KOLAY KURU MEYVELİ KEK
Güzel kuru meyveli kek nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir? Kolay kuru meyveli kek yapımının resimli, güvenilir tarifi burada!
Fırında Kuru Meyveli Kek Malzemeleri
Üç adet yumurta
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
Bir paket kabartma tozu
Bir paket vanilya
Bir adet olgun muz
Beş - altı adet gün kurusu kayısı
Dört - beş adet kuru incir
Bir çay bardağı kuru üzüm
Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz
İki - üç su bardağı un
Güzel Kuru Meyveli Kek Tarifi
- Yumurta ve şeker beyazlaşıncaya kadar çırpılır. Sıvı yağ ve süt ilave edilerek karıştırılır.
- İki bardak un, vanilya ve kabartma tozu ile birlikte elenerek karıştırılır.
- Kayısı ve incirler küçük küpler halinde doğranır. Geniş cam bir kasenin içine alınır. Üzüm ve cevizler de eklenerek üzerlerine iki yemek kaşığı un dökülür ve karıştırılır. Kuru malzemelerin unla kaplanması sağlanır.
- Kuru meyveli karışım bu haliyle kek hamurunun üzerine eklenir. Muz çatalla ezilerek ilave edilir.
- Bütün malzeme bir spatula ile karıştırılarak yağlanmış kek kalıbına dökülür. Kek hamurunu kalıba döktükten sonra, kalıbın dibini tezgâha birkaç kez vurulursa, hamurun içinde hava kabarcığı kalmaması sağlanmış olur.
- Üzerine bir – iki yemek kaşığı iri parçalar halindeki cevizler serpiştirilir.
- Kuru Meyveli Kek önceden ısıtılmış 170 - 180 derecedeki fırında pişirilir.
Fırında Kuru Meyveli Kek Püf Noktaları
Meyveli kekin içindeki meyve parçalarının dibe çökmesine mani olmak üzere hamura bir miktar mısır unu ilave edilebilir.
Kek hamuruna eklenecek birkaç damla limon suyu, sitrik asit sebebiyle kabartma tozunu harekete geçirerek kekin daha iyi kabarmasını sağlayacaktır.
Meyveli kek yapılırken, meyveleri hamura ilave edilmeden evvel toz şekere bulanırsa, daha güzel pişerler.
Pişirilen kek kalıptan çıkmıyorsa kalıbın altına ıslak bir bez yayıp biraz beklemek faydalı olur. Bu durumda kek kalıbına uçları kalıptan yüksek yağlı kağıt döşeyip kek fırından çıkınca uçlarından tutup kalıptan çıkarma tekniğine gerek kalmayacaktır.
Yorumlar (4)
-
-
Teşekkürler Ece Hanım,
Şeker miktarı isteğe göre arttırılabilir. Ancak özellikle taze ve kuru meyvelerden gelen tat dikkate alındığında ilave şeker konusunda ölçülü olmakta fayda var.
Saygılar.0 Beğen -
-
Kekin güzel kabarması için nelere dikkat edilmeli? Bu tarif içindeki sıvılar süt ve sıvıyağ diğer keklere oranla yarı yarıyadır. Bu yüzden kek hamurunun hacmi daha küçük olabilir. Bu nedenle kullanılan kek kalıbının ölçüsü küçük olmalıdır. İçine konulan meyvelerin fazla olmaması, meyvelerin tam unlanması ve kek hamuruna eşit şekilde dağılması gerekir. Malzemelerin hepsinin oda ısısı seviyesinde olması, taze yumurta ile şekerin mikserde tam özleşme sağlanıncaya kadar çok iyi çırpılması, sıvı malzemelerin katı malzemelerden önce katılması, unun ölçüsü verilmiş olsa bile tamamının birden dökülmeyip azar azar ilave edilmesi, hamurun fazla katı olmaması, un ve taze kabartma tozunun elenerek havalanıp en son konulması ve bu aşamadan sonra kek hamurunun fazla karıştırılmaması, yapılan kek hamurunun kabartma tozu ilavesi ardından fazla bekletilmemesi, kek kalıbının yağlanacaksa arkasından unlanması (altına yağlı kâğıt sermek de yeterlidir), hamurun kalıbın yarısını geçmemesi, içindeki hava kabacıklarının çıkması için fırına konmadan kalıbın tezgâha birkaç vurulması, fırınını önceden ısıtılmış olması ve ilk yirmi dakikada fırının kapağının açılmaması gibi genel kurallara uyulduğu takdirde kabarmayan kek olmayacaktır. Kek kürdan testi (batırılan kürdanın hamur yapışmadan çıkması) ile piştiği anlaşıldıktan sonra fırından çıkarılmalıdır.
Saygılar.0 Beğen
Yorum yapın
Misafir olarak yorum yapın