- Evde Kolay Kestane Kebabı Tarifi, Nasıl Yapılır? Kestane Nasıl Pişirilir?🌰
- EVDE LOR PEYNİRİ (Kesik Ekşimik Torak Kesmik Çökelek) YAPIMI
Evde Kolay Yoğurt Tarifi, Taş Gibi Yoğurt Nasıl Yapılır?
Süt nasıl yoğurt olur? Evde yoğurt nasıl yapılır? El yapımı yoğurt nasıl yapılır? Yoğurdu katkısız koruyucusuz olarak hem de nefis bir lezzette yemek ister misiniz? Tutturamam diye endişelenmeyin! Siz de yapabilirsiniz. Güzel bir ev yapımı yoğurt tarifi arayıp "En güzel evde yoğurt nasıl yapılır? Taş gibi yoğurt mümkün mü? Evde kalıp gibi yoğurt nasıl yapılır?" diyenlere işte pratik basit kolay bir tarif...
Ev Yapımı Yoğurt Tarifi Malzemeleri - Yoğurt Yapmak İçin Ne Gerekli? Tencerede Yoğurt Mayalama
İki litre tam yağlı süt (paket süt kullanılmaz, açık veya günlük şişe sütü)
Maya için bir buçuk yemek kaşığı yoğurt (istenirse probiyotik yoğurt da olabilir)
Ev Yapımı Kolay Yoğurt Tarifi - Ev Usulü Yoğurt Mayalama Nasıl Yapılır? - Taş Gibi Yoğurt Mayalama Tarifi - Tabii Doğal Kolay Yoğurt Nasıl Yapılır? Taş Gibi Ev Yapımı Yoğurt Nasıl Yapılır?
- Açık olarak alınan süt tencere ile ocağa konulur. Ancak kaynatma öncesi gerek görülürse süt bir tülbent ile süzülerek tencereye alınır. Tencere bir bardak su ile çalkalanırsa, sütün tencere dibine yapışması önlenebilir.
- Sütün kaynayacağı tencere sütün miktarına göre uygun derinlik ve genişlikte olmalı, taşmasını önlemek için süt konulunca iki parmak kadar boşluk kalmalıdır. Yüksek ateş ince tabanlı tencerelerde süt yağının tencere tabanına yapışmasına sebep olur. Bu nedenle kalın tabanlı tencereleri ve kısık veya orta ateşi tercih etmek faydalı olacaktır.
- Sütün taşmaması için kaynamasını başında beklemeye gerek yoktur: Sütün orta ateşte kaynatılacağı tencerenin ağız kısmına sıvı yağ veya tereyağı sürerek veya kapağı açık haldeki tencerenin üzerine uygun boydaki bir kevgir veya kaşığı koymak faydalı olabilir. Kaşık içine de konabilir. Ateş yüksekse bu tedbirler işe yaramayabilir. Sütü bir taşım miktarı Köpürüp taşma noktasına gelinceye dek ısıtılır. Yoğurdun katı olması için sütün su kısmının iyice buharlaştırılması gereklidir. Bu sebeple süt kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte beş - on dakika kadar daha kaynatılır. Bu sırada tahta kaşıkla karıştırılıp süt havalandırılırsa sütün taşması ve dibine tutması önlenirken mayalandığında yoğurdun üzerinde iyi bir kaymak tutar. Kaynatma sonrası süt ılınmaya bırakılır. Süt 15-20 dakikadan fazla kaynatılırsa rengi esmerleşir ve faydalı bakteriler de azalır.
- Süt kaynatıldığı kapta mayalandırılmaz. Kaynatılırken dibinin tutması ihtimali mayalandığında ekşime neticesini verebilir.
- Evde yoğurt mayalama:Küçük parmağın dayanabileceği sıcaklığa geldiğinde süt mayalanmaya hazırdır. 7 saniye dayanabiliyorsanız uygundur.
- Ev yapımı yoğurt tarifinde derece kullanmak isteyenler için mayalanmaya uygun sıcaklık 42 - 45 derecedir. Sütü kaynattıktan sonra mayalamak için yazın 43, kışın 45 dereceye kadar soğutulur. Mayalamayı yüksek sıcaklıkta yapılırsa yoğurtta sulanma ve ekşime olurken düşük sıcaklıkta yoğurt tutmaz veya çok sulu olur.
