Divriği Pilavı Tarifi, Nasıl Yapılır?🍚 (Alatlı, Mukaşerli Pilav, Sivas)
Düğün, bayram gibi hususi günlerde veya ramazan iftar sofrası için hazırlanan Divriği pilavında kullanılan mukaşer, (mıkaşer veya mihaşer) kabuğu çıkarılmış ve iki parçaya ayrılmış kara nohut olup erişte çorbasına da konulur. Bulunması kolay olmadığından yaygın kullanımlı nohudu tercih ettik. Alat ise bir baharat karışımıdır. Ancak bu kelime bazı yörelerde düğünlerde pilavın üzerine konulan söğüş eti ifade eder. Bu pilava lezzetini veren malzemeler kadar odun ateşinde yavaş yavaş pişirilmesidir. İşte kadayıflı ve kadayıfsız şekilleri ile Divriği pilavının tarifi...
Etli Divriği Pilavı Malzemeleri (Alatlı, Mukaşerli Pilav, Sivas)
250 – 300 gram kuşbaşı et (tercihen kemikli koyun eti)
İki su bardağı pirinç
Üç su bardağı su (Bir bardağı et suyu)
Bir adet orta boy kuru soğan
Haşlanmış bir su bardağı nohut
Bir küçük çay bardağı iri kuru üzüm (Besni de olabilir)
Bir küçük çay bardağı iri badem
Bir tatlı kaşığı tuz
Birer çay kaşığı karabiber ve yenibahar (istenirse karanfil, zencefil, tarçın)
İki yemek kaşığı sıvı yağ
Bir yemek kaşığı tereyağı
Divriği Pilavı Tarifi (Alatlı, Mukaşerli Pilav, Sivas), Divriği Pilavı Nasıl Yapılır? ve "Mukaşer Nasıl Yapılır?" Püf Noktaları
- Pirinçler en az bir saat öncesinde ılık su ve bir tatlı kaşığı kadar tuz ile ıslatılır. Kemikli koyun eti haşlanıp keflenir; yani kemiklerinden ayrılıp küçük parçalara bölünür veya didiklenir. (Bu arada kef kelimesi, daha yaygın bir bilinişle, haşlanan etin üstünde oluşan ve haşlama suyunun berraklığı için kevgirle atılması gereken köpükleri anlatır.) Dana eti kullanılacaksa düdüklüde etler yumuşayıncaya kadar üzerini geçecek kadar su konularak haşlanır. Et suyu pilavda kullanılacaktır. İstenirse bir tepsiye konan etlerin üzerine alat (karanfil, zencefil, tarçın gibi baharatların karışımı) serpilerek dinlendirilir. Bademler üç - dört dakika kadar suyun içinde haşlanarak süzdürülür ve kabuklarından ayrılır.
- Nohut akşam suya konulup sabahtan haşlanır. Kabukları soyulmuş nohutlar pilavın kalitesini artıracaktır.
- Eğer çevirme yapılacaksa pilavı pişirmek için tercihen geniş ve derinliği daha az olan bir tencere kullanılmalıdır.
- Orta boy bir soğan soyulup çok incecik doğranır ve iki yemek kaşığı kadar sıvı yağda pembeleştirilir. Bademler ilave edilerek bir kaç dakika kadar kavrulur. Pişen etler (istenirse didiklenmiş olarak), haşlanan nohutlar ve beş dakika kadar suda bekletilip yıkanıp süzdürülen üzümler tencereye ilave edilerek karıştırılır. Üzerine tuz, karabiber ve yenibahar eklenir.
- Daha önce ıslatılan pirinç yıkanarak nişastasından ayrılır ve tenceredeki karışımın üzerini kaplayacak şekilde konulur. Üç su bardağı sıcak su (bir bardağı et suyu olacak) dikkatlice tencerenin kenarından pirincin şeklini bozmadan dökülür.
