mikrofon

Kitel Tarifi, Siirt İçli Köftesi Nasıl Yapılır?

Siirt Kitel nedir nasıl yapılır? Siirt mutfağının nefis kitel köftesi nasıl yapılır? Kolay kitel tarifi Siirt yemeklerinin en meşhurlarındandır. "Sefer Kitel bulgur ne için kullanılır?" denilince akla ilk gelen Siirt yöresine ait kitel tarifidir. Şekillendirmesi diğer içli köftelerden daha kolay olan kitel içi nefis bir harçla doldurulmuş haşlanarak pişirilen yassı bir içli köftedir. Sefer kitel bulgurla içli köfte yaptıktan sonra bulgura ve içli köfte yapımına bakışınız değişecektir. Bir içli köfte bu kadar mı kolay, bu kadar mı leziz olur? Öyleyse "Sefer kitel ile içli köfte tarifi var mı? Haşlama içli köfte nasıl yapılır? Sefer kitel bulgurlu içli köfte tarifi nerede" diyenlere işte kitel beyaz içli köfte tarifi...

KİTEL-(SİİRT-İÇLİ-KÖFTESİ)

Kitel Malzemeleri - Siirt İçli Köfte (Kitel) İçindekiler - İçli Köfte Hamuruna Neler Konur?

Yarım kilo sefer kitel bulguru

İki yemek kaşığı irmik

Bir tatlı kaşığı tuz

Yarım su bardağı su

İç malzemesi:

250 gr orta yağlı kıyma

Bir orta boy kuru soğan

Yarım çay kaşığı kimyon

Bir çay kaşığı pul biber

Yarım çay kaşığı karabiber

Yarım çay kaşığı tuz

İstenirse yarım çay bardağı haşlanmış pirinç

Bir tatlı kaşığı biber salçası

Bir yemek kaşığı sıvı yağ

Bir yemek kaşığı tereyağı

Bir tutam maydanoz

Bir tutam reyhan

KİTEL-(SİİRT-İÇLİ-KÖFTESİ)KİTEL-(SİİRT-İÇLİ-KÖFTESİ)KİTEL-(SİİRT-İÇLİ-KÖFTESİ)KİTEL-(SİİRT-İÇLİ-KÖFTESİ)KİTEL-(SİİRT-İÇLİ-KÖFTESİ)KİTEL-(SİİRT-İÇLİ-KÖFTESİ)KİTEL-(SİİRT-İÇLİ-KÖFTESİ)

Siirt Usulü İçli Köfte Nasıl Yapılır? Kitel (Siirt İçli Köftesi) Tarifi - Kitel Bulguruyla İçli Köfte Nasıl Yapılır? - Siirt Kitel Tarifi - Kitel İçli Köfte Tarifi

  1. Kitel bulguru geniş bir kabın içine alınır. Üzerine bulguru ıslatacak kadar sıcak su gezdirilir. Ağzı kapatılarak bulgur şişinceye kadar beklenir.
  2. Bu sırada iç malzeme hazırlanır. Kıyma tavaya alınır. Suyunu salıp tekrar çekinceye kadar kavrulur. Sıvı yağ ve tereyağı eklenir. İnce doğranmış soğanlar ilave edilerek kavrulmaya devam edilir. Soğanlar diriliğini kaybedince salça konulur ve karıştırılır. Baharatlar ve tuz, ince kıyılmış maydanoz eklenerek birkaç dakika sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuyan harca istenirse yarım çay bardağı kadar haşlanmış soğumuş pirinç karıştırılır. Zaman azsa harç buzluğa atılıp dondurulabilir.
  3. Kitel hamuru nasıl yapılır? Şişen bulgurun üzerine irmik ve tuz ilave edilir. Azar azar su ilave edilerek yoğurma muamelesi yapılır. Çok yumuşak olmayan serte yakın bir hamur elde edilir. Hamurun çok iyi yoğrulmuş olması gerekir. İstenirse bu muamele mutfak robotlarında yapılabilir.
  4. Yoğrulan hamurdan küçük bir limon büyüklüğünde parçalara koparılır. El içinde içi oyulup çukurlaştırılır, külah şeklinde açılır. Kıymalı karışımdan konularak ağızları kapatılır ve yuvarlak şekle getirilir. Elin iç kısmı ile bastırılarak ince yassı şekiller verilir. Yuvarlak incecik ve hafif göbekli köfteler elde edilir. Bütün malzeme bitene kadar el ıslatılarak aynı işler yapılır.
  5. Kitel kaç dakika haşlanır? Kitel kaç dakikada pişer? Yayvan bir tencereye su konularak içine tuz atılır. Kaynayan suyun içine kitel köfteleri dikkatlice bırakılır. Köfteler su yüzüne çıkıncaya kadar 10-15 dakika haşlanır. Tencereye atılınca dibine yapışmaması için arada kevgirle dikkatlice karıştırılır. Kevgir yardımıyla sudan çıkarılan köfteler sıcak olarak yanında AYRAN🥛🧊 veya 🥣PIRTİKE ÇORBASI🍲 ile servis edilir. Kitel köfteleri bu halleriyle yenebileceği gibi üzerine pul biberli tereyağı gezdirilerek de yenilebilir. İsteyenler kızartma usulünü tercih edebilir.

