mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Zeytinyağlı Taze Fasulye Tarifi, Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı Taze Yeşil Fasulye Yemeği nasıl yapılır? Taze Fasulye Yemekleri içinde Domatesli Taze Fasulye Tarifi olan zeytinyağlısının lezzeti bir başkadır. Yaz sofralarını şenlendiren bu yemeği soğumasını beklemeden ılık olarak yemeyi sevenler de çoktur. "Zeytinyağlı taze fasulye nasıl yapılır?" diyenlere işte Ustasından Zeytinyağlı Taze Fasulye Tarifi...

Zeytinyagli Taze Fasulye Tarifi 1

Zeytinyağlı Taze Fasulye Yemeği Tarifi Malzemeleri

Bir kg taze fasulye

İki adet orta boy kuru soğan

İki adet orta boy olgun sulu domates

Bir yemek kaşığı salça

İki yemek kaşığı sıvı yağ

İki çay kaşığı silme tuz

İstenirse iki diş sarımsak

Bir - bir buçuk su bardağı kadar su

Zeytinyagli Taze Fasulye Tarifi 3

Zeytinyağlı Taze Fasulye Yemeği Tarifi Malzemeleri

Bir kg taze fasulye

İki adet orta boy kuru soğan

İki adet orta boy olgun sulu domates

Bir yemek kaşığı salça

İki yemek kaşığı sıvı yağ

İki çay kaşığı silme tuz

İstenirse iki diş sarımsak

Bir - bir buçuk su bardağı kadar su

Zeytinyagli Taze Fasulye Tarifi 2Zeytinyagli Taze Fasulye Tarifi 7

Lezzetli Zeytinyağlı Taze Fasulye Yapımı Tarifi - Pratik Zeytinyağlı Taze Fasulye (Çiğden) - Zeytinyağlı Yeşil Fasulye Tarifi

  1. Fasulyelerin baş kısımları atılır. İyice yıkandıktan sonra istenirse bıçakla uzunlamasına bölünür ve pişirilecek olan yayvan bir tencereye konulurlar.
  2. Domateslerin kabukları soyularak rendelenir. Soğanlar yarım ay şeklinde doğranır. Domatesler, salça, soğan, katılacaksa sarımsak ve tuz eklenerek karıştırılır. Fasulyenin üzerine yayılır.
  3. Bir - bir buçuk su bardağı kadar su konulur. Üzerine zeytinyağı gezdirilir. Ocak açılır.
  4. Yemek kaynadıktan sonra kısık ateşte fasulyeler yumuşayıp suyunu çekinceye kadar pişirilir. Kaşık kullanmadan, ara sıra tencere sallanarak karıştırılır. Tencere küçükse bri tahta kasşık kullanılabiilir. Altı kapatılan zeytinyağlı taze fasulye tenceresinde kapağı kapalı olarak soğuyana kadar bekletilir.
  5. Düdüklüde Zeytinyağlı Taze Fasulye Tarifi, Düdüklüde Taze Fasulye: Zeytinyağlı taze fasulye yemeği düdüklüde pişirilecekse aynı işlemler yapılırken yarım çay bardağı kadar su konulur. Düdüklünün kapağı kapatılır. Düdüklü tencerenin düdüğü çıktıktan sonra kısık ateşte on beş dakika kadar pişirilir. Yine de pişme süresi fasulyenin cinsine ve kullanılan tencereye göre değişebilir.
  6. Tenceresinde soğumaya bırakılan Zeytinyağlı Taze Fasulye Yemeği çok fazla ezmeden karıştırılarak ılık veya soğuk olarak servis edilir.

Zeytinyagli Taze Fasulye Tarifi 5Zeytinyagli Taze Fasulye Tarifi 6

"Pratik Zeytinyağlı Yeşil Taze Fasulye Nasıl Yapılır? Taze Fasulye Yemekleri" ile Alakalı Diğer Hususlar ve Zeytinyağlı Fasulye Tarifi Püf Noktaları