- Hiç karıştırmadan, önce orta ardından kısık ateşte pilav suyunu çekinceye kadar kapağı kapalı olarak pişirilir. Ocaktan almadan önce eritilen bir yemek kaşığı kadar tereyağı pilavın üzerinde gezdirilir. Pişen Divriği Pilavı (Alatlı, Mukaşerli Pilav, Sivas) ağzı kapalı olarak en az yirmi dakika kadar dinlendirilir. Sadece üst kısımdaki pirinçler dikkatlice tazelenir. Uygun büyüklükteki bir tabağa PATLICANLI MAKLUBE TARİFİ🍆 (Makluba; Mardin, Siirt, Hatay) gibi ters çevrilir. Arzu edenler tüm malzemeyi birlikte tazeleyebilirler. Sıcak olarak yanında ayran🥛🧊 veya hoşaf🥤🍹la servis edilir.
Sivas Divriği Pilavı (Alatlı, Mukaşerli Pilav, Sivas) Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve "Sivas Pilavı Nasıl Yapılır? Divriği Pilavı 2022" Püf Noktaları
- Divriği pilavı hangi yöreye ait? Divriği pilavı nereye ait? Divriği pilavı nerede? Divriği Sivas yöresindedir.
- Tavuklu Divriği Pilavı Tarifi: Tavuk veya hindi eti ile de yapılabilir.
- Divriği Pilavı Diğer Adı: Divriği pilavının diğer adi mukaşerli pilav, alatlı pilav, muhaşerli pilav, ak pilav, çocukların deyimiyle de uyuyan pilavdır. Bayramlarda düğünlerde, özel misafirler için ve iftar sofralarında pişer. Pilav için önce mukaşer, muhaşer hazırlanır. Muhaşer, ıslatılarak kabuğu çıkmış ve ikiye ayrılmış nohuttur. Daha sonra üzüm ayıklanır. Pilavda kullanılan üzüm, bu yörede bamya, parmak ya da Besni üzümü ismiyle bilinir. Et olarak koyun, keçi, tavuk, hindi hatta geyik eti, bıldırcın eti, keklik eti konulabilir. Kefleme yapılır. Kefleme etin kemikten ayrılıp parmak büyüklüğünde parçalara bölünmesidir. Keflenmiş et sinilere serilir, üzerine alat (pilava lezzetini veren baharat); bahar, karabiber, karanfil ve tuzdan oluşan karışım serpilerek üzeri tülbentle örtülür. Bu işlemler bir gün önceden yapılır. Daha sonra kuru soğan ve alat katılır. Baharatlı soğan yağda bir iki kez çevrilir. Bir gün önceden hazırlanmış karışım konur ve karıştırılır. Üzerine tuzlu suda bekletilip süzülmüş pirinç ve yeteri kadar su eklenip pişmeye bırakılır. Pişmeye yakın tereyağı eritilip dökülür. Piştikten sonra üzerine temiz bir bez örtülüp demlenmeye bırakılır. Tepsi veya lengere ters çevrilerek sofraya getirilir. Üzüm hoşafı ile ikram edilir. Ayrıca Dibi döşemeli pilav, Çandır Baba pilavı, Pullu pilav yöre yemeklerindendir.
- Yemeği yapmaya başlamadan et buzdolabından çıkartılıp oda sıcaklığına gelmesi beklenir. Pirinçler limonlu suda bekletilirse tane tane ve beyaz olurlar. Pirinci suda beklettikten sonra bol su duru su elde edene kadar iyice yıkanır. Pirinçlerin tane tane olması için tereyağı tercih edilir. Renginin sarılaşmaması için pişirme sırasında da birkaç damla limon sıkılır. Divriği pilavında bademler kavrularak kullanılır. Pilav et suyu ile pişer ve su miktarı pirinçlerin üzerini az geçecek seviyede eklenir. İstenirse lezzet ve güzel koku için pirinçler pişince üste defne yaprağı ilave edilir. Defne yaprağı pilavın daha lezzetli olmasını ve güzel kokmasını sağlayacaktır.
