mikrofon

Kullanıcı Oyu: 1 / 5

Yıldız etkinYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Sembusek, Semsek Tarifi, Nasıl Yapılır? (Kapalı Lahmacun; Mardin, Hatay)

Sembusek (sembüsek, semsek) nasıl yapılır? Sembusek ne demektir? Kapalı lahmacun dense de Mardin yemekleri içinde özel bir yeri olan sembusek lahmacun ötesi bir lezzettir. Sembusek'in harcı lahmacuna göre daha yağlıdır. Gaziantep ve civarında semsek adını taşır. Kastamonu usulü etli ekmeğe, Eskişehir çiğ böreğine, Elazığ yöresinde tavada kıymayla veya peynirle yapılan patilaya benzer. Bazı yörelerde buzağı dili, kıymalı börek, kıymalı pide olarak da geçer. Kıymalı olduğu gibi peynirli semsek tarifi de yapılır. Pazar kahvaltılarını zenginleştiren, misafirlere çay saati ikramı olan, Ramazan iftar sofralarında da yerini alan sembusek tiryakilik yapabilir. Öyleyse semsek böreği nasıl yapılır? İşte "Mardin usulü pide veya Mardin pizzası" olarak da bilinen Mardin mutfağının bu içi yumuşacık dışı kıtır kıtır kapalı pidesi Mardin sembusek böreğinin resimli kolay tarifi…

SEMBUSEK SEMSEK Kapali Lahmacun Mardin Hatay 7

Sembusek, Kıymalı Semsek Tarifi (Mardin Yöresi Kapalı Lahmacun) Malzemeleri - Semsek Tarifi Hatay Usulü İçindekiler

Dört - beş su bardağı un

Bir buçuk silme tatlı kaşığı tuz

Ilık su

Mardin Sembusek böreği iç harcı için:

Yarım kg orta yağlı kıyma (veya yarı yarıya koyun kıyması)

Üç - dört adet çarliston biber veya köy biberi

Üç - dört adet orta boy kuru soğan

Yarım demet maydanoz

İki yemek kaşığı domates salçası

Bir yemek kaşığı biber salçası (tatlı veya acı, arzuya bağlı)

İki - üç yemek kaşığı sıvı yağ

İki çay kaşığı tuz, bir çay kaşığı karabiber, bir çay kaşığı yenibahar

Üzerine sürmek için: Yumurta sarısı

SEMBUSEK SEMSEK Kapali Lahmacun Mardin Hatay 1SEMBUSEK SEMSEK Kapali Lahmacun Mardin Hatay 2SEMBUSEK SEMSEK Kapali Lahmacun Mardin Hatay 3SEMBUSEK SEMSEK Kapali Lahmacun Mardin Hatay 4SEMBUSEK SEMSEK Kapali Lahmacun Mardin Hatay 5SEMBUSEK SEMSEK Kapali Lahmacun Mardin Hatay 6

Sembusek Mardin, Sembüsek, Semsek Pide Tarifi (Mardin Usulü Kapalı Lahmacun, Mardin Yemekleri Sembusek Böreği) Yapılışı

  1. Semsek Hamuru Tarifi - Semsek Hamuru Nasıl Yapılır?: Sembusek yapılışı için yoğurma kabına alınan un, su ve tuz yoğrularak çok yumuşak olmayan bir hamur elde edilir. Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar alınır, avuç içerisinde yuvarlanarak beze yapılır ve un serpilmiş bir tepsiye konulur. Bezelerin üzeri hafif nemli bir bezle örtülerek iç harcı yapılıncaya kadar dinlenmeye bırakılır.
  2. Sembusek Harcı: Kıymaya baharatlar ve salçalar eklenerek iyice yoğrulur. Soğanlar, çekirdekleri çıkarılan biberler ve maydanoz çok ince doğranır veya parçalayıcıdan geçirilerek kıymaya karıştırılır. İç harcın rahat sürülebilmesi için içine İki - üç yemek kaşığı sıvı yağ konulur karıştırılır.
  3. Bezeler unlanan bir zeminde merdane veya oklava kullanarak pasta tabağı veya lahmacun büyüklüğünde, iyi kabarması için çok kalın olmayacak şekilde açılır.
  4. Hamurun yarısına kıymalı harçtan doluca konulup yayılır. Diğer boşta kalan yarısı yarım ay veya D harfi oluşturacak şekilde katlanıp kenarları keskin bir çay tabağı veya ruletle kesilerek kapatılır. Bütün hamurlar bu şekilde hazırlanır.
  5. Yağlı kağıt serilen veya hafif olsun taş fırın usulüne benzesin diye irmik veya mısır unu serpilen fırın tepsisine yan yana dizilen sembuseklerin üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Sembusek, Semsek Böreği önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir. Pişmiş sembuseklerin üzerlerinin örtülmesi kıtırlığının azalıp yumuşamalarına neden olacağından tercih edilmez. Üst üste konulmazlar. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra yanında çay, AYRAN🥛, TURŞU, KISIR ve ÇOBAN SALATA🥗 ile servis edilebilir.

