mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Banduma Tarifi, Islama Nasıl Yapılır? (Kastamonu)

Kastamonu banduma nedir? Yufkadan banduma tavuklu ıslama nasıl yapılır? Banduma yemeği nereye aittir? Banduma nerenin yemeğidir? Banduma, Kastamonu'ya has bir yemektir. Kastamonu bandırması nasıl olur? Mahalli olarak hususi günlerde tavuk veya hindi suyuna dilimlenmiş sermenin bandırılması ile yapılır. Serme ekmek köy kadınlarının kendi yaptıkları yufka ekmeğidir. Kastamonu banduma yemeği ismini de bu bandırma muamelesinden alır. Bandırılan serme yufkaları tepsiye dizilir. Her katına bol eritilmiş tereyağı konup ceviz serpilir. Ortasına da hindi veya tavuk eti yerleştirilir. Farklı yapılış tarzları arasından bir tanesinde, bu yufka ekmeğinin yuvarlanarak bir boru haline getirilmesi ve on - on beş santim aralıklarla kesilip, daha evvelden hazır edilmiş hindi suyuna batırılıp tepsiye dik bir vaziyette dizilmesiyle hazırlanır. Daha ziyade kış mevsiminde yapılır. Öyleyse hazır yufkadan banduma nasıl yapılır? Islama yufkası nasıl kesilir? Kastamonu Bandırması nasıl yapılır? Kolay banduma tarifi arayanlara işte Kastamonu usulü banduma yemeği tarifi resimli olarak...

BANDUMA ISLAMA KASTAMONU 2

Banduma (Gasdamonu): Küre, Devrekâni, İnebolu, Daday

Islama: Azdavay, Şenpazar, Pınarbaşı

Kastamonu Usulü Banduma Malzemeleri - Hindi Banduma Tarifi veya Tavuklu Banduma Tarifi Kastamonu İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir? - Islama Tarifi İçindekiler - Tavuk Banduma Nasıl Yapılır? Kastamonu ıslaması nasıl yapılır? Banduma Yemek Tarifi

Dört adet yufka (varsa kuru yufka, serme, banduma yufkası)

Dört adet tavuk but veya denk miktarda hindi (mahalli ifade "ibi") eti

Bir su bardağı öğütülmüş ceviz içi

Üç – dört yemek kaşığı tereyağı

Bir tatlı kaşığı tuz

Bir çay kaşığı pul biber

Bir çay kaşığı karabiber

BANDUMA ISLAMA KASTAMONU 3BANDUMA ISLAMA KASTAMONU 4BANDUMA ISLAMA KASTAMONU 5BANDUMA ISLAMA KASTAMONU 1

Kolay Banduma Nasıl Bir Yemek?, Islama (Kastamonu Banak) Yemeği Yapılışı Tarifi - Kastamonu Yemekleri Banduma Tarifi - Kastamonu Banduma Nasıl? Yapılır? - Tavuklu Islama Nasıl Yapılır Kastamonu Bandırması nasıl yapılıyor? Islama Banduma Recipe

