mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Gül Şerbeti Tarifi Nasıl Yapılır?(Osmanlı Mutfağı)🌹🥤

Isparta gülü şerbeti nasıl yapılır? Osmanlı saray sofralarının gözde içeceği gül şerbeti enfes rayihası, güzel görünüşü ve serinliği ile yemek arası ve sonrasında tercih edilirmiş. Ferahlatıcı, iç rahatlatıcı özelliği ile yazın sıcak günlerinde, ramazan iftar ve sahurlarında hafif bir içecek arayışını karşılayacak gül şerbetini hazırlamak çok kolay... İşte "Gül konsantresi nasıl yapılır mı? Gül mayasından gül şerbeti nasıl yapılır?" diyenlere gül şerbetinin resimli tarifi…

GUL SERBETI TARIFI Osmanli Mutfagi 2

Gül Şerbeti Malzemeleri - Gül Suyu Şerbeti Tarifi İçindekiler - Gül Mayasindan Şerbet Yapımı - Evde Gül Şerbeti Nasil Yapilir?

Üç yemek kaşığı gül mayası (gül şurubu) Bakınız: GÜL🌹 REÇELİ ve GÜL MAYASI

Bir su bardağı toz şeker

Sekiz su bardağı kaynamış sıcak su

Bir adet limonun suyu

Buz küpleri

İstenirse: Bir tatlı kaşığı hibiskus yaprağı🌺

GUL SERBETI TARIFI Osmanli Mutfagi 3GUL SERBETI TARIFI Osmanli Mutfagi 1GUL SERBETI TARIFI Osmanli Mutfagi 5GUL SERBETI TARIFI Osmanli Mutfagi 6GUL SERBETI TARIFI Osmanli Mutfagi 8GUL SERBETI TARIFI Osmanli Mutfagi 4GUL SERBETI TARIFI Osmanli Mutfagi 10GUL SERBETI TARIFI Osmanli Mutfagi 9GUL SERBETI TARIFI Osmanli Mutfagi 7

Ev Yapımı Gül Şerbeti Tarifi Nasıl Yapılır? - Şerbet Tarifi - Osmanlı Gül Şerbeti Nasıl Yapılır? Gül Şerbeti Isparta - Gül Suyu Şerbeti Nasıl Yapılır?

  1. Gül mayası genişçe çelik veya cam bir kabın içine alınır. Üzerine bir bardak şeker ile sekiz bardak kaynamış su ilave edilerek maya eritilir. Hazırlarken kaynak suyu kullanmak daha iyi olabilir. Şeker miktarı gül mayası yapımında kullanılan şeker ve ağız tadına göre farklılık gösterebilir. Bu sebeple başlangıçta sekiz bardak değil bir litre kullanıp, tadına bakarak, gerektikçe su miktarını arttırmakta fayda var.
  2. Karıştırarak şekerin erimesi sağlanır. Sıkılan limonun suyu üzerine ilave edilip tekrar karıştırılır ve ağzı kapalı olarak soğumaya bırakılır. Limon asidi dayanıklılığı artırmanın ötesinde gül kokusunun şerbete daha iyi çıkmasına yardımcı olur.
  3. Tamamen soğuduktan sonra, rengini ve kokusunu veren gül yaprakları süzdürülür. İnce bir süzgece alınan gül yapraklarının üzerine kaşık yardımıyla baskı uygulanarak süzme muamelesi tamamlanır. Gül şerbeti cam bir sürahiye konulur. İstenirse tekrar tülbentle süzülebilir. Gül Şerbeti soğuk olarak, hatta buz ilavesiyle ikram edilir. İstenirse üzerine yağsız hafif kavrulmuş badem veya dolmalık fıstık, file badem, toz karanfil serpilebilir, gül veya taze nane yaprağı, zencefil konulabilir. Sunum öncesi istenirse toz karanfil ilave edilebilir.
  4. Kırmızı gülden şerbet olur mu? Bazen daha kırmızı bir renk elde etmek için kırmızı güller veya bir tatlı kaşığı kadar hibiskus bitkisinin yaprağı kullanılır. Çünkü bu şerbet umumiyetle açık renkli pembe kokulu güllerden yapılır. Kokuları ekseriyetle yetersiz olan kırmızı güller renk vermesi için kullanılabilir. Lohusa veya kızamık şekerini, gıda boyasını tercih etmiyoruz. Bu gaye ile bulunabilirse siyah kısımları alınmış gelincik çiçekleri de kullanılabilir.

