kolay yemek ve çay saati tarifleri
☕Bol Köpüklü Orta Şekerli Türk Kahvesi Tarifi, Nasıl Yapılır?
Türk kahvesi nasıl yapılır? Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 2 - 7 Aralık 2013 tarihlerinde toplanan UNESCO Müşahhas (somut) Olmayan Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komitesi’nde alınan kararla “Türk Kahvesi ve Geleneği” İnsanlığın Müşahhas Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedildi. Aslında yemek ve içecek hazırlama kültürü içinde nice nice mevzular var ki bu listeye konsa yeridir. Diğer taraftan bu miras “müşahhas” olmadığı için kişiye göre değişebilen yönleri de olan hususiyetler taşıyacaktır.
Türk Kahvesi Nedir?
Bir kahve hazırlama ve pişirme usulü olup hazırlanması lezzeti, davetkâr kokusu, köpüğü ve sunum şekli ile kendine has bir niteliği vardır. Kaynatılarak hazırlanan, pişirilme usulü sebebiyle telvesi dibine kendiliğinden çöktüğü için telvesi süzülmeden ikram edilen bir kahve türüdür. 16. yüzyıl ve sonrasında gelişen bu kültür kahveciliğin (tahmis) ve kahvehane işletmeciliğinin oluşmasına yol açmıştır. “Kahvaltı” kelimesinin de sonrasında kahve içilen öğün manasına geldiği iddia edilir. Ancak kırmızı et yemekleri içeren öğünler sonrası kahve içmek de yaygındır. Çarşıda pazarda yeni çekilmiş kahvenin çekici kokusu insanı bu lezzete davet eder. “Kız isteme” törenlerinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Söz kahvesi ve damat kahvesi isimlendirmeleri bu törenlerin seviyesi ile alakalıdır. Yetiştirildiği yörenin iklim, toprak yapısı ve çevre şartları kahve çekirdeğinin tadını, aromasını ve ihtiva ettiği kafein miktarını etkiliyor. Kahve çekirdeklerinden en çok beğenilenleri Coffea Arabica (Arabika) ile Coffea Canephora’dır (Robusta). Robusta kafein seviyesi daha yüksek, asitli, sert bir kahvedir. Arabica’nın ise asit seviyesi düşük, içimi ise yumuşaktır.
Kahvenin Tazeliği, Kavrulması ve Değirmende Çekilmesi
Az, orta ve çifte kavrulmuş kahve çeşitleri içinde orta kavrulmuş kahve pek çokları için ideal kabul edilebilir. Kahvenin çok veya az kavrulmasının içindeki kafein miktarına tesiri yoktur. Akrilamid mevzusuna aşağıda değinilecektir. Hazır kavrulmuş ve çekilerek pudra gibi inceltilmiş kaliteli toz kahve satın alınabilir. Ancak tazelik kaygısı varsa, kahve çekirdekleri elle çalışan veya elektrikli bir değirmende olabildiğince ince bir şekilde çekilir. Zahmeti ve alacağı zamanı düşünenler iyi bir marka hazır kahveyi tercih edebilirler. Burada Brezilya’dan getirilen kahve çekirdeklerinin kalitesi de çok ehemmiyetli olsa da bu konuda yapılabilecekler sınırlıdır. Yaygın olarak Türk kahvesi yapımında kullanılan kahve çekirdekleri çok sayıda kahve çeşidi arasında nispeten en ucuzlarındandır.
Türk Kahvesi Nasıl Saklanır?
Başarılı kahve yapımının temel ön şartı kahvenin tazeliğidir. İster hazır alınsın ister evde çekilsin az bir miktar bulundurulmalı ve kullanıncaya kadar rutubetin ve diğer kokuların ulaşmayacağı hava almayan kaplarda saklanmalıdır. Saklama kabına birkaç kesme şeker atmak da neme karşı tedbir olabilir. Bu kap bitmeden üzerine başka kahve konmamalı ve nemli kaşık kullanılmamalıdır. Çekilmesi ve pişirilmesi arasındaki zaman uzadıkça ideal lezzet ve kokudan o kadar uzaklaşacaktır. Bu nefis malzeme ile "İyi Türk kahvesi nasıl yapılır" diye sorulursa işte kıvamı ve rayihası yerinde, keyif veren lezzetiyle tam ölçülü Türk kahvesinin resimli kolay tarifi:
Türk Kahvesi Yapımı Nasıldır? Orta Şekerli Kahve Ölçüsü Nedir? Türk Kahvesi Püf Noktaları Nelerdir?
BOL KÖPÜKLÜ ORTA ŞEKERLİ TÜRK KAHVESİ TARİFİ - Orta Kahve Nasıl Pişirilir?
Normal Kahve Nasıl Yapılır? Türk Kahvesi Nasıl Hazırlanır? Orta Kahve Nasıl Yapılır?
Orta Şekerli Türk Kahvesi Malzemeleri - Orta Kahve Yapımı 1 Kişilik - Bol köpüklü kahve nasıl yapılır?
Bir fincan orta şekerli Türk kahvesi için:
Fincan hacmi kadar soğuk içme suyu (Dudak payı dikkate alınmalı)
(Aradaki tat farkını herkes anlamayacak olsa bile klorsuz ve çok sert olmayan su kullanmakta fayda var. Soğuk olması köpüğü arttıracaktır.)
Bir tatlı kaşığı taze çekilmiş Türk kahvesi (Tiryakiler için yarı miktarda arttırılabilir)
Orta kahveye ne kadar şeker atılır? Bir tane kesme şeker veya bir çay kaşığı toz şeker
Cezve (Bakır olması şart değil, ancak köpüklü kahve doğru ebatta cezveyi gerektirir. Farklı sayıda fincan hazırlamak için mutfakta cezve takımı bulundurulabilir.)
Önceden ısıtılmış ince porselen fincan (Altı geniş, ağzı dar olanlar köpüğün korunmasını sağlar.)
