mikrofon

Karadut Şerbeti Tarifi (Urmu Dut Şerbeti Nasıl Yapılır?)🍹🥤

Evde karadut şerbeti nasıl yapılır? Kışlık karadut şurubu nasıl yapılır? Ekşi karadut veya siyah “urmu dut” olgunlaştığında bile fazla tatlanmayan ve güçlü bir boyar madde ihtiva eden rengiyle ekşimtırak lezzetiyle farklı bir dut çeşididir. Sağlığa birçok faydası olduğu düşünülen karadut evde katkısız meyve suyu yapmak için nefis bir meyvedir. Pekmezi, şurubu, reçeli, dondurması ve çayı da yapılan karadutun şerbeti, ramazan akşamları sıcak havalarda serin, ferahlatıcı ve mideyi rahatlatan bir içecek arayanlar için mevsiminin de denk gelmesiyle denenmesi gereken güzel bir lezzet… Buzdolabı olmayan devirlerde yaz sıcağında şerbetleri soğutmak için dağlardan getirilen kar kullanıldığı düşünülürse çağın imkânları ile Osmanlı saray mutfağı şerbetlerini tatmak çok kolay… "Duttan neler yapılabilir? Kara dut ile ne yapılır? Siyah dutun faydaları ve zararları nelerdir?" diyenlere işte ev yapımı kolay karadut şerbetinin resimli tarifi:

KARADUT-SERBETI-TARIFI-(Urmu-Dut-Serbeti)-1

Karadut Şerbeti Tarifi İçin Gerekli Malzemeleri - Karadut Şerbeti Tarifi Nedir?

Yarım kg taze ekşi karadut

Bir buçuk litre su

Bir su bardağı toz şeker

İstenirse: Bir adet çubuk tarçın, üç – dört adet karanfil

Buz küpleri

KARADUT-SERBETI-TARIFI-(Urmu-Dut-Serbeti)-2

Ev Yapımı Karadut Şerbeti Tarifi Nasıl Yapılır? Karadut İçeceği Nasıl Yapılır? - Karadut Şerbeti Nasıl Hazırlanır? Kara dut Nasıl Kaynatılır?

  1. Karadutlar ayıklanıp temizlenir, süzgece konulur ve ezmeden yıkanır.
  2. Süzdürülen karadutlar tencereye alınır ve üzerine su eklenerek ocağa konulur.
  3. Bu aşamada istenirse çubuk tarçın da ilave edilerek kaynatılır.
  4. Dutlar rengini verip pörsümeye veya renkleri açılmaya başlayıncaya kadar orta ateşte ağzı kapalı olarak pişirilir.
  5. Toz şeker ilave edilir. Karıştırılarak şekerin erimesi sağlanır. Ağzı açık olarak yedi - sekiz dakika kadar daha kısık ateşte pişirilir.
  6. Karadut şerbeti ılındıktan sonra süzgeçten veya tülbentten geçirilir. Cam sürahi, kavanoz veya şişelere konularak buzdolabında tamamen soğuduktan sonra istenirse buz ilavesiyle servis edilir.
  7. Sunumda şeker seviyesi daha düşük ve kıvamı daha az olsun istenirse su veya maden suyu ilavesi yapılabilir. Ağzı kapalı bir kapta buzdolabında birkaç gün muhafaza edilebilir.

Karadut Şerbeti Yapımı ile Alakalı Diğer Hususlar ve Karadut Şerbeti Tarifinin Püf Noktaları

