- Evde Kırma, Çizik ve Salamura Yeşil Zeytin Tarifi Nasıl Yapılır?
- Evde Kolay Yoğurt Tarifi, Nasıl Yapılır?
Evde Kolay Kestane Kebabı Tarifi, Nasıl Yapılır? Lokum Gibi Kestane Nasıl Pişirilir?🌰
En lezzetli kestane nasıl pişirilir? Lokum gibi kestane nasıl yapılır? Tavada kestane kebap nasıl yapılır? Fırında kestane kebabı nasıl yapılır? Kestane suda nasıl yapılır? Soğuk kış günlerinin ağızda dağılan nefis lezzeti kestanenin B1, B2, E vitaminleri ve selenyum ihtiva etmesi yanında mide hastalıklarını azaltması, kanser riskini düşürmesi, çocuk gelişimine ve beyin hücrelerine fayda sağlaması umulmaktadır. İşte "Kestane nasıl pişirilir nasıl çizilir? Sokak kestanesi nasıl yapılır? Kestane fırında Nasıl pişer? Tavada kestane olur mu? Kestane nasıl pişer kabuğu nasıl kolay soyulur? Lezzetli kestane nasıl yapılır?" diyenlere evde kestane pişirmenin resimli kolay tarifi...
Kışın uzayan soğuk gecelerde kestane kebabı keyfi daha çok aranır.
Evde Kestane Kebabı Malzemeleri - Evde kestane nasıl yapılır? - Tavada kestane nasıl pişirilir?
Yarım kg kestane (Pazardan Balıkesir veya Kastamonu İnebolu kestaneleri alınır. Balıkesir kestaneleri biraz daha mat, Kastamonu olanlar biraz daha parlak görünüşlüdür.)
Tırtıllı ve kısa saplı bir bıçak (veya kestane çizici)
Tava
Evde Kestane Kebap Nasıl Yapılır Tavada? Kestane Tavada Olur mu, Ocakta Kestane Nasıl Yapılır?, Teflon Tavada Ocakta Kestane Kebap Nasıl Yapılır, Közleme Tavasında Kestane Yapımı Nasıldır, Nasıl Kavrulur, Pişirilir, Kaç Dakikada Pişer? Kestane Nasıl Pişirilir, Evde Kolay Kestane Kebabı Nasıl Yapılır Tarifi
- Kestaneler evveliyatla yıkanır ve süzdürülür.
- Kestane kebabı yapılacak tava, teflon tava, çift taraflı tava, eski tip döküm ızgara veya tost makineleri kısık ateşte kızdırılır.
- Kestane çizimi nasıl yapılır? Kestane nasıl çizilir? Kestane nasıl kesilir? Kestane neden çizilir? "Evde ocakta kestane nasıl patlatılır?" diye bir merak yoksa pişerken patlamalarını önlemek ve piştikten sonra soyulmalarını kolaylaştırmak üzere kestaneler çizilmelidir. Tırtıllı ve kısa saplı bir bıçakla kestanelerin kabuk kısmı çok aşağıya gitmeyecek şekilde yani kestane meyve içini çok fazla kesmeden boydan boya (diğer bir deyişle kestane elde tutulduğunda elin üzerine kalan şişman, bombeli, tümsek kısmı ortadan) çizilir. Ananevi usul bu olmasına karşılık daha kolay açılması hedefiyle artı veya çarpı işareti şeklinde çift çizgi de uygulanabilir. Bombeli kısmı kesemeyeceklerini düşünenler kestanenin varsa düz tarafını kesebilirler. Alışkanlar avuçlarında kesebilirken acemiler kaza ihtimaline karşı kestaneleri tek tek kesme tahtası üzerine koyup çizmeliler. İstenirse kestane çizmeyi kolaylaştıran aletler kullanılarak elin kesilmesi tehlikesi azaltılabilir.
- Kestane kabuğu nasıl kolay soyulur? Kestane en kolay nasıl soyulur? Kestanenin Kolay Soyulması İçin Ne Yapmak Gerekir? Kestane yıkanır mı? Kestane suya konur mu? Çizilmiş kestanelerin pişirme öncesi suda bekletilmesi kabukların daha kolay açılmasına ve içlerinin daha yumuşak olmasına katkı sunar. Kestane suda ne kadar bekletilir? Bir saat kadar beklemeleri yeterli olsa da ne kadar beklerse o kadar daha iyi olduğunu savunanlar vardır. "Kestane tuzlu suda bekletilir mi? Kestane ne kadar süre suda bekletilir?" hususu dışında suya çok az tuz ilavesi faydalı olabilir, ancak fazlası tadını değiştirecektir. diğer bir usul kızartma tekniğidir: Tencereye biraz yağ eklenip ocak açılır. Yağlar kızarmaya başlayınca on dakika kadar kestaneler kızartılır. Kızartılınca soğumaya bırakılır. Bilahare kestaneler kolaylıkla soyulur. En önemlisi kestaneleri küçük de olsa "kuzu kestane" gibi kabuğundan kolay ayrılan cinslerden satın almaktır.
