- NEVZİNE TATLISI (Kayseri)
- PAŞA LOKUMU TATLISI (Saray🏰, Sadrazam Lokumu, Vezir, Paşa Sarması, Kırklareli, Trakya)
Nişastasız Fırın Sütlaç Tarifi, Nasıl Yapılır?
Fırın sütlaç nasıl yapılır? Lezzetli sütlacın sırrı nedir? Süt, şeker, pirinç ve tarçının muhteşem birlikteliğini cazip bir manzara ile taçlandıran damaklara şenlik bir lezzet bombası... Eskiden 'pirinç çorbası' denilen ve sütlü tatlıların en hafiflerinden olan sütlaç, güveç veya fırın kaplarına konulup fırında lezzetine lezzet katılacak şekilde kızartılarak pişirilir. Sütlü tatlıların üzeri soğudukça kabuk bağlarken fırınlamak bu kabuğu kızartmak için bir usuldür. "Anne sütlacı tarifi nasıldır, Ev yapımı sütlaç nasıl yapılır? Porselen kase fırına girer mi?" diyenlere işte enfes fırın sütlaç tarifi resimli olarak...
Nişastasız Fırın Sütlaç Tarifi Malzemeleri - Fırında Sütlaç (Tam Ölçü) - Tam Ölçüsüyle Fırın Sütlaç
Bir litre süt
Bir su bardağı toz şeker
Bir küçük kâse pirinç
İki su bardağı su
Bir yumurta sarısı
Bir paket vanilya
Nişastasız Sütlaç Tarifi - En Güzel Sütlaç Nasıl Yapılır? - Tam Kıvamında Fırın Sütlaç Tarifi - Tepside Fırın Sütlaç - Fırında Sütlaç Tarifi - Eski Usul Sütlaç Nasıl Yapılır? Klasik Sütlaç Tarifi
- Pirinçler iyice yıkanır ve yumuşayıncaya kadar iki su bardağı su ile kısık ateşte suyunu çekene tane tane haşlanmış olana dek pişirilir.
- Süt, vanilya ve bir yumurta sarısı çırpılarak ilave edilir, pişirme muamelesine devam edilir.
- Şeker eklenerek sütlaç koyulaşana, pirinçler uzayana kadar kısık ateşte ara sıra karıştırılarak pişirilir.
- Bir - iki taşım kaynadıktan sonra altı kapatılır.
- Sütlaç Fırına Nasıl Sürülür? Isıya dayanıklı cam veya toprak kaplara (güveç) boşaltılır. Her kaseyi doldururken dibe çökmüş pirinçleri hareketlendirmek için önce tencere karıştırılır. Kapların üzerinde bir parmak boşluk kalmasına özen gösterilir. Pişme sonrası biraz çökeceğinden, güzel görünmesi için tam doldurma tercih edilecekse kaynamayı engelleyecek şekilde tepsiye biraz su konulmalıdır.
- Fırında Sütlaç Hangi Ayarda? Fırın Sütlaç Kaç dk Fırınlanır? Kapların dışına damlama varsa yanmaması için silinip temizlenir. Fırında daha iyi kızarması için sütlaçları kaplara dağıttıktan sonra sütlaçların üstü kabuk tutuncaya kadar on dakika beklenir. Kaynamasını önleyecek şekilde içi bir miktar su dolu fırın tepsisine dizilerek üstleri kızarana kadar önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında tutulur. Gaye sadece üstünün kızarmasıdır, Bu sebeple alt üst çalışan bir fırın varsa ortadan yukarıdaki bir rafa konarak sadece üst ayarı açılır.
- Fırın Sütlaç soğuduktan sonra istenirse üzerine çekilmiş toz fındık, fıstık serpilerek servis edilir.
"Nişastasız Fırın Sütlaç Tarifi, Fırın Sütlaç Nasıl Yapılır?, Normal Sütlaç Tarifi, En Kolay Sütlaç Nasıl Yapılır? Tam Kıvamında Sütlaç" ile Alakalı Diğer Hususlar ve Fırında Sütlaç (Tam Ölçü) Tarifi Püf Noktaları
- Tepsinin içine su konmasının sebebi pirinçlerin alttan ısı alarak pişmesini ve yapışmasını önlemektir. Pişmiş sütlacın tekrar pişmesini ve kaselerin çatlamasını önler. Sütlacın kaynamasını ve taşmasını da engeller.
