Sağlıklı Beslenme kategorisinde tarafından
"Kuruyemişçilerde satılan kabukları beyaz tertemiz incirden uzak durulması gerekiyor. Herhangi bir ilaç kullanmadan incirin bu derece beyaz veya açık krem renginde kalması mümkün değildir. Peroksite (H2O2 bir çeşit çamaşır suyu) bandırma işlemi yapan işçilerin sıkça sağlık sorunu yaşadığını, zehirlenme vakalarının görüldüğü, solunum güçlüğü çektikleri bilinmektedir.  Kuru incirdeki küf de olabilir. Küf nemli ve sıcak ortamlarda üreyebilen, mantar sınıfına ait olan bir mikroorganizmadır. Üremelerindeki en önemli etken ise sudur. Ortamın nemi ve sıcaklığı arttıkça küf gelişimi artmaktadır. Asıl problem ise küflerin oluşturduğu Mikotoksinlerlerdedir ve sağlığına ciddi zararları bulunmakta hatta ölüme de neden oldukları bilinmektedir."

Kuru gıdalarda sağlığa uygunluk denetiminin yapıldığına dair haber okudunuz mu?

Cevabınız

Görüntülenecek adınız (isteğe bağlı):
Gizlilik: E-posta adresiniz yalnızca bu bildirimlerin gönderilmesi için kullanılacak.

6 Cevaplar

tarafından

Medyanın gündemine girecek seviyede bir denetim olmadığına göre yok sayılabilir. 

Çünkü denetim yapılırsa ya rezalet denecek seviyede durumlar ortaya çıkacaktır veya denetim standartlarının çok düşük olmasından dolayı "her şey mükemmel" raporu verilecektir.

tarafından

Halkın sağlıklı gıdaya ulaşımı ve sahtekarlığa bakışla ilgili olarak 17 Kas 2022 tarihli bir haber:

Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel arıcılıkta sahte bal ve TAHAP isimli derneğin arıcıları dolandırması konularının araştırılması için verdiği önerge mecliste görüşüldü.  Önerge, AKP ve MHP oyları ile reddedildi.

tarafından

Gıda sahtekarlığının serbestçe ve ceza korkusu olmadan yapılabilmesi, hırsızların korunmasını güvence altına alınması için anlayış, ahlaki seviye ve hayata bakış olarak bu kitleye yakın olmayı gerektirir. Neticede tohumuna para vermediğin vatandaştan bol bol var değil mi? Ama boş hamaset kabarmalarıyla uzaklaşılan Avrupa Birliğinde yaşayanların canı çok daha değerli:

"Avrupa Birliği (AB) Komisyonu içinde taklit ve sahte mallarla mücadelede bağımsız bir soruşturma kurumu olarak çalışan OLAF, Türkiye’den gelen balların önemli bir kısmının hileli olduğu uyarısında bulunurken, araştırmaya göre Türkiye’den gelen 15 numune içinde 14’ünün kuralara uygun olmadığı tespit edildi."

https://tr.euronews.com/2023/03/24/ab-turkiyeden-gelen-ballarin-onemli-bir-bolumu-hileli

tarafından

24 Mart 2023 tarihli habere göre olması gerektiği tarihten on yıllar sonra doğru bir karar alınabilmiş:

Nar ekşisi izlenimi veren narlı sosların piyasaya arzı yasaklandı Nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi isimlerle nar ekşisi benzeri ürünler yurt içinde piyasaya arz edilemeyecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, nar ekşisine, nar, nar suyu, nar suyu konsantresi ve su dışında başka bir gıda bileşeni eklenemeyecek. Nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi isimlerle nar ekşisi benzeri ürünler yurt içinde piyasaya arz edilemeyecek. Bu kapsamda yurt içinde piyasaya arzına izin verilmeyen ürünler, 30 Haziran 2024'ten sonra piyasada bulundurulamayacak.

https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/nar-eksisi-izlenimi-veren-narli-soslarin-piyasaya-arzi-yasaklandi/2854394

Ama limon suyu için bir şey yapılmamış:

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, geçtiğimiz günlerde Nar ekşisi üretimiyle ilgili Gıda Kodeksi’nde yapılan yeni düzenlemeyi hatırlatarak benzer düzenlemenin limon suyu üretimi için yapılması gerektiğini kaydetti.

“Piyasada “limon sosu” ve benzeri isimlerle sitrik asitten üretilen, gerçek ve doğal limon suyuna ikame kullanılan benzeri sıvılar tüketiciyi yanıltmakta ve vatandaşlarımızın sağlığını tehdit etmektedir. Ülkemizde bolca ve kaliteli yetişen limonlarımız varken, bu ürünlerin üretiminde doğal limon yerine kimyasal içerikli ürünlerin kullanılması son derece endişelendirici ve üzücüdür.

tarafından
Halkın sağlığı ve  sermayedarın korunması arasında bir tercih yapılacaksa finansman gücü olan mı tercih edilir?

