- LORLU PEYNİRLİ (ÇÖKELEKLİ, MİNZİLİ) YUMURTA🍳 (SÜNDÜRME)
- Murtuğa Tarifi, Nasıl Yapılır? (Van Kahvaltısı)🥚
MANTARLI YUMURTA TARİFİ🍄🍳
Mantarlı yumurta tarifi, nasıl yapılır? Kaşarlı mantarlı omlet nasıl yapılır? “Kahvaltıda mantarlı ne yapabilirim” diyorsanız size çok güzel bir önerimiz var: Kahvaltılık mantarlı yumurta kolaylıkla ve lezzetli bir şekilde hazırlanabilir. Mantarlı yumurta kahvaltı için farklı tarzlarda yapılabilir. Evde değişik ve pratik bir omlet yapma zamanı geldiyse işte nefis soğansız mantarlı yumurta tarifi resimli olarak…
Sade Mantarlı Yumurta Tarifi Malzemeleri
200 gram kültür mantarı
Altı adet yumurta
Bir yemek kaşığı + bir tatlı kaşığı tereyağı
Karabiber
Pul biber
İstenirse bir yemek kaşığı süt ve kaşar rendesi
Mantarlı Yumurtalı Omlet Tarifi
- Mantar nasıl temizlenir? Mantarlar yıkanıp kurulanır. Lâkin aşırı yıkanan mantarların su çekerek lezzetini kaybedebileceği düşünülür ve daha beyaz renkli katmanını ortaya çıkarmak istenirse kabukları soyulur. Bununla beraber titiz ev hanımlarının içinde kalabilecek toprak vesaireye karşı yıkamadan içi rahat etmeyecektir. En ideali kuru iken olabildiğince temizleyip suda bekletmeden yıkamak olabilir. Zedesi bulunmayan sapları dâhil çok küçük olmayan ince dilimler halinde doğranır. Mantarların piştikçe ufalacağı dikkate alınmalıdır.
- Tereyağı, yapışmaz yüzeyli bir tavada eritilir. Mantarlar ilave edilir. Mantarlar saldıkları suyu çekene kadar pişirilir, renkleri dönüp yumuşarlar.
- Ayrı bir kâsede yumurtalar çırpılır. Üzerine tuz, karabiber ve pul biber eklenerek karıştırılır. Çırpılmış yumurtaya ilave edilebilecek farklı baharat tercihleri arasında kekik, nane, maydanoz bulunabilir. Bu karışım tavadaki mantarların üzerine dikkatlice dökülür. İstenirse yumurtalı karışıma bir miktar kaşar rendesi ve bir yemek kaşığı süt ilave edilebilir. Eski kaşar kullanılacaksa tuz kullanımında ölçüyü azaltmak gerekebilir. Tuz yerine zeytin dilimleri kullanımı da diğer bir usuldür.
- Tavanın ağzı kapatılarak önce orta ateşte sonra kısık ateşte omlet pişirilir. Kapağın kapalı olması daha puf ve kabarık bir omlet elde edilmesine yardımcı olur.
- Omleti kenarlarından kaldırarak üst tarafla kalan henüz pişmemiş sıvı karışım alt tarafa akıtılır. Bir tarafı pişen omletin bir spatula yardımıyla diğer tarafı da çevrilir. Spatula yoksa üzerine düz bir tabak kapatarak da ters çevrilebilir.
- Bu aşamada arzu edilirse bir tatlı kaşığı tereyağı ilave edilir.
- Aşırı kurumadan iki tarafı iyice kızaran Mantarlı Yumurta sıcak olarak istenirse üzeri ince kıyılmış dereotu, maydanoz gibi yeşilliklerle, dilimlenmiş çeri domateslerle süslenerek servis edilir. Kaşarlı mantarlı yumurta için omletin üzerine kaşar peynirinin son aşamada erimek üzere ilavesi ile katlanarak sunumu usulü de vardır.
