Ev Yapımı Taze İncir Reçeli Tarifi
Taze incirden reçel olur mu? Taze incir reçeli nasıl yapılır? Bütün reçeller içinde iyi yapılmış bir incir reçelinin yeri çok farklıdır. Kahvaltı sofralarına büyük bir tat, renk ve zenginlik katan bu nefis reçeli yapmak çok kolay... Farklı tarifler içinde en kolay incir reçeli nasıl yapılır? İşte "Anne usulü incir reçeli, taze olgun incir reçeli nasıl yapılır?" resimli tarifi...
Taze İncir Reçeli Tarifi Malzemeleri - Yaş İncir Reçeli Nasıl Olur? - Siyah İncir Reçeli Tarifi İçindekiler - Bir Kilo İncir Reçeli Nasıl Yapılır? Tam Ölçülü İncir Reçeli Tarifi
Bir kg yaş incir
Bir kg toz şeker
İki bardak su
Üç - dört parça limon tuzu
İki - üç yaprak ıtır bitkisi
Taze İncirden Reçel Nasıl Yapılır? - Ev Yapımı Taze İncir Reçelinin Yapılışı Tarifi - Kabuklu Taze İncir Reçeli Nasıl Yapılır? Incir Reçeli Tarifi, Gerçek Ev Yapımı İncir Reçeli Nasıl Yapılır?
- Yaş incir reçeli yapılışında kavak inciri kullanılacaksa isteyen dış kabuklarını ince bir tabaka olarak soyabilir.
- Taze incirler yıkanır, süzdürülür ve geniş bir tencereye konulur. Üzeri toz şekerle örtülür ve bir gece buzdolabında bekletilir.
- Incir reçeline su konur mu? İncir reçeline su katılır mı? Ertesi gün tencereye iki bardak su ilave edilerek bütün kalabilmesi, zedelenmemesi ve dağılmaması için çok fazla karıştırmadan kısık ateşte pişirilir. Karıştırmak için tencerenin bütün olarak sallanması usulü tercih edilir. Pişerken oluşan köpükler alınır.
- Incir reçeline ne kadar limon tuzu konur? İncirler piştikten (yumuşayınca) ve şurup kıvam aldıktan sonra yarım limon suyu ve üç - dört parça limon tuzu ilave edilir. Yeterli kıvama ulaşıp ulaşmadığı yeterince tecrübeliler tarafından kaşıkla karıştırırken anlaşılabildiği gibi bir tatlı kaşığı reçelin bir tabağa alınıp akıcılığının kontrol edilmesi ile izlenebilir. Parmakla veya bir kaşıkla bal aşağı çekildiğinde hemen kapanmıyorsa reçel olmuş demektir. Hemen kapanıyor ve akıcılığı devam ediyorsa pişirilmeye devam edilir.
- İstenirse iki - üç parça ıtır otu (gül damlası otu, pelargonium graveolens) yaprağı tencereye atılır. Beş dakika kaynatıldıktan sonra altı kapatılır.
- Ev Yapımı Taze İncir Reçeli (Yemiş Reçeli) soğuduktan sonra kuru ve temiz cam kavanozlara konularak serin bir yerde ağzı kapalı olarak muhafaza edilir. Uzun süre saklanacaksa hemen sıcak sıcak kavanoza koyup kapağı kapatılıp ters çevrilerek vakumlanır. Soğuyunca muhafaza edilecek güneş almayan bire yere kaldırılır. Kullanılacak kavanozlar sıcak suyla sterilize edilir ve kapakları kontrol edilir.
"Evde Olgun Taze İncir Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır? Taze Mor İncir Reçeli Nasıl Yapılır? Kabuklu Siyah İncir Reçeli Nasıl Yapılır?" ile Alakalı Diğer Hususlar ve Taze incir Reçeli Yapımı. Evde İncir Reçeli Nasıl Yapılır Püf Noktaları?
- Reçellik İncir Nasıl Olur? Incir Reçeli Nasıl İncirden Yapılır? İncir Reçeli Yapımı (Püf Noktaları) Ham (yeşil, erkek, deli) incir reçeli, kuru incir reçeli yapımı bir tarafa bırakılırsa taze olgun incir reçeli tarifinde kullanılacak incirler hangileridir? İncirin pek çok çeşidi var. İncir reçeli yapımında daha iyi netice veren kuş inciri, Torasan inciri, Midilli inciri, küçük patlıcan veya kavak inciri gibi küçük boy incir cinsleri tercih edilmelidir. Pişerken dağılmaması için aşırı olgun veya ağzı açık olanlar kullanılmamalıdır. Bu sebeple "Taze siyah incir reçeli nasıl yapılır?" mevzusunda incir seçimi neticeye mühim derecede tesir eder. Çürük veya ezikler kullanılmamalıdır. Tarife başlamadan önce incirlerin tadına bakılıp şeker ölçüsü değiştirilebilir. İncirler çok tatlı gelirse şeker miktarı azaltılabilir. Çok tatlı incir kullanarak şekersiz taze incir reçeli de hazırlanabilir. Incir reçeli yaparken kabukları soyulur mu? incir reçeli yapımı püf noktaları incelenirken kabuk konusu merak edilir. Ham erkek incir reçeli tarifi yapılmıyorsa gerekli değildir. O zaman bile aroması korunsun istenirse soyulmaz. Hele de minik sarı Midilli inciri reçeli gibi ince kabuklu incirler de hiç gerekmez. Bazen de sadece kalın kaba kısımların soyulması ile yetinilir. Yukarıdaki tarifin mevzusu olmayan ham incir soyulmak istenirse, incirler yıkanıp, dibindeki sert kısım ucu sivri bir bıçakla çıkarılır, bıçak veya sebze soyucu ile kabukları soyulur. "Kavak incir reçeli nasıl yapılır? Köy inciri reçeli nasıl yapılır? Patlıcan incir reçeli nasıl yapılır?" deniyorsa yukarıdaki tarif tatbik edilir.
- Dilimlenmiş incir reçeli nasıl yapılır? Kullanılacak bir kilo taze incir yıkanıp her biri dörde bölünür. Bir kilo veya isteğe göre 700 gram toz şeker ve iki su bardağı su tencereye alınır. Kaynayınca altı kısılıp, şerbet biraz koyu bir kıvama gelene dek kaynatılır. Şerbete Yarım limonun suyu veya üç- dört parça limon tuzu ilave edilir. Dilimlenmiş incirler kaynayan şerbete atılır. Arada bir karıştırılıp biriken köpükler alınır. Reçelin kıvamını anlamak için bir kaşıkla dağılıp dağılmadığına bakılır. Eğer reçel dağılıyorsa birkaç dakika daha pişirilir. İncirler dağılmadan beş - on dakika kadar pişirilir. Pişen incirler ocaktan alınır. Ilınınca temiz ve kuru bir kavanoza dökülür. "Köy usulü incir reçeli nasıl yapılır?" denirse ister doğranmış ister bütün incirlerden olsun odun ateşinde pişirmek daha önemlidir.