  1. Lezzet tercihi ve farklı yapılış şekilleri: Karadut şerbetinin şekerlilik ve kıvam seviyesi hususlarındaki beğeni kişiye göre değişebileceğinden ocaktan almadan önce tencereden alınacak bir miktar şerbet soğutularak tadı kontrol edilip duruma göre şeker veya su ilave edilebilir. Yukarıdaki tarif yeterli içim kolaylığı sağlasa da daha duru bir şerbete ulaşmak için tekrar tekrar süzmek isteyenler olduğu gibi karadut şerbetinde meyve posası bulunması gerektiğini düşünenler de var. Posa isteyenler hazırlama öncesi sapları da çıkarılmış karadutları blendırdan geçirip şerbete ilave edebilirler. Bazı şerbetlere ocağı kapatmaya yakın eklenen limon suyunu biz ilave etmedik. Arzu edenler pişirme sonrası çıkarmak üzere şekerle beraber bir adet çubuk tarçın veya bir kaç karanfil ilave edebilir.
  2. Dut Ekşisi Nasıl yapılır? Ekşi Karadut Şurubu, Evde karadut şurubu nasıl yapılır?: Ekşi karadut şurubu elde edilmesi için şeker miktarı iki katına çıkarılır. Konsantre karadut şurubu ikram edileceği zaman su ilavesi ile seyreltilerek şerbetleştirilir. Diğer bir usulde üzerine akşamdan şeker dökülen karadutlar sularını bırakmaları için buzdolabında bekletilir. Ertesi gün elekten veya robottan geçirerek karadut suyu çıkarılır. Süzülüp limon tuzu, karanfil, çubuk tarçın ilave edilerek cam sürahi veya şişelerde buzdolabında saklanır. Diğer bir şekilde sabah karadutlara su eklenir, kısa bir süre orta ateşte kaynatılıp soğuyunca tülbent veya süzgeçle süzerek sürahiye aktarılarak karadut şurubu elde edilir. Bazı yörelerde su ve şeker ilave edilmeden sadece süzgeçten geçirilerek şerbet elde edilir. Bu dut nektarına tatlandırmak için şeker, ömrünü uzatmak için limon tuzu, serin olması için soğuk su ilave edilerek sunulur.
  3. Sunum Alternatifleri: İsteyenler hazırlama aşamasında veya sunum öncesi çubuk tarçın ilave edebilirler. Gazlı içeceklere sağlıklı bir alternatif olarak düşünülse de çocukları ve bazı büyükleri çekmek için maden suyu eklenerek pipetle sunulabilir. Tek başına serinletici bir içecek olduğu gibi pilav makarna bulunan menülerde de yer alabilir.
  4. Karadut Suyu Nasıl Yapılır? Dut İçeceği Hazırlama: Robot haznesine alınan karadutlara şeker eklenerek karıştırılır. Tercihe göre değişse de 300 gram kadar karaduta bir yemek kaşığı şeker ilave edilebilir. Üzerine üç dört bardak su ilave edilip tekrar çekilir. Süzgeçten geçirilen karadut suyu buzdolabında soğutularak sunulabilir. Karıştırma öncesi tadı ve lezzeti ortaya çıksın, dayanırlığı artsın diye birkaç damla limon suyu, dövülmüş karanfil eklenebilir. Karadutları doğrudan katı meyve sıkacağı haznesine alarak sıkmak suretiyle de karadut suyu elde edilebilir.
  5. Karadut Şurubu Sulandırma, Karadut şurubu nasıl sulandırılır? Karadut özü sulandırma nasıl yapılır? Karadutları koyulaştırarak elde edilen karadut şurubu sulandırılarak içecek haline getirilebilir. İlave edilecek suyun miktarı şurubun yoğunluğuna ve lezzet tercihine göre değişeceğinden şurup tadı kontrol edilerek açılmalıdır. Sulandırarak hazır karadut özünden meyve suyu elde edilir.
