mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Kıymalı Lazanya Tarifi, Nasıl Yapılır? (Bolonya, İtalya)

Lazanya nedir? Kıymalı Lazanya nasıl yapılır? İftarda farklı bir makarna yemeği yapmak ister misiniz? Nefis sosların makarnaya kattığı enfes lezzet Anadolu damak tadına uygun bu güzel İtalyan yemeğine Ramazan sofralarında yer açılmasını sağlıyor. Lazanya ya hangi baharatlar konur? Lazanyaya su konur mu? İşte resimli kolay kıymalı lazanya yapılışı tarifi:

KIYMALI LAZANYA NASIL YAPILIR Bolonya italya

Kıymalı Lazanya Tarifi Malzemeleri - Lazanya Makarna Tarifi İçindekiler

Bir paket lazanya (500 gram)

Bolonez (Kıymalı) sos Malzemeleri:

300 - 400 gram orta yağlı kıyma

İki adet orta boy kuru soğan

İki – üç yemek kaşığı zeytinyağı

Bir kâse domates sosu (Rendelenen domateslerin suyunu salıp çekinceye kadar pişirilip üzerine çok az tuz ve sıvı yağ eklenmesiyle elde edilen sos.)

Bir yemek kaşığı domates salçası

Bir tatlı kaşığı tuz

Bir silme çay kaşığı karabiber

Bir çay bardağı sıcak su

Beşamel Sos Malzemeleri:

Bir tepeleme yemek kaşığı tereyağı

İki yemek kaşığı un

Üç – üç buçuk su bardağı süt

Bir çay kaşığı tuz

Bir çay kaşığı karabiber

Bir çay kaşığı toz muskat (Hint cevizi)

Ara katlar ve üzeri için: Bir – iki su bardağı kaşar peyniri rendesi

KIYMALI LAZANYA NASIL YAPILIR Bolonya italya 10KIYMALI LAZANYA NASIL YAPILIR Bolonya italya 11KIYMALI LAZANYA NASIL YAPILIR Bolonya italya 12KIYMALI LAZANYA NASIL YAPILIR Bolonya italya 1KIYMALI LAZANYA NASIL YAPILIR Bolonya italya 5KIYMALI LAZANYA NASIL YAPILIR Bolonya italya 7KIYMALI LAZANYA NASIL YAPILIR Bolonya italya 4KIYMALI LAZANYA NASIL YAPILIR Bolonya italya 6

Kıymalı Lazanya Tarifi - Beşamel Soslu Lazanya Nasıl Yapılır? - Kolay Lazanya Tarifi - Lasagne Makarna Nasıl Yapılır? - Evde Lazanya Tarifi

