mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Tahinli Kabak Tatlısının Tarifi, Nasıl Yapılır? Hatay, Antakya, Antalya, Aydın

Tahinli kabak tatlısı nasıl yapılır? Kabak tatlısına tahin konur mu? Balkabağı ve tahin lezzetini bir arada denediniz mi? Kabak tatlısı tahinli olunca hususi bir lezzet seviyesine ulaşıyor. Lokum gibi kabak tatlısı tarifi tencerede veya fırında yapılabilir. İşte "En güzel kabak tatlısı nasıl yapılır? Antalya kabak tatlısı nasıl yapılır?" diyenlere nefis tahinli kabak tatlısı tarifi...

TAHİNLİ-KABAK-TATLISI

Kabak Tatlısı Tahinli Usulü Tarifi Malzemeleri - Kabak Tatlısı İçine Ne Konur?

Bir buçuk kg soyulmuş balkabağı (tercihen kavuniçi renkte olup diri görünenlerden)

Yarım kilo toz şeker

Kavrulmuş fındık veya ceviz

Üzeri için: Tahin

İstenirse bir kaç karanfil, bir - iki çubuk tarçın, bir portakalın suyu

TAHİNLİ-KABAK-TATLISI

Kabak tatlısı resmi

Tahinli Lokum Gibi Kabak Tatlısı Tarifi (Hatay, Antakya, Antalya, Aydın) - Bal Kabağı Tatlısı Nasıl Yapılır? En İyi Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?

  1. Kabaklar çekirdekleri çıkartılıp sert ve yeşil kısımları soyulur, üç parmak genişliğinde doğranır ve yıkanır.
  2. Yayvan bir tencereye kabakların soyulan kısımları alta gelecek şekilde yan yana dizilir. Kabakların ezilmemeleri için tek sıra olmasında fayda var. Üzerlerini kapatacak şekilde şeker ve istenirse karanfil serpiştirilir.
  3. Üstü kapatılarak bir gece buzdolabında bekletilir. Böylece pişerken dağılmasını önleyecek şekilde suyunu dışarı verir.
  4. Bal kabağı nasıl pişirilir? Ertesi gün orta hararette bir ocakta kaynadıktan sonra altı kısılarak kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Mum ateşi kadar kısık ateşte saatlerce pişirmek en doğrusudur. Kabak tatlısı ağzı açık mı pişer? Tencere büyükse ağzı kapalı da olabilir; taşma ihtimali az olur. Eğer tencere kabak miktarına göre küçükse ağzı kapalı olduğunda bal taşabilir. Bununla beraber kabak pişmeden suyun erkenden buharlaşması istenmez. "Kabak tatlısı pişerken kapağı kapatılır mı?" mevzusunda en doğru karar nedir? En ideali; geniş bir tencereye konan kabakları ağzı kapalı olarak pişirmek ve pişme yeterli seviyeye yaklaştığında fazla su varsa kapağın açılmasıdır. Bazı kabaklar piştiği halde sularını salabilir. "Kabak tatlısı suyunu çekmedi." durumuna yol açan böyle bir durumda tencerede fazla su kalmışsa tencerenin ağzı açılarak harlı ateşte suyun çekilmesi sağlanır.
  5. Tahinli Kabak Tatlısı ağzı açık olarak soğuduktan sonra üzerinde tahin gezdirilip istenirse ceviz veya fındıkla da süslenerek servis edilir. Tahin istenmezse mevsimine göre kaymak veya dondurma ile de sunulabilir. Yanında hoşaf🥤🍹 verildiği de olur.

TAHİNLİ-KABAK-TATLISI

Kabak Tatlısı Tarifi, Kabak Tatlısı Hangi Yöreye Aittir ile Alakalı Diğer Hususlar ve Tahinli Kabak Tatlısı Antalya Usulü Püf Noktaları

