mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Etli Karalahana Sarması Tarifi, Nasıl Yapılır?🥬 (Etli Pancar Sarması Trabzon)

Karadeniz'in sevilen yemeği karalahana sarması nasıl pişirilir? Sarmalar, Anadolu mutfağında en çok tercih edilen yemeklerden biridir. Her yörenin kendine has sarma tarzı var. Karalahana sarması da bu sarma çeşitlerinden biridir. Karalahana sağlığa bir çok faydası olan bir sebze olmasaydı da yapmaya değecek bir nefasettedir. Karadeniz mutfağından olan karalahana sarması yapımı kolay bir lezzettir. Karalahana sarmasının bulgurlusu, mısır unlusu, yarmalısı, zeytinyağlısı gibi kıymalısı da yapılır. İşte "Evde etli karalahana dolması nasıl yapılır?" diyenlere karalahana sarması etli tarifi...

KARALAHANA SARMASI

Karadeniz Usulü Karalahana Sarması Malzemeleri - Etli Kara Lahana Sarması Tarifi İçindekiler - Karalahana Dolmasına Ne Konulur?

Bir kg sarmalık karalâhana

Haşlamak için: Bir tatlı kaşığı kaya tuzu

Yarım kilo orta yağlı kıyma

Bir çay bardağı pirinç

Üç adet orta boy kuru soğan

İki adet domates

İki yemek kaşığı salça

Tuz, karabiber

İki - üç yemek kaşığı sıvı yağ

Servis İçin

Bir kase yoğurt

bir diş sarımsak

KARALAHANA-SARMASI

Karadeniz Usulü Etli Karalahana Sarması (Rize) Etli Pancar Sarması Tarifi (Giresun, Ordu, Trabzon, Rize) Kara Lahana Sarması Kıymalı - Laz Lahanası Sarması, Etli Kara Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

  1. Kara lahana nasıl haşlanır? Lahanaların sapları ayrılır, yıkanır ve geniş bir tencerede kaynamakta olan tuzlu suyun içerisine batırılır. Fazla haşlanmadan beş - altı dakika sonra bu sudan çıkartılıp soğuk sudan geçirilerek süzdürülür ve soğumaya bırakılır. Lahanalar her zaman körpe olmayabilir. Kartlaşma yolundaki lahanalar da biraz daha fazla haşlanarak kullanılabilir. Sapına parmakla bastırıldığındaki hissedilen yumuşaklık yeterli haşlanmaya seviyesine işaret eder.
  2. Kara Lahana Sarması İçi Tarifi, Karalahana Sarması İçi Nasıl Yapılır? Kara lahana sarma içi nasıl hazırlanır? Geniş bir kabın içine kıyma alınır. Üzerine çok ince doğranmış soğanlar, yıkanıp süzülen pirinçler, kabukları soyulmuş küçük küçük doğranmış domatesler ve bir yemek kaşığı salça ilave edilir. Tuz ve karabiber eklenerek sarmanın harcı yoğrulur.
  3. Sarmaların pişirileceği tencereye bir yemek kaşığı salça ve sıvı yağ konularak biraz kavrulur ve altı kapatılır.
  4. Haşlanıp soğuyan yapraklar eğer küçükse bölünmeden, büyükse ortadan ikiye ayrılarak sarılır. Ortadaki damarları alınır. Lahana yaprağının üst kısmına kıymalı harçtan bir tatlı kaşığı kadar konulup sigara böreği sarar gibi kenarları içe katlanarak sıkı bir şekilde sarılır.
  5. Kara Lahana Sarması Nasıl Pişirilir? Sarmalar düzgün bir şekilde salça kavrulan tencereye yerleştirilir. Şart olmasa da tencerenin tabanına öncelikle karalahana yaprağı serilmesi, dereotu veya maydanoz sapları konulması faydalı olur. Sarma muamelesi tamamlandıktan sonra üzerlerine çok az tuz serpiştirilerek bir çay bardağı su ile yemeğin buğulanması sağlanır.
  6. Pişme aşamasında sarmaların üzerini geçecek kadar kaynamış su ilave edilir. Yemek kısık ateşte pişirilir.
  7. Sarmaların açılmaması için ocağın altı çok açık olmamalıdır. Gerekirse dağılmasını önlemek için baskı olsun diye sarmaların üzerine bir tabak kapatılabilir. Kıymalı kara lahana sarması kaç dakikada pişer? Etli karalahana sarması kaç dakikada pişer? Lahanaların baştaki haşlanma seviyesine de bağlı olarak kısık ateşte yarım saat civarında pişebilir. Bu süre içinde sarmaların suyu azalırsa su eklenir ve yaprakların yumuşaması kontrol edilerek pişirilir. Pişen ve servis tabağına alınan Karadeniz Usulü Karalahana Sarması (Etli Pancar Sarması) isteğe göre yanında veya üzerinde sade veya sarımsaklı yoğurtla sıcak olarak servis edilebilir. Rize ve diğer Doğu Karadeniz illerinde ramazanda iftar ve sahur sofralarında tercih edilir.

