- Kayseri Yağlaması (Şebit Mantısı) Nasıl Yapılır? - Yağlama Tarifi
- Kıymalı Taco Tarifi Nasıl Yapılır?🌮 (Meksika Usulü)
Kıymalı Görele Pidesi Tarifi, Nasıl yapılır? Giresun
Kıymalı Görele Pidesi güveç (kayık pide) nasıl yapılır? Anadolu'da pidesiyle meşhur pekçok yer var. Karadeniz sahil şeridinde de bulunan birçok ilçenin kendine has leziz pideleri tadanları hayran bırakır. Karadeniz pidesi çeşitleri içinde Görele pidesi peynirli ve kıymalı içleriyle harika bir lezzettir. İşte "Görele pidesi evde nasıl yapılır?" diyenlere nefis bir Giresun Pidesi Tarifi...
Kıymalı Görele Pidesi Tarifi Malzemeleri - Karadeniz Pidesi Tarifi İçindekiler
Dört su bardağı un
Bir tatlı kaşığı tuz
Bir tatlı kaşığı toz şeker
Bir buçuk tatlı kaşığı kuru maya (varsa bir tatlı kaşığı yaş maya)
Su
Kıymalı iç için:
250 gr kıyma
İki orta boy kuru soğan
Bir çay kaşığı tuz
İki yemek kaşığı sıvı yağ
Tereyağı (yerken içine konmak üzere)
Üzeri için:
Bir adet yumurta
Kıymalı Görele Pidesi Tarifi - Giresun Pidesi Tarifi - Giresun Görele Pidesi Nasıl yapılır? - Kapalı Karadeniz Pidesi Tarifi
- Pide içi evde nasıl hazırlanır? Giresun Pidesi Harcı Nasıl Yapılır? Önce kıymalı harç hazırlanır: İki yemek kaşığı sıvı yağ tavaya konulur, üzerine kıyma eklenir. Kıyma suyunu salıp tekrar çekinceye kadar kavrulur. Tuzu ilave edilerek ocaktan alınır. İçine küçük doğranmış soğanlar eklenerek karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
- Görele Pide Hamuru için, Karadeniz Pidesi Hamuru Yapımı, Giresun Pidesi Hamuru Nasıl Yapılır Un yoğurma kabına alınır. Üzerine maya serpiştirilerek hafifçe karıştırılır. Ortası havuz gibi açılır. Tuz ve şeker eklenir. Azar azar un ilavesiyle hamur yoğrulur. Ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hamur yarım saat kadar dinlendirilir.
- Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar alınır. Kayık şeklinde uzunlamasına açılan hamurun boyunca kıymalı harç konulur. Kenarlar ortada birleştirilir. Kıymalı pidenin üzerine ne sürülür? Üzerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 250 derecelik fırında on – on beş dakika kadar pişirilir. Fırından aldıktan sonra orta kısmı kesilerek içerisine tereyağı konulur ve sıcak olarak yenilir.
- Arzu edilirse kıymalı pide piştikten sonra üst kısmından küçük bir kapak açılır. Buraya bir yumurta kırılır ve tekrar fırına verilerek dört – beş dakika kadar fırında yumurtanın pişmesi sağlanır. Kıymalı Görele Kayık Pidesi tereyağı ile yenilebilir.
Kıymalı Görele Pidesi Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve "Giresun Görele Pidesi Nasıl yapılır?" Püf Noktaları
- Trabzon Yağlısı, Giresun Peynirli pidesi PEYNİRLİ GÖRELE PİDESİ TARİFİ🧀 (Görele Yağlısı, Giresun)
- Espiye Pidesi Tarifi Hamuru incedir, sindirimi kolaydır, mideyi rahatsız etmez. Sıcak ve soğuk havada faklı yoğrulur. Mahalli Köy mamulleri kullanılır. Kullanılan malzemenin ve ustalığın kalitesi mühimdir. Piştikten sonra çabuk kurumaması için elle açılır. Merdane ile açılmaz. Hamur özünü kaybetmez. Odun ateşinde pişer. Elektrik ve doğalgaz fırını kullanılırsa lezzeti değişir. İnce ve uzun olan Espiye pidesi isteğe göre bir bir buçuk metre boyunda olabilir. Ağustos 2021 itibariyle henüz coğrafi tescil belgesi almamıştır.