- "Ev yapımı taze incir reçeli tarifi nasıl yapılır? Çok güzel incir reçeli nasıl yapılır?" hususunda aroma büyük önem taşır. İncir reçeli yapılırken güzel koku sağlayacak ıtır otu yaprağı yoksa ve arzu edilirse üç - dört adet çubuk tarçın, karanfil, kakule veya bir paket vanilya da kullanılabilir.
- Parlak Tam Kıvamında İncir Reçeli Tarifinde Tereyağı: Fazla köpük oluşmasını veya pişerken taşmasını engellemek maksadıyla kaynamaya başladığında bir tatlı kaşığı kadar tereyağı ilave edilebilir. Reçelin daha berrak olması için kaynama esnasında reçelin yüzüne çıkan köpükleri alınır.
- Limon tuzu veya limon suyu az gelirse incir reçeli şekerlenebilir. İncirler de iyi pişmezse kısa sürede ekşime veya reçelin üstünde küflenme olabilir.
- 1 kilo incir reçeline ne kadar şeker konur? 1 kilo incire ne kadar şeker girer? Reçel şeker oranı Tarif bire bir ölçüsündendir. "2 kilo incir reçeline ne kadar şeker koyulur? 4 kilo incir reçeline ne kadar şeker konur?" gibi sualler bu şekilde cevaplanır. İstenirse daha az kullanılabilir.
- "Taze incir reçeli nasıl yapılır tarifi?" cevaplanırken su da mühimdir. Kullanılacak suyun kireçsiz, klorsuz ve dinlenmiş olması reçelin lezzetini artırır. Ayrıca reçeli kısık ateşte kaynatmak reçelin kıvamının tam oturması ve lezzetini meyvelerin içine çekmesi için gerekir.
- Bekletmeden Incir reçeli nasıl yapılıyor? Tencerede suya şeker eklenip eriyene kadar karıştırılır. Şerbet iyice kıvamlanacak kadar kaynayınca iki üç yerinden çatalla delinmiş incirler atılır. Ara ara incirleri suya batırarak reçelin suyu azalana kadar kaynatılır. Kıvam testi ile ocağın kapatılacağı zaman belirlenir. Limon suyu ilave edilir.
- Incir reçeli kaç saat sürüyor? Incir reçeli kaç dakikada olur? Incir reçeli ne kadar kaynamalı? İncir reçelini kısık ateşte kaynatmak kıvamının tam manasıyla oluşması ve meyvelerin lezzetini içine güzelce çekebilmesi için en iyi usuldür. Kaynayan reçelin kıvamını ara ara kontrol ederek takriben kırk dakika civarında pişirilir. Limon suyu ve limon tuzu ilave edilip on dakika daha pişirilir. Bununla beraber "Taze incir reçeli ne kadar kaynatılır? Incir reçeli kaç dakika?" diyerek sabit bir dakika hedeflemektense ziyade yukarıda izah edildiği şekilde kıvam testi yapılmalıdır.
- Incir reçeli biraz sulu olursa ne yapılır? Reçel tekrar ocağa alınarak kaynatılır. Kıvam almasının hızlanması için içine dilimlenmiş bir elma eklenerek koyulaşana kadar pişirilir. Kaynayan reçele limon sıkmak reçelin özleşerek kıvam almasına yardımcı olur. Eğer soğuduktan sonra ağdalaşmış ise bir limon veya portakal suyu eklenerek tahta bir kaşıkla devamlı karıştırarak birkaç dakika daha pişirilir. Reçel yaparken nişasta konur mu? Aslında ilave kaynatma ile istenen kıvam oluşur. Çok hızlı katılaşma ve kıvamlanması için yarım çay kaşığı ilave edilir.
- Evde Cevizli İncir Reçeli Nasıl Yapılır? Cevizli Taze İncir Reçeli Tarifi Cevizli incir reçeli tarifinde şekeri ile kaynayan bir kilo incir reçeline limon suyu ile beraber 250 gram kadar iri parça ceviz ve ilave edilerek kısık ateşte kaynatılır. Reçelin içerisine ufalanmış ceviz ilavesiyle de cevizli taze incir reçeli hazırlanabilir.
- Fırında Taze İncir Reçeli Bir kilo incir ikiye kesilip, kesik yüzleri üste gelecek şekilde bir borcama yerleştirilir. Sonra iki su bardağı toz şeker üzerine dökülür. Sonra iki su bardağı su ve ıtır yaprağı veya bir adet çubuk tarçın ilavesiyle 200° fırında elli dakika civarında tutulur. Fırından çıkarılmadan üç dakika evvel yarım limonun suyu borcama gezdirilir. Fırınların çalışması farklı olduğundan kıvama dikkat edilmelidir. Aşırı akışkan veya katı olmamalıdır. Sulu kalırsa biraz daha pişirilir.