Bol Köpüklü Orta Şekerli Türk Kahvesi Nasıl Yapılır Tarifi - Bol Köpüklü Kahvenin Sırrı - 1 Kişilik Orta Şekerli Kahve Nasıl Yapılır?
- Fincanla ölçülen su cezveye konulur. Üzerine şeker ve kahve ilave edilerek kısık ateşte kahve eriyene kadar karıştırılır.
- Türk kahvesi şeker oranları nelerdir?, Sade kahve nasıl yapılır? Sade (şekersiz) yerine şekerli kahve yapıldığında köpük elde etmek daha kolaydır. Ancak fazla şeker kahvenin asıl tadının alınmasını engelleyecektir. Az şekerli istenirse yarım küp veya yarım çay kaşığı şeker yeterli olur. Miktarlar farklı gibi görünse de tat seviyeleri denktir. Orta şekerli kahveye ne kadar şeker konur? Orta şekerli kahveye kaç tane şeker atılır? Orta şekerli kahve için ölçü iki katına çıkartılabilir. Şekerli Türk kahvesi kaç küp şeker gerektirir? Esasen şekerli kahveye ölçü sınırı koymak mümkün olmasa da iki çay kaşığı veya iki kesme şeker yeterli olabilir.
- Kahve pişerken fazla karıştırmak da köpüğün azalmasına sebep olabilir. Varsa mangal veya kömür ateşinde, közde veya külde pişirilerek kül kahvesi elde edilebilir. Cezveyi elektrik ocağı üzerindeki kum dolu kızgın bir kabın içine koyarak kum kahvesi yapılabilir. Bu tarz pişirmenin daha yüksek bir lezzet seviyesi sağlayacağı beklentisi kahvenin ısıya doğrudan değil dolaylı ve daha uzun süreli olarak maruz kalmasından kaynaklanmaktadır. Tabanı kalın kalaylı bakır cezvelerin de maksadı yavaş pişmeyi temin etmektir.
- Kahve kısık ateşte kaynayıp kabarınca köpüğü ile birlikte yarısı fincana dökülür. Geri kalan kısmı tekrar ocağa konulur. Yine kabarınca fincandaki kahvenin üzerine ilave edilir. Bu teknik hususiyetle birden fazla fincan kahve yapıldığında faydalıdır. Kahve fincana kenarından dikkatlice dökülür, köpüğünün kaçmamasına dikkat edilir. Bazıları, pişerken fazla oluşmadıysa, son bir ümitle cezveyi yüksekten fincana boşaltarak ilave köpük elde etmeye çalışır.
- Pişen, kısa bir sürede telvesi çöken, mis gibi kokan bol köpüklü kahve yanında bir bardak soğuk su ve lokum ile servis edilir. Usulüne göre yapılırsa Bol Köpüklü Türk Kahvesi elde edilmesi için içine az karbonat veya soda koymak (Sodalı Türk kahvesi yapımında olduğu gibi su yerine tamamen maden suyu kullanmak) veya köpüğü kendinden hazır bazı marka ürünlerini kullanmak gibi Köpüklü Türk kahvesi hilelerine gerek kalmaz.
"Orta Şekerli Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?" Hususunda İlave Bilgiler ve "Orta Sekerli Kahve Nasıl Yapılır Tarifi?" Püf Noktaları:
- Cezveyi ocakta bırakıp başından ayrılmak köpüksüz bir kahve ve temizlenmesi gereken batmış bir ocakla neticelenebilir. Hızla köpürüp taşabilir. "Türk kahvesi kaç dakikada pişer? O pişerken başka işleri de yaparım." düşüncesi çok isabetli değildir.
- Kahve kabarırken cezvenin ağız kısmı ateşten çekilerek arka bölümü ocağın ortasına konulursa köpük ağız kısmına doğru kabarabilir.
- Gelenekte misafir sayısından bağımsız olarak kahve cezvesi ikişer kişilik olarak ocağa "sürülür" ve sunulurdu.
- Türk kahvesinin yapılışına dair diğer bir teknik ise bir tatlı kaşığı yardımıyla toplanan köpükleri fincanlara pay etmek ve cezveyi tekrar ocağın kısık ateşine koyup kahveyi kabartarak fincanlara dökmektir. Ancak köpük elde etmek için kahveyi gereğinden çok ocakta tutmak veya defalarca kaynatmak tadını acılaştırabilir.
- "Tek kişilik sade Türk Kahvesi nasıl yapılır?" derken "Şekersiz Türk kahvesi nasıl yapılır?" kastedilir. Şeker kullanmadan yukarıdaki tarif aynen tatbik edilir.
- "4 kişilik Türk Kahvesi Nasıl yapılır? 4 kişilik kahveye kaç kaşık kahve atılır?" Orta Türk kahvesi tek kişilik olarak izah edildi. "4 kişilik veya 2 kişilik Türk kahvesi nasıl yapılır? 3 kişilik orta Türk kahvesi nasıl yapılır?" deniyorsa malzeme miktarı dengeli şekilde arttırılırken kullanılacak cezvenin de ihtiyaca uygun büyüklükte olması mühimdir. Türk kahvesi neden su gibi oluyor? Yukarıdaki hususlara ve püf noktalarına dikkat edilirse elde edilen kestane suyu gibi sulu ve lezzetsiz kahve olmayacaktır.
- Yapımı ve sunumu arasındaki sürenin kısalığı sıcaklığın ve aromanın korunmasını sağlayacaktır.
Sütlü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır? Sütlü Türk Kahvesi Tarifi
Sütlü Türk Kahvesi hazırlanırken normal Türk Kahvesi yapımında kullanılan su yerine süt veya süt + su karışım ile yapılan kahvedir. Bir kişi için bir Türk kahvesi fincanı ölçüsüyle süt soğuk olarak kullanılır. "Orta Şekerli Sütlü kahve Nasıl yapılır?" mevzusunda diğer tüm yönleriyle Türk kahvesi tarifinde yer alan püf noktaları aynen geçerlidir.