  1. Lazanya yaparken lazanya haşlanır mı? Lazanya Nasıl Yumuşatılır? Lazanya makarnası nasıl haşlanır? Lazanyaların haşlanması gerekiyorsa (paketin üzerinde ön pişirme gerekip gerekmediği yazar) makarna gibi haşlanır. Haşlanmış lazanya nasıl yapılır? Geniş bir tencerenin yarısını geçecek kadar su ve iki tatlı kaşığı tuz konur. Su kaynayınca lazanya yaprakları kırılmadan dikkatlice kaynayan suya bırakılır. Diri kalacak şekilde beş dakika kadar haşlanır, kevgir yardımıyla süzgece alınır.
  2. Bolonez Sos Nasıl Yapılır? Kuru soğanlar incecik doğranır. Zeytinyağında pembeleşen soğanların üzerine kıyma eklenir. Suyunu salıp tekrar çeken kıymanın üzerine domates sosu ve salça eklenir. Tuz, karabiber ve bir çay bardağı kadar su eklenerek kısık ateşte ağzı kapalı olarak on dakika kadar pişirilir.
  3. Beşamel Sos Nasıl Yapılır? Tencereye tereyağı konulur. Yağ eriyince un eklenir. Unun kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Süt azar azar ilave edilirken dibe çökerek topaklanmaması için çırpma teliyle sürekli karıştırılır. Karışım kaynayınca tuz, karabiber ve muskat rendesi eklenir, karıştırılır ve iki – üç dakika sonra ocaktan alınır. Beşamel sos hafif akışkan olmalı, çok katı veya muhallebi kıvamında olmamalıdır. Gerekirse süt ilavesiyle kıvam ayarlanabilir. Kullanıncaya kadar üzerinin kabuk bağlamaması için arada bir karıştırılır. Hazırlanan beşamel sos topaklanma yaparsa blenderla kıvamını açılabilir.
  4. Birleştirme: Sıra bütün malzemeyi birleştirmeye gelince kıymalı sos ve beşamel sos sıcak kullanılacaktır; soğumuşlarsa biraz ısıtılabilirler. Hususiyetle haşlanmamış lazanyaların yumuşaması için bu mühimdir. Lazanya için ısıya dayanıklı bir fırın kabı veya dikdörtgen bir borcam kullanılır. Bu kabın tabanına bir kepçe kadar kıymalı sos konulur ve her tarafa yayılır.
  5. Tertip: Üzerine haşlanmış lazanya yapraklarını düzgünce tek sıra halinde yan yana dizilir. Onların da üzerine ince bir kat halinde düzgünce beşamel sos, kaşar rendesi, tekrar kıymalı iç harç konulur. Bütün malzeme kıymalı sos + lazanya yaprakları + beşamel sos + kaşar rendesi sırasıyla bitene kadar yerleştirilmeye devam edilir.
  6. Lazanya pişirilmesi: Lasagna nasıl pişirilir? En üstteki lazanya yapraklarının üzerine beşamel sos sonrası bolca kaşar rendesi konulur. Aslında üzeri için varsa parmesan veya mozzarella peyniri kullanılır.  Lazanya fırında ne kadar sürede pişer? Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında fanlı olarak 30 dakika kadar veya üzeri kızarıncaya pişirilir. Lazanya fırında yumuşar mı? Lazanyaları fırına atmadan önce yumuşaması için 10-15 dakika beklenir. Fırında Kıymalı Lazanya ilk sıcaklığı çıkınca dilimlenerek servis edilir.

KIYMALI LAZANYA NASIL YAPILIR Bolonya italya 8

Kıymalı Lazanya Yapımı ile Alakalı İlave Bilgiler ve İtalyan Usulü Lazanya nasıl Yapılır, Orjinal Lazanya Tarifi Püf Noktaları

