mikrofon

Evde Lahmacun Tarifi, Nasıl Yapılır?

"Evde lahmacun yapılır mı?" diye değil "Evde lahmacun nasıl yapılır?" diye sormak lazım... Lahmacun hamurunun malzemeleri neler? Mayalı hamurdan lahmacun nasıl yapılır? Evde lahmacun içi nasıl hazırlanır? Lahmacun iç harcına ne koyulur? Fırında lahmacun tarifi kolay mı? Evde yumuşak orjinal gerçek lahmacun hamuru nasıl yapılır? Lahmacun kaç derecede pişer? Evde kolay lahmacun tarifi fırında resimli yapımı...

EVDE LAHMACUN NASIL YAPILIR

Evde Lahmacun Nasıl Yapılır Malzemesi (Altı Adet İçin) - Ev Yapımı Lahmacun Tarifi Fırında

Lahmacun Hamurunun İçine Ne Konur? Lahmacun Hamuru Nasıl Yapılır Malzemeleri? Lahmacun Hamuruna Ne Konur?

Bir silme yemek kaşığı instant maya

Bir tatlı kaşığı toz şeker

Bir tatlı kaşığı tuz

Bir bardak ılık su

Üç – üç buçuk bardak un

Lahmacun Harcının İçine Ne Konur? Lahmacun Üzeri için:

200 gr çiğ orta yağlı kıyma

Bir orta boy kuru soğan (ince kıyılmış)

İki – üç yemek kaşığı sıvı yağ

Bir yemek kaşığı salça (Acı istenirse acı, tatlı karışık olabilir.)

Yarım demet ince kıyılmış maydanoz

Bir adet kabukları soyulmuş orta boy domates

Bir tatlı kaşığı tuz

Çay kaşığının ucuyla karabiber

Kırmızı pul biber

İstenirse kimyon

Mevsimi ise iki adet yeşilbiber

Yarım çay bardağı su

Servis için: limon parçaları, piyazlık doğranmış soğan, maydanoz veya marul, ince doğranmış domates dilimleri

EVDE LAHMACUN NASIL YAPILIR2

Ev Usulü Lahmacun Nasıl Yapılır Tarifi - Evde En Güzel Lahmacun Nasıl Yapılır? - Fırında Lahmacun Tarifi - Evde Gerçek Lahmacun Tarifi - En İyi Lahmacun Hamuru Nasıl Yapılır? Lahmacun Nasıl Yapılır Kısa?