- Kestaneler kızmış olan tavaya üst üste gelmeyecek şekilde dizilir ve orta ateşte pişirilir. Üzerine kapak kapatılır. Yavaş yavaş kestanelerin ağzının açıldığı görülür.
- Kestanelerin alt kısımları kızarıp üst kısımda açılmaya başladığında dikkatli bir şekilde alt üst edilir.
- Bu kısımda aynı şekilde pişirildikten sonra (hepsi 20 - 25 dakika) kestaneler ocaktan alınır. Tavada Kestane Kebabı çok soğutulmadan sıcak olarak yenir. Çünkü bekleyip soğuyan kestanelerin soyulmaları zorlaşacağı gibi içleri de kuruyup sertleşerek lezzetini kaybeder. Pişen kestaneler sade olarak servis edilebileceği gibi üzerine çikolata sosu dökülebilir.
"Evde Kestane Kebabı Yapma Tarifi", "Sokak kestanesi nasıl pişirilir?", "Kestane tavada Nasıl Pişirilir? Evde Nasıl Kestane Yapılır?" ile Alakalı Diğer Hususlar ve "Evde kestane nasıl pişirilir? Evde en güzel kestane nasıl yapılır?", Tavada Kestane Kebap Yapmanın Püf Noktaları:
- Kestane kolay soyulması için nasıl pişirilir? Pişmiş kestanelerin kabuklarından tamamen ayrılması hem kestanenin cinsine hem ateşin kısık olmasına hem de kestaneyi fazla derine dalmadan çizmeye bağlı olabilir. Suda bekletmek de bu gayeye hizmet eder.
- Kestane Nasıl Seçilir? İyi kestane nasıl anlaşılır? Bozuk kestane nasıl anlaşılır? Kestane alırken bir yüzü düz diğer tarafı yuvarlak, pürüzsüz, lekesiz, taze, dolgun görünüşlü, büyüklüğüne göre ağır, renkleri güzel, kötü kokmayan, büyük ve sert olan kestaneler tercih edilmelidir. Kestane seçerken üzerinde delik olan, içinden filiz çıkmış, diğerlerinden daha koyu renkli, çatlamış, küflenmeye yüz tutmuş, yumuşak lekeleri olan, nem kokusu gelen ve ağzı açılmış olanlar seçilmemelidir. Parmaklar arasında sıkıldığında yumuşaklık var ise içi çürüktür. Kestane seçerken kurtsuz, çürüksüz olduklarına işaret eden bu asgari standartlar sağlansa da bir kestanede bunların ötesinde en mühim iki vasıf kabuğundan kolay ayrılma ve lezzettir. Bütün bunlar sağlandıktan sonra mümkünse nispeten irice olanlar alınır. Sondaki iki şart ancak deneme ile anlaşılacak gibi duruyorsa da çare basittir: Kestaneden önce kestaneci seçilmelidir. İyi bir ham kestane satıcısı doğru kestaneyi önerecektir. Satın alınan kestaneler kullanılacağı zamana kadar yıkanmamalıdır. "Kuzu kestane"ler ekseriyetle küçük olmalarına rağmen lezzeti ve kabuğundan kolay ayrılması ile beğenilirler.
- En iyi fırında kestane nasıl yapılır? Kestane fırında NASIL PİŞİRİLİR? Kestane Kebap fırında Nasıl Yapılır? Fırında kestane nasıl pişirilir? En güzel kestane kebap nasıl yapılır? Kestane nasıl pişirilir diye düşünürken fırını kullanmak da mümkündür. Fırında kestane nasıl çizilir? Yukarıda tava için yapıldığı usulde... Çizilen kestaneler yıkanıp suda bekletildikten sonra süzülüp kesikli yüzleri yukarı bakacak şekilde fırın tepsisine dizilir. Daha iyi pişmeleri için kestanelerin üzerine çok az su serpilir. Kestane fırında hangi programda pişer? Önceden ısıtılmış 180 - 200 derecedeki fırında renkleri değişip kabukları açılıncaya kadar takriben yirmi dakika pişirilir. Kestanelerin kabukları kolayca çıkmaya başladıysa pişmiştir. Birkaç dakika soğuması beklenip kabukları soyulabilir. Lâkin kestaneyi fırında kestane pişirmek yine de fazla kuru ve sert olmasına yol açabilir. "Fırında yumuşak kestane nasıl yapılır?"hususunda bir fırın tepsisine bir kase su koymak yardımcı olabilir.
