🐟Tereyağında Dil Balığı Tava Tarifi🧈
Tereyağlı dil balığı nasıl yapılır? Dil balığı evde nasıl pişirilir? “Tavada dört kişilik dil balığı nasıl yapılır?” diye arıyorsanız doğru yerdesiniz. Yassı, oval ve ince yapısı, değişik dış rengi, hafif ve sulu beyaz eti, kolay sindirimi ve az kılçığı ile dil balığı çocukların sevebileceği az kokulu, az yağlı, her mevsim bulunabilen, hazırlaması az zaman alan, yemesi kolay, lezzetli balıklardan biridir. İşte "Dil balığı en güzel nasıl pişirilir?" merak edenlere resimli dil balığı tava tarifi…
Tavada Dil Balığı Tarifi İçin Malzemeler
Bir kg dil balığı
Üç - dört yemek kaşığı mısır unu
Bir yemek kaşığı sıvı yağ
İstenirse sıvı yağın yarısı kadar kaliteli tereyağı
Bir tatlı kaşığı tuz
İstenirse karabiber
Tercih edilen salata ve yeşillikler
Tereyağında Dil Balığı Tava Tarifi Yapılışı, Dil Balığı Kızartması, Dil Balığı Nasıl Pişirilir Tavada?
- Dil balığı ayıklanması, Dil Balığının Temizlenmesi: Aslında dil balığının bir yüzü kahverengi diğer yüzü krem rengi olan derisini pişirmeden önce soymaya gerek yoktur. Gerekirse balıkçıdan ayıklaması istenebilir. Dil balığı nasıl temizlenir? Evde derisi soyulacaksa kesme tahtası üzerine konulan dil balığının başının gövdeye yakın kısmında açılacak bir kesik bıçakla biraz genişletilir. Açılan bölgeden parmakla tutulan deri kuyruk yüzgecine kadar çekilerek sıyrılır. Aynı muamele diğer tarafa da tatbik edilir. Derisi çıkarılan balığın baş kısmı ve karnı bıçakla kesilip fazlalıklar atılır. İçinin bıçak ucuyla iyi temizlenmesi gerekir. Bol su ile iyice yıkanır ve süzgeçte süzdürülür. Süzen balıklara bir tatlı kaşığı kadar tuz (istenirse karabiberle karıştırarak) serpilir.
- Dil Balığı Nasıl Pişirilir? Dil Balığı Tavası Nasıl Yapılır? Yapışmaz bir balık kızartma tavasına sıvı yağ konulur ve ısıtılır. Dil balığını pişirirken tereyağı kullanılması lezzeti arttıracaktır. İstenirse sıvı yağ ilaveli tereyağı kullanılarak tereyağında kızarmış dil balığı elde edilebilir. Tereyağı tek başına olursa yanacağı için karışım kullanılır. "Dil balığı nasil pişirilir?" derken balık kızartılırken bol yağda kızartılmasını tercih etmiyoruz.
- Dil balığı unlanır mı? Dil balığı hangi unla kızartılır? Dil balığı mısır unu, galeta unu ve buğday unu ile kızartılabilirse de en iyisi mısır unu kullanmaktır. İstenirse dil balığının bulanacağı mısır unu kekik, karabiber gibi baharatlarla karıştırılabilir. Yayvan bir kaba mısır unu konulur. Balıklar teker teker iki taraflı olarak mısır ununa batırılır, balığın üzerinde bulunan unun fazlası silkelenir ve tavaya dizilir.
- Dil balığı tavada nasıl kızartılır? Dil balığı nasıl pişirilir? Bir tarafı kızarınca tava kapağıyla çevrilir ve diğer tarafı da orta ateşte kızartılır. Çok ince oldukları için hemen pişeceklerdir; her iki yanını da yanmaması için sık sık çevrilebilir. Dil balığı ince bir balık olup eti hızlı pişer ve çok yağ çekmez. Bu sebeple çok uzun süre pişirip de aşırı kuru bir hale getirilmemelidir. “Dil balığı tavada kaç dakikada pişer?” denirse beş - altı dakika içinde kızartma tamamlanır.
- Dil balığı tava servisi / dil balığı sunumu: Kızarmış dil balıkları servis tabağına konulur. En az seviye de yağ kullanıldığı için kâğıt havlu üzerine alarak yağını süzdürme gereği oluşmadı. Dil Balığı Tava yanında yeşilliklerle dolu bir salata, maydanoz, taze soğan ve limon dilimleri ile sunulabilir.