- Maya olarak kullanılacak yoğurt (tercihen ev yoğurdu) çırpılarak akışkan hale getirilir ve sütün içerisine bırakılır. Mayanın her tarafa yayılması için bir miktar karıştırılır. Maya ılık süt ile karıştırılıp konulursa sütün her yerine eşit dağılacağı için yoğurt daha iyi olur. Kaymaklı yoğurt istenirse, maya tencerenin kenarlarından süte ilave edilir. a)Tencerenin ağzı mümkünse süzgeç gibi bir kapakla kapatılır. Böylece sütün buharı çıkacağı için yoğurt daha katı olacaktır. Diğer bir teknikte tencere ağzı kağıt havlu ile kapatılıp sıkıca sarılır. Kağıt havlu, kaptaki buharı tutar ve kaymak üzerine düşüp bozulmasına mani olur.
- Mayalanan sütün üzeri mevsimine göre örtülür. Kışın biraz daha kalınca örtülmesi uygundur. Yazın kalın ve sıkı sarılması halinde sulanıp ekşiyebilir. b) Fırında Yoğurt Mayalama: Tencerenin ağzı açık olarak ısıtılmamış normal soğuk mutfak fırınına konulur. Fırının ağzı kapatılır. Beş - altı saat hiç açılmaz.
- Beş - altı saat sonra mayalanan yoğurt tencere fazla sallanmadan ağzı açık olarak buzdolabına kaldırılır. Buzdolabında bir gün kadar (en az yarım gün) bekledikten sonra bozulmasında fayda bulunmaktadır. Bir sonraki yoğurt için gerekecek maya derin dondurucuda saklanırsa maya ekşimeyip tatlı kalacaktır. Yoğurt mayalarken, maya bir kaç saat önce çıkarılıp çözülmeye bırakılır.
"Ev Yapimi Yoğurt Nasil Yapilir? Ev Yapımı Kolay Yoğurt Tarifi, Güzel Bir Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır?" ile Alakalı Diğer Hususlar ve Evde Yoğurt Yapmanın Püf Noktası, Fırında Yoğurt Mayalamanin Püf Noktaları
- Maya az olursa Ev Usulü Yoğurt sulu, fazla olursa ekşi olur. Maya kalitesiz olursa yoğurtta yoğurt tutmayabilir veya sulanabilir.
- Daha yağlı ve katı bir yoğurt istenirse, üç litre inek sütüne bir litre manda sütü karıştırılır.
- Sütçüden alınan süt soğuk olarak ulaştırılmadıysa süt kaynatmadan evvel veya kaynatma sırasında kesilebilir. Kesilen süt bozuk değildir, lor peyniri yapılır. Protein ve mineral kaynağı yeşilimsi renkteki suyu da hamur işi, makarna, salata gibi yemeklerde kullanılır. EVDE YOĞURT veya SÜT KAYMAĞINDAN TEREYAĞI YAPIMI ve EVDE LOR PEYNİRİ YAPIMI da ilginizi çekebilir.
- FIRINDA YOĞURT MAYALAMA Fırında yoğurt yapımı için koyun, manda, inek ve keçi gibi hayvanların sütleri veya bunların karışımlarını tercih edilebilir. Kullanılacak yoğurt mayası taze ve katı yapılmış ev yoğurdu veya tadı tercih edilen güvenilen bir üreticinin yoğurdu olmalıdır. Fırında yoğurt mayalamak için kullanılması gereken maya miktarı süt litresi başına bir yemek kaşığıdır. Fırında yoğurt nasıl mayalanır? Süt çelik bir tencerede ara ara karıştırılarak kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra beş – altı dakika süresince sürekli karıştırarak kısık ateş ayarında tutulur. Kaynayan süt ocaktan alınarak ve uygun mayalanma sıcaklığı olan kırk beş - elli dereceye kadar soğuması beklenir. Isıölçer yoksa mayalama için olması gereken sıcaklığı tespit için serçe parmak süte batırılınca altı - yedi saniye yanmadan tutulabilene kadar soğutulur. Sütün çok sıcak olması yoğurdun çabuk ekşimesine; soğuk olması yoğurdun kıvam tutmamasına yol açar. Bir kâseye ılık sütten bir kepçe kadar konur ve içine maya olarak kullanılacak yoğurt ilave edilip karıştırılır. Tenceredeki süte kâsede hazırlanan bu karışım eklenir. Dağılması için süt iyice karıştırılır. Bu süt ve yoğurt mayası karışımını fazla bekletilmeden aynı kapta veya daha küçük cam veya toprak güveç kaplarına taksim edilir. Üzerleri hafif aralık kalacak tarzda birer kapak veya streç folyo ile örtülür. Fırın otuz beş - kırk derecede yedi - sekiz dakika kadar çalıştırılıp kapatılır. Karışımlı kaplar fırına konulur ve fırın kapağı açılmadan beş – altı saat bekletilir.