  1. Kastamonu Banduma yufkası nasıl kesilir? Kuru yufka (serme) yoksa hazır yufkanın fırında bir miktar kurutulması gerekir. Yufka farklı şekillerde hazırlanabilir. Banduma yufkası nasıl yapılır? Hazır böreklik yufka sekiz eşit üçgen parçaya ayrılır. Bu üçgen parçalarının her biri katlanarak daha küçük üçgenler haline getirilir. Üçgen yufkalar fırın tepsisine konularak 200 derecede yedi – sekiz dakika kadar hafifçe kurutulur. Islama yufkası için diğer bir şekil olarak; yufkanın 2 - 3 parmak genişliğinde kalın şerit halde dürülüp 3 - 4 parmak uzunluğunda kesilerek kullanılması veya daha uzun kesilerek ikiye katlanması da mümkündür. Banduma yufkası tarifinde biz bu ikinci usulü seçtik.
  2. Tavuk butları yıkanır ve temizlenir. Üzerini geçecek kadar su konularak tuz ve pul biber eklenip pişinceye kadar haşlanır. Haşlanan tavuklar kemiklerinden sıyrılarak iri parçalar halinde didiklenir. Didiklenen tavuk parçalarına bir çay kaşığı karabiber eklenerek harmanlanır.
  3. Tereyağı tavada eritilip kızdırılır. Tereyağı ve tavuk suyu sıcak halde iken diğer işlemlere geçilir.
  4. Katlanan yufkalar tavuk suyuna batırılarak (yufka ıslaması) yayvan bir kaba ortası boş kalacak şekilde çember şeklinde bir sıra dizilir. Yufkaların üzerine kızgın tereyağı gezdirilir. Ceviz serpiştirilir ve tavuk parçaları yerleştirilir. Yine yufkalar sıcak haldeki tavuk suyuna batırılarak aynı şekilde dizilir. Üzerine tereyağı ve ceviz gezdirilip tavuk parçaları yerleştirilir. En son sıra yufkalar tekrar tavuk suyu ile ıslatılarak dizilir. Üzerine erimiş tereyağı ve ceviz serpiştirilir.
  5. Yufkaların ortasında kalan boş yere tavuk parçaları konulur. Pratik Banduma, Islama sıcak olarak sunulur.

"Islama Banduma Yemegi Yapılışı Tarifi, Kuru Yufka ekmeği nasıl islanir? Banduma yufkası nasıl yapilir? " İle Alakalı Diğer Hususlar ve "Kastamonu Banduma Yemeği Tarifi", "Kastamonu Yöresine Ait Banduma Nasıl Yapılır? Bandırma Yemeği Nasıl Yapılır?" Püf Noktaları