- Fırın torbasında kestane nasıl pişirilir? Fırın poşetinde kestane nasıl yapılır? İçi yumuşak, kabukları kolay soyulan kestaneler elde etmek için suda bekletilmiş, yıkanmış, kesikleri atılmış kestaneler üzerine delikler açılmış fırın torbasına yerleştirdikten sonra önceden 200 dereceye ayarlanmış ve ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirilir.
- Evde kestane nasıl pişirilir tavada? Tavada Kestane kavurma nasıl yapılır? Tavada Kestane Kebap Yapmanın Püf Noktaları Yukarıda izahı yapılmıştır. Normal şartlarda gerekmese de kestaneyi yakma talihsizliğine uğrayanlar için ilave tedbirler: Az bir miktar su el ile serpiştirilerek kapaklı tava kullanıp ara sıra karıştırmak meseleyi halledebilir. Bazı kestane çeşitleri daha uzun sürede pişebilir, bir tanesi alınıp kontrol edildiğinde ağızda dağılır kıvama ulaşmışsa pişirme tamamlanır. Teflon tavada kestane nasıl yapılır? Tavadaki usul takip edilir. Lakin teflonun kullanılamaz seviyede çizilme ihtimali vardır. Döküm tavada kestane nasıl pişirilir? Kestaneler yıkanır, çizilir, suya konur, en az bir saat suda bekletilir. Döküm tava ocağa yerleştirilerek ısınana kadar beklenir, kestaneler dizilir, bir tarafı pişince diğer tarafları çevrilir. Yakmamak için ocağın ayarı düşürülebilir. Pişenler döküm tavadan alınarak bir tabağa konulur ve sıcak olarak sunulur. Tost makinesinde kestane olur mu? Tost makinesinde kestane kebap nasıl yapılır? Tost makinesi iyice ısıtılır. Çizilmiş kestaneler tost makinesine dizilip kapağı kapatılır. Kestaneleri ara sıra çevirip üzerlerine elle hafifçe su serpilir. Böylece kestaneler iki tarafları kızarana kadar pişirilir. Kestane tost makinesinde kaç dakikada pişer? On beş - yirmi dakikada pişmesi beklenir. Pişen kestaneler temiz bir bezin üzerine alınır ve üzerleri bezle kapatılır. Bu usulle, on dakika kestaneler bekletilerek daha kolay soyulmaları sağlanır.
- Evde Tencerede kestane nasıl yapılır? Tencerede kestane kebap nasıl yapılır? Kuru kestane nasıl yapılır? Tavada olduğu gibi pişirilir. Ağzı kapatılarak orta ateşte pişirilirse aşırı kurumalarına mani olunmuş olur. "Kestane tencerede nasıl pişirilir" mevzusunda dikkat edilmesi gereken husus dengeli bir pişirme için kestanelerin üst üste gelmemiş olmalarıdır.
- Közde Kestane Nasıl Yapılır?, Nasıl Pişirilir? Kestane közleme nasıl yapılır? Çizilip, yıkanıp, bir - iki saat suda bekletilmiş kestane kurulanır ve yüksek ısılı ateşteki köz tavada, közleme saclarında pişirilir. Köz tavada azar azar kestane pişirmek gerekir. Kestaneler pişerken üç - dört dakikada bir karıştırıp üzerinde siyahlıklar belirmeye başlayınca ateşten alınır. "Şöminede kestane nasıl yapılır?" sualinin cevabı da kestane közleme gibidir. Bu arada közmatik kestane için de işe yarayan bir alettir.