Tarım Bakanlığı tağşiş listesini neden yayınlamıyor? Kimler korunuyor? Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, hileli gıda üretimi yapan firmalara göz açtırmayacaklarını belirtirken, Bakanlığı döneminde taklit ve tağşiş listesini yayınlamaması dikkat çekiyor.

https://www.milligazete.com.tr/haber/14807812/tarim-bakanligi-tagsis-listesini-neden-yayinlamiyor-kimler-korunuyor

Edit: Taraf Belli
Pide lahmacun ve böreğe her türlü hayvan eti karıştırılacak. Hem de bakanlık emriyle. Tarım ve Orman Bakanlığından 81 İl Müdürlüğüne gönderilen resmi yazıda toplumun sağlığını hiçe sayacak şok edici bir karar alındı. 81 il’e gönderilen yazıda lahmacun ve pide gibi gıdaların harçlarından numune alınmaması belirtildi.

Tarım ve Orman İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş’ta ilgili resmi yazıya tepkisini dile getirerek, “Bundan böyle pide, lahmacun, börek ve benzeri ürünleri üretenlerin iç harç olarak kullandıkları malzemeye domuz ve tek tırnaklı hayvan eti dışında her türlü hayvan etinin ve sakatatlarının karıştırılması söz konusu emir ile güvence altına alındı” açıklamasını yaptı. Yapılan açıklamada: “Yani bu emre göre lahmacun, pide, börek vb. ürünler üretiyorsanız iç harcınıza tavuk, kedi, köpek, sakatat, kelle vb. her türlü eti karıştırabileceksiniz” denildi.

Tarım ve Orman İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş’ta ilgili resmi yazıya tepkisini dile getirerek, “Bundan böyle pide, lahmacun, börek ve benzeri ürünleri üretenlerin iç harç olarak kullandıkları malzemeye domuz ve tek tırnaklı hayvan eti dışında her türlü hayvan etinin ve sakatatlarının karıştırılması söz konusu emir ile güvence altına alındı” açıklamasını yaptı. Yapılan açıklamada: “Yani bu emre göre lahmacun, pide, börek vb. ürünler üretiyorsanız iç harcınıza tavuk, kedi, köpek, sakatat, kelle vb. her türlü eti karıştırabileceksiniz” denildi.

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/pide-lahmacun-ve-borege-her-turlu-hayvan-eti-karistirilacak-hem-de-bakanlik-emriyle-679848h.htm

Halka Reva Gördüğünüzün Bir Beterini Yaşayın!
tarafından
İnsana neden değer verilmiyor? İnsanlar, değer görme isteği yerine hayvan sürüsü muamelemesini tercih ettiğini mi gösteriyor?
tarafından

Bol maaşlı ve sadece maaşını almakla görevli olanların, sistemi ve ilgilileri yönetmek ve denetlemekle görevlilerin, siyasetçilerin yeni bir utancı daha ihracat yapılan ülke "devlet"lerinden birinden duyuldu. Çünkü oradaki insanların canları o devletler için değerli...

Tayvan gönderilen yumurtalarda insan sağlığına aykırı" nitrofuran" maddesi tespit etti. Bakanlık ilgililer hakkında işlem yapacakmış. Onu da yap bari.. Ama asıl mesele o değil...

Sen şimdiye kadar bu maddenin varlığını iç piyasaya satılan ürünlerde bir kere olsun araştırıp buldun mu? Vatandaşın canının bir değeri var mı? Değerli olan şey hiçbir iş yapmadan maaş alma lüksü mü?

https://www.ntv.com.tr/ntvpara/bakanliktan-tayvana-ihrac-edilen-yumurtalarla-ilgili-inceleme,kE4B0R41hku09vaxgqSTXw

tarafından
https://www.sozcu.com.tr/muhalefet-partilerinin-onerileri-yine-kabul-edilmedi-p23024

TBMM Genel Kurulu'nda Saadet Partisinin "yasaklı ve yasaklı olmayan pestisitlerin bazılarının yaş kuru meyve ve sebzelerde görülmesi" grup önerisi görüşüldü. Partisinin grup önerisi üzerine konuşan Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, pestisitlerin insan sağlığını ilgilendiren bir konu olduğunu, bu nedenle iktidarın önerilerine destek vermesi gerektiğini söyledi. Çalışkan, gıda sektöründe çok sayıda tarımsal ilacın kullanıldığını, bunların birçoğunun insan sağlığını tehlikeye attığını kaydetti.  Gıda ürünlerinde kullanılan pestisitlerin stres, uykusuzluk ve nesil bozukluğu gibi sorunlara neden olduğuna işaret eden Çalışkan, "Gelecek nesillerin sağlığı, sağlam gıdalardan geçer. Sofrada zehir değil, sağlıklı gıda tüketmek bütün vatandaşların hakkıdır." dedi.

TBMM Genel Kurulunda grup önerisi kabul edilmedi.

Doğrudan veya dolaylı suç ortağı değilsen neden araştırılmasına engel oluyorsun? Sana ne? Devleti devlet yapan şeylerin başında denetim gelir. Vergiyi denetliyorsan vergi vereni zehirlemeye çalışanı da denetlemek zorundasın. "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" sözünü hiç mi duymadın? "Halk zehirlensin ama sermayedar zenginleşsin" diyebilen milletvekilinin aldığı maaş kan olur çıkar.
...