  6. Karadut Beslenme Değerleri: Karadutun 100 gramındaki ana besinler: Kalorisi: 43, Su: % 88, Protein: 1.4 gram, Karbonhidrat: 9.8 gram (Bu karbonhidratlar çoğunlukla glikoz ve fruktoz gibi basit şekerler olmakla birlikte bir miktar nişasta ve lif içerir.), Şeker: 8.1. gram, Lif: 1.7 gram (Lifler sağlıklı bir sindirim sistemini koruya, kolesterol seviyelerini azaltmaya ve birçok hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur.) , Yağ: 0,4 gram. Kaynak1 Özetle, taze dutlar, basit şekerler, nişasta ve çözünür ve çözünmeyen lifler şeklinde yaklaşık %10 karbonhidrat ihtiva eder. Su bakımından oldukça yüksek ve kalorisi düşüktür. Dutlar, C, E ve K vitaminleri yanında yüksek miktarda demir ve potasyuma sahiptir. Dutlar, antosiyaninler (kötü kolesterolün oksidasyonunu engelleyebilen ve kalp hastalığına karşı yararlı etkiler sağlayabilen bir antioksidan ailesi), klorojenik asit, rutin (Kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik durumlara karşı korunmaya yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidan) ve mirisetin (Bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkisi olabilecek bir bileşik) gibi birkaç bitki bileşiği içerir. Koyu renkli ve olgun meyveler bu bileşiklerde renksiz meyvelerden daha zengindir. Kaynak2, Kaynak3, Kaynak4, Kaynak5
  7. Karadut Kurusu, Kuru dut ne yapılır? Kuru Karadut Şerbeti Nasıl Yapılır? Karadut kurusu varsa haşlayıp şeker ve baharat ilavesi suretiyle Kuru dut şerbeti elde edilip sıcak veya soğuk içilebilir. Aynı malzeme karadut çayı yapımında da kullanılır. Dut umumiyetle kuru üzüm gibi kurutulmuş olarak tüketilir. Bu yapıda muhtevası, %70 karbonhidrat, %14 lif, %12 protein ve %3 yağ şeklindedir. Bu da çoğu meyveye kıyasla protein bakımından oldukça yüksek olduğunu gösterir.
  8. Karadut Suyu Faydaları, Kara dut suyu neye iyi gelir? Kara dut Suyu Neye İyi Gelir? Karadut şerbeti ne işe yarar? Karadut Şerbeti Faydaları: Dut veya dut özleri, kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi çeşitli kronik durumlara karşı faydalı olabilir. Kaynak6 Hayvan çalışmaları, dut ve dut ekstraktlarının aşırı yağları azaltabildiğini ve kolesterol seviyelerini düşürdüğünü göstermektedir . Ayrıca LDL (kötü) ve HDL (iyi) kolesterol Kaynak6, Kaynak7. Ayrıca, bazı test tüpü deneyleri karaciğerde yağ oluşumunu azalttıklarını ve potansiyel olarak yağlı karaciğer hastalığının önlenmesine yardımcı olduklarını göstermektedir. Kaynak8 Şeker hastaları kan şekerinde hızlı bir artış riski altındadır ve karbonhidrat yerken dikkatli olmaları gerekir. Dutlar bağırsaklarda karbonhidratları parçalayan bir enzimi baskılayan 1-deoksinojirimisin (DNJ) adlı bileşiği ihtiva eder. Bu nedenle, dutlar yemeklerden sonra kan şekerindeki artışı yavaşlatarak diyabete karşı faydalı olabilir. Herhangi bir kesin sonuca varılmadan önce insanlarda çalışmalara ihtiyaç vardır. Kaynak9 Vücutta artan stresin, hücrelerde ve dokularda oksidatif hasara yol açtığı bunun da kanser riskini arttırdığı gösterilmiştir. Dutlar kansere karşı bir çare olarak