Evde Tantuni Dürümü Nasıl Yapılır?🌯(Mersin)
Tantuni nedir neden yapılır? Evde tantuni tarifi etli, tavuklu nasıldır? Tantuni neyden yapılır? Tantuni ufak ufak doğranmış dana etinin yağlı kaburga kısmının soğan, domates, maydanoz ve bazen sivri biberle birlikte pamuk yağı ile sacda pişirilmesi şeklindeki bir tür sac kavurmadır. İşte "Orjinal Tantuni nasıl yapılır? Tantuni neden oluyor? Evde Mersin Tantuni nasıl yapılır?" diye merak edenlere bu umumi tarifin ifade etmediği evde et tantuni lezzetinin resimli açıklaması ve kuşbaşı et tantuni tarifi sırları...
Evde Tantuni Yapımı Malzemeleri - Tantuni İçine Ne Konur? - Tantuni Mersin Tarifi Malzemeleri
750 gr çok ince doğranmış dana parça et
İki yemek kaşığı tereyağı
Bir yemek kaşığı sıvı yağı
Tuz
Toz kırmızı biber
Domatesli Tantuni Salatası için:
Bir adet orta boy kuru soğan
İki adet orta boy domates
Yarım demet maydanoz
İstenirse sumak
Sunum için:
Açık ekmek (ince lavaş), pide veya Tantuni Lavaşı:Ev Yapımı Mayalı Kolay Lavaş Tarifi, Nasıl Yapılır? (Tavada Lavaş, Dürüm Ekmeği)
Acı biber turşusu, limon, ayran, şalgam suyu, yeşillik
Tantuni resmi
Evde Tantuni Yapımı Tarifi - Evde Et Tantuni Nasıl Yapılır Tarifi? - Ev Usulü Tantuni Tarifi Et - Evde Pratik Tantuni Tarifi Mersin Usulü - Sacda Tantuni Nasıl Yapılır?
- Tantuni eti nasıl olur? Tantuni eti nasıl doğranır? Kuşbaşı Tantuni tarifi ev yapımı için etin varsa fazla yağlı kısımları, damar, sinir ve zarları alındıktan sonra küçük küpler veya dikdörtgenler halinde şeklinde doğranır. Tosun etinin bıçakla ve kuşbaşı etin dörtte biri seviyesinde doğranması gerekir.
- Tantuni eti nasıl haşlanır? Tantuni eti kaç dakika haşlanır? Etler yıkanarak tencereye konulur, üzerini geçecek kadar su ilave edilir. Kaynayana kadar orta ateşte sonra kısık ateşte ağzı kapalı olarak etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Haşlama suyuna bir kaç arpacık soğan atanlar da vardır. Haşlama suyu kullanılmak üzere süzdürülürken etler bir tabağa alınır.
- Tavada Tantuni nasıl yapılır kırmızı etten? Yapışmaz bir tavaya yağlar konulur. Tereyağı eriyince haşlanıp süzdürülen etler ilave edilir. Sekiz - on dakika kadar bu yağda karıştırılarak kavrulan etlere haşlama suyundan üç - dört kaşık konulur. Etin yanması ve sertleşmesi önlenirken ekmeği yumuşatacak buhar temin edilir. Etler suyunu çekince tuz ve toz kırmızı biber eklenir. Mahallî tatbikat eti özel ortası çukur sac kavurma tavasında (Tantuni Tavası) tantuni sosunun temeli olan pamuk yağıyla (tantunide kullanılan yağ) pişirmektir.
- Tavanın içindeki etlerin üzerine kullanılacak olan lavaşlar konulup bastırılarak lavaşların ısınması veya kullanılacak ekmeğin yumuşaması ve yağlanması sağlanır. (Hazır alınabileceği gibi tercihen EV YAPIMI KOLAY MAYALI LAVAŞ (DÜRÜM EKMEĞİ) de kullanılabilir.) Lavaş ısınınca altı kapatılan tantuniden bolca lavaşın bir kenarına konulur. Üzerine ince doğranmış ve istenirse sumakla harmanlanmış piyazlık soğan, küçük küçük doğranmış domatesler ve kıyılmış maydanozlar konularak dürüm şekline getirilir ve sıcak olarak servis edilir. Acı biber veya kırmızılahana turşusu, limon, turunç suyu, turp, söğüş domates yanında şalgam suyu veya AYRAN🥛🧊bu servise eşlik edebilir.