OSMANLI'DA KAHVE SUNUMU VE İÇİMİ
Sakin bir ortamda içilerek tadına varılması gereken, sohbetlere çeşni olacak Türk kahvesi neskafe gibi karton bardaklarda sunulmaz. Hususiyetle yemeklerden sonra zarif porselen fincanlarda hatta dantel örtüler üzerinde sunulur. Osmanlı'da kahve ikramı için bazı evlerde sadece bayramlarda ve hususi günlerde misafirler için kullanılacak kahve takımları bulunur, muhabbet zenginliğine zemin hazırlardı. Osmanlı kahve adabında kahve sunulurken en köpüklü fincan misafire veya en yaşlı kişiye verilir. Son yudumu içip kahve fincanını sehpanın üzerine bırakırken evin bereketinin artması için "Ziyade olsun, ferah kahveleriniz olsun." diye dua eden misafire "Afiyet olsun." diye mukabelede bulunulur.
Fincan zarfı Osmanlı döneminde sair zamanlarda el yakmaması için fincan tabaklarında kulplu fincanlarda ikram edilen kahve bayramlarda ince işçilikle üretilmiş fincan zarflarında ikram edilirdi. Bu zarfların bakır, gümüş hatta altın kullanılarak üzerine süslemeler yapılıp değerli taşlarla desenlendiği de olurdu. Kulp vazifesini üstlenen bu zarfların ağız yerleri dudak payı bırakılacak tarzda bir miktar aşağıda imal edilirdi.
Diğer taraftan Ege Bölgesi’nde ve diğer bazı yörelerde sunulan Süvari Kahvesi (Tarz-ı Hususi, Tarsusi) ince belli klasik Türk çay bardağına konularak servis edilen umumiyetle sade olarak hazırlanan dolayısıyla da az köpüklü bir kahvedir.
Okkalı Türk kahvesi nasıl yapılır? Okkalı Kahve, tiryakiler için kahve malzemesi bol olan, iyi pişmiş, kıvamı yerinde, köpüğü tam ve kenarlara doğru genişleyen büyük fincanlarda sunulan kallavi kahvedir. Daha da fazlası için Kallavi Kahve tabiri kullanılır. Kimileri okkalının 5 gram kallavinin 6 gram kahveden yapıldığını söyler. Devebatmaz (Mandabatmaz) Kahve ise bol köpüklü şekerli kahveyi anlatır.
Osmanlı döneminde daha yaygın olmak üzere, Manisa’da gelinlik kızların eve gelen görücülere hazırladığı Cilveli Kahve, fincana konulan bol köpüklü Türk kahvesi üzerine dökülen çifte kavrulup öğütülmüş badem ile baharat karışımından oluşmaktadır. Yanında sunulan kaşıkla önce bademleri yenilir, sonra kahvesi içilir.
Diğer bir gelenekte, kasıtlı olarak sunulan tuzlu kahve ile kız istemeye gelen damat adayının evlenme isteği ve kıza olan sevgisi teste tabi tutulur. Sesini çıkarmadan içebilen damat adayı imtihanı başarı ile geçmiş olsa da bu kahve evlilik sonrasında bir hesaplaşmanın mevzusu olabilir. Diğer taraftan eskiden tuzlu kahvenin izahı farklıydı: Gelin adayı kahveyi tuzlu hazırlarsa damadı beğenmediğini, şekerli yaparsa da damadı beğendiğini ifade etmeye çalışıyordu.
Güneydoğu Anadolu'da Mırra denilen çok acı ve koyu kahve oldukça uzun süre kaynatılarak elde edilen şekersiz kakuleli kahve olup kulpsuz oldukça küçük ve yarısı dolu fincanlarda ikram edilir. Hilve kahvesi ise su yerine süt, şeker yerine bal konulması ve iyice öğütülmüş ceviz parçalarının eklenmesi ile yapılır.
Höpürdeterek içme usulü havanın oksijeni ile birlikte kahve tadının daha iyi alınmasını sağlamak yanında köpüğün kahve bitene kadar devam etmesi gayelidir. Köpük kahvenin üzerinde bir tabaka meydana getirerek kahvenin daha uzun süre soğumadan kalmasını temin eder. Sıcak kahve için yoğun köpük faydalıdır.
Kahve, Anadolu'da birçok yerde gayfe olarak telaffuz edilir.
Dudak Payı
Fincanın ağzında bırakılan üç - beş milimetrelik boşluk çok mühimdir. Hem sunulacağı kişiye taşınırken hem de içilirken keyfe zarar verecek kadar fincanı doldurmaktan kaçınmak kahvenin lezzeti ve köpüğü kadar değer taşır. Miktarın çok olması gerekseydi fincanlar o kadar küçük olmazdı.
Kahve İkramında Su ve Lokum
Kahve yanı su sunumları farklı şekillerde yapılabilir. Bir kahve ikramında mutlaka su da bulunmalıdır. Lakin her bardağa konulmaz. Bardak kahve fincanından çok da büyük olmamalıdır. Minik bir su bardağına soğuk suyu koymanın da ötesine geçilebilir. Kahve yanında suyun içine gül niye konur? Kahvenin yanında verilen renkli su da nedir? Bardağı farklı kılmak misafire değer verildiğini gösterme üzere gül yaprakları, birkaç damla gül suyu; damla sakızı; karanfil taneleri; birkaç damla limon, buz küpleri ve taze yasemin çiçeği; taze melis otu ve vanilya esansı ilave edilebilir. Meyveli su ikramı da yapılabilir. Sunuma uygun bir bardak suyla veya maden suyu ile doldurulup içine mevsime uygun birkaç meyve dilimi atılırsa suyun tadı, çok hafif meyve aromasıyla zenginleşirken meyvenin renkli ve canlı görünüşü misafiri mutlu edecektir. Güvenilmeyen bir mekanda bilinmeyen suyu içmek sakıncalıdır? Ne olduğu sorulmalıdır. Çünkü mundar bazı içecekler de sunulabilmektedir. Bazı yerlerde kahvenin yanında gelen dumanlı su nedir? Kuru buz, karbondioksitin katı şekli olup bazı kahve dükkânlarında, kahvenin yanında gelen su kuru buz ile sunuluyor. Kuru buzun erimesi ile ortaya duman çıkmaktadır.
