mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Antep Usulü Etli Kuru Patlıcan Biber Dolması Tarifi🍆

Etli patlıcan ve biber kurusu dolması nasıl yapılır? Antep usulü etsiz kuru dolma kadar Antep usulü kıymalı kuru patlıcan dolması da meşhurdur. "Kuru biber patlıcan dolması yapımı nasıldır?" diyenlere Antep usulü etli kuru dolma tarifi...

ETLİ-KURU-PATLICAN-VE-BİBER-DOLMASI

Etli Kuru Patlıcan ve Biber Dolması Tarifi Malzemeleri - Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi Etli Tarzı İçindekiler

On beş adet kuru patlıcan

On beş adet kuru dolma biberi

Yarım kg orta yağlı kıyma

Bir küçük çay bardağı pirinç

İki adet büyük kuru soğan

Beş diş sarımsak

Sıvı yağ

Maydanoz

Nar ekşisi

Bir çay kaşığı karabiber

Bir çay kaşığı kırmızı toz biber

Tuz

İki yemek kaşığı Antep salçası (domates+acı biber+tatlı biber)

ETLİ-KURU-PATLICAN-VE-BİBER-DOLMASI

Kıymalı Kuru Patlıcan ve Biber Dolması Tarifi - Kuru Karışık Dolma Tarifi - Kuru Patlıcan Dolması - Etli Kuru Dolma Antep Usulü Kuru Patlıcan Biber Dolması Nasıl Yapılıyor? - Etli Kuru-dolma Tarifi - Kuru Patlıcan Biber-Dolması - Kıymalı Kuru Dolma Tarifi

  1. Kuru patlıcan nasıl yumuşatılır? Kuru patlıcan ne kadar haşlanır? Kuru sebzelerin ipini çıkarılıp, patlıcan ve biberler kaynamakta olan suyun içine atılır. Yedi - sekiz dakika hafif yumuşayıncaya kadar ocakta tutulur. Patlıcanlar ne çok sert, ne çok yumuşak olmalı... Kaynama işi bitince sebzeler soğuk sudan geçirip, süzdürülür ve soğumaya bırakılır.
  2. Etli kuru dolma içi nasıl hazırlanır Antep Usulü? Soğan ve sarımsakları ince ince doğranır. Tuzla biraz öldürülür.
  3. Yıkanan pirinçler ilave edilir. Kıyma eklenir.
  4. İyice yıkanan maydanoz incecik kıyılarak konulur.
  5. Salça ve baharat eklendikten sonra iç harç el ile yoğrulur.
  6. Patlıcan ve biberlerin içi bu harç ile doldurulur. Dışarı taşmaması veya patlamamaları için fazla doldurulmamalıdır. Patlıcanların ağız kısımları birbirine bakacak şekilde tercihen yayvan bir tepsiye yerleştirilir. Aralara da biberler konulur.
  7. Kuru dolmanın sosu nasıl yapılır? Salça ılık suyla açılarak patlıcan ve biberlerin üzerine dökülür.
  8. Sıvı yağ ilave edilerek pişirilir. Gerekirse kaynamış su ilavesi yapılır. Kuru Dolma kaç dakika pişirilir? Kaynadıktan sonra orta ateşte yarım saat, daha iyisi kısık ateşte 50 dakika pişirilir.
  9. Patlıcan ve biberler yumuşayınca, pirinçler uzayınca Antep usulü kuru patlıcan dolması’nın altı kapatılır.

"Kıymalı Kuru Patlıcan Biber-Dolması Tarifi, Antep Usulü Kuru Dolma Nasıl Pişirilir?" ile Alakalı Diğer Hususlar ve "En Lezzetli Antep Usulü Etli Kuru Dolma Nasıl Yapılır? Antep Usulü Kuru Biber Dolması" Püf Noktaları