  1. Banduma nasıl yenir? Banduma yemeği yufkaların arasına tavuk sarılarak elle yenilir. Hindi bandırması nasıl yapılır? Bandırma veya banak olarak da adlandırılan bu yemeğin hindi eti ile yapılması tercih edilir. Hindili banduma tarifi aynı şekildedir. Tavuk eti kullanılacaksa ıslama tavukta tavukgöğsü yerine but etini tercih etmekte yarar var. Ortasına pilav da konulabilir. Esası ceviz olsa da fındık içi de kullanılabilir.
  2. Hafif Banduma Nasil Yapılır? Banduma yapılışında tereyağının miktarı damak tadına göre azaltılıp arttırılabilir. Kastamonu yöresine ait banduma tarifi tarifleri içinde tavuk suyuna da tereyağı ilave edenler olduğu gibi sadece en üst tabakada tereyağı gezdirmeyi tercih edenler de olabilir. Bizce, banduma yemeklerinin ağır olmaması için ikinci tarz daha uygundur.
  3. Hazır yufkadan siron nasıl yapılır? Banduma yemeği tarifi için rulo haldeki yufka parçaları ile yapılması yemeği siron tarifine HAZIR YUFKADAN SİRON (Ziron Silor Sırın Gümüşhane Bayburt) yaklaştırır. Banadurmanın yanına ne gider? Ramazan sofralarını da süsleyen ve Osmanlı mutfağında da yeri olan bandumanın tarifi yanına yoğurt ve pilav da yakışır.
  4. Köy yufkaları ile Kastamonu bandırma nasıl yapılır? Banduma yapımında hususi olarak hafif pişirilmiş köy yufkaları kullanılacaksa banduma nasıl hazırlanır? Yufkalar evveliyatla tabanı yağlanmış ısıya dayanıklı bir kaba (meselâ güveç kabına) yerleştirilir. Diğer işlemler aynı yapılır. Orta kısma tavuk etleri konulmadan kısık ateşte yufkaların kızarması sağlanır. Yine ortasına tavuk veya hindi etleri konularak servis edilir.
  5. Etli Banduma Tarifi, Etli Islama Tarifi Tavuk, hindi eti yerine kırmızı et kullanılarak hazırlanan bandumadır.
  6. Bandırma yemeği hangi yöreye ait? Kastamonu banduma hakkında bilgi arayanlar “Banduma hangi yöreye ait? Banduma nerenin?” veya "Islama hangi yöreye aittir? Islama nereye ait?" sualiyle karşılaşırlar. Banduma Kastamonu tarifi diye bilinirken “Banduma nereye ait?” meselesi başka yörelerde de banduma yapılmasından kaynaklanır. Mesela banduma Safranbolu’da da yapılır. Safranbolu banduma yemeği nasıl yapılır? Banduma yemeği Safranbolu ve Karabük civarında da yapılır. Buradaki ıslama tarifinde hindi, ördek, kaz veya tavuk eti ile yapılan yemekte Kastamonu banduma tarifinden farklı olarak ceviz kullanılmaz. Islama tarifi Sinop Usulünün yukarıda yer alan Kastamonu Banduması Tarifinden farklı olduğunu düşünenler yorumlarda paylaşabilir.
  7. Hazır Yufkadan Banduma Tarifi için Banduma yufkası nerede satılır? Banduma hangi yufkadan yapılır? Yufkacılarda bilhassa Kastamonulu yufkacılarda rahatlıkla bulunabilir.
  8. Banduma Ne Demektir? Türk Dil Kurumu'nda Derleme Sözlüğü (Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü) “Banduma” kelimesinin anlamını, “Tavuk veya hindi suyuna parmak kalınlığında durulmuş yufkaları batırıp, tepsiye dizdikten sonra üzerine hindi veya tavuğun etleri konularak yapılan yemek.” olarak vermektedir. “Bandumak” ise Derleme Sözlüğü’nde “banmak, batırmak” manalarına geldiği yazılıdır. Aynı sözlük “ıslama” kelimesinin Safranbolu (Zonguldak) civarında “Sigara böreği biçiminde kesilmiş hamurları hindi suyunda pişirerek yapılan bir çeşit yemek.”, Tokat – Eskişehir, Safranbolu – Zonguldak, Kurşunlu – Çankırı, Şiran – Gümüşhane yörelerinde “Doğranmış ekmeği yağ ile sıcak su ya da et suyuyla sahanda pişirerek yapılan bir çeşit yemek.” manalarına geldiğini ifade ediyor.
