🥣KÖFTELİ LEBENİYE ÇORBASI (Gaziantep)🍲
Köfteli Lebeniye Çorbası Malzemeleri
Bir buçuk su bardağı haşlanmış nohut
Bir su bardağı esmer pirinç
İki su bardağı yoğurt
Bir tatlı kaşığı tuz
Köfte için:
150 gr kıyma
Bir adet küçük kuru soğan
Tuz, karabiber
Kızartmak için:
Bir yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için:
İki - üç yemek kaşığı sıvı yağ ve bir tutam nane
Terbiye için: İki su bardağı yoğurt, iki yemek kaşığı un, bir yumurta
Köfteli Lebeniye Çorbası (Gaziantep)Tarifi
- Pirinçler yıkanır ve üzerini geçecek kadar su konularak ateşte pişirilir.
- Pirinçler yumuşayınca haşlanmış ve kabukları soyulmuş olan nohutlar ilave edilir. Nohutlar haşlanmadan bir gece suda beklemelidir. Birlikte beş - on dakika daha kaynatılır.
- Bir kâsede yoğurt, un, yumurta çırpılarak yavaş yavaş bu karışıma ilave edilir. Sürekli karıştırılarak kaynadıktan sonra beş - on dakika kısık ateşte pişirilir.
- Bu esnada kıymaya küçük bir soğan rendelenir. Tuz ve karabiber eklenir ve yoğrulur.
- Bu karışımdan nohut büyüklüğünde köfteler yapılır. Köfteler yapışmasın diye iki kaşık un serpilen tabağa konulur.
- Bir yemek kaşığı sıvı yağ konularak kızdırılan tavada köfteler pişirilir. Kaynamakta olan nohutlu pirinçli karışıma eklenir.
- Bir - iki taşım kaynadıktan sonra tuz eklenir ve altı kapatılır.
- Bir tavada zeytinyağı ve nane hafif yakılır ve servis yapılmadan önce Köfteli Lebeniye Çorbasının üzerinde gezdirilir.
Not:
- Köfte yerine yarım kg kadar parça kuzu eti kullanılarak Etli Lebeniye Çorbası, küçük parçalara ayrılmış tavuk eti ile Tavuklu Lebeniye Çorbası da benzer şekilde yapılabilir. Tercihe göre et kullanılmadan yapılarak elde edilen Etsiz Lebeniye Çorbası da güzel olacaktır.
- Çorba küçük yapılış tarzı farkları ile Kilis, Adıyaman ve güneydoğu illerinde yaygındır.