KİTEL-(SİİRT-İÇLİ-KÖFTESİ)

"Siirt Kitel nedir? Server Kitel nedir? Sefer Kitel ne demek? Kitel nedir nasıl yapılır? Siirt Kitel nasıl yapılır?" İle Alakalı Diğer Hususlar ve "Kitel Tarifi Mardin", Siirt Usulü Kitel Tarifi Püf Noktaları

  1. İçli köftenin dış harcı iyi yoğrulmazsa kolay şekil verilemez. Şekil verirken ellerinizi ıslatmak faydalı olabilir. Bulgur hamur olmadan, hamur tutmadan bu köfte yapılamaz. Bu sebeple hamura yeterli su konulmalı, ezilerek yoğrulmalıdır. Gerekirse blendır, robot veya hamur yoğurma makinesi kullanılabilir. Köftenin dışı ince olmalı lakin açılmamalı, dağılmamalıdır. Haşlamak üzere tencereye atılınca çok fazla karıştırılmaz. İstenirse kızartılabilir.
  2. İçli köftenin dağılmaması için Kitel bulguru, severkitel idealdir, un ilavesine gerek yoktur. Lakin soğuk su ile macun gibi yoğrulmalıdır. Haşlama suyuna tuz konulur. Bazıları bu suya limon tuzu da ilave eder.
  3. Kitele şekil vermek Avuç içinde kolaylıkla şekillenir. Yapamayanlar için: Hamurdan koparılan iki beze merdane yardımıyla açılır. Açılan hamurun bir tanesinin ortasına bolca iç harctan koyup diğer açılan hamur üzerine kapatılır ve geniş ağızlı bir bardakla kesilir. Kenarları açılmasın diye parmaklarla uçları bastırılır. Artan hamurlar tekrar kullanılır.
  4. Sever Kitel bulguru veya sefer kitel nedir? Sefer kitel bulgur nasıl yapılır? Sefer kitel içinde ne var? Sefer Kitel bulguru nedir? Sefer kitel bulgurla ne yapılır? Kitel, kitellik bulgur olan seferkitel bulguru ile yapılır. Buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi ile imal edilen, bir bulgur çeşididir. Diğer bulgurlara kıyasla daha ince tanelere sahiptir ve bu vasfı sayesinde tariflerin tam kıvamında olmasını sağlar. Bilhassa Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak tüketilen bulgur türüdür. Sefer kitel bulgur ile ne yapılır? Etli yemekler, içli köfteler ile dolma ve sarmalarda kullanılır. Sefer kitel bulgur çiğ köfte yapımında da kullanılır. Buğday ekimi memleketimizde Ekim ayında başlar ve hasadı en geç Haziran ayının ortasında bitirilir. Hasat edilen buğday, yıkanır ve taşından toprağından kabuğundan ayrılır. Bulgur, buğdayın hazırlanma tarzına göre iki değişik şekilde elde edilip öğütülür. Öğütüldüğü boya göre de adları değişir ve kullanım alanları farklı olur. "Sever Kitel nedir? Kitel bulguru ne demek?" hususunda teferruat istenirse:
  5. Buğdayın Kaynatılması ile Elde Edilen Bulgurlar Mardin’de büyük, “nıkra” denilen bakır kazanlara konulan buğday üzerine örtecek kadar ilave edilen su ile odun ateşinde kaynatılır. Kaynayan buğday suyunu çekip şişer ve etrafını saran zar tamamen patlar. Buğday bu suretle muhtevasındaki nişastayı suya bırakır. Pişirilirken devamlı karıştırılan buğday suyunu tamamen çekince damlarda büyük bezler üzerine serilip güneşte kurutulur. Kuruyan buğday elle çevrilen taş değirmenlerde öğütülür. Bu buğdaydan çekilen bulgurlar öğütüldüğü