Dil Balığı Sosu
Dil Balığı Sosu: Dil Balığı Marine, Dil Balığı için Sos, Dil Balığı Nasıl Marine Edilir, Dil Balığı Terbiyesi: Hafif tadı yumuşaklığı ile soslanmaya müsait bir balıktır. İstenirse baharatlı limonlu suyun içine terbiyelenmesi içinde bekletilebilir. Sirke, soya sosu ve zencefil dil balığı için güzel bir marine sosu oluşturacaktır.
Tereyağı Soslu Baharatlı Dil Balığı: Servis tabağına alınan dil balıkları üzerine erimiş tereyağı içerisine limon suyu, kekik, maydanoz, tuz, karabiber, ezilmiş sarımsak ve istenen diğer baharatlar eklenip karıştırılarak hazırlanan sos gezdirilerek sunulur. Dil Balığı Menuier (Möniyer): Tereyağlı Dil Balığı: Kızartılıp servis yapılacağı tabağa dizilen dil balıklarının üzerine kıyılmış maydanoza batırılan limon dilimleri yerleştirilir. Balıkların üzerine bir yemek kaşığı limon suyu ilave edilerek hafif kızdırılan bir yemek kaşığı tereyağı gezdirilerek haşlanmış patates ile birlikte servis edilir.
"Dil balığı tava nasıl yapılır? Dil Balığından Neler Yapılır?" Hususunda Diğer Usuller, Püf Noktaları ve İlave Bilgiler:
- Dil Balığı Eti ve Kılçık: Tek parça iskeletinden başka fazla kılçığı bulunmadığından kılçık bakımından yenmesi çok kolay bir balıktır. Dil balığını pişirilince sadece yandaki kılçıkları ayırıp, ortasındaki kılçığı alınınca, kılçıksız beyaz lop eti kalır. Derisi yüzülerek ayıklandıktan sonra bütün veya fileto çıkarılarak kızartılabilir. Umumiyetle yüksek olmayan yağ seviyesi mevsime göre değişebilir.
- Dil Balığı Yemek Çeşitleri: Dil balığı ile tavası, baharat limon ve tuzla harmanlanan ızgarası, filetosu ve buğulaması gibi çok değişik yemekler yapılabilir. İrilerinden elde edilen fileto ile şiş veya salçalı fileto yapılır. Rulo haline getirilip mantar ve kaşar peyniri ile ızgarası yapılırsa çok lezzetlidir. Çok yapılan yemekleri arasında dil balığı tavası (dil balığı kızartması), dil balığı buğulaması, dil balığı ızgara, dil balığı kavurması, dil balığı şiş, sebzeli dil balığı yemeği, dil balığı sarması, dil balığı dolması, dil balığı güveci, dil balığı suflesi, dil balığı fırında, tavada tereyağı soslu dil balığı, dil balığı çorbası yer alır.
- Dil Balığı Tavada Farklı Usul, Dil balığı fileto: Dil balığı tava yaparken balığı bütün pişirmek yerine temizleyip yıkandıktan sonra kemiğinden ayırarak fileto kısmını iri küp halinde doğrayıp da yapışmaz bir tavada pişirilebilir.
- Yemekte Yağın Değeri Aşı pişiren yağ olur, gelinin yüzü ağ olur. Ancak bu atasözündeki gelin şuradaki gelinle aynı değil: Ahmak gelin yengeyi halayığı sanır.
- Yumurtalı Dil Balığı: Balıkların her iki tarafını önce una sonra çırpılmış yumurtaya bulanarak yapılır. Yumurtanın fazlasını süzdürüp, kızgın yağda kızartılır.
- Dil Balığı ve Lezzet Mevsimi: Dil balığı ne zaman avlanır? Dil balığı ne zaman yenir? Dil balığının lezzeti mevsime göre farklılaşabilir. Her mevsim yenebilirse de en iyi zamanı kasım ile mart ayları arası olup kış aylarında eti dolgun ve lezzetli olur. Yalnız bu dönemin bir kısmında av yasağı vardır.
- Dil balığı Av Yasağı: 15 Aralık-31 Ocak tarihleri arasında olup tüketici olarak destek verilirse, kaçak avlanılmış balıklar satın alınmazsa sonraki yıllarda dil balığı kıtlığına yol açanlardan biri olmamamın vicdani huzuru yanında gelecekte dil balığı fiyatlarının yükselmesine de mani olunabilir.
- Dil Balığı Hakkında Bilgi, Dil Balığı Nerede Yaşar? Dil Balığı Dip Balığı mı?: Dil balığı kalkan balığı gibi bütün denizlerimizde yaşayabilen bir dip balığıdır. umumiyetle 20-40 metre derinliklerde, kumlu, çamurlu zeminlerde tatlı su ile tuzlu suyun karıştığı bölgelere yakın alanlarda yaşar. Kışın 100 metre derinliğe iner. Büyüklüğü ortalama 20–35 cm'dir, en fazla 50 cm civarında olur. Ortalama ağırlığı 250-350 gram civarındadır. Dipteki omurgasızlar, küçük balıklarla beslenir.
