mikrofon

Evde Naneli Ayran Tarifi, Nasıl Yapılır?🥛🧊

Evde naneli ayran🥛 nasıl yapılır? Lezzetli bir ayran yapımının aşamaları nelerdir? Evde naneli, sütlü, sodalı ayran nasıl yapılır? Ayrana nane ilave edildiğinde ferahlatıcı tesiri de lezzeti de artar.
Yaz sıcaklarında sağlıkla ve lezzetle serinletip ferahlatacak enfes bir içecek hazırlamak çok kolay…

EVDE-NANELİ-AYRAN-NASIL-YAPILIR

Evde Naneli Ayran Yapımı Malzemeleri

İki su bardağı kaymaksız yoğurt

İki – iki buçuk su bardağı su (Bu ölçü ev yapımı yoğurt için olup marketlerde satılan hazır yoğurtlar daha katı olacağından su miktarını artırabilmek mümkündür.)

Sekiz - on adet taze nane yaprağı

Bir çay kaşığı kuru nane

Bir çay kaşığı tuz (İsteğe göre arttırılabilir)

İstenirse iki yemek kaşığı süt

İstenirse bir çay bardağı maden suyu

Servis için: Buz kalıpları, taze nane yaprakları ve pipet

EVDE-NANELİ-AYRAN-NASIL-YAPILIR

Ev Yapımı Taze Naneli Ayran Tarifi Nasıl yapılır?

  1. Yoğurt derince bir kabın içine alınır. İçerisine su ve yıkanıp saplarından ayıklanıp ince kıyılmış nane yaprakları eklenerek mutfak robotu, el blendırı veya mikser ile pürüzsüz olana kadar çırpılır. Kuru nane ve tuz eklenerek tekrar karıştırılır. Naneler süzülmek istenirse kokusunun ayrana geçmesi için on - on beş dakika beklenmesi gerekir.
  2. Eğer el blendırı yoksa uygun büyüklükte ağzı kapalı cam bir kavanoz kullanılabilir. Malzemeler kavanozun içine konulup ağzı kapatılır ve çalkalanır. Çırpma teli veya bir çatal da iş görecektir.
  3. Ayranın kıvamı mevzusundaki arzu kişiden kişiye değişebilir. Bazıları katı severken bazıları daha sulu tercih edebilir. Bu sebeple başlangıçta su miktarı az tutulup gerekirse su ilavesi yapılarak ayranın yoğunluğunun ayarlanmasında fayda var.
  4. Buzdolabında soğuk olarak bekletilen ayrana servis esnasında buz kalıpları, taze nane yaprakları ve pipet eşlik edebilir.

Ev yapımı Taze Naneli Ayran Tarifi İle Alakalı Diğer Hususlar ve Naneli Ayran Yapımı Püf Noktaları

