mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Osmanlı Saray Usulü Soğanlı Yumurta Tarifi🏰🧅🍳 Yumurta-yı Hümayun, Soğanlama

Saraykâri, Osmanlı saray usulü soğanlı yumurta nedir, nasıl yapılır? Soğanlı yumurta Osmanlı Padişahlarının iftarlarında çorbadan sonra sofraya gelen çok lezzetli bir yumurta yemeğidir. Saray Mutfağı Soğanlı Yumurta Tarihi: Soğanlı yumurta Fatih Sultan Mehmet'in sevdiği yemekler arasında imiş. Ramazan ayı müddetince Matbah-ı Amire'de (Saray Mutfağı) bünyesinde padişahın özel yemeklerinin pişirildiği “Matbah-ı Hümayun", "Matbah-ı Has” ve “Kuşhane” gibi isimlerle anılan kısımda yapılan bu soğanlı yumurtayı yediği söylenir. Soğanlı yumurta Abdülhamit Sâninin de tercihleri arasındaymış. İşte Enderun yumurtası, yumurta-yı hümayun, padişah yemeği soğanlı yumurta tarifi...

OSMANLI-SARAY-USULÜ-SOĞANLI-YUMURTA-(Yumurta-yı-Hümayun)

Soğanlı Yumurta Tarifi Malzemeleri - Tek kişi için Osmanlı Usulü Soğanlama

İki orta boy kuru soğan

Bir tatlı kaşığı toz şeker

Yarım tatlı kaşığı tuz

Bir adet yumurta

Bir yemek kaşığı sıvı yağ (varsa sade yağ)

İstenirse baharatlar: Yenibahar, tarçın, karabiber, pul biber

İstenirse: Pastırma, sirke

Kapaklı yapışmaz bir sahan

OSMANLI-SARAY-USULÜ-SOĞANLI-YUMURTA-(Yumurta-yı-Hümayun)

Osmanlı Saray Usulü Soğanlı Yumurta Tarifi - Saray Usulü Soğanlı Yumurta Nasıl Yapılır?

  1. Soğanların kabukları soyulup yarım ay şeklinde (piyazlık) doğranarak bir yemek kaşığı sıvı yağ konmuş yapışmaz bir tavaya alınır.
  2. Soğanlı Yumurta Nasıl Pişirilir? Üzerine tuz ve şeker eklenerek çok kısık ateşte soğanlar karamelize oluncaya kadar pişirilir. Ocağın çok kısık bir ateşte olması soğanları yakmadan karamelize etme gayelidir.
  3. İstenirse bu aşamada baharatlar, tuz, doğranmış pastırma ve sirke eklenip karıştırılır. Ancak baharatlar soğanların rengini koyulaştıracaktır.
  4. Küçük bir sahana aktarılan soğanların ortası yuva şeklinde açılır. Buraya yumurta kırılır.
  5. Ağzı kapalı olarak yine kısık ateşte yumurtanın sarısı katılaşıncaya kadar pişirilir. İstenirse sarısı sulu kalacak kadar süre pişirilir.
  6. Saray Usulü Soğanlı Yumurta sıcak olarak servis edilirken sade sunulabileceği gibi pul biber veya karabiber gibi baharatlarla da süslenebilir. Tarçın veya nane serpildiği de olur.

"Osmanlıda Soğanlı Yumurta Nasıl Yapılır? Osmanlı Soğan Kavurması" ile Alakalı Diğer Hususlar Osmanlı Usulü Soğanlama Püf Noktaları:

