mikrofon

🥣Tutmaç Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır?🍲

Tutmaç çorbası nasıl yapılır? Selçuklu mutfağında yeri olan ve daha çok Doğu ve Orta Anadolu'da yapılan Tutmaç çorbası içenleri doyuracak bir lezzettir. Yörelere göre farklı isimler alır. "Değişik ne çorbası yapabilirim? Topalak Çorba, Mercimekli Hamur Çorbası, Cimcik Çorbası Nasıl Yapılır?" diyenler, davet sofralarına da yakışacak olan yoğurtlu tutmaç çorbası tarifi arayanlar için işte tutmaç çorbası tarifi resimli olarak...

TUTMAÇ-ÇORBASI-TARİFİ

Tutmaç Çorbası- Yeşil Mercimekli Tarifi Malzemeleri -Nohutsuz Tutmaç Çorbası İçindekiler

Bir su bardağı yeşil mercimek

Bir su bardağı küçük doğranmış erişte (EVDE ERİŞTE YAPIMI, Kesme Hamur Tarifi)

Beş su bardağı su (varsa yarısı et suyu olarak kullanılabilir)

Bir silme tatlı kaşığı tuz

Tutmaç Çorbası Terbiyesi için:

Bir kase yoğurt

Bir adet yumurta sarısı

İki yemek kaşığı un

Yarım limon suyu

Üzeri için:

Bir yemek kaşığı tereyağı

Bir tatlı kaşığı kuru veya doğranmış taze nane

Bir çay kaşığı pul biber

TUTMAÇ-ÇORBASI-TARİFİ

Tutmaç Çorbası Tarifi - Tutmaç Çorbasının Yapılışı - Evde Tutmaç Çorbası Nasıl Yapılır?

  1. Tutmaç çorbası yapılışında birkaç saat suda bekletilen yeşil mercimek yıkanır ve mercimekler çok fazla ezilmeden haşlanır. Üzerine beş su bardağı kadar su konularak kaynatılır.
  2. Kaynayan mercimeğe erişteler ilave edilir ve erişteler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  3. Bir kasede, yoğurt, yumurta sarısı, un ve limon suyu pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpma teli ile çırpılır. Kaynayan çorbanın suyundan bir kepçe kadar alınarak azar azar bu terbiyeye ilave edilip karıştırılır.
  4. Ilındırılan terbiye çorbaya aktarılırken terbiyenin kesmemesi için sürekli karıştırılır.
  5. Çorba tekrar kaynamaya başladıktan sonra altı kısılır, bir - iki taşım kaynayınca ocaktan alınır. Çorbanın kıvamı katı olursa kaynamış su ilave edilebilir.
  6. Bir tavada tereyağı eritilir, kuru veya taze nane ve pul biber eklenerek kızdırılır, Tutmaç Çorbası üzerinde gezdirilir ve çorba karıştırılır.

"Tutmaç nasıl pişirilir?, Tutmaç Yemeği" ile Alakalı Diğer Hususlar ve Tutmaç Çorbası Tarifi Püf Noktaları