- Yoğurdun daha katı olması için ne yapmalı? Yoğurdun sulanmaması için ne yapılır? Yoğurdun Sulanmasını Önlemek İçin Ev Usulü Yoğurt Mayalama Tariflerinde Püf Noktaları
1) Kaliteli süt kullanılmalıdır. Tam yağlı inek sütü olmalıdır. Küçükbaş hayvanların yoğurdu daha sert olur. İnek süte tesir eden yem veya yeşilliği çok yemişse yoğurt sert olmaz.
2) Süt kaynatılmalıdır. Kaynatılan sütün kaynatıldığı tencerede mayalanmaması, soğumasını beklenmeden farklı bir tencereye, kavanoza veya yoğurt mayalanacak başka bir kaba alınması önerilir. Çünkü tencerenin dibi tutmuşsa yoğurdun hemen ekşiyip bozulmasına sebep olabilir.
3) Sütün mayalandığı kap plastik olmamalıdır. Cam bir kap kullanılırsa yoğurt kıvamlı bir şekilde mayalanır.
4) Yoğurt mayalandığını kapta kullanılmalıdır. Yoğurt tekrar başka bir kaba aktarılırsa sulanması hızlanır.
5) İyi mayalanmalıdır: Kötü mayalanmış bir yoğurt sulanacaktır. İyi mayalanması için süt ve maya nispeti mühimdir. İyi ayarlanmazsa yoğurdun kıvamı olmaz. Bir litre süt için bir yemek kaşığı kadar yoğurt mayası gerekir.
6) Ön mayaladırma: Mayayı doğrudan süte boşaltmak yerine, sütten bir kepçe kadar alınıp maya ile çırpılması, daha sonra yavaş yavaş tahta kaşıkla karıştırarak süte dökülmesi, mayanın şoklanmayıp yoğurdun daha iyi tutması için gereklidir. Tarifte anlatıldığı üzere sütün ısısı ve mayalanma müddeti de mühimdir.
7) Sıcaklığı koruma: Mayalanma sırasında mayalama kabının altına battaniye, örtü gibi şeyler serilir. Yoğurt kışın daha sıkı ve kalın, yazın ise daha ince sarılır. Çünkü yazın sıkı ve kalın sarılan yoğurtlar sulanıp ekşir. Yoğurdun sarılması bu yüzden oldukça önemlidir. Mayalama kabının ağzı tencere kapağı ile değil bir kevgirle veya tülbentle kapatılır. Böylece mayalanma esnasında buharlaşan sıvının yeniden süte düşmesi ve yoğurdun cıvıklaşmasına mani olunur. Kabın etrafı hava almayacak biçimde sarılıp sekiz saat mayalanmaya bırakın. Daha sonra buzdolabında da en az on iki saat tutulunca ev yoğurdu hazır olur.
8) Kap büyüklüğü: Hazır alınan yoğurtlarda küçük kaplarda alınırsa bitirilme süresi uzun olmayacağından sulanmayacaktır.
9) Yoğurdu kullanma: Yoğurdu kullanırken yüzünden alınmalıdır. Büyük kaşıklarla derin çukurlar açılarak alınırsa geniş boşluklar hemen su dolar. Ayrıca yoğurt alırken tahta kaşık kullanılırsa yoğurt sulanmaz.
10) Yoğurdun mayalandığı kap dolaba taşınırken sallanmamalıdır. Sallanan kap yoğurdun kıvamını bozarak sulandırır. Yoğurt küçük kaplarda mayalanmalıdır. Böylece daha katı kıvamlı yoğurtlar elde edilir.