- Pişirme öncesi bütün malzemeleri oda sıcaklığında hazır edilir.
- Pirinçler yıkanırken nişastasını tamamen kaybetmemelidir.
- Pirinçleri haşlanırken lapalaşmaması için ara ara karıştırılır. Ocaktan alınma sırası geldiğinde pirinçlerin lapa olmamasına tane tane haşlanmış olmasına dikkat edilmelidir.
- Süt ve pirinç birleştikten sonra kaynayıp iyice özleşmesi beklendikten sonra şeker ilave edilir. Bu şekilde sütün kaynaması gecikirken tencerenin dibi tutmaz.
- Sütlaçlar kaselere ağzına kadar tam doldurulmaz, yoksa pişerken kabarıp taşar. İyi bir görüntü için tam doldurulacaksa tepsiye su konulmalıdır.
- Kaplar fırının en çok ısınan rafına konulur. En üst raf ekseriyetle idealdir. Pirinçler dibe çökmeden dengeli dağılması için yüksek derecede kısa sürede pişirilir.
- Sütlaç da reçeller gibi soğudukça katılaşmaya devam eder. Fırından alınınca üzeri kızarsa da jöle gibi sallanması gerekir. Oda sıcaklığına gelip buzdolabına girince kıvamı artacaktır.
- Lokanta Usulü Sütlaç Nasıl Yapılır? Yumurta sarısı, pirinç unu ve nişasta ilavesiyle yapılan fırın sütlaçtır. Bir çay bardağı pirince iki su bardağı su eklenerek yumuşayıncaya dek tencerede pişirilir. Beş su bardağı süt yumuşamış pirinçlere dökülüp bir süre pişirilip bir su bardağı toz şeker de katılır. Karıştırarak pişirmeye başlanır. Bir su bardağı süte üç yemek kaşığı pirinç unu, bir yemek kaşığı nişasta, bir paket vanilya ve bir adet yumurta sarısı eklenerek iyice çırpılır. Ocakta kaynayan sütten de bir kepçe ilave edilir. Sonra nişastalı sos kaynayan sütlaca yavaş yavaş katılır. Kıvam alana dek karıştırarak pişirilir. Kıvamlanınca ocaktan indirilip fırın kaplarına dökülür. Fırın tepsisine su eklenir. 230 derecede önceden ısıtılmış fırında sadece üstü pişecek biçimde on dakika pişirilir. Çıkarılınca oda sıcaklığında bekletilir. Ardından buzdolabında soğutulup süslenerek sunulur.
- Fırın Sütlaç Kasesi: Normal Kasede Fırın Sütlaç Olurmu? Borcamda Sütlaç Yapılır mı? Cam Kasede Fırında Sütlaç Olur mu? Fırın Sütlaç Kabı Borcamda sütlaç yapılır. Güveç kabı olmayan ve cam kaseyi tercih edenlerde resimde açıkça görüldüğü üzere fırın sütlaç yapabilir. Bununla beraber "Cam kaseler fırına girer mi?" derken kaselerin ısıya dayanıklı olduğundan ve tepsiye yeterli su konulduğundan emin olunmalıdır. Güveçte fırın sütlaç tarifi de bu şekildedir. Borcamda Fırın Sütlaç istenirse yapılabilir. Ekseriyetle borcamlar sütlaçta alışılan porsiyonluk büyüklüğün üzerindedir. Alüminyum kasede fırında sütlaç yapılsa da alüminyum kaplar sağlıklı mı suali akla gelir. Alzheimer hastalığı olan kişilerin beyinlerinde yüksek alüminyum bulunmuştur. Bunun hastalığın bir nedeni mi yoksa bir neticesi mi olduğu belirsizliğini koruyor. Kanserojenite hususunda çelişkili deliller var.