büyüklüğe göre sırayla; iri pilavlık, pilavlık, Midyat, çiğ köftelik bulgur olarak adlandırılır. Buna göre kaynatılan buğdaydan elde edilen bulgurların pilavlık bulgur grubudur. Buğdayın nemlendirilmesi ile elde edilen bulgurlar: Buğday aynı kaynatılan buğdayda olduğu gibi yine nıkralara (bakır kazanlara) doldurulur ve üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edilir. Suda bekleyen buğdaylar nıkraların içerisinde şişip yumuşayana kadar tutulur. Buğday, ateşle temas etmeyip sadece nemlendirildiğinden buğday zarı patlamaz ve içindeki nişastayı korur. Damlarda güneşte kurumaya serilen buğday kuruduktan sonra öğütülür ve öğütülünce de zarından ayrılır. Bu buğdayın öğütülmeden evvelki haline yarma yani aşurelik buğday denilir. Sonra yine çekildiği boya göre bulgur, iri kitel, kitel olarak isimlenir. Bu şekilde hazırlanan buğdayın öğütülmüş en küçük boyu, durum buğdaydan öğütüldüğünde irmik; ekmeklik buğdaydan öğütüldüğünde undur. Makarnalık buğday olan durum buğdayının öğütülmüş en küçük boyu irmiktir. Kitel bulguru ise öğütülme sırasında irmikten önce gelen bir boy büyük bulgurdur. Normal bulgurlardan farkı pişmemiş buğdaydan elde edilmesidir.
  6. Seferkitel ile ne yapılır? Kitel bulguru ile ne yapılır? Kitel bulguru ne işe yarar? Kitel bulguru nerede kullanılır? Kitel bulgur; bilhassa içindeki yoğun nişastadan ötürü hamurlaşmaya müsait bir bulgur çeşidi olduğundan içli köfte hamurunun yapımında, dolma, çorba ve tatlılarda kullanılan bir mamuldür. Aşurelik buğdayın öğütülmesi ile imal edilen, bilhassa muhtevasındaki gluteni koruduğu için suyla temas ettiğinde kolayca hamur kıvamı alabilen kitel bulgur, bilhassa Doğu ve Güneydoğu mutfaklarında kullanılan bir bulgur çeşididir. Sert buğdaydan elde edilen bulgur ihtiva ettiği yüksek mukavemetten dolayı kolay yapışır ve dağılmaz. Sefer Kitel bulgurla ne yapilir? İçli köftede şekil verme hususiyeti mühim olduğundan İÇLİ KÖFTE TARİFİ (Dolma Köfte, Kibbeh) yapımında tercih edilir. Sefer Kitel Bulgur çiğ köftede de kullanılır. Başka kitel bulgurundan ne yapılır? Sefer kitel bulgur, kitel bulguru KISIR yapımında da yer alabilir.
  7. Kitelde Farklı Malzemeler Siirt Köftesi, sefer kitel bulgurla içli köfte, yukarıdaki tarif dışında irmiksiz de yapılır. Su ile yoğrulup hamur haline getirilen köftelik kitel bulgurun içine yağlı et ile haşlanmış pirinç, maydanoz, soğan ve baharat konulduktan sonra bu harçtan iri köfteler yapılarak kaynar suda haşlanmak suretiyle de pişirilir. Tavuk eti ve bol reyhanlı olarak da yapılır. Bazıları köftelik ince bulgur, köftelik yarma ve irmiği karıştırarak hamur elde eder. Kitel köfte tarifinde kıyma bir kere çekilmiş, iri taneli olarak tercih edilir. İç harcına kuyruk yağı ve ceviz konulur.