- Şekersiz taze incir Reçeli Tarifi: "Şekersiz incir reçeli nasıl yapılır? Şekersiz incir reçeli tarifi nedir?" sualinin bir kaç çeşit cevabı vardır. Reçele kıvamı ve tatlılığı verecek malzemeler gerekir. Kıvamı pektinle verilir. Pektin bilhassa çok olgunlaşmamış elma, ayva, kayısı ve erikte var. Bir kg eriği iki su bardağı su ile ocağa koyup pelteleşene kadar pişirip süzerek erik pektini elde edilip reçel yapımında kullanılabilir. Elma pektini için olgunlaşmamış veya ekşi elmaları kabuğu ve çekirdeğiyle birlikte dörde bölünür. Bir kg elmaya bir litre su ilavesiyle kısık ateşte iyice pişirilerek bir torbaya doldurulup süzülür. Sonra, çıkan su biraz daha kaynatılıp koyulaştırabilir veya hemen reçel yapmada kullanılabilir. Pektinin olup olmadığı kıvamından anlaşılır. Kaynayan süzülmüş elma, erik veya kayısı suyu bir kaşığa alınıp soğutulunca yoğunlaşıyorsa pektin hazırdır. Hazır veya evde sıkılmış elma sularından da faydalanılabilir. Bir tencereye iki su bardağı dolusu elma suyu alınıp kaynayıp rengi koyulaşana kadar yavaş yavaş pişirilir. Elma suyu iyice koyulaşıp, yeterince kaynayınca kısık ateşte pişmek üzere meyveler eklenir. Şekersiz incir reçeli nasıl yapılır? Pekmezli taze incir reçeli nasıl yapılır? Bir kg miktarındaki incirlerin tepeleri hafifçe kesilir. Ayva veya elma sıvıları ısıtılıp içine incirler eklenir. Kaynayınca yarım limon suyu veya az bir limon tuzunu ilave edilir. Bir süre kaynayınca kıvam testi yapılır. Kuru incirle şekersiz incir reçeli nasıl yapılır? Bal oranları yüksek organik dağ incirleri küçük parçalara bölünür. Su ekleyerek kaynatmaya başlanır. Reçel kıvam almaya başladıktan sonra şeker yerine saf üzüm pekmezi ilave edilir. Üçüncü bir tarzda incirlerin sap kısımları alınıp on dakika sıcak suda bekletilir. Dörde bölünüp tencereye konulur. Üzerini geçecek seviyede sıcak su ekleyerek kısık ateşte pişirilir. İki adet elma rendelenip suyu sıkılarak tencereye eklenir. Yarım limonun suyu ilave edilerek kıvamlanana kadar pişirilir. Reçel veya incir blendırdan geçirilirse "Şekersiz incir marmelatı nasıl yapılır?" cevabına ulaşılır.
- Taze incir marmelatı nasıl yapılır? Siyah İncir Marmelatı "Siyah incirden neler yapılır?" derken marmelat ta akla gelen diğer bir lezzettir. Yukarıdaki tarifte “Bütün incir reçeli nasıl yapılır?”ın açıklaması yer almaktadır. “Yaş incir marmelatı nasıl yapılır?” deniyorsa: Bir kilo olgun incir yıkanır, soyulur, büyüklüğüne göre elle birkaç parçaya bölerek yayvan bir tencereye konulur. Üzerine yukarıdaki ölçülerle su, toz şeker eklenir. İstenirse bir çubuk tarçın ve iki adet karanfil ilave edilir. Bir tatlı kaşığı tereyağı eklenip kısık ateşte suyunu iyice çekip kıvamlı bir hal alana kadar pişirilir. Reçel kaynamaya başlayınca istenirse blenderdan geçirilir. Bir kaç dakika daha karıştırılarak kaynatılır. Kıvam testi yapılır. Damlası kolay akmıyorsa limon suyu ilave edilip üç dakika daha kaynatılır. Hemen kullanılmayacaksa İncir Marmelatı sıcakken cam kavanozlara alınıp ters çevrilerek vakumlanır.
- Taze İncirde Acı Su - İncir Reçeli Neden Acı Olur? Ağustos Eylül incirlerinde ne tazesinin ne de reçelinin tadına zarar verecek seviyede bir acılığa denk gelmedik. Bu daha çok Haziran, erkek, ham, deli, orak incirinin mevzusudur. Bununla beraber bazı türlerde bu durum olabiliyorsa soyulup su dolu bir kapta on dakika kaynatılır. Süzülüp soğuk suya alınır. Ezmeden sıkılır. Şekerle pişirilmeye alınır. "İncir Reçeli acı oldu ne yapmalıyım?" sualine bir cevabı olanlar yorumlarda paylaşabilir.
- Ham incir ne zaman toplanır? Erkek İncirden Reçel Nasıl Yapılır? Mis Kokulu Ham İncir Reçeli Yapımı. Enfes Ham İncir Reçeli Tarifi Yapılışı, Ham incir reçeli hangi incirden yapılır? Yeşil İncir Reçeli Tarifi Erkek incir ne zaman toplanır? Ege'de erkek incir denilen yeşil ham incir toplanması için en uygun zaman nisan ayının başı ile sonu arasıdır. Marmara'da mayıs ayında da toplanır. Kabuksuz ham incir reçeli nasıl yapılır? Deli incir reçeli yapılışı için dikkat edilecek husus ham incir sütünün alerjik olduğudur. Eldiven kullanmak, incirler haşlanmadan önce eldivenle temas etmek alerjileri önleyecektir. Bir kilo erkek incir denilen yeşil ham incir yıkanır, kabuğu soyulur. İncirlerin sert yeşil kabukları ince şekilde soyulup bir tencereye bol miktarda su ile konularak on dakika kadar kaynatılır. Daha doğrusu pişip yumuşayan incirlere suyun girmesiyle incirlerin dibe çökmesine kadar pişirilir. Ocaktan alınan incirler süzgeçte süzülerek bol su ile birkaç kez yıkanır. Ayrıca bol soğuk suda iki saat bekletilir. Her bir incir soğuk sudan çıkarılır ve tek tek avuçta sıkılarak kalan acı suyu çıkartılır. Sonra tekrar soğuk suya atılıp bekletilir ve yine suyu sıkılır. Başka bir yerde bir buçuk kilo toz şeker beş su bardağı suyla şerbet oluncaya kadar kaynatılır. Kaynayan şuruba incirler beş tane karanfille birlikte atılır. Yirmi dakika kadar kaynayınca kıvam alır ve yarım limon suyu ilavesiyle beş on 5 dakika sonra ocaktan alınır. Sıcakken kavanozlara doldurulsa da kapağı iyice soğuyunca kapatılır. Soyulmuş Ham İncir Reçeli Tarifi yerine istenirse ham erkek incir reçeli aroması yüksek yemyeşil kabuklarıyla kaynatılabilir. İncir Reçeli Tarifi kireçli de yapılabilir: Önce kireç kaymağı hazırlamak için beş litre su ve 200 gram sönmemiş kireç bir kapta karıştırılır ve dumanı solunmaz. Bir gece bekletilince kireç dibe çöker. Tortuyu almadan suyu bir kepçeyle başka bir kaba aktarılır. Eldiven takıp bir kilo ham incirin kabukları ince soyulur. Hepsi soyulunca kireç suyuna atılır ve üste çıkmaması için bir tabak konur. Dört saat sonra süzülüp tek tek yıkanır. Bir tencerede kaynatılan suya incirler atılır ve göz göz olduktan sonra 10 dakika kadar daha kaynatılıp süzülür. İncirler şerbeti daha iyi çekmesi için kürdanla bir kaç yerden delinir. İncirler acı suyunun çıkması için elle patlatmamaya dikkat edilerek hafifçe sıkılır. Bir tencerede altışar su bardağı şeker ve su on dakika kaynatılıp içine incirler atılır. Bir saat kadar kaynatırken incirlerin daha iyi şerbet çekebilmesi için kevgirle ara ara bastırılır. Bir yeme kaşığı limon suyu eklenerek kısık ateşte yarım saat daha kaynatılır. Kısa sürede yenilecekse buzdolabında saklanır. Kışlık muhafaza için kavanozlanıp ters çevrilip vakumlanır.