Eskiden kahvenin yanında neden su verilirdi? Kahveyi içmeye başlamadan ikram edilen su ile diğer tatlardan damağı arındırmak kahve lezzetinin daha iyi alınmasına yardımcı olacaktır. Diğer taraftan kafeinin su atıcı özelliğine karşılık dengeleyici olabilir. Ancak birkaç yudum telveyi gidermek üzere sona da saklanabilir. Osmanlı zamanında misafirin önce suyu içmesi karnının aç olduğunun işaretiydi. Böylece misafire durumunun sorulması ve misafirin de cevap vermesi ile alakalı sıkıntılar aşılarak ikramlarda bulunulurdu. Diğer taraftan misafir kahvesini içtikten sonra yanında gelen lokumu da yerse bu ev sahibinin kendisini ağırlamasından memnun olduğu manasına gelirdi. Eğer lokumu yemez de tabakta bırakırsa bu ağırlanış şeklinden hoşnut değil demekti. Aslında bunlar, Osmanlı döneminde günlük hayatın içindeki nice incelikten sadece bir kaçı... Mesela kapı tokmakları üst üste bindirilen veya iç içe yerleştirilen iki parçadan oluşurdu. Erkek misafirler kalın ses çıkaran tokmağı, kadınlar ise ince ses çıkaranı kullanırlardı. Bu şekilde ev sahipleri kapıya gelmiş olan misafir hakkında bilgi sahibi olur; kadınsa evin hanımı, erkekse evin beyi kapıyı açardı.
Kahvenin yanında neden lokum ikram edilir? Kahvenin yanında diğer bir kültürel değer olan sade lokum ikramı da yapılabilir. Osmanlı döneminde Arapçada “boğaz rahatlatan” manasına gelen "rahat-ul hulküm" ifadesinden türeyen lokumun kahvenin yanında istenip istenmediği “Kahvenizi nasıl alırdınız? Normal mi rahatlı mı?” şeklinde sorulurdu. Normal isteyene bir bardak su ile gelirken rahatlı isteyen misafire gül lokumu eşliğinde sunulurdu. Rafine şekerin olmadığı bir çağda hazırlanmış kahvenin acı tadını hafifletmek üzere verilen lokumdan bir ısırık alınıp ağız tatlandırılıp kahve yudumlanırdı. Sade hazırlanmış kahve yanında kesme şeker, küçük lokum veya çikolata ile yapılan sunuma “Yandan Çarklı Kahve” adı verilmektedir.
Kahvenin yanında ikram edilecek bir Osmanlı Şerbeti, kahvenin acılığını alıp ağızda hoş bir gül lezzeti bırakmasıyla tercih edilebilir.
Süt, Çikolata, Damla Sakızı, Kakule, Tarçın, Vanilya, Soda
Çoğu gelenekte yoktur. Ancak Türk kahvesi sınırlarını aşmayı ve yumuşak bir içimi isteyenler bir tatlı kaşığı süt ekleyebilir. Eğer kahveye yağlı süt eklenirse sıcak kalma süresinin yüzde 20 uzayacağı ifade ediliyor. Yine farklılık arayışı içinde olanlar şeker yerine bir parça bitter çikolata ile kahveyi deneyebilirler. Kahveye damla sakızı, tarçın, vanilya ve kakule ilave edilmesi ile değişik hoş kokulara ve lezzete ulaşılabilir. İlave edilecek az bir miktar tuzun, kahve çekirdeklerinin acı tadını alması da mümkündür. Su yerine soda (veya maden suyu) kullanmak suretiyle elde edilen sodalı Türk kahvesinde soda tadı gelmezken, kahvenin o keskin acılığı azalır ve daha fazla köpük elde edilebilir.
Orta Şekerli Dibek kahvesi Nasıl Yapılır? Dibek, taştan veya ağaçtan yapılmış büyük havan manasına gelmekte olup, bilindiği gibi havan da içinde bir şey dövüp ufalamaya yarayan, tahta, taş veya madenden yapılan kaptır. Dibek Kahvesi ise hoş kokular ve farklı bir lezzet sağlamak üzere kakule, menengiç, keçiboynuzu, damlasakızı, Hindistan cevizi, mercanköşk, çikolata, vanilya, elma, salep, süt, kahve kreması veya değişik baharat karışımlarının kıvamında kavrulmuş kahve çekirdekleri ile birlikte dibekte öğütülmesinden elde edilen kahve manasındadır. Bu kahve değirmende öğütülenler gibi pudra inceliğinde olmaz. Cezve kullanılmadan ısıya dayanıklı fincanlarda pişirilen kahve olduğu düşünülse de “dibek kahvesi” kahvenin pişirilme şekli değil, öğütülme usulü manasına gelir. Günümüzde ise zahmetli ve ekonomik olmayan üretim tarzı sebebiyle piyasada bu isimle satılan kahveler artık sadece “karışım kahve”yi ifade etmektedir. Dibek kahvesi namıyla market raflarını dolduran kimi mamuller raf ömrünün uzatılması için tiryakilerin belki ömrü boyunca birebir hiç görmediği nice kimyevi maddeler ve emülgatörlerle doldurulmuş üçte bir şekerle tatlandırılmış bir takım tozlardır. Yapım tarzları ambalajlarının üzerinde belirtilir. Vaktiyle çok beğenilen lezzetli bir gıdanın ticaretin mevzusu olması halinde, maliyet kaygısı neticesinde muhtevası bilinmeyen maddelerin karıştırılması ile elde edilerek mundarlaşma eğilimi yaşaması ne yazık ki az rastlanan bir durum değildir.