- Porselen Kasede Fırında Sütlaç Olur mu? Porselen Kase fırında kırılır mı? Porselen Fırında Çatlar mı? Porselen Tabak Fırına Girer mi? Porselen Fırın Sütlaç Kasesi imali sırasında oldukça yüksek ısıya maruz kalmaktadır. Porselen fırına girer mi? Porselen tabak veya kase fırına girebilir, herhangi bir problem olmaz. Porselen Kase fırında çatlar mı? Soğuk su ile yıkanan veya dondurucudan çıkan porselen anında fırına girerse ani ısı değişikliği yüzünden kırılabilir veya çatlayabilir. Lakin piyasada standart dışı mamuller de bulunabilir. Bu sebeple "Porselen kasede fırında sütlaç yapılır mi? Porselen tabakta fırında sütlaç olur mu?" suali karşısında fırına dayanıklı olduğu bilhassa belirtilmiş, altında borcam, pyrex gibi marka isimleri yer alanlar tercih edilebilir. Sufle kabında fırın sütlaç olur mu? Sufle süt, tereyağı, un ve yumurtanın çırpılmasıyla hazırlanan ve derin bir kapta sıcak fırında pişirilen, Fransız mutfağına has tatlı (kokulandırılmış pastacı kreması) veya tuzlu (beşamel, sebze püresi, balık püresi vb.) yiyecektir. Kap bu gaye ile imal edildiyse elbette sufle kabında da fırın sütlaç yapılabilir. "Fırına tabak konur mu?" derken dayanıklı olması ön şarttır. Seramikler konmamalı...
- Fırında Sütlaç Kaç Dakikada Kızarır? Fırında Sütlaç Kaç Dakikada Pişer? Aslında sütlaç zaten hemen hemen pişmiş vaziyetteyken fırına konulmaktadır. "Fırın sütlaç fırında kaç dakika?" denilirse fırının ayarına ve vasfına göre değişir. 200 derecedeki bir fırında ızgara ayarında, orta katta on dakikayı geçmeyecektir. Bununla beraber gidişatı kontrol etmekte ve fırının başından ayrılmamakta fayda vardır. Zira umulandan evvel kızarma ihtimali yanında bazı sütlaçların diğerlerinden evvel kızarması durumu olabilir. Kızaran sütlaçların üzerleri kapatılabilir. Hepsi kızarınca fırından alınır.
- Fırında Sütlacın üstü kızarması için ne yapmalı? Fırında Sütlaç kızarması için Hem yumurta kullanarak hem de yumurta kullanmadan fırın sütlacın üzerini nar gibi kızartmanın usulleri vardır. Üzerine sadece şeker serperek dahi netice alınabilir. 1) Yumurtasız Nişastalı Usul: Yumurtasız Fırın Sütlaç Tarifi Yumurtasız usulde sütlacın hafif koyu kıvamlı olması istenirse yumurta sarısı ilave etmek yerine nişasta veya pirinç unu eklenerek pişirilir, fırında pişmeye ve yoğunlaşmaya devam edeceğinden fazla katı bırakılmaz. Hafif suluyken ocaktan alınıp fırın kaplarına pay edilir. Fırın kapları da içi su dolu fırın tepsisine oturtulup fırına verilir. Fırının sadece üst kısmı açılır. Bu yüksek ısıda sütlaçların üzeri hafif hafif kızarırken su sayesinde fırının nemi muhafaza edilecek ve sütlaç çok katı bir kıvamda olmaz. Eşit bir şekilde kızarırken sütlacın tekrar kaynaması ve taşması da olmaz. 2) Yumurtalı tarzda sütlaçları kızartmak Çok daha kolaydır. Kıvamının kolayca tutması ve üzerinin nar gibi kızarması için sütlacı pişirirken içine yumurta sarısı eklenir. Lakin yumurta sarısı ile pişirirken nişasta veya pirinç unu ölçüsü daha az olmalıdır. Yoksa kıvamı çok sertleşir ve üzeri de istendiği gibi kızarmaz. Yukarıdaki tarifte bir yumurta sarısı eklendiğinden nişasta kullanılmamıştır. 3) Üzerine yumurta sarısı sürmek + toz şeker serpmek Bu durumda üzeri çok hızlı bir şekilde yanıp kızarır.
- Sütlaca yumurta sarısı konur mu? Kıvamı ve kızarması için tarifte yumurta sarısı eklenmiştir. Konulmazsa nişasta ve pirinç unu ile kıvam sağlanabilir.
- Fırın Sütlaç Mısır Nişastası Konur mu? Fırın sütlaç nişastası Sütlaç yapımı nişastalı olacaksa mısır veya buğday nişastası kullanılabilir. Nişasta ilavesi pişme süresini mühim ölçüde kısaltır. Markadan markaya nişasta performansı değişeceğinden bağlayıcı olarak hazırlanan nişastanın önce yarısı ilave edilip duruma bakılarak kalanı da eklenebilir. Sütlaç sulu olur nişastası fazla kaçmış, pirinç muhallebisi gibi olmamalıdır.