- Taze İncir Ne Zaman Olur? Yaş incir ne zaman olur? İncirin toplama tarihi, incirin bulunduğu iklim şartlarına göre değişir. Reçellik incir, olgunlaşmış ve taze olan meyvelerden yapılacağı için olmasını beklemek gerekir. Öyleyse incir ne zaman toplanır? Incir hasadı ne zaman yapılır? İncir toplama zamanı, umumiyetle Ağustos ayı içinde başlayıp ekim ayının sonlarına kadar sürer. Diğer taraftan "orak inciri" tabiri ile ifade edilen haziran ayının başında ilk meyvesini veren incir ağaçları olduğu gibi yöresine ve türüne göre kasım ayının sonuna kadar incir bulunabilir. Haziran ve Eylül ortasında olgunlaşmak üzere yılda iki kez meyve veren incir türleri vardır. Türkiye, dünyanın en büyük ve kaliteli incir üreticisi olup, dünya taze incir üretiminin hemen hemen dörtte birini, dünya kuru incir üretiminin yarısından fazlasını gerçekleştirir. Ülkemizde en çok Aydın'da üretimi yapılır. Aydın İnciri (İzmir İnciri, Sarı İncir, Sarı Lop İncir) en çok üretilen türdür. Bursa siyahı (Mor incir), Bardakçı incir (Bardacık inciri), Sultan Selim, Morgüz, Göklop, Akça, Bardakçı, Yeşilgüz, Kavak, Horasan, Gaziantep’in Halebi, Karadeniz patlıcan yetişen bir çok türden sadece bir kaçıdır.
- Incir dondurucuya konur mu? Derin Dondurucuda İncir Nasıl Muhafaza Edilir? Dondurucuda saklanan incirler yaklaşık olarak 8 ay kadar uzun bir süre tazelikleri kaybetmeden korunabilir.
- Kuru İncir Reçeli Nasıl Yapılır? Kurutulmuş İncir Reçeli Tarifi, Kuru İncir Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır? Yukarıda “Yaş incir reçeli nasıl yapılır tarifi?” yer almaktadır. Kuru incirden reçel yapımı da çok farklı değildir. Kuru incir reçeli tarifinde incirler bir kaç defa soğuk su ile yıkanır, süzgece alınıp süzülür. Sapları kesilip küçük parçalar halinde bıçakla doğranır Reçel tenceresine alınan su ve şeker orta ateşte kaynayınca incirler eklenir. Bir taşım kaynadıktan sonra ocağın kısılır. Bir çay kaşığı tereyağını ekleyin. Takriben yarım saat sonra reçel kıvamlanınca limon tuzu veya limon suyu da eklenerek bir taşım daha kaynatılır. Sıcakken kavanozlara aktarılıp kapakları sıkıca kapatılarak ters çevrilip soğuyuncaya kadar bekletilir. Kuru incir fazla kuruysa doğrandıktan sonra üzerine şekeri ve suyu eklenip iki saat bekletilip kaynayana kadar yüksek ateşte, sonra kısık ateşte kaynatılır. Bu reçel tatlı ve kurabiyelerde kullanılabilir. Reçel çok yoğun olursa tekrardan şurup yaparak on dakika daha kaynatılabilir. Bir porsiyon kuru incir reçeli takriben 205 kaloridir. Ceviz ilavesi ile cevizli kuru incir reçeli de yapılabilir.
- Çilek reçeli tarifi nasıl yapılır? Ev Yapımı Çilek Reçeli Tarifi, Nasıl Yapılır?🍓
- Kur'an'da İncir İncir manasına gelen "Tin" adında bir sure yer alırken incire zeytinle beraber üzerine yemin edilecek derecede değer verildiği görülür.
ORGANİK İNCİR REÇELİ
Reçel, şekerle meyvenin yan yana pişmesinden elde edilen kahvaltılık bir tatlı iken organik incir reçeli üretim basamaklarında belli standartlara uyulmuş reçel manasına gelir. Hammaddeleri sentetik gübreler, böcek ilaçları ve hormonlar kullanılmaksızın yetiştirilen, suni kimyevi maddeler kullanılmaksızın muameleden geçirilen reçel demektir. Reçelin meyvesi bu şekilde elde edildiği gibi kendisi de üretiminde kimyevi maddeler kullanılmadan elde edilmiş olmalıdır. Rafine şeker de tabii olmayan bir ürün olduğuna göre bu maddeyi içeren incir reçeli de organik olamaz. Meyvenin kendisinde bulunan şekerle pişirilen meyve, vücudun en kolay hazmettiği meyve şekerinden başkasını içermez. Satılan organik incir reçeli ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler: Bazı ürünlerde yazan “organik” ifadesi kimi zaman aldatıcı olabilir. Organik reçel satışında reçelin organik olduğuna üreticilerin kendisi değil bazı sağlık ve tescil müesseseleri karar verir. Bu sebeple ürünü alırken, sahip olduğu sertifika bilgilerine ihtiyaç vardır. Ecocert bu mühim sertifikalardan biridir. Organik incir reçeli muhtevasındaki temel maddeler ve katkılar da tabii unsurlardan teşekkül etmelidir. Şekersiz incir reçeli üretebilmek için taze incir ve incir şırası ile hazırlanmışlar dışında yüksek bal oranına sahip kuru incirlerden istifade edilebilir. Organik incir reçeli kıvam almaya başladıktan sonra şeker yerine şeker ilavesiz olarak elde edilmiş olan üzüm pekmezi katılması da bir usuldür.
Olgun veya Ham incirin faydaları nelerdir? Incir reçeli faydaları nedir?
