mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Hazır Yufkadan Katmer Tatlısı Tarifi, Nasıl Yapılır? (Gaziantep, Kilis)

Antep fıstıklı katmer nedir? Hazır Yufkadan Katmer Tatlısı Nasıl Yapılır? Fıstıklı katmer nasıl yapılır? Gaziantep'te beyran yemeği sonrasında kahvaltı sofrasını süsleyen lezzetler arasında yer alan fıstıklı katmeri düğün gecesinin sabahı gelin ve damadın ilk kahvaltıda yemesi de gelenektir. Sağdıçlarca ikram edilen ‘gelin-damat’ katmeri geleneği evliliklerin ağız tadı bozulmadan bir ömür boyu sürmesi içindir. Taş fırında odun ateşinde pişirilen kadar olmasa da fıstıklı Antep katmerini ev şartlarında pratik olarak hazırlayabiliriz. Hazır yufkadan fıstıklı katmer tarifi arayanlara işte Antep katmeri tarifi...

HAZIR-YUFKADAN-KATMER-TATLISI-(Gaziantep)

Hazır Yufkadan Katmer Tatlısı Malzemeleri - Fıstıklı Katmer İçinde Ne Var?

Altı adet baklavalık taze yufka

Bir kase çekilmiş Antep fıstığı

Üç yemek kaşığı kaymak

Üç yemek kaşığı toz şeker

Dört yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için: Antep fıstığı

HAZIR-YUFKADAN-KATMER-TATLISI-(Gaziantep)HAZIR-YUFKADAN-KATMER-TATLISI-(Gaziantep)HAZIR-YUFKADAN-KATMER-TATLISI-(Gaziantep)HAZIR-YUFKADAN-KATMER-TATLISI-(Gaziantep)HAZIR-YUFKADAN-KATMER-TATLISI-(Gaziantep)

Hazır Yufkadan Katmer Tatlısı Tarifi - Fıstıklı Katmer Nasıl Yapılır Tarifi

  1. Tereyağı eritilir ve üzerindeki köpükler atılır.
  2. Bir baklavalık yufka tezgaha serilir. Fırça yardımıyla eritilen tereyağı ile yağlanır. Yufka ikiye katlanır, ortasına bir yemek kaşığı Antep fıstığı konulur. Üzerine bir tatlı kaşığı kaymak konularak hafifçe yayılır. Üzerine bir tatlı kaşığı toz şeker serpiştirilir.
  3. Yufkanın kenarları malzemenin üzerine doğru kapatılır ve kare şekli verilir.
  4. Fıstıklı katmer nasıl pişirilir? Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerine tereyağı sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında katmerler pembeleşinceye kadar pişirilir.
  5. Hazır Yufkadan Katmer Tatlısı soğuduktan sonra üzeri Antep fıstığı ile servis edilir. İstenirse kaymak da konulabilir.

Hazır Yufkadan Katmer Tatlısı Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve Kolay Fıstıklı Katmer Tarifi Püf Noktaları