  9. Banduma Yufkasi Nasil? Banduma yufkası tarifi olarak un, su, tuzu yoğurup bir hamur elde edilip, hamurdan bezeler koparıp oklavayla açarak yufka haline getirilebilir.
  10. Banduma kalori 100 gramı 86 kalori, 150 gramlık bir porsiyonu ise 129 kalori ihtiva eder.
  11. Kastamonu Banduma Nerede Yenir? Münire Sultan Sofrası, Cem Sultan Bedesteni Restaurant, Eflanili Konagi, Memis Etli Ekmek Daday, Kurşunluhan Restoran çok sayıda bu yemeği sunabilen mekanlardan birkaçıdır. İstanbulda Banduma Nerede Yenir? Bakırköy Abdülkadir Restaurant'ı tecrübe edenler değerlendirmelerini yorumlarda paylaşabilir.
  12. Kastamonu tiriti nasıl yapılır? SİMİT🥯 TİRİDİ (Kastamonu)
  13. Banduma hamuru tarifi, Yufka hamuruna ne konulur? Yufka hamuru ile alakalı birçok tarif bulunmaktadır: EL AÇMASI PEYNİRLİ🧀 BÖREK, FIRINDA EL AÇMASI KIYMALI BOHÇA BÖREĞİ (✉️Mektup Böreği, Zarf Börek), EL AÇMASI ISPANAKLI BÖREK, EL AÇMASI KIYMALI NİŞASTALI BÖREK
  14. Evde köy yufkası nasıl yapılır? Köy yufkası hamuru nasıl yapılır? islamalik Yufka Yapimi, Küçük Yufka Tarifi, Kışlık yufka nasıl hazırlanır? Katlanmis kuru Yufka, Banduma hamuru nasıl yapılır? Banduma ekmeği nasıl yapılır? Bandırma yufkası nasıl yapılır? Dört su bardağı un, su ve bir tatlı kaşığı tuzla poğaça hamurundan biraz daha sert kıvamda bir hamur yoğurulur. Yufkayı yaparken yağ gerekmez. Tavanın büyüklüğüne göre ceviz veya mandalina büyüklüğünde bezeler ayrılır. Bezeler yirmi dakika dinlendirip un kullanarak oklava ile hazır yufka kalığında tek tek açılırlar. Yufkalar mümkünse sacda yoksa tavada iki taraflı çevirerek pişirilir. Katlanmis kuru yufka istenirse hafif kabarınca katlanmak suretiyle pişirilir. Pişenler bir örtü üstünde iyice kuruyana kadar bekletilir, kuruyunca kaldırılır. Islatılıp, yumurtalı sütlü soslarla börekler yapılabilir. Rutubetli yörelerde iki - üç hafta nemsiz bölgede iki – üç ay dayanabilir.
  15. Devrekani Hindi Banduması Devrekani Hindi Banduması; ilçede yetiştirilen hindilerin pişirilmesi ile elde edilen hindi eti ve suyu, kuru yufka ve ceviz ile hazırlanan; pişirilmesi ve servis edilmesi aşamalarıyla yöreye özgü bilgi ve ustalık gerektiren bir yemektir. Banduma, Ramazan ayında sahur yemeği olarak tüketilir. Devrekani ilçesinde yarım asırdır siyah ırk hindi yetiştirilmektedir. Devrekani Hindi Banduması, ilçede yetiştirilen siyah ırk hindilerin 8-12 aylık olanları ile hazırlanır. Hindiler kesimden önceki bir ay serbest alandan alınarak kontrollü bir yerde beslenirler, bu sayede hindi eti miktarı ve lezzeti artar. Hindilerin uzun süre pişirilmesi ile hindinin yağı erir ve suyuna geçer, kuru yufkaları ıslatmada kullanılan bu su yemeğe karakteristik özelliğini verir.
    Üretim Metodu: Hindi kesildikten sonra tüyleri yolunur, içi temizlenir, ayakları ve kafası ayrılır. Hindi boyutuna göre seçilecek tencerede üzerini geçecek kadar su ve damak tadına göre tuz eklenerek bütün halde pişinceye kadar haşlanır. Haşlanan hindi eti kemiklerinden sıyrılarak iri parçalar halinde didiklenir. Didiklenen hindi parçalarına karabiber ekilerek harmanlanır. Devrekani Hindi Banduması için kullanılacak yufkalar un, su ve tuz kullanılarak mayasız olarak yapılır. Elde edilen yufkalar, sac üzerinde