  1. Ramazanlarda daha çok akla gelen Osmanlı mutfağında hususi bir yeri olan Karamelize Soğanlı yumurtanın farklı yapılış şekilleri olsa da sabır gerektiren kısık ateşte soğan pişirme muamelesi ortaktır.
  2. Bir sebze karamelize olana kadar sotelenecekse, tavanın kafi derecede geniş olması gerekir. Malzemenin üst üste yığıldığı dar bir tava veya tencere kullanımı halinde istenen seviyede karamelizasyon gerçekleşmeyebilir.
  3. Ağzı kapalı pişmek Soğan kavurmasi ağzı kapalı piştiğinde soğanın suyu dolayısıyla su eklemek ve sürekli karıştırmak gerekmez.
  4. Soğanlı yumurtaya ne denir? Saraykâri yumurta, Yumurta-yı Hümâyûn, Enderun yumurtası, soğan mıhlaması...
  5. Soğanlı yumurtada kullanılabilen diğer baharatlar: Bir çay kaşığı toz kırmızı biber, yenibahar, nane, kekik, kimyon...
  6. Soğanlı yumurta nerenin? Osmanlı saray mutfağında, hünkar sofrasının lezzetleri arasında sayılır. Bununla beraber Anadolu'nun bir çok yöresinde farklı usullerle yapılan kuru ve yeşil soğanlı yumurtalar vardır.
  7. Yoğurtlu sunum: Piştikten sonra bir tabağa alınıp üzerine bir yemek kaşığı yoğurt ilavesi ile de servis edilebilir.
  8. Salçalı Soğanlı Yumurta Bir adet kuru soğan küçük küpler şeklinde doğranıp bir yemek kaşığı tereyağı ile tavada kavrulur. Daha sonra bir yemek kaşığı salça da ilave edilip kavurmaya devam edilir. Bir kâsede üç adet yumurtayla birer çay kaşığı tuz (salçanın tuzu dikkate alınır.), karabiber, pul biber çırpılıp tavaya eklenerek güzelce pişirilir. Piştikten sonra servis tabağına alınır.
  9. Padişah Yemeği Soğanlı Yumurta Kaç Kalori? Yüz gramında 141 kcal kalori, 140 gramlık bir orta porsiyon soğanlı yumurtada 198 kcal civarında kalori bulunur.
  10. Soğanlı Salçalı Yumurta Kalorisi 100 gramında 134 kcal kalori bulunmaktadır.
  11. Yeşil Soğanlı Yumurta Bir yeşil soğan küçük doğranıp üç yemek kaşığı sıvı yağla tavada bir iki dakika kavrulur. Beş adet yumurta kırılıp çırpılır. Tuz ilave edilir. Peyniri de ufalanarak yumurtaya katılır ve soğanların üzerine ilave edilir. Yumurtalar pişince tabağa alınıp üzerine kırmızı biber serpilir.

Soğanlı Yumurta Faydaları: Soğanın Etkileyici Sağlık Faydaları

Soğanlar, sarımsak, arpacık soğanı, pırasa ve frenk soğanı ihtiva eden çiçekli bitkilerin Allium cinsinin üyeleridir. Bu sebzeler, sağlığı birçok yönden geliştirdiği gösterilen çeşitli vitaminler, mineraller ve güçlü bitki bileşikleri barındırır. Aslında, soğanların tıbbi özellikleri baş ağrısı, kalp hastalığı ve ağız yaraları gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanıldıklarında eski zamanlardan beri bilinmektedir. İşte soğanın 8 etkileyici sağlık faydası:

