mikrofon

🐟BALIK MEVSİMİ GELDİ

Balık ve Sağlıklı Beslenme

Diğer et ürünleri arasında balığın hususi bir yeri var. Sadece lezzet tercihi açısından değil, besin değeri yönünden de farklı… Uzmanlar sağlık bakımından da balık etinin diğerlerine üstün olduğunu söylüyorlar. İçerdiği protein, mineraller ve vitaminlerin değeri yanında daha öne çıkartılabilecek diğer bir özelliği de kültür balıkçılığı bir tarafa bırakılırsa üretimine insan müdahalesinin sınırlı olması… Umumiyetle bu tür besinler farazi olarak daha sağlıklı kabul edilebilir. Şehir hayatında kısıtlı seçeneklere sahip tüketici kitlesine serbest rekabet piyasası düzeninde daha düşük maliyetli ürün sunabilme kaygısı bazı üreticileri iş ahlakının sınırlarına sürüklüyor olabilir. Ancak bu oldukça kapsamlı ve derin bir konu… Diğer taraftan hususiyetle dip balıklarında ağır metal birikimi olabileceği ve kızartmalarda ölçülü olunması gerektiği konularında uyarılar var.

MANGALDA TRS IZGARA

Taze Balık Nasıl Olur? Taze balık nasıl anlaşılır?

Aslında balığı balık yapan tazeliğidir. Peki, kendimiz tutmadıysak, tezgahtaki balığın tazeliği nasıl anlaşılır? Kokma durumuna gelmeden balığın notu verilebilir mi? Sürekli ıslatılmaktan gelmiyorsa canlı ve parlak görünüm çok defa yeterlidir. Ancak tazeliğin de seviyeleri var. Gözler ışıklı ve çökmemiş mi, kuyruk ve yüzgeçler dik, solungaçlar ıslak ve pembe-kırmızı, deri parlak, sert ve gergin mi, dokununca iz kalıyor mu, pullar ele geliyor mu? Gözler mat, buğulu veya dumanlıysa ve bombeliğini kaybettiyse; kuyruğu, eti ve karnı yumuşaksa; elde tutulunca bükülüyorsa; suda batmıyorsa; pulları kolayca dökülüyorsa (azı normaldir); solungaçlar beyaza yakınsa uzak durmakta fayda var. İşin doğrusu, yumuşaklık ve dokununca hemen eski haline dönme testi hele de pul testi çok defa mümkün olmayabilir. En iyisi güvendiğiniz balıkçıdan almanız.

Hangi ayda hangi balık lezzetlidir ve yenilmelidir?

Büyüklük ve yağlanma seviyeleri yanında hangi denize yakın olunduğu da belirleyici olabilir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık müdürlüklerince hazırlanmış balık takvimi balıkçıların dahi adını ilk defa duyacağı balıkları kapsıyor. Kolyozu uskumrudan, tekiri barbundan ayıramazken o liste çoğumuzu aşıyor olabilir. Bununla beraber avlanma aylarında semt pazarlarında ve balıkçılarında daha çok rastlanabilecek balıkların takvimi özetle şu şekildedir:

Eylül ayında istavrit, kolyoz, kırlangıç, palamut, sardalye tavsiye edilir. Ekim ayında istavrit, palamut, barbun, tekir, levrek, sardalye, izmarit, torik, mercan öne çıkarken, Kasım ayında torik, uskumru, pisi balıkları tercih edilebilir. Aralık ayında hamsi, palamut, lüfer, uskumru, torik, tekir, istavrit, barbun, levrek, sardalye, izmarit daha iyi olabilir. Ocakta hamsi ve kefal yanında palamut, lüfer, istavrit, uskumru, çinakop, kofana ve mezgit seçenekler arasındadır. Şubat ayında kalkan, tekir, kefal yenebilir. Martta kalkan, levrek, kefal, gümüş, tekir balıkları lezzet arayanların hedefinde olabilir.

Avlanma yasağı dönemi dikkate alınırsa; nisan ayında kalkan, mercan, levrek, gümüş, kefal, mezgit, tekir, barbun balıkları; mayıs ayında dil, tekir, barbun, levrek, kefal; haziran ayında barbun, tekir, levrek ve mercan, temmuz ayında sardalye, istavrit, kolyoz, uskumru, barbun, tekir; ağustos ayında çingene palamudu, sardalye, izmarit, kolyoz, kılıç balıkları tercih edilebilir.

Şimdi bu listeyi kimsenin ne takip etme ne de ezberleme zarureti var. Aslında tarla bitkileri ve meyvelerde olduğu gibi bir ürün ne zaman bol ve ucuzsa o zaman yenmelidir. Çünkü umumiyetle bir ürünün sağlıklı ve lezzetli olma olasılığı ancak o zaman yüksektir.

Izgarada, tavada, mangalda, kağıtta, fırında, buğuda, pilakisi, sebzelisi ile balık sevenlere seçenek çok… Bize düşen, uzmanlara ve balıkçıların emeğine saygı göstererek bu nimetten nasıl daha iyi ve daha kolay bir şekilde yararlanırız sorusuna cevap bulabilmek… Kolaylezzet olarak BALIK YEMEĞİ TARİFLERİ grubunda barbun, çinekop, hamsi, palamut, çipura, levrek, somon, istavrit, mezgit, sardalye, uskumru, kolyoz, zargana ve tirsi balıkları için buğulama, kızartma, tava, fırın, mangal gibi usûllerle hazırlama tariflerini sunmaktayız.

YukarıYukarı