mikrofon

🥣Ovmaç Çorbası Tarifi🍲 (Oğmaç Çorbası, Uğmaç, Uvmaç, Umaç, Ömeç, Oğma)

Ovmaç nedir? Oğmaç - Ovmaç Çorbası Tarifi nasıldır? Oğmaç çorbası hangi yöreye aittir? Hamurun avuç içlerinde ovularak çimdik çimdik parçalara ayrılmasından dolayı bu adı almıştır. Az malzemeyle de leziz yemekler hazırlanabileceğinin delili olan bu çorba daha çok Batı ve Orta Anadolu sofralarını süsler. Yeşil mercimekli ve sütlü tarzı da yapılan ovmaç çorbası birçok yöre mutfağında yer alır. Doyurucu ve besleyici bu ananevi çorba biraz zahmetli olsa da nefis lezzeti harcanan emeğe değer. "Umaç nasıl yapılır" veya "Ovmaç çorbası nasıl yapılır?" diyenlere işte yoğurtlu oğmaç çorbasının yapılışı tarifi resimli olarak…

OVMAÇ-ÇORBASI-(Oğmaç-Uvmaç-Umaç-Ömeç-Oğma)

Yoğurtlu Oğmaç Çorbası - Ovmaç Çorbası Malzemeleri

Hamuru için:

Bir su bardağı tam buğday unu

Bir çay kaşığı tuz

Bir çay bardağı su

Terbiye için:

Bir kase yoğurt

Bir tepeleme yemek kaşığı un

Bir yumurta sarısı

Beş bardak et suyu veya normal su

Bir yemek kaşığı tereyağı

Bir çay kaşığı nane

Bir çay kaşığı pul kırmızıbiber

OVMAÇ-ÇORBASI-(Oğmaç,-Uvmaç,-Umaç,-Ömeç,-Oğma)

Ovmaç Çorbası (Oğmaç, Uğmaç, Uvmaç, Umaç, Ömeç, Oğma) Tarifi - Yoğurtlu Oğmaç Çorbası (Kastamonu) - Umaç Çorbası Nasıl Yapılır?

  1. Ovmaç çorbasının hamuru nasıl yapılır? Un, su ve tuz karıştırılarak katıca bir hamur elde edilir ve yirmi dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Hamura yumurta katmadık. Nohuttan daha küçük parçalar kopartılarak biraz un konmuş avuçlar arasında ovalanıp yuvarlanır ve unlu bir tepsinin içerisine konulur. Bütün hamur bitene kadar bu muamele yapılır. Tepsi sallanarak her yeri un bulanır.
  2. Bir tencereye beş bardak su veya et suyu ile birlikte bir çay kaşığı tuz atılıp kaynatılır. Su kaynadıktan sonra hamurlar içerisine azar azar atılır. Hamurların bir araya toplanmaması için devamlı karıştırılır. Hamurlar suyun yüzüne çıktıktan sonra on dakika kadar bu şekilde kaynatılır, altı kapatılır.
  3. Bir yumurtanın sarısı, un ve yoğurt iyice çırpılır. Ilınan çorbanın suyundan alınarak bu karışıma ilave edilir. Akışkan hale gelen bu terbiye çorba tenceresinin içerisine aktarılır.
  4. Tencere ocağın üzerine konularak kaynayana kadar karıştırılır. Kaynamaya başlayınca altı kısılarak yedi - sekiz dakika kadar daha pişirilir.
  5. Bu esnada tereyağı eritilerek içerisine pul biber ve nane ilave edilir, kızgın şekilde ocaktan alınan çorbanın üzerine gezdirilir. Ovmaç Çorbası sıcak olarak servis edilir.