"Kıymalı Karalahana Sarması Tarifi, Orjinal Kara Lahana Sarması Nasıl Yapılır? Trabzon Kara Lahana Dolması Tarifi" ile Alakalı Diğer Hususlar ve Kara Lahana Sarmasının Püf Noktaları

  1. Lahana Haşlamada Tuz Kaya tuzu kullanılırsa, lahana yapraklarının çok fazla haşlanıp erimesi önlenir.
  2. İç Yağı Trabzon kara lahana dolması tariflerinin bir kısmında yer alır. Rize usulü karalahana sarma tarifinde daha fazladır.
  3. Maydanoz Kara lahana sarmasına maydanoz konur mu? İç harca kıyılmış yarım demet maydanoz ilave edilebilir.
  4. Baharat Kırmızı pul biber, kimyon ilave edilebilir.
  5. Limon suyu Kıymalı veya zeytinyağlı tarzı harcına yarım limon suyu ilave edilen kara lahana dolması tarifleri de var. Zeytinyağlı tarzına sarmalar pişerken ve sunumunda 
  6. Sarımsaklı Yoğurt Sarımsak bir havanda dövülür veya sarımsak ezici ile ezilir ve sulu olmayan bir yoğurtla karıştırılır.
  7. Salçalı sos Üzerinde yoğurtla servis edilecekse bir yemek kaşığı tereyağı eritilip bir yemek kaşığı salça iki - üç dakika kavrularak elde edilen salçalı sos yoğurda gezdirilebilir.
  8. Karalahana Sarmasının Yanına Ne Gider? Kara Lahana Dolmasının Yanına Ne Gider? 1) 🥣Ezogelin Çorbası🍲, 🥣SEBZE ÇORBASI🍲, 🥣KOLAY YAYLA ÇORBASI🍲, 🥣TARHANA ÇORBASI🍲 2) ÇOBAN SALATA🥗, BABAGANNUŞ SALATASI🥗 3) KURU KAYISI HOŞAFI🥤🍹 ve Üzüm Suyu🍇🍹 4) PATATESLİ🥔 BROKOLİ🥦 SALATASI🥗, PATATESLİ🥔 ENGİNAR SALATASI🥗, YOĞURTLU TAVUK SALATA🍗🥗, MISIR UNLU PATATES KÖFTESİ (KROKET)🥔 5) KÖZLENMİŞ KIRMIZIBİBER SALATASI🌶️🥗 6) CACIK 7) MAYALI PEYNİRLİ POĞAÇA🧀 8) ETLİ SULTAN KEBABI 9) HAZIR YUFKADAN GARNİTÜRLÜ KOLAY BÖREK 10) Kabak Mücver
  9. Bulgurlu karalahana dolması nasıl yapılır? Bulgurlu Kara Lahana Sarması İki bağ karalahananın sapları kopartılarak ayıklanıp yıkanır. Haşlamak için bir tencerede su kaynatılır. Bir tutam tuz atılması lahanaların yeşil kalmasına yardım eder. Lahanalar suya atılır. Beş dakika kadar haşlandıktan sonra soğuk suya atılıp bir süzgeçte süzülür. İç hazırlamak için iki adet kuru soğan yemeklik doğranıp tencereye alınır. Üzerine beş diş sarımsak rendelenir. Bir çay bardağı sıvıyağda ilave edilerek soğanlar iyice kavrulur. Üzerine birer çay kaşığı karabiber, kimyon, kırmızı biber ve bir yemek kaşığı salça eklenip iki dakika daha çevrilir. İki su bardağı bulgur ilave edilip karıştırılır. Bir bardak su eklenip, suyu çekene dek kısık ateşte pişirilir. Yarım demet maydanoz ince kıyılır. Suyu çeken bulgura ilave edilip karıştırılır. Tencerenin kapağı örtülüp yirmi beş dakika kadar demlendirilir. Lahanalar büyükse ikiye bölünerek sarılır, tencereye yerleştirilir. Bir kapta salça bir yemek kaşığı salça, yarım çay bardağı sıvıyağ, bir su bardağı su, tuz karıştırılıp sarmanın üzerine dökülür ve sarmanın üzerini geçecek seviyede su ilave edilir. Sarmaların açılmaması için üzerlerine düz bir tabak ters kapatılarak takriben yarım saat kısık ateşte pişirilir. Pişince yoğurtla sıcak olarak sunulur.