  1. Tahinli kabakta tahin servis esnasında yenilecek miktardaki kabakların üzerine konulmalıdır. Pişirilen tüm kabaklar tüketilemeyecekse hepsine tahin konulmamalıdır. Çünkü tahin buzdolabına girince donar ve tadı bir miktar değişir.
  2. Aydın usulünde kabaklar ince doğranır.
  3. Kabak satın alırken fazla lifli olan olgun, sert ve dışı koyu renkli olanları değil, canlı bir kabuk rengi yanında iç rengi koyu olanlar tercih edilmelidir. Kestane kabağının daha iyi netice vermesi beklenir.
  4. Sunumda Hindistan cevizi ve kaymak da kullanılabilir.
  5. İstenirse ocakta bir miktar pişirildikten sonra fırınlanabilir.
  6. Vitamin ve mineral değerlerini kaybetmemesi ve daha faydalı olabilmesi açısından kabuğu yemek yapılacağı zaman soyulup doğranır. Bu şekilde besin değerlerinin kaybı önlenir. Çok fazla ve uzun süreli ısıya maruz bırakılmamalıdır. Fırında veya buharda kısa sürelerde pişirilmesi vitamin ve mineral kayıpları en az seviyeye indirilebilir.
  7. Kış aylarında tüketilen Kabak Tatlısı, Hatay’da kış kabağının kabuğunun soyulduktan sonra, ince dilimler şeklinde kesilip, bir gece sönmemiş kireç kaymağının olduğu suda bekletilip, yıkandıktan sonra sabahtan akşama kadar kısık ateşte haşlanıp şeker ile pişirilmesiyle elde edilir. Susam tahini, ceviz, Antep fıstığı ile süslenir. Uzun süre kısık ateşte pişirme kabak tadını giderirken kullanılan kış kabağı tatlının daha çıtır olmasını sağlar. Diğer yörelerde bu tatlı için kullanılan bal kabağı tatlının yumuşak olmasına yol açar.
  8. Kabak tatlısı nasıl yapılır kireçli olarak? Kireçte kabak tatlısı püf noktaları: Kabakların dağılmasını önlemek ve lezzetini arttırmak üzere sert bir yapıya ulaştırmak için sönmemiş kireç kullanarak yapılan Kireçte Kabak Tatlısı bazı yörelerde tercih edilir. Bu usulde kireç konmuş kaba su ilave edilerek kireç kaymağı denilen suyun oluşması beklenir. Kabaklar pişirilmeden önce ayrı bir kaba alınan bu kireç kaymağında bekletilir.
  9. Kabak Tatlısına Limon Sıkılır mı? Kabak tatlısı pişerken suyu kaynayınca istenirse kıvamlanması ve şekerlenmemesi için bir kaç damla limon suyu sıkılabilir. Lakin şart değildir; limon suyu olmadan da gayet leziz ve şekerlenmeyen bir kabak tatlısı yapılabilir.
  10. Kabak Seçilmesi Kabakların olgun olması ve kabuklarının yeşile dönük olması tercih edilir.
  11. Fırında Tahinli Kabak Tatlısı Tarifi, Nasıl Yapılır? Bir buçuk kilo bal kabağı kabuğu soyulup ince uzun parçalar biçiminde dilimlenir. Bir fırın kabına kabaklar yerleştirilir. Üzerine üç su bardağı toz şeker serpilir. Bununla beraber başlamadan evvel kabağın tadına mutlaka bakılmalıdır. Şeker miktarı kabağın tadına göre değiştirilebilir. Üzeri streç filmle kapatılıp buzdolabında bir gece bekletilir. Ertesi gün üzeri yağlı kağıtla örtülerek 160 derecedeki fırında takriben yarım saat pişirilir. Kabaklar dinlendikçe suyunu saldığından fırın kabına ilave su konmaz. Soğuyunca üzerine tahin veya tahin pekmez karışımı gezdirilip cevizle süslenerek sunulur.
  12. Pekmezli Kabak Tatlısı Rize ve bazı Doğu Karadeniz yörelerinde kabakları ocaktan alınca sıcakken üzerine pekmezi gezdirip soğuması beklenir. Servis tabağına konulan kabak tatlısı manda kaymağı veya dövülmüş fındık (veya cevizle) süsledikten sonra ikram edilir. Afyonkarahisar'ın mahalli mutfağında da kabak tatlısı hususi bir lezzettir.
  13. Kabak Tatlısı Bekletmeden Nasıl Yapılır? Kabaklar soyulup bir tepsi veya borcama dizilir, şeker dökülür, borcamın üzeri kapatılır. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında bir yarım saat dakika pişirilir. kabak tatlısının suyunun giderilmesi için kapak açılıp dilimler alt üst edilir bir yarım saat daha fırında tutulur. Tencereye dizilip bir çay bardağı su ilavesi ile kısık ateşte pişirilebilir. Fırın poşetinde pişirme usulünü benimsemiyoruz.