- Divriği pilavı yanına ne gider? Divriği pilavının yanına ne gider? Sivas mutfağının hususi lezzetlerinden biri olan Divriği pilavı; pirinç, nohut ve kuzu eti ile yapılır. Protein değeri bir iç pilavı andıran bu yemek, ekseriyetle bayram, düğün gibi cemiyet günlerinde sunulur. Umumiyetle sebze yemekleri SEBZE YEMEĞİ TARİFLERİ ve salata İKRAMLIK SALATA TARİFLERİ🥗 ile birlikte servis edilir.
- Sivas Divriği Neyi Meşhur? Demir madeni ocaklarının çokluğundan Divriği'nin bıçağı şöhretlidir. Divriği Kalesi, Kale Cami, Ulu Cami ve Darüşşifası ile Abdullah Paşa, Mühürdarzade, Sancaktar ve Ayanağa konakları bilhassa Osmanlı dönemine ait mühim eserlerden bazılarıdır.
- Soğanlama tarifi: Soğanlı Yumurta Tarifi, Nasıl Yapılır?🏰🧅🍳 Yumurta-yı Hümayun
- Divriği Pilavı Hikayesi: Selçuklu döneminden kaldığı ifade edilen bu pilavın farklı bir hikayesini bilenler yorumlarda paylaşabilir.
- Divriği Pilavı Nerede Yenir? Divriği Hanedan Restaurant, Konak Restoran, Taşbaşı Restaurant, Yılmaz Tandır Kebap Salonu ve benzeri bir çok yerde sunulmaktadır.
- Tescilli Sivas Divriği Pilavı Tarifi: Divriği Pilavı / Alatlı Pilavı, haşlanan etin küçük parçalara ayrılıp, baharatla (karabiber, yenibahar) harmanlanıp tencerenin tabanına yerleştirip daha sonra haşlanmış nohut ile 357 sayı ile coğrafi işaret olarak tescilli Adıyaman Besni Üzümü eklenip en üstte hazırlanan pirincin eklenmesi ile pişirilen yöresel bir yemektir. Üretim metodunda haşlanan etin didiklenip baharatla harmanlandıktan sonra ince doğranmış soğanın kavrulup baharatlı etin eklenip karıştırılıp ardından haşlanmış nohut ile yıkanmış Adıyaman Besni Üzümü ve hazırlanmış pirincin eklenerek pişirilmesi yöntemi yöreseldir. Geçmişte hayır işlerinde, düğünlerde vb. özel zamanlarda yapılan Divriği Pilavı / Alatlı Pilavı, günümüzde restoranlarda da yapılmaktadır. Yemek hazırlanırken, pirinç ve et miktarı eşittir. Etin yarısı kadar tereyağı, üçte biri kadar nohut, üçte biri kadar üzüm, üçte biri kadar da soğan kullanılır.
10 kişilik malzeme listesi: 1 kilo dana eti (tercihe göre koyun, keçi ve kümes hayvanlarının eti de olabilir), 1 kilo pirinç, 1 su bardağı nohut, 1 su bardağı Adıyaman Besni Üzümü, 1 orta boy soğan, 1 yemek kaşığı kara biber (iri dövülmüş), 1 yemek kaşığı yeni bahar (iri dövülmüş), 250 g tereyağı, Yarım su bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı et suyu, 1 yemek kaşığı tuz
Hazırlanışı: Bir gün önceden et haşlanıp parmak büyüklüğünde didiklenir. Didiklenen ete baharatlar ve tuz eklenip harmanlanıp dinlenmeye bırakılır. Nohut haşlanır ve kabukları soyulur. Soğan ince doğranıp tencerede sıvı yağda kavrulur. Soğanlar kavrulunca eti tencereye ilave edilip soğanla harmanlanır ve tencerenin dibine düzgünce yayılır. Üzerine haşlanmış nohut ve yıkanmış Adıyaman Besni Üzümü eklenir. Yaklaşık bir saat tuzlu kaynar suda bekletilen pirinç üç kez yıkanıp süzülüp eklenir. Üzerine üç su bardağı et suyu dört bardak da su ilave edilip önce harlı ateşte pirinçler suyunu bir miktar çekinceye kadar kaynatılıp ocağın altı en kısık ayara alınır. Pirinçler tamamen suyunu çekene kadar pişirilip alınır. Sonra tereyağı pembeleştirip üzerine dökülür. Tencerenin ağzına temiz bir bez örtülür. Tencereyi kalın bir örtüyle iyice sarıp dinlenmeye bırakılır. Takriben bir saat dinlendikten sonra tencereyi bir tepsiye ters çevrilerek pilav tepsiye alınır ve o şekilde servis