İncir lif, magnezyum, manganez, sodyum, B6 vitamini ve K, potasyum ve kalsiyum bakımlarından zengindir. Düşük tansiyonu ve kemik yoğunluğunu desteklerler. İncir vitamin A, vitamin Bl, vitamin B2, demir, fosfor ve klor gibi bir çok mineralleri ihtiva eder. Yüksek lif oranıyla sindirim sistemini düzenler ve hazmı kolaylaştırır, bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı giderir, kolon kanserini önlemeye yardım eder. Vitamin ve minerallerle hücreleri yeniler, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bol kalsiyum ve magnezyumla anne sütüne en yakın gıdadır. Doğum yapan annelerin sütünü artırmak için alabilecekleri bir besindir. Sahip olduğu potasyumla kalp hastalıkları ve inme riskini azaltır. Düzenli olarak potasyumlu besinler tüketenlerin kan basıncının, tüketmeyenlere göre daha düşüktür. Antioksidan tesiriyle kanserden korur, muhtevasındaki benzaldehitle tümörleri küçülttüğü yönünde araştırmalar vardır. Enerjiyi artıran ve kan şekeri seviyesini dengeleyen incir, her gün bir-iki adet tüketildiğinde kolesterolü düzenler. Bünyesindeki provitamin, C vitamini, kükürt ve fosforla, vücudu enfeksiyonlara destekler. Kemik gelişimine ve sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.
İncirin Faydaları ve Araştırmalar
İncirlerin, sindirim ve kalp sağlığını geliştirme gibi birçok potansiyel faydası vardır ve ayrıca potansiyel olarak kan şekeri seviyelerini yönetmeye yardımcı olur.- Sindirim sağlığını destekler: İncir, uzun süredir kabızlık gibi sindirim sorunları için alternatif bir ev ilacı veya bir tedavi olarak kullanılmaktadır. Kaynak Kabızlığı azaltarak ve bağırsaklardaki sağlıklı bakteriler için prebiyotik besin kaynağı olarak sindirim sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilecek lif içerirler. Kaynak2, Kaynak3 Hayvan çalışmalarında, incir meyvesi özü veya ezmesi, yiyeceklerin sindirim sistemi boyunca hareketini hızlandırmaya, kabızlığı azaltmaya ve ülseratif kolit gibi sindirim bozukluklarının semptomlarını iyileştirmeye yardımcı oldu. Kaynak4, Kaynak5 Kabızlık problemi yaşayan irritabl bağırsak sendromlu 150 kişide yapılan bir araştırma, günde iki kez yaklaşık 4 kuru incir (45 gram) tüketenlerin, bir kontrol grubuna kıyasla ağrı, şişkinlik ve kabızlık gibi semptomlarda mühim bir azalma yaşadıklarını buldu. Kaynak6 Dahası, 80 kişide yapılan benzer bir çalışma, 8 hafta boyunca günde yaklaşık 300 gram incir meyve ezmesi takviyesinin, kontrol grubuna kıyasla kabızlığı önemli ölçüde azalttığını buldu. Kaynak7
- Damar ve kalp sağlığını iyileştirebilir: İncir, kan basıncını ve kan yağ seviyelerini iyileştirebilir, bu da damar sağlığını iyileştirmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bir çalışma, incir ekstraktının normal ve yüksek kan basıncına sahip sıçanlarda kan basıncını düşürdüğünü buldu Kaynak8 Hayvan çalışmaları, incir yaprağı ekstresi ile takviye edildiğinde toplam kolesterol, HDL (iyi) kolesterol ve trigliserit seviyelerinde de iyileşmeler olduğunu göstermiştir. Kaynak8, Kaynak9 Bununla birlikte, yüksek LDL (kötü) kolesterolü olan 83 kişide yapılan 5 haftalık bir çalışmada, araştırmacılar, günlük diyetlerine yaklaşık 14 kuru incir (120 gram) ekleyenlerin, bir kontrol grubuna kıyasla kan yağ seviyelerinde hiçbir değişiklik olmadığını belirttiler. Kaynak9 İncir ve kalp sağlığı arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.
- Kan şekeri seviyelerini yönetmeye yardımcı olabilir: Tip 1 diyabetli 10 kişide 1998'de yapılan bir çalışma, kahvaltıda incir yaprağı çayı içmenin insülin ihtiyaçlarını azaltmış olabileceğini buldu. İncir yaprağı çayı aldıkları ayda, insülin dozları yaklaşık % 12 azaldı. Kaynak10 Dahası, daha yeni bir araştırma, yüksek dozda incir meyvesi özü içeren içeceklerin, incir meyve özü içermeyen içeceklere göre daha düşük bir glisemik indekse (GI) sahip olduğunu, yani bu içeceklerin kan şekeri seviyeleri üzerinde daha olumlu bir etkiye sahip olacağını buldu. Kaynak11 Ancak incir meyveleri - bilhassa kuru incir - şeker bakımından yüksektir ve kısa vadede kan şekerini yükseltebilir. Kan şekeri seviyenizi yönetmekte güçlük çekiyorsanız, kuru incir alımı sınırlandırılmalıdır.
- Potansiyel antikanser vasıfları: İncir yapraklarının kanser hücreleri üzerindeki etkilerine dair birçok umut verici test tüpü çalışması yapılmıştır. İncir bitkilerinden elde edilen incir yaprakları ve doğal lateksin, insan kolon kanseri, göğüs kanseri, rahim ağzı kanseri ve karaciğer kanseri hücrelerine karşı antitümör aktivite sergilediği gösterilmiştir. Kaynak12 Kaynak13 Kaynak14 Kaynak15 Ancak bu, incir yemenin veya incir yaprağı çayı içmenin aynı etkileri göstereceği anlamına gelmez. Test tüpü çalışmaları umut verici bir başlangıç noktası sunar, ancak incir veya incir yapraklarının yutulmasının kanser büyümesini nasıl etkilediğini değerlendirmek için insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.