- Sütlacın kıvamını tutturmak için sübye nedir? Sübye sütlaç için kıvam ve bağlayıcı unsurdur. Aroma ve lezzet de katar. Sübye pirincin nişastası olup ananevi bir usuldür. Akşamdan suya konulan pirinç ertesi gün blendırdan geçirilip nişastası çıkarılarak elde edilir. Sübye hem kıvam verir hem de aroma ve lezzet katar. Pirinç iyice kaynatılır, sübye kaynayan süte yavaşça eklenir. Kıvamı suluysa biraz daha sübye eklenip kaynama süresi uzatılır. Fazla kıvamlıysa tencere ocağa alınıp tekrar süt eklenerek kaynatılır. İyi bir sütlaç hafif sulu ve yumuşak dokuludur. Subye fazla olursa nişastanın tadı hakim olur.
- Fırın Sütlaç Soğuk mu Yenir? Fırında Sütlaç Sıcak mi Yenir? Sütlü tatlılar için yaygın tercih, aşırı bir seviyede olmasa da soğuk yemektir. Bununla beraber sütlacı ılık veya sıcak olarak sunanlar da vardır. Bazı talihsiz tecrübelerde tencerenin tutmuş dibinde kalan sütlacın sıcak halde de leziz olduğu keşfedilmiştir. Yapıldıktan yirmi dakika sonra ağız yakmayan ılıklıkta, hafif sıcak bir sütlaç farklı bir tatlıdır.
- Sütlaç Kıvamı Bir çok unsurdan tesir alır. Teferruatı için KOLAY SÜTLAÇ TARİFİ yazısına bakılabilir. Nişastalı ve zaten iyice kıvam almış bir sütlaç için fırında 200 derecede pişme pilavlaştırabilir, bu sebeple 240 derece gibi daha yüksek derecelerde çok daha kısa sürede kızarıp fırından çıkması sağlanır.
- Fırın Sütlaca Krema Konur mu? Süt Kremalı Sütlaç Nasıl Yapılır? Kremalı Fırın Sütlaç Tarifi Yıkanıp süzülen bir çay bardağı pirinç bir tencereye alınıp üzerini aşacak suda kaynatılıp yumuşatılır. Bir litre sütle bir buçuk su bardağı toz şeker eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynayan süte önce 200 ml lik bir paket krema, sonra bir bardak suda eritilmiş üç yemek kaşığı nişasta az az dökülüp karıştırılır. Bir paket vanilin eklenip karıştırılır. Kıvamı sağlanınca bir taşım kaynatılıp ocak kapatılır. Sütlaç güveç veya fırın kaplarına doldurulur. Tabanına su dökülmüş bir fırın tepsisine konulur. Yüksek derecede üst kısım ayarında on – on beş dakika üzeri kızarana dek tutulur. Kızaran sütlaçlarımızı soğutulup tarçın, fındık, Antep fıstığı veya cevizle süslenerek sunulur.
- Fırın Sütlaç Kalori 100 gramı takriben 111 kcaldir. 200 gramlık bir orta porsiyonu ise 222 kcaldir.
- Hamsiköy Sütlacı Nasıl Akçaabat Köftesinin asıl lezzeti yöre hayvanlarının etlerinden kaynaklanıyorsa Trabzon'un Maçka ilçesinde Zigana Dağı eteklerinde yer alan bin üç yüz elli iki rakımlı Hamsiköy'ün meşhur sütlacının nefaseti bölge hayvanlarının sütlerinden gelmektedir. Bununla beraber formülü gizli değildir. Kolaylezzet'in üslubunda umumiyetle bulunmayacak şekilde gramlı bir tarif vermek gerekirse: Bir kilo süte ilave edilen altmış gram pirinç bir saat yirmi dakika birlikte pişer. Yetmiş gram şeker ve azcık tuz ilave edilir. Bir yirmi dakika daha pişince katılaşıp macunlanacak hale gelip kepçeye sarılmaya başlayınca kaselere dağıtılır. Nişasta veya pirinç unu yer almaz. Hamsiköy Sütlacı sunumunda fırın sütlacın üstüne öğütülmüş fındık konulur. Bazıları için bu eski usul sütlaç tarifi, en güzel sütlaç tarifidir. Değişik sütlaç tariflerinden biri olan Hamsiköy sütlacı hakkında teferruatlı tafsilat için aşağıdaki kısma bakılabilir.