- Kestane Suda Nasıl Haşlanır, Suda Haşlama Kestane Nasıl Yapılır, Nasıl Pişer, Nasıl Pişirilir, Kaç Dakikada Pişer? Suda Haşlama Kestane (Kestane Nasıl Pişirilir Suda Haşlama), Kaynatma kestane nasıl yapılır?, Suda kestane pişirmenin Püf Noktaları, Tencerede kestane nasıl haşlanır?: Haşlamalık kestaneler biraz daha iridir. Kestane haşlamak için bıçak, falçata veya keskin bir aletle üzerine çizikler atılır. Haşlandığında dağılmasını önlemek için kestaneyi zedelememek gerekir. Kestaneler yıkanıp bir - iki saat suda bekletilir. Kestane haşlaması nasıl yapılır? Kestane nasıl haşlanır ve soyulur tarifi, Haşlama Kestane kaç dakikada pişer? Orta boy derin bir tencereye konulan kestanelere üzerini geçecek kadar su ilave edilir. Kestane haşlarken tuz atılır mı? Kestaneye tuz mu şeker mi? Çok az bir miktar tuz atmanın faydası olsa da ölçüyü kaçırmak tadı bozar. Tuz ve şekeri lezzet gayesiyle haşlama suyuna ve hatta tavada veya fırında yapılacak kestanelerin beklediği suya atanlar da vardır. Pekmezli kestane nasıl yapılır? Kestanenin daha lezzetli ve tatlı olması hedefiyle çizildikten sonra pekmezli bir suda yarım saat kadar bekletilir. Ayrıca, bu noktada haşlama öncesi kestane çizilmeli mi meselesi de mühimdir. Çizilerek haşlanırsa kestaneden çıkacak koyu renkli su meyveyi boyayacaktır. Lakin çizilmezse de pişme süresi uzarken kabuğundan ayırmak biraz daha zahmetli olabilir. Renk mi kolaylık mı kararı tercihe kalmıştır. Kestane tencerede kaç dakikada pişer? Kestane ne kadar zamanda kaç dakikada haşlanır, pişer, kaynatılır? "Kestane ne kadar sürede haşlanır mevzusunda ocağın harareti, tencerenin vasfı, kestanenin cinsi neticeye tesir eder. Bununla beraber orta hararetteki ocakta, kabuklar kesik atılan yerden ayrılmaya başlayana, dış kabukları soyulacak kıvama gelene kadar takriben yarım saat kadar haşlanır. Gereğinden fazla haşlanırsa lezzetini kaybetme durumu oluşacağından yeterli seviyeye gelince kestaneleri ocaktan alıp süzdürmek gerekir. "Haşlanmış kestane nasıl yapılır?" hususunda dikkat edilecek bir nokta da kolay açılmaları için kısa süreli soğuk su şoklaması fazla soğumasına yol açabilir. Haşlanan kestaneler birkaç dakika dinlendikten sonra kabukları soyularak servis edilir. Düdüklü tencerede Kestane kaç dakika haşlanır? Kestane düdüklüde kestane kaç dk (dakikada) pişer? Düdüklüde beş dakika kadar pişirmek kafi gelecektir. Kestane en çabuk nasıl pişer? sualinin cevabı bu olabilir. Kestanelerin tamamının eşit şekilde pişirilebilmesi için tencereyi çok fazla kestane ile doldurmamak gerekir. Haşlanacak kestane miktarı çoksa iki farklı tencere ile yapılabilir. "Kestane nasıl pişirilir haşlama usulü mü daha iyidir?" diyenlere her usulün farklı bir gayeye daha iyi hizmet edeceği söylenebilir. Mesela haşlama, kestane şekeri ve püresi yapımı için en uygun pişirme tarzıdır. Ayrıca bu şekilde elde edilen kestaneler fırın usulüne göre daha lezzetli ve daha yumuşak olup bekleseler bile sertleşmezler. Lokum yumuşaklığına karşılık dağılma tehlikeleri vardır. Kaynayana kadar suda pişirilen kestaneleri çıkarıp fırında pişirmeye devam edenler de vardır. EVDE KESTANE ŞEKERİ YAPIMI🌰 (Bursa), ÇİKOLATALI KESTANE ŞEKERİ TARİFİ (Bursa)🌰
- Kağıtta Kestane: Çizilip, yıkanıp, suda bekletilmiş kestane kurulanır ve yağlı kağıt içine konan kestaneler paketlenir. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat pişirilir.
- Tefal Actifry Kestane Pişirme Nasıl Yapılır? Actifry ile kestane kebabı yapmak için üzerine bir kesik açılan kestaneler ılık su içinde 30 dk kadar bekletilip süzülür. Kestaneler Actifry’ın haznesine konup çalıştırılır. Yirmi dakika kadar sonra kabukları açılmış ve kızarmış kestaneler yenmeye hazır hale gelir. Fazla pişmiş olması isteniyorsa biraz daha uzun süre, az pişmiş tercih ediliyorsa daha az tutulabilir. Actifry, kestaneleri karıştırarak pişirdiği için eşit pişirme kabiliyetine sahiptir.
- Kestane Kebap Airfryer ile Pişirme Nasıl Yapılır? Önce Airfryer 210 dereceye ısıtılır. Yarım kilo kadar kestanelerin üzerine bir bıçakla ince bir çizik atılır. Çizikleri atarken kestaneleri çizmemek gerekir. Derin çizikler olmamalıdır. Çizik atılan kestaneleri sıcak bir suya 10-15 dakika kadar bekletilir. Sıcak suda bekleyen kestaneler yumuşayacağı için daha çabuk pişer ve kabuğundan daha kolay ayrılır. Kestaneler sıcak suyun içinden alınır. İyice kurulayıp Airfryer haznesine yerleştirilir. 20-25 dakika kontrollü bir şekilde pişirilen kestaneler pişirilir.