  1. İç malzeme İç malzeme olarak ceviz de kullanılabilir. Kilis ve Gaziantep'te olduğu kadar Türkiye'nin her yerinde sevilen, ramazan ve bayram dışında da tercih edilen bir tatlıdır. Süt kaymağı yerine bir yemek kaşığı irmik ve bir bardak su karışımı pişirilip kullanılabilir.
  2. Antep katmeri ile Kilis katmeri farkı nedir? Gaziantep katmeri kahvaltıda Damat katmeri olarak yenirken Kilis katmeri tatlı olarak tüketilir. Antep katmeri hamurunda buğday unu kullanılır, içinde fıstık bulunur. Üzerine şerbet veya kıvam dökülmez. Antep katmerinin tatlılığı, hazırlanırken içine konulan şekerin pişme esnasında erimek suretiyle yayılması ile hasıl olur. İçine veya üzerine Hindistan cevizi, tarçın, pudra şekeri, susam, çörekotu gibi malzemeler konulmaz. Yufka evde hazırlanmak istenirse üç su bardağı un, tuz, aldığı kadar su ve iki yemek kaşığı sıvı yağla yoğrulup yarım saat dinlendirilir. Bir kaba konulan sıvıyağa bezeler konulup bir saat bekletilir. Hamur el ve merdane ile açılarak ince bir yufka elde edilir. Yırtılırsa birleştirip devam edilir. Tam ortasına yayılacak tarzda sade yağ sürülüp üzerine fıstık serpilir. Toz şekeri eşit şekilde serpiştirilip üzerine kaymak konulur. Önce dikdörtgen, en son kare olacak şekilde katlanır. Tereyağı eritilen geniş bir teflon tavada kısık ateşte yakmamaya dikkat ederek nar gibi kızartılır. İkram tabağına alınıp dilimlenir, üzerine fıstık ve kaymak konulup sıcak olarak sunulur.
  3. Antep Katmeri Antep Katmeri 07.12.2017 tarihinde tescil edilmiştir. Birçok bölümü Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da geçen Dede Korkut hikâyelerinde Gaziantep mutfağının önemli unsurlarından olan Antep Katmerinden bahsedilmektedir. Bu yöreden kaynaklı yapım şekli ve ustalık bilgileri zamanla diğer bölgelere yayılmıştır. Antep Katmeri Gaziantep’ te özel günlerde ve sabah kahvaltılarında tüketilir. Ayrıca düğünün ertesi sabahı sağdıç tarafından gelin evine ve ayrıca gelin ve damadın ailelerine gönderilir. Antep Katmeri, 1400’lü yıllardan itibaren Gaziantep’te üretilmektedir. Gaziantep ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir.
    Antep Katmeri kare şeklinde hazırlanan bir tatlıdır. Antep Katmerinin hamuru önceden hazırlanarak buzdolabında dinlendirilir. Ertesi gün hamur açılarak içerisine konulan iç malzemelerle kare zarf şeklinde katlandıktan sonra pişirilerek servis yapılır. Antep Katmerinin içerisinde Antep Fıstığı, şeker, kaymak ve yağ bulunur. Sadece tatlı olarak yapılır. Piştikten sonra üzerine şerbet, kıvam vb. tatlandırıcılar dökülmez veya şerbet bulunan bir kaba daldırılmaz. Antep Katmerinin tatlılığı, ürün hazırlanırken içerisine konulan şekerin pişme sırasında eriyerek ürüne yayılmasından kaynaklanır. Ayrıca kullanılan Antep Fıstığı ürüne tat, koku ve görünüm anlamında ayırt edici özellik kazandıran bir malzemedir. Ürünün hamurunda sadece buğday unu kullanılır.
    İmal Usulü: Antep Katmerinin hamuru için 1 kg buğday unu, 550 ml klorsuz su, 20 g tuz bir kapta karıştırılarak yoğurulur. 