mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

MAYALI PEYNİRLİ POĞAÇA TARİFİ🧀

Yumuşak puf poğaça nasıl yapılır? Taze poğaçalar çay saatlerinde ve kahvaltı sofralarında aranan bir lezzettir. Fırından yeni çıkan puf puf kabarmış, üzeri nar gibi kızarmış, mis gibi kokan, sıcacık, yumuşacık ve sevimli mayalı poğaça nice diyetlerin sonunu getirmiştir. Poğaça tariflerinin en nefislerinden mayalı poğaçanın sadesi, peynirlisi, kıymalısı, patateslisi, ıspanaklısı, hepsi ayrı nefis... Bu defa peynirlisini yapalım. Hazır poğaçadan daha iyisini evde sıvı yağla ve dahi ikramlık kalitede yapmak ister misiniz? "Yaş veya kuru mayayla poğaça nasıl yapılır?" merak edenlere işte sütlü mayalı poğaça tarifi...

MAYALI-PEYNİRLİ-POĞAÇA

Kuru Mayalı Peynirli Poğaça Tarifi Malzemeleri

Sütlü Mayalı Poğaça hamuruna ne konur?

Bir çay bardağı sıvı yağ

Bir çay bardağı ılık süt

Bir çay bardağı ılık su

Üç tatlı kaşığı toz şeker

Bir tatlı kaşığı tuz

Bir yumurta beyazı hamura sarısı poğaçaların üzerine

Bir paket instant maya (30 gr yaş maya veya 15 gram kaşığı kuru maya)

Beş - altı su bardağı un

İç malzemeler:

200 gram beyaz peynir

Yarım demet maydanoz

Üzeri için:

Bir adet yumurta sarısı

Birer tatlı kaşığı susam, çörekotu, haşhaş

MAYALI-PEYNİRLİ-POĞAÇAMAYALI-PEYNİRLİ-POĞAÇA

Mayalı Peynirli Poğaça Tarifi - Yumuşak Peynirli Poğaça Tarifi Mayalı Yapılışı - Kuru Mayalı Poğaça Tarifi

  1. Yumuşak poğaça hamuru nasıl yapılır? Süt parmak yakmayacak seviyede ısıtılır. Diğer malzeme oda sıcaklığında olmalıdır. Süte maya ve toz şeker eklenip karıştırılır ve eritilir. Yoğurma kabının içerisine sıvı yağ, ılık süt ve su alınıp karıştırılır. Üzerlerine tuz ve yumurta akı ilave edilir.
  2. Sıvı malzemelerin üzerine iki – üç su bardağı kadar elenmiş un dökülür ve yoğurmaya başlanır.
  3. Unun kalan kısmı azar azar eklenerek oldukça yumuşak ancak ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.
  4. Üzeri hafif nemli bir bezle kapatılan hamur iki katı büyüklüğe ulaşıncaya kadar kırık dakikaya yakın mayalandırılır.
  5. İçi için beyaz peynir bir çatalla ezilir. Maydanoz yıkanır ve kıyılır. Peynir ve maydanoz karıştırılır. Fırın tepsisi yağlanır.
  6. Mayalanan ve son bir kez daha, kısa bir süre yoğrulan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar alınır. El içinde bir miktar açılır ve ortasına peynirli içten konulup kapatılarak yuvarlak şekiller verilir.
  7. Aralıklı olarak fırın tepsisine yerleştirilir. Poğaçalar en az yirmi dakika da tepside mayalandırılır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür; haşhaş, susam ve çörekotu serpiştirilir. Mayalı Peynirli Poğaçalar önceden ısıtılmış 190 derecedeki fırında kızarana kadar pişirilir. Peynirli Mayalı Poğaça fırından alınıp biraz soğuttuktan sonra yanında salata veya kahvaltılıklarla sunulabilir.

MAYALI-PEYNİRLİ-POĞAÇAMAYALI-PEYNİRLİ-POĞAÇA

MAYALI-PEYNİRLİ-POĞAÇA
MAYALI-PEYNİRLİ-POĞAÇA

Peynirli Mayalı Poğaça Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve Sütlü Mayalı Poğaça Tarifi Püf Noktaları