- Dil Balığı Özellikleri / Dil Balığı Şekli: Vücudu oval ve yassılaşmış, gözleri kalkan balığı gibi sağ tarafta bulunan, küçük ağızlı, derisi üzerinde siyah benekler yer alan, ince pullu, sakin bir dip balığıdır. Sol yanı renksiz ve gözsüz, sırt yüzgeçleri gözlerinin önüne kadar uzanan iri kemikli bir balıktır. Üst tarafındaki göğüs yüzgecinin üstü başlangıç noktasına kadar ulaşan siyah lekelidir. Sağ göğüs yüzgecinin ucunda siyah benek vardır. Dil balığı diğer adı ile eğri ağızlı olarak da bilinir. Yassılığı bakımından dil balığı benzeri olan pisi balığı farklı ve daha düşük lezzetlidir.
- Dil Balığı Nasıl Yazılır? Dil Balığı Ayrı mı Yazılır?: Dil balığı yazımı için TDK ayrı yazılması gerektiğini belirtiyor.
- Dil Balığı Latincesi, Almancası, İngilizcesi: Dil Balığı Latincesi: Solea solea, Soleidae familyasından bir balık türüdür. Dil balığı Almancada (deutsch) “Flunder, die Seezunge, der Scholle” kelimeleri ile ifade edilir. Dil balığı İngilizcede (English) ne demek diye aranırsa dil balığı İngilizcesi karşılığı sözlüklerde flounder, sole, sole fish karşılıklar var. Dil balığı Fransızcada “flet'tir.
- Dil Balığı Faydası Nedir? Omega 3 oranını yükseltmesi, yaraların iyileşmesini hızlandırması, cilt sağlığına destek olması, kanser ve verem hastalığı riskini azaltması, kronik kaşıntılara karşı faydalı olması umulur.
- Dil Balığı Kalorisi / Dil Balığı Kaç Kalori: Dil balığı nefis yemek tarifleri arasında olsa da 150 gramında 147 kcal olduğu ifade edilmektedir.
- Dil Balığı Helal mi? Dil Balığı Yemek Caiz mi?: Caiz olmadığına dair kayıtlarda herhangi bir ifadeye rastlamadık. Aksi görüşe dair bilgiye sahip olanlar yorumlarda bildirebilir.
- Dil Balığı Sağlıklı mı? Dil Balığı Cıva Oranı nedir? Dil Balığı Zehirlenmesi Var mı? Dil Balığı Zehirli midir?: Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Doktor Öğretim Üyesi İlkay Gök: Balıklardaki cıva miktarı ve tüketim miktarına göre risk oluşur. Genel olarak balığın yaşı ve büyüyüp irileşmesiyle yapısındaki cıva miktarı da artar. Genel olarak insan beslenmesinde kritik cıva miktarı 0.5-1 ppm (mg/kg) olarak tespit edilmiştir. Cıva zaman içerisinde vücutta atılır ancak cıva içeren balıklarla sık beslenmek vücutta birikmesine neden olur. Balıkta bulunan cıva miktarı pişirme veya başka işlemlerle azalmaz fakat vücut tarafından emilimi işlemlerle azabilir. Sağlıklı yetişkinlerde bu tür balıkların haftada bir tüketiminin vücudumuzdaki cıva miktarını etkilemeyeceğini belirtilmektedir. Eğer haftada birden fazla defa tüketilirse sonraki bir kaç hafta tüketmezse vücuttaki cıva oranını dengeleyebilir. umumiyetle kısa ömürlü, küçük balıklar, çiftlik balıkları ve tatlı su balıklarında cıva oranın düşüktür. Denizlerimizde yaşayan hamsi, sardalye, istavrit gibi balıklarda cıva yok denecek kadar azdır. Dil balığı, barbun, tekir, palamut, uskumru gibi orta boylu balıklarda cıva düşüktür. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi haftada iki öğün düşük miktarda cıva içeren balık tüketiminin sağlık için risk oluşturmadığını bildirmiştir. Hangi balıklarda cıva oranı yüksektir? Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı gibi balıklar yüksek oranda cıva içerir. Bu balıkları çok sık tüketmek riskli... Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre cıva riski taşıyabilmektedir.
- Dil balığı Ağır Metalli mi? İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Yavuz Dizdar: "Ağır metal balığın adalelerinde birikmiyor, biriktiği yer solungaç, sindirim sistemi, karaciğer. Balık yendiği zaman onlar ayıklanıyor. Yani o zararlı yerler yenmiyor. Bu insan için önemli bir avantaj. Doğadaki formlara baktığımızda hayvanlar da bunu vücuttan uzaklaştırıyor. Çiftlik balıkları yemle besleniyor, ancak nasıl bir yemle beslendiklerini bilmiyoruz. Bu yüzden de çiftlik balığının yenilmesini tavsiye etmiyorum".