160 ilâ 180 g’lık hamur yumakları hazırlanır ve piştiğinde kokusunu vermeyecek bitkisel sıvı yağ ile hamurun üst kısmı yağlanarak 8 ilâ 10 saat arası buzdolabında bekletilir. Bitkisel sıvı yağ ile yağlanmış tezgâh üzerinde elle düzleştirilir ve merdane ile 25-30 cm ebadında açılır. Elle gerdirilip savrularak yaklaşık olarak 140 cm çapında bir daire şekline getirilir. Hamurların kenar kısımları kesilip alınarak ortalama 100-110 g’lık kısmı kullanılır ve içine 70-90 g Antep Fıstığı, 15-20 g sadeyağ (%99 oranında süt yağı içeren tereyağı), 60-80 g beyaz şeker, takriben 130-150 g sahan kaymağı (sütün kaynatılıp soğuması sırasında üst katmanında oluşan kaymak) katılır. Hamur, 20x20 ilâ 25x25 cm ebatta kare mektup zarfı şeklinde katlanır. Donuk olarak pazarlanacak Antep Katmeri bu aşamada -40ºC’de 1,5 saat şoklanarak dondurulur. Donuk ürünler ambalajlanır ve -18ºC’de depolanır. Antep Katmeri, 200 °C’de önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 7-10 dakika pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra üzeri, isteğe bağlı olarak kokusunu vermeyecek bitkisel sıvı yağ ile hafifçe yağlanır. Servis kolaylığı açısından 3-5 cm kenar uzunluğunda kare ya da mekik şeklinde parçalar halinde kesilerek servis yapılır veya ambalajlanır.Pişmeden önceki ağırlık yaklaşık 450 (±50) g, piştikten sonraki ağırlık ise 400 (±30) g’dır.
  4. Kilis katmeri tarifi nasıl yapılır? Tatlıların imparatoru namlı Kilis katmeri tarifinde şeker içine konmak yerine şerbet hazırlanıp üzerine dökülür. İki su bardağı su ve iki su bardağı şekerle kaynatılıp soğumaya bırakılır. Hamuru incecik adeta zar gibi açılır. Yufkalar açılıp içlerine kaymak konularak kapatılır. Kilis’teki koyun ile ineklerin kaynamış sütünün üzerinden kaymakları kullanılır. Ocağa konularak tereyağında kızartılır. Kızaran ve kare kare kesilen katmerler büyük bir tepsiye dizilir veya tek tek tabağa konulur. Üzerine şerbet gezdirilip bol fıstık, tarçın, pudra şekeri ile süslenir. Sıcak olarak tüketilir.
  5. Kilis katmeri Kilis'te beslenmiş keçi ve koyunlardan üretilen kaymakların zar seviyesinde açılan hamura konularak yöreye has usullerle katlanıp kare biçiminde kapatılması ve sadeyağ kullanılarak yağlanması ile elde edilir. Kilis kaymağının hususi değeri ile Kilis'e tescillenmiştir.
  6. Kilis Katmeri Kilis katmerinin coğrafi mahreç işareti 27.11.2015 tarihinde tescil edilmiştir. “Kilis Katmeri” asırlardır Kilis’de yapılan bir tatlı çeşididir. Elle serpme tarzında açılan zar halindeki hamur içerisine, Kilis Keçisi ve İvesi ırkı koyunlardan sağılan sütten yöreye has usulle elde edilen katmanlar halindeki kaymak konulur, kare şeklinde kapatılıp yörede imal edilen sadeyağda çift taraflı kızartılır. Kızartılan katmer dilimlenerek üzerine önceden kaynatılmış ve soğutulmuş şerbet dökülür. Pudra şekeri, çekilmiş fıstık ve tarçın serpilerek sıcak sunulur. Laktasyon dönemi boyunca ortalaması alınan; Kilis keçisi sütünün kimyevi vasıfları: Yağ Miktarı : %4,06 - Özgül Ağırlığı : 1,028 g/ml - Protein Miktarı : % 3,3 İvesi cinsi koyun sütünün kimyevi vasıfları: Yağ Miktarı : % 6 - Özgül Ağırlığı : 1,036 g/ml - Protein Miktarı : % 5,5
    Kilis Katmeri’nin yapımında kullanılan malzemeler: Buğday unu, kaya tuzu, yöreye has usulle elde edilen katmanlar halindeki kaymak ve sadeyağ; şerbet yapımı için su, şeker, taze sıkılmış limon suyu; servisi için çekilmiş fıstık, pudra şekeri ve istenirse tarçın.
    Kaymak: Kilis Keçisi ve İvesi ırkı koyunların sütleri kaynatılıp yüksek kenarlı bakır kaymak tepsilerine alınır. Yörede yetişen Rumi ve Kilis Karası çeşidi bağların budanmasından elde edilen ince çubuklar yakılarak köz haline gelmiş ateşin üstüne kaymak tepsileri yerleştirilir. Kulplu kepçelerle süt takriben 45-50 dakika savrularak sütün iyice köpüklenmesi sağlanır. Sütün savrulması sırasında ince bağ dallarının yanması ile çıkan dumanla süt temas ederek tütsüleme yapılmış olur. Köpüklenen süt 4-5 saat o şekilde bekletilir. Oluşan kaymak tabakaları alınarak küçük kaymak tepsilerine kat kat dizilir.
