PATLICANLI🍆 KAZAN KEBABI (Şanlıurfa, Gaziantep)
Patlıcanlı kazan kebabı yapılışı nasıldır? Kazan kebabı hangi yöreye aittir? Patlıcanlı kazan kebap tarifi Gaziantep ve civarında da yapılıyor olsa daha çok Şanlıurfa'ya ait bir tarif olarak bilinir. İşte kazan kebabı tarifi resimli olarak...
Patlıcanlı Kazan Kebabı Tarifi Malzemeleri
Yarım kg kuzu kıyma orta yağlı
Bir orta boy kuru soğan
Bir tutam maydanoz
Bir tatlı kaşığı tuz
Üç büyük patlıcan
Pul biber, karabiber
Bir yemek kaşığı salça
Patlıcanları kızartmak için sıvı yağ
Bir yemek kaşığı domates salçası, üzerine
Bir tatlı kaşığı domates salçası, köfte hamuruna
Patlıcanlı Kazan Kebabı Tarifi (Şanlıurfa, Gaziantep)
- Kıyma yoğurma kabına veya mutfak robotuna alınır. Üzerine çok ince doğranmış soğan, tuz ve pul biber konularak yoğrulur.
- On beş – yirmi dakika özleşene kadar yoğrulan köfte malzemelerine ince kıyılmış maydanozlar ilave edilir. Beş dakika daha yoğrulduktan sonra dinlenmeye bırakılır.
- Patlıcanlar alaca soyulur bir parmak genişliğinde verevlemesine kesilir. Ancak dilimler ayrılmadan patlıcanlar bütünlüğünü koruyacak şekilde kesilmelidir. Yani kesikler patlıcanın üst kısmına atılır, alt kısmı bütün olarak bırakılır. Acı suyun çıkması maksadıyla patlıcanlar yirmi dakika kadar tuzlu suda bekletilir, süzdürülür ve kurulanır. Ancak acı olmadıklarını bilirsek bu muameleye gerek kalmayacaktır.
- Patlıcanlar çiğ kullanılabileceği gibi sıvı yağda çok hafif kızartılarak da kullanılabilir. Ancak kızartma yapılırken patlıcanların bütünlüğünün korunmasına dikkat edilmelidir. Biz kızartarak yaptık.
- Kızartılan patlıcanların arasına köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır ve kızartılan patlıcanların arasına yerleştirilir.
- Patlıcanlar düzgün şekilde bu haliyle tercihen yayvan bir tencereye konulur. Patlıcanlı Kazan Kebabı üzerine bir su bardağı kadar salçalı su ilave edilerek kısık ateşte ağzı kapalı olarak pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.
Not: Patlıcan Kebabı olarak da anılan bu yemeğin istenirse domatesli şekli yani köftelerin domates dilimleri arasına konulduğu kebap da yapılabilir. Kazan kebabı fırında da pişirilebilir.
Yorumlar
- Henüz hiç yorum yok
Yorum yapın
Misafir olarak yorum yapın