mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

KAYISI KOMPOSTOSU TARİFİ🥤🍹

Kayısı kompostosu nasıl yapılır? Kayısı kompostosu tarifi nasıldır? Buzluktaki malzeme ile mevsimi dışında dondurulmuş kayısı kompostosu da yapılabilir. Kayısı kompostosu kaç kalori olduğu merak edilirse 250 kalori olduğu söylenebilir. Çok az bir şekerle diyet kayısı kompostosu da elde edilebilir. Bazen diğer meyvelerle birlikte daha farklı bir lezzete ulaşılır: Kayısı erik kompostosu gibi...

KAYISI-KOMPOSTOSU-TARİFİ

Kayısı Kompostosu Malzemeleri - Kayısı Komposto Tarifi İçindekiler

Yarım kilo olgun taze kayısı

İki litre su

Bir - bir buçuk su bardağı toz şeker

İstenirse iki adet çubuk tarçın

İstenirse üç - dört tane karanfil

KAYISI-KOMPOSTOSU-TARİFİ

Kayısı Komposto Yapımı - Kayısı Kompostosu Tarifi

  1. Taze kayısılar iyice yıkanır, ortadan ikiye ayrılır ve çekirdekleri çıkarılır.
  2. İki litre su ile birlikte tencereye konularak pişirilmeye başlanır.
  3. Kayısılar yumuşayınca şeker ilave edilir.
  4. İstenirse kabuk tarçın ve karanfiller eklenir. Beş - on dakika kadar kaynadıktan sonra altı kapatılır. Tencerenin kapağı kapalı olarak oda ısısında ılınınca buzdolabına konulur.
  5. Tarçın ve karanfilleri çıkarılan Kayısı Kompostosu soğuduktan sonra servis edilir. Pilav ve makarna grubu yemeklerin yanına olduğu kadar et yemekleri yanına da yakışacaktır.

Kayısı Kompostosu Tarifi ile Alakalı Diğer Bilgiler ve "Taze Kayısı Kompostosu Nasıl Yapılır?" Püf Noktaları

