- Adapazarı Islama Köfte Tarifi, Nasıl Yapılır? Sakarya
- Analı Kızlı Köfte Tarifi, Nasıl Yapılır? (Malatya, Diyarbakır, Gaziantep, Adana, Kahramanmaraş,Tarsus)
Akçaabat Köftesi Trabzon
Akçaabat köfte nasıl yapılır? Nefis bir Karadeniz köfte tarifi için doğru yerdesiniz. Ağızda eriyen başka bir köfte yemenin zamanı geldi. "Hakiki Akçaabat köftesi nasıl yapılır?" diyorsanız işte tarifi...
Akçaabat Köfte Malzemeleri - Akçaabat Köfteye Ne Katılır? - Akçaabat Köfte Harcı - Akçaabat Köftesinin İçine Ne Koyulur?
Yarım kg orta yağlı kıyma (tercihen döş kıyması) + 50 gr gömlek yağı
Üç - dört diş sarımsak
Üç - dört dilim bayat ekmek içi (tercihen Trabzon ekmeği)
Bir tatlı kaşığı tuz
Servis için: Sivri biber, domates
Hakiki Akçaabat Köfte Tarifi Orjinal - Akçaabat Köfte Evde Nasıl Yapılır? Akçaabat Köfte Yapımı - Akçaabat Köfte Nasıl Yapılır? Orjinal Akçaabat Köftesi Nasıl Yapılır?
- Kasaptan alınan gömlek yağlı kıyma kapaklı bir kabın içinde buzdolabında bir gün kadar bekletilir.
- Bayat ekmek içleri yoğurma kabına ufalanır.
- Bekletilen kıyma, tuz ve çok ince doğranan sarımsaklar ekmek içlerinin üzerine ilave edilir.
- Köfte hamuru özleşene, kıvam alana kadar iyice yoğrulur.
- Cevizden biraz daha büyük parçalar koparılarak yuvarlak şekiller verilir.
- Bir - iki saat buzdolabında üstü kapalı olarak dinlendirilir.
- Akçaabat Köfte Nasıl Pişirilir? Izgarada iki taraflı olarak iyice pişirilir. Yanında servis etmek için sivri biber ve domates közlenir.
"Akçaabat Köfte Tarifi, Akcaabat Koftesi Yapimi, Akçaabat Köfte Trabzon köfte nasıl yapılır?" ile Alakalı Diğer Hususlar ve Trabzon Akcaabat Köftesi Püf Noktaları
- Akçaabat köftesi nerede yapılır? Izgarada yapılır. Lakin ızgara yoksa aynı lezzeti sunmasa da fırında veya tavada yapılabilir.
- Akçaabat Köfte Nasıl Yapılır Tavada? İyice ısınan, hafifçe yağlanmış döküm tavada iki taraflı olarak kızartılır. Domates ve biberler de tavaya yerleştirilip biraz közlenir.
- Fırında Akçaabat Köfte Dinlendirilen köfteler yağlı kağıt serili tepsiye dizilir. İstenirse patates ince ince kızartmalık dilimlenip sıvı yağ, tuz eklenip boş alanlara yerleştirilir. 200 derecelik fırında pişirilir. Köfteler patatese göre daha çabuk piştiğinden patateslerden önce çıkarılır.
- Akçaabat Köftesi Nerede Meşhurdur? Akçaabat köftesi hangi yöreye ait? Akçaabat Köfte hangi ilin? Trabzon'un Akçaabat ilçesinde yapılarak meşhur olmuş bir köfte tarzıdır. Akçaabat Köftesi Nerede Yapılır? Sadece Akçaabat'ta değil Türkiye'nin birçok şehrinde mahalli Karadeniz yemekleri yapan lokantalarda sunulmaktadır.
- Akçaabat Köftenin Özelliği Nedir? Akçaabat Köftesi Farkı Nedir? Akçaabat Köfte'deki İçyağının Hususiyeti Umumiyetle Akçaabat Köfte'de bir miktar taze içyağı kullanılır. Bu yağın gömlek yağı olması gerekir. Köfte hamuru, kıyma, sarımsak, ekmek içi ve içyağı ile birlikte kasaplarda çekilir. Değerli ve nispeten daha az üretilebilen gömlek yağı yerine böbrek yağı kullanmak kaliteyi ehemmiyetli ölçüde düşürecektir. Akçaabat köftesinin en mühim vasıflarından biri odun kömürüyle çalışan ocaklarda pişirilmesidir. Soğan yoktur. Kuzu eti değildir.
