mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Nohutlu Firik Pilavı Tarifi, Nasıl Yapılır?🍚 (Gaziantep, Kilis, Hatay)

Firik pilav nedir? Firik pilavı nasıl yapılır? Firik bulguru ile yapılan yemekler içinde en bilineni firik bulgur pilavı tarifi için doğru yerdesiniz. Firik bulguru nedir? Firik pilavı hangi yöreye ait? Frig, freekeh (فريكة), farik veya frik Kuzey Afrika ve Levanten mutfaklarından türetilmiş durum buğdayının doğduğu doğu Akdeniz Havzası ülkelerinin birçoğunda popüler kalan antik bir yemektir. Bir bulgur çeşidi olan firik Türkiye’de daha çok Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bilinir. Firik buğdayı olarak da adlandırılan bu tahıl, buğdayın olgunlaşıp kurumasından evvel elde ediliyor. Buğday başaklarındaki tanelerin olgunlaşmış lakin henüz kurumamış hali olan firik buğdayı, vakti gelince toplanan başakların, sap kısımlarından tutuşturulmasıyla yakılan ateş üzerinde ütülenir ve o harika lezzete bu şekilde ulaşır. Yani, lezzetini oluşturmak için ateş üzerinde kavrulmuş ve ovalanmış yeşil durum buğdayından yapılmış bir tahıl ürünüdür. Firik; pilav, çorba ve salata yapımında kullanılır. Firik pilavının patlıcanlı yemeklerin yanına daha çok yakıştığı düşünülür. Firik pilavı diğer adı isli bulgur pilavıdır. “Firik pilavı nasıl olur? Firik pilavına soğan konulur mu? Antep firik pilavı nasıl yapılır?” diyenlere işte nohutlu firik bulguru pilavı tarifi resimli olarak…

NOHUTLU-FİRİK-PİLAVI-(Gaziantep, Kilis, Hatay)

Firik Pilavı Malzemeleri - Frig Pilavı İçindekiler

İki su bardağı firik bulguru

Bir su bardağı haşlanmış nohut

Üç adet sivri biber

Bir yemek kaşığı biber salçası

Bir tatlı kaşığı tuz

Bir büyük kuru soğan

Bir yemek kaşığı tereyağı

Bir yemek kaşığı sıvı yağ

Beş bardak sıcak su

NOHUTLU-FİRİK-PİLAVI-(Gaziantep, Kilis, Hatay)

Nohutlu Firik Pilavı Tarifi (Gaziantep, Kilis, Hatay) - Firik Pilavı Yapımı - Kilis Usulü Firik Pilavı

  1. Tereyağı ve sıvı yağ tencereye konulur. Soğanlar yemeklik doğranır ve ilave edilir. Pembeleşinceye kadar kavrulur.
  2. İnce doğranan biberler eklenerek bir – iki çevrilir. Salça eklenir, kokusu çıkana kadar kavrulur.
  3. Üç – dört defa yıkanan firikler süzdürülerek tencereye ilave edilir.
  4. Firik pilavına ne kadar su konur? Beş altı dakika kadar kavrulan firiklerin üzerine beş bardak kaynamış su ilave edilir. Altı kısılır.
  5. Yarıya kadar suyunu çekince nohutlar ve tuz ilave edilerek. Pişirilmeye devam edilir.
  6. Pilav suyunu tamamen çekmek üzere iken firiklerin yumuşayıp yumuşamadığı kontrol edilebilir. Pişmemişse tencerenin kenarından çok az kaynamış su ilave edilebilir.
  7. Firik pilavı kaç dakikada pişer? Pilav suyunu çekip firikler pişince altı kapatılır. On beş - yirmi dakika kadar dinlendirilir ve tazelenerek, sıcak olarak yanında Etli Patlıcan Oturtması🍆, fava, közde pişmiş tavuk veya acılı turşu ile servis edilir.