- Malzemenin tamamı bitene kadar ev usulü tantuni dürümleri yapılacağı için ilk yapılan soğuyabilir. Onlar yapışmaz vasıflı bir tavada kısık ateşte sıcak olarak tutulabilir. Böylece ikinci tantuniyi (takviye) isteyenlere de hazır olur.
"Evde Kolay Tantuni Nasıl Yapılır? Ustasından Tantuni Tarifi" ile Alakalı Diğer Hususlar ve Mersin Tantuni Tarifi, Kavurmadan Tantuni Nasıl Yapılır Püf Noktaları?
- Evde Tantuni Nasıl Yapılır Malzemeleri? Tantuni Sosu Tarifi Mersin Tantunisinin ayırt edici özelliği, yapımında dana etinin yağlı kaburga kısmı ile pamuk yağının kullanılması ve yapılış şeklidir. Ayrıca servisinde salataya sos olarak limon ve/veya turunç suyu, içecek olarak ayran veya şalgam ile birlikte sunulmasıdır. Mersin Tantunisinin malzemeleri dana etinin kaburga kısımları, pamuk yağı, kırmızı toz biber, sumak, tuz, domates, soğan, maydanoz vb. yeşillik malzemelerdir. Ortası çukur bir tepsi kullanılır.
- Tantuni Hayvanın Neresinden Yapılır? Tantuni hangi etten yapılır? Tantuni eti ne etidir? Tantuni etin hangi bölgesinden yapılır? Tantuni etin neresi? Tercihen but ve kaburga, sinirsiz ve dinlenmiş... Yukarıda "Dana etinden Tantuni nasıl yapılır?" tarifi yer almaktadır.
- Evde Kıyma Tantuni Tarifi Kıyma Tantuni Nasıl Yapılır? Evde kıymalı tantuni tarifi: Evde tantuni dürümü tariflerinden biri de kıymalı olandır. Arzu edilirse bir miktar kuyruk yağı da katılabilecek evde et tantuni tarifi kıymalı olarak yapılmak istenirse; yağda kavrulmuş kıymaya küçük doğranmış soğan, biber ve domatesler eklenip birlikte pişirilerek gereken iç elde edilir. Lavaşa kıyılmış maydanozla konularak kıymalı tantuni elde edilebilir. Pişen harca sebze konmak istenmezse evde kıyma ile tantuni nasıl yapılır? Tantuni kıymalı nasıl yapılır? Yarım demet maydanoz küçük doğranır. Bir domates ince dilimlenir. Bir kuru soğan ince piyazlık doğranıp bir tatlı kaşığı sumakla harmanlanır. Tavaya yarım çay bardağı sıvı yağ döküp yarım kilo kıyma karıştırarak kavrulur. Tavadan almadan bir çay kaşığı tuz ve bir tatlı kaşığı pul biber de ilave edip karıştırılır. Lavaşlar tavadaki pişmiş kıymanın üzerine basılıp yağını emdirilir. Lavaşlara sırasıyla kıyma, domates, soğan salatası, maydanoz, tuz koyup dürüm haline getirilir.