- Elektrikli Izgarada Kestane Nasıl Yapılır? Tavada uzun sürede pişen kestaneler, elektrikli ızgarada 15 – 20 dakika içinde pişer. Lakin yakmamak için gidişata mukayyet olup arada kontrol ederek kızaran kestanelerin diğer tarafını çevirmek gerekir.
- Sobanın üzerinde kestane nasıl yapılır? Evde sobada kestane nasıl pişirilir? Sobada Kestane Kebap Nasıl Yapılır? Mangalda kestane nasıl yapılır? Kış gelince ısınmak için odun veya kömür sobası kullanılıyorsa "Kestane sobada nasıl pişirilir" öğrenmekte fayda var. Öyleyse, soba üzerinde kestane nasıl yapılır? Kestanelerin bir yüzleri çizilir, en az yarım saat kadar ılık suda bekletilir. Suda bekletmek hem kabukların soyulmasını kolaylaştırması hem de içinin pişmeden kabukların yanmasını engellemesi hem de içinin daha yumuşak olması bakımından faydalıdır. İyice yanmış sobanın üzerine yerleştirilen kestanelerin kabukları açılıncaya ve kokuları çıkıncaya kadar pişirilir. Bir maşayla diğer tarafları da çevrilerek pişirilen kestanelerin ilk sıcaklıkları çıkınca soyulmaya hazır hale gelirler. Fazla soğumadan soyulmaları gerekir. "Kestane nasıl pişirilir sobada?" diye soranların bilmeleri gereken en mühim husus kestaneleri çizmeden sobaya koymamaları gerektiğidir. Patlayıp etrafa sıçrayan kestaneler yanmaya ve yaralanmalara sebep olabilir. Mangalda kestane yaparken de suda bekletmek, çizmek, vakitlice çevirmek ve kestaneleri ateşe düşürmemek dikkat edilecek hususlardır.
- Mikrodalgada Kestane Kebap Nasıl Yapılır, Mikrodalga fırında kestane nasıl yapılır? Çizilmiş ve suda beklemiş kestaneler orta güç ayarına getirilmiş mikrodalga fırına yerleştirilir. Fırının gücüne göre değişecek şekilde altı - on dakika arasında pişirilir. Kestanelerin sertlik seviyesine göre bu süre birkaç dakika daha uzatılabilir. Diğer bir usulde bir kaseye kestaneler, diğerine su konularak beş dakika kadar pişirilip çıkarılır. Kestaneler bir kese kağıdında kendi buharıyla soğuması için beş dakika kadar bekletilir.
- Buharda kestane nasıl pişirilir? Buhar sepetinde kestane haşlama: İki tarz tencerede de yapılabilir: 1) Düdüklü tencerede kestane nasıl pişirilir? Kestaneler çizilir ve en az yarım saat suda bekletilir. Düdüklü tencereye bir su bardağı kadar su konulur. Buhar sepeti yerleştirilir. Buhar sepetinin içine istenilen kestaneler yayılır. Düdüklü tencere ocağa alınıp kapağı kapatılır. Ocak orta hararette açılır. Düdüklüden buhar çıkmaya başlayınca ağırlığı takılır veya mandalı veya ventili indirilir. Tencere kaynamaya geçip ilk sesini verince ocak en düşük ayara getirilir. On dakika, kestaneler iriyse on beş dakika sonra ocak kapatılıp düdüklü soğutulur, kestaneler tencereden çıkarılır. 2) Normal tencerede buharda pişirme: Çizilmiş ve suda beklemiş kestaneler, içine su konmuş ve buhar sepeti yerleştirilmiş tenceredeki sepete konulur. Tencere ocağa alınıp ocak yakılır. Kaynayınca kapağı kapatılarak kısık ayara getirilir. Yirmi dakika ila yarım saat civarında pişecektir. Ocak kapatılır. Kestaneler soğumaması için sunuldukça tencereden alınır.
- Yağlı kestane nasıl pişirilir? Kestaneyi Yağda Kızartma: Kestaneli pilav gibi yemeklerde kullanılmak üzere, kesilip yıkanan kestaneler kızgın yağda orta hararetli ateşte takriben yirmi dakika kızartılır. Soğuduktan sonra kabukları kolayca çıkarılabilir.