11) Maya kalitesi: Yoğurt mayalamak için kullanılan yoğurt da çok mühimdir. Yeni yoğurda başlarken bir sonraki sefer için gerekecek maya derin dondurucuya konulursa maya ekşi değil tatlı olur. Yoğurdu mayalarken, maya birkaç saat evvelinden çıkarılıp çözülmeye bırakılır. Ayrıca yoğurt mayalarken yoğurt mayası ev yoğurdundan olmalıdır. Organik yoğurt için maya da ev yoğurdundan olmalıdır. İkinci tercih olarak yoğurt mayalarken normal yoğurt yerine süzme yoğurt kullanılırsa daha kıvamlı bir yoğurt elde edilir. - Ev Usulü Yoğurt Mayalama Tarifinde Yoğurt Neden Tutmaz? Evde Yapılan Yoğurt Neden Sulu Olur? Pastörize edilmiş hazır kutu sütle evde yapılan yoğurt tutmama ihtimali yüksektir. Maya için kullanılacak olan yoğurt hazır yoğurtsa yapılan yoğurt da sulu olabilir. Maya olarak köy yoğurdu, yoksa süzme yoğurt kullanılmalıdır. Yoğurt Neden Tutmaz? Yoğurt yapmak için kaynatılan sütün ılıması beklenmelidir. Ancak sütün çok fazla soğutulmaması gerekir yoksa yoğurt tutmaz. Evde Yapılan Yoğurt Neden Sulu Olur? Mayalanan sütün tenceresi hava almayacak bir şekilde iyice kapatılmalıdır. Sonra havlu veya bir örtü ile sarılmalıdır. Yoğurt yapılan kap iyi sarılmazsa yoğurt sulu olur. Antibiyotik kullanmış ve hasta bir inekten sağılan süt ile yoğurt yapılmamalıdır. Ayrıca gebe inekten sağılan süt ile de yapılan yoğurt tutmaz.
- Yoğurt Tutmazsa Ne Yapılır? Sulu Yoğurt Nasıl Kurtarılır? Tutmayan yoğurt nasıl tekrar mayalanır? Genişçe bir kaba kaynar su ilave edilip içerisine mayalanmamış sütün olduğu tencere yerleştirilir. Birkaç saat bu şekilde bekletilip kıvam almışsa süt tenceresi buzdolabında dört- beş saat dinlendirilir ve yoğurt hazır olur. Yoğurt yine de tutmazsa süt israf edilmemeli, çökelek yapılmalıdır: Mayalanmamış yoğurdun bulunduğu tencere ocağa alınıp tahta kaşıkla karıştırılır. Bir süre sonra temiz bir tülbent ile süzülür. Çökeleği süzdükten sonra kalan peynir altı suyu dökülmeyip poğaça ve ekmek yapımında kullanılabilir. Fırın Usulü: Fırın 75 dereceye ayarlanır. Bir borcama alınan tutmayan mayalı süt bu fırında bir saat bekletilir. Mayalanan yoğurt hemen fırından çıkartılmayıp soğuması beklenir. Soğuyan yoğurt buzdolabına alınır.
- Günlük olarak yoğurt yemek sindirim sitemini düzenlemeye yardımcı olabilir.
- Yoğurt yapmaya bazı yörelerde yoğurt uyutmak denir.
- Yoğurdun suyu kesinlikle dökülmemelidir. Yoğurt suyunun süzülmesiyle bu suda bulunan yüksek miktardaki riboflavin de kaybedilir. Riboflavin yani B2 vitamini, doku yenilenmesi, büyüme ve enerji ve demir metabolizmasında vazifelidir. Riboflavin yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına; normal mukozanın, kırmızı kan hücrelerinin, cildin, görme kabiliyetinin korunmasına katkıda bulunur. Zengin bir vitamin kaynağı olan bu su AYRAN🥛🧊 gibi içilebilir veya çorbalara karıştırılabilir. Salatalık, nane, birkaç kaşık yoğurtla CACIK yapılarak tüketilebilir.
- Karadeniz'de ev yoğurduna doğranmış mısır ekmeği karıştırılarak yenir. MISIR UNLU PİDE (KARADENİZ)🌽
- 5 Litre Süte Ne Kadar Yoğurt Mayası Konur? 5 Kilo Sütten Yoğurt Yapımı, 3 Kilo Sütten Yoğurt YapımıKaynatılmış günlük süte katacağınız maya miktarı % 1 olmalıdır. 3 litre günlük süt için 30 gr, 5 litre günlük süt için 50 gr yoğurt yeterlidir. 1 su bardağı yoğurt = 240 gram, 3/4 su bardağı yoğurt = 180 gram, 2/3 su bardağı yoğurt = 160 gram, 1/2 su bardağı yoğurt = 120 gram, 1/3 su bardağı yoğurt = 80 gram, 1/4 su bardağı yoğurt = 60 gram, 1 yemek kaşığı yoğurt = 15 gram. Burada kullanılan yoğurdun katılığı da dikkate alınır.
