mikrofon

Kullanıcı Oyu: 4 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değil
 

Evde Etli Ekmek Yapımı Tarifi, Nasıl Yapılır? (Konya)

Konya'nın meşhur etli ekmek tarifi nasıldır? "Etlekmek", Konya usulü gerçek etli ekmek pidesi evde nasıl yapılır? Etli ekmek en yakın nerede diye aramaktansa etli ekmek nasıl yapılır tarifini aramakta fayda var. Çünkü evde etli ekmek yapımı tarifi kolaydır. Öyleyse enfes leziz etliekmek tarifi kısaca nasıl yapılır? Ev usulü en güzel etli ekmek tarifi için doğru yerdesiniz. İnce hamurlu ve çıtır olmasına rağmen lahmacundan farklı olarak etli ekmek harcı suludur. Aşağıda ustasından fırında ev yapımı mayalı nefis etli ekmek tarifi resimli olarak yer almaktadır.

EVDE ETLI EKMEK YAPIMI Konya

Evde Etli Ekmek Tarifi Malzemeleri - Etli Ekmeğin İç Malzemesi

Etli ekmek hamuru için:

Bir paket instant maya

Bir buçuk tatlı kaşığı tuz

Bir tatlı kaşığı toz şeker

İki bardak su

Dört – dört buçuk su bardağı un (varsa Konya kaynaklı)

Etli ekmek içinin harcı için:

Yarım kilo orta yağlı tek çekilmiş (kuzu) kıyma (kuşbaşı eti keskin bıçaklarla veya zırhta kıyılmamışsa)

İki orta boy kuru soğan (kullanılmayabilir)

İki kaşık domates püresi veya sosu

Bir kaşık biber salçası

Bir tatlı kaşığı tuz

Bir çay kaşığı karabiber

Bir çay kaşığı pul biber

(Orjinal tarifte baharat yer almaz.)

Bir adet kırmızı salçalık biber

Bir çay bardağı kadar ince kıyılmış maydanoz

EVDE ETLI EKMEK YAPIMI Konya 2

Evde Etli Ekmek Tarifi Yapılışı (Konya)

  1. Konya Usulü Etli Ekmek Hamuru Tarifi: Konya'nın etli ekmek tarifi hamurun hazırlanması ile başlar. Un yoğurma kabına alınır. Ortası havuz şeklinde açılır. Üzerine tuz, şeker ve maya serpiştirilir. Azar azar ılık su dökülerek yoğrulmaya başlanır. Oldukça yumuşak bir hamur elde edilir. Biz tercih etmesek de bazıları hamura son olarak sıvı yağ ilave eder. Hamurun üzeri kapatılarak en az bir saat kadar mayalanmaya bırakılır. Bu sırada iç malzemeler hazırlanır.
  2. Konya Etli Ekmek İçi Tarifi: Etli ekmek içinin hazırlanması için kıyma genişçe bir kasenin içine alınır. Üzerine çok ince doğranmış veya robotta çekilmiş soğan, domates, biber salçası, ince kıyılmış kırmızı biber ve maydanozlar eklenir. Tuz, karabiber ve pul biber eklenerek bütün malzeme iyice karıştırılır. Pidelerin üzerine kolayca sürülebilmesi için etliekmek içi hazırlanışında yarım çay bardağı kadar su ilave edilerek kıymalı iç harcın bir miktar sulanması sağlanır.
  3. Oda sıcaklığında dinlendirilerek mayalanan hamur küçük bir portakal büyüklüğünde bezelere ayrılır. Beş parmak genişliğinde uzunlamasına fırın tepsisi boyunda unlanmış tezgaha üzerinde merdane veya oklava yardımıyla açılır. Etli ekmek yapımında hamurlar olabildiğince ince ve uzun şekillerde açılır. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilen hamurların üzerine kıymalı iç harçtan hafifçe ıslatılmış el yardımıyla her yerini kaplayacak şekilde bastırılarak konulur.
  4. Kolay Etli Ekmek önceden ısıtılmış 200 derecelik fırının alt raflarında çok kurutulmadan pişirilir. On beş dakika kadar pişirilebilirse de kullanılan fırına göre pişme süresi değişir. Ev yapımı etli ekmek kesilerek sıcakken yanında yağlı yayık NANELİ AYRAN🥛🧊 ve limon ile servis edilir. Yemeden hemen önce bir miktar limon sıkmak isteyenler çoktur. Domates, yeşil biber ve tuz eklenerek de servis yapılır. Turp, tere, roka, közlenmiş acılı yeşilbiber de tercih edilebilir.