ananevi Çin tıbbının bir parçasıdır. Bazı araştırmacılar şimdi bu tanınmış kanser önleyici tesirlerin ilmi bir temeli olabileceğine inanıyor. Kaynak10 Hayvan çalışmaları, dut suyundaki antioksidanların oksidatif stresi azaltabileceğini göstermektedir ki bu potansiyel olarak kanser riskini azaltmaktadır Kaynak11, Kaynak12. Aslında aynı durum umumi olarak meyve ve sebzeler için de geçerlidir Dutların kanser riskini diğer meyve veya meyvelerden daha fazla azalttığına dair hiçbir kanıt yoktur. Faydalara sadece ekşi karadut faydaları olarak bakmaktan çok dut meyvesinin faydaları olarak da bakılabilir. Karadut özü pekmezi faydaları da taze karadutla aynı mıdır, yoksa ısı etkisiyle bir kısmını kaybetmiş midir? Araştırılması gerekir. Hülasa dutlar kolesterol seviyelerini düşürebilir, yağlı karaciğer hastalığını önlemeye yardımcı olabilir ve kan şekeri kontrolünü iyileştirebilir. Ayrıca kanser riskini azaltabilecek şekilde oksidatif stresi azaltırlar.
    Diğer taraftan hususiyetle pamukçuk (aft) ve ağız yaralarına şifa olarak tavsiye edilen bir meyvedir. Resveratrol adlı hormonu içermektedir. Karadut suyu vitamin ve mineral bakımında zengindir. Antibiyotik özelliği ile ağız ve boğaz enfeksiyonlarına, diş eti iltihaplarına, öksürüğe, şeker (diyabet) hastalığına, içerdiği flavonoidler sayesinde kanser, demans, alzheimer ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağladığına, yüksek kan basıncına, A vitamini eksikliğinde, içerdiği demirle kansızlığa (anemi, demir eksikliği), uykusuzluğa, halsizliğe ve yorgunluğa karşı enerji vererek faydalı olduğuna, saç ve dişleri güçlendirdiğine, içerdiği liflerle sindirim sistemine destek olduğuna, serbest radikalleri tesirsizleştiren bol antioksidanlarla bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken yaşlanma ve belirtilerini geciktirdiğine inanılır. Karadut şurubu boğaz enfeksiyonuna ve karadut şurubu pamukçuk hastalığına karşı faydalı olduğu hususu halk arasında yaygındır. Karadut suyunun vücuda enerji verip cildi canlandırdığına inanılır. Karadut suyu kanı temizlemesi bakımından anemi hastalarına da tavsiye edilir. Kaynak13 Kaynak14 Bütün bu maddeler karadut şurubu faydaları arasında da sayılmaktadır. Bunlara karşılık zararlı olabilecek tarafından söz etmek gerekirse dut alerjisi nadirdir, ancak duyarlı kişiler dutlara alerjik reaksiyonlar yaşayabilir.
    Karadut Şurubu Faydaları Nelerdir? Karadut Şurubu Neye İyi Gelir? derken dutun sekiz faydasını bilmek gerekir: 1. Sindirim sağlığı; diyet lifleri kabızlık, şişkinlik ve kramp oluşumlarını azaltır. 2. Kan dolaşımını artırır, duttaki yüksek demir içeriği, kırmızı kan hücrelerinin üretimini önemli ölçüde artırabilir. 3. Bağışıklık sisteminizi güçlendirir, çünkü C vitamine sahiptir. 4. Görüşü geliştirir, yüksek bir A Vitamini seviyesi vardır. 