  1. Evde yumuşak lahmacun hamuru tarifi, nasıl yapılır? Urfa Lahmacun hamuru nasıl yapılır? Ev yapımı lahmacun hamuru nasıl yapılır? Bir su bardağı ılık suyun içerisine maya ve şeker konularak karıştırılır. Maya kabarana kadar beklenir. Unun yarısı yoğurma kabına alınır. Ortası bir miktar açılarak kabaran mayalı su ve tuz eklenir ve yoğrulmaya başlanır. Geri kalan un azar azar ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur küçük bir portakal büyüklüğündeki bezelere ayrılıp üzeri streçle kapatılarak mayalanması için en az yarım saat kadar dinlendirilir. Orjinal Lahmacun hamurunun püf noktaları bunlardır.
  2. Evde lahmacun içi hazırlama nasıl yapılır? Evde lahmacun içi nasıl hazırlanır? Bu sırada lahmacunun harcı hazırlanır. Ev yapımı lahmacun içi nasıl yapılır? Kıymanın üzerine çok ince kıyılmış kuru soğan, maydanoz, kabukları soyulmuş ve ince doğranmış domatesler ile çekirdekleri çıkartılıp çok ince doğranan yeşil biberler eklenir. Üzerine salçalar, sıvı yağ, tuz ve biberler eklenir. İyi lahmacun içi nasıl hazırlanır? Evde lahmacun harcı yapılırken karışımın bir miktar sulu olması için yarım çay bardağı kadar su ilave edilerek bütün malzeme yoğrulur.
  3. Unlu zemine alınan bezeler yapılabilirse elle, yapılamazsa merdane ile yemek tabağından biraz daha büyük açılır. Açılan hamurlar içine irmik serpilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Tepsideki hamurların üzerine kıymalı karışımdan konulur. Karışımın hamurun her tarafına eşit bir şekilde yayılmasına dikkat edilir. Bütün bezelere aynı muamele tatbik edilir.
  4. Evde, ev fırınında lahmacun nasıl pişirilir? Lahmacun fırında hangi ayarda pişirilir? Evde lahmacun kaç derece fırında pişer? Önceden ısıtılmış 200 - 220 derecedeki fırında pişirilir. Evde yapılan lahmacunlarda umumiyetle kenar kısımları kuru olur. Hafif bir miktar yanıklık tercih sebebidir. Ancak aşırı kuruma istenmez. Bu sebeple fırının çok iyi ısınmış olmasına ve fanlı bölümünün çalıştırılmış olmasına dikkat etmek gerekir. Ek tedbir olarak pişirme esnasında fırında içinde su dolu bir kap bulundurulabilir. Yine de lahmacunların kenarları çok kuru olursa üst üste konulan lahmacunların üzeri sıcakken örtülerek nemlenip bir miktar daha yumuşak olması sağlanabilir. Fırında Lahmacun kaç dakikada pişer? Bu süre fırından fırına değişebilir. Takriben 15 dakika kadar gidişatı kollamak suretiyle pişirmek uygundur. "Lahmacun fırında kaç derecede pişer?" hususunda esasen Taş fırında lahmacun tarifi, profesyonel lahmacun tarifinin farkı yüksek derecelere ulaşmış fırında çok daha kısa sürede pişmesidir.
  5. Fırından çıkan sıcak Ev Yapımı Lahmacunların üzerine limon, kuru soğan ve maydanoz yaprakları ilave edilerek yanında bol köpüklü bir ayran🥛la servis edilir.