yapılır. Yanında ayrıca üzüm hoşafı ikram edilir. - Kadayıflı Divriği Pilavı Tarifi İlk olarak kuşbaşı doğranmış yarım kilo kuzu eti (dana kuşbaşı ise düdüklü tencerede çok az su ile yumuşayana dek 10-15 dakika pişirilir) az yağ ile kavurduktan sonra tuz ve karabiber ilave edilir. Pilav için ayrı bir tencereye sıvıyağ̆ ekleyip ayıklanmış̧ bir çay bardağı kabuksuz badem konup kavrulur. Sonrasında yıkayıp süzülen iki su bardağı pirinç̧ eklenip kavurmaya başlanır. Kavurmaya devam ederken bir tatlı kaşığı karabiber, birer çay kaşığı yenibahar ve tarçın, istenirse bir adet küp şeker eklenir. Bir - bir buçuk tatlı kaşığı tuz da ilave ettikten sonra 2-3 dakika sıcak suda bekletilen yarım çay bardağı kuş üzümü ve bir çay bardağı haşlanmış nohut eklenir. Üzerini hafif geçecek şekilde sıcak su ekleyip ara ara kontrol ederek kısık ateşte gerekirse çok az su eklenerek pişirilir. Pişen pilav biraz dinlendikten sonra kavrulmuş etle birleştirilir. Isıya dayanıklı derin bir kâseyi bolca iki yemek kaşığı tereyağı ile yağlanır. 300 gram kadar taze kadayıfın yapışan yerleri elle açılır. Eritilen iki yemek kaşığı tereyağı eklenip tereyağının her yerine eşit gelmesini sağlanır. İyice karıştırıp kâsenin etrafına uzunlamasına, çok kalın olmayacak şekilde yerleştirilir. Orta kısmı çukur olacak biçimde tabanına da kadayıflar konarak elle hafif düzleştirilip pilav tam ortasına ilave edilir. En son üzeri de yine kadayıfla kapatılır. Pilav kasesi 200 derecedeki fırının alt kısmına yerleştirilerek kadayıflar nar gibi kızarana dek pişirilir. Son olarak ters çevirerek servis edilir. Kadayıfın inceliği ve iyi kızarmış olması, tarçın ve karabiber gibi baharatın lezzet vermesi bu pilavın farkıdır.
- Divriği Özel Gün Yemekleri 1) Şeker Goru: Nişanlı kıza oğlan evi tarafından kayınvalidesi, görümcesi, yengesi hatta komşusu tarafından şeker ikramı yapılması geleneğine şeker goru denir. Bu gelenek halen devam etmektedir. 2) Elmalı Semah: Düğünden önce kız evinde kına gecesi yapılırken, oğlan evinde damat arkadaşlarıyla elmalı semah yapar. Sarmalar, köfteler, ciğer kavurmaları, ve salataların yanında; meyveler, bilhassa da bol elma yiyerek gençlerin çalgılar eşliğinde neşe eğlendikleri, karşılıklı kaşık havası oynadıkları bir tören olan elmalı semah bir çeşit bekârlığa veda, evliliğe uğurlar olsun meclisidir. 3) Hacı Düğünü ve Hacı Yemeği: Hacıların döndüğü gün, ya kendi evinde veya bir yakınının evinde 10-15 kişilik bir karşılama yemeği yapılır. Eğer evde nişanlı gençler veya sünnet olacak çocuk varsa bunların düğünü hacı yemeği ile birlikte yapılır ki buna hacı düğünü adı verilir. Eğer yoksa bu yemeğe sadece hacı yemeği adı verilir. 4) Çandır Baba Pilavı: Mahalle çocukları Çandır Baba aracılığıyla yağmur yağmasını isterler. Bir sırığa korkuluk gibi eski püskü elbiseler giydirilir ve kuvvetli bir çocuk Çandır Baba adı verilen bu korkuluğu alır ve öne düşer, arkada mahallenin diğer çocukları hep bir ağızdan tekerleme söylerler. Bunu söyleyerek mahalleyi dolaşan çocuklar gittikleri evlerin kapılarını çalarak bulgur ve yağ isterler. Kimi ev yağ, kimi ev bulgur verir, kimi evler de çocuklara, öncü bir yağmur gibi su serperler. Topladıkları malzemelerle, yaşlı bir hanım tarafından evlerine buyur edilirler. Kadın dua ederek pilavı ocağa koyar. Birlikte oturulup yenilir. Böylece sofradan kalkmadan duaların kabul edildiğine inanılır.