Sembusek Tarifi - Semsek Tarifi, Sembusek Antakya ile Alakalı Diğer Hususlar ve Semsek Böreği Tarifi Püf Noktaları:

  1. Mardin, Hatay, Antakya, Adıyaman, Şanlıurfa, Antep, Kilis, Batman yörelerine ait olan bu pide şekli, içi hazırlanıp pide fırınlarına verilip pişirtilir. Hamuruna istenirse aynı ölçüde yoğurt ve sıvı yağ (yarım su bardağı yoğurt ve yarım su bardağı sıvı yağ gibi) eklenebilir. İsimlendirme de mahalli farklılıklar var. Şemburek (Şambörek, Şam Böreği) bazen bu tarife karşılık geldiği gibi oldukça farklı bir böreğe de bu ad veriliyor. EL AÇMASI ISPANAKLI BÖREKteki gibi bir içle Ispanaklı Semsek Tarifi elde edilebilir.
  2. Tam buğday unu, kepekli un ve beyaz un karışımları ile de yapılabilir. Ancak tam buğday unu fazla olursa daha az kabarıp daha sert olabilir. Aslında olmasa da kuru veya yaş maya veya on gramlık bir paket kabartma tozu, yarım bardak maden suyu kullanılabilir. Akşamdan yoğurup dolaba konularak sabah pişirilebilir. Mardin usulü sembusek tarifi hamurunda yumurta ve süt bulunmaz.
  3. İç malzeme farkları: Bulunabilirse kıymaya böbrek üstü yağ karıştırılır. Harca domates konulmaz. Fırında pişirilirken iç harcı çiğ olarak konulur. Mardin’de sembusek daha ziyade fırınlarda pişirilirse de bazıları sac üzerinde veya ısınmış teflon tavada pişirmeyi tercih eder. Bu durumda iç harç pişirilip soğuduktan sonra sembuseke konulur. Pişme sonrası gözleme gibi üzerine tereyağı sürenler de vardır. Salçanın tuz oranına göre tuz ayarlanır. Pul biber konulabilir. Her ne kadar sembuseke benzerliği görünüşte kalsa da pratik çözüm arayanlar içine sadece sucuk koyup yaparlar. Kilis usulü, Urfa usulü semsek biraz daha farklıdır. Antakya Mutfağı Sembusek yemeği kıyma yerine yufkaya konulan lif hale gelinceye kadar havanda dövülmüş kuşbaşı parça etle yapılır. Sembusek Kastamonu kapalı etli ekmeğine benzer: ETLİ EKMEK (Kastamonu)
  4. Üzerine sürülmesi gereken sade yumurta sarısının yerine yumurta sarısı bir çay kaşığı yoğurtla veya bir yemek kaşığı sıvı yağ ile karıştırılarak sürülebilir. Bir kaşık un üç kaşık suyla karıştırılarak da sürme malzemesi elde edilir.
  5. Farklı isimler: Sembusek, sembüsek, şemburek, şambörek, semsek, semburek, semsemok, Şemburek, şambörek, şam Böreği, sembuski...
  6. Hamurda maya neden kullanılmaz? Maya hamuru kabarttığı için arzu edilen ince şekil oluşmaz.
  7. Sembüsek kalori: Bir adet sembüsek takriben 175 kalori civarındadır.
  8. Urfa semsek Tarifi, Urfa usulü Semsek: Üç adet orta boy soğanı küp küp doğrayıp çok az sıvı yağ ilavesiyle pembeleşene kadar kavrulur. Ardından yarım kilo orta yağlı kuzu kıymayı katıp topaklanmaması için karıştırarak kavrulur. Kıymalar kavrulunca bir yemek kaşığı isot, bir tutam karabiber, bir tutam kimyon, bir tutam tuz ilave edilip tekrar karıştırılır. Harca bir yemek kaşığı salça da ilave edilebilir. Kapatmadan önce ince kıyılmış ve doğranmış maydanozlar eklenip tekrar karıştırılır. Kavrulan kıyma soğumaya bırakılır. Üç su bardağı un, bir yumurta ve biraz tuzla orta sert bir hamur yoğurulur. Hamur yarım saat kadar dinlendirilir. Sonra bezelere ayrılır. Merdaneyle avuç büyüklüğünde açılır. Biri alınıp açılırken diğerlerinin üzeri kapatılır. Hamur kızartılacağı için çok ince açılmaz. Yuvarlak kesilen hamurların yarısına tam olarak soğumuş kıymalı harçtan bir yemek kaşığı bırakılıp açılmaması için uç kısımları içe doğru kıvrılıp parmakla bastırarak yarım ay şeklinde kapatılır. Tavaya bol yağ dökülüp semsekler tek tek bırakılır. İki taraflı olarak yarımşar dakika kızartılıp kağıt havlu serili bir tabağa aktarılarak servis edilir.