  1. Zeytinyağlı yemeklere bir tatlı kaşığı kadar toz şeker konulabilir. Şekerin domatesin asidini engelleyip yemeği daha lezzetli yapması beklenir. Bununla beraber domatesin ekşi lezzetini tercih edenler şeker kullanmaz. Hatta dahası için limon suyu veya koruk suyu da eklerler.
  2. Fasulye ayıklanırken kılçıklı bir fasulye ise bunlar yemeğe katılmaz. Sadece fasulyenin baş kısmı atılabildiği gibi arzuya göre kenardaki kılçık kısımları bıçakla veya sebze soyucu ile temizlenebilir. Ancak bu şekilde yapıldığında fasulyeler pişerken daha çok dağılabilir. Bu sebeple fasulye seçimine dikkat edilmelidir.
  3. Fasulye Seçimi: Taze ve kılçıksız bir çalı fasulyesi doğru olacaktır. Tazelik durumu elle kırarak anlaşılabilir; büküldüğünde esnemeden kolayca çıt diye kırılmalıdır. Kırıldığında fasulyenin kılçık durumu da ortaya çıkar. Kabuğu yumuşak, canlı bir koyu renkte her halinden körpe olduğu anlaşılan fasulyeler tercih edilir. Taze fasulye tezgahlarda satılmayı bekledikçe suyu kaçar, lezzeti kaybolur ve pişme süresi uzar. Kart fasulye alınmamalıdır. Türleri de dikkate alınabilir. Fasulye henüz yeşilken dalından toplandığında çalı fasulyesi, Boncuk Ayşe, veya Ayşekadın adını alır. Daha iri olan taneleri çıkarılmadan yeşil şekilde pişirilen fasulyeye boncuk fasulyesi denir. Ayşekadın taze fasulye, çalı fasulyesine göre daha kalın ve etli, boncuk fasulyeye göre ise daha uzundur. Çalı fasulyesi ise daha çok uzun ve yassı olup taneleri varla yok arasıdır. Çalı fasulyesi tercihine karşı bazıları da boncuk fasulyenin faha lezzetli olduğunu söyler.
  4. Fasulye Saklama: İyi fasulyenin bulunduğu yazın hazırlanıp dondurucuya konulan fasulyelerle kışında yapılabilir. Taze fasulyelerin renginin yemyeşil kalması, uzun süre dayanması ve besin değerinin hiç bozulmaması için "blanching" veya "şok haşlama" usulü uygulanır. Taze fasulyeler ayıklandıktan sonra genişçe bir tencerede su kaynatılır. Tencerenin hemen yanına da içi buzlu su dolu genişçe bir kap konulur. Su kaynadıktan sonra taze fasulyeler içine dökülür ve üç dakika sonra hemen bir süzgeçle kaynar sudan çıkarıp buzlu suyun içine atılır. Buzlu suda da beklettikten sonra çıkartılıp kağıt havlu veya kuru bir bezin üzerinde yarım saat kurutulur. Kalabilecek su damlaları daha hızlı bozulmasına ve soğuğun tesiriyle birbirlerine yapışmalarına yol açacağından iyi kurutulmaları gerekir. Porsiyonlara ayrılıp her birini ayrı bir buzdolabı poşetine veya kilitli torbaya içinde fazla hava kalmayacak şekilde konup etiketlenir. Dondurucu bozulmaz, elektrikler uzun süre gitmezse bu şekilde bir yıl dayanabilir.
  5. Fasulye Yemeğine Su Eklemek Bazıları hiç su ilave etmeden sebzelerin suyu ile pişirir. Lakin burada fasulyenin cinsi ve durumu mühimdir. Fasulyenin cinsinden kaynaklanacak şekilde bazıları çok uzun sürede pişerken çok sulu domateslerin suyu bile pişirmeye yetmeyebilir. İyi bir fasulye satın alınmış olsa da buzdolabında fazla beklemişse suyunu kaybetmiş olabilir. Pişerken su salmadığı fark edilirse biraz su eklenebilir. Fazla su eklenirse yemek tatsızlaşır. Sonradan su ilave etmek gerekirse su kaynamış olmalıdır. Zeytinyağlı Yeşil Fasulyenin Piştiği Nasıl Anlaşılır? Yemekten bir fasulye alıp yumuşaklığı kontrol edilir. Yenilebilecek seviyede ve damak tadına uygun yumuşaklık seviyesinde ise pişmiştir.
  6. Sarımsak eklenecekse rendeleyip veya ince doğranıp soğanla birlikte ilave edilebilir.
  7. Bazıları ılıkken yemeyi tercih ederken bazıları bir gece buzdolabında dinlendirmeyi tercih eder. Ocaktan alınan taze fasulye üzerine ilave zeytinyağı gezdirilebilir.
  8. Taze Fasulyenin Faydaları Nelerdir? Yüksek oranda lif, A, B12, C ve K vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor ve manganez de ihtiva eder. Hazımsızlığı giderir, sindirim sistemini olumlu yönde etkiler. Kabızlığı önler. Yorgunluğu gideren bir enerji kaynağıdır. Kan basıncını azaltıp kolesterolü düzenlemeye yardım eden bir kalp dostudur. Vücuttaki serbest radikallerin miktarını azaltarak birçok kanser türünü önlemeye katkı sağlar. Böbreklerdeki kum ve taşların kolayca düşürülmesini sağlar. Kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Toksinlerin atılmasına yardım eder. Astım, bronşit gibi akciğer rahatsızlıklarının tedavisine destek verir. Kemik gelişimine fayda sağlar. Osteoartrit ve romatoid artrit rahatsızlığı olan kişiler için de yararlıdır. Migren ağrılarını azaltır. Yüksek oranda demir içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalorisi düşük olduğundan kilo vermeye yardım eder.
  9. Zeytinyağlı taze fasulye yanına ne gider?: Yanında 🥣MAHLUTA ÇORBASI (Antakya, Hatay)🍲, NOHUTLU PİLAV🍚, KURU BÖRÜLCELİ BULGUR PİLAVI🍚 veya BOLONEZ SOSLU MAKARNA🍝 ile NANELİ AYRAN🥛🧊 veya CACIK ile bir menü oluşturulabilir.
  10. Zeytinyağlı taze fasulye kaç kalori? 100 gramı 50 kalori, orta büyüklükte bir porsiyonu 75 kalori civarındadır.
  11. Etli Taze Fasulye Yemeği, Patatesli Taze Fasulye: ETLİ TAZE FASULYE
  12. Kuru fasulye Yemeği: ETLİ KURU FASULYE YEMEĞİ TARİFİ
  13. Fasulye Yağlısı Yemeği: FASULYE YAĞLISI
  14. Fasulye Diblesi Yemeği: TAZE FASULYE DİBLESİ (Trabzon, Giresun, Ordu)
  15. Fasulye Turşusu Kavurması Yemeği: FASULYE TURŞUSU KAVURMASI (Trabzon, Giresun, Ordu, Rize)
  16. Fasulye Turşusu: KOLAY FASULYE TURŞUSU NASIL KURULUR? (KARADENİZ USULÜ)
  17. Fasulyeli Pilav: YARMALI TAZE FASULYE PİLAVI🍚

Zeytinyagli Taze Fasulye Tarifi 4

YukarıYukarı