  14. 1 kg Bal Kabağına Ne Kadar Şeker Konur? Bu miktar damak tadına göre değişecektir. Bu tarifte bir buçuk kg soyulmuş balkabağı için yarım kg şeker dengeli bir lezzet vermektedir. Bununla beraber, arzu edilirse miktar daha arttırılabileceği gibi aşağıda izah edildiği üzere şekersiz halde de yapılabilir.
  15. Tahinli Kabak Tatlısı Kalori Tahinli Kabak Tatlısı nefis yemek tariflerinden biri olsa da 100 gramı 216, 118 gramlık porsiyonu 255 kalori olarak ifade ediliyor. 100 gram tahinsiz kabak tatlısı 164 kalori olarak hesaplanmış. Bu nedenle aşağıdaki bölümü de okumak faydalı olabilir. Tahinli kabak tatlısı kilo aldırır mı? Ölçüsüz yenilmesi halinde kilo aldırması muhtemeldir.
  16. Şekersiz Tahinli Kabak Tatlısı - Fit Kabak Tatlısı - Şeker Hastaları İçin Kabak Tatlısı Tarifi Fırında şekersiz tahinli kabak tatlısı hazırlamak için kabaklar soyulup orta kalınlıkta dilimlenir ve fırın tepsisine yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında yumuşayıncaya kadar takriben bir saat kadar pişirilir. İstenirse tencerede kısık ateşte pişirilir. Balkabakları soğuduktan sonra üzerine şekersiz pekmez, tahin veya bal gezdirilip ceviz, fındıkla süslenerek sunulur. Diğer bir usulde ince kabak dilimleri, elma ve portakal dilimleri bir fırın kabına konulur. Tarçın ilavesi de gayeye uygundur. Üzerlerine tereyağı parçaları konularak kapağı kapalı olarak fırında pişirilir. Kabak tatlısı diyetisyenleri ve şeker hassasiyeti olanları da memnun edecek tarzda yapılacaksa bu usuller işe yarayabilir. Kendisi zaten bir miktar tatlı olan balkabağının aşağıda sayılı faydalarından tam istifade edebilmek üzere bu tarz bir hazırlama ile elde edilen lezzet seviyesi yeterli gelebilir veya rafine şeker kullanmadan hazırlanan pekmezli kabak tatlısı olarak, stevia kullanarak veya tat nispeti yüksek bir kısım meyvelerle birlikte pişirilerek yenilebilir. Misal: Çekirdekleri çıkarılmış hurmalar kabak dilimlerinin üzerine yerleştirilerek hurmalı kabak tatlısı elde edilir. Kuru üzüm de kullanılabilir.
  17. Kabak Tatlısı Nerede Meşhur? Tescilli Kabak Tatlıları: Adapazarı Kabak Tatlısı, Antalya Kabak Tatlısı, Aydın Kabak Tatlısı, Hatay Kabak Tatlısı
  18. Adapazarı Kabak Tatlısı: Sakarya Kabak Tatlısı: Adapazarı Kabak Tatlısı pişirildikten sonra fırınlanarak veya fırınlanmadan tüketime sunulabilir. Üzerine tahin, kaymak ve ceviz gibi lezzet vericiler dökülür. Geçmişi eskiye dayanan Adapazarı Kabak Tatlısının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. İmal usulü: Adapazarı Kabak Tatlısının üretiminde, 13-15 kg ağırlığında olan ve normal gelişimini tamamlamış Adapazarı Beyaz Kestane Kabağı kullanılır. Kabak öncelikle dilimleri hizasında (boğumlarından) kesilir. Kabukları bıçak ile ayrılır, temizlenir ve dilimlere ayrılır. Dilimler 7-9 cm uzunluğunda, 3-6 cm genişliğinde kesilir. Küçük parçalara ayrılmış kabak, içme suyu ile yıkanarak, kabuk ve çekirdek parçaları uzaklaştırılır. Yıkandıktan sonra kesilmiş meyve parçaları, ürünün kıvamının bozulmaması için açıkta veya oda sıcaklığında bekletilmez. Üretimde kullanılacak kabakların ağırlığının yarısı kadar beyaz şeker 1/3 lük miktarı kabak parçalarının üzerine serpilir, üzeri örtülür ve buzdolabında yaklaşık 24 saat dinlendirilir. Pişirme kabı içerisine, dinlendirilen kabaklar koyulup üzerine, kabakların ağırlığının yarısı kadar içme suyu ilave edilip pişirmeye başlanır. Pişirme süresi boyunca beyaz şeker 2/3 lük kısmı eşit aralıklarla üzerine serpilir. Pişirme işlemi 25-30 dakikayı geçmemelidir. Aksi takdirde kabaklar çok yumuşar ve dağılır. Pişirme işlemi başlangıcında şeker, su ve kabak karışımı karıştırılabilir. Ancak daha sonra müdahale edilmemelidir. Sonradan yapılacak karıştırma, kabakların parçalanmasına neden olabilir. Pişirme sırasında 2-3 adet karanfil eklenmesi, ürünün lezzetini artırır. Kabaklar pişerken kabın kapağı kapalı tutulur. Son 10 dakika kapak açılarak, oluşan buharın serbest bırakılması sağlanır. Kabaklar piştikten sonra, isteğe bağlı olarak fırınlanabilir. Fırınlama işlemi, 175-180 ℃’de 8-10 dakika uygulanır. Adapazarı Kabak Tatlısının üzerine tahin, kaymak ve ceviz gibi lezzet vericiler dökülerek servise hazır hale getirilir. Adapazarı Kabak Tatlısı günlük üretilip tüketilir. 