  1. Besleyicidir: Soğanlar besin açısından yoğundur. Kalorisi düşüktür, ancak vitamin ve mineral bakımından yüksektir. Bir orta boy soğan sadece 44 kaloriye sahiptir, ancak önemli miktarda vitamin, mineral ve lif sağlar. Bu sebze, bağışıklık sağlığını, kolajen üretimini, doku onarımını ve demir emilimini düzenlemede yer alan bir besin olan C vitamini bakımından özellikle yüksektir. C vitamini ayrıca vücutta güçlü bir antioksidan görevi görür ve hücreleri serbest radikaller denilen kararsız moleküllerin sebep olduğu hasara karşı korur. Soğanlar ayrıca metabolizma, kırmızı kan hücresi üretimi ve sinir fonksiyonunda önemli rol oynayan folat (B9) ve piridoksin (B6) dahil olmak üzere B vitaminleri açısından da zengindir. Son olarak, pek çok insanın eksik olduğu bir mineral olan iyi bir potasyum kaynağıdır. Normal hücresel fonksiyon, sıvı dengesi, sinir iletimi, böbrek fonksiyonu ve kas kasılmasının tümü potasyum gerektirir.
  2. Kalp Sağlığına Faydalı Olabilir Soğan, antioksidanlar ve iltihaplanma ile savaşan, trigliseridleri düşüren ve kolesterol seviyelerini düşüren bileşikler ihtiva eder - bunların tümü kalp hastalığı riskini azaltabilir. Güçlü anti-enflamatuar özellikleri, yüksek tansiyonu düşürmeye ve kan pıhtılarına karşı korumaya da yardımcı olabilir. Quercetin, soğanda oldukça yoğunlaşmış bir flavonoid antioksidandır. Güçlü bir anti-enflamatuar olduğu için, yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Yüksek tansiyonu olan 70 fazla kilolu kişide yapılan bir çalışma, günde 162 mg'lık bir kuersetin açısından zengin soğan özütü dozunun, bir plaseboya kıyasla sistolik kan basıncını 3-6 mmHg kadar önemli ölçüde düşürdüğünü bulmuştur. Soğanın da kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir. Polikistik over sendromu (PCOS) olan 54 kadında yapılan bir çalışma, sekiz hafta boyunca büyük miktarlarda çiğ kırmızı soğan (fazla kilolu ise 40-50 gram / gün ve obez ise 50-60 gram / gün) tüketmenin toplam ve "kötü" LDL'yi azalttığını bulunmuştur. Ek olarak, hayvan çalışmalarından elde edilen kanıtlar, soğan tüketiminin iltihaplanma, yüksek trigliserit seviyeleri ve kan pıhtısı oluşumu dahil olmak üzere kalp hastalığı için risk faktörlerini azaltabileceğini desteklemektedir.
  3. Antioksidan Yüklüdür Antioksidanlar, hücresel hasara yol açan ve kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalıklara katkıda bulunan bir süreç olan oksidasyonu engelleyen bileşiklerdir. Soğan, mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Aslında, 25'ten fazla farklı flavonoid antioksidan türü ihtiva ederler. Bilhassa kırmızı soğan antosiyanin ihtiva eder - flavonoid ailesinde kırmızı soğanlara koyu rengini veren özel bitki pigmentleri. Çok sayıda çalışma, antosiyanin bakımından zengin yiyecekleri daha fazla tüketen kişilerin kalp hastalığı riskinin azaldığını bulmuştur. Örneğin, 43.880 erkekte yapılan bir çalışma, günde 613 mg kadar yüksek antosiyanin alımının,%14 daha düşük ölümcül olmayan kalp krizi riski ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Benzer şekilde, 93.600 kadında yapılan bir araştırma, antosiyanin açısından zengin gıdaları en yüksek tüketenlerin kalp krizi geçirme olasılığının en düşük olan kadınlara göre% 32 daha az olduğunu gözlemledi. Ek olarak, antosiyaninlerin belirli kanser ve diyabet türlerine karşı koruma sağladığı bulunmuştur.
  4. Kanserle Savaşan Bileşikler İhtiva Eder Allium cinsinin sarımsak ve soğan gibi sebzeleri yemek, mide ve kolorektal dahil olmak üzere belirli kanser risklerinin daha düşük olmasıyla ilişkilendirilmiştir. 26 çalışmanın gözden geçirilmesi, en yüksek miktarda allium sebzeleri tüketen kişilerin, en az miktarda tüketenlere göre mide kanseri teşhisi konma olasılığının% 22 daha düşük olduğunu gösterdi. Dahası, 13.333 kişide 16 çalışmanın gözden geçirilmesi, en yüksek soğan alımına sahip katılımcıların, en düşük tüketime sahip olanlara kıyasla % 15 daha düşük kolorektal kanser riskine sahip olduğunu gösterdi. Bu kanserle mücadele özellikleri, allium sebzelerde bulunan kükürt bileşikleri ve flavonoid antioksidanlarla ilişkilendirilmiştir. Örneğin soğan, test tüpü çalışmalarında tümör gelişimini azalttığı ve yumurtalık ve akciğer kanserinin yayılmasını yavaşlattığı gösterilen kükürt ihtiva eden bir bileşik olan onionin A'yı sağlar. Soğanlarda ayrıca fisetin ve quercetin, yani tümör büyümesini engelleyebilen flavonoid antioksidanlar bulunur.