  10. Mısır Yarmalı Karalahana Sarması Nasıl Yapılır? Dört bağ karalahana haşlanıp soğutulur. Bir tencerede bir su bardağı kuru fasulye haşlanır. Diğer taraftan üç adet orta boy kuru soğan ince doğranır. Bir tencerede sıvıyağda birkaç dakika kavrulur. Haşlanmış fasulye, üç su bardağı mısır yarması ve beş su bardağı su eklenerek suyunu çekene dek pişirilir. İstenirse pirinç veya bulgur da ilave edilebilir. Bir tatlı kaşığı tuzla birer çay kaşığı karabiberle nane katılarak karıştırılır. Ocaktan alınır. Düz bir yerde lahana yaprakları serilip içine bir kaşık mısır yarmalı içten konulur. Sarılarak düz bir tencereye yerleştirilir. Üzerine su eklenerek lahana yaprakları pişene kadar pişirilir. Sıcak halde yoğurtla sunulur.
  11. Karalahana Sarması Kaç Kalori, Kara lahana Sarması Kaç Kalori Kara lahana sarması kalorisi100 gramı 60 kcal seviyesindedir. Orta büyüklükte bir adet karalahana sarması kalorisinin 40 kcal olması beklenir.
  12. Etli Lahana Sarması Nasıl Yapılır? Buradaki kara lahana sarması etli usulü dışında ETLİ BEYAZ LAHANA SARMASI
  13. Ordu Yöresi Kara Lahana Sarması
    1) Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması Zeytinyağlı Kara Lahana Sarması Kıymasız Seçilip yıkanan iki bağ kara lahana haşlanıp soğuk suya alınarak bekletilir. İçinin hazırlamak için ısıtılmış tencereye iki yemek kaşığı sıvı yağ, bir adet soğan, bir diş sarımsak, bir çorba kaşığı salça alınıp iyice kavrulur. Bir tatlı kaşığı pul biber ve karabiberle bir su bardağı pirinç eklenir. Bir bardak su ilave edilerek pilav gibi dinlendirilir. Hazırlanan iç lahanalara sararak doldurulur. Sarmalar bir tencereye konulur. Üzerini geçinceye kadar sıcak su dökülür. Yarım çay bardağı sıvı yağ ve tuzu ilave edilerek yirmi beş dakika pişirilir. Piştikten sonra limon sıkarak sunulabilir.
    2) Ordu Usulü Mısır Unlu Kara Lahana Sarması: Bir bağ kara lahana rengini ve canlılığını kaybetmeyecek seviyede haşlanıp soğuk suda soğutulur. İç harcı için bir adet soğan, yarım çay bardağı yağ, beş diş sarımsak, ve bir yemek kaşığı salça kavrulur. Üzerine su konup kaynatılır, sonra üç su bardağı mısır unu topaklanmayacak şekilde suya karıştırılır, muhallebi gibi göz göz olana kadar pişirilir, Biraz piştikten sonra yarım demet maydanoz, bir tatlı kaşığı tuz, bir çay kaşığı nane, birer çay kaşığı pul biber ve kara biber konulur. Piştikten sonra ocakta alınıp karalahanaya konularak parmak kalınlığında sarılır. Pişirmek için tencereye dizilir. Üzerine dolmaları geçmeyecek seviyede sıcak su konulur. Pişirdikten sonra servis tabağına alınır. Limon ve domatesle süslenip köy yoğurduyla soğuk sunulur.
    3) Ordu Kara Lahana Sarması Etli İki bağ pancar (karalahana) saplarından ayrılır. Temizlenip kaynayan suya konularak hafif diri kalacak kadar haşlanır. Bir süzgeçte süzülüp soğuk suda bekletilir. Biraz sıkılarak bir kaba aktarılır. Başka bir yerde yarım kilo kıyma, rendelenmiş dört baş orta irilikte soğan, yarım su bardağı pirinç yıkanmış pirinç, salça, tuz, karabiber ve kıyılmış maydanoz biraz su ile yoğrulur. Hazırlanan iç kara lahananın damarlı tarafları içe gelecek biçimde arasına konulur. Çok sıkı olmayacak şekilde normal bir tarzda küçük küçük sarılıp bir tencereye düzgün olarak yerleştirilir. Üzerini geçecek seviyede kaynar su ilave edilir. Üzerine sarmayı bastırmak için tabak kapatılır. Tencerenin kapağı kapatılıp kaynamaya bırakılır. Önce yüksek sonra kısık ocakta pişirilir.