Nohutlu Firik Pilavı (Gaziantep) Yapılışı Tarifi, Grünkern ile Alakalı Diğer Hususlar ve Nohutlu Firikli Bulgur Pilavı Tarifi Püf Noktaları

  1. Firik Nedir? Pilavlık firik nasıl yapılır? Firik olgunlaşmak üzere olan taze tahıl taneleridir. Buğdayın olgunlaşıp kurumadan önceki safhasından elde edilen bir mahsul olup yeşilimsi bir renkte ve gevrek bir yapıdadır. Bu taze buğday firiği sapları ve kabukları ile beraber yakılıp kendi ateşiyle tütsülenerek pişer. Bu nasıl yapılır? Tarlada bulunan buğday başakları içerisinde bulunan taneler olgunlaşır, sertleşir lakin tam kurumamıştır. Bunun yanında buğday başağı da tam kurumamıştır, rengi yeşildir. Başakların bu döneminde, buğday başakları köklerinden on - on beş santim yukarıdan kesilip destelenerek ekin tarlalarından toplanır. Toplanan bu desteler, sapların tutuşturulmasıyla yakılan ateş üzerinde tütsülenir. Böylece kendine has yanık ve dumanda islenmiş bir kokusu ve tadı olur. Bu sebeple her zevke hitap etmeyebilir. Pilavlık bulgurla karıştırılarak pilavı, dolması, çorbası yapılır. İsli kokusuyla firik pilavı güzel midir? İsli peynir veya mangalda isli et sevenlerin denemesi gereken bir pilav olarak düşünülebilir. Firik Gaziantep, Hatay, Kilis, Şanlıurfa, Halep ürünleri satılan pazarlarda bulunabilir. Kasım 2019'da firik kilo fiyatı 15-35 TL arasında bulunmaktadır.
  2. Firik pilavı haşlanırken et veya tavuk suyu kullanılırsa farklı bir lezzet elde edilir. Pilavın tadını dengelemek için, kimisi bir tutam toz şeker ekler. Pul biber eklenmek istenirse biber salçasının acılığı dikkate alınır. Lakin yemeğin acısız olması istenirse tatlı biber salçası veya domates salçası kullanılabilir.
  3. Firik Pilavı Kaç Kalori? Firikli bulgurun 100 gramı 339 kcal enerji verir. Kaynak
  4. Firikli Pilav Tarifi Çeşitleri: Nohutlu firik buğday pilavı tarifi yukarıdadır. Firik pilavı tarifi sade olarak yapılabildiği gibi etli firik pilavı, kıymalı firik pilavı, şehriyeli firik pilavı, yeşil mercimekli firik pilavı, firik pilavı Halep usulü tarifi ve tavuklu firik pilavı tarifi de lezzetli firik bulguru tarifi arasındadır.
  5. Sade Firik Pilavı Nasıl Pişirilir? Sade Firik Pilavı Nasıl Yapılır? Sade Firik Pilavı Tarifi Sade firik pilavı yapılışı nohut, et, tavuk, mercimek gibi malzemelerin tarife dahil edilmediği durum olup sade firik pilavı yapımı için aynı yol izlenebilir. Firik pilavı bulgur pilavına göre daha geç pişer.
  6. Hatay Firik Pilavı Nasıl Yapılır? Hatay Usulü Firik Pilavı Tarifi Sade, etli veya tavuklu firik pilavı Hatay usulü yapımı henüz coğrafi işaret tescili almamıştır. Firik bulgurunda yoğun bir is kokusu olduğundan tek başına pişirilirse pilav aşırı is kokar. Hem bu hoşa gitmediğinden hem de su çekmesi az olduğundan diğer bulgurla karıştırılır. Soğan, salça, küçük kuşbaşı et sivri biber baharat karışımı tereyağı ve et suyu ile yapılır.
  7. Firik Bulgurunun Tarihçesi: Milattan 2000 yıldan fazla önce şehirlerine saldırı bekleyen Ortadoğu medeniyetlerinin halkları tahıllarını kaybedip açlık çekmekten korktuğu için buğdayı daha tam olgunlaşmadan yeşilken koparıp depolarlar. Savaşta şehir yanarken, depoda bulunan yeşil buğdaylar da yanar. Savaştan sonra insanlar yangında kalan yeşil buğdayı elleriyle sürtmek suretiyle kabuklarından temizleyip tattıklarında, yenilebileceğini fark ederler. Eski Arami lisanında frik “sürtmek” manasındadır. Diğer bir rivayette, yine o çağlarda tarlada çıkan bir yangının buğdayı kullanılmaz hale getirdiği düşünen halk bulabildikleri buğdayı elleriyle sürterek temizleyip tadarlar. Tadını beğenen insanlar bunu frik olarak isimlendirir. Hatay, Gordiondaki tümülüs kazılarında firikli yemeğin izlerine rastlanmıştır.
