mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

İnegöl Köfte Tarifi, Nasıl Yapılır? Bursa

En İyi İnegöl Köftesi nasıl yapılır? Bursa’nın nefis lezzetlerinden olan İnegöl köftenin hususiyeti pişmemiş köfte harcının kalıplarla biçimlendirildikten sonra soğutulması veya dondurulmasıdır. Nefis bir ızgara köfte tarifi arayanlara işte resimli İnegöl köfte tarifi...

İNEGÖL KÖFTE

İnegöl Köfte Malzemeleri - Inegöl Köftenin İçine Ne Konulur?

Bir kg dana ile 250 gr kuzu gerdan ve döş (kaburga) eti ile karışıp iki kere çekilen kıyma

İki adet orta boy kırmızı soğan

Bir buçuk silme tatlı kaşığı tuz

İki çay kaşığı karbonat

Domates, sivri biber

İNEGÖL KÖFTE

İnegöl Köfte Tarifi Orijinal - Lastik Gibi Köfte Nasıl Yapılır?

  1. Kıyma kapaklı bir saklama kabı içinde buzdolabında bir gün bekletilir.
  2. Soğan suyu çıkmayacak kadar mutfak robotunda ince kıyılır. Suyu çıkarsa acı tat ve koku olmasın diye soğan süzgeçte yıkanır ve sıkılır. Rendelemek veya robottan geçirmek yerine bıçakla doğranırsa parça parça kalmaması için soğan ince kıyılmalıdır.
  3. Kıyma, tuz ve soğan ile özleşinceye kadar tekrar kıyma makinesinden veya robottan geçirilir veya elle iyice yoğrulur.
  4. Yassı uzun köfteler hazırlanır. Kıyma yumuşak olduğundan şekil verilirken eller sıvı yağla yağlanabilir. Köfteler bir tepsiye dizilerek üzeri hava almayacak şekilde kapatılıp buzdolabında bir gün, hiç olmazsa iki saat beklenir. Diğer bir teknikte köfte harç halinde dolapta tutulur. Buzdolabından çıkınca köfte hamuru tezgaha alınır. Üzerine bir yağlı kağıt serilip merdaneyle dikdörtgen biçiminde açılır. Bilahare bir bıçakla uzun yassı dikdörtgen köfteler kesilir.
  5. Bu arada ideal şartlar oluşturulmak istenirse harlı olmayan odun kömürü mangalı hazırlanır. Ateşi parlayıp köfteyi yakmayan, ise de bulaştırmayan ateş temin edilirse mangalda çok lezzetli köfteler elde edilebilir. Ancak kolaylık için elektrikli ızgara da tercih edilebilir. Izgaranın lezzetli olması ve suyunun içinde kalması gayesiyle köftelerin pişeceği ızgara iyice kızmış olmalıdır. Aksi durumda etlerin kuruma, yapışma ve suyunu dışarı verme ihtimali yüksek olacaktır. Köfteler pişmeden on - on beş dakika önce buzdolabından çıkarılır.
  6. Dışında kalın kabuk oluşmaması için devamlı alt üst edilerek çevrilen köfteler on dakika kadar pişirilir. Köfteler biterken domates ve biberler ızgara edilir.
  7. Domates ve biberle süslenen İnegöl Köftesi yanında KURU FASULYE SALATASI (PİYAZ)🥗, pilav ve AYRAN🥛🧊la beraber servis edilebilir. Sade olması gereken ızgara köfte sunum tabağında bir - iki kaşık SADE PİRİNÇ PİLAVI🍚, birkaç biber turşusu, bir - iki dilim ızgara domates ve biber ile köfte sosu kafidir.

İnegöl Köftesi Tarifi, Lastik Köfte Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve İnegöl Köfte Tarifi Püf Noktası