Bıçak Arası Pide (Konya):

Sinirleri ayıklanmış bir etin iki satır, zırh veya iki bıçak arasında küçük küçük (kuşbaşından çok daha küçük ancak kıymadan iri olacak tarzda) doğranarak kullanılması halinde bir etli ekmek çeşidi olan bıçak arası pide elde edilebilir. Etin düğe eti olması gerektiğini söyleyen etli ekmek ustaları vardır. İşlem öncesi ete birkaç saatlik veya bir günlük sıvı yağ terbiyesi yapılır. Yukarıdaki kıyma haricindeki karışım etle harmanlanarak bir saat kadar dinlendirilir. Soğan miktarının azaltılması dışında diğer işlemler aynıdır. Bu arada peynirli etli ekmek tarifi ile yapılan etli ekmeğin ismi "Mevlana" olarak bilinir.

Konya Etli Ekmek Yemek Tarifleri ile Alakalı Diğer Hususlar ve Etli Ekmek Yapmanın Püf Noktaları:

Etli ekmek nerede meşhurdur? Etli ekmek hangi ilimizde anılır?

Birçok yörede farklı mahalli etli ekmek tarifi ile karşılaşılabilir. Aslında memleketimizin birçok yöresinde Konya usulü etli ekmek tarifine benzeyen ve benzemeyen etli ekmek tarifleri vardır. Hatay, Gaziantep, Bitlis, Sivas, Malatya, Mardin, Sinop, Safranbolu, Hatay, Kayseri, İzmir, Bayındır etli ekmek tarifleri de vardır. Sivas usulü etli ekmek tarifi, Kayseri etli ekmek tarifi, Hatay etli ekmek tarifi, Gaziantep usulü etli ekmek tarifi, Sinop etli ekmek tarifi isimleri aynı iken yapılış farklılıkları olabilen etli ekmek çeşitleri arasında yer alır. Bunların ötesinde “Etli ekmek nereye aittir?” diye sorulunca ilk akla gelen iki şehir ve iki tarif bulunur: 1) Konya’nın meşhur etli ekmek tarifi 2) Kastamonu'nun etli ekmek tarifi. Umumiyetle etli ekmek tarifi Konya ve Kastamonu yörelerine ait olarak bilinir. Dolayısıyla orjinal etli ekmek tarifi aranacaksa yanında yörenin adı da söylenmelidir. Misal: “orjinal Konya etli ekmek tarifi” gibi… Bununla beraber “Etli ekmek nerenin?” sorusuna büyük ölçüde “Etli ekmek Konya’nındır” cevabı alınır. Halbuki Akşehir etli ekmek tarifi Karaman etli ekmek tarifinden farklıdır. En iyi etli ekmek tarifi orjinal Konyalı olan mıdır, kapalı etli ekmek tarifi grubunda olanlar mıdır kişiye göre değişebilir. Etli Ekmek (Kastamonu Tarifi) bir kapalı etli ekmek tarifidir. Antep USULÜ Etli Ekmek Tarifi de kapalı etli ekmek tarifidir.

