HÜNKARBEĞENDİ NASIL YAPILIR?
Madem ki Hünkar bile beğendi, biz niye yapmayalım?
Hünkar Beğendi Malzemeleri
Beğendisi için:
Bir kg patlıcan
Bir su bardağı süt
Yarım su bardağı un
Üç yemek kaşığı tereyağı
İki yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım su bardağı kaşar peyniri rendesi
Tuz
Kebabı için:
Yarım kg kuşbaşı et
Bir adet orta boy soğan
Bir yemek kaşığı salça
Tuz
Çok küçük bir havuç rendesi
Hünkârbeğendi Nasıl Yapılır Tarifi
- Etler yıkanır ve üzerini geçecek kadar su konarak ateşte yumuşayıncaya kadar pişirilir.
- Yemeklik doğranan soğan sıvı yağda pembeleştirilir ve bir yemek kaşığı salça eklenir. Bir - iki dakika kavurduktan sonra pişen etler eklenir. Bir miktar tuz katılır, karıştırılır ve kenarda bekletilir.
- Patlıcanlar yıkanır ve bıçakla birkaç yerinden delinerek önceden ısıtılmış 180 - 200 derecede fırında ızgara bölümünde közlenir. Yani patlıcanlar yumuşayıncaya kadar fırında tutulur. Gerekirse altüst çevrilir.
- Közlenen patlıcanlar ılındıktan sonra ortası bıçakla yarılıp içleri bir kaşık yardımıyla çıkarılır. Üzerlerine limonlu su dökülerek patlıcanların acısı alınır. Bir - iki dakika bekledikten sonra süzdürülür.
- Yayvan bir tavaya yağlar konulur ve un eklenir. Kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. İnce ince doğranan közlenmiş patlıcanlar tavaya konulur ve bir - iki çevrilir.
- Süt, tuz, karabiber ve kaşar peyniri eklenerek karışımın katılaşması sağlanır. Servis tabağının alt kısmına önce beğendili kısım konur. Daha sonra etli kısım konularak Hünkârbeğendi sıcak olarak servis yapılır.
Hünkârbeğendi Yapımı ile Alakalı Diğer Hususlar ve Püf Noktaları
Hünkârbeğendi ismi nereden gelir? Rivayet muhteliftir. III. Napolyon’un eşi İmparatoriçe Eugenie'nin İstanbul'a gelişi şerefine bir davet vermeye hazırlanan Sultan Abdülâziz, yapılan yemeklerin hiçbirini beğenmez. En nihayet Padişah'ın hoşuna gidecek bir yemeğin arayışına girişen aşçılar, sultanın takdirini elde edince yemeğin ismini hünkar beğendi koymuşlar. Eugenie de yemeği o kadar sevmiş ki, tarifini de memleketine götürmüş. Diğer rivayete göre Eugenie'le birlikte gelen aşçısı da saray matbahında beşamel sos yaparken Osmanlı aşçısı bu sosa közlenmiş patlıcan ilave ederek bir tecrübede bulundu. Üzerine eklenen etle beraber padişah sofrasına sunulan bu yemek takdir görünce ismi hünkar beğendi olarak kaldı.
Yorumlar
- Henüz hiç yorum yok
Yorum yapın
Misafir olarak yorum yapın