  1. Küçük kare, üçgen veya dikdörtgen hamur parçaları, yeşil mercimek ve yoğurt bu çorbanın temel malzemeleridir. Bununla beraber farklı malzemeler eklenerek de yapılabilir. Mercimek miktarınca haşlanmış nohut ilavesine de rastlanır. Bazen köfte bazen kavurma konulduğu olur. Üzerine dökülecek sos olarak bir tavada rendelenmiş bir adet kuru soğan tereyağında kavurulup içine nane, kırmızı pul biber, "anıh, anık veya aruh" ve kuru reyhan ilave edilerek de hazırlanabilir.
  2. Tutmaç çorbası tarihçesi Geçmişi Selçuklu dönemine kadar dayanan çok eski lezzetlerden birisidir. Erişte, yeşil mercimek ve yoğurtla hazırlanan adı "Tutma-aç"tan geldiği düşünülen çorbanın tarifi yörelere göre değişiklik arzeder.
  3. Tutmaç Çorbası nerenin? Tutmaç Çorbası Hangi Yörenindir? Ramazan orucunu eksiksiz tutabilmek için Kütahya yöresinde ilk gün iftar ve sahur sofralarında en çok tercih edilen çorbalardan biridir. Tutmaç çorbası hangi yöreye aittir? Çorba bazı farklılıklarla Sivas, Ankara Akyurt, Çankırı, Konya, Elazığ, Bingöl, Erzurum, Adana, Hatay ve daha bir çok yörede yapılır.
  4. Tutmaç çorbasına sarımsak konur mu? Tutmaç geniş bir coğrafyada mahalli farklılıklarla yapılan bir çorbadır. Bazı yörelerde çorbaya sarımsak katıldığı görülür.
  5. Erzurum Usulü Tutmaç Çorbası Hususi günlerde ve davetlerde hazırlanır. Bir yumurta, tuz ve bir su bardağı un ve su ile hamur yapılıp dinlendirilir. Hamurun dörtte biri ayrılır. Kalanı oklavayla kağıt inceliğinde açılıp bekletilir. Parmak genişliğinde şeritler halinde kesilir. Şeritlerin birkaçı üst üste konulup küçük kareler elde edilir. Bez üzerine yayılır. Bir miktar kıymaya tuz konulup iyice yoğrularak fındık büyüklüğünde köfteler yapılır. Ayrılan hamur kalem gibi yuvarlanıp ince kesilerek yağda kızartılır. Bir kase kadar yoğurda bir yumurta ve bir yemek kaşığı un konularak pürüzsüz kıvama kadar çırpılır. Tencereye su ve tuz konulup kaynatılır. Kaynayan suya önce köfteler eklenir. Köftelerin pişmesine yakın küçük kareler halinde doğranmış hamurlar da ilave edilerek haşlanır. Çırpılan yoğurda çorbanın suyundan karıştırılıp ılıtılır. Ağır ağır çorbaya dökülerek kaynayıncaya kadar karıştırılır. Soğan çok ince doğranarak yağda hafif sarartılır. Nane ve pul biber eklenip çorbanın üzerine dökülüp ocaktan alınır. Kızarmış hamurlarla birlikte sıcak olarak sunulur.
  6. Anıh veya Anık Malatya ve Kayseri’de nane, dağnanesi, Sivas civarında yemeklere konulan bir çeşit kokulu ot manasına gelirken Kars civarında yemeğe sonradan dökülen kızdırılmış yağ ve soğan demektir. Malatya yöresinde çorbalara katılan, kurutularak hazırlanmış kokulu bitkiler (aşoti, darağoti, Etoti, kekoti, nane, reyhan, tarhın, yarpız vb) manasına da gelebilir.
  7. Bingöl Tutmaç Çorbası nasıl yapılır? Tutmaç Çorbası (Bingöl) 1) Kavurmalı: Yarım kilo un biraz tuzla yoğrulup hamur elde edilir. Kağıt inceliğinde yufkalar açılır. Temiz bir bez üzerinde kare veya istenilen büyüklükte kesilir. Bir kilo yoğurda biraz su ilave edilerek hafif ateşte kaynayıncaya kadar karıştırılır. Beş dakika kaynadıktan sonra kesilmiş olan yufkalar eklenir. İçine 250 gram kavurma atılarak yirmi dakika sonra ocaktan alınır. Tabaklara konan çorbaya, tavada eritilen tereyağında kızdırılan acı toz biber veya nane gezdirilerek sunulur. 2) Nohut, dövme veya pirinçli: Bir tencereye iki litre ayran, bir çay bardağı un, tuz ve bir yumurta sarısı eklenip orta ateşte tahta kaşıkla kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kaynayınca bir kase nohut ve yarım kilo kadar dövme veya pirinç eklenir. Yarım saat kadar kaynayınca ocaktan alınıp sunulur. Tutmaç çorbası, keşkekten de yapılır. Ayran keşkek için toplanıp küplerde ekşitilir. Kazanlarda ocak üzerine karıştırılarak ısıtılır. Kaynayınca dövme ve az nohut ilave edilir. Ayranın katılaşana dek karıştırılır. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Soğuyunca köfte büyüklüğünde hazırlanıp güneşte kurutulur. Kışın ayran çorbası yapılır.
  8. Akyurt Tutmaç Aşı / Çorbası (Ankara ili Akyurt ilçesi için) Akyurt Tutmaç Aşı / Çorbası; buğday unu, yumurta, tuz ve su ile hazırlanarak küçük kareler şeklinde kesilen hamurların bir kısmının yeşil mercimek ile haşlanması; sarımsaklı süzme yoğurt ve kızartılmış hamur kareleri ile karıştırılması ve üzerine pul biberli-naneli sos dökülmesi suretiyle üretilen çorbadır. Akyurt Tutmaç Aşı / Çorbası servisi, soğuk olarak yapılır. Kızarmış hamurlara coğrafi sınırda “kıkırdak” dendiği için bu çorba “kıkırdaklı çorba” olarak da anılır. Özellikle yaz aylarında sıklıkla tüketilir.
    İmal Usulü:
    Tutmaç hamurunun hazırlanması