Gül Şerbeti Yapımı, Gül Yapraklarından Şerbet Nasıl Yapılır?, Osmanli Gul Serbeti Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve Osmanlı Gül Şerbeti Tarifi Püf Noktaları

  1. Gül yaprağı nasıl saklanır? Gül mayası nedir? Gül Şerbeti konsantresi nasıl yapılır? Yıkanıp, bir tencereye alınan kokulu gül yapraklarının üzerine iki - üç yemek kaşığı kadar toz şeker ve limon tuzu eklenir. Ovulup yoğrularak gül yapraklarının koku ve rengini eriyen şekere geçmesi sağlanır. Macunlaşan bu karışım Gül Mayası adını alır, cam bir kavanoza konulup ağzı kapalı olarak buzdolabında bekletilir. Bu mayadan gül şerbeti konsantresi yanında şurup, reçel ve şerbet yapılır. Gül konsantresi nasıl yapılır? teferruatı için: GÜL MAYASI
  2. Farklı Gül Şerbeti Tarifleri: Biz yukarıdaki usulü tercih etsek de evde gül şerbeti yapımı için limonataya gül şurubu ilavesi, gül şurubuna soğuk su katılması, gül mayasının üzerine kaynamış şerbet dökülmesi gibi değişik şekilde hazırlama tarzları vardır. Bazıları da gül yaprakları süzüldükten sonra şeker ilave edip daha sonra su katarak şerbete dönüştürmek üzere şurup elde eder. Kimisi üzerine sıcak su dökmek yerine baharatlarla birlikte kaynatmayı tercih eder. Bir bardak su eklenmiş gül mayası kavanozunu her gün çalkalayıp gölgede bir hafta, güneşte bir kaç gün bekletip gerektiğinde şerbetleştirmek üzere şeker ilavesiyle şurup elde edenler de var. Ayrıca limon tuzu ve su eklenmiş gül yapraklarını on gün kadar güneşte tutulup gölgeye alınarak, şekerli suya bu karışımdan ilave edilip karıştırılarak da şerbet yapılabilir. Gül reçelinden şerbet, gül reçeli şerbeti nasıl yapılır? Basit bir şekilde gül mayasına şeker ilavesi ile bekletilerek elde edilen gül şurubu veya gül reçelini soğuk suyla açarak da şerbete ulaşılabilir.
  3. Sunum Alternatifleri: İsteyenler hazırlama aşamasında veya sunum öncesi çubuk tarçın ilave edebilirler. Gazlı içeceklere sağlıklı bir alternatif olarak düşünülse de çocukları ve bazı büyükleri çekmek için maden suyu eklenerek pipetle sunulabilir.
  4. Gul Serbeti Tarifi Rafine Şekersiz Olur mu? Şekersiz Gül Şerbeti Maya ve şerbet hazırlığında süzme bal kullanarak da yapmak mümkündür.
  5. Gül şerbeti nasıl saklanır? Reçel ve şerbete göre daha sınırlı bir ömrü olan şerbet sunulacağı zamana kadar ağzı kapalı olarak buzdolabında muhafaza edilir.
  6. Gül şerbetinin Faydaları, Gül şurubu faydaları Mide, karaciğer ve kalbe iyi gelmesi, diş eti iltihaplarına ve yüksek ateşe karşı yardımcı olması, hazmı kolaylaştırması umulur.
