Mersin Cezerye Tarifi
Cezerye, bilhassa Mersin, Adana bölgesinde yaygın bir tatlı çeşidi... Mersin Cezeryesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Havuç, toz şeker, ceviz ve Hindistan cevizinden imal edilir. Adını, Arapça'da havuç manasındaki (Cezer; جزر) kelimesinden alır. Rendelenen havuç evvela haşlanır. Haşlandıktan sonra şekerle kavrulur. Üzeri Hindistan cevizi ile süslenirken; içine yer fıstığı veya ceviz konulur. "Mersin cezerye neden yapılır?" diyenlere işte Mersin cezerye tarifi...
Cezerye Malzemeleri - Mersin Havuçlu Cezerye Tarifi İçindekiler
Beş - altı adet orta boy havuç
Bir buçuk su bardağı toz şeker
Yarım limon suyu
Bir su bardağı çekilmiş ceviz
Bir tatlı kaşığı mısır nişastası
Baharat: Yarım çay kaşığı toz karanfil, birer çay kaşığı tarçın ve yenibahar
Hindistan cevizi
Su
Cezerye Tatlısı Tarifi (Mersin) - Evde Cezerye Nasıl Yapılır? Gerçek Cezerye Tarifi - Havuç Cezeryesi Nasıl Oluyor? Tarsus Usulü Cezerye Tarifi
- Yıkanan havuçların kabukları soyulur. İki parçaya bölünerek tencereye konulur. Üzerini üç - dört parmak geçecek kadar su konulur ve havuçlar yumuşayıncaya kadar haşlanır.
- Soğuyan havuçlar rendenin ince tarafıyla rendelenir veya blender yardımıyla püre haline getirilir ve tekrar ocağa konulur. Bir kaşık yardımıyla ezilerek karıştırılır. Bu muamele havuçlar suyunu iyice çekinceye kadar devam ettirilir. Bu iş bitince toz şeker ve yarım limonun suyu ilave edilir.
- Yine tahta bir kaşıkla karıştırmak suretiyle toz şeker ve havuçlar iyice bütünleşinceye kadar, yani karışım ele yapışacak kıvama gelinceye kadar kısık ateşte pişirilir.
- Baharat kullanılmak istenirse aromalarının açığa çıkması için hepsi bir cezvede kısık ateşte bir dakika kadar ısıtılır ve şekerli havuca karıştırılır.
- Kıvamını tam olarak bağlamak için çok az soğuk suyla açılan mısır nişastasını eklenir.
- Çekilmiş ceviz ilave edilir. Üç - dört dakika daha birlikte kavrulur.
- İstenirse ocaktan alınınca birer çay bardağı bütün Antep fıstığı ve öğütülmüş fındık ilave edilip son kez karıştırılabilir.
- Karışım ıslatılan veya Hindistan cevizi yayılmış cam bir kaba iki - üç santim kalınlığında dökülür. Kaşık veya spatula yardımıyla üstü hafifçe bastırılarak düzeltilir.
- Tatlı ılındıktan sonra buzdolabına kaldırılarak soğuması beklenir. Soğuyan Havuçlu Cezerye Tatlısı istenilen şekilde dilimlenerek bol Hindistan cevizi ile kaplanarak servis edilir.
Mersin Usulü Cezerye Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve "Orjinal Cezerye Nasil Yapilir?" Püf Noktaları
- Baharatlı Cezerye İsteğe göre baharatsız veya baharatlı yapılabilir. Farklı baharat da katılabilir, çeyrek çay kaşığı seviyesinde zerdeçal ve zencefil de ilave edilebilir.
- Bisküvili Cezerye Harcına petibör bisküvi katılarak da hazırlanabilir.
- Şekersiz Cezerye Nasıl Yapılır? Dört adet havuç rendeleyip iki yemek kaşığı zeytinyağı ile tavada kavrulur. Yumuşayınca içerisine dört yemek kaşığı iri çekilmiş ceviz içi, dört yemek kaşığı yulaf ezmesi ilave edilip tekrar iki - üç dakika kavrulur. Üç dakika kadar kavurduktan sonra altı kapatılır. Ilınınca bir yemek kaşığı bal, bir çay kaşığı tarçın ve yarım çay kaşığı toz karanfil eklenip top hale getirilerek şekillendirilir. Hindistan cevizine bulanarak sunulur.
- Mersin Cezerye Nereden Alınır? Dondurmaci Halil, Cezeryeci Kadir…
Mersin mutfağının diğer lezzetleri de ilginizi çekebilir:
EVDE TANTUNİ DÜRÜMÜ🌯 NASIL YAPILIR? (Mersin)
FELLAH KÖFTESİ Sarımsaklı köfte Adana, Mersin, Antakya, Hatay