    180 g tutmaç hamuru için bileşen listesi: 110 g buğday unu, 1 yumurta, 5 g tuz, 50 ml ılık su
    Un, yumurta, tuz ve su bir kapta karıştırılıp yoğrulur. Elde edilen hamur, tezgâhta oklava ile açıldıktan sonra nemi alınsın diye sacta hafifçe kızartılır. Yufkayı kurutma amaçlı olan bu işleme yörede “börtletme” denir. Kızartılan yufka bıçak ile ortadan ikiye kesilir. Parçalar üst üste koyulup tekrar ortadan ikiye kesilir. Çeyrek dilim şeklindeki parçalar tekrar üst üste konur. Yufkaların bir kenarından ikiye kesilir. Bu şekilde eşit parçalarda kesme işlemine de “tasmalama” denir. İki parça da tekrar üst üste konur ve 0,7-1 cm genişliğinde şeritler halinde kesilir. Şeritler üst üste konup kare şeklinde kesilir. Yufkanın tamamı bu şekilde kesildikten sonra elde edilen ve “tutmaç” adı verilen kare hamur parçaları kurumaya bırakılır. Tereyağında kızartılacak tutmaç hamurları, haşlanacak hamurlara göre daha küçük kesilebilir.
    Akyurt Tutmaç Aşı / Çorbası Üretimi
    8 kişilik Akyurt Tutmaç Aşı / Çorbası için Malzemeler

    100 g yeşil mercimek
    2 l su
    180 g tutmaç hamuru (1 bardak haşlanacak, 1 bardak tereyağında kızartılacak)
    50 g tereyağı
    250 g süzme yoğurt
    2 diş sarımsak
    15 g tuz
    Nane, pulbiber
    Yeşil mercimek su ile yıkanıp süzülür. Bir tencerede 800 ml su ile yaklaşık 25-30 dakika haşlanır. Mercimekler haşlanınca tencereye 800 ml daha su eklenir. Su kaynayınca tutmaç hamurlarından 90 g alınarak tencereye eklenip haşlamaya devam edilir. Karışımın üstünde oluşan köpüklü su bir kaşıkla alınır ve atılır. Tuz eklenip 5 dakika kaynatıldıktan sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
    Sarımsaklı yoğurdun hazırlanması: Süzme yoğurt, 400 ml su 2 diş dövülmüş sarımsak ve 5 g tuz karıştırılır.
    Kıkırdak hazırlanması: Bir tavada eritilen 30 g tereyağının üzerine 90 g tutmaç hamuru eklenip tutmaçlar kızartılır.
    Sosun hazırlanması: Bir tavada eritilen 20 g tereyağının üzerine tercih edildiği kadar pul biber eklenip kavrulur ve ocaktan almaya yakın nane ilave edilir.
    Tenceredeki tutmaç hamurlu mercimek karışımı soğuduktan sonra içine önce sarımsaklı yoğurt sonra kıkırdaklar eklenip karıştırılır. Akyurt Tutmaç Aşı / Çorbası üzerine sos gezdirilerek döküldükten sonra soğuk olarak servis yapılır.
  9. Konya Tutmaç Çorbası Konya Tutmaç Çorbası; koyun eti, süzme yoğurt ve tutmaç hamuru ile üretilen çorbadır. Tutmaç hamuru; buğday unu, yumurta, tuz ve su ile yapılır. Çorbanın üzerine; buğday unu, yumurta ve tuzdan yapılarak tereyağında kızartılan ve kakırdak olarak adlandırılan hamur ile tereyağlı nane veya kırmızı pul biber sosu dökülür. Kökeni Selçuklu mutfağına dayanan Konya Tutmaç Çorbası, Mevlânâ’nın eserlerinde de yer alır.
    İmal Usulü:
    4 kişilik Konya Tutmaç Çorbası Malzemeleri