Portakalda Türk Kahvesi Yapımı
Farklı tatlar arayışındaki günümüz gençliğinin mutfak denemeleri sonunda mı ortaya çıkmıştır yoksa cezvenin yerini bulamamanın nihayetinde mi icat edilmek zorunda kalınmıştır? İç tarafta yanma eseri olmaması halinde sağlığa aykırı da olmayabilir. Portakallı kahve yapmanın veya portakalın kahveye kattığı aromaya ulaşmanın diğer yolları ve başta rayihası cazip diğer turunçgiller olmak üzere kabuğu müsait bütün meyveler sırasını beklesin, kısaca portakal kabuğu içinde Türk kahvesi yapımı usulüne bakalım… Portakal kabuğunda Türk kahvesi nasıl yapılır? Delmeden oyulup içi tamamen olmasa da boşaltılan kalın kabuklu bir büyük portakalın kabuğuna kahve, isteğe göre şeker ve su konularak ocakta kısık ateşte pişirilir. Kaynama sonrası fincana dökülerek sunulur. Portakal kabuğuna cezve muamelesi yapmanın; ocakta düzgün sabitlemenin, uygun bir şekilde tutabilmenin ve piştiğinde ocaktan alabilmenin teknik zorlukları ve kaza tehlikeleri dikkate alındığında zahmeti ve riski daha fazladır. Netice ise herkesin damak zevkine uymayabilir.
Türk Kahvesi Yapımında Meseleler
Türk kahvesi neden acı olur? Kahveye acılığı veren antioksidanlardır. Fazla kavrulmuş kahvelerde daha çok oluşan bu acılığı kırmak için kahve kavanozuna limon veya portakal kabuğu dilimleri veya bir çay kaşığı tarçın, damla sakızı ekleyip çalkalayıp bekletmek. Hazırlarken bir çay kaşığı Hindistan cevizi yağı eklemek, fazla kaynatmamak ve kahveyi şekerli içmek çare olabilir.
Türk kahvesi neden ekşi olur? Kahve çekirdekleri kavrulduktan sonraki bir haftalık dönemde karbondioksit ve karbonmonoksit gazları salar ve bu kahvede ekşi tatlara yol açar, dilde keyifsiz bir tat bırakır. Kahve kavrulduktan sonra kahvelerin birkaç gün dinlendirilmesi gerekir. Ayrıca değirmen eşit şekilde öğütecek kalitede olmalıdır. Kahvenin cinsi de önemlidir.
Kahve karıştırılır mı? Kahve, su ve tercihe göre şekeri cezveye ilave ettikten sonra iyice karıştırıp eritilir. Lakin kahveyi ateşe koyduktan sonra bir daha karıştırmaması esastır.
Sohbet
Keyifli bir kahve ortamı tanıdık, akraba ve arkadaşları bir araya getirir. “Ehl-i keyfin keyfini kim tazeler? Taze elden, taze pişmiş, taze kahveler” sözü kahvenin mesut bir muhabbete zemin hazırladığına işarettir. Türk Kahvesi hoş sohbetlere vesile olarak değerlendirilir. “Gönül ne kahve ister ne kahvehane; gönül muhabbet ister, kahve bahane...”, "kahve bahane, sohbet şahane" sözleri bu dileği anlatır.
Türk Kahvesinin Faydaları
Birkaç yudumluk ömrü olan bu keyfin hazırlayana en az kırk yıl sürecek bir minnettarlığın başlangıcı olması biraz abartma olsa da bazı faydalarının olması umulur. Hayır, kahve falı; telvenin alacağı şekil geleceği göstermez. Bazı kanser türlerine (cilt, karaciğer, meme, akciğer ve kolorektal), yüksek kolesterole ve tansiyona, bilhassa kadınlarda kalp hastalıklarına yol açan damar tıkanıklığına, unutkanlığa, siroza, karaciğer yağlanmasına, bunamaya (demans), Alzheimera, parkinsona, depresyona, bazı ağrılara, şeker hastalığına (tip-2 diyabet), gut hastalığına, selülite karşı faydalı olduğu; sindirim sitemine, bir fincanın içerdiği 50 mg kadar kafeinle uyanıklık sağlamaya, zihin açmaya, odaklanmaya, dikkat artırmaya, hafızaya, iştah azaltarak kilo vermeye yardımcı olduğu varsayılır.
Kafeinin, Alzheimer oluşumunda rol oynayan beta amiloid birikimini azaltarak Alzheimerı geciktirdiği tahmin ediliyor.
Ayrıca kahvenin insülin direncini kırıcı tesiri sebebiyle sürekli tatlı yeme isteği olan kişilerin bu isteklerini bastırmak için kahve içmeleri öneriliyor.
Kahvedeki kafein; kan dolaşımı ile beyne geçerek norepinefrin ve dopamin salgısını artırınca zihin fonksiyonları yükselerek daha canlı, daha aktif, daha enerjik olunmasını sağlar. Kafein, zihnin uyanık ve dirençli kalmasını sağlayarak konsantrasyonu artırırken beyin işleyişini geliştirir. Vücut uyanık kaldıkça beyinde biriken adenozin maddesi ile yorgun hissetmeye başlarken dolaşım sistemi ile beyne ulaşan kafein karşısında adenozin etkisiz kalınca kişi kendini daha enerjik ve uyanık hisseder. Çocukların kahve tüketmesi zararlı yetişkinlerde kahve hafızanın gelişimi açısından olumlu sonuçlar verebilir. Vücut uyarıcı maddelerden olan kafeine karşı zamanla direnç kazanabilir. Bunu önlemek için tüketimde sınırlı ve ölçülü olmak gerekir.