  5. Kan Şekerini Kontrol Etmeye Yardımcı Olur Soğan yemek, özellikle şeker hastalığı veya prediyabet hastaları için önemli olan kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabilir. Tip 2 diyabetli 42 kişide yapılan bir araştırma, 3.5 ons (100 gram) taze kırmızı soğan yemenin açlık kan şekeri seviyelerini dört saat sonra yaklaşık 40 mg / dl düşürdüğünü göstermiştir. Ek olarak, birçok hayvan çalışması, soğan tüketiminin kan şekeri kontrolüne fayda sağlayabileceğini göstermiştir. Bir çalışma, 28 gün boyunca % 5 soğan özü bulunan yiyeceklerle beslenen diyabetik sıçanların, açlık kan şekerinin azaldığını ve kontrol grubuna göre önemli ölçüde daha düşük vücut yağına sahip olduğunu gösterdi. Soğanda bulunan kuersetin ve kükürt bileşikleri gibi özel bileşikler antidiyabetik etkilere sahiptir. Örneğin, quercetin'in tüm vücut kan şekeri regülâsyonunu kontrol etmek için ince bağırsak, pankreas, iskelet kası, yağ dokusu ve karaciğerdeki hücrelerle etkileşime girdiği gösterilmiştir.
  6. Kemik Yoğunluğunu Artırabilir Süt, kemik sağlığını artırmak için büyük ölçüde övgü alsa da, soğan dahil diğer birçok gıda, güçlü kemikleri desteklemeye yardımcı olabilir. 24 orta yaşlı ve menopoz sonrası kadında yapılan bir araştırma, sekiz hafta boyunca günde 3.4 ons (100 ml) soğan suyu tüketenlerin, bir kontrol grubuna kıyasla kemik mineral yoğunluğunu ve antioksidan aktivitesini iyileştirdiğini gösterdi. 507 perimenopozal ve menopoz sonrası kadında yapılan bir başka çalışmada, günde en az bir kez soğan yiyenlerin, ayda bir veya daha az yiyenlere göre toplam kemik yoğunluğunun% 5 daha fazla olduğu bulunmuştur. Ayrıca çalışma, en sık soğan yiyen yaşlı kadınların kalça kırığı riskini hiç yemeyenlere kıyasla% 20'den fazla azalttığını gösterdi. Soğanın oksidatif stresi azaltmaya, antioksidan seviyelerini artırmaya ve kemik kaybını azaltmaya yardımcı olduğuna inanılıyor; bu da osteoporozu önleyebilir ve kemik yoğunluğunu artırabilir.
  7. Anti bakteriyel Özelliklere Sahiptir Soğan gibi potansiyel olarak tehlikeli, Escherichia coli (E. Coli), Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus (S. aureus) ve Bacillus cereus bakterileri ile mücadele eder. Ayrıca, soğan özütünün gelişmekte olan dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olan bir bakteri olan Vibrio cholerae'nin büyümesini engellediği gösterilmiştir. Soğandan ekstrakte edilen quercetin, bakterilerle savaşmanın özellikle güçlü bir yolu gibi görünüyor. Bir test tüpü çalışması, sarı soğan kabuğundan ekstrakte edilen quercetin'in, Helicobacter pylori ( H. pylori ) ve Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) büyümesini başarıyla inhibe ettiğini gösterdi. H. pylori, mide ülseri ve bazı sindirim kanserleri ile ilişkili bir bakteridir, MRSA ise vücudun farklı bölgelerinde enfeksiyonlara neden olan antibiyotiğe dirençli bir bakteridir. Başka bir test tüpü çalışması, quercetin'in E. coli ve S. aureus'un hücre duvarlarına ve zarlarına zarar verdiğini bulmuştur.
  8. Sindirim Sağlığını Arttırabilir Soğan, optimal bağırsak sağlığı için gerekli olan zengin bir lif ve prebiyotik kaynağıdır. Prebiyotikler, faydalı bağırsak bakterileri tarafından parçalanan sindirilemeyen lif türleridir. Bağırsak bakterileri prebiyotiklerle beslenir ve asetat, propiyonat ve bütirat dahil kısa zincirli yağ asitleri oluşturur. Araştırmalar, bu kısa zincirli yağ asitlerinin bağırsak sağlığını güçlendirdiğini, bağışıklığı artırdığını, iltihabı azalttığını ve sindirimi geliştirdiğini göstermiştir. Ek olarak, prebiyotikler açısından zengin yiyecekler tüketmek, sindirim sağlığına fayda sağlayan Lactobacillus ve bifidobacteria türleri gibi probiyotiklerin artmasına yardımcı olur. Prebiyotikler açısından zengin bir diyet, kalsiyum gibi önemli minerallerin emilimini iyileştirmeye yardımcı olabilir ve bu da kemik sağlığını iyileştirebilir. Soğanlar, prebiyotikler inülin ve fruktooligosakkaritler açısından özellikle zengindir. Bunlar bağırsağınızdaki dost bakteri sayısını artırmaya ve bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olur.