Ovmaç Çorbası (Oğmaç, Uğmaç, Uvmaç, Umaç, Ömeç, Oğma) Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve Yoğurtlu Umaç Çorbası Püf Noktaları

  1. Yoğurtlu Umaç çorbasının yapılışı yöreden yöreye ciddi farklılıklar arz edebilir. İstenirse içerisine kıyma, tavuk eti, yeşil mercimek, nohut veya kuru fasulye ilave ederek de pişirilebilir. Yoğurtlu terbiye yerine tereyağda kavrulmuş salçalı sos ile hazırlanabilir.
  2. Oğmaç çorbası tarifi tavuk etli yapılacaksa: 200 gram kadar tavuk eti küçük doğranır, üzerine beş su bardağı su eklenerek yumuşayana dek haşlanır. Bir çay kaşığı tuz ilave edilip, üzerine hamurlar atılır, sıvıyağ ilave edilir. Ovmaçlar suyun yüze çıkınca terbiye eklenir, bir taşım daha kaynatılır, ocak kapatılır.
  3. Ovmaç çorbası hangi yöreye ait? Umaç çorbası nerenin? Ovmaç çorbası hangi ilimize ait bir çorbadır? Oğmaç çorbası hangi ilimiz ile anılır? Oğmaç çorbası nereye aittir? Oğmaç çorbası hangi yöreye ait? Bu biraz "🥣TARHANA ÇORBASI🍲 hangi ilimize aittir?" suali gibidir. Tek bir yer söylenemez. "🥣EZO GELİN ÇORBASI🍲 hangi yöreye ait?" dense cevap kolaydır. Rumeli kaynaklı bu çorba isimlendirmede mahallî ağız farklılıkları, hazırlanışında küçük değişikliklerle Bolu, Bursa, Bilecik, Burdur, Zonguldak, Kastamonu, Niğde, Eskişehir, Denizli, Tekirdağ, Edirne, Çanakkale, Kocaeli gibi Türkiye'nin geniş bir coğrafyasında hususiyetle Batı Anadolu'da yapılır. Oğmaç Çorbası Bolu ve oğmaç çorbası (Kastamonu) birbirinden farklıdır. Sütlü ovmaç çorbası nerenin? Sütlü ovmaç Bolu ilinde daha meşhurdur.
  4. Oğmaç Çorbası Bolu Ovmaç çorbası nasil yapilir? Ovmaç çorbası Bolu için bir kaç farklı yapılış tarzı bulunur. 1) Salçalı Ovmaç Çorbası: Bir su bardağı una az az su ekleyerek, birbirine yapışmayacak biçimde ufalanır. İki yemek kaşığı tereyağı eritilir. Tereyağının yanmaması gayesiyle bir tatlı kaşığı sıvıyağ ilave edilebilir. Bir yemek kaşığı salça ilave edilip bir – iki dakika kavrulur. Kaynamış bir litre su eklenip tuzu atılır. Ufalanmış hamur çorbaya ağır ağır karıştırılarak katılır. Un tadı kayboluncaya kadar pişirilir. 2) Kıymalı Ovmaç Çorbası: Diğer usulde yağda soğan, kıyma ve salça kavrulur, üzerine su eklenip kaynatılır. Başka bir yerde hazırlanan yumurta ve un karıştırılarak elde edilen hamur küçük parçalar halinde tencereye atılır. Pişmek üzereyken kıyılmış maydanoz ilave edilir. 3) Sütlü Oğmaç Çorbası (Bolu): Ovmaçlar hazırlanır. Bir tencerede dört su bardağı süt ve iki su bardağı su kaynatılır. Ovmaçlar ve tuz katılıp karıştırılır. Kaynayınca ocak kısılıp pişirilir. Ocak kısılıp çorbanın ılınması beklenir. İyice çırpılmış üç yemek kaşığı yoğurt karıştırılır. Tere yağda kızdırılmış pul biber ve kuru nane kaselere konulmuş çorbalar üzerine gezdirilerek sunulur.