  1. En yumuşak poğaça hamuru nasıl yapılır? Yaş mayalı poğaça Kuru mayalı poğaça pamuk yumuşaklığında olur. Bununla beraber yaş maya, kuru mayaya göre bir miktar daha yumuşak bir poğaça elde edilmesini sağlayabilir. Mayanın iyi çalışabilmesi de bir kaç noktaya dikkat etmeyi gerektirir. Çok soğuk veya çok sıcakta mayadan verim alınamaz. Hamurun iyice yoğrularak özleşip pürüzsüz bir hale gelmesi sağlanmalıdır. Tam buğday unu hafifçe daha sert bir poğaça verir ve azar azar eklenerek kıvamını bulmak gerekir. Çünkü tam buğdayın su alma miktarı farklı olacaktır. Eğer poğaçaya peynirli, patatesli, kıymalı veya başka malzemeli bir iç harç konulacaksa harcı önceden hazırlanır. Sıcak hazırlanan harçların soğuması sağlanmalıdır.
  2. Yaş Mayalı Peynirli Poğaça Tarifi ve Mayalar: Tarifi kuru mayalı olandan çok da farklı değildir. Yaş mayalı poğaça için ne kadar maya kullanılmalı? Una ilave edilecek maya miktarı; mayalanmanın şekline, un randımanına, mayanın türüne, tazelik ve gücüne, içinde bulunulan mevsime, katılacak malzemelere göre farklı olabilir. Gereğinden fazla kullanılan maya mayalanma süratini arttırır, lakin hoş olmayan keskin bir maya tadı hasıl eder. Bir tarif malzemelerini azaltıp çoğaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı nispette değiştirilmez. Misal: Un miktarı iki katına yükseltilirken maya miktarı aynı seviyede değil daha küçük bir miktarda arttırılır. Şu ölçülere göre bir maya çeşidini diğerinin yerine kullanmak mümkündür: 100 gram Yaş Maya = 50 gram Aktif Kuru Maya = 33 gram Instant Maya. Bu esasa göre tarifte verilen bir paket instant maya -ki ekseriyetle 10-11 gram seviyesindedir- yerine 30 gram yaş maya veya 15 - 16 gram kuru maya kullanılabilir. Silme bir tatlı kaşığı kuru mayanın beş gram geldiği bilgisi de işe yarayacaktır. "Çok da hassas olmaya gerek yok." diyenler bir paket instant maya yerine 20 gram gelecek iki paket kuru maya veya 40 gram yaş maya kullanırlar. Instant mayanın farkı aktive olması için sıvıya ihtiyaç duymamasıdır, yani doğrudan unla karıştırılarak kullanılabilir. Problemler bilhassa vakti geçmiş veya fazla kullanılan mayalardan gelebilir.
  3. Yumuşak Poğaçanın Sırları Üzerine bastırılınca içine çöküp sonra hemen eski yapısına dönen, iç dokusu yumuşacık sevimli bir poğaça elde etmek zor değil. Hamurun mayalanması için en az yarım saat beklenir. Hamurun üzeri varsa hafif nemli, temiz ve pamuklu bir bezle yoksa hamurun bulunduğu kabın üzeri streç filmle örtülür. Yeterince bekleyen poğaça hamuruna hemen şekil verilmez, son bir kez daha, kısa bir süre yoğrulur. Ayrıca hamurun mayalanma süresi yaz mevsiminde kısa kışın biraz daha uzundur. Hazırlanan hamur oda sıcaklığında mayalandırılır. Yer çok soğuk veya sıcaksa sıkıntı olur. Çok soğuksa hamur çok yavaş ve geç mayalanır. İstenen kıvama gelmez ve sertleşebilir. Mümkünse daha ılık yerlerde mayalandırılır. Mayalandırma eğer soğuk havalarda yapılıyorsa fırın kapalı bir vaziyetteyken fırın içinde de yapılabilir. Unun markası ve kalitesi de dikkate alınmalıdır. Poğaçalara şekil verilince üzeri hafif nemli bir bezle örtülüp ikinci kez mayalandırılır. Yine bunun dışında mayalı bir poğaça hamuru hazırlarken hamurun sertleşip istenen kıvama gelmemesi ve kabarmaması durumuna karşı, tuzu ilk aşamada ilave etmemek gerekir. Harcı konulup şekillenen poğaçalara tepsi mayası da gerekir: Tepsiye poğaça hamurlarını dizerken aralıklar bırakılmalıdır. Mayalanacağı için hamur biraz daha büyüyecektir. Birbirlerine değme ihtimallerini azaltmak üzere aralarında yeterli aralık bırakılır. Sık sık kapağını açıp fırının ısı dengesi de bozulmamalıdır.
  4. Sütsüz Mayalı Poğaça yapılır mı? Süt yerine oda sıcaklığına gelmiş sulu yoğurt kullanılabilir.
  5. Ele yapışmayan hamur kıvamı nedir? Hamurun kıvamı nasıl test edilir? Hamurun kıvamının tutup tutmadığını anlamak için parmak hamura batırılır. Hamuru yoğrulup bir bütün haline getirilince üzerine parmakla bastırılır. Eğer hamurda bir çukur açılıyor ve hemen eski şekline geri dönüyorsa hamur olmuş demektir. Lakin parmak bastırılan yerdeki çukur düzelmiyorsa veya hamur parmağa yapışıyorsa poğaça hamurunun daha yoğurulması gerekir.
  6. Poğaça Hamuru Akşamdan Hazırlanabilir mi? Şekil verilip kurumamaları için tepsi tam olarak streçle folyoyla kapatılabilir. Ertesi gün dolaptan çıkarılıp oda sıcaklığında bir süre, mayalanma sıcaklığında bekletilir. Daha sonra pişirilebilir. Bununla beraber fazla kabarmama ihtimali artar.
  7. Peynirli Poğaça Kalorisi Bir adet 70 gramlık orta büyüklükte peynirli poğaçanın 274kcal olması beklenir. 100 gramı ise 391 kcal olabilir.
YukarıYukarı