    Sadeyağ: Kilis Keçisi ve İvesi ırkı koyunların sütünden elde edilmiş on kilo yoğurda takriben on beş litre kadar içerisine buz atılmış soğuk su eklenerek ayran yapılır. İçerisinde buz bulunan ayran yayık makinesine alınarak takriben yarım saat kadar karıştırma sağlanır. Eğer karıştırma elle sallanan yayık teknelerde yapılacaksa takriben bir saat kadar tekne sallanır. Karıştırma ile ayrışan tereyağları ayranın üzerinden süzgeçlerle alınıp süzülerek tereyağı elde edilmiş olur. Bu tereyağı tekrar eritilir ve tereyağında kalan ayran kısmının dibe çökmesi sağlanır. Üstte kalan yağ kısmı alınarak sadeyağ imal edilmiş olur.
    Şerbet: Bir litre suya yarım kilo şeker ilave edilerek kaynamaya alınır. Şekerli su kaynayınca içine 5 ml taze sıkılmış limon suyu ilave edilerek beş dakika kaynatılır ve oda sıcaklığına kadar soğutulduktan sonra kullanılır.
    Hamurun Hazırlanması: bir kilo buğday unu içerisine 20 gr kaya tuzu ve 0,7 lt su eklenerek karıştırılır, kulak memesi yumuşaklığında yoğrulduktan sonra 70 gramlık yumaklar halinde top şekline getirilen hamur kurumaması için sıvı yağla yağlanır ve üzeri nemli bir bezle ile kapatılarak iki saat dinlendirilir.
    Genel İmal Tarifi: Dinlenen hamur evvela merdane ile pazı haline getirilir bilahare hamur elle serpilerek ince zar halinde büyütülür. Büyütülen hamur iki yönden ikiye katlanır, ortasına 120 gram kaymak konularak kaymağın üzeri sağdan ve soldan kapatılıp kare biçimine getirilir, sadeyağda çift taraflı kızartılır. Kızartılan katmer takriben bir kenarı dört santimlik kare şeklinde dilimlenerek üzerine önceden kaynatılıp soğutulmuş 40 ml şerbet dökülür, 13 gram pudra şekeri, 5 gram çekilmiş fıstık ve isteğe bağlı tarçın serpilerek sıcak sunulur.
    Kilis Katmeri için asgari kalite şartları: 1) Kullanılan kaymağın katmanlar halinde olması, 2) Hamurun zar şeklinde (bir tarafından bakıldığında diğer tarafının görülebildiği) açılması, 3) Kullanılan sadeyağ eritildiğinde içerisinde su veya ayran kalmaması, 4) Pişirilen Kilis katmerinin takriben dört santimlik kare şeklinde kesilmesi, 5) Kullanılan şerbetin yeterli kıvamda olması, 6) Üzerine çekilmiş fıstık ve pudra şekeri serpilmesi gerekir.
  7. Katmer Katmer adı altında Anadolu'nun farklı yerlerinde farklı hamur işleri yapılagelmektedir. Misal İzmir Urla katmeri tatlı değil, tuzludur.
  8. Kilis cennet çamuru tarifi için: CENNET ÇAMURU TATLISI (Kilis, Halep, Antakya, Hatay)
  9. Kilis tava tarifi için: KİLİS TAVA (KOLAY KEBAP)
  10. Mardin Usulü Kahiye Tatlısı Tarifi, Cevizli Kahiye Tatlısı Nasıl Yapılır? Mardin Tatlılarından Kahiye Ne Demek? Kahiye Nasıl Yapılır? Kahiye tatlısı, künefe peyniri ile yapılan katmerdir. Mardin'in mahalli lezzetlerinden olan ve bilhassa Ramazan ayında yapılan hususi bir tatlıdır. Mardin'e has kahiye tatlısı, katmere benzese de muhteva ve hazırlanış bakımından farklıdır. Kahiye tatlısı (Mardin) fazla malzeme olmadan kolaylıkla yapılan ve damak tadı benzersiz nefasette mahalli bir tatlıdır. Bu tatlıya esas lezzeti veren ince hamura ilave edilen tuzsuz taze künefelik peynir ve şekerle üzerine serpilen fıstığın uyumudur. Pişen kahiye tatlısı şerbetlenince nefis bir lezzet sunar. On kişilik bir kahiye tatlısı için iç harç olarak bir kilo künefe peyniri, bir su bardağı şekerle dört yemek kaşığı sade yağ gerekir. Peyniri bir kapta peyniri ufalanıp üzerine toz şeker veya bal gezdirilerek hazır bekletilebilir. İkişer su bardağı şeker ve su ve yarım limon suyu