  7. Her gülden reçel olur mu? Osmanlı Gül Şerbeti Hangi Gülden Yapılır? Hangi güllerden reçel yapılır? Şerbetlik Reçellik gül hangisidir? Yoğun kokulu ve katmerli Okka, Hokka veya Sadberk Gülü (Rosa Centifolia) isimli kokulu ve bol yapraklı gül öncelikli tercih olabilir. Sakız gülü (Rosa Alba), Şam gülü (Rosa Damascena) ve kokulu Isparta misk gülü (Rosa Moschata), kokulu pembe yediveren güller diğer seçenekler olabilir. "Gül Şerbeti hangi güllerden yapılır?" derken aktarlardan alınabilen kurutulmuş kokulu gül yaprakları veya tomurcuk gonca top kuru güllerle de gül kurusu şerbeti yapılabilir.
  8. Gül Şerbeti Niye Acı Oldu? Gül yapraklarının beyaz kısımları temizlenmelidir. Ayrıca kullanmadan evvel bir gün suda bekletilebilir.
  9. Kuru Gül Şerbeti Nasıl Yapılır? Kuru Gül Şerbeti Yapımı Kokulu reçellik gül yapraklarının dibindeki beyaz kısımları kesilerek atılır. Gül yaprakları hafif ezilerek dövülür. Tencerede bir litre su ile bir su bardağı toz şekeri kaynatılır. Şeker tamamen eridikten sonra dört yemek kaşık kuru gül tomurcuğu kaynamış suya dökülür. Bir süre kaynadıktan sonra yarım limonun suyu sıkılır. Birkaç dakika daha kaynatılıp ocak kapatılır. Soğuyup oda sıcaklığına gelmesinden sonra gül yaprakları süzülür, kuru gül şerbeti buzdolabına konulur. Soğuduktan sonra buzla servis edilir.
  10. Gül Mayasından Reçel Yapımı, İsparta Gül Reçeli nasıl yapılır?, Gül reçeli neden acı olur? Gül Marmelatı, Kuru gül reçeli nasıl yapılır? Kırmızı gül reçeli nasıl yapılır? Sarı gül reçeli GÜL🌹 REÇELİ ve GÜL MAYASI Kırmızı gül reçeli nasıl yapılır?
  11. Isparta gül şurubu tarifi, Gül şurubu nasıl yapılır? Şerbet ve Şurup: Arapçada içmek manasına gelen “şariba” kelimesinden Türkçeye, Türkçeden de batı lisanlarına (sorbe) geçmiştir. İtalyan ve Fransızların sorbesine kaynak olmuştur. Osmanlı mutfağında hususi bir yeri olan ferahlatıcı şerbet rayihalı meyvelerin veya kokulu çiçeklerin şekerli veya ballı su ile muamele edilmesiyle elde edilip içecek veya tatlı hazırlanmasında kullanılır. Gül şurubu nasıl olur? Şurup çok defa şerbetle aynı manada kullanılsa da kaynatılarak kıvamı yoğunlaştırılmış içeceklerdir. Bu durumda Şerbet Tarifi kolaydır: Suyla seyreltilen şuruplar şerbete dönüştürülmüş olurlar. Şerbet çeşitleri: Değişik baharatlar ilavesi ile hazırlanan NAR ŞERBETİ🍹 (NAR ŞURUBU)🥤, DEMİRHİNDİ ŞERBETİ🍹 Tamarind, Hint Hurması, Temr-i Hindi🥤, REYHAN ŞERBETİ🍹 NASIL YAPILIR?🥤, MEYAN KÖKÜ ŞERBETİ🍹 (Mayan Aşlama Boyam Biyam Tatlı kök)🥤, "Osmanlı Şerbetinde neler var?" açıklandığı RAMAZAN☪️📿🕌 ŞERBETİ🍹 TARİFİ🥤, Ayva Şerbeti, keçiboynuzu, kuşburnu, kayısı, çilek, şeftali, vişne, üzüm şerbetleri yüzlercesi içinden sadece birkaçıdır. Hususi şerbet takımları kullanılarak yapılan sunum misafire değer verildiğinin de işaretidir. Osmanlı saraylarında hususi günlerde de yapılan şerbet ikramı geleneği bugün bazı bölgelerde söz kesilme, nişan ve sünnet sonrası devam ettirilmektedir.