- Akçaabat köftesine asıl lezzeti veren etin kaynağı Akçaabat yaylalarında kekik (sumbura) otlayan dana, sığır ve tosunlar olup yöre hayvancılığı günümüzde ehemmiyetli ölçüde azalmıştır.
- Akçaabat Köfte kaç gr? Bir Akçaabat köftesi 35 gr. gelmektedir.
- 1 adet Akçaabat köfte kaç kalori? 35 gr ağırlığında 1 adet Akçaabat köfte kalorisi ise 92 kaloriye denk geldiği görülmektedir. 100 gramı ise 263 kcal seviyesindedir. Akçaabat Köfte diyette yenir mi? Kalori kısıtlaması yapılıyorsa ölçülü olarak yenilebilir.
- Akçaabat Köfte de Ekmek Var mı? Evet, yukarıdaki tarifte olduğu gibi Akçaabat köftesi tarifinde yüzde 14-15 seviyesinde ekmek bulunur. Belirli gramajda ekmek katılır. Bu katılan ekmek etin zerreciklerinin birbirine yapışmasını ve kaynaşmasını sağlar. Fazla veya az katılan ekmek köftenin damak tadını bozar. Belirlenen gramajda katılması uygundur.
- Trabzon Akçaabat Köftesi Nerede yenir? En iyi Akçaabat köftecisi Trabzon Akçaabat’ta köfte Nerede Yenir? Doğru malzeme ve usullerle evde hazırlamak mümkündür. Bununla beraber hem yörede hem de başka şehirlerde pek çok lokantada satılmaktadır. Porsiyon yerine kilo ile sipariş verilir. Bölgeyi ziyaret edenlerin "Trabzon'da ne yenir?" arayışında karşılarına çıkan ilk lezzetlerden biridir. Akçaabat köfte Trabzon'da nerede yenir? Akçaabat'ın en iyi köftecisi hangisidir? Akçaabat köfte nerede yenir? Köftenin şöhreti dolayısıyla pek çok mekanda pek çok usta tarafından sunulmaktadır. Akçaabat köfte yapımında ustadan ustaya malzeme ve üslup farklılıkları olabilmektedir. Akçaabat Nerede ne yenir? Akçaabat köftesi Nihat Usta, Akçaabat Köftesi Cemil Usta Akçaabat'tan çıkıp meşhur olmuşlardır. Akçaabat Komaroğlu Köfte Akçaabat, Saray Köfte Balık Restaurant, Köfteci İsmail usta, Akçaabat Körfez Köfte Salonu, Köfteci Ali, Tirvana Restaurant, Kamiloğlu Köfte Salonu adları duyulmuş ve duyulmamış farklı bütçelere hitap eden pek çok mekandan bir kaçıdır. Trabzon merkezde Akçaabat köfte Nerede Yenir? Bulutlar Köfte Salonu da adı bilinen yerlerdendir. Değerli okurlar farklı tecrübelerini yorumlarda paylaşabilir.
- Akçaabat köfte yanında ne yenir? Kızarmış biberlerle sunulan Akçaabat köfte yanında mısır ekmeği MISIR UNLU PİDE🌽, kızartılmış Vakfıkebir ekmeği, süzme yoğurttan AYRAN🥛🧊, ince kıyım doğranmış kıvırcıklı KURU FASULYE SALATASI (PİYAZ)🥗, pilaki, DOMATESLİ BULGUR PİLAVI🍅🍚, köftenin üzerine üstü fındık dolu bir SÜTLAÇ, ılık LAZ BÖREĞİ nefis bir menü oluşturabilir.
- Akçaabat Köfte Fiyat, Akçaabat Köftesi Ne Kadar? 1 Porsiyon Akçaabat Köfte Kaç TL? Akçaabat Köfte kilosu ne kadar? Akçaabat'ta köfte porsiyondan çok kilo ile sipariş verilir. Eylül 2021 itibariyle internette Cemil Usta Online Sipariş ile Cemil Usta Akçaabat Köfte 1 kg ₺80,00. A101 Akçaabat Köfte A101'de Akçaabat köfte zaman zaman satılmaktadır.