3-6℃ sıcaklıkta 2 gün tazeliğini koruyabilir. Adapazarı Kabak Tatlısı üretiminde, coğrafi işaret tescilli Adapazarı Beyaz Kestane Kabağı kullanılır.
  19. Antalya Kabak Tatlısı Tarifi: Antalya Usulü Fırında Kabak Tatlısı Antalya Kabak Tatlısı; soyulmuş bal kabağı dilimlerinin toz şekerde bekletilip ocakta pişirildikten sonra üzerinin kuzinede veya fırında kızartılması suretiyle üretilir. Kızartılmış bal kabaklarının üzerine çifte kavrulmuş tahin dökülür ve üzerine ceviz içi serpilerek tüketime hazır hale getirilir. Geçmişi eskiye dayanan ve Antalya iline özgü üretim metodu ustalık becerisi gerektiren Antalya Kabak Tatlısının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Antalya Usulü Kabak Tatlısı Nasıl Yapılıyor? Malzemeler: 1,5 kg bal kabağı (dilim genişliği takriben 7 cm), 600 g toz şeker, 100 g çifte kavrulmuş tahin, 100 g ceviz içi, Yarım limon. Yapılışı: Üretimde Antalya ilinin Döşemealtı ilçesinin Camili Köyünde yetiştirilen bal kabağı kullanılır. Tatlının üzerinde kullanılan tahin ise Antalya’nın Manavgat ilçesinde üretilen susamdan elde edilir. Bal kabağı dilimlenir ve dış sert kabukları soyulur. Kabağın kabuklarını soyma işlemi önemlidir, ustalık gerektirir. Antalya Usulü Kabak Tatlısı Tarifi: Üzerindeki beyaz zar kalın bırakılırsa pişerken sertleşir, ince bırakılırsa kabak dağılır. Kullanılan kabağın her dilimi 3 eşit parçaya bölünür. Doğranan kabaklar, 600 g şekere yatırılarak 12-24 saat bekletilir. Şekere yatırma sırasında kabağa berraklık vermesi ve şekerin kristalleşmesini önlemek için üzerine yarım limonun suyu eklenir. Şekere yatırılan ve sulanan kabak yaklaşık 2-3 saat kendi suyunda ters yüz yapılarak ocakta ağır ateşte pişirilir. Pişirme sırasında oluşan köpük, tatlının tadını ve rengini bozmaması için alınır. Şekerin yoğunlaşması ve kıvam alması, ocaktaki pişme süresinin tamamlandığını gösterir. Ocakta pişen kabaklar tepsiye alınarak, önceden 175 °C ısıtılan kuzinede ya da fırında 15-20 dakika üstü kızarana kadar fırınlanır. Antalya usulü kabak tatlısı üzerine çifte kavrulmuş tahin dökülüp ceviz içi serpilerek oda sıcaklığında servis edilir.
  20. Aydın Usulü Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır? Aydın Kabak Tatlısı Tarifi Aydın Kabak Tatlısı; halk arasında öküz kabağı olarak bilinen bol lifli Cucurbitamoschata türü bal kabağından üretilir. Bal kabağı dilimleri 2 veya 4 mm kalınlıktadır. Görünümü saydam olup çatal batırıldığı zaman kırılmadan diri bir şekilde durur. Aydın Kabak Tatlısının geçmişi eskiye dayanır ve özellikle ramazan ayında iftar sofralarında yer alır. Bal kabaklarının yıkandıktan sonra bir gün bekletilmesi; dilimlenirken iç kısmındaki çekirdeklerin, yumuşak lifli dokunun ve dış kabuklarının temizlenmesi ile dilim kalınlıklarının 2 veya 4 mm olması, coğrafi sınıra özgü nitelikler olup ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeplerle Aydın Kabak Tatlısının, coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. İmal Usulü: Malzemeler (6 kişilik): 3 kg bal kabağı, 1,5 kg toz şeker (sakkaroz), 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi, Tahin Yapılışı: Bal kabağı dilimlenmeden önce iyice yıkanır ve bir gün bekletildikten sonra iki veya üç parmak genişliğinde dilimler halinde kesilir. Dilimlerin iç kısmındaki çekirdekler, yumuşak lifli doku ve dış kabuk alınır. Temizlenmiş