5. Karadut cilde faydaları: Kuru ve hassas cildi tedavi eder. Dut yaprakları, aşırı kuru cildi birkaç gün Hindistan cevizi veya zeytinyağında infüze edilip, yağ kuru cilde uygulanır. Sürekli içilen karadut suyu ciltte oluşan kanser hücrelerinin daha başta öldürerek kansere karşı fayda sağlar. Karadut suyu cilde sürekli uygulanırsa yaşlanma etkilerini azaltırken cildi besler ve kırışıklıkları önler. İçindeki vitaminler sebebiyle ölü derilerin vücuttan atılarak yerine yeni hücrelerin gelmesini sağlayıp cildin yenilenmesini hızlandırırken yaraların da hızlı bir şekilde iyileşmesine yol açar. Sürekli kullanıldığında cildi canlandırdığına inanılır. Karadut suyu kuru ve hassas ciltlere bakım yapar. A ve E vitamini eksikliği kuru cilde sahip olmanıza neden olur. Karadut suyu ise bu vitaminler açısından oldukça zengindir. Her gün 1 kase karadut tüketmek faydalı olabilir. Yumuşak ve parlak bir cilt için her gün bir bardak karadut suyu içilebilir. Çünkü karadut suyu cilde esneklik ve besin sağlayan mineraller açısından zengindir. 6. Saçlar için iyi; melanin üretiminde yardımcı olduğundan saçın doğal rengini korur, Dut suyunu düzenli tüketilir veya saça uygulanır. 7. Yaşlanma karşıtı özellikler, antioksidanları sayesinde. 8. Kalp sağlığını korur: Sinir sistemini güçlendirir ve kötü kolesterolü düşürmesi kan akışındaki tıkanmayı önler. Böylece kalp krizi ve felç riskini azaltabilir. Kaynak15
  9. Karadut suyu ne zaman içilir? Karadut suyunun sabahları aç karnına içildiğinde barsak parazitlerinin atılmasını da sağladığına, sindirim sisteminin düzenli ve hızlı çalışmasını sağlamak suretiyle kabızlık sıkıntısına karşı tesirli olduğuna inanılır. Karadut Şurubu Nasıl Kullanılır? Urmu dut nasıl tüketilir? Ağız yarası için karadut şurubu nasıl kullanılır? Bilhassa ağız yaralarına faydası dolayısıyla kullananlar "karadut şurubu nasıl tüketilir" şeklinde sorarlar. Elbette bir ilaç gibi gargara yapmak, cilde sürmek şeklinde de kullanılan "karadut şurubu içilir mi" sorusu da mevzuya yabancılar bakımından sorulabilir. Şurup gerçek bir karadut şurubuysa içilir. Yemeklerden sonra içilen karadut şurubu enerji seviyesine katkı yapacaktır. Karadut şurubu kullanımı kişinin maksadına ve sıhhatine göre değişecektir.
  10. Karadut Lekesi: Yerken veya toplarken ellerde oluşan giderilemeyen bulaşıcı karadut lekeleri karadut yaprakları veya az olgun meyveleri ile ovulursa çıkar. Kolonya da işe yarasa da buradan hikmetli bir deyiş çıkmış: Pek çok derdin devası yine aynı bünyededir.
  11. Karadut Şerbeti Kalori: Kullanılan şeker seviyesine göre değişmekle beraber karadut Şerbetinin 100 ml si 50 kalori civarındadır. Karadut suyu kilo aldırır mı? Düşük miktarda şekerli veya şekersiz olursa problem olmayabilir.
  12. Karadut hakkında bilgi, Karadut Ağacı: Karadutun bilimsel adı morus nigra İngilizcede black mulberry olarak geçer. Mahalli olarak değişik adlar alabilir: Ekşi karadut, siyah dut, Urmu dut, Rum dutu, Urmu Karadut, Urumdut, Ekin dutu, Tuti, Ekşi kara, Ekşiare, Şurupluk dut, Moğol dutu, Horum dutu... Eksi karadut hafif mayhoş ekşimtırak nispeten sert mor veya hemen hemen kara renkli bir meyvedir. Bu meyveler olgunlaşınca iki- üç santim uzunluğunda olabilir ve dala yapışık gibidir. Beyaz dutun siyahı olan tatlı duttan farklıdır. Duttan