Hamsiköy ve Hamsiköy Sütlaç Tarifi
Hamsiköy Sütlacı coğrafi işareti 01.12.2017 tarihinde tescil edildi. Hamsiköy Sütlacı; süt, pirinç ve şeker temel malzemeleri kullanılarak imal edilen mahalli bir tatlıdır.
Hamsiköy ve Hamsiköy Sütü Trabzon Maçka’ya bağlı Hamsiköy, Zigana dağı eteklerinde kurulmuştur. Hamsiköy, Çıralı, Güzelyayla, Dikkaya ve Başar köylerinin oluşturduğu beş köyün ortak adıdır. Rakımı 1200 metreden başlar 1600 metreye kadar çıkar. Zigana dağının kuzeye bakan tarafı deniz tesiri sebebiyle bolca yağış alır. Dolayısıyla senenin büyük kısmında dağın bitki örtüsü, çayır ve meralar yeşil kalır. Güney ve iç bölgelere bakan tarafında Karadeniz’in tesiri azalır ve kara iklimi yaşanır. Hamsiköy bölgesi Trabzon Gümüşhane geçiş bölgesinde bulunduğundan iklim ve bitki örtüsü bakımından çeşitlilik gösterir. Bitki örtüsü hem Karadeniz hem de iç bölgelerin iklimi sebebiyle flora çeşitliliği bakımından zengindir. Hamsiköy’ün Karadeniz’e bakan kuzey kesimlerinde gür ve yeşil bitki örtüsü hâkimdir. İç kesimlere güneye doğru gittikçe daha kurak iklimle bitki örtüsü değişir. Güney ve iç kesimlerde yetişen bitkiler daha aromatik ve keskin kokuludur. Bitkilerdeki çeşitli çiçek ve tohumlarda bulunan bu maddeler sütün lezzetini mühim seviyede etkiler. Süt ineklerinin kaba yem ihtiyaçlarının tamamının Hamsiköy’deki serbest otlaklardan ve yöreye has yerli bitkilerden üretilen kaba yemlerle karşılanır. Tatlının temel malzemesi olan sütün temini için yörenin iklimiyle çeşitlilik gösteren bitkilerden beslenen ineklerin sütü kullanılır.
Hamsiköy Sütlacı Malzemeleri Hamsiköy Sütlacının imalinde takriben “1 litre çiğ inek sütü, 60 gram pirinç, 70 gram şeker ve yarım çay kaşığı tuz” kullanılmalıdır. Belirtilen nispetler birbiriyle paralel olarak değişir. Misal; 20 litrelik süt kullanıldığında diğer katılacak ürünlerin miktarı da 20 ile çarpılarak elde edilen miktarlarda kullanılmalıdır. Hamsiköy Sütlacı tarçınlı ve/veya fındıklı olarak tercih edilir. Servis sırasında sütlaç isteğe göre yanında veya üzerinde tarçın ve fındık ile sunulur. Anne usulü sütlaçta olduğu gibi tarifinde nişasta yer almaz.
Hamsiköy Sütlacı Tarifi
- Hamsiköy Sütlacını pişirmek için iki tencere gereklidir. Birinci tencerede süt kaynatılıp ikinci tencereye alınır.
- Daha sonra pirinç kaynayan süte aktarılır. Kevgirle pirinç kırılmadan dikkatli şekilde karıştırılarak kaynatılır.
- Süt pirinçle beraber kaynayınca takriben 5 dakikada bir karıştırılır. Süt ve pirinç ortalama 40-45 dakika süresince pişirilir.
- Piştikten sonra şeker ve tuz eklenerek on – yirmi dakika arası pişirilmeye devam edilir. Pişme süresi sütün yağlı ve yağsız olmasına göre değişir. Yağlı süt daha az, yağsız süt daha fazla sürede pişirilir.
- Piştiğini anlamak için kaşıkla sütlaçtan alınır ve yukarıdan bırakılır, şayet bal gibi kesintisiz akıyorsa pişmiştir.
- Taze Sütlaç; sütün pirinç ve şeker katılarak pişirilmiş halidir.
- Fırınlanmış Sütlaç; Sütlacın bir süre fırında bekletilerek üstünde koyu renk bir tabaka oluşmuş durumudur. Bu suretle sütlacın kıvamı ve dayanıklılık süresi de artırılmış olur.
- Hamsiköy Sütlacı bilhassa soğukta muhafaza edilmesi gerekli bir mamuldür. Sıcak, ılık ve soğuk şekilde yenilebilir.
en güzel sütlaç tarifi