- Kestane kabuğu nasıl soyulur? Kestane Soymayı Kolaylaştırma: Kestanenin tüylü kabuğu nasıl kolay soyulur? Kestaneyi pişirmek kadar piştikten sonra kabuklarını soymak da ehemmiyetli bir zaman ve emek gerektirebilir. Bu durumu önlemek için pişmiş kestaneler hafif nemli bir mutfak bezi veya havlusu içine alınıp sarılır, iki elle baskı uygulanıp, ovuşturulur, tezgaha bastırılır. Böylece kabukların soyulması mevzusunda büyük bir mesafe alınabilir. Bu noktada hayatı kolaylaştırmak için "Kestane Nasıl Seçilir?" kısmındaki nasihatlere dikkat edilmelidir.
- Kestaneli Kuzu Kebabı, Etli Kestane Kebabı Tarifi Yarım kilo kuşbaşı kuzu eti tencerede bir kaç dakika kavrulur. Dört yemek kaşığı zeytinyağı, yuvarlak doğranmış iki adet havuç ve on adet arpacık soğan eklenip kavurmaya devam edilir. İki su bardağı su eklenip pişmeye bırakılır. Havuçlar tam pişmeden kabukları soyulmuş 250 gram kadar bütün vaziyette kestaneler ve bir defneyaprağı ilave edilir. Yarım saat kadar pişirilip ocak kapatılmadan evvel tarçın, tuz ve karabiberi ilave edilir. Defneyaprağını içinden alınıp servis tabağına aktarılarak sunulur.
- Kabuklu kestane nasıl saklanır? Kestane nasıl muhafaza edilir? Taze kestane kolay kurur, bu nedenle serin ve kuru bir yerde, saklamalı ve bir hafta içinde kullanılmalıdır. Nemli olmayan kabukları içindeki taze kestaneler delikli plastik bir torbaya veya bir buzdolabı poşetine doldurulur. Ağzı bağlanan poşette birkaç delik açılarak buzdolabında satın alındığındaki tazelik seviyesine bağlı olarak bir – iki hafta kadar saklanabilir. Dört aya kadar uzun saklanmak istenirse ağzı kapalı ve hava almayan bir kapta derin dondurucuda donmuş halde saklanabilir. Derin dondurucudan çıkan kestane nasıl pişirilir? Kullanım zamanı geldiğinde oda sıcaklığında çözülmesi beklenir ve burada yazan usullerden biriyle hazırlanır. Kestane piştikten sonra nasıl saklanır? Pişmiş kestaneler üç - dört gün içinde kullanılmalıdır. Pişmiş kestane hava geçirmez bir kapta dondurularak altı - dokuz aya kadar tutulabilir. Pişmiş kestane nasıl ısıtılır? Kuru şekilde ısıtılması daha fazla su kaybına maruz kalmasına yol açacağı için uygun olmayabilir. Oda sıcaklığında kullanılması, suda veya nemle birlikte ısıtılabilmeleri faydalı olur.
- Sert kestane nasıl yumuşatılır? Fırında kuruyan kestane nasıl yumuşatılır? Sertleşen kestane nasıl yumuşatılır? Pişmiş Kestanenin cinsine ve kuruma seviyesine göre değişebilir. Ilık suda bir süre tutularak bir miktar yumuşaması umulur.
- Kurumuş kestane nasıl değerlendirilir? Tıpkı ceviz kırar gibi kestanelerin kabukları kırılır. Kabukları temizlenir. Kurutulmuş kestane bilahare su dolu bir kaba alınır. Takriben olarak üç saat kadar kestanelerin dış kahverengi zarları soyuluncaya kadar bekletilir ve bu zarlar soyulup temizlenir. Birkaç su yıkanıp üzerini üç parmak geçecek kadar su konup haşlanır. Suyunu büyük ölçüde çekmesi gerekir. Börek yapımında kullanılabilir. Yaş pasta yapımında kullanılmak istenirse toz şeker ilavesiyle biraz daha pişirilebilir. Ufalanmış kestaneler ÇİKOLATALI TRUFF TOPLARI(Trüf) yapımında da kullanılabilir.