  8. Kitel nerenin yemeği? Kitel hangi yörenin? Siirt ve Mardin yöreleri öne çıkmaktadır. İrmiksiz ve iç harcı haşlanmış pirinçli olan tarifin Siirt'e ait olduğu düşüncesine karşılık Siirt'te de irmikli ve pirinçsiz yapıldığı vakidir. Pirinçle yapılacaksa küçük bir tencereye yıkanmış bir çay bardağı pirinç su ile haşlanıncaya kadar pişirilir. Haşlanan pirinçler soğuması için kenara alınır. İç harç pişince ilave edilir.
  9. Siirt İçli Köfte (Kitel) için farklı bir tarif Kıyma tencerede suyu çekilinceye kadar pişer. Soğanlar çok ufak doğranarak eklenip karıştırılır. Kıyma soğanın suyunu çekince içine tereyağı ilave edilir. Yağ eriyince maydanoz, tuz, karabiber, pul biber ve salça eklenip karıştırılır. Soğuyan iç harç buzluğa atılıp dondurulur. Sefer kitel bir tepside biraz tuzlu soğuk suyla hamur kıvamına getirilip beklemeye alınır. İç harç soğuyunca köfte şekillendirilir. Mandalina büyüklüğünde bezeler ayrılır. Ele alınan sıvıyağla işaret parmağıyla ortası çukurlaştırılır. Donmuş harçtan bir kaşık içine alıp kapatılır. Harç içte kalacak tarzda top şekli verilir. Yağlanmış avuç içinde yassılaştırılır. İnce yapamayanlar üçgen kapatabilir. Köfteleri iyice kaynamış tuzlu suya yavaşça bırakılarak haşlanır. Dibe inip yüze çıkınca pişmiş demektir. Delikli bir kaşıkla dikkatlice suyunu süzdürerek alınır ve sıcak servis edilir.
  10. İkbebet Tarifi-İgbebet-ikbebat Basmavat (Haşlama Mardin İçli Köfte), Kutilk nasıl yapılır? Kütülk, Kutilk Yapımı Mardin usulü içli köfte hamuru nasıl yapılır? Yoğurma kabına ikişer su bardağı köftelik kitel bulgur ve ince yarma bulgur (irmik veya şii şe, işşeşe, negme - yarmanın küçüğü) alınır, tuzu ilave edilip iki su bardağı su ile ıslatılır. Bir saat kadar bekletilir. Bu arada iç harcı hazırlanır. İnce kıyılan üç adet büyük soğan, iki yemek kaşığı tereyağı ve üç yemek kaşığı sıvı yağda güzelce karamelize olana kadar kavrulur. Yarım kilo kıyma eklenip suyunu çekene kadar pişirilir. Karabiber, pul biber, kimyon, yenibahar ve istenirse dövülmüş ceviz ilave edilir. Kullanılan baharatlar ana malzemenin lezzetinin önüne geçmemelidir. Yavaş yavaş su eklenerek yoğurmaya başlanır. Yumuşak hamur açılamayacağı için su bir kerede eklenmez. Kıvama gelen hamurdan, ceviz büyüklüğünde bir parça alınıp elde yuvarlanır. İşaret parmakla ortasına bastırılarak, açılabileceği kadar açılır. İçine harcı konup kapatılır ve avuç içinde yassılaştırılır. Siirt'te daha çok yuvarlak olan sefer kitel tarifi içli köftesi Mardin'de daha çok üçgen şeklide yapılır. Köfteler kaynar tuzlu suya atılıp beş dakika haşlanır. Kızartılmak istenirse de evvela haşlanıp çırpılmış yumurtaya bulanır. Yarma yoksa irmik kullanılır. Köftelik bulgur ve irmik karışımı kullanılır. Dağılmaya karşı yumurta ile yoğrulabilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağında kızmış pul biber eklenerek yenilir. Bulgur ile yapılan birçok yemeğin lezzeti kişniş kullanılmasıyla artmaktadır. Ayrıca harca kuyruk yağı da katılır. Haşlanmış içli köftenin ona en çok yakışan kişniş ve kuru nane ile sunulur. Yapılıp derin dondurucuda saklanabilir. Mahalli olarak kitel bulguru ile içli köfte adı farklı olabilir. Kütülk, kutilk, kutılk Kürtçe'de içli köfte demektir.