Antep USULÜ Etli Ekmek Tarifi

Gaziantep Usulü Etli Ekmek malzemeleri Yarım kilo kıyma, beş su bardağı un, iki adet orta boy kuru soğan, bir demet maydanoz, bir su bardağı su, karabiber pulbiber, tuz. Tarifi: Gaziantep’in etli ekmeği vaktiyle “et ekmek” biçiminde söyleniyordu. Kıyma makinelerinin olmadığı çağda et tahtasında, soğan ve karabiber ile satırla kıyma haline gelinceye dek dövülen ezilmiş etin görünümü bu ifadeye yol açıyordu. Antep USULÜ Etli Ekmek Tarifi aslında bir Mayasız Etli Ekmek Tarifidir. Beş su bardağı un, tuz ve bir su bardağı su karıştırılır. Çok katı olmayacak ölçüde yoğrulur. Ufak bezeler (pözü) koparılarak dinlenmeye alınır. İç harç çiğ olarak konulur. Yarım kilo kıyma, iki adet orta boy kuru soğan, tuz, bir demet maydanoz, karabiber, pul biber ve su ilave karıştırılıp yoğrulur. Bezeler oldukça ince açılır. Hazırlanan iç harç kararında bir miktarda yufkanın üzerine yayılır. Malzemesi yerleştirilen etli ekmek yarım ay biçiminde kapatılır. Sacın üzerinde kızarana değin pişirilir. Pişince yağlanıp servis edilir.

"Etli ekmek Sivas mı Konya mı?"

Bu sualin kaynağı da dış görünüş itibariyle iki yörede yapılanların benzemesidir. "Sivas Etli Ekmek Tarifi" ile elde edilen etli ekmek daha kalın ve daha geniş, daha uzun, dana kaburga eti, hamuru mayalı, biraz daha yumuşaktır. Konya'nınki daha dar ve ince, sade yaylım eti ile veya orta yağlı olarak dana kuzu boşluk karışık, hamuru mayasızdır. Odun ateşinde kara ocakta pişmesi ortaktır." gibi ifadelerin ne kadar hakikati yansıttığı resmi belgelere geçmiş standartlarla anlaşılabilir. Konya 2017'de coğrafi işaret belgesi alarak etli ekmeği tescilledi. Konya Lokantacılar Odası’nın “Etliekmek” için Türk Patent Enstitüsüne 2012'de yaptığı başvuru kabul edildi. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Konya etliekmeğinin menşei Konya Kadınhanı kazasıdır. Kadınhanı sadece ramazanlarda yapılıp tatlı olarak yenilen tahinli pidesi ile de meşhurdur. Bu arada Sivas'ın Ulaş ilçesinde, pide ve yaprak döner, Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. Ulaş Kaymakamlığı, kendine has sosuyla terbiye edilerek yaprak haline getirilen ve döndürülerek yavaş yavaş pişirilen döner ile taş fırında odun ateşinde Zeron buğdayından yapılan hamurun pişirilmesiyle hazırlanan etli pidenin tescili için başvuruda bulundu. Takriben iki yıl süren değerlendirme ile Ulaş'ın yaprak döneri ve etli pidesi, 2020 Temmuz ayında tescillendi. Ulaşın etli ekmeğinin farkı hamurunun Zeron buğdayı unundan yapılması olup Tecer Dağı eteklerinde yayılan hayvanların sırt eti kuşbaşılıda, kaburgası ise etli pidede kullanılır. Pişirmesi, etin lezzeti ve ikram ediliş şekliyle diğerlerinden farklıdır. Ulaş yaprak dönerini ve etli pidesini lezzetli kılan en mühim unsurun, tabii muhitinde yetişen büyükbaş hayvan etleridir.

Konya Etliekmek Standartları: Konya Etliekmek hamurunun açılma şekli, iç malzemesinin yerleştirilmesi, fırında pişirilme yöntemi, ebatı ve sunum şekli benzer ürünlerden farklıdır. Konya Etliekmek üretiminde buğday unu ve kıyma kullanılır. Hamur ve iç kısmı ayrı ayrı hazırlanır. Etli ekmek malzemeleri olarak hamurda buğday unu, su, maya ve tuz; içte, tercihe göre dana veya düve etine ilaveten tuz, domates, yeşil biber, maydanoz ve kuru soğan kullanılır. Konya Etliekmek ustaları (tırnakçı) oldukça ince açılan hamurlara önceden hazırlanmış etliekmek içini (kıyma – sebze harmanı) dengeli bir şekilde ekleyerek yayar. Meşe odunu ateşiyle yanan kara fırında usta (kürekçi) özel tahta kürekle fırına sürerek 4-5 dakika kadar pişirdikten sonra servis edilir. Konya Etliekmeklerin pişirilmiş uzunluğu 85-90 cm, eni ise 15-20 santimdir. Üzerinin açık olması, hamurun oldukça ince olması, hamurun uç ve kenarlarının kesinlikle bükülerek kapatılmaması belirleyici unsurlardır. Peki, etliekmek içi kaç gramdır?

