mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

🐟Mangalda Tirsi Izgara Tarifi, Nasıl Yapılır?

Mangalda Tirsi Izgara nasıl yapılır? Tirsi balığı nasıl olur? Tirsi balığı lezzetli mı?

MANGALDA TIRSI IZGARA 2

Mangalda Tirsi Izgara Tarifi için Malzemeler

İki kilo tirsi balığı

Tuz

Mangal malzemeleri

MANGALDA TIRSI IZGARA

Mangalda Tirsi Izgara Tarifi - Karadeniz Tirsi Balığı Nasıl Pişirilir? Tirsi Balığı Izgarada Nasıl Pişirilir?

  1. Tirsi balığı nasıl temizlenir? Tirsiler bıçağın tersi ile üzerindeki pullardan iyice arındırılır. Başları kesilerek bıçakla açılıp iç kısımları temizlenir ve kurumaları için süzgeçte bırakılır.
  2. Ateşi kor haline getirilerek hazırlanan mangala uygun tel ızgaranın üzerine çok az tuzlanan tirsi balıkları yerleştirilir. Tirsiler iki taraflı olarak pişirilir.
  3. Arzu edilirse tirsiler temizlendikten sonra fırın tepsisine yerleştirilerek fırının ızgara bölümünde de pişirilebilir.
  4. Tirsi balığı kılçıklı mi? Tirsi balığı tadı nasıl? Sardalya ile akraba olan tirsi balığı yağlı, beyaz etli, oldukça lezzetli bir balık olmasına rağmen kılçıklı olması sebebiyle bazılarınca daha az tercih edilebilir. Ancak iyice pişen balık kılçıklarından çok rahat ayrılır. Kılçık konusunu göz ardı ederek, Kolaylezzet olarak tirsi balığının yenmesini tavsiye ediyoruz. Pişirme evvelinde istenirse kılçıkları ayıklanabilir: Açılıp içi temizlenince tam ortadaki ana kılçığı elle sıyırarak kuyruğa kadar çekip kaldırılır ve kuyrukla beraber kesilerek alınır. İki yanda kenarlardaki fazla kılçıklı kısımlar da kesilerek atılabilir. Yıkanıp, mısır ununa bulanarak pişirilir.

Mangalda Tirsi Izgara Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve Tirsi Balığı Tarifi Püf Noktaları