bal kabağı dilimleri, Aydın Kabak Tatlısının en önemli ayırt edici özelliği olan 2 veya 4 mm olacak şekilde ince dilimler halinde doğranır ve kalın tabanlı yayvan şekilli tencereye konularak üzerine toz şeker dökülür. Kabak kokusunun engellenmesi için pişirme kabı kapatılarak bir gece bekletilir. İnce kabak dilimlerinin pişirilmesi sırasında şekerin karamelize olmaması için, dilimlerin şeklini bozmadan dilimler ters düz edilerek veya hafifçe karıştırılarak orta ateşte yumuşayıncaya kadar pişirilir. Kabak dilimleri, yumuşadıktan sonra şerbetinin koyulaşması için bir süre tencerenin kapağı açık vaziyette pişirmeye devam edilir. Pişirme işlemi; kabak dilimlerine çatal hafifçe batırıldığında kabak dilimlerinin hafif çıtır olduğu, çatal üzerine alındığında ise dilimlerin dağılmadan, kırılmadan ve esnek halde görüldüğünde sonlandırılır. Pişmiş kabak dilimleri, ters düz edilerek bir tepsiye dizilerek soğumaya bırakılır. Aydın Kabak Tatlısı, +2 veya +4 °C arasındaki sıcaklıkta muhafaza edilir ve soğuk olarak tüketime sunulur. Yanında tahin ve dövülmüş ceviz içi ile servis edilmesi tavsiye edilir. Ürünün çatal üzerinde diri ve şeffaf olarak kırılmadan durması önemlidir.
  21. Hatay Kabak Tatlısı: Tahinli kabak tatlısı nerenin? Hatay Kabak Tatlısı, Cucurbita maxima ve Cucurbita moschata türündeki kışlık balkabaklarının kireç kaymağında dinlendirilmesinin ardından, şerbet içinde pişirilmesi ile elde edilen tatlıdır. Hilale benzer şekilde veya küp şeklinde kesilerek ve isteğe bağlı olarak üzerine tahin dökülüp dövülmüş ceviz içi serpilerek servis yapılır. Kireç kaymağında bekletilmeleri sebebiyle kabakların dış kısmı sert, pürüzsüz ve cam görünümünde, iç kısmı ise yumuşak olur. Hatay Kabak Tatlısı, paketlenmemiş halde buzdolabında 1 hafta, vakumlu ambalajla paketlenmiş olarak ise 1 ay muhafaza edilebilir. İmal Usulü: Hatay Kabak Tatlısının üretiminde kullanılan kireç kaymağını üretmek amacıyla bir kapta, 9 litre suya 1 kg sönmemiş kireç eklenip karıştırılır ve bir gece dinlendirilir. Kabın dibine kireç çöker ve üzerinde kalan çözelti, kireç kaymağı olarak adlandırılır. Kabaklar yıkanarak ortadan ikiye bölünür ve çekirdek yuvaları temizlenir. Kabukları soyularak 2 - 4 cm kalınlıkta hilale benzer şekilde uzunca dilimlenir ve bir kap içerisine katmanlar halinde dizilir. Üzerine, kabak dilimlerini tamamı kapatacak kadar kireç kaymağı ilave edilir. Kireç kaymağında en az bir gece bekletilen kabaklar, kireç kaymağında bulunan kalsiyumun dış yüzden içeriye doğru difüzyonu sebebiyle sertleşir. Ancak difüzyon ile kalsiyum gradiyenti oluştuğundan, meyvenin en dış kısmında en yüksek sertlik derecesi görülürken meyvenin merkezine doğru yumuşama başlar. Bu nedenle Hatay Kabak Tatlısının dışı gevrek içi yumuşak yapıda olur. Kireç kaymağından çıkarılan kabak dilimleri, birkaç saat suda bekletilip birkaç kez yıkanır. Daha sonra 1/1 nispetinde beyaz şeker ve su karıştırılıp kaynatılır. Kabak dilimleri bu şerbetin içine konulur. Her 1 kg kabağa 5 - 10 g olacak şekilde limon tuzu eklenir ve orta ateşte kabaklar şerbeti eminceye kadar pişirilir. Kabakların şerbeti emdiği, bir çatalın kabağın yarısına kadar batırılması ile kontrol edilir. Çatalın açtığı deliklere şerbet dolduğunda pişirme sonlandırılır. Hatay Kabak Tatlısı, bir gün dinlendirildikten sonra, doğrudan veya vakumlu ambalajla paketlenerek satışa sunulur. Hatay Kabak Tatlısı, paketlenmemiş halde buzdolabında 1 hafta, vakumlu ambalajla paketlenmiş olarak ise 1 ay muhafaza edilebilir. Hatay Kabak Tatlısı hilal şeklinde veya küpler halinde doğranarak ve isteğe bağlı olarak üzerine tahin dökülüp dövülmüş ceviz içi serpilerek servis yapılır.
  22. Ayva tatlısı hangi yöreye aittir Dilimli Ayva Tatlısı Tarifi, Nasıl Yapılır?, Elmalı Ayva Tatlısı Tarifi, Nasıl Yapılır?🍎

