KARS İÇLİ KETESİ NASIL YAPILIR?
Kars içli kete tarifi nasıldır? Fırında yağlı unlu gevrek kete nasıl yapılır? İçine kavrulmuş un helvası konulan içli kete Doğu Anadolu Bölgesinde birçok ilde kahvaltılarda sıcak halde tercih edilen bir yiyecektir. Bilhassa ramazan aylarında iftar ve sahurda Erzincan, Kars, Ağrı gibi yörelerde sofralarda yer alan içli ketenin lezzeti nefistir. Kars kete nasıl yapılır resimli olarak arayanlara pratik kolay bir tarif...
Kolay Kars İçli Ketesi Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için:
Üç buçuk - dört su bardağı un
Bir paket instant kuru maya
Bir tatlı kaşığı tuz
Bir çay bardağı sıvı yağ
Bir su bardağı ılık süt,
Bir su bardağı ılık su
İçi için:
Üç - dört yemek kaşığı un
Bir yemek kaşığı tereyağı
Üç - dört yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için:
İki yumurta sarısı
Kars İçli Ketesinin Tarifi - Kars Ketesi Yapılışı
- Kete hamuru nasıl yapılır? Kars ketesi hamuru için unun yarısına kuru maya, şeker, tuz eklenerek karıştırılır. Sıvı yağ, süt ve su eklenir. Geri kalan un azar azar ilave edilerek ele yapışmayan ancak çok yumuşak olan bir hamur elde edilir. Kete hamurunun üzeri kapatılarak en az bir saat dinlendirilir.
- Kete içi nasıl yapılır? Bu arada tereyağı ve sıvı yağ tavaya konulur. Tereyağı eriyince un ilave edilir. Sürekli karıştırılarak unun kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Soğumaya bırakılır.
- Mayalanan kete hamuru küçük bir portakal büyüklüğünde bezelere ayrılır. Beze elle büyütülür. İçerisine unlu karışımdan konulur. Kenardaki kısımlar ortada büzüştürülür. Elle hafifçe bastırılarak önce yuvarlak bir top haline getirilir. Daha sonra elle büyütülerek bir karış boyunda oval şekil verilir. Çatalla desen vermek gelenektir.
- Kars Keteleri yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Beş - on dakika bekletilen ketelerin üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında pişirilir.
Kars Ketesi Nasıl Yapılır Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve Püf Noktaları:
- Kavrulmuş unu sevmeyenler için; istenirse ketelerin içine sadece tereyağı sürülür.
- En güzel kete nasıl yapılır? Zengin bir tat istenirse, değişik yörelerdeki uygulamalar dikkate alınarak öğütülmüş cevizle cevizli kete, çeçil gibi peynirlerle peynirli kete, malzemesine göre haşhaşlı kete, tahinli kete, patatesli kete elde edilebilir. Çikolata ve helva da iç malzemesi olarak kullanılabilir. Kars dışında Ağrı, Erzincan ve Kayseri de ketesiyle meşhurdur.
- Su yerine peynir altı suyu kullanılırsa daha yumuşak olur. Bakınız: (EVDE LOR PEYNİRİ YAPIMI)
- İçine ceviz konularak tandırda pişirilen Van Kade Çöreği bazı bakımlardan keteye benzer.
Yorumlar (3)
-
zübeyde
Bu tarifi denedim, hamuru gerçekten de güzel oldu. Ama içi ağır oldu. Bir dahakine peynirli kete ve cevizli keteyi de denemeyi düşünüyorum.
0 Beğen -
Zübeyde hanım,
Yöresel tarif bu şekilde olduğu için aslına sadık kalarak verdik. Ancak damak tadı farklılığını da dikkate alarak "Not" kısmında diğer seçenekler konusunda okurlarımızı bilgilendirdik.
Deneyiminizi paylaştığınız için teşekkürler.
Saygılar.0 Beğen -
Ketefaj
Tarif son derece otantik.
Ama ben dipnottaki püf noktasını kullanmayı tercih ederim.
Peynir altı suyu geçekten yumuşatıyor.0 Beğen
Yorum yapın
Misafir olarak yorum yapın