çok böğürtlene benzeyen meyvenin rengi olgunluk seviyesine göre pembe, kırmızı ve siyahtır. Karadut şurubu nerede meşhurdur? Şurupluk dut olarak da bilinen karadut bütün Anadolu’da bulunsa da en fazla yetiştiği yer İzmir'in Tire ilçesi, Gaziantep, Kahramanmaraş, Amasya yöreleridir. Kahramanmaraş urmu dutu meşhurdur. Ege bölgesinde ve Balıkesir civarında da fazla olduğu söylenebilir. Beyaz dut gibi bir kere değil, mayıs - eylül arası sürekli meyve verir. Umumiyetle meyve suyu, çay, reçel, pekmez veya konserve yiyecekleri yapılır, aynı zamanda bir atıştırmalık olarak da kurutulur. Karadut meyvesi ağacında kurtlanabileceğinden pazardan alınan karadutlar dikkatli bir gözle incelenmelidir. Çünkü dutlar uzun süre suda bekletilse de bu kurtlar canlı kalabilir. 
  13. Karadut suyu bozulur mu? Karadut şurubu nasıl saklanır? Buzdolabında muhafaza edilir. Buna rağmen bir süre sonra bozulur. Katkılı, koruyuculu olanlar, karadut suyundan çok karadut şerbeti ve karadut pekmezi durumundakiler daha fazla dayanır. Hassas ve çabuk ekşiyen bir meyve olan karadut şurup, pekmez halinde uzun süre muhafaza edilebilir. Meyve olarak derin dondurucuda saklansa da dolaptan çıktığında sulanabileceğinden şuruplaştırarak saklama usulü tercih edilir. Kaynatılıp hava almayacak tarzda cam kavanozda saklanır.
  14. Karadut şerbeti nerede satılır? Karadut Şurubu Nerede Satılır? Fiyatı Nedir? Gerçek karadut şurubu nasıl anlaşılır? Faydaları ve lezzeti bilinir olduktan sonra "%100 gerçek" etiketli karadut suyu satıcıları ile hemen her yerde karşılaşılabilmektedir. Uzun süre soğuk buzdolabı ihtiyacı olmadan, bozulmadan, ekşimeden kalan çok ucuz fiyatlı, içildiğinde hiçbir tortusu bulunmayan karadut suları “organik” sıfatlı pazarlarda, marketlerde, internette ve yakın bir köydeki ağaçlardan elde edilmiş düşüncesi uyandıracak şekilde şehirlerarası yolların kenarlarında satılmaktadır. Hindistan’dan gelen bire beş, bire altı sulandırılarak satılan 25 kiloluk toz aroma ve glikoz şurubu karışımları içenlerin beklentilerini karşıladığı müddetçe de bu iş son derece karlı olmaya devam edecektir. Hele de denetim yoksa… Varsa da kelime oyunları ne güne duruyor? Karadut suyu değil “karadut aromalı su”… Yüzlerce milyar dolarlık şirketler bile tüketicinin algı yanılmasını sermaye edecek şekilde gram, adet ve fiyat hokkabazlıkları yaparken, iş ahlakı meselesinin ikinci planda kalması kanıksanıyor. Otoritenin denetimi, “denetlememekte direnen otoritenin” de denetimi ile tüketicinin şuuru ve sorgulaması düzelmenin anahtarı olabilir. Karadut şerbeti satın alınmak istendiğince kalite, muhteva ve yapım usulü farklılıkları sebebiyle çok farklı fiyatlarla karşılaşmak mümkündür. Misal: Mayıs 2020 itibariyle 50ml ₺18 ye, 425ml ₺30, 850 gramı ₺27 gibi karadut şurubu fiyatları bulunmaktadır.
  15. Karadut Konsantresi Yapımı: Karadutlar tencerede kaynatılır, soğuyunca elekten geçirilip süzülür, çıkan miktar kadar şeker katılır. Her bir bardak için bir çay kaşığı kadar limon tuzu ilave ederek bir kere daha kaynatılır. Uzun bir süre dayanmak üzere şişelere konularak dolapta saklanan bu malzemeden bir bardağa az bir miktar koyup üstü soğuk su veya maden suyu ile tamamlanarak içecek haline getirilir.