- Tantuni Hangi yağ ile yapılır? Pamuk Yağı (Tantunide Kullanılan Yağ) Tantuni hazırlanırken ete lezzet verip gevrek olmasını sağlayan pamuk yağı kullanılır. Pamuk yağının farkı: Diğer yağlar ateşte acı ve yanık bir koku verirken, pamuk yağında bu acımsı yanık yağ kokusu bulunmaz. Ayrıca Mersin Tantunisi içinde pamuk yağı donma yapmaz. İçinde Omega-6, Omega-9 ve iyi bir antioksidan olan E vitamini bulunur. Omega-6 vücudun imal edemediği, dışardan hazır alması gereken bir yağ asididir. Bunlar tantuni faydaları arasında sayılan unsurların dayanağıdır. E vitamini kansızlığa karsı koruyucu, yaşlanmayı geciktirici, Parkinson ve Alzheimer hastalıklarını önleyici bir maddedir. Omega-9 : Bağışıklık sistemini güçlendirirken damar sağlığını korumaya yardım eder. OMEGA - 6 : Kandaki kolesterol seviyesini düşürürken kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Hücre gelişimine katkıda bulunur. Retinayı güçlenir, enfeksiyonlara karşı vücuda direnç verir. Gebelik ve sonrasında bebeklerin beyin ve sinir sisteminin gelişimine yardım eder. Stresi, yorgunluğa, kemik erimesine karşı faydalıdır. Kan şekeri seviyesinin kontrol altında kalmasını sağlar. Cildin daha genç görünmesini sağlar, kırışıklıkları önler.
- Evde Tantuni nasıl yapılır? Tantuni baharatları nelerdir? Asıl kullanılan toz kırmızı biber ve sumaktır. Tavuk Tantuniye hangi baharatlar konur? Tavuk tantunide daha yaygın olmak üzere pul biber, karabiber, kimyon kullananlar da vardır.
- Tantuni soğanı nasıl hazırlanır? Bir adet orta boy kuru soğan ince piyazlık doğranır. İstenirse göz kararı sumakla harmanlanır. Eklenecek kıyılmış yarım demet maydanoz da istenirse soğanlarla karıştırılır.
- Tantuninin Tarifinde Tantuniye neden limon sıkılır? Mersin'de tantuni üzerine ferah bir tadı olan misket limon sıkılırken, İstanbul ve Ankara gibi yerlerde normal limon sıkılır. Limon asitli bir gıdadır olup ekşiliği de bu asitten gelir. Aside maruz kalan et ise tadını değiştirir. Tantuni ana malzemesi et olan yağlı, tuzlu, baharatlı, maydanoz ve soğanlı yiyecek olup sıkılan limon bu farklı lezzetli dengeleyip tamamındaki tadı ve iştahı arttırır. Limonun asit yapısı daha lezzetli ve hoş bir tat elde etmek için yardımcı olur. Limon bazı yerlerde sadece içine değil tantuni ekmeğinin üzerine de sıkılarak daha ferah ve tatlı bir ekşilik hedeflenir. Elbette, miktarı iyi ayarlanmalıdır. Bir ekmeğin içine çeyrek ay şeklindeki parça limon yeterlidir. Fazlası da tantuninin tadının alınmasını önler. Ayrıca limon suyu değil yeni kesilmiş taze limonun kullanılmalıdır.
- Tantuni Yeme usulü: Tantuni dürümü ortadan ikiye bükülerek yenilirse diğer uçtan yağların damlamasına mani olunur.
- 1 kilo etten kaç tane tantuni çıkar? 1 kg etten ne kadar tantuni çıkar? Tadına ulaşabilmek için pişmiş etin en az 60 gram olması öneriliyor. Çiğ et pişerken takriben ağırlığının üçte birini kaybettiğini düşünürsek dürüm başına 90 gram olur. Bu durumda 1 kilo etten kac tane tantuni çıkar? 11 tantuni çıkar. Lakin lezzeti yükseltip kaliteyi arttırma gayesi varsa malzeme daha bol konulacağından bu sayı azalacaktır.
- Tantuni Kalori Değeri: Tantuni - nefis yemek tariflerinden biri olsa da 100 gramında 168 kcal kalori, ayrıca 226 gramlık bir orta porsiyonda 381 kalori bulunduğu ifade ediliyor.