  1. Tuzlu hamur işleri ve börek gibi çay saati sunumlarında olduğu kadar pilav ve makarna gibi yemeklerin yanında yer alabilecek ayran sade haliyle ananevi Anadolu içeceğidir. Milli içeceğimize nane eklenmesi kadar fesleğen veya dereotu ilavesi de lezzetine ehemmiyetli katkılar sunabilir.
  2. Sütten Ayran Yapımı: Daha farklı bir tat ve kıvam isteniyorsa süt kullanılabilir. Aynı zamanda yoğurt çok ekşi ise süt ile bu ekşilik alınabilir. O zaman su miktarı azaltılarak bir – iki yemek kaşığı süt başlangıçta ilave edilebilir.
  3. Sodalı Ayran Nasıl Yapılır? Ayranın bol köpüklü olması istenirse çok iyi çırpılarak içine hava almasının sağlanması yanında maden suyu eklenmesi de faydalı olur. Su miktarı azaltılarak bir çay bardağı kadar maden suyu son aşamada ilave edilebilir.
  4. Susurluk Ayranı Tarifi Tadı ve köpüğü ile meşhur Balıkesir Susurluk ayranı mayalanmış yoğurt ve az miktarda tuzun uygun nispetlerde karışımıdır. Susurluk ayranı iki değişik usulle karıştırılır. Ya kol gücüyle yüksekten kovayla dökülür veya bir makine kullanılarak süratli bir biçimde yukarıdan aşağıya doğru karıştırılır. Köpük oluşmasında ayranın yoğurdun kendi yağı ve kaymağı ile elde edilmesi mühim bir değeridir.
  5. Naneli Ayran Faydaları: Sade ayran, yoğurdun su le sulandırılıp içine tuz ilavesiyle elde edilir. Serinleten, ferahlatan ve iştah açan ayran sağlık bakımından da oldukça faydalıdır. Milli içeceğimiz kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, gibi minerallerin yanında A, B2 (Riboflavin), B6 VE B12 vitaminleri de ihtiva eder. Ayran kalori: 100 gram ayranın kalorisi 40 kcal seviyesindedir. Kaynak
  6. Naneli Ayran Sek Naneli Ayran Sek firmasının ürünü olarak Mayıs 2020 itibariyle 330 ml si ₺2,75 fiyatıyla marketlerde satılmaktadır.
  7. "Ayrandan aşağı katık olmaz" atasözü anlamı: Bazı işler bize zor geldiği için onları kolaylaştırmamız gerekir. Lakin bazen yapılacak işi kolaylaştırmak için faydalanılacak ucuz nesneler arasından öyle biri seçilir ki daha ucuzu bulunmaz.
  8. "Ay bozmaz, süt kokmaz. Kokarsa ayran kokar, çünkü aslı süttür." atasözü anlamı: Ayın şekli aslında hiç değişmez, sadece dünya araya girerek ayı gölgelendirir ve ona hilal veya yarım ay görüntüsünü kazandırır. Sütte tıpkı bunun gibi kokmaz, sütten türeyen ürünler bozulur, kokarlar. Asıl olan her zaman sağlam olarak kalır. Hayatta yaşanan olaylarda bu şekildedir, sorun yaşanan problem eğer büyüyorsa ve tehlike arz ediyorsa, bunun kaynağına inmek gerekir, sorunsuz olan en başına dönmek sorunu çözmeye yeterli olacaktır. "Asil azmaz, bal kokmaz; kokarsa yağ kokar, onunda aslı ayrandır" atasözü anlamı: Yapısı ve kişiliği erdemli insanlar, yiğittirler. Asılları gibi hürmetli, heybetli ve vicdanlıdırlar. Geçmişi, ailesi, soyu zayıf ve acımasız olan kötü insanlar ise bu kişiliği taşırlar. Ayranım (yoğurdum) ekşidir diyen olmaz atasözünün manası nedir? Kişiliği tam oturmamış ve ahlaken olgunlaşmamış insanlar malını kötülemeye, kendini eleştirmeye izin vermez. Başkaları onu ve işlerini eleştirirse ederse buna da tahammül edemez. Bu durum aslında, çiğliktir. Lakin hayatta kalabilmek, satışını yapabilmek için kusurunu gizleyenler çoğunluktadır. Ama "Ayyar tilki art ayağında tutulur": Yaptığı işi hile hurdayla ve sahtekarlıkla yürüten kişi bir gün gelir yakayı ele kaptırır. Bütün yaptığı sahtekarlıklar bir bir ortaya dökülür. Bu durumdan dolayı insanların diline düşer ve alay konusu olur. Kişinin yaptığı her türlü kötü davranış er ya da geç elbet gün yüzüne çıkar.
  9. "Anamın ekmeğine kuru, ayranına duru diyemem." deyimi anlamı: Evlâtlarına karşı büyük fedakârlıklar yapan analara karşı daima kibar olunmalıdır. Onların yaptıklarına kusur bulmak, beğenmemek doğru değildir. Ancak güzel ve faydalı işler yapmalıdırlar. Anılmak ün bırakılmak isteniyorsa çalışmak, bizi geleceklere hatırlatacak eserler bırakmak zorunluluğu vardır. Ana babayı beğenmemek, onlara saygısızlık etmek, insanlık dışıdır. Önümüze konulan ekmeğe “kuru”, ayrana “duru” demek; bu nedenle sofrayı terk etmek, ana babaya hürmetsizliktir. Sofraya yenmek için bunlar getirildiğine göre, başka bir yiyecek yok demektir. Olsaydı, kuru ekmek yerine tazesi, su gibi ayran yerine, daha iyi ayran konulurdu. Çünkü, hiçbir ana baba, çocuğundan daha iyi bir yiyeceği esirgemez. Ana babalarının fakirliğinden, düşkünlüğünden utanan çocuklar vardır. Arkadaşlarının ana babaları varlıklıdır. Sofralarında çeşit çeşit yiyecekler vardır. Her gün değişik giysiler giyip gezerler. Bol bol para harcarlar. Bunları gördükçe, aşağılık duygusuna kapılırlar. Giderek ana babalarını da sevmez olurlar. Bu davranışlar çok yanlıştır. Biraz düşünürlerse, hiçbir insanın, ana babanın, isteyerek yoksulluğu seçmeyeceklerini anlarlar. Fakir olmak, çok defa elimizde değildir. Yoksulluk, toplum dengesizliğinin neticesidir. Bu düzensizliğin, adaletsizliğin suçunu, ana babalarımıza yüklemek, insafla, gerçekle bağdaşmaz. Ana babalarımızın bizlere hazırladığı imkanları, nimetleri beğenmiyorsak, onlara kızılacağına bu imkanları genişletmenin, nimetleri çoğaltmanın yollarını aramalıdır.
  10. "Ekmeğine kuru, ayranına duru dememek" deyimi anlamı: Birini incitecek, gururuna dokunacak, onu küçük düşürecek söz söylemek. "Kimsenin ekmeğine kuru, ayranına duru demedik." "Ekmeğine kuru, ayranına duru demedik ki, bu düşmanlığının sebebi ne?", "Ekmeğine kuru, ayranın durumu dedik de böyle konuşuyorsun!"
YukarıYukarı