  1. Ramazan ayı iftar ve sahur sofralarında içecek olarak tercih edilebilir.
  2. Nispeten sert kayısılarda yukarıdaki gibi meyve piştikten sonra şeker ilave edilirken yumuşak türden olanların dağılmaması için şerbet kaynatılıp kayısılar sonra eklenir.
  3. Kayısı komposto kaç gün dayanır? Oda sıcaklığında mevsime ve şeker seviyesine de bağlı olarak bir günde bozulabilirken buzdolabında bir hafta civarında korunabilir.
  4. Kavanozda Kayısı Kompostosu Nasıl Yapılır Kışlık Kayısı Komposto Nasıl Yapılır Nasıl Saklanır? Kayısı Konservesi Nasıl Yapılıyor? Konserve kayısı hoşafı nasıl yapılır? Bir kilo kayısı yıkanıp ikiye bölünüp çekirdekleri çıkarılır. İki yemek kaşığı kadar bademleri beş dakika kadar haşlanıp kabukları çıkarılır. Kayısıların kesilmiş tarafları alta gelecek kavanoza konularak aralarına bademler atılır. Bir kiloluk kavanoz için; iki su bardağı su ve bir su bardağı toz şeker beş dakika kaynatılarak şurup elde edilir. Sıcak şurup üstünde bir santim boşluk kalacak biçimde kavanoza dökülür. Bir bıçak kayısılarla kavanozun camı arasına birkaç kere batırılıp havası giderilir. Kavanozun ağzı güzelce kurulanıp kapağı sıkıca kapatılır. Büyük bir tencere su doldurulup kavanozun kapağı alt tarafta olacak biçimde konularak yirmi dakika kaynatılır. "Kışlık Kayısı Suyu nasıl Yapılır? Kayısı kompostosu konservesi nasıl yapılır? Konserve kayısı kompostosu nasıl yapılır?" hususunda ikinci bir usulde kavanoza doldurulan kayısıların üzerine üç yemek kaşığı şekerle üzerlerini geçecek kadar ilave edilir. Kavanozlara alınıp tencerede aynı iş yapılır. Yazın hazırlanıp serin bir yerde veya buzdolabında saklanır. Üçüncü bir usulde tarifte yapılan kayısı komposto kışlık için saklanacaksa pişirilince altı kapatılmaz, kısık ateşe alınır. Bir süre daha pişirilir. Konserve kavanozları bir bezle tutulur. Ocağın üzerindeki komposto sıcak olarak kepçe ile kavanoza doldurulur. Kavanozların üstü bir parmak kadar boşluk olacak biçimde doldurulur. Kapakları kapatılan kavanozlar ters çevrilip bir gün bekletilir. Bir gün geçince kavanozların kapağı bir miktar içine çökmüşse konserve olmuştur. Çökmeyenler varsa bozulmaması için en kısa sürede tüketilir. Konserveler güneş görmeyen serin bir yerde saklanır. Dolap içinde yer varsa buzdolabında muhafaza edilir. Kullanılacağı zaman damak zevkine göre su ve şeker ilave edilebilir.
  5. Kayısının Faydaları Kısaca: Kayısı kompostosu faydaları kayısını da faydaları mıdır bilinmez ama kayısının faydaları şu şekilde ifade edilir: Kayısı A, B ve C vitaminleri yanında demir, kalsiyum, magnezyum, kükürt, fosfor, manganez, bakır ve krom mineralleri bakımından da zengindir. Kayısının sindirime yardımcı, hazmı kolaylaştırıcı, tansiyon düşürücü, akciğer ve mide kanseri önleyici, zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderici, kemikleri sağlamlaştırıcı, kalp kaslarını güçlendirici, sinirleri sakinleştirici, uykusuzluğu giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici, cildi nemlendirici, sivilceleri yok edici, beynin çalışmasını düzenleyici nitelikte bir meyve olduğu düşünülür. Ülser, astım, kansızlık, depresyon, gece körlüğü, böbrek taşı, raşitizm, migren, kalp atım düzensizliği, egzama, güneş yanığı gibi rahatsızlıklarda faydalı olacağına inanılır. Hasta iyileşmesini hızlandırması, iştah açması ve strese iyi gelmesi beklenir. Kayısı kompostosu kabızlığa iyi gelir mi? Kayısı için bu tesir olsa da şeker ilavesi ile elde edilen bu içecek bünyeye göre farklı tesir gösterebilir. Şekersiz diyet kayısı kompostosu bu hedefe daha uygundur. Öyle ki bu tesirinden istifade ederek kayısı kompostosu ile zayıflamanın mümkün olduğunu iddia edenler vardır. Hamilelikte kayısı kompostosu kullanımı da bu usulü gerektirebilir. Lakin "Kayısı kompostosu gaz yapar mı" mevzusunda neticenin kişiye göre farklı olabileceği dikkate alınarak ölçülü olunmasında fayda vardır. Elbette "kayısı kompostosu bebeğe gaz yapar mı?" hususu daha da hassas olunmasını gerektirir. Burada hülasa edilen kuru kayısı hoşafı faydaları dahil kayısının faydaları ile alakalı çok daha fazla ilmi bilgi için Kayısı Reçeli Tarifinin anlatıldığı yazı incelenebilir: TAZE KAYISI REÇELİ TARİFİ, NASIL YAPILIR?
  6. Kayısı Meyve Suyu veya Kuru Kayısı Meyve Suyu Nasıl Yapılır? EVDE KAYISI SUYU🍹 YAPIMI🥤
  7. Dondurulmuş Kayısı ile Ne Yapılır? Kışlık kayısı gayeli dondurulmuş kayısı ile normal kayısı ile yapılabilen komposto, reçel, marmelat ve meyve suyu yapılabilir.
  8. Şekersiz kayısı kompostosu nasıl yapılır? Kayısı Kompostosu Şekersiz yapıldığında yukarıdaki gibi fakat şeker kullanmadan yapılabilir. Yıkanıp bölünmüş kayısılar derin bir tenceredeki suda on beş dakika kadar kaynatılır. Şekersiz taze Kayısı Hoşafı istenirse bal veya rafine şekersiz elde edilmiş pekmezle ilave tatlandırılarak sunulabilir.
  9. Kayısı Kuru Üzüm Kompostosu Nasıl Yapılır? Kayısı Üzüm Komposto Yapımı, Üzüm Kayısı Kompostosu Nasıl Yapılır? Burada "komposto" kelimesi ile "hoşaf"ın kastedildiğini varsayarsak: Birer su bardağı kuru üzüm ve kuru kayısı yıkanır. Kayısılar ortadan ayrılıp dörde bölünür. Yıkanan kuru meyveler süzülür ve üzerine yedi su bardağı su ilave edilir. Kayısıların yumuşayıp üzümlerin şişmesi için takriben yirmi dakika kaynatılır. Aroma vermesi için içine iki adet karanfil veya bir tane çubuk tarçın atılabilir. Bir su bardağı toz şeker eklenip on dakika daha kaynatılıp soğumaya alınır. Buzdolabına kaldırılır.
  10. Elma kompostosu Altı adet orta boy elma soyulup çekirdekleri çıkartılır, küp küp doğranıp bir tencereye alınır. Meyvelerin üzerine iki parmak aşacak seviyede soğuk su eklenir. Elmalar yumuşayana kadar suyla beraber kaynatılır. Elmalar pişince bir buçuk su bardağı toz şeker ve bir adet limonun suyu ilave edilir. On dakika daha kaynatılıp ocaktan indirilir. Soğuyunca sunulur. İstenirse ayva ilave edilerek Elma ayva kompostosu da yapılabilir.
  11. Kayısı Kompostosu Kalori, Kayısı Kompostosu Kaç Kalori? Kayısı kompostosunun 100 gramı 61 kcal civarındadır. Bu durumda 250 ml'lik bir bardağının kalorisi yaklaşık 250 kcaldır.
  12. Kayısı kompostosu gaz yaparmi? Bilhassa emziren anneler bu hususu sual eder. Kayısı kompostosu kabızlık meselesinde yardımcı olabilir. Kayısı sindirimi rahatlatan gıdalar arasında sayılır ve süt yapan şekersiz komposto tariflerinde bulunur. Şeker veya yüksek besin lifi sebebiyle bir miktar gaz yapabilir. Ayrıca çok soğuk içmek bebekte gaz olmasına sebep olacağından oda sıcaklığına gelmesi beklenmelidir. Bebeğin ve annenin hususi bir rahatsızlığı olup olmadığı da dikkate alınmalıdır. Bünyeden bünyeye farklı neticeler verebilir. Faydalı vasıfları sebebiyle hemen menüden silmeden evvel sınırlı miktarlarla yapılan tecrübeler faydalı bilgiyi verebilir. Sıkıntılı bir durum yoksa miktar artırılabilir. Yemeklere kimyon ilavesi de faydalı olabilir.