    Tutmaç hamuru için: 1 su bardağı buğday unu, 1 adet yumurta, 1/2 çay bardağı su, 1 çay kaşığı tuz
    Kakırdak hamuru için: 1 su bardağı buğday unu, 1 adet yumurta, 1 çay kaşığı tuz, 1 su bardağı tereyağı (hamurları kızartmak için)
    Çorba için: 1 su bardağı tutmaç hamuru, 250 g kuşbaşı koyun eti, 5 su bardağı su, 2 su bardağı süzme yoğurt, 1 adet yumurta, 1 yemek kaşığı un, 4 diş sarımsak, 1 çay kaşığı tuz
    Sosu için: 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı nane ve/veya kırmızı pul biber
    Tutmaç hamuru; un, yumurta, su ve tuz karıştırılıp yoğrularak yumuşak bir hamur hazırlanır. Hamur nemli bir bez altında yaklaşık 20 dakika dinlendirilip iki bezeye bölünür. Bezeler bıçak sırtı kalınlığında açılır ve küçük kare şeklinde kesilir. Kesilen kare hamurlar, yarım saat dinlendirilir. Bir tencerede 5 su bardağı su kaynatılıp et ilave edilir. Etler yumuşayıncaya kadar orta ateşte haşlanır ve tuz ilave edilip 5-10 dakika daha haşlandıktan sonra ateşten alınır. Kare şeklinde kesilmiş ve dinlendirilmiş tutmaç hamurları, orta ateşte yumuşayıncaya kadar haşlanır.Kakırdak hazırlamak için bir kâsede un, yumurta ve tuz yoğrulur. Bir tahta üzerinde ince çubuklar halinde yuvarlanır ve mercimek büyüklüğünde kesilerek tereyağında kızartılır.
    Çorba bileşenlerinden yoğurt, yumurta, un ve su, bir kapta iyice karıştırılır. Sarımsaklar tuz ile dövülür ve yoğurtlu karışıma ilave edilir. Pişmiş etin suyundan karışıma eklenerek boza kıvamına getirilir. Haşlanmış etler tekrar kaynatılır ve yoğurtlu karışım etlerin üzerine dökülüp karıştırılır. Haşlanmış ve süzgeçte süzülmüş olan tutmaç hamurları da çorbaya yavaş yavaş ilave edilir. Devamlı karıştırılarak kaynatılır. Sosu hazırlamak için tereyağı tavada kızdırılır, nane ve/veya kırmızı pul biber ilave edilir ve birkaç kere karıştırdıktan sonra ateşten alınır. Konya Tutmaç Çorbası servis tabağına konur. Üzerine sos gezdirildikten sonra kıkırdak serpilerek servis yapılır.
  10. Çankırı Tutmaç Çorbası Çankırı Tutmaç Çorbası; yufka şeklinde açılıp küçük parçalar halinde kesilen tutmaç hamurunun sıcak suda haşlanması ve içerisine mercimek ile sarımsaklı yoğurt koyulmasıyla üretilen yöresel çorbadır. Tereyağında hazırlanan ve kavrulmuş kıyma, nane ile toz kırmızı biberden oluşan sos, çorbanın üzerine döküldükten sonra servis edilir. Özellikle kış aylarında tüketilir. Üretimde kullanılan tutmaçlar, kış hazırlıkları yapılırken hazırlanıp kurutulur. Yörede tutmaçlar, paketlenmiş olarak da satılır. Sosunda kavrulmuş kıyma kullanılan Çankırı Tutmaç Çorbasının coğrafi sınıra özgü üretim metodu, ustalık becerisi gerektirir.
    İmal Usulü:
    Çankırı Tutmaç Çorbasının üretiminde, Çankırı’dan elde edilen kaya tuzunun kullanılması tercih edilir.
    Tutmaç İçin Malzemeler: 900 g buğday unu, 3 adet yumurta, 9 g kaya tuzu, 400 ml su (oda sıcaklığında)
    Tutmacın Yapılışı: Malzemeler derin bir kapta karıştırılır. İhtiyaç duyuldukça su eklenerek, ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. Hamur, 4-5 pazıya (parçaya) bölünür. Her parça 1 mm kalınlığında açılıp 5 dk bekletilir. Açılan hamurlar, aralarına un serpilerek üst üste konulur. 4 parmak genişliğinde şeritler halinde kesilir, şeritler üst üste konularak 1-2 mm genişliğinde kesilip küçük kare şeklinde hamurlar elde edilir. Temiz çarşaflar üzerinde kurutulur. Çankırı Tutmaç Çorbasının imalinde kullanılacak kurutulmuş tutmaçların, paketlenmiş olarak satın alınması da mümkündür.
    Çorbanın Malzemeleri:
    170 g yeşil mercimek, 160 g tutmaç, 1 diş sarımsak, 180 g yoğurt, 14 g tereyağı, 150 g kavrulmuş kıyma, 5.5 g toz kırmızı biber, 4.6 g kuru nane, 9 g tuz, 1,5 litre su
    Çorbanın Yapılışı: Kaynamış suya kaya tuzundan 1/2 tatlı kaşığı eklenip mercimekler haşlanır ve kara suyu süzülür. Daha sonra yeni su kaynatılır, süzülen mercimekler ve tutmaçlar eklenerek haşlanır. Çorba pişince dinlenmeye bırakılır. Sarımsaklı yoğurt hazırlanır ve yoğurdun kesilmemesi için içerisine çorbanın suyundan biraz eklenerek karıştırılır. Bu karışım yavaş yavaş çorba tenceresinin içerisine karıştırılarak eklenir. Tuz ilave edilip karıştırılır. Diğer tarafta çorbanın sosu için bir tava içerisine tereyağı konularak eritilir. Üzerine nane, toz kırmızı biber ve kavrulmuş kıyma eklenip kaynatılır. Çankırı Tutmaç Çorbası servis tabağına konulduktan sonra üzerine sıcak sos dökülür ve servis edilir.
  11. Cimcik Çorbası Nasıl Yapılır? (Amasya, Merzifon, Taşova, Mercimekli Hamur Çorbası, Erzurum Kesme Aşı, Topalak Çorba) Şu tariften de anlaşılacağı üzere Ovmaç Çorbası ile büyük farkı olmayan çorbalardır: İki su bardağı yeşil mercimek iki kez suyu değiştirilmek üzere sıcak suda yarım saat bekletilip süzülür ve yıkanır. Tencereye beş su bardağı su alınıp mercimek ve bir kâse kesme hamur (erişteden daha kısa veya kare şehriye) ilave edilir. İçindekiler yumuşayıncaya dek ara ara karıştırarak orta hararette pişirilir. Çorbanın suyundan dört yemek kaşığı alıp büyük bir kâse yoğurda karıştırılır. Sonra tekrar ağır ağır karıştırmak suretiyle çorbaya dökülür. Tuzu ayarlanır. Bir taşım kadar kaynatılıp ocağın söndürülür. Bir tavadaki tereyağında kızdırılan nane çorbanın üzerine gezdirilir. Sıcak sunulur. Sarımsak da eklenebilir.
  12. Anadolu çorbası tarifi Nasıl yapılır? Birer çay bardağı aşurelik buğday ve nohut akşamdan ayrı kaplarda ıslatılır. Ertesi gün süzülüp yine ayrı tencerelerde haşlanır. Başka bir tencerede iki su bardağı kırmızı mercimeğin üzerine su, bir limonun suyu ve tuz ilave edilerek yumuşayana dek pişirilir. Haşlanan nohut ve buğdayı çorbaya katılarak iki taşım pişirilir. Yarım çay bardağı sıvı yağı kızdırılıp yemeklik doğranan bir adet kuru soğan kavrulur. Birer yemek kaşığı biber salçası ve nane ile bir çay kaşığı pul biber ve bir su bardağı eklenip kısık ateşte pişirilerek sos elde edilir. Elde edilen bu sos çorbaya karıştırılıp beş dakika daha pişirilerek ocak kapatılır.
  13. Maş Fasülyeli Tutmaç Çorbası Tarifi Islatılmış bir çay bardağı maş fasulyesi eklenerek yapılır. Kaynamış suya atılan maş fasulyeleri çabucak haşlanarak istenen kıvama gelir. Fazla haşlanınca çatlayıp kabukları ayrılır ve çorba bulamaç gibi olur. Dişe dokunan ve kaşığa gelen bir yapıda olmalıdır. Erişte de ilave edilir. Haşlanmış nohut ve et suyu katılır. Yoğurt terbiyesi ilave edilir. Ağzı açık pişerken su takviye edilebilir. Üzerine pul biberli tereyağı gezdirilerek sunulur.
  14. Soğuk Tutmaç Çorbası Tarifi Yıkanmış bir kâse yeşil mercimek kaynamış bol miktarda suyla ocağa alınıp haşlanır. Pişmesine yakın iki kâse erişte ilave edilir. Suyu azalırsa eklenir. Erişte de pişince ocaktan alınır. Soğuk su eklenip süzgeçten geçirilir veya bir kevgir yardımıyla suyu süzülür. Bir kapta süzme yoğurt iyice çırpılır. Süzülen mercimek ve erişte yoğurta ilave edilir. Tuzu ve yavaş yavaş soğuk su ilave edilip karıştırılarak çorba kıvamına getirilir. Soğuk tutmacın üzerine iki kaşık tere yağda yakılmış bir yemek kaşığı nane gezdirilerek sunulur.
  15. Toygar çorbası nasıl yapılır? 🥣TOYGA ÇORBASI🍲 Çankırı, Amasya, Eskişehir TOĞGA Osmaniye

🥣OVMAÇ ÇORBASI (Oğmaç)🍲 da ilginizi çekebilir.

YukarıYukarı