- Sağlıklı cildi teşvik edebilir: İncirlerin, özellikle alerjik dermatiti olan kişilerde veya alerjilerin bir sonucu olarak kuru, kaşıntılı ciltlerde cilt üzerinde bazı yararlı etkileri olabilir. Dermatitli 45 çocukta yapılan bir çalışmada, 2 hafta boyunca günde iki kez kuru incir meyve özünden yapılan bir kremin, dermatit semptomlarının tedavisinde standart tedavi olan hidrokortizon kreminden daha etkili olduğu bulundu. Kaynak16 Dahası, incir özü de dahil olmak üzere meyve özlerinin bir kombinasyonunun cilt hücreleri üzerinde antioksidan etkiler sergilediği, kollajen parçalanmasını azalttığı ve bir test tüpü ve hayvan çalışmasında kırışıklıkların görünümünü iyileştirdiği gösterilmiştir. Kaynak17 Ancak, bu olumlu etkilerin incir özünden mi yoksa incelenen diğer özlerden mi kaynaklandığını belirlemek zordur. İncirin cilt sağlığı üzerindeki etkilerini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. HÜLASA: İncirlerin çeşitli potansiyel sağlık yararları vardır. Sindirimi iyileştirebilir ve kabızlığı azaltabilir, kan yağı ve kan şekeri seviyelerini yönetmeye yardımcı olabilir ve kanser hücrelerini öldürebilirler. Bununla birlikte, insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
- İncirin Dezavantajları: İncirlerin bazı potansiyel dezavantajları vardır. Misal, bazen kabızlık için evde çare olarak kullanıldıklarından, incir ishale veya diğer sindirim sorunlarına yol açabilir. İncir ayrıca K vitamini açısından oldukça zengindir, bu da kanı inceltici ilaçları engelleyebilir ve daha az etkili olmasına neden olabilir. Kaynak7. Kan inceltici kullanılıyorsa, komplikasyon riskini azaltmak için incir ve diğer K vitamini yönünden zengin yiyecek alımı her gün dengeli bir seviyede tutulmalıdır. Kaynak18 Son olarak, bazı insanların incire alerjisi olabilir. Huş ağacı polenine alerjiniz varsa, incir alerjisine sahip olma ihtimaliniz daha yüksek olabilir. İncir ağaçları ayrıca bazı insanların alerjik olabileceği doğal lateks ihtiva eder. Kaynak19 Kısacası, incir, kabızlık önleyici etkilerinden dolayı sindirim rahatsızlığına veya ishale neden olabilir. Kan sulandırıcılara da müdahale edebilirler ve bazı insanlar bunlara alerjik olabilir.
Türkiye'de İncir Çeşitleri
Ülkemiz incir genetik kaynakları bakımından zengin bir varyasyona sahiptir. Bu zengin varyasyon içerisinden 272 adet dişi incir, 58 adet erkek incir çeşit veya tipi İncir Araştırma İstasyonu koleksiyon bahçesinde mevcuttur. 1970-1980 yılları arasında Ülkemizin Doğu Anadolu bölgesi haricinde tüm bölgeler taranarak dişi incir grubu, 1960 ‘lı yıllarda ise Aydın ve çevresi taranarak erkek incir koleksiyonu oluşturulmuştur.
1-Taze Çeşitler: Memleketimiz incirlerinde çeşitlilik daha çok taze yemeklik incir grubunda kendisini gösterir. Bu çeşitler içerisinde sarımtrak, yeşil, mor, koyu siyahımtrak, mor ve mor çizgili olmak üzere renk bakımından birbirinden ayrılanlar bulunduğu gibi şekil, tat ve aroma bakımından da çeşitler arasında büyük farklar vardır. Taze olarak tüketilen incirlerde aranan başlıca özellikler: ٠ Meyvelerin düzgün şekilli olmalı ٠ Olgunlar toplanırken sapın dalda kalmaması ٠ Kabuğun kolay soyulması ve ağız tarafında yapışarak yırtılmaması ٠ Etinin güzel, sarı veya pembe-kırmızı olması ٠ Ne yakıcı tatlı ne de yavan denilecek şekilde az tatlı olmaması ٠ Raf ömrünün uzun olması ٠ Buruk olmaması ve çekirdeğinin az bulunmasıdır. Taze incirlere örnek olarak Bursa Siyahı, Bardakçı, Sultan Selim, Morgüz, Yeşilgüz, Kavak, Horasan v.b. verilebilir.
2- Kurutmalık Çeşitler: Ülkemiz kurutmalık incir çeşitleri ve ekolojisi açısından dünyanın en kaliteli incirlerine sahiptir. Ege bölgesinin Sarılop ve Sarı Zeybek çeşidi, Gaziantep’in Halebi çeşitleri kurutmalık çeşitlere örnek verilebilir. Sarılop çeşidi geniş ölçüde üretimi yapılan, en iyi Büyük ve Küçük Menderes havzasında yetişen, birinci sınıf standart çeşidimiz olarak kendini göstermiş ve bütün dünyaca bilinmekte olup, hiçbir incir çeşidinin kurusu bununla boy ölçüşemez. Bu incir çeşidimiz ABD de Calimyrna adı altında California’nın Fresno bölgesinde yetiştirilmektedir. Kurutmalık çeşitlerde aranılacak özellikler: ٠ Meyvenin ince kabuklu, kalın etli, kuru madde ve şekerce zengin olması ٠ Düzgün ve homojen kuruması ٠ Kuruma süresinin kısa olması ٠ Kuruduğu zaman kabuğu kararmayıp aksine açık renk alması ٠ Kabuk inceliğini muhafaza etmesi ٠ Meyvenin iri, yumuşak ve ballı olması ٠ Çekirdek miktarının az olmasıdır.
3-İlek İncirleri: Bu incir grubu Ficus carica L. türünün erkek kültür incirleridir. Bunlar dişi incirlerin döllenmesi amacıyla yetiştirilmektedir. Erkek incirlerin dişi incir bahçelerinde yetiştirilmesi uygun değildir, kontrolsüz bir döllenme olması sebebiyle meyve kalitesi düşmektedir. Bu nedenle ilek incirlerinin ayrı bir bahçede yetiştirilmesi uygundur. Ülkemiz ilek incirleri varyasyonu açısından da zengindir. Bunlara örnek Elma, Kıbrıslı, Hamza, Konkur, Ak ilek, Kara, Kuyucak ileği v.b. verilebilir. İlek incirlerinde aranılacak özellikler şunlardır: ٠ Düzgün şekilli olmalıdır ٠ Bol miktarda çiçek tozu vermelidir ٠ Temiz ve sağlıklı olmalıdır ٠ Yeterli sayıda ilek arıcığı bulundurmalıdır inciri ٠ Boğa, ilek, ve ebe meyve doğuşları tam olmalıdır ٠ Olgunlaşma zamanı dölleyeceği çeşitle örtüşmelidir ٠ İlek arıcığından başka zararlı barındırmamalıdır.
Çeşit Seçimi: Ticari amaçla incir yetiştiriciliği söz konusu olduğunda çeşit seçimi önem taşır. Çeşit veya çeşitlerin seçiminde, bahçe kurulacak yerin iklimi yetiştiricinin ve pazarının istekleri, kültürel ihtiyaçlar, üretim potansiyeli, ürünü pazarlayabilme olanakları ile ürün fiyatları gibi etmenler önemlidir. Bahçe kurutmalık veya sofralık bir çeşitten kurulabilir. Kurutmalık çeşitte en önemli sınırlayıcı faktör iklimdir. Kurutmalık çeşitleri hem taze hem de kuru olarak pazarlama olanağı vardır. Sofralık çeşitler daha az şekerli oldukları için taze olarak daha bol miktarda tüketilebilir, ancak kuruları iyi kaliteli olmadığından yalnızca endüstride değerlendirilebilir. Bu durum meyvenin tamamının taze olarak toplanıp pazarlanmasını zorunlu kılar. Bu sebeple sofralık çeşitlerle bahçe kurarken seçilebilecek diğer bir grup, çiçek incirleri denilen bir gelişme döneminde iki ayrı ürün veren incirlerdir. Bunlarda birinci ürün emzik adı verilen bir yaşlı sürgünler üzerinde meydana gelir ve haziran ayı içerisinde olgunlaşır. İkinci ürün meyveleri ilkbaharda gelişen o yıl sürgünlerinin yaprak koltuklarında meydana gelir ve ağustos, eylül aylarında olgunlaşır. Çiçek incirlerinin haziranda olgunlaşan birinci ürün meyveleri çok iyi fiyata satılabilmektedir. En iyi standart kurutmalık çeşitler Sarılop ve Sarı Zeybektir.