  1. Antep Usulü Kuru-Dolma Sosu Hazırlamada Farklı Usul Bir tavaya zeytin yağını, yarım kaşığı Antep Salçası konup üç dakika kavrulur. İçine birer çay kaşığı sumak ekşisi ve tuz ile bir litre sıcak suyu eklenerek karıştırılıp, kaynatılır.
  2. Kuru Dolma Hangi Yöreye Ait? Bilhassa Güneydoğu Anadolu yöresinde çok meşhur lezzetlerden biridir. Gaziantep, Adana, Hatay gibi yörelerin adı öne çıksa da 2021 Ekim ayı itibariyle sadece Diyarbakır Kuru Dolması coğrafi tescil işareti almıştır.
  3. Antep Usulü Ekşili Kuru Dolma Nasıl Yapılır? Antep Usulü Kuru Dolma Sumaklı Kuru Dolma, Ekşili Kuru Dolma Tarifi Bir çay bardağı tane sumak üzerine üç çay bardağı ılık su dökülüp karıştırılır. İki üç saat ara ara karıştırılarak ekşiliğini vermesi için bekletilir. Suda bekleyen tane sumak süzgecin üzerine konmuş bir beze dökülür. Süzülen sumak suyuna bez de sıkılır. Pişecek dolmalara bir çay kaşığı su ve sumak suyu dökülür. Az gelirse dolmaların üzerine gelecek şekilde sıcak su eklenir. Bir tabak kapatılarak dolamalar pişirilmeye başlanır… Antep usulü kuru dolma içinde iki yemek kaşığı hakiki nar ekşisi veya iki yemek kaşığı sumak sosunda da bir yemek kaşığı nar ekşisi kullanarak elde edilebilir. Veya iç harca bir yemek kaşığı toz sumak konulur. Daha da fazla ekşilik için dolma içi ve suyuna limon tuzu, limon suyu konulduğu da olur.
  4. Antep Usulü Zeytinyağlı Dolma, Zeytinyağlı Kuru Patlıcan ve Biber Dolması Nasıl Yapılır? Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma Nasıl Yapılır Zeytinyağlı? Kuru Dolma Tarifi Etsiz Antep usulü kuru dolma zeytinyağlı olacaksa ZEYTİNYAĞLI KURU PATLICAN🍆 ve BİBER DOLMASI yazısında Antep Usulü kuru dolma etsiz tarzına bakılabilir. Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma tarifi Zeytinyağlı kuru dolma içi nasıl hazırlanır?, Ekşili zeytinyağlı kuru dolma tarifi kıymasız nasıl yapılır? ve zeytinyağlı kuru patlıcan dolması kalorisi gibi hususlar açıklanmaktadır.
  5. Kurutulmuş Patlıcan Dolması Kıymalı Tarzında Kıyma ve İç Harç: Antepte bu dolma bıçak kıymasından yapılır. Ayrıca iç harcını akşamdan hazırlanıp gece boyunca buzdolabında bekletilirse yağını ve baharatların çekerek daha da lezzetli olur.
  6. Antep Usulü Ekşili Dolma Yanına Ne Gider? 🥣KOLAY YAYLA ÇORBASI🍲 veya 🥣AYRAN AŞI ÇORBASI (Erzurum)🍲, MANTARLI ET SOTE🍄🍖, YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI🥗
  7. Adana Usulü Kuru Dolma Gaziantep usulüne benzer. Etli, haşlanmış nohutlu ve zeytinyağlı yapılabilir. Adana dolma patlıcanı kullanılarak yapılan yemeğin kıymalı olanı yapılınca tencerenin tabanına kuzu pirzola dizme usulü de vardır. Harca en son bir su bardağı haşlanmış nohut eklenir. İç harca tereyağı veya kuyruk yağı katılabilir. Adana Arap usulünde harca soğan katılmaz. Pişmeye yakın üzerine nane atılır. Gaziantep usulünde nane olmaz.
  8. Diyarbakır Kuru Dolması 20.08.2021'de coğrafi mahreç işareti tescil edildi. Karacadağ Pirinci, Karakaş ırkı koyunların bir yaşına gelmiş kuzularının etlerinden elde edilen kıyma, sumak suyu, patlıcan ve biber kurularıyla yapılan dolmadır. Diyarbakır ilinin oruç yemekleri, bayram yemekleri, zeytinyağlılar, etler vb. bölümlerinin yer aldığı 1950 basım tarihli eser bulunmaktadır. Bu yazılı kaynakta Diyarbakır Kuru Dolması da yer alır. Geçmişi eskiye dayanan Diyarbakır Kuru Dolmasının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. İmal Usulü: Diyarbakır Kuru Dolmasının yapımında; Diyarbakır yöresinde yetişen Karakaş ırkı koyunlarının bir yaşına gelmiş kuzu etleri bıçakla kıyma haline getirilerek kullanılır.