  12. Mevlüt şerbeti nasıl yapılır? Mevlüt Şerbeti (Lohusa Şerbeti) Tarifi Yapılışı Bir tencereye üç litre su ve 5 su bardağı toz şeker ilave edilip kaynamaya bırakılır. İki adet çubuk tarçın, on tane karanfil ilave edilir. Renk için geleneğe uygun olarak bulunabilirse tabii vasıflı, boyasız 200 gram lohusa şekeri (kızamık şekeri) ilave edilir. Burada gıda boyası ilavesini doğru bulmuyoruz. Renk gayesiyle on adet hibiskus kullanılabilir. Aromayı da değiştirecek şekilde istenirse böğürtlen, kiraz kırmızı erik veya çilek gibi meyveler kullanılıp meyveler ve baharatlar süzülebilir. Bir miktar gül suyu ilavesi de yapılabilir. Mevlüt Şerbeti soğuk olarak sunulur.
  13. Gül Şerbeti Bim gibi marketlere zaman zaman gelmektedir. Sadece Isparta’da değil Gül şerbeti Konya gibi bazı yörelerde de yapılmaktadır.
  14. Gül Şerbeti satın almak, Gül Şerbeti Meysu, Gül Şerbeti Fiyatı Bir litrelik cam şişelerde satılmaktadır. Meysu gül şerbeti fiyatı 2021 itibariyle 4TL-11TL aralığında fiyatlarla satılmaktadır. Gül Şurubu Fiyatı Yıldırım Isparta Gül Şerbeti Şurubu Konsantre 700 gr 27TL, Sweet Rose Gül Şurubu 650 GR 25,00 TL, Haseki Sultan Gül Şerbeti 5 L 90TL civarında fiyatlarla satılmaktadır. Gül Reçeli Fiyatı olarak internette 380 gramını da iki kilosunun da hemen hemen aynı fiyata (35TL) bulmak mümkündür.
  15. Gül Şurubu (Kıbrıs) Bir su bardağı su ve bir buçuk su bardağı şeker kaynatılır. İçine hibiskus ve dört yemek kaşığı gül esansı veya gül suyu konulur. Soğuyunca bardağın beşte biri şurupla, geri kalanı soğuk su veya süt ile doldurulup içilir. Temiz şişelere doldurulup buzdolabında bir iki hafta saklanabilir.
  16. Gül Şerbeti güneşte nasıl yapılır? İki litrelik bir kavanozun üçte biri kadar gül yaprağı iyice yıkanıp şişeye konulur. Su ile doldurulup bir çay kaşığı toz limon tuzu ilave edilip kapağı sıkıca kapatılır. Üç – beş gün kızgın güneş altında tutulur. Gül yaprakları rengini tamamen suya verir. Güneşin altından alınan kavanoz süzülür ve elde edilen şurup buzdolabında saklanır. İstediği ölçüde suyla açılıp şeker veya süzme bal karıştırılarak içilir. Şerbeti uzun süre muhafaza etmek için suyun iki katı kadar toz şekerle karıştırıp eritilir.
  17. Gül mayası hidrosol, Gül mayası Suyu Farklı bir mamuldür. Sanayideki Gül Mayası nedir? Gül yağı imalatı esnasında elde edilen yağlı, bulanık suyun (mayanın) bire bir nispetinde damıtılmış, saf, temiz ve zemzem suyu ile karıştırılması neticesinde elde edilen gül yapraklarının suya bırakmış olduğu tabii sudur. Cildi besleyip dokuları gerginleştirmesi sebebiyle yüz ve vücut bakımında kullanılır.