- Kestanesi Meşhur Yöreler, Hangi ilin kestanesi meşhur?, En güzel kestane nerenin? Kestane ağacı hangi ilimizde yetişir? Kestane ağacı hangi iklimi sever? Kestane ağaçlarının yetişeceği iklim ılıman şartlarda olmalıdır. Kestane ağacı hem suyu sever hem de bol güneş alan yerleri sever. İki bin metre yüksekliğe kadar olan seviyelerde kestane ağacına rastlanabilir. Kestane nerede bulunur? Türkiye'de kestane hangi illerde yetişir? Çok sayıda ilde yetişmesine rağmen Türkiye için kestane yetiştirmeye en müsait alan Ege bölgesidir. Memleketimizde Anadolu kestanesi (Castanea Sativa) Ege ve Marmara bölgelerinde, Kuzey Anadolu kıyılarında yetişir. Diğer isimleri karakabuk, karakat, karakıllı, hıngıç olan kestane Türkiye’de en fazla (%30’dan fazlası) Aydın’da üretilmektedir. Ege Bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradadır. Ülkemizde bulunan Avrupa kestanesine ait kestane çeşitleri arasında Kara Mehmet, Hacı İbiş, Firdola erkenci çeşitleri, Sarı Aşılama, Osmanoğlu, Ayı Tabanı iri çeşitleri, Mahmutmolla, Hacıömer hamur yapımına uygun çeşitleri oluşturur. Bazı yörelerin kestanesi iriliği ile bazı yörelerinki ise lezzeti ile öne çıkar. "Bursa'nın (Bartın'ın) kestanesi, okka çeker beş tanesi" sözü meşhurdur. Kestane satıcıları fiyatlamayı ekseriyetle büyüklüğe göre yaparlar, lakin iri olanların pişmesinin daha uzun sürdüğü dikkate alınmalıdır. Zonguldak’ın Ereğli ilçesinden başlayıp ve Sinop civarına kadar devam eden sahil şeridinde yetişen küçük meyveli, ince kabuklu, kabuğundan çabuk ayrılan, lezzeti farklı ve rengi parlak kestane “kuzu kestanesi” olarak bilinmektedir. Abana, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Doğanyurt ve İnebolu gibi Kastamonu'nun sahil ilçelerinin dağlarında ve Sinop'un Erfelek ilçesinde yetişen kuzu kestaneler büyük ilgi görür. Kuzu kestanelerle alakalı dikkat edilecek en mühim mevzu satın alırken taze olmalarına hususi bir ihtimam gösterilmesi gereğidir. Neden? Çünkü bu kestanenin lezzetini sadece biz insanlar keşfetmiş değiliz. Kuzu kestanesi nasıl pişirilir? Yukarıdaki usuller tatbik edilebilir. Kütahya Simav kestanesi de meşhurdur. Kestane mevsimi iklime ve çeşide bağlı olarak değişir. Erkenci kestane çeşitlerinin hasadı eylülde başlarken diğer çeşitler umumiyetle ekim ve kasım ayında hasat edilir. Kara Aşılama Kestane Meyve Özellikleri: Bursa ve İzmir bölgesinde yetiştirilir. Orta irilikte meyveleri olup, meyve kalitesi ve tadı harikadır. Pişirmek için ideal bir türdür. Sarı Aşılama: Meyveleri orta iri ve iri, genişçe ve oval biçimdedir. Meyve kabuğu ince ve parlak kahverengi iken, meyve eti krem renginde, kalitesi yüksek bir türdür. Sofralık tüketime ve kestane şekerlemesi sanayinde kestane hamuru yapımına uygundur. Meyveleri orta iri-iri büyüklükte, genişçe ve oval şekillidir. Bursaya aittir. Hatta bu sebeple En meşhur kestane nerenin? diye sorulduğunda Aydın, İzmir, Kastamonu vilayetleri yerine Bursa cevabını almak da mümkündür.
- Kestanenin kıymetli bir hususiyeti de tabiatta suni gübre ve zirai ilaç kullanılmadan yetişiyor olmasıdır.
- Kestanenin Faydaları Nelerdir? Kestanenin faydaları ve zararları nelerdir? Kestane diyet lifleri, nişasta, B6 ve C vitaminleri, manganez ve bakır mineralleri açısından zengindir. Çok az yağ ihtiva eder. Diyet lifleri sindirim sistemi sağlığına olumlu katkı sağlarken kan kolesterol seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olması umulur. Yenildiğinde doygunluk sağlamak suretiyle kilo kontrolünü desteklemesi beklenir. Yavaş sindirildiğinden kan şekerinin ani dalgalanmasını önlemek suretiyle diyabet riskini azaltacağı varsayılır. Yüksek ateşi düşürmeye yardımcı olduğu hücrelerin erken yaşlanmasını engellediği, sakinleştirici özelliği ile stres ve depresyona karşı faydalı olduğu, vücudu zehirlerden temizlediği, mide hastalıklarını hafiflettiği, beyin hücrelerini tazeleyerek unutkanlığı ve Alzheimer hastalığını önlediği, kolesterolü ve kan basıncını düzenlediği, kalbi olası hastalıklara karşı koruduğu, koroner arter rahatsızlığına iyi geldiği, felç ve kanser riskini azaltırken selenyum sebebiyle prostat kanseri ile mücadeleye yardım ettiği, kırmızı kan hücrelerini arttırıp anemiyi önlediği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, afrodizyak olduğu, enerji verip halsizlik ve yorgunluğu alırken tok tutması sayesinde sık yemek yemeyi engellediği, güçlü bir antioksidan olduğu, kas, kemik ve dişleri güçlendirdiği, lineoleik asitçe zengin olmasıyla birçok hastalığın önlenmesine katkı sunduğu ifade edilir.