- Market yoğurdu ile süt mayalanır mı? Olur lakin ilk mayalamada biraz kıvamı sulu olabilir. Daha sonrakilerde kıvamı daha iyi tutar.
- Nelerle yoğurt mayalanır? Yoğurt mayası nasıl elde edilir diye merak edenler 15 tane nohut ve bir bardak günlük sütle yapılabilir. Derin bir cam kavanoza nohutları yerleştirip üzerine kaynatılmış sütü dökülür. Bir gün boyunca bu karışımı bezle sararak veya kapalı fırında bekletilebilir. Sonra karışım süzgeçle süzülür. Üstte kalan nohutlu çökeltiyi sütle ezerek bir litrelik sütün mayası olarak kullanılabilir. Ayrıca süzgeç metal olmamalıdır. İlk seferde olmazsa yoğurt mayası tutmazsa ne yapılır? Beş altı kere daha deneyince mutlaka maya tutacaktır.
- Yanık Kokulu Yoğurt, Dibi Yanık Yoğurt, İsli Yoğurt Denizli yöresinde has kese yoğurt çeşidi olup daha ziyade koyun sütünden yapılır. Normal yoğurttan farkı; süt kaynatılırken dibine tutturulması ve bu şekilde yanık kokusunu alan sütün toprak kaplarda mayalandırılmasıdır. Yanık kokusu ile kendine has koku ve lezzete sahip olan yanık kokulu yoğurdu Denizli’deki şarküteri ve marketlerden satılmaktadır. Yanık yoğurt, bir miktar sütün karamelize edilmesiyle yapılır. Tarifi: İyice ısıtılan kazana 4-5 kaşık süt dökülür. Sütün rengi koyulaşınca diğer süt de kazana eklenir. Takriben 40 dakika kısık ateşte kaynatılır. Süt asla karıştırılmaz. Bir süre sonra yüzdeki süt, sarı rengini almaya başlar. Ardından ısınan süt mayalanıp dört saat bekletilir. Yoğurt oluşmaya başladığında tülbentle yoğurt bir kaba süzülerek kese yoğurdu haline getirilir. Yörük kültürünün lezzetleri arasında gösterilen yanık yoğurt, bilhassa Denizli'nin Tavas, Babadağ ve Honaz ilçelerinde yoğun şekilde üretiliyor. Yanık yoğurt farklı bir lezzete sahip olmasının yanında buzdolabında bir ay dayanması sebebiyle de tercih edilir.
- Profesyonel Yoğurt Yapımında Dikkat Edilen Hususlar
Gevşek Kıvam Nedenleri: 1-Sütün kuru maddesinin az olması, 2-Sütte antibiyotiklerin, inhibitörlerin (Kostik, hidrojen peroksit vb sütte kesilmeyi önleyen maddelerinin olması), deterjan kalıntıların bulunması. 3-Süte uygulanan ısı işleminin düşük veya yüksek olması. 4-Starter kültürün (maya olarak kullanılan yoğurt) düşük aktivitede olması. 5-Yoğurt yapımı sırasında, karıştırma, sallama, kapların sarsılması Tedbirler: 1- Sütün kuru madde miktarını artırmak için 15-20 dakika sütü daha fazla kaynatılır. Sütte bulunan suyun bir miktarı buharlaşacak ve sütün kuru maddesi artacaktır. Sütün yapısı inekten sağıldığı an itibari ile ortalama olarak % 87 si su, % 13'ü kuru maddedir. (yağ, protein, mineraller, vitaminler vs.). İneklerin beslenme kalitesine göre kuru madde azalır veya çoğalır. 2- Günlük süt güvenilir firma veya şahıslardan alınmalıdır. Antibiyotikli süt: İnsanlar gibi hayvanlarda da hastalanınca en çok başvurulan tedavi usulü antibiyotik kullanımıdır. Profesyonel yönetilen çiftliklerde antibiyotik verilen inekler 5-10 gün diğer hayvanlardan ayrı sağılır ve sağılan çiğ süt imha edilir. Lakin köylü veya küçük çiftliklerde dikkatsizlik veya şuursuzluk sebebi ile antibiyotik verilen ineklerin çiğ sütü diğer sütler ile karışarak tüketiciye intikal edebilir. Antibiyotikli süt karışmış günlük süt yoğurt olmaz veya bir gün bekletilirse yoğurt olabilir. Günlük süte Kostik, Hidrojen Peroksit vb katılması: Kostik ve hidrojen peroksit (Oksijenli su) kimya ve temizlik alanında daha çok hijyen için kullanılan mamullerdir. Oksijenli