- Pınar Akçaabat Köfte Kasım 2021 itibariyle Pınar Akçaabat Köfte 400 gram 50,95 TL fiyatla satılmaktadır. Pınar İllaki Akçaabat Köfte, bir gün dinlendirilen dana etlerine sarımsak katılarak katkısız bir şekilde hazırlanır. Katkısız köfte, et, baharat ve ekmek dışında hiçbir malzemenin kullanılmadığı manasındadır. Evde hazırlanan köftenin tarif ve malzemelerinden farksız olduğu ifade edilir. İmalinde IQF adı verilen hızlı ve şok dondurma teknolojisi kullanılırken köfteler dakikalar içinde tek tek dondurulur. Böylece köftelerin yapısı bozulmaz ve birbirine yapışmaz. Pişirme şekli: Önceden ısıtılmış yağsız tavada Pınar Akçaabat Köftenin iki tarafının her biri 3,5-4 dakika pişirilip 7-8 dakikada servise hazır hale getirilir. Çözünmesini beklemeden pişirilir.
- Dondurulmuş Akçaabat Köftesi nasıl pişirilir? Donmuş köfteleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine veya yağlanmış borcama yerleştirilir. 180 derecede ısıtılmış fırında yumuşayana dek takriben yarım saat pişirilip servis edilir.
- Akçaabat Köfte Tarifi Cemil Usta, Akçaabat Köfte Tarifi Nihat Usta Her ikisi de tariflerini paylaşmamaktalar. Lakin artık tescilli tarife ulaşmak mümkündür.
- Tescili Akçaabat Köfte Nasil Yapılır? Akçaabat Köftesi 22.07.2009’da coğrafi işaret tescil belgesi almıştır. 1930 yıllarında Akçaabatlı lokantacılarının ortaklaşa yaptıkları, etlerin bir araya getirilerek bir arada çekilen kıyma birbirlerine bağlanabilmesi için belirli ölçüde ekmek, gömlek yağı, ve az miktarda sarımsak karışımı ile kendilerinin yemesi için yaptıkları köfteden çok büyük bir damak zevki yakalamışlardır. Bu damak zevkini artık lokantalarda kömürlü, ızgaralı ocaklarda pişirilmek kaydıyla öncelikle bölgeye tanıtımı yapılmıştır ve o tarihten günümüze kadar tüm dünyaya tanıtımı sağlanmış olup Akçaabat Belediyesi tarafından her yıl Ağustos ayında belirli gününde Festival olarak tanıtım için gerekli şenlik ve şölenler sürdürülmektedir.
Ürünün Tanımı: Akçaabat köftesi pişirilmemiş köfte hamurunun kalıpta veya elde şekil verildikten sonra soğutmak suretiyle hazırlanan üründür. Akçaabat köftesi yapımında %100 Akçaabat’ta yetişen sığır etleri kullanılır. Kesilen etler 24 saat dinlendirildikten sonra kemiklerinden ayrılır, sinirleri temizlenir, artık etler atılır, şekle uygun olmayan tüm artıklar atılır. Etler ufak parçalar halinde parçalanıp bayat ekmek, sarımsak, taze iç yağı, tuz katılarak bir numara denilen makineden geçirilir, yoğrulur, bir saat bekletilir tekrar yoğrulur. Ekmeği, eti, yağı, sarımsağı, tuzu katılıncaya kadar yoğurma işlemi devam eder. Yoğurma işlemi bittikten sonra şekillendirme işlemi başlar.
Bir adet köftenin 33 - 40 gr üzerinden şekillendirmesi yapılır. Şekillendirme sonrasında iki saat dinlendirilir. Standartlara uygun odun kömürü kullanılarak yakılan ocaklarda pişirilerek servis yapılır. Köfte kilogram (kg) olarak satılır.