  1. Mangalda tirsi yaparken balığın ızgaraya yapışmaması gayesi ile altına limon dilimleri yerleştirme tekniği uygulanabilir. Limonun balığa daha farklı bir lezzet de katacağı dikkate alınmalıdır.
  2. Tirsi ne demek? Tirsi balığı nasıl bir balıktır? Tirsi balığı diğer adı nedir? Tirsi balığı özellikleri Tirsi Yunancadan geçmiştir, aslı “Thrissa” dır. Tirsi, Clupeidae ailesine ait bir deniz balığı türüdür. Sırt taraflarının rengi yeşilimsi-mavi ile gri-siyah, karın kısımları ise açık gümüş beyazıdır. Sardalyalar ile yakın akraba olan tirsi balığı ortalama 30 cm iken 60 cm uzunluğa kadar büyüyebilir. İlmi adı Alosa alosa dır. Bulmacada Tirsi Balığı sorulduğunda cevabı da "Alosa"dır. İngilizce olarak twaite shad, twaite, thwaite olarak ifade edilir. Tirsi balığı nerede yaşar? Tirsi balıkları denizlerin ılıman ve az soğuk bölgelerinin nehir ağızlarına yakın alanlarda yaşarlar. Orta sularda büyük sürüler halinde gezerler. Tirsi bir Karadeniz balığı olmasına rağmen İstanbul Boğazı'nda Marmara Denizi'nde ve Akdeniz'de de bulunabiliyor. Orta sularda büyük sürüler halinde sahile yakın yaşarlar. Üreme zamanı olan ilkbaharda yumurtlamak için nehirlere de girer. Karagöz tirsi, mayıs balığı adını da alır. Bilhassa ızgarasını tercih edilen taze, tuzlama veya tütsülü olarak yenilen ekonomik değeri olan bir balıktır.
  3. Tirsi balığı lezzetli mi? Sardalya ile akraba olan tirsi balığı beyaz etli, yağlı, gayet lezzetli bir balık olmasına rağmen kılçıklı yapısı sebebiyle kimilerince daha az tercih edilebilir. Lakin iyice pişen balık kılçıklarından çok kolay ayrılır.
  4. Tirsi balığı hangi balık? Sardalya tirsi farkı: Tirsi, sardalya azmanı olarak bilinse de bazı farklar vardır. Sardalyanın gözü, başına oranla daha büyüktür. Tirsininki ise başına nispetle normal büyüklüktedir. Sardalyanın pulları bedenine göre daha büyük ve seyrektir. Bu sebeple ele alınır alınmaz pulları dökülür. Bazı sardalyalar elde çokça tutulursa, pulları neredeyse tamamen dökülür. Tirsinin pulları ise bedenine göre daha ufak ve daha sıktır. Onun da pulları dokununca dökülür lakin sardalya kadar değil... Sardalyanın karın kısmı tirsiye göre daha düz, tirsinin karnı sardalyaya göre daha tombuldur. Ama bu fark, on beşer santimlik küçük bir tirsi ile olgun bir sardalyayı ayırmaya kafi gelmez. İkisinin kılçıkları da hemen hemen aynıdır. Lakin tirsinin kılçıkları, büyük boyu sebebiyle etinin içine iyice girmiştir. Bu sebeple Karadeniz’de bu balığı tanıyanlar tirsiyi mangalda pişirir. Tirsi fileto kesilerek mangalda kızartılırsa kılçıklı kısmı ateşte iyice kızararak azaltılırken lezzeti arttırılır. Sardalyanın boyu yirmi santimi fazla geçmezken vasati bir tirsi neredeyse lüfer boyunda, yirmi beş santim civarındadır. Sardalyanın en açık farklarından biri de büyük sürüler halinde gezmesidir. Sardalya oltaya gelirse olta çok defa dolu dolu çekilir.
  5. Tirsi ne zaman yenir? Karadeniz'de Ağustos, Ekim ayları arasında daha bol bulunabilir.
  6. Tirsi balığı kaç para? Tirsi balığı fiyat 2022 Ocak ayı itibariyle Trabzon belediyesinin hal fiyatları listesi tirsi balıklarını ihtiva etmiyor. İzmir belediyesinin 06.01.2022 itibariyle açıkladığı fiyat listesinde ise kilosunun 8,33 TL - 16,67 TL arasında olduğu yazmaktadır.
  7. Tirsi Balığı Fırında: Balıkları ayıklanıp, yıkanır ve kenara alınır. Piyazlık doğranmış iki adet kırmızı soğan, ince kıyılmış beş dal taze soğan ve yarım demet maydanozu iki yemek kaşığı sıvı yağda hafif sotelenir. Tuz ilave edilip güveç kabına karışımın yarısını yayılır. Balıklar yerleştirilir. Kalan soğanlı karışımı üzerine yayın. Dilimlenmiş iki adet domates dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında on – on beş dakika pişirip sunulur.
  8. Tirsi Buğulama Nasıl Yapılır? İki kilo kadar tirsinin kafaları da ayrılarak temizlenip iyice yıkanır. Süzgeçte süzülmeye bırakılır. İki adet kuru soğan piyazlık doğranıp geniş bir tencereye veya tavaya alınır. Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı döküp hafifçe kavrulur. Kavrulan soğanlara üç yemek kaşığı domates püresi, bir tatlı kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karabiber karıştırılır. Harç tencerenin tabanına yayılır. Üzerine tirsiler yerleştirilir. Balıkların üzerine, yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirilip limon dilimleri dizilir. Kısık ateşte yavaşça pişirilir. Pişerken balıklar kendi suyunu salacağından su eklenmez. Pişince bol salatayla sunulabilir.
YukarıYukarı