Soğan Doğrarken Göz Yaşarmaması İçin Tavsiyeler:

  1. Hız: Soğan doğrarken keskin bir bıçak kullanılmalıdır. Soğanı doğrarken hızlı davranılırsa gözlerin yanması önlenebilir. Zaten soyulup bekletilen soğanlarda besleyicilik kaybı olur.
  2. Su: Soğan ve kullanılacak bıçak soğan kesilmeden önce ıslatılmalı, mümkünse suyun altında doğranmalıdır. Bu şekilde soğan içinde göz yaşarmasına sebep olan maddelerin hava ile teması en aza indirilmiş olur.
  3. Cücük: Tesirli maddeler soğan cücüğünde daha yoğun olduğundan dolayı, soğanın tepesinden doğranmaya başlaması gerekir. Diğer bir deyişle en son cücüğü doğranmalıdır.
  4. Soğuk: Soğan doğranmaya başlamadan yarım saat buzdolabında veya beş dakika buzlukta dinlendirilmesi de göz yaşarmasına mani olabilir. Çünkü buzdolabında bu tesirli maddelerin miktarı azalır. Hatta soğanlar doğranmadan önce su dolu bir kâsede buzdolabında bekletilebilir.
  5. Deniz Gözlüğü: Gözlerin hava ile bir teması olmayacağından gözler yanmaz.
  6. Ağza Konan Maddeler: Ağza bir miktar su alınır, soğan doğrarken ağızda bekletilir. Doğrarken sakız çiğnemek de işe yarayabilir. Soğan doğrarken sadece ağızdan nefes alınması veya ağızda bu esnada limon dilimi, şeker, ekmek vb. bulundurulması soğan içindeki maddelerin vücuda alınmasını engelleyerek göz yaşarması önlenir.
  7. Hava: Soğanı doğrarken yakında bir fan bulundurulur veya mutfak aspiratörü çalıştırılır. Fandan gelen hava soğanın keskinliğini dağıtacaktır. En azından soğanları açık pencerenin önünde hatta balkonda doğramak tavsiye edilir.
  8. Mum: Soğan doğrarken yakında bir mum yakmak....
  9. Tuz, limon, sirke: Soğanı tuzlayıp doğramak, doğramadan evvel üzerine limon sıkmak, doğramadan önce kesme tahtasına sirke sürmek...
  10. Musluk Soğanı açık musluğa yakın doğramak... Bilhassa su sıcaksa... Suyun buharı soğandan çıkan gazları dağıtacaktır.
YukarıYukarı