su günlük hayatta pek çok alanda kullanılır. (%3'lük solüsyonu yaraları dezenfekte edilirken, diş temizliğinde, ev eşyaları temizliğinde kullanılır.) Çünkü mikropları dezenfekte ve bakterileri deaktive eder. Temiz olmayan ve soğukta (0, +4 °C) saklanmayan sütleri satan bazı günlük süt satan sütçüler, sütün kesilmemesi için bu maddeleri kullanılabilir. Bu maddelerin kullanılması memleketimizde yasaktır. Bu maddelerin bulunduğu sütlerden yoğurt olması zordur. Olsa da kalitesiz, gözenekli veya gevşek yapılı olma vb hatalar görülür. 2- Süte uygulanan ısı işleminin uygun yapılması. Alınan günlük süt 85-90 °C ye kadar kaynatılır. 45 - 50 °C ye kadar soğutup maya eklenir. 43 - 45 °C de ortalama sıcaklıkta 3,5-4 saat fırın vb yerde saklanır. 3- Maya olarak kullanılan yoğurt devamlı kullanılmaz değiştirilir. Sütçüden, komşudan veya güvenilen bir markadan alınacak yoğurt kullanılabilir. 4- Çiğ sütü kaynatılan kapların ve yoğurt mayalanan kapların temizliğinden, deterjan kalmadığından emin olunur.
Su Salma Sebepleri: 1- Çiğ süte uygulanan ısı işleminin düşük olması, 2- Yapım sırasında, karıştırma, sallama, kapların sarsılması, 3- Yüksek asitlik oluşumu. 4- Uzun süreli mayalama. 5- Yetersiz soğutma yapılması Tedbirler: 1- Günlük sütü 85-90 °C de15-20 dakika kaynatılır. 2- Yoğurt mayalama sırasında sütü karıştırılmaz, kaplar sarsılmaz. 3- Güvenilir firma veya sütçüden günlük süt alınır. Hijyenik sağılmamış veya soğuk (0 , +4 °C) olarak saklanmamış günlük süt daha hızlı asitlik oluşturur. (PH ı düşer.) 4- İdeal mayalama süresi 45-50 °C sıcaklıktaki fırın gibi bir yerde 3,5 – 4 saat bekletmektir. Daha uzun süre mayalanması yoğurtta sulanma ve ekşimeye yol açabilir. 5- Mayalanan yoğurt tutmuşsa 8-10 °C sıcaklıkta buzdolabında 24 saat bekletilir.
Granüllü Yapı Sebepleri: 1-Düşük ısı uygulanması, 2-Kültürün süte tam karıştırılmaması, 3-İnkübasyon ısısının yüksek olması, 4-Starter miktarının fazla olması, 5- Yüksek asitlikte (topaklanma) olması Tedbirler: 1-Isı işleminin yükseltilir, 85-90 °C de 15-20 dakika kaynatılır, 43-45 °C de mayalanır. Havanın soğuk veya sıcak olması, eli soğuk veya sıcak su ile yıkamak sebebiyle parmak yanıltacaksa ve varsa derece kullanılır. 2-Yoğurt mayasının süte yeknesak karışması sağlanır. Yoğurt mayası önce ılık sütle karıştırılıp mayanın sütün her yerine yeknesak dağılması için kaşıkla karıştırılır. 3-İnkübasyon (mayalama) ısısı azaltılır. Günlük sütü 50 °C üzerinde mayalanmış olabilir. Mayalama yeri sıcaklığı ortalama 45-50 °C olmalıdır. Evde mayalama kabının üzerine örtülen bez, battaniye vb örtülerin sayı ve kalınlığı yaz ve kış hava şartlarına göre uygun mayalama sıcaklığında ayarlamak bilgi gerektirir. En iyi mayalama sıcaklığı fırında sağlanabilir. Fırını 50 °C ye kadar ısıtılıp kapatılır. Mayalanan kabın üzeri kağıt havlu ile örtülüp fırına yerleştirilir. Kapağı kapatılıp 4 -5 saat beklenir. 4-Maya miktarı fazla kaçmış olabilir. Maya miktarı azaltılır. Kaynatılmış günlük süte katılacak maya miktarı % 1 olmalıdır. 3 litre günlük süt için 30 gr, 5 litre günlük süt için 50 gr yoğurt kafidir. 5- PH düşük olmayan hijyenik ve soğuk salanmış çiğ süt alınmalıdır. Çiğ inek sütünde PH 6,60 altında olmamalıdır. 6,60 -6,70 arası normal olması gereken aralıktır. PH 6,50 ve altında süt kesilir. PH 6,80 üzerinde gelen sütlere kostik veya hidrojen peroksit vb kesilmeyi önleyici maddeler katılmış olma ihtimali yüksektir.