  1. Lazanyanın Kökeni: Lazanya yemeği peynir, et sosu ve domates sosu ile yapılan İtalya’nın Bolonya (Bologna) şehri kaynaklı orijinal adı Lasagna olan bir makarnadır. Dalgalı dikdörtgen makarna yaprağı şeklindeki hamur yapısıyla yapılan tarzı yaygın olsa da değişik şekillerde olabilmekte ve balıklı, tavuklu, peynirli, etli, dönerli hazırlanabildiği gibi mantarlı, kabaklı, ıspanaklı, havuçlu, patlıcanlı, patatesli, bezelyeli ve diğer sebzeler kullanılarak vejetaryen muhteva ile veya her iki grubun karışımı ile yapılabilmektedir.
  2. Beşamel Sossuz Lazanya olur mu? Besamel Sossuz Lazanya Tarifi Orijinal Lazanya Tarifi beşamel soslu olsa da beşamel sossuz pratik ve iyi kıymalı lazanya yemek tarifi de yapılabilir. Lazanya hamuru un, süt, su ve yumurta ile evde hazırlanabileceği gibi büyük marketlerin makarna reyonlarında hazır paketler halinde de bulunabilir. Anadolu insanımızın yapı benzerliği itibariyle aradığı "kıymalı lazanya böreği tarifi" veya "kıymalı lazanya böreği nasıl yapılır, lasagne tarifi kiymali" diye yemek tarifleri bu sayfada anlatılandır.
  3. Lazanya Haşlama: Haşlanması gereken ve gerekmeyen yapıda olanlar vardır. Haşlama gerektiren türler bir kaç dakika kaynar tuzlu suda haşlanmalı ve yapışmaması için üst üste konulmamalıdır. Şekillerinin bozulması ihtimalini de dikkate alarak mümkünse haşlanması gerekmeyen lazanyalar tercih edilmelidir. Tamamen ıslanmalarını sağlayacak şekilde sosların her yere yayılması sert olmalarını engelleyecektir.
  4. Yapışan lazanya nasıl çıkarılır? Sıcak suda en fazla üç dört dakika tutulan haşlanmış lazanyalar tek tek alıp soğuk suyun altına tutulur ve asla üst üste konulmaz. Bir kevgirin sapına yan yana asılabilir, suyu süzülmüş ve yapışmamış olur. Bazı ev hanımları ise kullanmadan önce hamuru yapıp taze lazanya hazırlar, bu durumda lazanyayı haşlamaya gerek yoktur sos ile fırında pişmesi kafidir. Marketlerde satılan instant lazanyalar haşlanmadan doğrudan sos ile birleşip pişirilmeye uygun olarak imal edilir. Yapışmaya karşı streç film kullanılabilir, araya fırça ile zeytinyağı veya tereyağı sürülebilir. Yapışan lazanyalar için pratik bir çözüm önermek isteyenler yorumlar kısmında belirtebilir.
  5. Beşamel ve Bolonez Soslar: Lazanyanın sert kalmaması için her kata sürülen Bolonez sosa istenirse iki diş doğranmış sarımsak, sivri biber, dilimlenmiş mantar, kekik, biberiye, pul biber, muskat rendesi gibi değişik baharatlar katılarak farklı lezzetlere ulaşılabilir. Beşamel sosa da değişik baharatlar ilave edilebilir. Beşamel ve bolonez (Bolognese) sosların miktarı ve kıvamı ehemmiyetli olup hem lazanyaları yeterince ıslatarak kuru kalmayı engelleyecek kadar olmalı hem de fazla gelip dağılmaya sebebiyet vermemelidir. Hususiyetle haşlanmayan lazanyalar için bu mevzular daha da mühimdir.
  6. Fırın kabının büyüklüğü: Kullanılan borcam veya fırın kabı uygun büyüklükte olmalı; çok küçük seçilmemelidir, çünkü katlar çok yüksek olursa hamur olma ihtimali sebebiyle iyi bir lezzet elde edilmeyebilir.
  7. Kıymasız Lazanya Tarifi: Sebze sevenler veya et yemeyenler için Ispanaklı Lazanya, Tavuklu Lazanya, Mantarlı Lazanya, Sebzeli Lazanya veya Peynirli Lazanya Tarifi tatbik edilebilir. Tercih edilebilecek bütün sebzeler; renkli dolmalık biberler, kabak, patlıcan, havuç, ıspanak, pazı, bezelye, mantar, patates, brokoli, haşlanmış karnabahar, sarımsak, taze soğan kullanılabilir. Bütün sebzeler küp şeklinde olabildiği kadar aynı büyüklükte doğranır. Sarımsakların kabuklarını soyulur ve daha ince doğranır. Geniş bir tavaya sıvıyağ, doğranmış sebzeler, karabiber, kırmızı pul biber ve tuz eklenir. Sebzeler yumuşayıncaya kadar birkaç dakika kavrulur. Sebzenin pişirilmesi, 180 derecede ısınmış fırında da