ile bir tencerede şerbeti hazırlanır. Ocak üzerine alarak devamlı karıştırarak kaynatılır ve kaynayan şerbetin üzerine birkaç damla limon suyunu eklenir. Hazır olunca ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Un kontrollü olarak ilave edilmek üzere ikişer su bardağı su ve un, bir fiske tuz ve bir yemek kaşığı sıvıyağla orta sertlikte, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Hamur on beş dakika bekletilip ceviz iriliğinde bezelere ayrılır. Hamur oklava ile açılıp içine eritilmiş sade yağ sürülür, her yere gelmesi sağlanır ve künefe peyniriyle toz şekeri konularak zarf biçiminde karşılıklı olarak dört kenarından kare şeklinde katlanıp kapatılır. Hamurların kenarlarını açılmaması için parmakla bastırılır. Tavaya sıvıyağ ilave ederek ısıtılır ve katlanmış hamurlar iki taraflı pembe renginde olana dek kızartılır. Pişen sıcak kahiyeler büyük bir tabağa alınıp soğuk şerbeti bir kepçe ile gezdirilir, bir süzgeç üzerine konulan kahiyelerin fazla şerbeti süzdürülür. Üzerine toz fıstık serpilerek veya ceviz, fındık konularak ılık halde sunulur. Soğuyunca peyniri donarak sertleştiğinden servisi sıcak yapılır.
  11. Harire Tatlısı, Mardin Tatlısı Harire, Haside, Aside Tatlısı Kayseri Birer su bardağı pekmez, un toz şeker ve beş su bardağı su tencereye alınır karıştırılır. Ocakta karıştırılarak pişirilir. Koyulaşınca ocak kısılıp bir çay kaşığı tarçın eklenir. İki dakika daha pişirilip ocak kapatılır. Kaselere dökülüp buzdolabında soğutularak sunulur.
  12. Konya Haside Tatlısı / Konya Kara Helvası Buğday unun tuzsuz tereyağı ile kavrulmasından sonra üzüm pekmezi ile tatlandırılmasıyla hazırlanır. Bir su bardağı buğday unu, yarım su bardağı tuzsuz tereyağı ile birlikte kısık ateşte pembeleşinceye dek kavrulur. Başka bir kapta pekmez, 50 °C’yi geçmeyecek seviyede ısıtılır. Kavrulmuş un ateşten alınıp üzerine 1 su bardağı üzüm pekmezi dökülür. Un topaklanmasın diye iyice karıştırılıp tekrar ocağa konulur. Un pekmezi çekinceye dek karıştırmaya devam edilir. Konya Haside Tatlısı /Konya Kara Helvası, ocaktan alınıp takriben on dakika dinlendirilip sunulur.
  13. sivas ve Kayseri Katmeri Kayseri Katmeri; buğday unu, su ve tuz karışımıyla hazırlanan hamurun içine tahinli harç koyularak açılan yufkaların birkaç kez katlanıp açılmasıyla üretilen hamur işidir. Kayseri Katmerinde tahinin baskın tadı hissedilir ve yufka katmanlarının tel tel olduğu gözlemlenir. Kayseri Katmeri günlük olarak üretilir ve tüketilir. Kayseri Katmerinin üretimi, özellikle yufkaların açılıp katlanması suretiyle katmanlı yapı oluşturulması bakımından ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeple Kayseri Katmerinin, coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Sivas katmeri su, un, yağ, yaş maya, yumurta sarısı ve tuzdan oluşan unlu mamuldür. İçeriğinde bulunan ürünlerin harmanlanmasıyla tuzlu bir lezzete sahiptir. Şekli dikdörtgen biçiminde yassıdır. Sivas katmeri yörede özellikle sabah kahvaltılarında ayrıca günün her saati tüketilebilen yerel bir üründür. Sivas katmeri yöre adı ile bilinirlik kazanmış önemli yöresel değerler arasında bulunmaktadır. Ürünün hazırlanmasındaki tüm süreçlerle birlikte özellikle yoğurma ve pişirme tekniğindeki bilgi ve birikim nesiller boyu aktarılan önemli ayırt edici özelliğidir. Sivas katmerleri yaklaşık en fazla 25-30 cm uzunluk, en fazla 25 - 30 cm genişlik ve en fazla 4 cm arasında kenar yüksekliğine sahiptir. Bu iki tescilli tarifte margarin kullanılmış olmasını kınıyoruz.
YukarıYukarı