Sarılop: Sarılop kurutmalık incir çeşidinin kuru meyve renginin beyaza yakın sarı, küçük çekirdekli olması, nem oranının %22-24, şeker oranının %50-55 civarında ve ince kabuklu olması, kurutma teknolojisi ve kalite parametreleri açısından bir avantaj olarak ortaya çıkmaktadır. Sarılop kurutmalık incir çeşidinin iklim istekleri, sadece Aydın ve İzmir illerinin koşullarına optimum olarak uyum sağlamaktadır. Sarılop inciri sadece bu bölgede en iyi kalitede yetiştirilmektedir. Ağaçlar 7-8 metre yükseklikte, 8-9 metre genişlikte, genç yaşta dik-yayvan, yaş ilerledikçe sarkık dallı bir taç oluşturur. Dalları seyrektir, ağaç gelişme hızı orta büyüme gücü yüksektir. Üzerinde çok miktarda yumrular bulunan gövdesi vardır. Yaprakları iri ve çok derin dilimli genellikle beş parçalıdır. Birinci ürün (Yellop) meyvelerin döllenmeleri mümkün olmadığından dökülür. Nadiren birkaç tanesi partenokarpik olarak olgunlaşır. İkinci ürün (İyilop) meyveleri esas önemli olan üründür ve mutlaka döllenmesi gerekir. Bu döllenme işlemi ilekleme ile yapılır. İlekleme sırasında yapılan hatalar ve bu zamandaki aşırı sıcak, soğuk veya rüzgar gibi hava koşulları ileklemeyi ve döllenmeyi olumsuz etkileyebilir. Meyveleri çok iyi görünüşlü, çok tatlı, hissedilir hoş kokuludur. Meyve ağırlığı ortalama 65-70 gr, meyve çapı 55-60 mm’dir. Meyve iriliği ortanın üstü irilikte yuvarlak ve basıkça şekillidir. Meyve verimi iyidir. İlk olgunlaşma temmuz sonu ağustos başında başlar, ağustos sonunda bir zirveye ulaşır ve eylül sonunda tamamlanır. Hasat süresi 40-45 gündür Meyve kabuğu orta derecede dayanıklı olup kolay soyulur. Ancak bazen ostiole yakın kısımda bir miktar kabuk soyulmadan kalır. Taze hasatta meyve sapı dalda kalabilir. Meyve kabuğu kalınlığı ortalama 1,17-1,34 mm, kabuk rengi sarı, pulp rengi amber ile sarı arasıdır. Meyvede çekirdek orta miktarda, çekirdekler orta iriliktedir ve bin tane ağırlığı 1,205-1,317 gramdır. Meyve içi boşluğu yoktur. Ostiol açıklığı belirgindir. Meyve olgunluğu döneminde serin hava, yüksek nem ve yağışlar meyvelerde yarılmaya neden olur. Meyvelerde pH 5,1 toplam asitlik %17-19, suda çözünür madde %20-22. toplam kuru madde %23-24 ve indirgen şekerler %21 civarındadır. İyi kalitede sofralık, çok iyi kalitede standart kurutmalık bir çeşittir.
Sarı Zeybek: Sarı Zeybek incir çeşidi de Sarılop gibi kurutmalık bir çeşittir. Meyve kalitesi ve özellikleri yönünden Sarılopa çok benzer. Ağaç gelişimi sık ve diktir. Ancak özellikle ana dalların kırılmaya yatkınlığı Sarılop kadar yaygınlaşmasını engellemektedir. Meyveleri albenili, oval, çok tatlıdır. Meyve iç rengi koyu pembedir. Meyve iç boşluğu yoktur. Ortalama meyve ağırlığı 68-76 gr’dır. Meyve olgunlaşması 20 Ağustos-30 Eylül tarihleri arasında olmaktadır. Kabuğu kolay soyulur, kabuk rengi yeşilimsi sarıdır. Son yıllarda taze incir tüketimi ve dış satımı da artış göstermektedir. Sofralık çeşitlerden başlıcaları Bursa Siyahı, Göklop, Akça, Bardakçı, Yeşilgüz, Morgüz, Beyaz Orak, Siyah Orak çeşitleridir. Bursa Siyahı çeşidinin ambalaja ve yola dayanımının iyi olması ve dış pazarda çok iyi tutulması, Siyah Orak ve Beyaz Orak çeşitlerinin birinci ürünlerinin ilekleme gerektirmemesi ve erkenci oluşu iç ve dış pazarda geniş pazarlama olanağı bulması bakımından önemlidir.
Bursa Siyahı: Bursa Siyahı çeşidi en yaygın Bursa yöresinde yetiştirilmektedir. Taze tüketim amacı ile üretilir. Ağacın gelişme durumu kuvvetli ve yayvandır. Yaprakları üç-beş loplu derin girintili sık tüylüdür. Yellop oluşturmaz, döllenme ihtiyacı vardır. Meyve olgunlaşması Ege Bölgesinde Ağustos başından Ekim ayı ortalarına kadar, Bursa yöresinde Eylül başından Kasım ayı ortalarına kadar devam etmektedir. Meyveleri iri, şekli yuvarlaktır. Kabuk rengi koyu mor veya morumsu siyahtır. Kabuk rengi Ege’ de daha koyu ve canlı oluşmaktadır. Meyve eti geniş ve dolgun olup, meyve içi boşluğu ya hiç olmamakta ya da bazı meyvelerde çok az bulunmaktadır. Pulp rengi koyu kırmızıdır. Meyve kısa bir boyuna sahip olup, kabuk kolay ve güzel soyulmaktadır. Kabuk yapısı dayanıklı, meyve eti sıkı dokulu, yola dayanımı iyi bir çeşittir. Ostiol açıklığı küçüktür. Kabuk üzerinde çeşide özgü çizik ve çatlaklar bulunmaz. Meyvelerde pH 4.55 , toplam asitlik % 0.18-0.19, SÇKM %17-18 , toplam kuru madde %20 ve indirgen şekerler %17.60 ‘dır. Bursa Siyahı meyveleri iri, gösterişli, kabuk ve iç rengi ile albenili, iyi kaliteli sofralık ve dondurulmaya uygun bir çeşittir. Taze meyvelerinin dilimlenerek %35’lik şurup içerisinde derin dondurmaya uygun olduğu da saptanmıştır.