yapılabilir. Pişirme seviyesi tercihe göre farklı olabilir; daha kısa süre pişirilerek daha diri bırakılabilir veya daha uzun pişirilerek püre seviyesine yaklaştırılabilir. Lazanyanın kullanım talimatında haşlanması gerektiği yazıyorsa, yapışmasını önlemek için üçer üçer haşlanır. Lazanyaları, az tuzlu kaynar suda beş dakika haşlanıp buzlu suda şoklanarak, süzdürülüp kurumaları için mutfak havlusunun üzerine serilir. Borcamın tabanı sıvı yağ ile yağlanıp ince bir tabaka beşamel sosu sürülür. Üzerine bir tabaka lazanya serilip beşamel sürülür. Üzerine sebzelerin bir kısmını ve bir miktar peynir rendesi ilave edilir. Malzeme bitene kadar bu şekilde devam edilir. En üste sebze konmaz aralara serilir. En üste beşamel sürüp, kalan peynirleri serpilir. Fırında üzeri kızarana kadar yarım saat civarında pişen lazanya on dakika dinlendirilip dilimlenerek sunulur.
  8. Lazanya havuç konur mu? Kavrulan kıymaya rendelenmiş havuç ilave edilebilir.
  9. 10 Kişilik Lazanya Tarifi Ölçüler iki katına çıkartılmak suretiyle elde edilebilir.
  10. Peynirli Lazanya Tarifi: Peynirli Lazanya Tarifinde ise bir paket lazanya için iç harç olarak harcı hazırlamak için birkaç dal maydanozu kesip iki su bardağı beyaz peynirle karıştırılır ve bir adet yumurta eklenerek karıştırılır. Yine en alta lazanyaları dizilip üzerine peynirli harçtan, onun üzerine de beşamel sostan dökülür. Üste beşamel sosunu döküp kaşar rendesi eklenir ve yarım saat dinlendirilir. 200 derecede ısıtılmış fırında, üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
  11. Lazanya Hamuru Tarifi, Lazanya Hamuru Nasıl Yapılır? El Açması Lazanya Tarifi İki su bardağı un derin bir kaba alınır. Ortasını açıp tuz, iki yumurta ve yarım yemek kaşığı zeytinyağını ilave edilip yoğrulur. Hamur toparlanmıyorsa bir - iki yemek kaşığı su katılıp yoğurmaya devam edilir. Beş dakika güzelce yoğrulur. Üzerini örtülüp yarım saat bekletilir. Makarna açma makinesi varsa hamur evvela 1 numarada, bilahare sırayla dört - beş numaralarda da iki kere açılır. Nihayet en ince, yani sekiz numara ile açılıp inceltilir. Bu suretle lazanya yaprakları yapılır. Makine bulunmuyorsa hamur üzerine un serpilerek merdaneyle yufka kalınlığında açılıp dilenen büyüklüklerde kesilir. Tencerede bol su kaynatılır. Bu suda lazanya yaprakları iki dakika haşlanıp süzgeçle tabağa aktarılır.
  12. Barilla lazanya haşlanır mi? Barilla lazanya haşlamaya gerek var mı? Barilla Lazanya Nasıl Haşlanır? Barilla Lazanya ön pişirme icap ettirmez ve Lazanya sadece 15-20 dakikalık bir hazırlıkla fırına verilebilir. Gıglıo marka lazanya haşlanır mı? Lazanya yapımı için özel hazırlanmış yapraklar, ön haşlama gerektirmez, doğrudan fırında pişirilebilir.
  13. Barilla Lazanya Tarifi Bir tavada yağı kızdırın ve soğanları, kerevizi, havucu, defne yaprağını ve kıymayı kahverengileşinceye kadar sotelenir. Domates püresini ve suyu ilave edilir, tuz ve karabiber katılarak orta hararette yirmi dakika pişirilir. Yağda kavrulan kıymaya Barilla Napoletana sosu ilave edilir ve ısıtılır. Geniş bir sos tavasında tereyağı eritilir, içine unu ve daha önceden ısıtılan süt eklenir. Harç çırpılarak topaklanması engellenirken muskat cevizi ile tuz katılıp kaynatılır. Fırına dayanaklı bir kabın tabanı yağlanır. Bir kepçe beşamel, sonra dört yemek kaşığı kıymalı sos kabın tabanına yayılır ve üzeri Barilla lazanya yaprakları (Barilla La Collezione Lazanya 10 Yaprak) ile kapatılır. Bu son iş dört kez daha, yekûnda beş kat olana dek tekrarlanır. Her bir lazanya yaprağının kenarları bolca beşamel ve kıymalı sosla kapatılır. Her kata biraz rendelenmiş parmesan peyniri ilave edilir. Lazanya ne kadar sürede pişer? Lazanya önceden 220 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir. Fırından çıkartılınca on dakika dinlendirilir.