Ayırt Edici, İmalat Alanında Gerçekleşmesi Zorunlu Bulunan Özellikler: Akçaabat köftesini diğer köfte türlerinden ayıran en önemli vasıf imalinde kullanılan etin tabii çevrede ve kendine has bir vasfa sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş danalardan elde edilmiş olmasıdır. Yörenin otlarının bu hayvanların üzerindeki etlerine vermiş olduğu tad ile köfteye ayrı bir damak lezzeti vermektedir. Bölge dışındaki illerden gelen hayvanların etinden bu lezzetin yakalanması mümkün değildir. Ayrıca imalat tekniği ve ustalıkta mamule mühim seviyede farklılık katmaktadır. Harç hazırlanırken yukarıda belirtilen maddelerin dışında hiçbir şey katılmaz. Pişirme odun kömürü ile yanan ocaklarda gerçekleştirilir. Akçaabat köftesinin servisini tamamlayıcı unsurları olan közlenmiş olarak sivri biber, domates kullanılır. Tercihen soğan, patates cips, ayrı olarak da piyaz ve bulgur pilavı ile servisi yapılabilmektedir.
Görünüm ve Duygu Özelliği:
Birbirine veya kutu iç yüzüne yapışmış, dondurulmamış yüzeyinde boşluk ve çatlak olmamalıdır. Etin doğal rengi pembe renginden kahve rengine kadar değişen tonlarda olmalı kararmış olmamalıdır.
Pişirmeden önce veya sonra kendine has tat ve kokuda olmalı yabancı tat ve küf kokusu bulunmamalı kokuşmuş olmamalıdır. Akçaabat köfte elastiki kıvamda homojen yapıda olmamalıdır. Gözle görülebilen yabancı madde bulunmamalıdır. Fiziki ve Kimyevi Özellikleri: Akçaabat köftesi özelliklerini bozacak maddelerle bir arada bulunmamalı ve makinede dilimlenmemelidir. Taze olarak piyasada verilecek olan Akçaabat köftesi +1 C, - 3 C arası muhafaza edilmelidir. İmalattan itibaren 40 saat içerisinde tüketilmelidir. Uzun süre muhafaza edilecek Akçaabat köftesi ise en az -30 C de dondurulmalı ve – 16 C de saklanmalıdır. İmalattan itibaren en çok 5 ay içinde tüketilmeli çözüldükten sonra hemen kullanılmalı tekrar dondurulmamalıdır.
Üretim Alanı: Trabzon ili Akçaabat ilçesi.
Üretim Metodu: Katkı Maddeleri: Akçaabat köftesine dana eti, bayat ekmek, sarımsak, iç yağı, yemeklik tuz dışında hiçbir katkı maddesi katılmaz. Bu malzemelerin kullanım oranları ise;
Yüzde 76,2 –73,2 et Yüzde 14 – 15 ekmek Yüzde 8 – 10 iç yağ Yüzde 1 tuz Yüzde 0,8 sarımsaktan oluşmalıdır.
Köftede kullanılacak etin %30’luk bölümü döş kısımdan, geri kalan %70’lik bölümü ise kol, kaburga, biftek ve gerdan kısmından kullanılmalıdır.
Hazırlanış: Akçaabat köftesinin tarifi: Akçaabat köftesi pişirilmemiş köfte hamurunun kalıpta veya elde şekil verildikten sonra soğutmak suretiyle hazırlanan mamuldür. Katkı maddeleri yukarıda belirtilen nispetlerde olmalıdır. Akçaabat köfte hamuru hazırlanırken kasaplık hayvan gövde etlerinin tercihen kasaplık dana gövde etleri kemiklerden ayrılır. Gerekli temizlik ve ayrışımlar yapılarak küçük parçalara ayrılır. Yapılacak hamurun miktarına göre iç yağ eklenir. Yine belirli nispette sarımsak eklenir. Belirli gramajda ekmek katılır. Yemeklik tuz eklendikten sonra kıyıma geçilir. Çekme şekli kıyma makinesinde yapılır. Çekim bitince yoğurma takriben bir saat devam eder. Bu yoğurma esnasında fazla veya az yoğrulma sağlıklı olmayabilir, normal kıvamının verilebilmesi gerekmektedir. Bu noktada ustalık ön plana çıkmaktadır.