"Ev Fırınında Lahmacun Nasıl Yapılır? Lahmacun evde nasıl yapılır tarifi?" ile Alakalı Diğer Hususlar ve Lahmacun Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Evde Antep lahmacun tarifi nasıl yapılır? Yukarıda aslında "Evde Urfa lahmacun nasıl yapılır?" anlatılmaktadır. Gaziantep usulünde lahmacun içi hazırlanırken harca zırh ile çekilmiş kuzu kıyma, ince kıyılmış sarımsak, maydanoz biber ve çeşitli baharatlar da katılmaktadır. Ayrıca diğer lahmacunlardan değişik olarak Gaziantep lahmacununda soğan bulunmaz. Taş fırında pişirilen Gaziantep lahmacunu üstüne bir adet közlenmiş ve soyulmuş patlıcan konularak sunulur. Kış lahmacunlarına ceviz de katılabilir. Lahmacun hamuru tarifi Antep usulünde çok farklılık arz etmez. Şanlıurfa usulünde isot kullanılır.
  2. Sorular ve Cevapları: 1 kg kıyma kaç lahmacun çıkar?, 1 kg kıyma lahmacun içi hazırlama, 1 kilo lahmacun içi nasıl hazırlanır? 200 gr çiğ orta yağlı kıyma ile yapılan yukarıdaki tarifle dört adet lahmacun elde edildi. Bu durumda bir kilo kıyma ile 20 adet lahmacun yapılabilir. Harç içinde malzeme dengeli olarak arttırılır. 1 kilo kıymaya ne kadar soğan? Beş adet orta boy kuru soğan yeterlidir. 40 tane lahmacuna kaç kilo kıyma gider? İki kilo kıyma gider. 500 gr kıyma ile Lahmacun istenirse de 1 kilo için gerekenin yarısı kadar diğer malzeme kullanılabilir. 4 kişilik lahmacun hamuru nasıl yapılır? 4 adet kast ediliyorsa yukarıdaki gibi. İkişer adet sunulacaksa ölçü iki kat alınır. Lahmacun hamuru tarifi 1 kg un kullanılacaksa ölçüler 3 kat alınabilir. Çünkü bir su bardağı un 100 gram civarıdır.
  3. Evde fındık lahmacun nasıl yapılır? Fındık lahmacun tarifi fırında "Evde minik lahmacun nasıl yapılır?" sualinin cevabı da küçük farklarla aynıdır. Lahmacunun yumuşak olması için istenirse hamura yarım bardak ılık süt yarım bardak ılık su koyulur. Poğaça tadına yaklaşmasın istenirse süt konmayıp yarım paket yaş maya tercih edilir. Hamur yoğrulup açılabilecek büyüklükte bezelere ayrılır. Tezgah unlanıp bezeler ince şekilde açılır. Geniş ağızlı bir su bardağı ile küçük yuvarlaklar çıkarılır. Evde fırında lahmacun nasıl yapılır tarifi? Fırın tepsisine yağlı kağıt serilip üzeri unlanır. Çıkarılan yuvarlaklar aralıklı olarak dizilir. Üzerlerine birer kaşık lahmacun içinden koyup kaşığın tersi ile yayılır. 200 derecede önceden ısıtılan fırın 180 dereceye düşürülerek tepsi konulur. Üzerinin malzemesi pişince hazırdır. Fırın sonrası örtülme gibi yukarıdaki diğer teknikler de tatbik edilir.
  4. Lahmacun yeme usulü Lahmacunun içine konan soğan, domates, maydanoz gibi malzemelerin dürüm yapılması sonrası dökülmesini önlemek için evveliyat ile alt taraftan bir miktar kıvrılmasında fayda vardır. Ayrıca kıtır da olsa yağlı kıyma tercihi dolayısıyla yağ sızması beklenebilir.
  5. "Ev yapımı çabuk kolay lahmacun hamuru nasıl yapılır?" mevzusunda kestirme arayışları evde kolay lahmacun yapılışı tarifini, en pratiğini merak ettirince hazır yufkadan lahmacun, pide lahmacun, lavaştan lahmacun gibi usuller geliştirilmiştir.
  6. Evde lahmacun nasıl pişer? "Evde lahmacun nasıl yapabilirim?" diye sual edenlerin bir kısmı pişirme kısmını merak eder. Fırında, davul fırında, ocakta tavada, tost makinesinde, sacda, pizza tavasında pişirilebilir. Lahmacun fanlı fırında mı pişer? İki tepsi ise evet, tek tepsi ise değil.