Kahvede bulunan kafein, vücudun yağ yakması için sinir sistemine sinyaller gönderir ve kanda adrenalin seviyesini artırır. Yoğun fiziki faaliyet öncesi vücut hazır hale gelir. Bu sebeple, bazı sporcular antrenman öncesi kahve içerler. kahvenin, spordan yarım saat önce tüketimi; yağ hücrelerinin yakılmasını hızlandırdığı gibi egzersiz performansını artırarak egzersiz yapma süresini uzatırken kas gelişimine de yardımcı olabilir. Aynı zamanda yorgunluk hissinin azaltması çok daha kolay egzersiz yapılmasını sağlar. Ayrıca kahve sütle birlikte içildiğinde, vücuda dengeli protein, karbonhidrat ve yağla alındığında sağladığı tokluk hissi diyet yapan kişilerde fayda sağlamaktadır. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır.
Kahve, enerji metabolizmasında yer alan B vitaminleri (riboflavin, niasin, pantetonik asit), magnezyum, potasyum ve manganez gibi birçok vitamin ve mineralden zengindir.
Antioksidanlardan zengin olan kahve, bu sayede hücrelerin yaşlanmasını önler.
Düzenli olarak kahve tüketimi depresyona girme gibi psikolojik rahatsızlık riskini azaltabilir. Kahvenin mutluluk vermesi sadece kafeinle değil, içindeki antioksidanlarla bağlantılıdır. Kahve tüketiminin intihar nispetini düşürmesinin sebebi de kahvenin hafif bir antidepresan etki gösterip, serotonin, dopamin gibi sinir sistemi salgılarının üretimine yardımcı olmasıdır.
Kahve telvesi yeme isteği demir eksikliği anemisi (kansızlığı) işareti olabilir. Şekersiz Türk kahvesi faydaları yanında zararları da olabilir mi?
Türk Kahvesinin Zararları
Aşırı tüketim mide rahatsızlığı, yüksek tansiyon, çarpıntı, kemik zayıflamasına ve uykusuzluğa yol açabilir. Gebelikte aşırı kafein düşük riskini arttırabilir. Kafein; plasentadan anne karnındaki bebeğe geçeceği için gebelerde iki fincandan fazla kahve tüketimi; ölü doğum ve düşük doğum ağırlıklı prematüre bebeklerin doğumuna yol açabilir. Bu sebeple hamileler, çocuklar ve yaşlılarda da günlük kafein alımının 200 miligram kafeini geçmemelidir. Diğer taraftan kısa süre için enerji verici ve uyku açıcı tesiri olması beklenen kahvenin enerjinin fazla artması arkasından birden düşmesi sebebiyle yorgunluk hissine yol açtığını iddia edenler de vardır. Kahve telvesi, kafeinin en çok bulunduğu yerdir. Bu sebeple çok sık kahve telvesi yemek mide hastalıklarına, kalp çarpıntılarının da artmasına, uykusuzluğa yol açabilir. Bu sebeple, kahve içildikten sonra telvenin bırakılması gerekir. Telve belirli aralıklarla yenilirse vücuda faydalı olabilir.
Gıdaların uzun süre yüksek sıcaklığa maruz kalması ile oluşan akrilamidin (acrylic amide) sağlığa zararları dikkate alındığında yanmış veya aşırı kavrulmuş besinlerden uzak durulması önerilir.
Aşırı tüketimin hangi seviye olduğu kişinin yaşına, genetik ve fiziki vasıflarına, kahvenin tüketim sıklığı ve miktarına bağlı olarak değişebilir. Kimilerine faydalı olacak miktar kafein toleransı düşük kişilerde (mesela çocuklar ve yaşlılarda) uykusuzluk, mide bulantısı ve strese yol açabilir.
Kahve içilme zamanı Kahve kahvaltıdan veya yemeklerden bir saat sonra tok karnına tüketilmelidir. Çünkü aç karnına içilen kahve, vücuttaki stres hormonlarını aktifleştirerek, günlük döngü ve ruh haline zarar verebilir. Aynı zamanda yemekle içilen kahve, besinlerin içerisindeki vitamin ve minerallerin emilimini azaltabilir.
Kahve ve ilaçlar Kahve ilaçlarla beraber içilmemelidir: Mide yanması, reflü, ülser gibi mide hastalıklarında kullanılan ilaçların etkisini azaltırken mide asiditesini artırabileceğinden dolayı, antibiyotik gibi ilaçların da sindirimini yavaşlatabilir. Bu yüzden ilaçlarla birlikte kahve içilmemelidir.
Kahve ve bağımlılık Kafein bağımlısı olmamaya dikkat edilmelidir. Bir bardak kahvenin içinde ortalama 95mg kafein bulunur. Bu kafein sabah uyanınca kişinin kendine gelmesi için yeterlidir. Bu yolla da bağımlılık sebebi olabilir. Kahve içilmediğinde kişi saldırgan bir karaktere sahip oluyorsa kahve bağımlısı olunmuştur.
Kafeinsiz (decaffe) kahveler Neredeyse hiç kafein ihtiva etmezken umumiyetle normal kahveler kadar sağlıklı olmayabiliyorlar. Çünkü kahveden kafein çıkarılırken, içerisine birçok kimyevi maddeler yerleştirilebiliyor. Eğer kafeinsiz kahve istenirse; kahve çekirdeklerine herhangi bir kimyevi madde karıştırılmadan, su ile kafeinden ayrılmasını sağlayan kafeininden ayrıştırılma işlemi ile ayrıldığına emin olmakta fayda var.