Köfte hamuru hazırlandıktan sonra normal gramajlarda kesime başlanır. Akçaabat köftesi en çok iki cm kalınlığında aynı şekil ve büyüklükte olmalıdır. Bir adet köftenin 33- 40 gr arasında olması gerekmektedir. Şekillendirme işlemi bittikten sonra iki saat dinlendirilir.
Pişirilme yeri standartlara uygun olmalıdır. Bu standartlar belirli ölçülerde ocaklar olup bu ocakların yanabilmesi için odun kömürü kullanılmalıdır. Pişirme esnasında vantilatör ve rüzgâr yapıcı cihazlar kullanılmaz. Tabakta közlenmiş olarak sivri biber, domates ile sunumu yapılır. Köfte kilogram (kg) olarak satılır. - Ordu ili Fatsa ilçesi Yalıköy Köftesi 26.01.2022'de tescillenen Yalıköy Köftesi, kıyma ve bayat ekmeğe, baharat, tuz ve sarımsak katılarak elde edilen hamurun elips şeklindeki küçük parçalar halinde kızgın yağda kızartılmasıyla pişirilen köftedir. Her bir köftenin ağırlığı 30-35 g, uzunluğu 5-6 cm, kalınlığı ise 2-2,5 cm’dir. Yalıköy Köftesinin 6-24 ay yaş aralığındaki erkek veya doğum yapmamış dişi sığırların ön kol ve göğüs etleri kullanılır. Etlerin sinirsiz ve çok az yağlı olmasına özen gösterilir. Yalıköy Köftesinin geçmişi 1960’lı yıllara dayanır. Coğrafi sınırın mutfak kültüründe ve ekonomisinde önemli yeri vardır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. 10-12 kişilik Yalıköy Köftesi için Malzemeler: 1 kg sığır eti (ön kol ve göğüs kısmı), 600 g ekmek (1 gün bekletilmiş), 5 g karabiber 5 g kimyon, 5 g köfte baharı, 10 g tuz, 40 g kırmızı tatlı toz biber, 40 g kırmızı acı toz biber, 5 g sarımsak. Tarifi: Kemik, kıkırdak ve sinirlerden temizlenen sığır eti, 10-15 cm’lik küpler şeklinde doğranır. 1 gün bekletilmiş bayat ekmek küçük doğranır ve etle karıştırılarak çekilir, geniş bir kaba konur ve ortasında bir çukur açılır. Köfte baharı, kimyon, karabiber, tuz, kırmızı acı ve tatlı toz biber ve küçük doğranan sarımsak açılan çukura konur ve tüm bileşenler iyice karışıncaya kadar yoğrulur. Ele yapışmayacak kıvama gelen köfte harcından parçalar alınarak el ile elips şeklinde köfteler yapılır. Her bir köftenin yaklaşık 35-40 g ağırlığında, 6-7 cm uzunluğunda ve 2,5-3 cm kalınlığında olması sağlanır. Hazırlanan köfteler 1-2 saat dinlendirildikten sonra kızgın yağda ortalama 5-6 dakika (etin rengin kahverengi olana kadar) kızartılır. Pişmiş köfteler yaklaşık 30-35 g ağırlığında, 5-6 cm uzunluğunda ve 2-2,5 cm kalınlığındadır. Tercihe göre kızartma yağına coğrafi sınırda yetişen fındıklardan elde edilen fındık yağı da %5-10 kadar eklenebilir. Kızartılan Yalıköy Köfteleri servis tabağına konur ve soğan, domates, yeşilbiber ve maruldan oluşan salatayla birlikte sunulur.
- Inegöl Köfte Nasıl Yapılır Malzemeleri? İnegöl Köfte Tarifi "Izgara köfte tarifi nasıldır? Izgara köfte nasıl yapılır?" mevzusunda köfte tarifi arandığında Akçaabat köfte gibi öne çıkan diğer bir meşhur köftenin tarifi: İNEGÖL KÖFTE (Bursa) Akçaabat köftenin ağızda dağılan vasfına karşılık daha başka bir lezzet olarak elastik bir yapı sunar.
- Lezzetli Köfte Tarifi İçin KÖFTE YEMEĞİ TARİFLERİ
- Anne köfte tarifi KURU KÖFTE KIZARTMASI