  7. Tavada lahmacun olur mu? Ev yapımı tavada lahmacun nasıl yapılır? Tavada lahmacun hamuruna ne konur? Evde lahmacun nasıl yapılır tavada tarifi: Pratik lahmacun tarifi fırında yapıldığı gibi ocakta da yapılabilir. Tavada evde lahmacun hamuru nasıl yapılır tarifi? Tavada lahmacun kaç dakikada pişer? TAVADA LAHMACUN TARİFİ yazısında "Lahmacun tarifi tavada lahmacun hamuru nasıl yapılır? Tavada mayalı lahmacun tarifi" teferruatı sunulmaktadır.
  8. Kapalı lahmacun evde lahmacun tarifi nasıl yapılır? SEMBUSEK, SEMSEK (Kapalı Lahmacun; Mardin, Hatay)
  9. Sağlıklı Lahmacun Tarifi Bu isim altında buğday rüşeymi, tam buğday unu, karabuğday unu, yulaf ezmesi, az yağlı kıyma gibi malzemelerin kullanımı ile aynı lahmacun tarifini yapanlar lezzet ve kolaylık adına tecrübelerini yorumlarda paylaşabilir. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır.
  10. Lahmacun Ne Demek? Lahmacun levant kaynaklı, açılmış hamurun üzerine kıyma, soğan, sarımsak maydanoz ile isot, karabiber gibi baharatlarla yapılan malzeme yayıldıktan sonra fırında pişirilerek hazırlanan bir yiyecek olarak tarif edilir. Adı, Arapça etli hamur manasına gelen lahm bi acin'den gelmektedir. لحم عجين : hamur gibi yoğrulmuş et. Sözlü kültürde varlığı daha eskiye gitse de lahm-ı acīnli börek şeklinde bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynak Evliya Çelebi'nin 1680 senesi evvelinde tamamladığı Seyahatnamesidir. Bir sözlükte yer alması ilk kez TDK sözlüğünün 1955 baskısında olmuştur.
  11. En iyi lahmacun hangisidir? Doğru et ve sebze, birbirine göre doğru miktar, güzel bir hamur, taş fırında iyi pişirme ve hızlı servis... Lahmacun gevrek ve ince olmalı… İyi bir lahmacun için en lezzetli kıyma erkek koyun etinin kaburgasıyla, döş kaburga etiyle yapılır. Doğru sebzelerle birkaç çeşit biberi, acı, tatlı, kırmızı ve yeşil biberi harmanlanır. Antep lahmacunuysa sarımsak konulur.
  12. Mayasız lahmacun hamuru nasıl yapılır? Mayasız lahmacun tarifi fırında, Mayasız-lahmacun hamuru: İki su bardağı ılık süte azar azar un ilave edilerek tuz serperek ve ağır ağır yarım su bardağı sıvı yağ eklenir. Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur kıvamı sağlanır ve dinlenmeye alınır. Harç hazırlanır. Hamurdan alınan küçük bezeler ince açılır. Üzerine harçtan ince bir tabaka sürülüp pişirilir. Tavada mayasız-lahmacun tarifi TAVADA LAHMACUN TARİFİ
  13. Halep İşi Lahmacun Yörelere göre malzemesi ve lezzeti değişkenlik gösterebilen lahmacunun Halep usulü olanı harcına ilave edilen nar ekşisi ve sarımsakla fark yaratıyor. Ceviz de katılabilir. Ayrıca Halep işi lahmacunun püf noktası hamurunun oldukça ince olmasıdır.
  14. Pide Lahmacun hamuru: EVDE KIYMALI PİDE YAPIMI
  15. Diyette Lahmacun kilo aldırır mı? Lahmacun Kalori: Lahmacun tarifi - nefis yemek tariflerinden olsa da orta büyüklükte bir adet lahmacun 180 kcal civarındayken, 100 gramı takriben 150 kcaldir. Ölçülü olunmayan pek çok gıda için kilo aldırma ihtimali mevzuubahistir.
  16. Pide kaç derecede pişer? RAMAZAN☪️🕌 PİDESİ EVDE🧕 NASIL YAPILIR?📿, PEYNİRLİ GÖRELE PİDESİ TARİFİ🧀 (Görele Yağlısı, Giresun), EVDE PEYNİRLİ🧀 PİDE YAPIMI
  17. Pizza kaç derecede pişer? MANTARLI🍄 PİZZA🍕, PEYNİRLİ🧀 ISPANAKLI PİZZA🍕, EVDE PİZZA TARİFİ: EV YAPIMI PEYNİR KENARLI KARIŞIK PİZZA🍕, SUCUKLU PİZZA🍕 TARİFİ