Kahvelerin kafein miktarı kahve çekirdeğine, kahvenin miktarına, kavrulma süresine ve hazırlanma süresine göre değişiklik gösterir. Türk kahvesi (1 fincan= 50ml) = 50 mg, Filtre kahve (1 su bardağı = 240ml) = 95 mg, Hazır kahve (240ml) = 30-90 mg, Espresso (30ml) = 65 mg, Double-shot espresso (60ml) = 120 mg, Latte veya Mocha (240ml) = 120 mg, Kafeinsiz kahve (240ml) = 3 mg
Orta Şekerli Türk Kahvesi Kalorisi, Orta Şekerli kahve Kaç Kalori Kaynak‘a göre 92.94 gramı su, 6.48 gramı şeker olan 100 gram Türk kahvesi 26 kcal etmektedir. Bir fincan kahve 100 gram mıdır? Fincana göre değişir. Ayrıca Orta Şekerli Türk kahvesi kaç küp şeker kabul ediliyorsa yine hesap değişir. Bu ne biçim bir rezilliktir ki kendi öz mutfağımıza ait ilmi bilgileri elin sitesinden elde ediyoruz. Her yıl bütçeler şişmeye devam ederken bir devlet otoritesi bu işle uğraşmıyor veya yayımlamıyor veya yayımlıyorsa da internette hiçbir arama neticesinde çıkmayacak kadar itibarsız... İş başa düştü: "Orta şekerli kahve kaç küp şeker atılır?" sualini "bir adet" olarak cevaplamıştık. Bir küp şeker kaç kaloridir? Gelsin hesap makinesi... Bir kiloluk paketlerde 360 adet bulunduğuna göre bir küp şeker 2.77 gramdır. Bir gram şekerin kalorisi 3,85 kcal (Kaynak2) ise bir küp şekerin dahil edildiği kahve takriben 10.7 kcal'i şekerden alacaktır. Kahvenin kendi kalorisi sıfıra yakınsa 11 kcal makul kabul edilebilir. Şekerli türk kahvesi kaç kaloridir? İki küp şeker hesabıyla 21-22 kcal arası olabilir. Şekersiz Türk kahvesi kalorisinin sıfıra yakın olması beklenir. Bu arada, diyette kalori saymanın, dahası diyet yapmanın kilo vermeye faydası olmadığı bahsi, dünyada medyanın ve akademik çevrelerinin tartıştığı bir husustur.
Hazır Türk Kahvesi nasıl yapılır? Cezveye ihtiyaç duymadan sadece kaynar suyla Türk kahvesi yapmak mı? Poşetin tamamı birlikte verilen karton bardağa boşaltılır. Su ölçüsü de verilen karton bardakla olduğu için kahve fincanıyla yapmamak önerilir. Bardağı kaynar su ile doldurup karıştırarak kahve iyice eritilir. Markalara göre değişen lezzeti yeterli mi? Kişiye göre değişir. Kolaylığı sevenler bu paketlerde yer alabilen glukoz şurubu, tam hidrojenize nebati yağ, stabilizör (dipotasyum fosfat) ve topaklanma önleyiciden (silikon dioksit) rahatsızlık duymuyorsa deneyebilir.
Sade ve Şekerli Kahve Aynı Anda Nasıl Yapılır? Başka cezve yoksa "Pardon, yanlışlık oldu." deyip herkese sade kahve vermektense istenen kişi sayısında kahve sade olarak yapılır. Köpüğü fincanlara pay edilip sade kahve fincanları doldurulur. Seri şekilde şeker ilavesiyle ocakta tekrar kaynatarak şekerli kahve fincanları da tamamlanır. Çok şekerli de isteyen varsa ilave şekerle üçüncü tur kaynatılıp o fincanlarda doldurulur. Kahvelerin soğumadan operasyonun tamamlanması için fincanların önceden ısıtılmış olması ve el çabukluğu da şart...
Türk Kahve telvesi maskesi nedir? Kahve peelingi nasıl yapılır?
Faydaları arasında cilt bakımına katkılarını niye saymadık? Kaliteli, kolay ve ücretsiz bir peeling malzemesi olması iki kelimeyle geçiştirilmemeli de ondan… Peeling cildi temizleyip sıkılaştırarak akne, sivilce gibi sıkıntıları önleyen bir bakım şeklidir. Evet, saksılara konulacak bir bitki beslenme desteği, mumlukta yakarak ev kokusu, tencerelerdeki lekeleri bulaşık süngeri ile ovarak gidermekte yardımcı, evcil hayvanların yıkama şampuanına destek olmasından çok daha önemli bir özelliği var kahve telvesinin… Çöp olduğu sanılan kahve telvesinin cilt için nasıl bir hazineye dönüştüğünü kahve maskesi kullananlar bilir. Cildi ölü derilerden arındırıp gözenekleri temizleyen; siyah noktaları, şişlikleri ve izleri gideren; parlaklık, yumuşaklık, pürüzsüzlük ve canlılık veren, limonlusu cilt rengini açan, sivilce oluşumunu engelleyen kahve telvesi maskesi nasıl yapılır? Türk kahvesi ile peeling maskesi nasıl yapılır?
Bir sağlık problemi yoksa sade bir yemek kaşığı kahve telvesiyle olduğu gibi, telveye bir tatlı kaşığı şeker, kuru ciltler için bir tatlı kaşığı zeytinyağı, yağlı ciltler için bir tatlı kaşığı limon suyu veya maden suyu gibi malzemelerin eklenmesiyle elde edilen karışım da kullanılabilir. Yüze, burna, çeneye, alna, T bölgesine parmakların yumuşak daire şeklinde hareketleriyle on – on beş dakika kadar tatbik edilir. Bol suyla yıkanır. Sonrasında cilde su bazlı nemlendirici sürülür. Ellere, dudaklara ve boyun bölgesine de uygulanabilir. Birkaç tatbikat sonrası netice daha net görülür. Şekerli malzemenin eklenmesini doğru bulmayanlar, limon eklenecekse gece yapılması gerektiğini söyleyenler ve kahvenin yüz için sert olduğunu düşünenler de var. Tatbikat sonrası sade suyun kahveyi ciltten temizlemeye yetmeyeceği ve banyo sıhhi malzemesi üzerinde iz bırakabileceği de dikkate alınmalıdır.