- Bafra Pidesi Tarifi Görele pidesine benzeyen Bafra Pidesi 18.11.2009 itibariyle Coğrafi İşaret Sicil Belgesini almıştır. Takriben 230 gramlık bir porsiyon Bafra pidesi 70-75 cm uzunlukta ve 3-4 cm eninde olup, üstü kapalıdır. Pişen ve tereyağı ile yağlanan Bafra pidesi takriben 12-13 cm uzunluğunda altı eşit parçaya kesilerek servis edilir. Hamurunun vasfından dolayı yerken baklava gibi dağılır. Mahalli olarak imal edilen tereyağı kullanılır. Diğer bazı pidelerde eritilmiş margarin hamurun üzerine fırça ile sürülürken Bafra pidesinde mahalli tereyağı parça halinde hamurun içine konularak eritilmektedir.
Tereyağın ayırt edici özellikleri: Bafra süt hayvanlarından alınan taze sütler 100 derecede 15 dakika kaynatılır. 80 dereceye kadar soğutulur, kreması alınıp bir gün bekletilir. Yayıkta tereyağı yapımında hiçbir katkı maddesi kullanılmaz. Tamamen tabii olan tereyağın rengi sarımtıraktır. Şekli yuvarlak veya uzun olabilir.
Hamurda 50 kg un, 250 g yaş hamur mayası, 30lt su, 250 gram tuz karıştırılıp 80kg hamur elde edilir. Bir pide hamuru 180 gram olduğundan 444 Bafra pidelik hamur çıkar. İçinde 75-80 gr orta yağlı dana kıyma, 50 gram ince doğranmış soğan, tuz ve karabiber bulunur.
Hamur diğer yörelerin cıvık hamuru gibi değildir. Un yoğurma tekniği ve hamurun uzun süre dinlendirilmesi, fırının büyüklüğü, kullanılan odun, ustanın dinlendirilen hamura şekil vermesi bakımlarından dolayı farklıdır. Buğday yörede yetişen sert ve gevrek bezasta, panda, sekrotary buğday cinslerinden karma yapılarak elde edilir.
Kıyma: Kapalı yerlerde saman ve küspe ile beslenen etleri sert olur, küspeye has bir koku verir. Açıkta tabii beslenen sığırlarsa hareket ettikleri için etleri yumuşak olurken, tabiatta yediği otların ve kekiklerin verdiği lezzet ayrıcalık sağlar.
Yapılışı:
Hamur: Un, su, tuz, maya hamur haline gelinceye dek yoğrulur. Yarım saat bekletilip 180 gramlık parçalar kesilir. Bezle örtülü olarak 90 dakika dinlendirilir. Yoğururken önce katı kıvamdaki hamur beş dakika yoğrulur. Sonra yavaş yavaş katılan suyla on dakika yoğrulur. İnceltilirken uzatıldığında kopmayacak şekle ulaşıp elastik kıvama gelmesi ile yoğurma biter.
Pide Harcı: Pide yayvan bir tencerede kavruluncaya dek pişer. Sonra kıymanın yağı tamamen ayrılır. Soğuyunca içine ince kıyılmış soğan, tuz v karabiber ilave edilerek iyice karıştırılır.
Karafırın: Altında tuz ve cam kırıkları bulunan, 2x2 ebadında ateş tuğlası ile döşenmiş karafında 270 derecede 15-20 dakika pişirilir. Bu da pidenin hamurumsu değil gevrek olmasını ve ağızda dağılmasını sağlar. Fırında pelit veya meşe-gürgen odunu kullanılır.
Hazırlanışı: Hamur elle takriben 1 metre boyunda, 2,5 cm eninde kano şeklinde açılır. İçine Bafra pidesi harcı konulup üstü kapatılır. Karafırına sürülür. 15 dakika kadar iyice kızarana dek pişirilir.Servis: Karafırından çıkarılan Bafra pidesinin üzerindeki un fırçayla temizlenir. Sıcaklığını kaybetmeden ortası bıçak yardımıyla açılarak tereyağı parçacıkları ilave edilir. Üzerinde de 15- 20 gram tereyağı sürülür. Kare veya baklava dilimleri halinde kesilerek servis tabağına dizilir. - Farklı Pideler, Karadeniz Pidesi Çeşitleri Bafra Pidesi, Sürmene Pidesi ve Trabzon Pidesi küçük farklarla nefis pidelerdir. "Bafra pidesi evde nasıl yapılır?" da başka bir yazının mevzusu olsun.