- Divriği Çorbaları Tırta, Baduç aşı, Düğürcek aşı (pıt pıt aşı), Ekşi aşı (eşgiaşı), Helle aşı, Bulgurlu süt aşı, Sütlü yarma aşı, Tırhıt, Umaç aşı, Tutmaç aşı, İnce erişte aşı, Yoğun erişte aşı, Kellecoş, Tirit, Pastigan aşı, Borana
- Divriği Et Yemekleri ve Köfteler: Beyran, Gömlek dolması, Köz kebabı (külbastı), Kuzu dolması, Ciğer sarması, İskembe (has)-Mumbar (sucuk), Tavuk-hindi (culluh) dolması, İri köfte (içli köfte), Ayranlı köfte/yoğurtlu köfte.
- Divriği Sarmaları Karayaprak sarması, Herdemgüzeli sarması, Evelik sarması, Kazankarası sarması
- Divriği Hamurişleri ve Tatlılar: Babikko, Bazık, Beksimet (peksimet), Bisi, Hurma, Gatmer (katmer), Kopili, Kömbe, Dönderme, Kapama, Külleme, Pazik, Yufka kızartması yörede yapılan başlıca hamur işleridir. Divriği mutfağında sütlü tatlılar, meyve ve baklagiller ile yapılan tatlılar ve unlu tatlılar yer almaktadır. Aslak (kuru kayısı) kavurması, incir kavurması, ayva dolması, sütlü pekmezli elma dolması, cevizli elma dolması, cevizli havuç, ballı börek, ballı kabak, bastık (dut pekmezi) kavurması (kombis), datlas (aşure), hasirde, kar helvası, hurma-tava hurması, kadayıf (gadeyif), kaygana/ballı yumurta, kuymak (guymah), baklava (paglava), dilber dudagı, hanım bilegi, sarıgı burma, sütlaç (süt ası), tohinik, tel tel (tel helvası), ugut yörede yapılan başlıca tatlılardır. Ayrıca gül, kabak, karakemas (erik türü) reçelleri, gül şurubu, vişne, kayısı, kızılcık şerbeti yöresel reçel ve şerbetlerdir.
- Özbek Pilavı Özbek Pilavı Tarifi, Nasıl Yapılır?🍚
Diğer Bazı Mahalli Etli Pilavlar
Düzce'nin Yufkalı Konuralp Pilavı
Coğrafi işaret olarak 438 sayı ile tescilli Konuralp Pirinci kullanılarak üretilir. İçinde haşlanmış dana eti, nohut ve kemik suyu bulunur. Piştikten sonra üzerine ev işi yufka veya ince lavaş serilip sıcak olarak servis edilir. Geçmişi Osmanlı dönemine dayanan Yufkalı Konuralp Pilavı, bilhassa düğün, kandil gibi hususi günlerde misafirlere ikram edilir.