- Tantuni Fiyatları: Temmuz 2021 itibariyle Yemeksepeti'nde Tavuk Tantuni Dürüm 10,00 TL. - 12,50 TL; Biftek Tantuni Dürüm ise 15,00 TL - 20,00 TL'dir. Tantuni alanında önemli markalardan "Baazen Tantuni baazen"in sloganı "Ye bir tantuni, sevindir mideni, Ye bir tantuni, sevindir kendini!" Memoş Tantuni Memoş Hasan Tahsin Yelkenaç tarafından 1964'te kuruldu. Göksel Tantuni Göksel ISO 9001 ve ISO 22000 belgeleri ile tescillidir. 22 şubesi vardır. Helal belgesine sahip, en güzel ve en taze etler seçilir. Mersin’in en iyi üreticilerinden en besleyici ve lezzet açısından en değerli olan baharatlar tedarik edilir. Usta ellerde büyük bir özenle hazırlanır. 1977'den beri faaliyettedir. Mersin Yaprak Tantuni Yaprak sertifikalı, özel yerli etle çalıştığını ifade eder. Yağsız sinirsiz dana antrkotun itina ile terbiye edilip dinlenmesi sonrası hazırlanan tantuni dürüm, taantuni ekmek arası veya lokma şeklinde servis edilir. Tantuni Hasan Usta tantunide önemli markalar arasında yer alır.
- Tantuni lavaşı nereden alınır? Bir çok markette, fırında satılmaktadır.
- Mayalı, Mayasız Tantuni Lavaşı, Tantuni İçin Lavaş Yapımı, Tantuni Lavaş Tarifi Mayasız Yumuşak Lavaş Tarifi EV YAPIMI MAYALI KOLAY LAVAŞ (DÜRÜM EKMEĞİ) sayfasında "Lavaş hamuruna maya konur mu?, tantuni sac ekmeği tarifi, Mayasız lavaş olur mu?, Mayasiz-Lavaş Tarifi, Tantuni Lavaşı Yapımı Lavaşın yumuşak olması için ne yapmalı?, Yumuşacık Lavaş Tarifi" gibi mevzular açıklanır. Tantuni ekmeği nereden alınır? Bazı marketlerde satılmaktadır.
- Tantuni Tarihi, Tantuni Geçmişi, Tantuni Kökeni Tantuni'nin tarihi hakkında farklı birkaç görüş bulunmaktadır. 1) Türkmenlerden ve yörük geleneğinden gelmektedir. Antakya ve Mersin’de farklı usullerle yapılır. Esasen haşlanmış etlerin kılıçlarla kalkanlar üzerinde dövülmesi ve etlerin bu şekilde pişirilmesi yörük geleneğinde mümkündür. 2) Araplara ait seyyar bir sokak yemeğidir: Tantuni kasaptan alınan artık kıymaların ve sakatatların domates ve sumaklı soğan ile kavrularak dürüm içinde sunulduğu bir fakir yiyeceği ve bir kebap çeşididir. Tantuniyi Mersin'e 19. yüzyılda çalışmaya gelen Arap işçilerin getirdiği ifade ediliyor. Rivayete göre aslen fakir yemeği olan tantuni ucuz olabilmesi gayesiyle bolca akciğer ile karıştırılmış et ve yağdan elde edilirdi. 3) Kasaptan güzel bonfile nuar alan zenginler kemiklerini kasapta bırakırlarmış. Bu kemiklerin üzerinde de ufak tefek et parçaları kalır, kasaplar da bunları kağıda sarıp ucuz fiyatla satarlarmış. Tabi ufak parça olsa da etin en nefis kısımları olduğundan bunlar fakir yöre halkı tarafından alınarak önce kaynatılır sonra sac üzerinde baharatla pişirilerek yemek haline getirilirmiş. Bugünkü tantuni ise iki türlü etle yapılır. Mahallî olarak içinde sadece et bulunan dürüme biftek, et ile beraber daha lezzetli olmasını sağlayacak kuyruk yağı da yer alana ise tantuni denilmektir. Bilhassa tantunicilerde sipariş verirken bu fark bilinmelidir.