Mantarlı Yumurta Yapımı ile Alakalı Diğer Hususlar ve Kahvaltıya Yumurtalı Mantar Püf Noktaları
- Mantarla yapılacak kahvaltılıklar çok çeşitlidir. Biber veya yeşil kırmızı sarı renkli biber çeşitleri ilavesiyle mantarlı biberli omlet, peynir eklenmesiyle mantarlı peynirli omlet, domates katkısıyla mantarlı domatesli omlet, mantarlı domatesli yumurta, soğan, pırasa, patates, ıspanak gibi değişik sebzelerle mantarlı sebzeli omlet, kıyma, pastırma, salam, sosis, sucuk, kavurma ilavesiyle etli mantarlı omlet, kaşar rendesi öncesi bir tabaka konserve mısır taneleri ilavesiyle mısırlı mantarlı omlet yapılabilir.
- Diğer bir usulde baharatlı çırpılmış yumurta bir miktar pişirilir, üzerine kavrulmuş sivri biberli, kekikli mantar dilimleri kaşar peyniri ve yeşillikler konularak kısık ateşte ağzı kapalı olarak ocakta tutulur.
- Kahvaltı dışında beş çayı yanında veya hızla hazırlamak istenilen öğlen ve akşam yemekleri için de mantarlı kaşarlı yumurta yapılabilir.
- Mantarlı salçalı yumurta Mantarlar yukarıdaki gibi hazırlanıp doğranır. Bir adet orta boy kuru soğan doğranıp biraz piştikten sonra yarım yemek kaşığı salça ilave edilir. Daha sonra bir çay kaşığı pul biber ve doğranan mantarlar eklenir. Mantarlar suyunu çekene kadar pişer, diri kalırsa biraz su ilave edilir. Bu esnada üç yumurta bir kasede tuzla birlikte çırpılır. Mantarlar suyunu çekmişse yumurta ilave edilir. Tercih edilen pişme seviyesine göre ocakta tutulur. Ocağı kapatmadan önce rendelenmiş kaşar peyniri eklenip eriyene kadar karıştırılır. Sunulurken üzerine maydanoz ve karabiber serpilir.
- Mantarlı yumurta kültür mantarı ile yapıldığı gibi diğer bazı mantar türleri ile de yapılabilir. Kestane mantarlı yumurta, istiridye mantarlı yumurta tarifleri de benzer şekilde düşünülebilir.
- Mantarların tazeliği: Taze kültür mantarı genel görünüşü kararmamış, sulanmamış, pörsümemiş ve yumuşamamış olması ile belirgindir. Bastırıldığında içine çökmeyen, beyaz renkli ve diri mantarları tercih etmek gereklidir. İç kısmı sert, dolgun ve sap kısmı kararmamış olmasına dikkat edilmelidir.
- Mantarlı yumurta ve D vitamini: Bağışıklık sistemine, ruhi dengeye, beyin ve kemik gelişimine, doğurganlığa, kalp damar sisteminin, akciğer ve kas dokularının sağlığına mühim katkılar sunan D vitamininin günlük diyetle beraber temininde mantarlı yumurtanın faydası olabileceği iddiası tartışmalıdır. Yenmeden bir saat kadar evvel güneş ışığına maruz bırakılan mantarda D vitamini miktarının arttığı söylenmektedir. Yumurtanın sarısında ve içine ilave edilebilecek veya yanında içilebilecek sütte yer alan D vitaminini de dikkate alırsak mantarlı omlet bir D vitamini desteğine dönüşebilir mi? D vitamininin insanda aktif olan tabii formu vitamin D3 (cholecalciferol) olup vücuttaki D vitamini seviyesinin korunmasını sağlamaktadır. Ölçülü bir şekilde güneş ışığına maruz kalınması D vitamini eksikliği giderilmesinde gıda dışı bir çaredir. Mantar yemekte bu manada hiçbir problem bulunmamaktadır. Sadece mantarda oluşanın Vitamin D2 olduğu ve D vitamini yetersizliğinde mantarlı beslenmeye güvenilmemesi gerektiği yolunda ikazlar yapılmaktadır. Kaynak
- Mantarlı Yumurta Kalori, Yumurtalı Mantar Kalori Mantarlı Omletin 100 gramında 104 kcal kalori, ayrıca 130 gramlık bir orta porsiyonunda 136 kalori bulunmaktadır.