Türk kahvesi vücut peelingi: Bir hafta süresince içilen kahvelerin telvelerini buzdolabında saklayıp banyo zamanı keseyle masaj şeklinde bütün vücuda peeling yapılabilir. Kahve peelingi selülit için de faydalı olabilir. Temizleme yanında yumuşatıp nemlendirir. Bu gayelere pahalı kimyevi kozmetik maddelerle ulaşmaktansa, kadife bir cilde giden yolda kahve telvesi ekonomik, tabii ve sağlıklı harika bir çaredir. Bununla beraber çok farklı cilt tipleri bulunduğu ve herkes için uygun olmayabileceği de dikkate alınmalıdır.
Telve yerine kuru Türk kahvesi ıslatılarak da kullanılabilir. Filtre ve diğer kahvelerin kullanım tercihi malzemenin pudra yumuşaklık ve inceliğinde olup olmasıyla alakalıdır. Cildin çizilmemesi için yumuşak hareketler gerektiği gibi kahve taneciklerinin de çok küçük olması lazımdır. Arzu edilirse tonik tarzı kullanım da mümkündür. Hazırlanıp soğutulmuş kahveye batırılan pamukla yüz yumuşak dokunuşlarla silinir. Kahve telvesi maskesi yapanlar arasında gülsuyu, bal, badem yağı, Hindistan cevizi yağı gibi farklı karışımlarla da deneyenler vardır.
Kahve Makinesinde Kahve Nasıl Yapılır? Kahve Makinesinde Köpüklü Kahve Nasıl Yapılır?
Işıklı ve sesli uyarılar, su olmadan çalışmayı engelleyen koruma, taşmayı önleyen sistemler, suyunu kendi alıp su püskürterek karıştıran makineler... Umudumuz tepsiye de koyup, yanında su ve lokumu ihmal etmeden oturma odasına kadar getirecek robotlarda... Makinelerin bazen hayatı zorlaştırdığı olsa da gayeleri tam tersidir. Kahve makineleri, elektrikli cezveler bu vazifeyi giderek daha iyi yapar hale gelmiş olmalı ki bu alanda çok sayıda firmanın değişik ürünleri piyasada yer almakta... Arçelik, Arnica, Arzum, Beko, Bosch, Conti, Cvs, Emsan, Fakir, Goldmaster, Grundig, Homend, Karaca, King, Korkmaz, Schafer, Sinbo, Tefal, Vestel ve diğer markalar yüzlerce modelle kahve makinesi piyasasında bulunuyor. En mühim kabiliyet de taşmayı önlemek olsa gerek... Kahve makinesinde kahve yapmanın püf noktaları nelerdir dense, her şey otomatik hale gelince makineyi usulünce temizlemek dışında pek bir şey kalmıyor. "Vestel, Beko, Tefal, Arçelik kahve makinesinde kahve nasıl yapılır?" gibi sualler modeller arası farklılıklar sebebiyle değişik cevaplar gerektirecektir. Bununla beraber ekseri modellerde kahve yapım tarzı şöyle olabilir: Kahve, şeker ve su, kahve makinesinin içine alınarak güzelce karıştırılıp eritilir. Pürüzsüz bir kıvama gelince makinenin tuşuna basılır. Bundan sonra lazım değilse kahve karıştırılmaz. Köpükler çıkıp kahve hafif kabarmaya başladığında cihaz kapatılıp köpük için fincana çok az kahve dökülür. Acı kahve istemeyenler için bir püf noktası kahvenin kaynamaması ve fazla yükselmemesi gerekir. Cihaz tekrar çalıştırılır, kalan kahve, makinenin kendi sıcaklığıyla ısıtılıp tekrar kenarından köpükler belirince fincana dökülür.
Türk Kahvesi Enteresan İstatistik ve Bilgileri
Türk kahvesi içenlerin yaşı ortalama olarak 30'dur. Türk kahvesi ortalama 7 dakika içilmektedir. En çok içilen Türk kahvesi orta şekerlidir.
Dünya Türk Kahvesi Günü
ABD'nin başkenti Washington D.C'nin Belediye Başkanı Muriel Bowser, Türk kahvesinin bilinirliğini artırmak ve kahve seven toplumları birbirine yakınlaştırmak gayesiyle kurulan Turkish Coffee Lady Vakfının girişimiyle 5 Aralık'ı "Dünya Türk Kahvesi Günü" olarak tanıdığını ilan etti. Güzel! Şimdi görev bizim belediye reislerinde... Mesela 6 Aralık "Dünya Donat Günü" ilan edilebilir.
Not:
Ana malzemesi "kahve çekirdeği" olmamasına rağmen yapılış ve sunum benzerlikleri dikkate alınarak kahve olarak adlandırılan iki içecekten de söz etmekte fayda var.
- Kavrulup değirmende öğütülerek un haline getirilen çörekotu ve nohut karışımı ile yapılan Çörekotu Kahvesi Antalya bölgesinde daha yaygın olup yanında bir bardak süt ile sunulur.
- Gaziantep, Kilis, Elazığ başta olmak üzere birçok yörede içilen Menengiç Kahvesi yapımında ise menengiç (melengiç) ağacı meyvesi kullanılır. Bu kahve hakkında ayrıntılı bilgi için: MENENGİÇ KAHVESİ☕ NASIL YAPILIR? (Çitlenbik, Çedene, Bıttım, Çıtlık, Çitemik, Çıtımık) (Gaziantep, Elazığ)
EVDE GERÇEK SALEP ☕(Sahlep)🍵 NASIL YAPILIR? (Bucak, Burdur, Kahramanmaraş)
LEZZETLİ 🐏KURBAN🐄 KAVURMASI NASIL YAPILIR? yazıları da ilginizi çekebilir.