  16. Şekersiz Karadut Şurubu Nasıl Yapılır? Şekersiz Karadut Suyu Nasıl Yapılır? Şerbet veya şurup şekersiz olacaksa farklı şekillerde yapılabilir. Tatlılık aranmıyorsa koruyucu vasıflı limon suyu, limon tuzu ilavesi ve su seviyesini azaltacak bir pişirime yeterli olabilir. Lakin tatlılık da aranan bir hususiyettir. Bu durumda pişirme sonrası bal şerbeti eklenip karıştırılır. Tatlılık seviyesi yüksek olan bazı meyve suları, Hindistan cevizi suyu ilavesi istenen tadı sağlayabilir. Bunun yanında şekersiz yapılmış pekmezler ilave edilebilir.
  17. Beyaz Dut Suyu Nasıl Yapılır? "Beyaz dut ile neler yapılır?" derken dut suyu elde etmek bir usuldür. Yarım litre kaynamakta olan suya bir avuç dolusu beyaz dut kurusu atılır ve beş dakika kadar kısık ateşte kaynatılır. Ocaktan alınıp ılınınca süzülür ve sabah akşam aç karnına içilmesi tavsiye edilir.
  18. Beyaz dut şurubu: "Beyaz duttan neler yapılır?" sualinin diğer cevabı dut şurubudur. Daha az bilinen bu şurup da karadut şurubu gibi yapılabilir. Faydalı muhtevası büyük ölçüde aynıdır.
  19. Karadut Özü Çayı Nasıl Yapılır? 20-25 gr (1 ölçek) veya 1.5-2 tatlı kaşığı çayı bir fincan sıcak su ile karıştırılıp içilir. Karadut taneleri yenebilir.
  20. Karadut pekmezi nasıl yapılır? KARADUT REÇELİ NASIL YAPILIR?
  21. Karadut Özü Soğuk Sıkım nasıl yapılır? Soğuk sıkım makineleri ile yapılan soğuk preste meyve ve sebzelerin üzerlerine kuvvetli bir basınç uygulanır, meyve ve sebzeler posalarından tamamen arındırılıp suları veya bazı tohumların yağları çıkarılır. Soğuk presle sıkılan meyveler sıcak prese göre daha az oksidasyona maruz kalması sebebiyle besleyici değeri daha fazla ve buzdolabı dayanıklılığı daha uzun olmaktadır. Sıcak pres makineleri yüksek basınç ve ısı uygulayacağı için sıkılan maddenin kimyasında değişim olabilir, bu sebeple gıda maddeleri için uygun değildir.
  22. Duttan ne Yapılır? Şerbet, şurup, reçel, pekmez yapılabildiği gibi kurutulup taneleştirerek kek malzemesi halinde kullanılabilir.
  23. Karadut posası: Artan posa marmelat veya dondurma yapımında kullanılabilir. İlave bilgi için: KARADUT REÇELİ NASIL YAPILIR?
  24. Karadut şerbeti Zararları: Kan şekeri dengesizliği yaşayanların ölçülü kullanmasında fayda bulunmaktadır. bütün faydalarına rağmen "ne kadar tüketilirse o kadar yararlı olur" denilmemelidir. İlaçla zehri birbirinden ayıran şeyin miktar olduğu dikkate alınmalıdır.
  25. Antep Urmu Dut Şurubu / Gaziantep Urmu Dut Şurubu 28.09.2020 tarihinde tescillenen Antep Urmu Dut Şurubu / Gaziantep Urmu Dut Şurubunun hazırlanmasında Gaziantep ilinde yetiştirilen urmu dutu kullanılır. Urmu dutu ekseriyetle karasal iklimli illerimizde yetiştirilir ve daha çok halk arasında ekşi karadut olarak bilinir. Gaziantep bu dutun yetiştirildiği illerimizden birisidir. Gaziantep'de yetiştirilen urmu dutu; Latince tür adı Morus nigra L. olan ekşi tada sahip, daha çok