Gerekli Malzemeler: 8 su bardağı Konuralp Pirinci, 1 kg kemik (6 su bardağı kemik suyu için), 1 kg dana kuşbaşı et (önceden haşlanıp didiklenmiş), Yarım kg nohut (önceden haşlanmış), Yarım su bardağı sıvı yağ, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı salamura tuz, 6 su bardağı su.
Yapılışı: Bir gece önce kemikler, iyice yıkanıp soğuk suda bekletilir. Bir tencereye koyulan kemikler, üstüne çıkacak miktarda suyla birlikte iliği çıkana kadar kaynatılır Kaynatma düdüklü tencerede 1-1,5 saat, normal tencerede 3-4 saat sürer. Bir süzgecin üzerine temiz tülbent serilir ve kemik suyu, tortularından arındırılmak üzere bir kabın içine süzülür. 8 su bardağı Konuralp Pirinci 2 yemek kaşığı salamura tuzla birlikte ılık suda 1-2 saat bekletilir. Pirinçlerin kırılmaması için süzgeç yardımıyla el değdirmeden soğuk su ile iyice durulanır. Süzülmüş kemik suyunun üzerine 6 su bardağı su ilave edilerek kaynatılır. Kaynayınca önceden haşlanmış nohut ve haşlanıp didiklenmiş kuşbaşı et, tuz ve karabiber eklenerek kaynatılır. Islatılan pirinçler ilave edilir ve kısık ateşte 10-15 dakika suyunu çekene kadar pişirilir. Ateşten alınan pilav, bir oklava yardımıyla içten dışa doğru yavaşça karıştırılıp 30 dakika demlenmeye bırakılır. Demlenme sırasında pilav tenceresi, bir sofra bezine sarılır. Ev işi yufka veya ince lavaş ılık suda ıslatılır ve sofra bezine sarılarak servise kadar yumuşak kalması sağlanır. Demlenen pilav bir tepsiye aktarılır, üstüne yufka veya ince lavaş serilip servis edilir.
Konya Etli Düğün Pilavı
1. MALZEMELERİN ÖZELLİĞİ: a. Yağ: Sadece tereyağı kullanılır.(Sıvı veya margarin gibi bir başka yağ hiçbir katkı oranında kullanılmaz.) Bu tereyağının da Konya bölgesinde üretilmiş sütten yani Konya bölgesinin hayvanlarının sütünden elde edilmesi gerekir. b. Pirinç : Baldo, Osmancık veya Java tipi kullanılır. c. Et : Taze düve veya dana eti kullanılır. (Henüz doğum yapmamış dişi veya 2 yaşından küçük büyükbaş hayvan eti) 2. HAZIRLANIŞ ŞEKLİ: a. Tereyağında kavrulan pirincin, b. büyükbaş hayvan kaval kemiğinden elde edilen kemik suyu kullanılarak, c. odun ateşinde, d. kalaylı bakır leğen içinde pişirilmesi, e. ve kuşbaşı şekilde kesilmiş taze düve etinin, f. yine odun ateşinde, g. hiçbir ekstra yağ katkısı olmadan, h. kendi yağında kavrulması şeklinde hazırlanmaktadır. 3. SUNUM ŞEKLİ: a. 10 kişinin yiyeceği büyüklükteki bir tabağa tabak üstüne kadar pilav konularak, bu pilavın üzeri 350 gr dan daha az olmayacak kadar et kavurması ile kaplanarak ikram edilir, b. İkram, sırası ile şu şekildedir: i. yoğurt çorbası 🥣Yayla Çorbası🍲, 🥣Yoğurtlu Mantı Çorbası🥟, 🥣YOĞURTLU TAHILLI SOĞUK ÇORBA🍲 ii. Etli pilav iii. irmik helvası Cevizli Sütlü İrmik Helvası ,iv. çiçek bamya çorbası, v. Etli pilav, Zerdeve meyve suyu aynı anda servis vi. Ekstra Etli pilav (talep edilirse)