- Kestanenin Zararları Nelerdir? Kestane kalori kilo aldırır mı? Günde kaç tane kestane yenmeli? Közde kestane kaç kalori? Haşlanmış kestane kaç kalori? Kestane yemek kilo aldırır mı? Hassas bünyeye sahip ve diğer kuruyemişlere karşı alerjisi olan bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar görülebilir. Kestane kabızlığa iyi gelir mi? Aşırı kestane tüketimi hazımsızlık, şişkinlik ve ishale yol açarken ölçüsüz tüketimi halinde yüksek nişasta içeriği sebebiyle kilo alımına sebep olabilir. Kestanenin 100 gramı yaklaşık 170-180 kalori civarında olup yaklaşık 40 gram karbonhidrat ihtiva ediyor. Haşlandığında yüz gramındaki enerji miktarı %25 azalırken, kavrulduğunda %25 artmaktadır. "Günde kaç tane kestane yenmeli?" sualinin cevabı kestaneye, kişinin bünye ve kilosuna göre değişecektir. Kalori kontrolü yapanlar telafi için diğer bir gıda alımında azaltmaya gidebilirler. Zengin lif içerdiği için ishal durumunda aşırı tüketilmemelidir. Fabrikada hepsi aynı büyüklükte imal edilmediğine göre "Bir adet kestane kaç kalori? 1 tane kestane şekeri kaç kalori?" diye sual etmenin manası yok. Kestane şeker hastasına zararlı mı? Ölçülü tüketilmesi halinde şeker hastalarına bile fayda sağlayabilir. Bununla beraber şeker ve tansiyon sorunu olan hastalar fazla tüketmemelidirler. Kan inceltici ilaçlar kullanan hastalar doktorlarına danışmalılar. Kestane cinsel gücü artırır mı? Afrodizyak tesirinin varlığına dair inanış bulunmaktadır.
- Şekerli Kestane Haşlama Kestaneleri iyice yıkanıp, tencereye konulur. Üzerine tuz ve şeker eklenip, kaynar su dökerek, yirmi dakika haşlamaya bırakılır. Kestanelerin kabukları kenarlardan ayrılmaya başladığında haşlanmış olur. Kestane haşlamaya tuz ve şeker ilavesinin sebebi daha lezzetli olmasıdır.
- Evde Kestane Şekeri Nasıl Yapılır? Kestane şekeri ne işe yarar? EVDE KESTANE🌰 ŞEKERİ YAPIMI (Bursa) ve ÇİKOLATALI KESTANE🌰 ŞEKERİ (Bursa) yazıları yardımcı olabilir.
- Kestane ile neler yapılabilir? Kestane şekeri ve çikolatalı kestane şekeri dışında KESNAŞ (KESTANELİ SÜTLÜ TATLI🌰; Kastamonu, Çatalzeytin), ÇİKOLATALI CEVİZLİ KESTANELİ İKRAMLIK TOPLAR (KARYOKA)🌰, KESTANELİ TOPLAR🌰, KESTANELİ PİLAV TARİFİ🌰🍚, CEVİZLİ KESTANELİ🌰 KEK
- Kestane Bilmeceleri, "Kestane kebap yemesi sevap...” Bu mübalağalı deyişin sebebi kestane lezzetinin çok sevilmesi olabilir. İşte kestane bilmeceleri: 1) Ben ne idim ne idim, samur kürklü bey idim / Felek beni şaşırttı, mangallara düşürttü / Kızgın külde pişirtti. 2) Beni daldan düşürdüler / kor ateş de pişirdiler / yemesi sevap dediler / dar sokaktan geçirdiler. 3) Dışı kazan karası, içi peynir parası (içi yoğurt mayası) 4) Dal ucunda kirpi / içinde kara kedi. 5) O yanı kaya, bu yanı kaya, içinde sarı maya (içinde durur bir peynir maya).
CEVİZLİ KESTANELİ🌰 KEK, KESTANELİ🌰 PİLAV🍚TARİFİ, KESTANELİ🌰 TOPLAR, ÇİKOLATALI CEVİZLİ KESTANELİ🌰 İKRAMLIK TOPLAR (KARYOKA), KESNAŞ (KESTANELİ🌰 SÜTLÜ TATLI; Kastamonu, Çatalzeytin) da ilginizi çekebilir.