  5. Oğmaç Çorbası (Kastamonu) Tencerede beş su bardağı su ısınırken bir su barağı un, bir adet yumurta ile yoğrulur. Parmaklar arasında ovuşturma usulü ile küçük ufalanmış hamurlar elde edilir. Ilınan suya ağır ağır bırakılırken topaklanmaması için sürekli karıştırılır. Kaynayınca tuz ve ezilmiş üç diş sarımsakla tuz ilave edilir. Kıvamı koyu ise su katılarak açılabilir. Altı kısılır. Çırpılmış küçük bir kase yoğurt ilavesiyle bir iki taşım daha kaynatılıp ocak kapatılır. Erimiş tere yağda çevrilen kuru nane çorbaya gezdirilir.
  6. Bolu İmaret çorbası Bolu'nun mahalli çorbalarından imaret çorbası yoğurtla hazırlanmış bir yayla çorbası gibidir. Baharatlarla lezzetlenen imaret çorbası, Osmanlı devrinde fukaraya yardım için verilen yemekler arasındaydı.. Bolu ve civarında yapılan sıcak imaret çorbası, sabahları muhtaçlara dağıtılarak bu anane sürdürülür. 3 su bardağı süt tencerede ısıtılır. Bir çay bardağı pirinç yıkanır ve süzülür. Süt kaynayınca pirinçleri ilave edilir. Süt kaynarken iki adet orta büyüklükte kuru soğan ince ince doğranır ve yarım çay bardağı sıvıyağ konmuş tavada kavrulur, tencereye ilave edilir. Bir kasede bir yemek kaşığı un, bir adet yumurta ve bir çay bardağı su karıştırılarak terbiye elde edilir. Tenceredeki çorbadan üç yemek kaşığı alınıp terbiyeye katılır, karıştırılıp ılınması temin edilir. Hazırlanıp ılındırılan terbiye ağır ağır çorbaya ilave edilip karıştırılır. Çorbayı bir iki taşım daha kaynatılıp bir tatlı kaşığı tuz, karabiber atılıp ocaktan kapatılır. Küçük tavada tereyağını erimiş tereyağında nane ve pul biber kızdırılır. Kaselere alınmış çorba üzerine gezdirilir. Başka yerlerde etli, ekşili, baharatlı, nohutlu bir çorbaya da bu ad verilmiştir.
  7. Kahvaltılık Omaç Tarifi, Yufkalı Ovmaç, Yozgat Omaç Tarifi, Öğmeç: Omaç kelimesi Yozgat gibi bazı yörelerde bir çorba olmak yerine kahvaltılık bir yemeğe karşılık gelir. Bu tarz oğmaç yapımının şartı ufalanmış yufka ekmeğinin tereyağı ile tam olarak ıslanmasıdır, yoksa yenmesi zordur. Bayat ekmekleri de bu usulde değerlendirmek mümkündür. 1) Yumurtalı Oğmaç: Yufka ekmek elle parçalara ayrılır. İki yemek kaşığı tereyağı eritilip köpürünce iki yumurta ilave edilir. Yumurta az tuz ilavesiyle pişerken yağ içinde karıştırılır ve kaşıkla ufak parçalara ayrılır. Yarı pişince alabildiği kadar yufka ekmek parçaları eklenip karıştırılır. Yufkaların kıtırlığını kaybetmemesi için kavrulmuş yufkalar kenara alınıp yumurtalar yarı pişince karıştırılabilir. Tereyağın bütün yufka parçalarına gelmesini sağlayacak kadar karıştırılır. Yufka ekmekle yağla tam olarak ıslandıktan sonra başka yufka ekmek eklenemez. Sıcak halde yufka ekmekle beraber yenir. 2) Sade Oğmaç Omaç (Yumurtasız): Bir adet kuru yufka elle ufak parçalara bölünür. Bir tavada tereyağı ısıtılır. Parçalanan yufka kırıntıları eklenerek pembeleşinceye kadar kavrulur ve ocaktan alınır. Yufka arasına konup dürüm sarılarak önceden demlenmiş olan çayla yenir. 