Gaz Oluşumu, Kabarma ve Acı Lezzet Sebepleri: 1-Koliform bakteri ve maya-küf bulaşması, 2-Antibiyotik ve inhibitör kalıntılarının varlığı, 3-Yoğurt mayasında bulunan Lb. Bulgaricus’un bakterisinin aşırı üremesi, 4-Soğutmanın yavaş yapılması, 5-Yoğurt muhafaza ısısının yüksek tutulmuş olabilir. Tedbirler: 1-Kötü bakteri, maya ve küf bulaşması için günlük sütün hijyenik yerlerde üretilmeli ve yoğurt yaparken de hijyenik kurallara uyulmalıdır. Yoğurt veya süt buzdolabında dahi açık şekilde saklanmamalıdır. Kötü bakteriler buzdolabında bulunan diğer gıdalardan da bulaşabilir. 2-Antibiyotik ve inhibitör bulunmayan günlük süt satan güvenilir, Tarım Bakanlığınca denetlenen, satıcılardan süt temin edilmelidir. 3-Mayalama ve muhafaza sıcaklıklarına dikkat edilmelidir.
Asitlik ve Lezzetinin Oluşmaması Sebepleri: 1-Sütte antibiyotik, deterjan kalıntıları ve bakteriyofaj bulunması, 2-Yoğurt mayasında bulunan Lb. bulgaricus adlı bakterinin iyi üreyememesi, 3-Mayanın asit aktivitesinin düşük olması, 4-Soğutmanın pH 4.6’nın üzerinde yapılması, 5-Düşük ısı veya kısa süreli inkübasyon (mayalanma dönemi) yapılması Tedbirler: 1-Kaliteli süt kullanılmalıdır. 2-Taze yoğurt mayası kullanılır. Ara sıra maya değiştirilir. 3-Mayalama sıcaklığı ve mayalanma dönemi dereceleri doğru ayarlanmalıdır. 4-Yoğurt mayalanmadan buzdolabına konmaz.
Ekşi Lezzette Olması Sebepleri: 1-Yüksek ısıda uzun süreli mayalanma veya sonrasında buzdolabına geç konulup geç soğutulması. 2-Buzdolabı ısısının 10°C üzerinde olması, 3-Yoğurt mayasının sıcakta beklemesi sonucu aktivitesinin çok yüksek olması, 4-Eski kültür kullanılması Tedbirler: 1- Mayalama ısı ve süresine dikkat edilir. Mayaladığınız yoğurt 5 saatten fazla mümkün ise mayalanma sıcaklığında (43-45 °C) tutulmaz. Normal şartlarda yoğurt 4-5 saatte tutar. Tutmuş yoğurt kısa bir süre sonra buzdolabına konulur ve 24 saat kullanmadan üzeri kapalı şekilde bekletilir. 2-Buzdolabınızın sıcaklığı 10 °C altında olmalıdır. 3- Yoğurt mayası soğukta saklanmalıdır. Maya yenilenir.
🥣SOĞUK YOĞURTLU 🌾BUĞDAY ÇORBASI🍲, YOĞURTLU BUĞDAY🌾 SALATASI🥗, 🥣YOĞURTLU KABAK ÇORBASI🍲, KIYMALI ALİ NAZİK KEBABI (Gaziantep Usulü), YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI🥗 da ilginizi çekebilir.