  11. Mardin Yöresi Kitel Tarifi, Mardin Kitel Raha Tarifi, Mardin'in İçli Köftesi Nasıl Olur? Mardin Usulü Kitel Nasıl Yapılır? Mardin kitel tarifinde kitellik bulgurun çiğ köftelik et ile yoğrulmasıyla hazırlanan hamur, maharetli ellerde incecik açılarak yine et harcı ile doldurulur ve tülbentlerin üzerine serilerek dinlendirilir. Tercihe göre tuzlu suda haşlanarak veya sac üzerinde ateşte pişirilir. Kitel Raha halk arasında lokum köfte olarak da bilinir. Mardin usulü içli köfte nasıl yapılır? 250 gram ince yarma yarım saat suda bekletilir. Dört adet orta boy soğan ince ince doğranıp, pembeleşene kadar kavrulur. 300 gram kıyma, biraz kuyruk yağı, yenibahar, karabiber, toz gızbara/kişniş ve tuz ilave edilip beş dakika karıştırarak kavurmaya devam edilir. Üzerine ince doğranan bir demet maydanoz eklenir. Islatılan yarmaya ince dövülmüş yarım tatlı kaşığı kişniş ile 700 gram çiğ köftelik ince bulgur eklenip yoğrulur. Hamura 100 gram kıyma ilave edilerek kulak memesi kıvamına kadar yoğurma sürdürülür. Yoğrulan hamurdan bezeler alınarak avuç içi büyüklüğünde açılıp iç harcı konup kapatılır. Düzgün bir yuvarlak şekli alana kadar avuç içiyle şekil verilir. Köfteler yarım saat kadar haşlanır, Üzerine toz kişniş ve doğranmış maydanoz serpiştirilip sıcak servis edilir.
  12. Mardin Usulü İçli Köfte Kızartma, Mardin Usulü İçli Köfte (Irok) Mardin usulü kitel tarifi dışında ırok da çok nefis bir lezzettir. Dört adet kuru soğan ince doğranır, bir tenceredeki yağda pembeleştirilip bir kilo yağsız dana kıyma ilavesiyle kavrulur. Ocaktan alınıp bir çay kaşığı tuz, bir demet kıyılmış maydanozla birer tatlı kaşığı karabiber ve yeni bahar ilave edilir. Ayrıca bir kilo ismeyt ince bulgur bir leğende güzelce yoğrulur. İçine 250 gram çiğ köftelik dövülmüş et, bir tatlı kaşığı gızbara/kişniş, bir çay kaşığı tuz ve bir yumurta ilave edilip tekrar yoğrulur. Mandalina kadar top yapılıp içi oyulur. İçi doldurulunca da elle yuvarlanıp tepsiye dizilir. Daha sonra kızgın bir su bardağı sıvı yağda kızartılır ve servis edilir.
  13. Kitel yanında ne gider? Bu köfte yemeğinin yanında ekseriyetle garnitür olarak hafif ekşi sebzeli çorbalar veya bamya bulunur. 🥣PIRTİKE ÇORBASI (Siirt)🍲 denilen ıspanak çorbası bunların başındadır. Bunun dışında nube denilen çok acı ottan yapılan çorba da menüde yer alabilir.
  14. Sefer Kitel Bulguru nerede satılır? Kitel nerede satılır? Duru Sefer Kitel 2021 Ağustos ayı itibariyle 1000 gr 8,55TL olarak internette satılmaktadır. Kitel bulguru Bim'e bazen gelmektedir. Reis kitel bulguru olan Reis Sefer Kitel internette 9.95TL - 14,30TL arası fiyatlarda bulunuyor. Sefer kitel bulgur Migros'ta da bezen bulunmaktadır. İnternet ve sosyal medya üzerinden çalışan bazı yerler Kitel siparişi almaktadır. Bu kitelle icli köftelerin kilosu ise ₺130,00.