Konya Etliekmek üç ana unsurdan oluşur (etli ekmek tarifi malzemeleri): a) 180 gr hamur (100 gr buğday unu için, %1,0 sofra tuzu, %0,1-0,2 yaş maya, ideal miktarda içme kalitesindeki su ile kulak memesi kıvamına kadar hamur yoğrulur.) b) 100 gr sebze karışımı (40 gr domates, 30 gr yeşil biber, 28,5 gr kuru soğan, 1 gr maydanoz ve 0,5 gr tuz). c) 100 gr kıyma (dana veya düve kaburgasından). Etli ekmeğin iç malzemesi sebze karışımı ve kıymadan oluşur. Bu durumda 1 kilo kıymadan kaç etliekmek çıkar? suali de cevap bulmuş olur: On adet.

Konya usulü etli ekmek tarifinde üretim üç basamaktır: 1) Hamurun Hazırlığı: Konya Etliekmek hamuru için, 180 gr olarak kesilen bu hamurlar, oda sıcaklığında bir saat kadar dinlendirilir. Daha sonra kullanılıncaya kadar, serin bir yerde bekletilir. 2) Konya'nın etli ekmek tarifinde Etliekmek İç Harcının Hazırlanması: Konya etli ekmek iç tarifi harcın hazırlanmasında lüzumlu malzemeler: Kıyma, domates, yeşil biber, kuru soğan, maydanoz, tuz. Kıyma eti, büyükbaş hayvanların (dana veya düve) kaburgasından elde edilir. Kıymanın yağ oranı %20’yi geçmemelidir. Etliekmek içi hazırlamak için et küçük parçalara ayrılıp zırhla kıyılır veya kıyma makinesinde bir kere çekildikten sonra hazırlanan sebze harcıyla karıştırılarak yoğurulur. Sebze harcı: Etliekmek içi hazırlanışında maydanoz haricindeki sebze karışımı ince çekilir ve kıymayla karıştırılarak yoğurulur, homojen olması sağlanırken tuz ve maydanoz da eklenir. 3) Pişirilmesi ve Sunum: Usta (tırnakçı) dinlenmiş hamuru açarken hamurun yapışmaması için tezgah üzerine razmol (ince kepek) serper. Üzerine etliekmek iç harcı dengeli bir tarzda yayılır. Diğer usta (kürekçi) ise bunu kürekle hususi olarak yapılmış kara fırına yerleştirir. Fırın iç harareti 300-320 °C arasında olmalıdır. Takriben 4-5 dakika pişirilip fırından çıkartılarak 4 veya 6 eşit parça olarak kesilmek suretiyle sunulur. Pişmiş Konya Etliekmeğin üzerine maydanoz serpilir. Konya Etliekmeğinin servisi arzuya göre yeşillik, salata veya içecek ile birlikte olabilir.

Hülasa, bu anlatımdan görüldüğü üzere etli ekmek tarifi Konya usulünün mayasız hamurdan ve koyun etinden yapılması iddiaları bu resmi belgelerde karşılığını bulmamıştır. Diğer taraftan etli ekmek tarifi Sivas tarzının patent başvurusu henüz neticelenmediği için resmiyete intikal eden bilgilere sahip değiliz. Bu arada kapalı tarzda olan Daday Etli Ekmeği, 15.08.2018 itibariyle coğrafi işaret tescil belgesini aldı. Aslında Kastamonu'da bazı çok özel etliekmekler de yapılmaktadır. Misal: Meşhur Kastamonu pastırmasından pastırmalı etli ekmek...