  1. Köftenin içine karbonat koyulur mu? İnegöl köftesi içinde baharat ve ekmek olmaması ile ünlü olup hususiyeti etin karışımı ve pişirme öncesinde yapılan işlerdir. İçine ayrıca maden suyu, kaşar peyniri, süt tozu, limon suyu, yumurta, galeta unu konmaz. Doğru şekilde yapılırsa esnek olması için akciğer veya böbrek yağı katmaya gerek olmayacaktır. Gerdan veya döş eti gerekli yağ ve et nispetlerine sahiptir. Ayrıca, et tadını bastırmaması için baharat kullanılacaksa da miktarı çok azdır. Harca bir tatlı kaşığı toz şeker veya bir yemek kaşığı un ilavesi önerilse de bunlar asıl tarifi ve lezzeti değiştirir. Tecilli tarife göre ekmek (veya galeta unu), tuz, kuru soğan ve sodyum bikarbonat hamurda yer alabilir. Tescilli tarifte baharat yoktur.
  2. İnegöl Köftenin Şekli İnce uzun olarak bilinmesine karşılık İnegöl dahil aslında bir çok yerde yuvarlak olarak yapılır.
  3. Tescilli İnegöl köftesi Tarifi Coğrafi mahreç işareti 2003 yılında tescil edildikten sonra 28.02.2006 tarihinde değiştirilmiştir. Köfte hamuru tarifinde “etin istendiğinde lezzet ve çeşni verici maddelerden biri veya birkaçı ile gerekli katkı maddesi katıldıktan sonra çekilmesi..”, “..iç yağ, ilave edilmesi..” ifadeleri çıkarılmıştır. Resmi Gazete'de yayımlanan eski İnegöl köfte tarifinde, köfteye kırmızı biber, karabiber, kimyon, yenibahar, sarımsak, pastörize süt, süt tozu, galeta unu, kuru soğan konarak lezzet verilebileceği belirtiliyordu. Yeni tarif: İnegöl köfte, kalıplarla şekil verildikten sonra soğutulmak ve dondurulmak suretiyle hazırlanan üründür. İnegöl Köfte hamuru: Kasaplık hayvan gövde etlerinin, tercihen kasaplık dana gövde etleri ve kasaplık kuzu gövde etlerinin kemik, tendo fasia, kıkırdak ve lenf yumrusu, sinir ve gerektiğinde yağları ayıklandıktan sonra yemeklik tuz ilave edilmesi, çekilmesi ve homojen hale gelinceye kadar karıştırıldıktan sonra tekrar çekilmesi veya gerektiğinde bu tekrar çekilme işleminin soğukta en çok 18 saat dinlendirildikten sonra yapılmasıyla elde edilen karışımdır. Katkı maddesi, lezzet ve çeşni verici malzeme olarak ekmek (veya galeta unu), tuz, kuru soğan ve sodyum bikarbonat dışında hiçbir şey kullanılamaz. İnegöl köfte en çok 2 cm kalınlığında aynı şekil ve büyüklükte olmalıdır. Hazırlanan köfteler kömür ateşinde pişirilmelidir. Gıda güvenliği açısından, pişirme sırasında köftelerin merkezdeki sıcaklığının 70-72 dereceye ulaşması gereklidir. Pişirilmiş İnegöl köfte elastiki kıvamda, homojen yapıda olmalıdır. Gözle görülen yabancı madde bulunmamalıdır. İlginçtir ki diğer bir çok tescilli yemek tarifinde yer alan ölçüler burada verilmemektedir.
  4. İnegöl köftesi kıyması: Dana ve kuzu karışımı dörde birdir. Evvela beş veya üç numaralı ayna ile çekilen kıyma dinlenmeye bırakılır. Bilahare aynı kıyma bu kez de bir numaralı aynadan geçirilip, yoğurulur. Izgara edilmeden önce en az üç saat daha bekletilir.
  5. Anne köfte tarifi: KURU KÖFTE KIZARTMASI
  6. Tekirdağ köftesi Nasıl Yapılır? Tekirdağ köfte, irmik ve kıyma ile yapılır. Fırında, ızgarada ve kızartma halinde pişirilebilir. İnce uzun dilimler şeklinde sunulan köftenin asıl tarifinde kuzu ve dana eti beraber yer alır. İki dilim ekmek ufak ufak dilimlenip ıslatılır. Dana ve kuzu karışık bir kilo yağlı kıyma bir kaba alınır. Kıymanın üzerine karabiber, kimyon, pul biber, tuz ve ekmek dilimleri ilave edilerek beş dakika yoğrulur. İki diş sarımsak ve bir adet kuru soğan rendeledikten sonra kıymaya katılıp yoğurmaya devam edilir. Daha sonra içine bir adet yumurta, bir kahve fincanı irmik ve bir çay kaşığı karbonat da eklenerek on dakika yoğrulur. Kıymanın yapışmasına mâni olmak üzere el hafifçe ıslatılır. Harç kıvam alınca malzemelerin özleşmesi için iki elle havaya kaldırılıp hızlıca kabın içine on - on beş kere atılır. Harcın üzeri streç filmle örtülür. Zaman varsa irmiğin şişmesi ve köftenin daha lezzet kazanması için akşamdan hazırlanır, yoksa iki saat buzdolabında bekletilir. Dinlenen kıymadan ufak parçalar alınır, elle ince uzun biçim verilir. Şekillenen köfteler ızgarada veya yapışmaz tavada pişirilir. Köfteleri yağda kızartılırsa kâğıt havluya çıkarılıp fazla yağı giderilir. Tekirdağ köftesi piyazla servis edilir.
YukarıYukarı