  9. Adana Semsek Tarifi, Ispanaklı Semsek Tarifi, Sembuski Sembuskinin hamuru için bir kilo un, bir çay kaşığı tuz ve su bir kaba alınıp hamur iyice yoğrulur ve onbeş dakika dinlendirilir. Sembuskinin iç harcı için dört adet kuru soğan yemeklik doğranıp, yarım çay bardağı sıvı yağda kavrulur. Birer tatlı kaşığı domates ve biber salçası ilave edilip kavrulur. Üzerine haşlanıp suyu sıkılmış bir kilo ıspanak, bir çay kaşığı kimyon ve üç yemek kaşığı tahin ilave edilerek karıştırılır. Hamurdan ceviz iriliğinde bezeler alınıp, yemek tabağı genişliğinde açılıp yarısına iç harç bırakılıp kapatılır, sacda veya tavada pişirilir. Sembuskinin üzerine bir yemek kaşığı pul biber karıştırılmış yarım çay bardağı zeytinyağından sürülüp servis edilir.
  10. Pirinçli Semsek Tarifi, Şemşemotik Nasıl Yapılır? (Şemşemok) Batman 250 gram küçük kuşbaşı dana eti tencereye alınıp üzerini geçmeyecek seviyede suyla pişirilir. İki adet kuru soğan yemeklik doğranır. Yarım demet maydanoz incecik kıyılır. Etler suyunu çekince iki yemek kaşığı tereyağı ve soğanları ilave edip devamlı karıştırarak kavrulur. Bu sırada bir buçuk su bardağı pirinç bol suyla yıkanıp süzülür. Soğanlar pişince tuzu, bir tatlı kaşığı pul biber, bir tatlı kaşığı nane, bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber, bir çay kaşığı karabiber, pirinç ve maydanozlar eklenir. Pirincin cinsine göre değişecek şekilde iki buçuk su bardağı sıcak su eklenip kısık ateşte pilav gibi pişirilir. Bu arada üç su bardağı un ve ve iki çay kaşığı tuz yoğurma kabına alınır. Ilık su yavaş yavaş eklenerek hamur yoğrulup kulak memesi kıvamına getirilir. Hamurdan koparılan bezeler oklava veya merdaneyle çay tabağı genişliğinde açılır. Ortasına pirinçli harçtan koyup yarım ay biçiminde kapatılır. Katlanan şemşemotikler kaynatıp tuz ilave edilen suda haşlanır. Suyun yüzüne çıkan şemşemotikler pişmiştir. Bu vaziyette sunulabileceği gibi kızartılabilir: İki adet yumurta biraz tuzla çırpılır. Haşlanan şemşemoklar yumurtaya bulanıp bol yağda kızartılır. Nihayet tereyağı eritilip toz kırmızıbiber ilave edilip şemşemotikler üzerine gezdirilir. Tavukla da yapılabilir.
  11. Batman Şam Böreği 27.12.2017’de coğrafi işaret tescili almıştır. Batman’ın meşhur hamur işlerinden bir tanesidir. Açılan hamurun içine kıyma, soğan, sarımsak, pul biber ve tuzdan oluşan harç konularak yağda pişirilir. İsteğe göre de sac tavada yapılır. Evde kolayca yapılabilecek hamur işleri arasındadır. Şam böreği, Güneydoğu Anadolu’da yöre halkı tarafından uzun yıllardır yapılan, kahvaltılarda beş çaylarında sevilerek tüketilen bir börek çeşididir. Birçok bölge Şam böreğini kendine has şekilde yapılır. Batman yöresinde yapılan Şam Böreği yöre ile özdeşleşmiş olup yöre halkının ve turistlerin en çok tercih ettiği yiyeceklerdendir.
    Batman Şam Böreği malzemeler: Hamur için: bir kg un, bir yumurta, bir yemek kaşığı yoğurt, bir yemek kaşığı sıvıyağ, 250 ml ılık su ve 10 gram tuz. İç Malzeme için bir kg az yağlı kıyma, 5-6 orta boy soğan, 300 ml ayçiçek yağı, bir demet maydanoz, onar gram pul biber, karabiber, yenibahar ve tuz
    Tarifi: Un yumurta ile karıştırılıp yoğrulmaya başlanır. Sonra yoğurt, sıvıyağ, ılık su ve tuz eklenip iyice yoğrulur. Yarım saat dinlendirilir. Soğan ve maydanoz ince kıyılır. Daha sonra soğanlar tencerede yağ ile öldürülür. Ardından üstüne az yağlı kıyma ilave edilip kavrulur. İnce kıyılmış maydanoz, pul biber, karabiber, yenibahar ve tuz eklenerek soğumaya bırakılır.
    Dinlenen hamur ceviz büyüklüğünde eşit parçalara ayrılıp, her biri 10 cm çapında olacak şekilde merdane ile ince açılır. Açılan hamurların ortalarına harcı paylaştırdıktan sonra yarım ay biçiminde kapatılır. Sıvı yağ tavada kızdırılır, börekler her iki yanı da altın sarısı olana dek kızartılır. Yağı gidermek için üzerinde kâğıt havlu olan bir tabakta biraz bekletilip sunulur.