  8. Tescilli Gaziantep / Antep Firik Pilavı "Firik pilavı nerenin" denilince birden fazla yöre olsa da coğrafi işaret alabilen il şimdilik sadece Gazianteptir. Gaziantep ilinde üretilen ve coğrafi işaret olarak 244 sayı ile tescilli Antep Firiği ile 289 sayı ile tescilli Antep Bulguru kullanılarak elde edilir. Coğrafi sınıra has iki farklı usulle imal edilir. Ayrıca istenirse üzerine haşlanmış et kapatılabilir. Gaziantep / Antep Firik Pilavı, UNESCO Yaratıcı Şehirler ağına kabul edilmiş olan Gaziantep ili mutfağının en çok bilinen yemeklerindendir. Önceleri evlerde ve özel günlerde yapılan bu pilav, zamanla yaygınlaşmıştır. "Firik pilavına soğan girer mi?" sorusunun cevabı aşağıdaki ikinci usulde olduğu gibi tercihe bağlı olarak gireceğidir.
    Antep Usulü Sade Firik Pilavı 1. İmal Usulü:
    4-6 kişilik Gaziantep / Antep Firik Pilavı için gerekli olan malzemeler: 2 su bardağı Antep Firiği, 1 su bardağı pilavlık Antep Bulguru, Tuz (miktarı tercihe bağlı), 10-15 g karabiber, 3-4 yemek kaşığı sadeyağ/tereyağı/zeytinyağı, 1 çay bardağı haşlanmış nohut (isteğe göre), 1 adet kırmızı biber (isteğe ve mevsimine göre)
    Yapılışı:
    Üç su bardağı sıcak su tencereye konulur. Üzerine önceden ayıklanmış ve yıkanarak suyu süzülmüş firik eklenir. 10-15 dakika kaynaması beklenir. Yıkanıp suyu süzülmüş bulgur eklenip karıştırılır. Üzerine iki bardak daha sıcak su eklenir. İsteğe göre haşlanmış nohut ve iri doğranmış kırmızı biber konur. Toplam su seviyesi bütün malzemeleri iki parmak geçecek şekilde ayarlanır. Tuz eklenerek tencerenin kapağı kapatılır ve pilav kıvama gelene dek kısık ateşte 15-20 dakika kadar pişirilir. Ayrı bir tavada yağ eritilir ve pilavın üzerine gezdirilerek dökülür. Karabiber serpilerek pilav karıştırılır. 5- 10 dakika dinlendirildikten sonra servis yapılır.
    Antep Usulü Firik Pilavı Tarifi 2. İmal Usulü:
    4-6 kişilik Gaziantep / Antep Firik Pilavı için gerekli olan malzemeler: 2 su bardağı Antep Firiği, 1 su bardağı pilavlık Antep Bulguru, Tuz (miktarı tercihe bağlı), 10-15 g karabiber, 4-5 yemek kaşığı sadeyağ/tereyağı/zeytinyağı, 1 çay bardağı haşlanmış nohut (isteğe göre), 1 adet kırmızı biber (isteğe ve mevsimine göre), 300-400 g kuşbaşı et/kıyma/tavuk eti/hindi eti, 1 adet orta boy soğan, 1 yemek kaşığı domates veya biber salçası
    Yapılışı:
    İki yemek kaşığı yağ ile et kavrulur. Et kavrulunca önceden doğranmış soğan ilave edilir. Soğanlar pembeleşince üzerine salça, isteğe göre kırmızı biber ve haşlanmış nohut eklenir. Dört su bardağı sıcak su ile 40-45 dakika haşlanır. Üzerine, yıkanıp suyu süzülmüş firik eklenir. On dakika kadar piştikten sonra önceden yıkanan ve suyu süzülen bulgur eklenir. Üzerine iki bardak daha sıcak su eklenir. Toplam su seviyesi, bütün malzemeleri iki parmak geçecek şekilde ayarlanmalıdır. Tuz eklenerek tencerenin kapağı kapatılıp pilav kıvamına gelinceye dek kısık ateşte 20-25 dakika kadar pişirilir. Ayrı bir tavada yağ eritilir. Pilavın üzerine eritilmiş yağ gezdirilerek dökülür, karabiber serpilir ve karıştırılır. 5-10 dakika dinlendirdikten sonra sıcak olarak servis yapılır.
    Gaziantep / Antep Firik Pilavı, yukarıda belirtildiği üzere etli veya etsiz olarak yapılır. Etsiz yapıldığında üzerine haşlanmış parça et kapatılarak, kapamalı Gaziantep / Antep Firik Pilavı olarak da servis edilebilir.
  9. Halep Usulü Firik Pilavı, Urfa usulü Firik Pilavı Yapılış tarzı farklılıkları hakkında teferruatlı bilgiye sahip olanlar yorumlar kısmında paylaşabilir.