Komposto ve Hoşaf Arasındaki Fark Nedir?

Bütün veya parça halinde kuru meyvelerin şekerli suda pişirilmesine 'hoşaf', bütün veya parça halinde yaş veya taze meyvelerin şekerli suda pişirilmesine ise 'komposto' denir. Bununla beraber bu tabirlerin mahalli kullanımları farklılık gösterebilir. "Kuru kayısı kompostosu yaptım." diyenlere rastlanabilir. Hoşafın "Hoş Ab" yani "Hoş su" kelimesinden geldiği ve Arapça kökenli olduğu iddia edilir. Lakin komposto Latince "karışım" manasını ihtiva eden "compositus" kelimesi kaynaklıdır. Bu izah çerçevesinde "Gün kurusu kayısı hoşafı nasıl yapılır?", "Hoşaf nasıl yapılır?", "Kuru kayısı kompostosu nasıl yapılır?", "Kuru kayısı Hoşafı nasıl Yapılır?", "Kuru Hoşaf Tarifi Nasıldır?", "Kuru kayısı ile meyve suyu nasıl yapılır?", "kuru kayısı komposto yapımı", "Kuru kayısı kompostosu faydaları", "Şekersiz kayısı Hoşafı", "Kabızlık için Kayısı Hoşafı Tarifi", "Kayısı hoşafı tarifi nasıl yapılır?", "Gün kurusu hoşafı nasıl yapılır?", "Gün kurusu kayısı Kompostosu", "Kuru kayısı kompostosunun yapılışı", "Kayısı kurusu kompostosu nasıl yapılır" gibi aramalar yaparak bu sayfaya gelen değerli okurlar şu sayfaya bakabilirler: KAYISI 🍹HOŞAFI🥤

KAYISI-KOMPOSTOSU-TARİFİ

YukarıYukarı