    Malzemeler (6 kişilik):  500 g kuzu bıçak kıyması  2 su bardağı Karacadağ Pirinci  20 adet kurutulmuş biber  20 adet kurutulmuş patlıcan  2 orta boy kuru soğan  1 demet (100 g) maydanoz  1 çorba kaşığı biber salçası  1 çorba kaşığı domates salçası  1 su bardağı sıvıyağ  2 çorba kaşığı tereyağı  1 çorba kaşığı kuru reyhan  1 çorba kaşığı pul biber  1 çay kaşığı karabiber  1 su bardağı sumak  1 tatlı kaşığı tuz
    Hazırlanması, pişirilmesi ve servisi:
    Sumaklar demlenmesi için 3 su bardağı su kullanılarak, ılık suda geceden veya sıcak suda iki saat bekletilir.
    Patlıcan kuruları 10 dakika, biber kuruları ise 5 dakika kadar kaynatılarak yumuşatılır. Pişerken dağılmamaları için sıcak sudan çıkarılarak süzülür.
    İç harç malzemelerinden Karacadağ Pirinci yıkanıp süzülür ve bir kaba konur. Üzerine bıçak kıyması, ince doğranmış soğan ve maydanoz eklenip karıştırılır. Daha sonra biber salçası, domates salçası, sıvıyağ, tereyağı, kuru reyhan, pul biber, karabiber ve tuz eklenip baharatların pirince ve kıymaya yedirilmesi için harmanlanarak karıştırılır.
    Yumuşatılan biber ve patlıcan kurularının içine, sebzelerin 2/3’ü dolacak şekilde iç harç konur. Harcın dışarıya taşmaması için bir biber kurusu ve bir patlıcan kurusunun ağzı birleştirilerek yatay şekilde tencereye dizilir.
    Tencereye yatay şekilde yerleştirilen dolmaların üzerine, süzülen sumak suyu ilave edilir. Daha sonra üzerini geçecek kadar su eklenip kısık ateşte ağzı kapalı bir şekilde pişirilir. Diyarbakır Kuru Dolması sıcak olarak tabağa konarak servisi yapılır.
  9. Hatay Usulü Kuru Dolma Antep usulü kıymalı kuru patlıcan dolması usulüne benzer. Doğranmış soğanların yarısı başta, yarısı iç harç piştikten sonra ilave edilir.
  10. Kuru Patlıcan Nasıl Yapılıyor? Kurutulacak patlıcanlar taze, tombul, etli ve düz olmalıdır. Çekirdeksiz bostan patlıcanlar kurutulmaya uygundur. Evvela patlıcanları bol suda iyice yıkanır. Kuruturken kararmaması için sirkeli suda bekletilir. Patlıcan fırında kurutulabildiği gibi güneş gören havadar bir balkon veya terasta da kurutma yapılabilir. Patlıcanları kestikten sonra bir iğne yardımıyla ipe dizilir. Dizerken arada boşluk bırakılmazsa birbirine temas eden yerler nemli kalıp çürüyebilir. Patlıcan güneşte hava sıcaklığına ve çevre şartlarına göre iki – üç haftada kurur. Bu süreyi kısaltmak için fırın kullanılabilir.
  11. Kuru Dolma Bir Gün Önceden Yapılır mı? Kuru Dolma Akşamdan Yapılır mı? Kuru dolma yapılacağı zaman iç harcı bir gece evvel hazırlanabilir. Bu şekilde gece boyu buzdolabında dinlendirilirse yağını ve baharatları ile özleşerek daha da leziz bir hale gelir.
  12. Mardin Usulü Etli Kuru Dolma İki yemek kaşığı tane sumak iki saat evvelden iki buçuk su bardağı suya konup bekletilir. Kuru biber ve patlıcanlar kaynayan suda on - on beş dakika haşlanır. İkişer adet kuru soğan ve domates küçük doğranır. Dolma başına bir tatlı kaşığı hesabıyla yekûnu ayarlanan pirinç yıkanıp süzülür. 300 gram kadar satır kıyması, maydanoz, soğan, domates, bir yemek kaşığı domates salçası, kıyma yağsızsa küçük kuşbaşı doğranmış kuyruk yağı, yarım çay bardağı sıvı yağ, karabiber, pul biber, tuz güzelce karıştırılıp sumak suyunun yarısı süzülerek ilave edilir. Biber ve patlıcanları ağızlarında bir parmak boşluk kalacak seviyede doldurulur. Tencerenin en altına dolmalık kaburga döşenir. Dolmalar ağızları karşılıklı geçecek tarzda kapatılıp tencereye dizilir. Üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ, kalan sumak suyu ile bir miktar normal su dökerek ocağa alınır. Kaynayınca kısılarak suyunu çekene dek pişirilir. Suyu çok azalırsa normal sıcak su takviye edilir.
YukarıYukarı