  12. Antep Semsek Antep Usulü Antep Usulü Semsek, kapalı veya açık şekilde olabilen peynirli börek veya peynir tatlısıdır. Antep’te sadece iç harcı hazırlanıp çarşıdaki taş fırında pişirilir. Antep Peyniri Semseği şekerli veya acılı yapılabilir. Şekerli semsek için yarım kilo tuzsuz Antep peyniri veya tuzsuz lor peyniri yoğrulur. Üzerine iki su bardağı kadar toz şeker ilave edilip tekrar yoğrulur. Peynirli Katmer Tatlısı şerbetli başka bir tatlıdır. Acılı semsek için Yarım kilo tuzsuz Antep peyniri güzelce yoğrulur. Üzerine ince doğranan yarım demet maydanoz ve dört diş sarımsak ilave edilir. Yarım yemek kaşığı salça, pul biber, tuz ve bir çay kasığı karabiber katılıp yoğrulup harç hazırlanır, fırına gönderilir. Evdeki fırında pişirmek için hamuru da hazırlanır: Bir bardak ılık su, bir bardak ılık süt, bir paket kuru maya, yüz gram erimiş tereyağ, aldığı kadar unla hamur yoğrulup üzeri streç filmle kapatılıp oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır. Farklı bir iç hazırlamak için: Altı adet taze soğan, üç adet sivri biber ince doğranıp sıvıyağda biraz kavrulup pul biber eklenir. Yarım kilo Antep peyniri, çökelek veya lor peyniri, üç diş ezilmiş sarımsak eklenir. Peynir yumuşayıp malzeme özleşene kadar kavrulur. Yarım demet maydanoz ince kıyılıp, harç ocaktan alınmaya yakın eklenir. İyice karıştırılıp ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Hamurdan yumurta kadar bezeler alınıp açılır. İç malzeme bırakılıp katlanır. 240 dereceye ısıtılan börekler fırın kağıdı serili tepsiye yerleştirilip beş – on dakika kızarana kadar pişirilir. Pişen börekler bir beze sarılıp yumuşaması sağlanır. Pişen böreklerin yumuşaması için, bir beze sarılıp torba içine konulur. Bu tarife de bazen Kilis Semsek Tarifi veya Kilis Usulü Lor Semseği dense de diğer bir Kilis Semsek tarifi:
  13. Semsek Tarifi Kilis Semsek Tarifi, Hayrat Semseği (Kırk Semseği) Yarım su bardağı pirinç yıkanır, üzerine iki su bardağı su dökülür. Kısık ateşte tamamen suyu çekene dek haşlanır. Tavaya yağ konur, ince kıyılmış bir adet kuru soğan ve yarım kg yağsız kıyma eklenerek orta hararette kıyma suyunu salıp çekene dek kavrulur. Sonra birer çay kaşığı tuzla karabiber ilave edilip ocaktan alınır. Haşlanmış pirinçle harmanlanır. Bir adet yumurta, bir tatlı kaşığı pekmez, bir su bardağı su, bir tatlı kaşığı tuz ve alabildiği kadar un ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Yarım saate yakın üzeri streçle örtülü olarak dinlendirilir. Bilahare hamur ikiye bölünür. Her beze oklavayla mümkün olduğu kadar ince ve büyük açılır. İlk açılan yufkanın üzerine dolu bir yemek kaşığı kadar öbek öbek hazırlanan harçtan bırakılır. İkinci açılan hamur üzerine örtülür. Harçlar ortada kalacak biçimde kenarlarından kesilir. İki yemek kaşığı ısınmış yağda hafif renk alana kadar kızartılır.
  14. Adıyaman Semsek tarifi İnce kıyılmış maydanoz elle ovularak ufaltılmış tuzsuz Adıyaman peynirine bir miktar tuz ile beraber ilave edilerek karıştırılarak peynirli tarzının iç harcı elde edilir. Kavrulmuş kıymalı, soğanlı, baharatlı ve maydanozlu bir harçla kıymalı tarzının iç harcı hazırlanır. Kızgın yağda kızartılır. Adıyamanda Semsek tatlısı da yapılır: Üç su bardağı un, iki adet yumurta, birer tatlı kaşığı mayayla toz şeker ve az tuzla karıştırılıp hamur yoğrularak dinlenmeye alınır. Diğer taraftan iri çekilmiş cevizlerle, toz tarçın, karanfil ve bir yemek kaşığı şeker karıştırılarak iç hazırlanır. Üçer su bardağı su ve şerbet kaynatılıp ılınması beklenir. Hamur iki saat dinlenince bezeler ayrılarak avuç genişliğinde açılır. İçine cevizli harçtan konularak hamur ikiye katlanır. Kızarırken açılmaması için kenarı parmak uçları ile vurularak kapatılır veya bir çay tabağı ile kesilir. Semsek biçimindeki hamurlar kızgın yağda kızartılıp ılık şerbete atılır. Şerbeti çekince servis tabağına çıkarılır.
  15. Lahmacun Tarifi: EVDE LAHMACUN NASIL YAPILIR? ve TAVADA LAHMACUN TARİFİ
  16. Ağzı Açık Tarifi, Ağzı Açık Urfa, Ağzı Yumuk Tarifi AĞZI AÇIK ve AĞZI YUMUK (Şanlıurfa)