Evde Gül Suyu Nasıl Yapılır? Evde Gül Suyu Yapımı Tarifi

Evde Gül Suyu Yapımı Malzemeleri - Gul Suyu Serbeti Tarifi İçindekiler

  1. 250 gr kokulu gül yaprağı
  2. Bir litrenin dörtte biri içme su
  3. Kapaklı bir tencere
  4. Ağzı tam kapanan cam bir şişe

Içmek İçin Gül Suyu Nasıl Yapılır? Tarifi

  1. Tencereye varsa saf su yoksa kaliteli bir içme suyu dökülür.
  2. Gül yaprakları ilave edilir ve ocağın ayarı harlı seviyeye getirilir.
  3. Başında durularak suyun kaynaması kollanır. Kaynama başladığında hemen ocak kısılır; gül yağının buharlaşmasına fırsat verilmez.
  4. On dakika kadar sonra ocak kapatılır ve iki saat dinlendirilir.
  5. Soğuduktan sonra gül suyu süzülür ve cam şişede buzdolabına alınır.
  6. Gül suyu bir gün sonra kullanıma hazırdır.

Gül Şurubu Faydaları - Gül Şerbeti Faydaları

Gül şurubu faydaları: Gül suyu faydaları, gül şurubu faydaları ise:

  1. Gül suyu nedir? Gül suyu, gül yaprakları buharla damıtılarak oluşturulur. Gül suyu kokulu ve bazen kimyasal dolu parfümlere alternatif olarak hafif bir tabii koku olarak kullanılır. Hem güzellik mamullerinde hem de yiyecek ve içeceklerde malzeme olabilir.
  2. Cilt Tahrişini Yatıştırmaya Yardımcı Olur Gül suyunun en büyük faydalarından biri güçlü anti-enflamatuar özellikleridir. Enflamasyon, vücudun strese karşı verdiği bir tür reaksiyondur. Gıda alerjileri, enfeksiyonlar bu duruma sebebiyet verse de belli ölçülere kadar probleme yol açmamaktadır. Yüksek seviyelere ulaşması vücuda mühim zarar verebilir. Enflamasyonu giderip vücudu iltihaba karşı koruyacak olan zencefil, zeytinyağı, vişne, zerdeçal, sarımsak, somon balığı gibi antienflamatuar gıdalardır. Bu hususiyetleri ile gül suyu hem iç hem de dış çoklu hastalıkların tedavisine yardımcı olabilir. Hatta egzamanın sebep olduğu tahrişi yatıştırmaya yardımcı olabilir. Kaynak1
  3. Boğaz Ağrısını Yatıştırır Gül suyu ananevi olarak boğaz ağrısını yatıştırmak için kullanılır. Etkinliğini ispatlamak için araştırmalara ihtiyaç duyulsa da, bunu desteklemek için tecrübeye dayalı güçlü deliller varken denemenin riski azdır. Kaynak2
  4. Cilt Kızarıklığını Azaltır Antibakteriyel vasfı akneyi azaltmaya yardımcı olabilirken Anti-enflamatuarlığı cilt kızarıklığını ve şişliği azaltır. Kaynak2
  5. Enfeksiyonları Önlemeye ve Tedavi Etmeye Yardımcı Olur Gül suyu, güçlü antiseptik (mikropları öldüren veya gelişimini önleyen) özelliklere sahip olduğundan umumiyetle tabii ve tıbbi tedavilere dahil edilir. Bir çalışma konjonktivit vakalarını tedavi etmek için göz damlasında gül suyu kullanıldığında, antiseptik ve analjezik özelliklerinin oküler hastalığın tedavisinde yardımcı olduğu bulunmuştur. Kaynak3
  6. Antioksidanlar İhtiva Eder Gül yaprakları ve gül yağı, hücreleri hasardan korumaya yardımcı olabilecek bir dizi güçlü antioksidan ihtiva eder. Güçlü hücre koruması sağlar.
  7. Kesikleri, Yara İzlerini ve Yanıkları İyileştirir Gül suyunun antiseptik ve antibakteriyel vasıfları kesiklerin, yanıkların ve hatta yara izlerinin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Bu hususiyetleri, kesik ve yanık enfeksiyonlarının temizlenmesine yardımcı olabilir.