  15. Kitel kaç kalori? 100 gramı 220kcal seviyesindedir. 1 adet Kitel kaç kalori? Siirt yemekleri kitel tarifine göre hazırlanmış 70 gramlık bir köftenin 154 kalori olması beklenir.
  16. Siirt Irk Tarifi Dört su bardağı yarma karışımlı ince kitel bulguru, kimyonu ve reyhan karıştırılıp bir çay bardağı ılık su ile ıslatılır. Beş dakika beklettikten sonra ovulur. Bir yemek kaşığı domates salçası, bir buçuk yemek kaşığı biber salçası, tuz, karabiber ve pul biber ilave edilip yoğurmaya başlanır. İçine bir adet yumurta kırılıp, rendelenmiş iki orta boy kuru soğan ekleyip tekrar yoğrulur. 400 gr kıyma da katılarak iyice yoğrulur. Bir buçuk su bardağı un da eklenince el ıslatılarak yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurmaya devam edilir. Yoğururken azar azar ılık su ilave edilir. Daha sonra avuç içi büyüklüğünde parçalar alıp avuç içinde bastırarak şekil verilir. Kızdırılmış sıvı yağda iki taraflı kızartılır. Derin kızartma tenceresinde bol sıvı yağda kızartılıp kağıt havlu serili servis tabağına konulduğu da olur.
  17. Kitelfum Siirt Yemeği Tarifi Sarmısaklı köfte (kitel fum) bilhassa soğuk mevsimlerde, pazar günleri bütün aile fertleri beraberken veya hususi misafirler gelince yapılan bir yemektir. Kitel Fum Tarifi: İki su bardağı içli köftelik bulgur dört su bardağı suyla ıslatılarak otuz dakika dinlendirilir. Tuz eklenerek hamur haline gelene, sertliği gidip, yumuşayana dek yoğrulur. Elle on santim çapında yarım santim kalınlığında ince bir daire biçimine getirilir. Veya düz bir zeminde, merdane yardımıyla yarım cm kalınlığında açılıp çay bardağının ağzıyla yuvarlaklar kesilip, çıkarılır. Köfteler tuzlu suda on – on beş dakika kaynar suda haşlanır ve süzgeç ile süzülür. Kışlık dondurulmuş yağlı kavurma tavada eritilir ve dövülmüş sarımsak eklenir. Hazırlanan sarımsaklı ve kavurmalı sos, önceden yapılıp bölünmüş köftelerin üzerine dökülüp sunulur. Bir tür salçaya batırılarak yenir. Diğer bir usulde haşlanmış kuzu eti bulgur köftesinin içine katılır. Eti haşlama suyu da üzerine dökülür. Dövülmüş sarımsak eklenip toz kırmızıbiber ve pul biber serpilerek sunulur.
  18. Gercek İçli Köfte Tarifi Hangisidir? Siirt (kitel tarifi) mi, Mardin tarzları, Diyarbakır usulü içli köfte mi, dış harcı salçalı Adana tarzı mı yoksa Irak usulü içli köfte mi? İçli köftede herkesin tercih ettiği farklı bir tarif olabilir. Kullanılan bulgura, yapılış tarzına, hamurun inceliğine, iç ve dış harcının yapısına, iç harcının bolluğuna ve lezzetine, haşlanmasına veya kızartılmasına, birlikte sunulduğu soslara göre farklı yörelerin içli köfteleri öne çıkabilir. Ekseriyetle zor ve uzun süren bir yapımı olduğundan özel gün yemeği olan içli köfteyi pratikleştiren malzeme ve usuller tercihleri değiştirebilir. İÇLİ KÖFTE TARİFİ (Dolma Köfte, Kibbeh), PATATESLİ İÇLİ KÖFTE🥔ANALI KIZLI KÖFTE (Malatya, Diyarbakır, Gaziantep, Adana, Kahramanmaraş,Tarsus)
YukarıYukarı