- Balıkta Bakanlık Denetimi Var mı?: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: Bakanlıkça avcılık yoluyla elde edilen balık ve diğer su ürünlerinde tüm karaya çıkış noktalarında av sezonu içinde iki defa, su ürünleri yetiştiricilik çiftliklerinde ise yıl boyunca düzenli olarak kalıntı izleme programına göre ağır metal analizleri yapıldığı bildirilen açıklamada, bugüne kadar Türkiye genelinde avcılık yoluyla elde edilen su ürünlerinde ve balık yetiştirme çiftliklerinden alınan numunelerde, ilgili mevzuat doğrultusunda yapılan analizlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadığı belirtilmişti.
Dil Balığı Faydaları, Dil Balığının Faydaları Nelerdir?
Yassı balıklar hafif bir tada sahip az yağlı beyaz etli balıklardır. Bu kaynağa göre dil balığı doymuş yağ bakımından düşüktür. İyi bir D vitamini, Niasin, Bitamin B6, fosfor, kalsiyum ve potasyum kaynağıdır. Dil balığı çok iyi seviyede B12 vitamini, protein ve selenyum ihtiva eder. Yüzde biri yağdır. Kötü tarafı olarak yüzde beş kolesterole sahip olması ifade ediliyor. Balık yemenin umumi faydaları dil balığı faydaları arasında sayılabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirme, vücuda enerji verme, omega 3 miktarını yükseltme, cilt çatlaklarının iyileşmesine yardım etme, kanser riskini azaltma, kaşıntıya hafifletme, hücre yenileyici vasfı ile yaraların iyileşmesini hızlandırma tesiri olduğuna inanılır.
Dil Balığı Izgara
Izgarada pişirmek için iri olanlar ve kış ayları tercih edilmelidir. Dil balığı Balıkçıda veya evde ayıklanıp yıkandıktan sonra fileto edilir. Dört – beş dakika marine edilir veya az tuzlu limon suyunda tutulur. Bilahare üzerine tuz, kırmızıbiber veya başka baharat serpilerek birkaç dakika dinlendirilir. İstenirse unlanıp sıvı yağa bulanır. Yassı yapısıyla ızgarada kısa sürede pişer. Izgarada her iki tarafını iyice kızaran balık soğumadan isteğe göre yeşilliklerle, dilimlenmiş domates, limon ve kırmızı soğanla süslenen servis tabağına alınır. Taze ekmekle sıcak sıcak sunulur. Üzerine tahin pekmez ikram edilir.
Dil Balığı Şiş
Pulları bıçakla temizlenen dil balığı karın tarafı boyunca, bilahare sırtından kesilir ve eti dağıtılmadan kılçıklarından ayrılarak dil balığının filetosu çıkarılır. Şişe varsa bir defne yaprağı, sonra bir dilim domates, bir dilim limon, bir dilim biber ve dürülmüş fileto takılır. Dil balığı şiş on dakika kadar pişirilir. İki yemek kaşığı zeytinyağı, iki yemek kaşığı limon suyu ve bir çay kaşığı tuzun karıştırılmasıyla dil balığı sosu elde edilir. Sunum tabağına konulan şişin üzerine bu dil balığı sosu gezdirilerek ikram edilir.
Fırında Dil Balığı, Dil Balığı Fırında Nasıl Yapılır?
Deri ve kılçıkları çıkarılarak elde edilen fileto dil balığı yıkanır ve fazla suyunu kâğıt havluyla alınır. Soyulmuş bir diş sarımsak ince doğranıp iki yemek kaşığı zeytinyağı ile harmanlanır. Fileto dil balığı çay kaşığının ucu miktarınca tuzlanıp yağlı kâğıt yayılmış fırın tepsisine yerleştirilir. Balığın üzerine sarımsaklı zeytinyağı sürülüp bir dilim limon yerleştirilir. Tepsiye dilimlenmiş patatesler de yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında 15 dakika kadar pişirilir. Yıkanmış maydanoz yaprakları ince doğranır ve yanmaması için ocağın düşük ayarında eritilen tereyağı ile karıştırılır. Sosa kekik, tuz ve karabiber de ilave edilebilir. Yanında fırınlanmış patates dilimleri iles sunum tabağına alınan balığın üzerinde gezdirilir.
Dil Balığı Fiyatları
Dil balığı fiyatları yöreden yöreye mevsimden mevsime farklı olmakla beraber vasati 30 TL ile 60 TL arasında seyretmektedir.