Hatay mutfağının diğer nefis örnekleri de ilginizi çekebilir:

BERGAMOT REÇELİ NASIL YAPILIR? (Antalya, Hatay)
SAKAL KALDIRAN TATLISI (Hatay, Antakya)
CENNET ÇAMURU TATLISI (Kilis, Halep, Antakya, Hatay)
🥣AYA ÇORBASI (Hatay, Antakya)🍲
ETLİ KEPSE PİLAVI🍚 (Hatay, Suriye)
ÖCCE MÜCVERİ (Hatay, Antakya, Gaziantep, Kilis)
PATLICANLI🍆 MÜTEBBEL (Mutabbal; Hatay, Antakya, Halep, Suriye, Lübnan)🥗
BABAGANNUŞ SALATASI🥗 (Abugannuş; Adana, Gaziantep, Hatay)
BELEN TAVA (İskenderun, Antakya, Hatay)
TEPSİ KEBABI (Sini Kebabı, Hatay, Antakya)
KAYTAZ BÖREĞİ (Antakya, Hatay)
NOHUTLU FİRİK PİLAVI🍚 (Gaziantep, Kilis, Hatay)
ŞIHILMAHŞİ (DOLMALARIN ŞAHI Kilis, Hatay, Antakya, Antep)
🥣MAHLUTA ÇORBASI (Antakya, Hatay)🍲
🍪ANASONLU (MAYANALI) TATLI KAHKE (Kilis, Gaziantep, Hatay)
EV YAPIMI HATAY Antakya USULÜ KÜNEFE Peynirli Tel Kadayıf Tatlısı
PRATİK MUHAMMARA (CEVİZLİ BİBER🌶️, ACUKA; Hatay, Gaziantep)
EVDE HUMUS YAPIMI (Hatay, Antakya)
FELLAH KÖFTESİ Sarımsaklı köfte Adana, Mersin, Antakya Hatay
KOLAY FAVA (BAKLA EZMESİ) (Hatay, Antakya)
KAĞIT KEBABI (Hatay, Antakya)
🍪KÖMBE KURABİYESİ TARİFİ (Hatay, Antakya)
TAHİNLİ KABAK TATLISI TARİFİ Hatay, Antakya, Antalya, Aydın
MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI🍚 (Müceddere) (Kilis, Hatay)
SEMİRSEK (Hatay)

YukarıYukarı