  8. Ruh Halini İyileştirir Gül suyu güçlü antidepresan (ruhsal çöküntüye karşı; bu grup ilaç kullanımı Türkiye’de 2019’da 70 milyon kutu civarındaydı) ve antianksiyete (kaygı bozukluğuna karşı) hususiyetlere sahip olabilir. 2011 çalışması gül yaprakları ekstresinin farelerde merkezi sinir sistemini rahatlatabildiğini buldu. Bu, antidepresan ve antianksiyete tesirleri ile mümkün oldu.
  9. Baş Ağrılarını Hafifletir Gül suyu ve gülün kokulu yağı aromaterapide baş ağrısını hafifletmek için yaygın olarak kullanılır. Bu, yukarıdaki ifade edilen stres giderici etkilere bağlı olabilir. Bir çalışma da gül suyu buharının baş ağrısını hafifletebileceği bulundu. Bu amaçla gül suyuna batırılmış bir kompresi başa uygulamaktır.
  10. Yaşlanmaya Karşı Özelliklere Sahiptir Gül suyu umumiyetle kırışıklıkları azaltma gayeli güzellik mamullerinde bulunur. Çünkü yaşlanmaya karşı tesirleri olabilir. Tahriş olmuş cildi yatıştırmaya ek olarak, alakalı yerlere tatbik edildiğinde kırışıklıkların görünümünü azaltabilir. Kaynak4
  11. Sindirim Problemlerini Yatıştırır Halk hekimliğinde, gül suyu sindirime yardımcı olmak ve sindirim rahatsızlığını azaltmak için kullanılmıştır. 2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre, gül suyunun sindirimi olumlu etkileyebileceği ve sindirim rahatsızlığını hafifletebileceğine dair bazı deliller de vardır. Ayrıca sindirime daha da yardımcı olabilecek safra salgılanmasını iyileştirebilir.
  12. Kullanım ve Risk: Cilde uygulanabilir veya nemlendiriciler, Hindistan cevizi yağı gibi doğal yağlarla karıştırılabilir. Gül suyu çayı veya gül yaprağı çayı yapmak için gül suyu da kullanılabilir. Bunlar hidrasyonu (su desteği) iyileştirir, cilde fayda sağlar, sindirim sıkıntısını tedavi eder ve boğaz ağrısını yatıştırır. Alerji durumu yoksa gül suyu güvenli kabul edilir. İçilebilir gül suyu Bir de temizlik ve gıda için üretilenlerin farklı olduğuna, gıda gayeli olanların ambalajı üzerinde belirtildiğine dikkat edilmelidir. Normal temizleyici ile yıkandıktan sonra yüz, gül suyu ile yıkanır. Çay gibi tariflerde kullanılır. Bir sprey şişesine ekleyerek bir gül suyu sisi oluşturulursa stresi azaltabilir. Gül suyu bileğe, yüze ve hatta yastığa püskürtülebilir. Hazır gül suyundan şerbet nasıl yapılır? Gıda olarak kullanılan gül suyuna şeker ilavesi ile elde edilebilir.
  13. Kuru Güllü Reyhan Şerbeti Bir demet taze reyhan yaprak yaprak ayrılıp yıkanıp süzülür. Reçellik bir avuç kadar kuru veya taze gül yaprakları ile beraber sürahiye alınır. İki üç parça limon tuzu, beş yemek kaşığı toz şeker, bir tarçın çubuğunu ve bir adet ezilmiş kakule ilave edilir. Karıştırılıp bir litre kaynar su eklenir. Oda sıcaklığında soğuyunca buzdolabına konulup bir -iki saat kadar beklenir. Soğuyunca süzgeçle başka bir sürahiye veya şişeye aktarılır. Kuru Güllü Reyhan Şerbeti Buz eklenerek soğuk olarak sunulur. REYHAN ŞERBETİ NASIL YAPILIR?🍹🥤
YukarıYukarı