3) Ovmaç Alanya (Alanya usulü omaç) İnce ince kıyılmış iki adet kuru soğan üç yemek kaşığı tereyağı ile birlikte hafif ateşte kavrulur. Kavrulan soğan oğmaç yapımı için küçük küçük kırılmış dört adet yufka ekmek parçalarının üzerine sıcak sıcak dökülür ve elle güzelce ovulur. Üzerine 150 gram çökelek, bir tatlı kaşığı tuz ve ince kıyılmış yarım demet maydanoz ilave edilerek karıştırılır ve sunulur. 4) Oğmaç tatlısı: Tereyağı, yumurta, pekmez ve ufalanmış yufka ekmekle yapılır.
  8. Ovmaç çorbası kaç kalori? Oğmaç Çorbası - nefis yemek tariflerinden biri olup 100 gramında 104 kcal kalori, 161 gramlık orta porsiyonunda 168 kalori bulunmaktadır.
  9. Yeşil mercimek çorbası nasıl yapılır? 🥣ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI🍲, 🥣ARPA ŞEHRİYELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI🍲
  10. Tutmaç çorbası tarifi 🥣TUTMAÇ ÇORBASI TARİFİ🍲
  11. Ayran Aşı hangi yöreye ait? 🥣SICAK AYRAN AŞI ÇORBASI (Erzurum)🍲.İşkembe çorbası hangi yöreye aittir? 🥣SICAK AYRAN AŞI ÇORBASI (Erzurum)🍲 Kelle paça hangi yöreye ait? Kahramanmaraş Yayla çorbası hangi yöreye aittir? Türkiye'nin her bölgesinde yapılır.
  12. Muradiye çorbası nereye ait? Bursa'nın Lezzet Hazinesi: Meşhur Muradiye Çorbası! Bursa'nın nefis mutfağının bir yıldızı olan Muradiye Çorbası, her yudumunda sizi özel bir lezzet yolculuğuna çıkaracak. Bu eşsiz çorba, sadece tavuk eti ve yoğurtla değil, aynı zamanda kabak ve havuç gibi taze sebzelerle zenginleştirilerek sofralarınızı renklendirecek. Kış aylarının kahramanı olan Muradiye Çorbası, soğuk algınlıklarına karşı koruyucu bir kalkan oluştururken, damakları da şenlendiriyor. Şimdi, Bursa mutfağının bir parçası olmaya hazır mısınız? İşte sizi enfes bir çorba şölenine davet eden ev yapımı Muradiye Çorbası tarifi: Malzemeler: Yarım parça tavuk göğüs eti 1 adet kabak 1 adet havuç 2 yemek kaşığı arpa şehriye 4 yemek kaşığı yoğurt 2 yemek kaşığı un 30 gr tereyağı 1 çay kaşığı tuz 5 su bardağı su 1 çay kaşığı karabiber Yapılışı: Tavuk göğüs etini küçük küpler halinde doğrayın ve 15 gr tereyağı ile birlikte tencereye alarak kavurun. Kabak ve havucu minik küpler şeklinde doğrayın, ardından tavuk etine ilave edin. 5 su bardağı su ve arpa şehriyeyi ekleyip kısık ateşte malzemeler iyice pişene kadar karıştırarak kaynatın. Yoğurt ve unu bir kasede iyice çırpın. Yoğurdun kesilmemesi için çorba suyundan yavaşça ekleyerek çırpmaya devam edin. Yoğurtlu karışımı yavaşça çorbaya ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırıp 15 dakika daha pişirin. Üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirip, sıcak servis yapın. 

OVMAÇ-ÇORBASI-(Oğmaç,-Uvmaç,-Umaç,-Ömeç,-Oğma)OVMAÇ-ÇORBASI-(Oğmaç,-Uvmaç,-Umaç,-Ömeç,-Oğma)OVMAÇ-ÇORBASI-(Oğmaç,-Uvmaç,-Umaç,-Ömeç,-Oğma)

YukarıYukarı