SAKAL KALDIRAN TATLISI (Hatay, Antakya)
Antakya’nın nefis Sakal Kaldıran tatlısı nasıl yapılır?
Kadayıf Arapça kaynaklı kadife kelimesinin çoğulu ise bu malzeme ile yapılan tatlıların kalitesine şaşmamak gerekir. Sakal Kaldıran da bu eşsiz lezzetlerden biri… Sakal Kaldıran'ın diğer ana malzemesi şeker olsa da aslında yapım malzemesi olarak rafine toz şeker yerine pekmez ve tahin kullanılır. Misafirlere ramazan iftar sonrası ikram edilebilecek bu çok lezzetli ve hafif tatlıyı evde hazırlamanın resimli kolay tarifi:
Sakal Kaldıran Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
300 gram tel kadayıf
Yüz gram tereyağı + bir yemek kaşığı tereyağı
Elli gram tuzsuz Antep fıstığı içi
Elli gram çam fıstığı
Elli gram badem içi
Yarım su bardağı pudra şekeri
Tarçın
İstenirse bir yemek kaşığı gül (çiçek) suyu
Şerbeti için:
Bir su bardağı toz şeker
Bir buçuk su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Üzeri için:
Toz Antep fıstığı
Şerbetsiz olursa:
Tahin, pekmez
Sakal Kaldıran Tatlısı Yapılışı Tarifi
- Ön hazırlık: Badem ve Antep fıstıkları ayrı ayrı bir - iki dakika kadar suda haşlanır, süzdürülür ve kabukları çıkartılır.
- Sakal Kaldıran Şerbeti Hazırlığı: Şeker ve su tencereye konulur, kaynadığı zaman ocak kısık ayara getirilir, şekerlenmemesi maksadıyla bir - iki damla limon suyu ilave edilir. Üç – dört dakika kadar sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.
- Bir kaşık tereyağı eritilir. Antep fıstıkları, Çam fıstığı ve badem ayrı ayrı kavrulur. Sonra bir kapta birleştirilir.
- Kırık Kadayıfın Hazırlanması: Kadayıf elle didiklenip ufalanabilir veya kesme tahtası üzerinde bıçak kullanarak ince ince kıyılır. Ancak soğutup kırma tekniği daha pratiktir. Kolaylıkla ufaltılabilmesi için kadayıf en az dört - beş saat öncesinde buzdolabı poşeti içinde derin dondurucuya bırakılır. Donan kadayıf buzdolabından alınıp paketin içinde elle kırılır. Yapışmaz bir tavaya tereyağı konulur ve kırılmış kadayıflar eklenir. Kadayıfların rengi değişene kadar düşük hararette kavrulur. Kadayıf beklenenden daha kısa sürede yanabileceği için başından ayrılmamakta fayda var.
- Rengi dönen kadayıflara yarım bardak pudra şekeri eklenir, karıştırılır ve ocaktan alınır. Geniş bir tepsiye aktarılan bu karışımın üzerine kavrulan çam fıstıkları, Antep fıstıkları ve bademler konulur.
- Tatlı ayrıca pişirilmez. Tarçın ilave edilip gül (çiçek) suyu dökülür. Şerbet azar azar dökülerek yedirilir. Şerbetini çektikten sonra servis tabağına alınır ve ılık olarak ikram edilir. Sakal Kaldıran Tatlısı (Antakya) istenirse üzerine kaymak veya sade dondurma konulur, hepsinin de üzerine toz Antep fıstığı serpilerek süslenir.
Sakal Kaldıran Tarifi ile Alakalı Püf Noktaları ve İlave Bilgiler
- Diğer Tarz: Sakal Kaldıran tatlısı ikinci yapılış şeklinde şerbet yerine tahin ve pekmez eklenir, karıştırılır, helva döker gibi şekil verilerek servis tabağına alınır. Bu tarzın fotoğraflarını da aşağıda görebilirsiniz.
- Tereyağı yerine sadeyağ kullanılabilir. Şerbet ilave edilmeden de yapılabilir. Kadayıfları kırmadan yapılabilse de yukarıdaki tarzı tercih ettik.
- İsmi nereden geliyor? Tatlının ismine kaynak olarak yüksek lezzeti öne sürülür. Öyle ki ikram edilen kişi yerken sakalına dökülen tatlının kadayıflarını, sakalını kaldırıp yermiş.