Balkabağının Yararları - Tahinli Kabak Tatlısı Faydaları ve Zararları - Kabak Tatlı Tahin Faydaları - Tatlı Kabak Neye İyi Gelir? Kabak Tatlısı ve Tahin Faydaları

Tatlı Kabak Faydaları: Balkabağının faydaları tahinli kabak tatlısı faydaları ile aynı ise: Nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum, fosfor, beta karoten, A, B ve C vitaminleri, aminoasitler içeren balkabağının iltihapları iyileştirmesi, yüksek miktarda lifleri ile sindirimi kolaylaştırması beklenir. Havucun iki katı kadar alfa karoten içerir. Serotonin salgılatarak mutluluk hissi verebilir. Bünyesindeki beta karoten kötü kolesterolün düşmesine katkı sağlayıp kalp hastalıklarında faydalı olabilirken, bağışıklığı güçlendirir ve antioksidan olarak kansere karşı vücudun direncini güçlendirir. Kemik gelişimine destek sağlayan mineraller içeren balkabağının kansızlığa karşı da faydalı olduğuna inanılır. Çinko saçların güçlenmesinde, A ve E vitaminleri ise göz sağlığında faydalıdır. Göz sağlığını koruyor: Bal kabağının içeriğinde bulunan ksantin adlı bileşen ultraviyole ışığın göz tarafından süzülmesine yardımcı olur ve ileri yaşlarda görülebilecek gözde doku harabiyeti ve katarakt probleminin önüne geçer. A vitamini ayrıca gece ve alacakaranlıkta gözün ışığa uyumunu sağlayarak görüş kabiliyeti kazandırır.
Kilo vermenize destek oluyor: 100 gramında sadece 26 kalori bulunan bal kabağının posadan oldukça zengin olması uzun süre tokluk sağlar, gereksiz enerji alımını önlerken kilo vermeye destek oluyor. Alerjiye karşı kalkan: Bal kabağı, alerjik reaksiyonların önlenmesine yardımcıdır. Astım, alerji gibi hastalıkların temelinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi yer alırken, antioksidan kapasitesi yüksek vitamin ve mineraller önemlidir. Antioksidan kapasitesi en yüksek vitaminlerden biri olan beta karotenlerin en yüksek nispette yer aldığı gıdalardandır.. Yarım su bardağı kadar bal kabağında günlük ihtiyacın iki katı kadar vitamin A vardır. Cildin yenilenmesini sağlıyor: Soğuk kış günlerinde ciltlerin kuruyup çatlamasına karşı faydalıdır. Bal kabağındaki antioksidan mineraller ve A vitamini bu görevi de üstlenir. Peeling maskelerinde bulunan bal kabağı çorba olarak tüketildiğinde de cildin nem kazanmasını destekler. Bağırsak harekelerini hızlandırıyor: Posadan oldukça zengin bir kaynak olduğundan uzun süre tok kalmayı sağlarken; bağırsak tembelliğine karşı faydalıdır. Bilhassa bebeklerde kabızlık şikayeti olduğu dönemde 6-8. aydan itibaren püre veya çorba olarak verilebileceği gibi yulaf ilavesi ile posadan daha zengin hale getirilebilir. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor: Bal kabağı antioksidan vitamin ve minerallerden oldukça zengin olduğundan vücudu bakteri, virüs ve mikroplardan koruyarak mevsim geçişlerinde ve dondurucu kış günlerinde bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı oluyor. Kabak tatlısı cinsellik Kabak çekirdeği faydaları arasında yer alan bu husus için Prof. Osman Müftüoğlu'nun kabak çekirdeği için ifadesi: "Peki neden afrodizyak? Cinsel isteği/gücü artırıcı etkisi neye bağlı? İçindeki bol arginin’e. Arginin nitrik oksit yapımında kullanılan bir madde. Nitrik oksitin sildenafil veya tadalafil gibi etkileri var, cinsel performansı destekleyen bir madde. Tavsiyem şu: Eğer akşam atıştırmalığı arıyorsanız, uyku probleminiz varsa ve “azıcık da performans” diyorsanız 25-30 gram (1/2 fincan) kabak çekirdeği size yardımcı olabilir." Kaynak Balkabağı için Milliyet gazetesinde yer alan haber: "Balkabağı Viagra etkisi yaratıyor: Erkeklerin yarısından çoğu, kabak tatlısının da yapıldığı balkabağı kokusunu tahrik edici buluyor. DR. Hirsch şöyle devam ediyor: "Söz konusu kokular erkeklere eşlerini ya da kız arkadaşlarını hatırlatıyor veya çocukluklarına yönelik nostaljik bir tepki vermelerini sağlıyor." Yapılan diğer araştırmalara göre, erkeklerin yüzde 73ü balkabağının kokusunu çok seviyor; yarısından fazlası ise bu kokuyu tahrik edici ve seksi buluyor. Amerikalı bilim adamları, balkabağı kokusunun erkeklerde Viagra etkisi yarattığını keşfetti. Chicagodaki Koku ve Tat Kurumunun araştırmasına göre meyankökü, şekerli çörekler ve lavanta da benzer etki yapıyor. Kurumun sözcüsü Dr. Alan Hirsch, balkabağı kokusunun, penise giden kan miktarını yüzde 40 artırdığını söylüyor. Kaynak2 Muhtemel kaynağı: Kaynak3 Kabak tatlısı zararları: Bazı yerlerde yer alan "Aşırı tüketimi yan etkilere yol açabilir. Balkabağı A vitamini açısından çok zengin bir sebzedir. Bu yüzden normalden fazla tüketildiğinde vücutta fazla A vitamini depolanmasına sebep olur. Bu yüksek A vitamini de karaciğer başta olmak üzere organları yorabilir." ifadesinin doğruluğunu teyit edecek araştırmalara rastlayanlar yorumlar kısmında paylaşabilir. Balkabağı Besleyici Değerleri: Balkabağının besin değerleri incelendiğinde 100 gramında 91.6 gr su, 6.5 gr karbonhidrat, 1 gram protein, 0.5 gr lif olduğu, 26 kaloriye sahip olduğu ifade ediliyor. Provitamin A beta-karoten (günlük değerin %20 veya daha fazlası) ve A vitamini (günlük değerin % 53’ü) için mükemmel bir kaynaktır olup C vitamini orta derecede bulunur (günlük değerin %11’i). Kaynak4

