- Taze Bezelye Yemeği Tarifi, Nasıl Yapılır?
- TOMARİ TAVALISI (Rize) TOMARA (Galdirik) Kavurması (Trabzon)
Taze Fasulye Diblesi Tarifi, Nasıl Yapılır? (Trabzon, Giresun, Ordu)
Taze Fasulye diblesi nedir? Yeşil Fasulye diblesi nasıl yapılır? Dible, Karadeniz mutfağında değişik sebzelerle hazırlanan bir yemek çeşididir. Taze veya kuru sebzelerden yapılabilir. Taze fasulye, kuru fasulye, kurutulmuş taze fasulye, fasulye turşusu, lahana, patlıcan, patates gibi sebzelerin pirinçle birlikte bir kapta pişirilmesi esas unsurudur. Taze fasulye ile yapılan en çok rağbet gören türüdür. Ekseriyetle çiğden fasulye diblesi tercih edilse de fasulyeleri öncelikle haşlayanlar da vardır. Trabzon, Samsun, Giresun fasulye diblesi tarifi bir miktar farklı olabilir. Yeşil fasulye dible yapılışında bulgur, havuç kullanımına da rastlamak mümkündür. Fasulye diblesi bulgurlu olabilse de düdüklüde fasulye diblesi veya etli fasulye diblesi ise fasulye diblesi tarifi sınırlarını aşmaktadır. İşte “Fasulye diblesi nasıl yapılıyor?” merak edenlere fasulye diblesi tarifi resimli yapılışı…
Taze Fasülye Diblesi Malzemeleri
Bir kg taze fasulye
Bir su bardağı pirinç
İki adet büyük boy soğan
Üç adet olgun domates
Bir yemek kaşığı salça
Dört - beş diş sarımsak
Üç yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Taze Fasülye Diblesi Yapılışı Tarifi (Trabzon, Giresun, Ordu)
- Fasulyelerin baş kısımları temizlenir ve bol suda iyice yıkanır.
- Fasulyeler bıçakla küçük küçük doğranır. Kolaylık olsun diye beş - altı tane fasulye kesme tahtası üzerinde aynı anda rahatlıkla doğranabilir.
- Yemeklik doğranan soğanlar sıvı yağda pembeleştirilir. Kabukları soyulup rendelenen domatesler eklenir. Pişen domateslere salça ve sarımsaklar ilave edilir.
- Fasulye diblesi nasıl pişer? Bir - iki çevirdikten sonra doğranan fasulyeler tencereye konulur. Bir - bir buçuk su bardağı su ilave edilerek fasulyeler buğulanmaya bırakılır.
- Yumuşayan fasulyelerin üzerine yıkanmış pirinç, tuz ve karabiber eklenir, pişmeye bırakılır. Bu aşamada tencerede pirinçlerin pişmesine yetecek kadar su varsa su eklenmez. Eğer yoksa bir çay bardağı kadar sıcak su eklenerek yemeğin pişmesi sağlanır.
- Fasulyeler pilav gibi kısık ateşte pişirilir. Suyunu çekip pirinçler pişince altı kapatılır. On - on beş dakika sonra tenceredeki yemek kenarlarından ortaya doğru karıştırılarak fasulyelerle pirincin karışması sağlanır. Taze Fasülye Diblesi sıcak, ılık veya soğuk yenebilir.