  14. Kara Lahana Faydaları (Collard Greens) Kara lahana, hemen hemen her tuzlu yemeğe eklenebilecek çok yönlü bir sebzedir. C vitaminince zengin olan karalahana, diş ve kemiklerin güçlenmesini destekler. Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Sinir sisteminin düzgün işlemesine imkan verir. Hafızayı takviye eder. Kara lahanada bulunan vitaminler, mineraller ve diyet lifi, önemli sağlık yararları sağlar.
    1) Sindirim Sağlığını Destekler: Diyet lifi, sindirim sağlığının korunmasına yardımcı olmak için önemlidir. Karalahanadaki çözünür lif, kolesterol seviyesini düşürerek kan dolaşıma girmeden evvel kolesterolü emmeye yardımcı olabilir. Karalahanadaki çözünmeyen lif, bağırsaklardaki iyi bakterileri besler ve bu da gıdaları daha verimli bir şekilde sindirmeye yardımcı olabilir. Kara lahananın diğer sağlık yararlarından bazıları şunlardır:
    2) İyileştirilmiş Kemik Sağlığı: Karalahana, sağlıklı kemikler için hayati önem taşıyan K vitaminin iyi bir kaynağıdır. Günlük yeterli miktarda K vitamini tüketmek vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur ve kemiklerin temel yapısını güçlendirir. Neticede, kara lahana osteoporoz riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.
    3) Hastalık Önler: Vücudun enerji kullanımının bir yan ürünü olarak tabii bir şekilde serbest radikaller üretir. Bu serbest radikaller diğer hücrelere zarar verebilir ve potansiyel olarak kansere, kalp hastalığına ve diyabete neden olabilir. Karalahana, serbest radikalleri nötralize eden ve belirli kanserlere yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar bakımından zengindir.
    4) Doğum Kusurlarını Önler: Kara lahana gibi koyu yapraklı yeşillikler, en iyi tabii folat kaynaklarıdır. Folat, vücudun büyümesine yardımcı olan önemli bir vitamindir ve bilhassa küçük çocuklar ve hamile kadınlar için mühimdir. Doktorlar, hamile kalabilecek kişilerin, doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olmak için günde en az 400 mikrogram folat almasını önermektedir.
    5) Geliştirilmiş Bir Bağışıklık: Karalahana, her ikisi de bağışıklık sisteminiz için mühim olan A vitamini ve C vitamini sağlar. C vitamini, kan hücrelerini sağlıklı tutmaya yardımcı olur. A vitamini, bağışıklık sisteminin istilacı bakteri ve virüslere saldıran bir parçası olan sağlıklı T hücreleri için mühimdir.
    6) Beslenme ve Potasyum: Karalahana, kalp atışını düzenlemek, kasların kasılmasına yardımcı olmak ve tuzun vücut üzerindeki tesirini dengelemek için önemli olan potasyum bakımından zengindir.
    7) Düşük bir Glisemik İndeks: Karalahana ayrıca düşük bir glisemik indeks derecesine sahiptir. Bu da yemekten sonra kan şekerinin yükselmesine neden olmayacağı manasına gelir. Diyabetli kişiler, kan şekeri seviyelerini daha iyi bir şekilde idare etmeye yardımcı olmak için umumiyetle düşük glisemik indeksli yiyeceklere yönelirler. Düşük glisemik indeksli yiyecekler ayrıca sindirimi daha uzun sürdüğü için daha uzun süre tok hissetmeye yardımcı olur. Bu tesir, kilo vermeye çalışan kişilerin aşırı yemekten kaçınmasına yardımcı olabilir.
    8) Karalahanada Bulunanlar: A vitamini, C vitamini, K vitamini, Kalsiyum, Potasyum, folat, antioksidanlar.
    9) Karalahana Zararları: Karalahana, sindirimi diğer birçok maddeden daha uzun süren lifle doludur. Tek seferde çok fazla lif yemek, şişkinlik veya gaz gibi rahatsız edici yan tesirlere sebep olabilir. Kaynak
YukarıYukarı