Yeşilgüz: Orjini Ege Bölgesi olup, koyu yeşil kabuk rengi ve kırmızı et rengi ile albenisi olan, geç olgunlaşan, yüksek kaliteli sofralık bir çeşittir. Yaprağı beş lopludur. Uzun ve sık tüylüdür. Ağaç dik, yayvan ve orta büyüklüktedir. Yellopları olgunlaşmaz ve döllenme ihtiyacı gösterir. Olgunlaşma periyodu ağustos başı- ekim ortası olup hasat sezonu uzun sürer. Meyve ağırlığı ortalama 54-56 gr’dır. Meyve iç boşluğu küçüktür. Çekirdekleri orta iriliktedir. Meyveleri tatlı ve aromatiktir. Kabuk rengi açık yeşil, beyaz beneklidir. Kolay soyulur.
Morgüz: Ege bölgesinde yaygın olan sofralık incirlerden olup, Kasım sonuna kadar taze meyve verebilen en geççi çeşittir. Hızlı büyüyebilen, dik dallanma gösteren, yüksek ve seyrek dal yapısına sahiptir. Yaprakları beş loplu,kısa ve sık tüylüdür. Yellop meyvesi yok olup, iyiloplarda döllenme ister. Olgunlaşma dönemi 15 Ağustos- 15 Kasım tarihleri arasıdır. Meyve ağırlığı ortalama 63-72 gr’dır. Kabuk rengi alacalı mor, çizgili morumsu yeşildir. Meyve iç rengi kırmızıdır. Kabuğu kolay soyulan, hafif tatlı bir çeşittir. Meyve iç boşluğuna sahiptir. Meyvelerde çatlama ve akma görülebilir.
Göklop: Ağaçları geniş taç oluşturur. Dallar dikine gelişir. Yaprakları çoğunlukla geniş ve üç-beş dilimlidir. Meyveleri mutlak döllenme isteyen İzmir tipi incirler gurubuna girer. Meyve olgunlaşması 10 ağustos- 30 eylül arasındadır. Meyveleri iri ve basık, kabuk kalın, sarımsı yeşil renktedir. Meyve eti pembe, açık kırmızı renkte ve kaliteli bir sofralık çeşittir. Çatlama ve iç çürüklüğüne duyarlıdır. Tanınmış bir çeşit olmasına rağmen, üretimi dağınık haldeki az sayıda ağaçtan öteye gidememiştir.
Bardakçı: Ağaçları kuvvetli büyür, dalları diktir. Yaprakları orta irilikte, üç parçalıdır. Meyvesi orta iri, armut şeklinde, ince kabuklu, sarımsı-yeşil renkte, belirgin damarlı, meyve iç rengi pembe-kırmızıdır. Meyve iç boşluğu yoktur. Küçük ve az çekirdeklidir. Tatlı ve kolay soyulabilen bir çeşittir. İzmir çevresinde taze olarak tüketilir. Bu yörede “Bardacık” adıyla bilinir. Olgunlaşma dönemi temmuz sonu- eylül başıdır. Orta erkencidir. Soğuğa, dona, toprak ve hava rutubetine dayanıklıdır.
Siyah Orak: Meyve iç boşluğu küçük, ostiol orta açıklıktadır. Yellop meyvelerinin döllenmesine gerek yoktur. Oda koşullarında dayanma süresi çok kısadır. Derimden sonra kısa sürede (1 -2 gün) tüketilmesi zorunludur. Yaz ürünü meyveleri de döllenmeden olgunlaşırlar. Verimi ve meyve tutum oranı yüksek olmasına rağmen meyveler küçük, armudi, kalın kabukludur. Meyve iç boşluğu vardır. Görünüşleri iyi olmasına rağmen meyvelerin tadı azdır. Soğuğa, dona, toprak ve hava rutubetine dayanıklıdır. Erken olgunlaştığı için iyi fiyatla satılabilir.
Beyaz Orak: Turfanda yetiştiricilik bakımından önerilebilecek bir çeşit olan Beyaz Orak partenokarp olup, Ege bölgesinde özellikle Turgutlu yöresinde yaygındır. İki ürün veren bir çeşittir. Ağacın gelişme hızı orta, yarı bodur, dallanması dik ve dalları seyrektir. Yaprakları 3-5 loplu ve uzun sık tüylüdür. Yellop meyveleri 25 Mart civarında doğmaya başlar ve 15 Hazirandan itibaren olgunlaşır. Yellop meyvelerinin görünüşü iyi, tadı az, kendine özgü kokuludur. Meyve kalitesi düşük olmakla birlikte olgunlaşma mevsimi yönünden ilgi çekicidir. Meyveler ortanın üstünde iri ve armudidir. Beyaz orak birinci ürün yönünden Siyah Orak çeşidinden daha verimlidir. Derim 15-20 gün sürer. Yellop meyvelerinin kabuğu dayanıksız, soyulması kolaydır, ancak derimde sap genellikle dalda kalır. Meyve kabuğu sarımsı yeşil, meyve eti açık pembedir. Meyvelerde çekirdekler az, orta iriliktedir. Meyve içi boşluğu orta, ostiol hafif açıktır. Yellop meyveleri partenokarpiktir, yani döllenme olmadan olgunlaşırlar. Oda koşullarında derimden sonra 1-2 gün içinde tüketilmeleri gerekir, dayanma süresi çok kısadır. Yaz ürünü meyveleri olgunlaşmaları için döllenmeye gereksinim duyarlar. Meyve verimi yüksektir. Sürgün başına ortalama meyve sayısı 3-5 adettir. Meyve tutum oranı yüksektir. Meyvelerde ilk olgunluk Temmuz sonunda görülür. Derim süresi 40-45 gündür. Meyve kabuğu dayanıklıdır, kolay soyulur, sap genellikle dalda kalır. Kabuk rengi sarımsı yeşil, meyve eti açık pembedir. Meyve içi boşluğu orta, ostiol açıktır. Yaz ürünü meyvelerinin tadı azdır.