  14. Meyane (Roux- Okunuşu “ru”) Bağlayıcı, Kıvam Verici Sos: Meyane, değişik yemeklerin kıvamını ve tadının temelini oluşturan özel bir harçtır. Ana malzemeleri olan tereyağı ve un kavrularak elde edilir. Farklı şekillerinde su ve süt de eklenebilir. İtalyanlar besciamella (balsamella), Fransızlar ise roux derken süt ilavesiyle yapılana beşamel sos denir. Meyane evvela bağlayıcı ve kıvam yoğunlaştırıcıdır. Sos ve çorbaların daha yoğun olmasını sağlar. İkinci olarak lezzeti arttırır.
  15. Meyane Nasıl Yapılır? Türüne, rengine göre pişirme süresi değişir. Eşit miktarda un ve tereyağını hazırlanır. Yağ eriyince kısık ateşte un eklenip karıştırılır. Parlak, tortusuz bir kıvama ulaşınca pişirme süresi uzadıkça sırasıyla krem, sarı ve kahverengi tonlarına döner. Rengine dolayısıyla pişme süresine İlave edilecek olduğu yemeğin türü ve rengine göre karar verilir. Beyaz meyane için ortalama 2-3 dakika, sarı için 4-5 dakika, kahverengi için ise 7-8 dakika pişirmek gerekir.
  16. Meyane Püf Noktaları? Meyane yaparken ısı dengesi için kalın tabanlı tencere kullanılır. Harcı yaparken una yağ emdirilir ve macun kıvamına gelene dek devamlı karıştırılır. Meyane doğrudan yemeğe katılmaz, temperleme yapılır. Çorbaya katılacaksa önce biraz sıcak çorbadan yavaş yavaş meyaneye ilave edilir ve sonra yine ağır ağır çorbaya eklenir. Çabuk yapabilmek için ocağı çok açılırsa içindeki nişastanın yanmasına ve meyanenin bağlayıcılığının azalmasına yol açar. Kısık ateş gerekir.
  17. Meyane Çeşitleri Nelerdir? 1) Beyaz Meyane: Eşit miktarda un ve tereyağını kısık ateşte 2-3 dakika kavrulur. Renk çok hafif sarıya dönünce hazırdır. Un kokusunun kaybolması istenmez, açık renkli çorbalarda, tavuk ve balık yemeklerinde kullanılır. 2) Sarı Meyane: 4-5 dakika kavrulurken rengi altın sarısına dönmeye başlayınca tamamdır. Reniyle uyumlu çorba ve yemeklerde ve velute sosda kullanılır. 3) Kahverengi Meyane: Önce sarılaşan karışım 7-8 dakikalık kavurmayla kahverengiye döner. Bilhassa tuzlu ve yoğun bir tat ilavesi isteyen güveçler ve soslara uyumludur. 4) Sütlü ve Sulu Meyane: Un ve tereyağı ile yapılan meyaneye süt de ilave edilirse adı beşamel sos olurken, biraz da su ve şeker de katılırsa water roux adlı sulu bir meyane hazırlanmış olur. Bu harç hamburger ekmeğini daha yumuşak yapmak gayesiyle kullanılır. Bir çay bardağı kaynamış suya bir yemek kaşığı şeker ve tereyağı katılınca bir kasede bir su bardağı unla sıcak harcı çırpıp macun yoğunluğuna getirip water roux yapılır. 5) Glutensiz Meyane: Glütensiz un veya tatlı pirinç unu kullanılır. Ölçü yine aynıdır.
  18. Veloute sosu: Fransızcada "kadifemsi" manasındadır. Çünkü sosun son kıvamı ince olmaktan çok, ipeksi ve pürüzsüzdür. Tarifi: Üç yemek kaşığı tuzsuz tereyağı orta-kısık ateşte eritilir. Üç yemek kaşığı un eklenir ve tamamen karışana dek çırpılır. Harç tamamen sarı olana dek pişer. Karışımı iyi pişirmek, artık unlu tadı kaybetmek demektir. Topakların olmaması için sürekli çırparken, üç su bardağı tavuk suyu azar azar eklenir. Daha fazla tavuk suyu ilave edilmeden evvel harcın hafifçe kaynaması beklenir. Suyu ipeksi pürüzsüz bir kıvama gelinceye dek ilave edilir. Sos doğru kıvama gelince tuz ve beyaz biberle tatlandırılır. Beşamel gibi veloute sos da soğudukça koyulaşır. Bu sebeple, hemen kullanılmayacaksa servis öncesi biraz daha sıcak tavuk suyu ile gevşetilir veya tavuk suyu eklenmeyip çırparken biraz ısıtılır. Tadı pürüzsüz ve kremsi olur. İlave lezzetler tamamen kullanılan et suyu ile belirlenir. Misal, bir tavuk suyu kullanımı, veloute sosun tuzlu olmasına ve tavuk aromalarına sahip olmasına yol açar. Balık stoğu kullanmak, tadı daha otlu ve balıksı yapar.
YukarıYukarı