BALKABAKLI ÇİKOLATALI KURABİYE, BALKABAKLI KEK, BALKABAKLI KURABİYE, BALKABAKLI PUDİNGLİ TATLI da ilginizi çekebilir.

TAHİNLİ-KABAK-TATLISI

Kabak Tatlısına Neden Tahin Konur? Kabak Tatlısı Neden Tahinle Yenir? Tahin Faydaları

Tahin ilavesi lezzeti artırma gayeli olsa da tahinin faydaları dikkate alındığında isabetli bir birlikteliğe işaret eder. Kabak tatlısının faydaları listelenirken bu sebeple tahinin sağlık faydaları da sayılır.

Tahin Nedir? Malzemeler, Beslenme, Yararları ve Dezavantajları

Tahin, humus, helva ve babaganuş gibi dünya genelindeki popüler gıdaların ortak bir bileşenidir. Pürüzsüz dokusu ve zengin tadıyla tercih edilir; daldırma, sürme, salata sosu veya çeşni olarak kullanılabilir. Aynı zamanda, uzun bir besleyici değer listesi ve çeşitli sağlık yararları ile övülür ki bu da onu herhangi bir mutfak kilerinde olması gereken bir şey haline getirir. Tahin nedir? Tahin, öğütülmüş susam tohumlarından yapılan bir macundur. Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi olarak kabul edilen tahin, ananevi Asya, Orta Doğu ve Afrika yemeklerinde de sıklıkla yer alır. İnanılmaz derecede çok yönlü bir bileşendir ve daldırma, sürme veya çeşni olarak servis edilebilir. Tipik olarak fındık ezmesine benzer pürüzsüz bir dokuya ve lezzetli bir tada sahiptir. Tahin, bol miktarda besin sağlamanın yanı sıra, kalp sağlığının iyileştirilmesi, iltihaplanmanın azalması ve potansiyel kanserle mücadele etkileri dahil olmak üzere çeşitli faydalarla ilişkilendirilmiştir.

Tahin Besleyiciliği: Tahinin kalorisi nispeten düşüktür, ancak lif, protein ve önemli vitamin ve mineral çeşitleri bakımından yüksektir. Bir yemek kaşığı (15 gram) tahin aşağıdaki besinleri içerir: Kalori: 89, Protein: 3 gram, Karbonhidrat: 3 gram, Yağ: 8 gram, Elyaf: 0,7 gram Bakır: Günlük Değerin (DV) %27'si, Selenyum: DV'nin %9'u, Fosfor: DV'nin %9'u, Demir: DV'nin %4'ü, Çinko: DV'nin %6'sı, Kalsiyum: DV'nin %2'si. Tahin, demir emilimi, kan pıhtısı oluşumu ve kan basıncı için gerekli olan eser bir mineral olan bakır için özellikle iyi bir kaynaktır. Kaynak1 Ayrıca iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan ve bağışıklık sağlığını destekleyen bir mineral olan selenyum ve kemik sağlığının korunmasında yer alan fosfor açısından da zengindir. Kaynak2 Tahin, protein, lif, bakır, selenyum ve fosfor gibi birçok besin açısından zengindir.

Tahinin Faydaları: Etkileyici besin profili nedeniyle tahin, bir dizi sağlık yararıyla ilişkilendirilmiştir.

Kalp sağlığını destekler: Tahinin ana maddesi olan susam, yüksek tansiyon, trigliseritler ve LDL (kötü) kolesterol gibi risk faktörlerini azaltarak kalp sağlığı üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.

2014 yılında yapılan bir çalışmada, osteoartritli 50 kişi, günde 40 gram veya yaklaşık 1,5 yemek kaşığı susam eklenmiş veya eklenmemiş olarak 2 ay boyunca standart ilaç tedavisini tamamladı. Çalışmanın sonunda, susam tohumu grubundaki katılımcıların, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında trigliserit ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerinde önemli düşüşler oldu. Kaynak3.

Tansiyon: Sekiz çalışmanın gözden geçirilmesine göre, susam tohumları hem sistolik hem de diyastolik kan basıncını (üst ve alt sayılar veya bir okuma) azaltabilir, bu da kalp hastalığı ve felci önlemeye yardımcı olabilir. Kaynak4. Tahin, öğütülmüş susamdan yapıldığı için bu bulgular macun için de geçerlidir.

İltihabı azaltır: Akut inflamasyon, bağışıklık cevabının önemli bir parçası olsa da, kronik inflamasyonun kanser, diyabet ve otoimmün bozukluklar gibi durumlara katkıda bulunduğuna inanılmaktadır. Kaynak5. Bazı araştırmalar, susam tohumlarının iltihaba karşı koruyabileceğini düşündürmektedir. Bir 2021 meta-analizinde, günlük olarak susam tohumları veya susam ürünleri tüketen deneklerin, iltihaplanmaya katkıda bulunan bir protein olan interlökin-6 (IL-6) düzeylerinin düştüğü bulundu. Kaynak6. Başka bir çalışmada, farelere susam yağı verilmesi, sadece üç ay sonra birkaç inflamatuar belirtecin seviyesini düşürdü. Kaynak7.