NOHUTLU-FİRİK-PİLAVI-(Gaziantep, Kilis, Hatay)

Hatay mutfağının diğer nefis örnekleri de ilginizi çekebilir:

🍪Anasonlu (Mayanalı) Tatlı Kahke Tarifi, Nasıl Yapılır? (Kilis, Gaziantep, Hatay)

Babagannuş Salatası Tarifi, Nasıl Yapılır?🥗 (Abugannuş; Adana, Gaziantep, Hatay)

Künefe Tarifi, Evde Künefe Nasıl Yapılır?

Evde Humus Nasıl Yapılır? (Hatay, Antakya)

Fellah Köftesi Tarifi Sarımsaklı Köfte🧄 Adana Mersin Antakya Hatay

KAĞIT KEBABI TARİFİ

KAYTAZ BÖREĞİ (Antakya, Hatay)

KOLAY FAVA TARİFİ (BAKLA EZMESİ) (Hatay, Antakya)

🍪Kömbe Kurabiyesi Tarifi, Nasıl Yapılır? (Hatay, Antakya)

🥣Mahluta Çorbası Tarifi Antakya, Hatay, Adana, Mardin, Malatya🍲

Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi, Müceddere Nasıl Yapılır?🍚 Kilis, Hatay

Patlıcanlı Mütebbel Tarifi, Nasıl Yapılır?🍆 (Mutabbal; Hatay, Antakya, Halep, Suriye, Lübnan)🥗

Kolay Muhammara Tarifi, Nasıl Yapılır? (Cevizli Biber, Acuka; 🌶️ Hatay, Gaziantep)

Sembusek, Semsek Tarifi, Nasıl Yapılır? (Kapalı Lahmacun; Mardin, Hatay)

SEMİRSEK (Hatay)

Şıhılmahşi Dolması Tarifi Nasıl Yapılır? Dolmaların Şahı Kilis, Hatay, Antakya, Antep

Tahinli Kabak Tatlısının Tarifi, Nasıl Yapılır? Hatay, Antakya, Antalya, Aydın

TAZE KEKİK SALATASI (ZAHTER SALATASI)🥗

Tepsi Kebabı Tarifi, Nasıl Yapılır? (Sini Kebabı, Hatay, Antakya Tava)

YukarıYukarı