çift taraflı pişirilir. Pişirilen yufkalar, rulo yapılıp kesilir ve hazırlanmış olan hindi suyuna bandırılarak bir tepsiye dizilir. Tepsiye dizilen yufkaların üzerine hindi eti parçaları ve ufalanmış ceviz içi konur ve yine hindi suyu ilave edilerek ocakta altı kızarana kadar pişirilir. Ocaktan çıkınca eritilmiş tereyağı dökülerek servise hazır hale getirilir. Devrekani Hindi Banduması; ilçede yetiştirilen hindilerin pişirilmesi ile elde edilen hindi eti ve suyu, kuru yufka ve ceviz ile hazırlanan; pişirilmesi ve servis edilmesi aşamalarıyla yöreye özgü bilgi ve ustalık gerektiren bir yemektir.
  16. Karabük Eflani Hindi Bandırması Eflani Hindi Bandırması; hindilerden elde edilen yağ ile su ve et ve buğday unuyla yapılan özel ekmeklerle hazırlanan, pişirilmesi ve servis edilmesi aşamalarıyla yöreye özgü bilgi ve ustalık gerektiren bir tören yemeğidir. Eflani Hindi Bandırması Eflani ilçesinde yarım asırdır yetiştirilen siyah ırk hindinin 9 ilâ 12 aylık olanları ile hazırlanır. Kullanılan hindi etinin yağ oranı ve kolesterol oranı düşük, protein miktarı ise yüksektir. Hazırlanan hindinin tüm yağı suyuna geçer ve bu yağlı su bandırmada kullanılan ekmekleri ıslatmada kullanılır.
    Üretim Metodu:
    Siyah ırk hindinin palazları her yıl nisan ayında yumurtadan çıkar. Hindiler serbest (free range) yetiştirme sistemi ile büyütülür. Eflani ilçesinde hindiler tamamen açıkta ve doğal besinlerle beslenmelerinden ötürü etlerinin kalitesi ve lezzeti çok yüksektir. Yetiştiriciler, evlerinin bahçelerinde büyüttükleri hindileri yaz hasatlarının ardından tarlalarda gezdirerek mera beslenmesi de yaptırırlar. Hem kümeste hem de merada beslenen hindiler aralık ayının ortasından itibaren ergin hale (dişiler 2 ilâ 3 kilogram, erkekler 5 ilâ 7 kilogram) gelir. Hindiler 9 ilâ 12 aylık oldukları yaşlarda bandırma yemeği yapımı için uygun hale gelir. Kesimden yaklaşık bir ay önce hindiler fitil adı verilen özel yemle beslenmeye başlanır. Bu fitiller yapılırken gernik, arpa, buğday ve mısır karışımı sac üzerinde kavrulur, el değirmeninde öğütülür. %20 kepek ilave edilir. Harç sıcak su ile yoğrulur. Yarım parmak kalınlığında şeritler yapılır ve kurutulur. Bandırmalık hindiler bu fitiller ile beslenerek yağlandırılırlar. Daha sonra hindi bandırması yapımı için kesime alınırlar. Tüyleri yolunduktan, içi temizlendikten sonra ayak ve kafası ayrılır ve hindi bütün olarak haşlanır
    İkram edilecek kişi sayısına göre tepsi veya tabak seçilir, malzemeler hazırlanır. Hindi yukarıda belirtildiği şekilde suda haşlanır. Haşlanmış hindinin bütün yağı suyuna geçmiştir ve bandırma yapımında bu yağlı su kullanılır. Pişirilen hindi, suyundan ayrılır. Yağlı hindi suyu ayrı bir tencere içerisine alınarak 65 derece sıcaklıkta hazırlanır. Soğumaması için mangal veya sıcak su üzerine yerleştirilir.
    Eflani ilçesinde bandırma ekmeği için; buğday ekimi sonbaharda, hasadı temmuz-ağustos aylarında yapılmaktadır. Buğday başakları kılçıklı, seyrek taneli, kırmızı renkli, kalın kabuklu, uzun-orta boylu yumuşak bir cins olup unu beyazdır. Temizlenip yıkanmış buğdaydan %55 ilâ 65 oranında un , %35 ilâ 45 oranında kepek elde edilir. Elde edilen un, yufka yapımına uygundur. Bu undan yapılan yufkalar pişirildiğinde gözenekli bir yapı oluşur. Hindi yağ ve suyuna batırıldığında bu yapısı sayesinde yağ ve et suyunu içine çeker.