Kansere karşı koruyabilir: Tahin, susam tohumlarında antikanser özelliklere sahip olduğu düşünülen doğal bir bileşik olan sesamol ihtiva eder. Kaynak8. Bir test tüpü çalışması, sesamolün karaciğer kanseri hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını engellediğini gösterdi. Kaynak9. Hayvanlarda ve test tüplerinde yapılan diğer araştırmalar, sesamolün cilt, kolon ve rahim ağzı kanseri hücreleriyle de savaşabileceğini düşündürmektedir. Kaynak10, Kaynak11. Bununla birlikte, mevcut araştırma, tahinin belirli bir bileşeninin etkilerini değerlendiren test tüpü ve hayvan çalışmaları ile sınırlıdır. Tahinin insanlarda kanseri nasıl etkileyebileceğini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Süt ürünü olmayan iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Muhtemelen kalsiyumu süt ve güçlü kemiklerle ilişkilendiriyorsunuz. Kalsiyum, güçlü kemikler oluşturmak ve korumak ve kas ve sinir işlevinde yer alan hücre sinyalizasyonu ve kan damarlarının kanı taşımasına yardımcı olmak gibi çok sayıda vücut sürecini gerçekleştirmek için önemli olan bir mineraldir. Yetişkinler günde yaklaşık 1.000 mg kalsiyum almayı hedeflemelidir. Ancak süt ürünleri bulunmayan bir hayat, bu çok önemli besini kaçırmaya yol açabilir. Endişelenmeyin, susam tohumları da dahil olmak üzere birçok bitki bazlı kalsiyum kaynağı vardır. Sadece 2 yemek kaşığı tahin, önerilen günlük kalsiyum miktarının yaklaşık yüzde 15'ini sağlar.

Cildinizin parlamasını sağlar: Parlayan bir cilt mi arıyorsunuz? Tahinden başka bir yere bakmayın. Tahinin besin bileşimi, onu özellikle cilt sağlığını desteklemek için çok uygun hale getirir. Tahindeki tüm bu iyi yağlar, her ikisi de görünür yaşlanma belirtilerini önlemek için önemli olan A vitamini ve E vitamini gibi yağda çözünen vitaminlerin emilimini artırır. Ayrıca tahin, parlak cilt için çok önemli olan kolajenin bir yapı taşı olan çinko içerir. Kollajen, cildimizi elastik ve esnek tutan şeydir. Tahin ayrıca bitki bazlı bir demir kaynağıdır. Pek çok vegan ve vejetaryen için endişe kaynağı olan uygun demir seviyelerinin korunması saç, cilt ve tırnak gücü için önemlidir. Tahin, vitamin ve mineral alımınızı artırmanın lezzetli bir yolu olsa da sağladığı tüm harika faydaların sağlıklı beslenme bağlamındadır. Genel olarak, en iyi sağlık için, bol miktarda yeşillik ve üstüne bir bir miktar tahin içeren, tam gıdaları ve en az seviyede işlenmiş gıdalı bir diyet yemeye çalışılmalıdır.

Artrit: Uluslararası Romatizmal Hastalıklar Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada, diz osteoartriti olan hastalara günde iki kez glukozamin artı Tylenol, osteoartrit için standart bir tedavi veya günde 40 g toz susam tohumu verildi, bu da 2 yemek kaşığı tahinle karşılaştırılabilir. Susam tüketen grup daha yüksek puan aldı. Diz osteoartriti ile ilişkili inhibisyonları test etmek için önlemler alındı, daha az ağrı bildirildi ve Tylenol ile ilişkili yan etkiler yaşanmadı.

Kemik sağlığı: Tahindeki yüksek magnezyum içeriği, sağlıklı kemiklerin korunması için faydalıdır. Yeterli magnezyum alımı, daha fazla kemik yoğunluğu ile ilişkilidir ve menopoz sonrası kadınlarda osteoporoz riskini azaltmada etkili olmuştur. Mevcut çalışmaların bir incelemesine göre, magnezyumun boyun ve kalçadaki kemik mineral yoğunluğunu artırabilir.

Bazı yerlerde yer alan "Tahin vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar" ifadesini doğrulayan araştırmaları bilenler yorumlar kısmında paylaşabilir.

Dezavantajları: Susam tohumlarına alerjiniz varsa tahin yememelisiniz.

ÖZET Tahin ve bileşenleri, kalp sağlığını iyileştirmeye, iltihaplanmayı azaltmaya ve belirli kanser hücrelerinin büyümesini önlemeye yardımcı olabilir. Kaynak12, Kaynak13

TAHİNLİ-KABAK-TATLISI
YukarıYukarı