- Beş kilo etle gerçek tantuni nasıl yapılır? Evde orjinal tantuni nasıl yapılır? Sac Tantuni Tarifi İşte ustasından et tantuni tarifi: Dana etinin yağlı kaburga kısmından 5 kg et; damar, sinir ve zarları alınıp kuşbaşı doğranır. Tencereye 1,5 bardak su eklenerek 20 dakika kadar 80 derece ateşte et haşlanır. Haşlanmış et tantuni tepsisine serilir ve ete bir litre pamuk yağı, birinci sınıf 300 gr kırmızı toz biber, 50 gr sumak ve 100 gr tuz eklenerek sabit yanan ateşin üzerindeki tepside karıştırılarak kızartılır. Pişen et tantuni tepsinin ortasından alınarak tepsinin yan tarafına biriktirilir ve tantuni eti hazır hale getirilir. Ayrıca tantuni tepsisinin yanmaması ve çıkan buharla etin sıcak kalması için tepsiye su serpilir. Anında sunum olacaksa Mersin Tantunisi isteğe göre somun ekmek veya lavaş denilen açık ekmek arasına hazırlanarak servis tabaklarında verilir. Mersin Tantunisi içindeki salata malzemesi üzerine sos olarak limon ve/veya turunç suyu sunulur. Servis tabağının yanında turşu ve tere vb. yeşilliklerle birlikte içecek olarak isteğe bağlı ayran veya şalgam suyu verilir. Ambalajlı sunumlarda tercihe bağlı kâğıt, plastik, strafor veya folyo kutu içerisinde servisi yapılır. Servis nasıl hazırlanır? Ekmek arası tantuni nasıl yapılır? Tepsinin ortasına, kenardan en az 60 gr parça et çekilir ve isteğe göre belirlenen lavaş, açık ekmek veya somun ekmek çeşidinden alınarak tantuni tepsisinin çukurundaki etin üzerine bastırılarak ekmek ısıtılır ve yağlanır. Hazırlanan ekmeğin içine; tepsinin çukurundan en az 60 gr lık et konur ve üzerine isteğe göre soğan, maydanoz, domates ve sumakla hazırlanan salata eklenerek lavaşta dürüm yapılır. Diğer ekmeklerde ise arasına konulur. Salata etle beraber ısıtılıp kızartılmaz. Sonradan ekmek arasına eklenen salataya bilhassa sos olarak limon ve/veya turunç suyu da kullanılır. Servis sırasında Mersin Tantunisinin yanında isteğe göre şalgam veya ayran sunulur.
- Evde Tantuni Tarifi Tavuklu Tarifi, Evde Tavuk Tantuni Nasıl Yapılır Tarifi? Mersin Tavuk Tantuni tarifi Nasıldır? Tavuk tantuni Tarifi: Kıymalı tantunide olduğu tarzda ancak kıyma yerine küçük doğranan tavuk but etlerinin sıvı yağda pişirilip diğer malzemelerin katılması ile elde edilebilir. Evde tantuni tavuk gayet kolaydır. Tantuni hangi ekmekten yapılır? Tantuni hangi ekmekle yenir? Evde tantuni hamuru nasıl yapılır? Tavuk tantuni lavaş Tarifi: Tantuni Ekmeği Tarifi
- Tavuklu tantuni nasıl yapılır? Evde Tavuklu Tantuni Tarifi, Evde Mersin Tavuk Tantuni Nasıl Yapılır? Evde Tavuk Tantuni Yapımı, Beyaz et tantuni tarifi Tantuni tavuğun neresinden yapılır? Evde tavuk tantuni tarifi et yerine çok defa tavuk göğsü ile yapılsa da tavuk but veya tavuk pirzola eti daha uygundur. Ustasından tavuk tantuni tarifi: 750 gram tavuk eti minik küpler şeklinde doğranıp tencereye alınarak üzerini geçecek kadar su eklenip haşlanır. Tavukları haşlarken haşladığınız tavukların kefi köpüğü bir kevgirle alınır. Etler haşlanırken iki adet kuru soğan piyazlık doğranır. Tuz ve maydanoz eklenip harmanlanır. Üç adet domates