    Bandırma ekmeği un, su ve tuz kullanılarak mayasız olarak yapılır. Elde edilen hamur parçaları (90 ilâ 95 gram) çapı 40 santimetre olacak şekilde oklava ile açılır. Sacda çift taraflı pişirilir. Tam soğuyup kurumadan 5 santimetre genişliğinde dürülür. 8,5 santimetrelik 4 parçaya bölünür. Dikdörtgen şeklinde bandırma ekmeği elde edilmiş olunur.
    Bandırmanın dizileceği tepsinin ortasına ekmeklerin dik durması için küçük bir kâse veya bardak konur. Ekmeklerin tepsi tabanına yapışmasını önlemek için hazırlanan yağlı sudan bir miktar sürülür. Ekmekler tek tek yağlı suya batırılır. Bir ekmek üç kez suya daldırılıp çıkartılır. Bu işlem 4 saniye gerçekleştirilir. Ekmeklerin iyice suyu içine çekmesi sağlanırken hamur haline gelmemesi için bu süreye dikkat etmek gerekir. 4 saniyede 3 kez suya daldırılan ekmekler ortadan başlanmak ve dik olmak üzere tepsiye dizilir. Tepsiye dizilen ekmelerin üzerine yine bir miktar su gezdirilerek dökülür. (Hindi suyunun yağının az olması halinde arzu edilirse eritilmiş tereyağı ile hindi suyu tekrar yağlandırılabilir.) Bu periyodik işlemler tüm ekmekler tepsiye dizilinceye kadar devam eder. Dizilme işlemi bitince elimizde kalan yağlı su tepsiye dizilmiş olan bandırma ekmeklerinin üzerine gezdirilerek dökülür. Ekmekler dizildikten sonra tepsinin dış kenarında 10 santimetre kadar boşluk kalmalıdır. Bu boşlukta biriken hindi suyuna ikram edilen kişi dilediği takdirde ekmeğini tekrar bandırabilir. Haşlanan hindinin etleri didilerek hazırlanmış bandırmaların üzerinde servis edilir.
  17. Kuru Yufka fiyatları 2020 A101'de 10 adedi 10.00TL civarında fiyatla bulunabilir.
  18. Mantarlı Banduma Tarifi Bir kilo kurtkulağı mantarı yıkanır, didilir ve derin bir tencereye alınıp üzerine on su bardağı su konulur. Bir adet kuru soğan soyulup mantarın içine bütün atılır. Biraz karabiber de eklenerek pişmeye yakın tuzu ilave edilir. Pişerken hepsi bir kilo olan pişmiş yufkaları düz zemine serilip ortadan ikiye kesilir. Yarım yufka dört parmak kalınlığında katlanır. Bütün yufkaları aynı şekilde hazırlanır. Sekiz santim uzunluğunda kesilir. Bu arada 200 gram tereyağı da eritilip kızdırılır. Bu arada mantarlar bir kevgirle bir kaba alınır. Sadece tat vermesi için konulmuş olan soğan çıkarılır, kullanılmaz. Mantarın suyu kısık ateşte kaynar. Eritilmiş yağdan iki – üç kaşık eklenerek ateşe dayanıklı bir tepsi kısık ateşe konulur. Biraz sıvı yağ gezdirilir. Yufkalar teker teker kaynayan mantarlı suya bandırıp tepsiye dizilir. Üzerine kuru yufkadan bir tane alıp tereyağına batırılır. Tepsideki yufkaların üzeri yağlanır. Bu iş yufkayı yarılayıncaya kadar sürer. Mantarlar iyice sıkılıp yarısı yufkaların üzerine serilir. Tekrar yufkaları ıslatıp yağlanarak devam edilir. Kalan mantarları da koyup son sıra yufkaları dizip üzeri yağlanır. Yanında ayranla sunulur.
  19. Banduma Tarifi Tatlı Kuru Yufka Tatlısı Tarifi, Nasıl Yapılır?

Kastamonu Mutfağının diğer nefis örnekleri:

ETLİ EKMEK (Kastamonu)

HALUÇKA🥟 (Kastamonu Mantısı)

KAŞIK🥄 HELVASI (KASTAMONU)

KASTAMONU KIR PİDESİ

KIYMALI YUMURTA (MIKLAMA, Kastamonu, Erzurum)🍳

🥣KIZILCIK TARHANASI ÇORBASI🍲 (Bolu, Kastamonu)

SİMİT🥯 TİRİDİ (Kastamonu)

TATAR DİBLESİ (Karabük, Kastamonu)

YUMURTALI TATAR KAVURMASI🍳 (Karabük, Safranbolu, Kastamonu)

YukarıYukarı