böğürtlene benzer bir dut meyvesidir. Kendine has tat ve kokusu bulunur. Olgun meyveleri parlak görünümlü, mor-siyah renktedir. Urmu dutu; kışın yaprağını döken, üzümsü meyve veren ağaçlarda yetişir ki iyi gelişmiş olanlarının boyu 8-10 metreye kadar ulaşabilir. Urmu dutu ağacının sıcaklık ve ışık isteği hassastır. Urmu dutu yetiştirilirken ilk sene fidanın soğuktan korunmasına dikkat edilir. Bir yaşını doldurmuş fidanlar -20˚C’ ye kadar olan kış soğuklarına dayanır. Aşırı gölgeli yerlerde ise ağacın verimi düşer. Urmu dutu ağacının toprak isteği humusça zengin ve normal geçirgen yapıda olan topraklardır. Urmu dutu ağacının kurak toprak şartlarına dayanıklı olması ile beraber ortalama nem koşullarının iyi ayarlanması durumunda verim yükselir. Ağaçta döllenme tozlaşma ile olur ve arılar aracılığı ile gerçekleşir. Meyve olarak mayıs ve haziran aylarında olgunlaşmasını tamamlar. Urmu dutu fidanları ortalama üç yaşına geldiğinde meyve vermeye başlar. Antep Urmu Dut Şurubu / Gaziantep Urmu Dut Şurubu bölgede oldukça bilinen ve özellikle yaz aylarında yaygın olarak tüketilen bir içecektir. Urmu dutu meyvesinin pH değerinin düşük olması ve kullanılan üretim metodu bu meyveden üretilen konsantre şurubun raf ömrünün uzun olmasını sağlar. Şurubun hazırlanmasında Gaziantep ilinde yetiştirilen urmu dutu kullanımı ve uygulanan üretim metodu, ürünün kendine has mor-siyah rengi, tat ve kokusu ürün için en karakteristik özelliklerdir. Ayrıca konsantre olarak üretilen son üründeki meyve oranı en az % 65’tir. Hazırlanan şurup kullanılacak miktarının 3-4 katı kadar su ile seyreltilerek içecek haline getirilir ve tüketiciye bu şekilde sunulur. İstenilen tat özelliğinin sağlanması adına ürünün soğuk olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Yapılışı: Yılın mayıs ve haziran aylarında olgunlaşan meyveler, hasat edildikten sonra ilk iş ayıklama ve yıkamadır. Yıkanmış ve ayıklanmış takriben 100 kg meyveye; ortalama 20 litre su, 3 kg beyaz şeker, 0,5 kg sitrik asit ilave edilir. Bu malzemeler karıştırıcı miksere alınarak ortalama 3 dakika karıştırılır. Elde edilen karışım filtre edilerek posasından ayrılır, böylelikle daha berrak konsantre mamul elde edilmesi sağlanır. 100 kg meyve ve diğer malzemeler kullanılarak 75-80 litre kadar dut şurubu üretilir. Dut şurubu üretim aşamalarında ustalık becerisi önemli bir yer tutar. Ürünün raf ömrünü artırmak için 75 oC’de 5 dakika süre ile pastörize edilerek dolum yapılır. Ürünün 4-6 oC’deki buzdolabında saklanması halinde tavsiye edilen tüketim tarihi; üretim tarihinden itibaren 6 aydır. Ambalaj açıldıktan sonra üç gün içerisinde buzdolabında saklanarak içilmelidir. Sunulmadan önce 3-4 katı kadar su ile sulandırılması ve soğuk olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Antep Urmu Dut Şurubu / Gaziantep Urmu Dut Şurubu Üretim Akış Şeması: Urmu Dut - Yıkama, Ayıklama - Karıştırma (Su, beyaz şeker, sitrik asit (E330) ilavesi) - Kaynatma - Süzme - Süzme Suyu - Pastörizasyon - Dolum.

KARADUT-SERBETI-TARIFI-(Urmu-Dut-Serbeti)-3

YukarıYukarı