🐟Yumurtalı Mezgit Tava Tarifi, Nasıl Yapılır?
Yumurtalı mezgit nasıl pişirilir? Mezgit en güzel nasıl yapılır? Yumurtalı mezgit nasıl olur?
Yumurtalı Mezgit Tava Tarifi Malzemeleri
Bir kg mezgit
Bir tatlı kaşığı tuz
Bir - iki yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım su bardağı mısır unu
Bir adet yumurta
Yapışmayan Yumurtalı Mezgit Tava Tarifi - Yumurtalı Mezgit Pişirme - Tavada Yumurtalı Mezgit Nasıl Yapılır? Yumurtalı Mezgit Tarifi
- Balıklar ayıklanır, iyice yıkanır. Kuyruk bölümü kumlu olabileceği için kuyrukları kesilmeli veya çok iyi yıkanmalıdır. Hamsiden farklı olarak bir kum balığı olduğu için çok iyi yıkanması gerekir. İyice süzdürülür.
- Hafifçe tuzlanır ve üzerlerine mısır unu serpiştirilir. Mezgit, hamsiye göre daha fazla tavaya yapışma eğilimi taşır. Tercihen teflon tava iyice kızdırılır. İçerisine bir yemek kaşığı kadar sıvı yağ dökülür.
- Balıklar yuvarlak düzende tavaya yerleştirilir. Hafif sallayarak balıkların tavaya yapışması engellenir.
- Alt kısmı iyice kızardıktan sonra tava kapağı ile ters çevrilir. İstenirse, bu esnada bir adet çırpılmış yumurta dökülür.
- Alt kısımda piştikten sonra Yumurtalı Mezgit Tava sıcak olarak servis edilir.
"Mezgit Tava Tarifi Yumurtalı Mezgit Nasıl Yapılır?" ile Alakalı Diğer Hususlar ve Püf Noktaları: Mezgit tavaya çok kolay yapışıp dağılabilen bir balık olduğu için balıkların çok iyi süzdürülmüş, tavanın çok iyi kızdırılmış olması gerekir. Aynı zamanda bir taraf iyice piştikten sonra diğer taraf çevrilmelidir.
Mezgit tavada kaç dakikada piser: Mezgit oldukça hızlı pişer. Bir tarafın pişmesi için beş dakika bile fazla olabilir.
Mezgit yumurtaya bulanır mı? Olabilir ama bütün tavaya çırpılmış yumurta dökülmesi daha pratiktir.
Yumurtalı Mezgit Fileto Tarifi Yumurtalı Yukarıdaki usulde yapılabilir. Fileto olarak mırlan mezgit tava daha uygun olabilir.
Mezgit balığının yumurtası yenir mi? Yumurtalı Mezgit Havyarı Havyar lüks ve lezzetli bir tüketim gıdası olması ile bilinir ve çoğu balığın yumurtasından havyar elde edilir. Lakin bazı balıkların havyarları daha lezzetli olduğu için daha çok tercih edilir. Mezgit havyarı da bunlardan biridir. Mezgit ekonomik bir fiyata sahip olması ve lezzeti sebebiyle sofralarda yerini alır. Mezgit havyarı mısır unu ile harmanlanıp tavaya koyup üzerine de bir miktar tereyağı ilavesiyle pişirilebilir. Mezgit balığı tavada pişerken kenarda da pişebilir.
Mırlan balığı Nedir? Mırlan Balığının Eti Yenir mi? Mırlan balığı yapısı itibariyle çok lezzetlidir. Eti sıkı olan mırlan balığı tavuk eti lezzetindedir. Mırlan balıkları ekseriyetle sürü halinde yaşarlar. Çoğu zaman trol ile avlanan mırlan balıkları deniz diplerindeki küçük balıklar ile beslenirler. Mırlan balığı mezgit balığı olarak da isimlendirilmektedir. Kılçığı az olduğu için eti de oldukça lezzetlidir. Halk arasındaki ismi tavuk balığı veya mezgittir. Mırlan Balığının Özellikleri Nelerdir? Bir çok ülkede konserve mırlan balığı tüketilmektedir. Ilıman denizlerde 30 ile 300 metre derinliklerde gezici bir balık olarak yaşarlar. Çok sayıda türü bulunur. Bilhassa sarı mezgit ve bayağı mezgit çeşitleri çok bilinir. Mırlan balıkları ince ve uzun bir yapıdadır. Boyu en fazla 50 cm ve ağırlığı iki kilo olabilir. Dişisi erkeğine göre daha iridir. En lezzetli olduğu zaman genellikle Şubat ve Mayıs aylarıdır. Mırlan Balığı Kılçıklı mıdır? Mırlan balığının fazla kılçığı yoktur. Aksine diğer balıklara göre daha kılçıksız olan mırlan balıkları kolayca temizlenebilir. Mırlan Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? Orta büyüklükte olduğu için temizlenmesi de kolaydır. Öncelikle mırlan balığının sırt kısmındaki yüzgeçleri ayrılır. Sonrasında ise balığın boynu kesilerek karnın altına ve kuyruğa doğru devam edilir. Daha sonra mırlan balığının iç kısımları detaylı olarak temizlenir. Leke kalmayıncaya kadar balık içi temizlenir. Ardından iyice su ile yıkanır. Mırlan mezgit nasıl pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? İyice ayıklandıktan sonra mısır ununa bulanarak tavaya dizilir. Mırlan balıkları az yağ ile tavada pişirilir. Ayrıca çorbası da yapılmaktadır. Yağlı kağıt üzerinde fırında da pişirilebilir. Mırlan Balığının Faydaları Nelerdir? Yüksek seviyede B vitamini ihtiva eden mırlan balığı hormonal düzensizliklere karşı da koruma sağlar. Mırlan balığı folik asit bakımından zengindir. Potasyum desteği sağlayan mırlan balığı kas ve kemik gelişimlerine yardımcı olur. Bilhassa gelişme çağındaki çocuklara yarar sağlayabilir. Mırlan balığı çok iyi bir protein kaynağıdır. Bu nedenle mırlan balığı vücuttaki protein ihtiyacını da karşılar. Mırlan Balığının Zararları Var mıdır? Taze olmasına dikkat edilmelidir. Günlük tüketim miktarı da fazla olmamalıdır. Mırlan Balığı Besin Değerleri: Bir potasyum kaynağı olan mırlan balığında yüksek oranda protein, demir, folik asit ve fosfor bulunur. Kalsiyumca zengindir.
Mezgit Nasıl Temizlenir? Sırttaki üç yüzgeç bıçakla kesilir. Balığın ensesine bıçakla ufak bir çizik atılıp, bu kesik karnın alt kısmından kuyruğa kadar uzatılır. Açtığınız bu kesikten iç organları tamamen çıkarılır. Fileto yapılmak istenirse kılçığı da kafasıyla birlikte tek parça halinde çıkarılabilir. İçi ve dışı kanı iyice temizlenene kadar bol suyla yıkanır.
Sodalı Mezgit Tava: Mısır unu, beyaz un, tuz ve maden suyu karıştırılıp, balıklar önce unlanır, sonra bu sosa batırılıp kızartılır. Aynı şekilde sodalı yumurtalı mezgit yapılabilir.
Kızarmış Mezgit Kalorisi: 100 gramı 170 kcal civarıdır.
Mezgit kızartmada en iyi yağ Fındık yağıdır.