küçük küpler olarak doğranıp tuzlanır. Haşlanan tavukların suyu süzülür. Tantuni tavası ısıtılıp iki yemek kaşığı yağ eklenir. Yağa kırmızı toz biber, karabiber ve kimyon eklenip karıştırılır. Haşlanmış tavuklar porsiyonluk ölçüde ilave edilip kavrulur. Lavaş ekmeği veya ekmek tavadaki tavukların üzerine bastırılıp yağlanır. Lavaş serilip domates ve soğan yayılır. Üzerine tavuk etleri konulur. Tavuk tantuni yanında ne yenir? Tavuk tantuni yanına ne gider? Dürüm yapılıp yanında buz gibi ve bol köpüklü bir ayranla sunulur. Tavuk Tantuniye kekik konur mu? Tavuk suyla haşlanırken biraz yağ ve kekik ilave edenler de var. Evde pratik tavuk tantuni tarifi diyerek farklı dürümlerde bazılarınca tereyağlı tavuk tantuni olarak adlandırılıyor. Elbette tantuni tavuk tarifinde, tavuk göğsü gibi etler için tereyağı büyük katkı veriyor: Tavuk eti çok küçük küpler halinde doğranıp tereyağı ilavesiyle suyunu çekene kadar karıştırılarak pişirilir. Suyunu çekince üzerine baharatları atılıp bir kaç dakika daha pişirilir. Saçta tavuk tantuni nasıl yapılır? sacda tavuk tantuni tarifinde ara ara su dökerek sacın çok ısınması önlenebilir.
- Evde Yoğurtlu Tantuni Tarifi, Evde Yoğurtlu Tavuk Tantuni Tarifi Tantuni yoğurtlu olarak EVDE TEREYAĞLI İSKENDER KEBABI (Bursa)🧈 lezzetini andırır. Et veya tavuk tavanın kenarına çekilir, lavaşlar etin yağına bandırılır. Lavaşımızın içine soğanı, maydanoz, domates, et veya tavuk yerleştirilerek üzerine tuz serpilir. Rulo biçiminde dürülüp, dilim dilim kesilir. Üzerine önce çok soğuk olmayan yoğurt dökülür. Sonra yogurtlu tantuni üzerine toz biberli kızdırılmış tereyağı gezdirilerek sunulur.
- Adana Usulü Ciğer Tantuni Tarifi, Ciğer Tantuni Nasıl Yapılır? Adana ciğer tantuni tarifi için Akciğerler iri doğranıp suda bir saat bekletilip kanlandıkça suyu değiştirilir. Tencereye alınıp üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyerek haşlanır. Ciğerin rengi tamamen değişince bıçak batırılıp içinin pişmesine bakılır. Pişince ocaktan alınıp soğuyana dek süzgeçte bekletilir. Soğuyunca robottan geçirilip iyice ufaltılır. Akciğerin onda biri kadar karaciğer kıymadan biraz daha iri halde doğranır. Soğanlar çok küçük doğranır. Soğanlar tencereye alınıp su eklenerek haşlanır. Soğanlar suyunu çekince karaciğer kadar kuyruk yağı eklenir, önce harlı ateşte sonra orta ateşte soğanların rengi hafif değişene dek ezerek karıştırmak suretiyle kavrulur. Üzerine akciğer ve karaciğer ilave edilip orta ısıda sularını salıp çekene dek pişirilir. Ciğerlerin suyu bitince salça, karabiber ve tuzu ilave edilip güzelce karıştırılarak kısık ateşte beş dakika daha kavrulur. Domatesleri ince doğranır, maydanoz kıyılır ve kuru soğan piyazlık doğranır. Soğanlara sumak serpilir. Ekmeği ortadan açılıp içine sıcak tantuni yerleştirilir, üzerine kimyon dahil pul biber, toz kırmızı biber ve tuz serpilir. Adana tantuni tarifinde kimyon gereklidir. Üzerine maydanoz, soğan ve domates konulur. Yanında ayranla sunulur. Sade karaciğer tantuni olarak da yapılabilir.
Mersin mutfağının diğer lezzetleri de ilginizi çekebilir: