumru İle Kolyos Arasındaki Fark: Uskumru ve kolyoz Rumca kökenli kelimeler olup kolyoz balığı (Scomber colias) uskumrugillerden, uzunluğu 30-35 santimetre olan, Akdeniz ve Karadeniz'de yaşayan bir tür balıktır. Uskumru (Scomber scombrus): ise uskumrugillerden, sıcak ve ılık denizlerde sürü durumunda yaşayan, çizgili bir deniz balığıdır. Uskumrunun gözleri toplu iğne başı kadar küçük iken, kolyozun gözleri oldukça iridir. Uskumru ile kolyosun sırt desenleri birbirine benzer, lakin kolyozun koyu, uskumru açık renktedir. Uskumrunun kuyruk çatalının içi boş ve iki çizgiden oluşan bir “V” harfi şeklindedir. Kolyozun kuyruk çatalı ise doludur. Uskumrunun hareleri daha sık, gözleri küçük iken kolyozun hareleri daha taraklı ve gözleri daha patlaktır. Uskumrugillerden olan diğer balıklar arasında akya, orkinos, palamut, ton balığı, torik bulunur. Lipari çirozluktan sonra yağlanmaya başlayan uskumrudur. Kolyoz, uskumru ve sardalya gibi balıkların küçüğüne vonoz denir.
  5. Uskumru Omega 3: En zengin omega-3’e miktarına sahip üç balıktan biri olan uskumrunun yaşlanmayı geciktirdiği ifade edilir. Bu sebeple ithal ve dondurulmuş çiftlik balıkları yerine yerli uskumru tercih edilmelidir. Daha bol omega-3 alabilmek, en iri uskumruyu bulmak için doğru zaman Kasım-Aralık aylarıdır. Marketlerde satılan uskumru ekseriyetle Norveç’ten şoklanmış halde getirilen ithal uskumrudur. Yerli uskumruya nazaran biraz daha iri olup soğuk denizlerde yaşadığı için daha yağlıdır. Yerli uskumru umumiyetle fırında veya ızgara pişirilir, yağsız olduğu yılın bazı aylarında tavada da pişirilmeye müsaittir. Lakin Norveç’ten ithal edilen uskumru fazla yağlı olduğundan fırın ve ızgara dışında pişirilmesi pek tercih edilmez.
  6. Yerli Uskumru - İthal Uskumru: Peki yerli uskumruyu ithal uskumrudan nasıl ayıracağız? Manzarası yerli uskumruya benzer ama biraz daha koyu renklidir. Lezzet bakımından yerli uskumru ithal olana nazaran çok daha yüksek lezzettedir.
  7. Uskumrunun Faydaları: Bilimsel araştırma neticeleri uskumru Omega 3 seviyesi somon, hamsi ve istavrite nazaran daha fazla ve sardalyenin omega-3 miktarına yakın seviyede omega-3 ihtiva ettiğini gösteriyor. Omega-3’teki yüksek seviye kanser ve kalp sağlığı gibi pek çok hastalıktan korunmak için mühimdir. Yağ seviyesi türüne, yaşadığı denize ve mevsime göre farklılaşsa da yağında yer alan omega-3 nispeti çok değişmediğinden, taze uskumruyu mevsiminde doğru pişirme usulleriyle menüye dahil edilirse vücut ihtiyacı olan omega-3 alınabilir. Uskumru ayrıca vücuda gereken diğer mineralleri ve vitaminleri ihtiva eder. Yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinin dışında mühim miktarda Niyasin, B1, B2, B6, B12 vitaminleri, Kolin vitaminleri yer alır. 100 gram uskumru vücudun ihtiyacı olan B12 vitaminin %145’ini, D vitaminin %90’ını ve niyasinin %45’ini sağlar. Uskumrunun bilhassa çocukların kemik gelişiminde etkili olduğu, göz sağlığını desteklediği, karaciğer ve akciğerin kendisini yenilemesi için vücuda yardım ettiği, sahip olduğu içinde enzimlerin hafızayı güçlendirdiği ifade edilir.
  8. Uskumrudaki Selenyum: Uskumruda selenyum, kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum mineralleri yüksek miktardadır. Vücudun günlük ihtiyacının %63’ünü karşılayacak kadar selenyum yapısında bulunur. Selenyum ne işe yarar? Güçlü bir antioksidan olan selenyum hücreleri korurken yaşlanmayı geciktirir. Bağışıklık sistemini desteklerken kanser riskini azaltır. Kalp hücrelerini güçlendirip doku esnekliğini yükselterek kalp ve damar sağlığına yardımcı olur. Karaciğerin faaliyetlerini düzenli olarak sürdürmesini desteklerken zehirli maddelerin vücuttan atılmalarına rol oynar.
  9. Bollaştığında fazlaca satın alıp derin dondurucuya atacağınız balıklar öncesinde tuzlanırsa, tazeliklerini daha uzun süre muhafaza edeceklerdir.
  10. Uskumru Dolması Somer Şef: 2019 yılı sonlarında uskumru dolması Masterchef programının TV'de izlenmesi ile tekrar gündeme gelmiştir. Sonrasında 2022 yılı dahil her sezon gündeme getirmiştir.
  11. Somon Yemekleri: 🐟FIRINDA SUSAMLI SOMON, 🐟Karadeniz Somon Kızartma Tarifi, Nasıl Yapılır?, 🐟Fırında Somon Tarifi, Nasıl Yapılır?, 🐟NORVEÇ SOMON IZGARA, 🥣BALIK ÇORBASI TARİFİ🐟🍲 (Norveç Somonu, Çupra, Levrek), 🐟BALIK KAVURMA TARİFİ (SOMON, LEVREK)

Uskumru Dolması Nerede Yenir? Uskumru Dolması Fiyatı - Uskumru Dolması Fiyatları

  • Uskumru dolması nerede yenir? Uskumru Restaurant Fiyatlar 2019: Uskumru Restaurant Menü fiyatları Uskumru dolması nefis bir yemek olsa da bir miktar emek ve ihtimam gerektirir. "Bir lokantaya gidip uskumru dolması sipariş etmek en kestirmesi olur" diyenlere de yardımcı olmak adına kalite ve fiyat olarak "en iyi uskumru dolması nerede yenir?" cevabını bilenler yorumlarda yazabilirler. Zomato’ya göre Uskumru Restaurant'ta uskumru marin bulunan bir kişilik menü 240TL + KDV + Servis. Uskumru Dolması Fiyatı: Lacivert Restaurant Fiyat Listesi 2019 Güncel Menüsünde uskumru, portakal ve misket limonu rendesi, çam fıstığı, kuş üzümü ile hazırlanan uskumru dolması 40 TL’dir. Uskumru dolması restaurant fiyatları bilgisine ulaşanlarda bildirirlerse yayımlayabiliriz.

Uskumru Balığı Fiyatı

  • İstanbul Uskumru Balığı Fiyatı 28 Kasım 2019 itibariyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi hal fiyatlarına göre ithal uskumru kilogramı 9TL’dir. Yerli uskumru kutu ile 400-600TL arasında bulunuyor.
  • İzmir Uskumru Balığı Fiyatı 27 Kasım 2019 itibariyle İzmir Balık Hal fiyatlarında ithal uskumru (donuk) 11,50 TL-16,00 TL, yerli uskumru kg fiyatı 5,00 TL-48,00 TL arasıdır.
  • A101 Uskumru Fiyatı Ne Kadardır? A101 uskumru balığı fiyatı olarak Moresea uskumru balığı fileto halde net ağırlığı 400 gram olup 13,50TL’dir.
  • Bim balık uskumru fiyatı ne kadardır? Bim uskumru fiyatı olarak Mezzemarin uskumru fileto halde net ağırlığı 450 gram olup 13,50TL’dir
  • Carrefour Uskumru Balığı Fiyatı Carrefour'da Marines uskumru fileto 1000 g 34,99 TL
  • Beklenenden daha ucuz uskumruların a) taze olmayabilecekleri b) kolyoz balığı olabilecekleri dikkate alınmalıdır.

"Uskumru balığı en güzel nasıl yapılır?" diyenlere bir tercih olarak: 🐟FIRINDA KOLAY PATATESLİ🥔 USKUMRU (KOLYOZ), Evde Nar Ekşisi Yapımı Tarifi, Nasıl Yapılır? tarifi de ilginizi çekebilir.

YukarıYukarı