Malzemeler : Pilavlık pirinç (Baldo, Osmancık veya Java ), tereyağı (Konya tereyağı), nohut, karbonat, kuş üzümü (kişniş), büyükbaş hayvan kaval kemik suyu, kuş üzümü, taze düve veya dana kuşbaşı eti, etin kendi yağı, tuz, su, leğen (tercihen kalaylı bakır leğen), meşe veya çam dalı odunu, yoğurt çorbası, irmik helvası, çiçek bamyasından yapılmış bamya çorbası, zerde ve meyve suyu
Pilavın hazırlanması : Pirinç, ılık suda 45 – 60 dakika ıslatılır. Daha sonra soğuk suyla 4 – 5 sefer yıkanarak süzülür. İçine katılacak nohut kabuklarının ayıklanması için içine karbonat atılarak haşlanır. Kabukları ayıklanan nohudun, soğuk suyun altına soğutularak ovularak ikiye ayrılması sağlanır. Bakır leğen içinde eritilen tereyağına tam kavrulmadan süzülen pirinç ilave edilerek kevgirle karıştırılır. Pirinç kavrulurken sırasıyla tuz, nohut ve kuş üzümü ilave edilerek karıştırılmaya devam edilir. Pirincin üstünü iki parmak geçinceye kadar kaval kemiğinin kaynatılmasıyla elde edilmiş kemik suyu ilave edilir. Kaynayan pirinç suyunu çekince kalaylı bakır leğenin altında bulunan ve pilava ayrı bir tat ve hoş koku veren odun ateşi söndürülerek 30 (otuz) dakika kadar ağzı kapalı olarak dinlenmeye bırakılır.
Malzeme kullanım oranları ; % 70 pirinç, % 20 Tereyağı, % 5 nohut, % 3,5 Kişniş, % 1,5 tuz.
Kavurmanın hazırlanması: Altında odun ateşi bulunan kalaylı bakır leğene etin kendi yağı atılarak kevgirle karıştırılır. Hafifçe pembeleşen yağa kuşbaşı şeklinde doğranmış et ilave edilir. Et, ara sıra karıştırılarak kendi suyunu salarak pişmesi sağlanır, suyunu çekince biraz daha kendi yağıyla birlikte kavurmaya devam edilir. Kendi yağının dışında kullanılan yağ kavurmanın tadını bozar. Etin yağ oranı % 15 ten fazla olmamalıdır. Kavurma esnasında ete tuz ve su ilave edilip leğenin üstü kapatılarak yavaş yanan odun ateşinde pişmesi ve yumuşaması sağlanır. İlave edilen su çekince tekrar hafif şekilde eti kavurarak istenen kıvama getirilir. Kalaylı bakır leğen ve altındaki odun ateşi kavurmaya ayrı bir tat ve hoş koku sağlamaktadır.
Sunum: Pişmiş olan pilav sıcak olarak ve üzerinde kavurma olduğu halde kayık tabak içinde servis yapılmalıdır. Pilav servis tabağının içine serilir. Üzerini kapatacak ve pilav tanelerinin az miktarda görüleceği şekilde et kavurması ile örtülür. Bu kompozisyon Konya etli düğün pilavının ana unsurunu teşkil eder. Konya etli düğün pilavının sunumu şu sıralama ile yapılır. Yoğurt çorbasını (1) takiben Konya Etli Düğün Pilavı (2) verilir. Ardından verilen irmik helvası (3) ve sonrasında bamya çorbasının (4) servis edilir. Sonrasında 2. defa olmak üzere etli düğün pilavı ve yanında zerde ve meyve suyu (5) ile birlikte servisi yapılır. Davetlilerin talepleri doğrultusunda etli pilav servisi (6) tekrarlanır. Servis tabağındaki pilav miktarı değişken olabilirken kavurma miktarı 350 gramdan aşağı olamaz. Aksi takdirde pilav ve kavurmanın birlikte oluşturduğu ve Konya’ya has damak tadı, istenilen seviyede yakalanamamaktadır. Sunum, yuvarlak bir masa veya sofra üzerinde davetlilerin ortak bir kaptan yediği şekilde yapılmadır