Etli Ekmek Çeşitleri:

Etli Ekmek veya Kıymalı Pide erkek kuzuların boşluk ve but kısımlarından alınan etin onda bir nispetinde sebze olmak üzere içine baharat ve soğan girmeden hazırlanırken Yumurtalı Etli Ekmek’te etli ekmeğin üzerine yumurta sosu eklenir. Ispanaklı Mevlana’da ıspanağın üzerine peynir sosu eklenen pidedir. Ispanaklı Yumurtalı Pide’de ıspanak ve yumurta birliktedir. Kuşbaşılı Mevlana ve Kuşbaşılı Pide (Bıçakarası) kuşbaşı etin üzerine peynir sosu ilave edilerek pişirilir. Kıyma ve Peynirli Mevlana’da etli ekmeğin üzerine peynir sosu ilave edilir. Patatesli Mevlana’da patatesli pidenin üzerine peynir sosu eklenir. Patatesli Yumurtalı olan etli ekmekte patatesli pidenin üzerine yumurta sosu ilave edilir. Peynirli, Peynirli Sebzeli ve Peynirli Sebzeli Mantarlı gibi çeşitler, Peynirli Dürümde (Sıkma) peynir ve kaşarla hazırlanır. Sucuklu Mevlana’da sucuklu pidenin üzerine peynir sosu ilave edilir. Sucuklu Yumurtalı Pidede ayrıca yumurta sosu bulunur.

Diğer Etli Ekmek Hususları

  1. Etli ekmek lahmacun farkı Etliekmek hamuru elle uzunlamasına açılırken lahmacun hamuru oklava ile yuvarlak açılır. Etliekmeğin iç harcında acı yer almaz. Sadece kıyma, domates ve acısız sivri biber olur. Umumiyetle eklenmese de istenirse maydanoz piştikten sonra serpilir. Lahmacun içine kıyma, soğan, biber, domates ve acı biber konulur. Diğer farklar için EVDE LAHMACUN NASIL YAPILIR?
  2. Etli Ekmek (Mardin) Bir tavaya bir kilo kıyma, üç yemek kaşığı domates salçası, bir çay kaşığı karabiber, bir tatlı kaşığı tuz, biraz kırmızı pul biber koyup kavrulur. Ekmek hamuru açılır ve içine hazırlanan harç konulur. İkiye katlanıp yarım lahmacun biçimine getirilip etrafı bastırılarak kapatılır. Katlanan etli ekmekler yağlı tepsiye dizilir, üzerine sıvı yağ sürülür ve 190 derecede önceden ısıtılmış fırına verilir. Kızarınca fırından alınıp sıcak servis edilir. Hamur hazırlanmak istenirse altı su bardağı un ve yarım paket yaş maya az az su ilavesiyle kıvamlanıncaya kadar yoğrulur. Hamur mayalanması için 20 dakika bekletilir. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınır. Yağlanan tezgâh üzerinde elle büyütülerek iki santim kalınlığında açılır.
  3. Etli ekmek lahmacun farkı
  4. Etli Ekmek Kalori: Etli ekmek nefis yemek tariflerinden biri olsa da yüz gramı 210-250 kalori arasındadır.
  5. Evde gerçek Konya etli ekmek tarifi, mayalı etli ekmek tarifi olarak bilinir. Konya'nın etli ekmek tarifi yanında mayasız da yapılabilen, sacda, tavada veya taş fırında pişirilen, sebzeli, tavuklu veya kuşbaşı etli hazırlanan minik ebatlarda da olabilen etli ekmek tarifleri de vardır. Etli ekmek tarifi Gaziantep tarzında da yapılabilir.
  6. Meşhur Konyalım tek etliekmek fiyatı 27 Aralık 2019 itibariyle yemeksepetinde Kıymalı Etli Ekmek olarak 20,00 TL. Meşhur Konyalı etli ekmek Bıçak Arası Pide (parça etli kuşbaşı) 23,00 TL. Diğer taraftan etli ekmek Konyalımda tek etli ekmek fiyatı 15,00 TL, Kuşbaşılı Pide Bıçak arası 24,00 TL.

EVDE ETLI EKMEK YAPIMI Konya 3

Kastamonu usulü etli ekmek tarifi için: ETLİ EKMEK (Kastamonu)

YukarıYukarı