Urfa (Şanlıurfa) Lahmacunu (Kıymalı Ekmeği) 29.05.2018'da Tescil Edildi:

Yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişe sahip olan ve Arapça’da adı et ve yoğurulmuş hamur anlamına gelen lahmacun, mayasız hamurdan yapılır ve üzerine kıymayla birlikte çeşitli baharatlar koyulduğu için pideyi andırır. Mayasız hamurdan yapılmasının nedeni hamurun kalınlaşmasına mâni olmaktır. Evliya Çelebi’nin cömertlik, misafirperverlik ve dostane insanlarıyla andığı, yedi peygambere ev sahipliği yapan Şanlıurfa’da kıymalı veya kıymalı ekmek olarak da bilinen lahmacun taziye evinde kebaplar ve kadayıfla birlikte gelenlere ikram edilen yemeklerden birisidir. Geçmişte lahmacunun içi evde evin kadınları tarafından hazırlanır ve Urfalılar evinin dışında lahmacun yemezdi. Lahmacunun içerisine koyulan malzemelerden Şanlıurfa Biberi (İsot), frenksuyu yani domates salçası damlarda kurutulur, her evin eşrafınca üretilirdir. Günümüzde Urfa Lahmacunu ev dışında da yapılan, lokantalarda sunulan ananevi bir yemektir. 1960’lardan sonra Urfa Lahmacunu’nun ünü Güneydoğu Anadolu Bölgesinden bütün Türkiye’ye yayılmıştır. Sarımsak kullanılan Antep Lahmacunu’ndan en temel farkı içeriğinde soğan kullanılmasıdır.

Urfa Lahmacunu’nu diğer lahmacunlardan ayıran en mühim özelliği imalinde kullanılan etin Şanlıurfa’da meralarda tabii çevresinde yetiştirilen İvesi ırkı koyunun kuzusundan temin edilen et olmasıdır. Urfa Lahmacunu’nun diğer ayırt edici özelliği, içeriğinde coğrafi işaret tescilli Şanlıurfa Biberi (İsot) kullanılması, sadece soğan ilave edilmesi ve bunun dışında başka hiçbir baharatın eklenmemesidir.

İmal usulü:

Urfa (Şanlıurfa) Lahmacunu (Kıymalı Ekmeği); sinirleri temizlenen yağlı kıymanın taze kırmızı biberle zırhtan geçirilmesi, çekilen kıymaya Şanlıurfa Biberi (İsot), tuz ve domates salçası eklenmesi ve mayasız hamur üzerine serilen kıymalı için pişirilmesiyle hazırlanır. Urfa (Şanlıurfa) Lahmacunu’nda (Kıymalı Ekmeği) kullanılan kıymanın nihai ürün içerisindeki nispeti %35’ten az olamaz.

30 adet Urfa Lahmacunu için malzemeler: 1 kg yağlı kıyma, 6 tane iri soğan, 50 gr domates salçası, 80 gr Şanlıurfa Biberi (İsot), 9 gr tuz, 500 gr taze kırmızı biber, 115 cc su, 2 adet ufalanmış ceviz içi

Kullanılan malzemelerin özellikleri: Et, Urfa yöresinde yetişen İvesi ırkı koyunların kuzularının boşluk tabir edilen kısmından elde edilen et olmalıdır. Şanlıurfa Biberi (İsot): Coğrafi işaret tesciline sahip Şanlıurfa Biberi (İsot) kullanılmalıdır.

Urfa Lahmacunu’nun hazırlanması: Zırhla veya makinede ince kıyılan kuru soğan ve taze kırmızı bibere isot, tuz, domates salçası ilave edilebilir. Domates salçası için Frenk suyu denilen ev salçası veya konserve salça kullanılabilir. Karışıma zırhla çekilen kıyma da eklenir, su ile tercihe göre ceviz eklenir ve karıştırılır. Mayasız hamur üzerine serilir ve fırında pişirilir. Sunumunda Urfa Lahmacunu’na mevsimine göre limon, maydanoz, turp, nane, Közlenmiş Patlıcan🍆 (yöredeki adıyla “ölü balcan”) ve Ayran🥛🧊 eşlik eder. Üst malzeme ısıtılmadan önce ve sonra kendine özgü renk ve görünüşte olur, iç malzemeler yeknesak dağılmış olur ve sunumda lahmacunlar birbirine yapışmaz.

Antep Lahmacunu / Gaziantep Lahmacunu Tescil Tarihi 20.11.2017

Antep Lahmacununun / Gaziantep Lahmacununun geçmişi eskiye dayanır. 17. Yüzyılda Evliya Çelebi tarafından yazılan Seyahatname‘de “lahm-ı acinli börek” olarak adlandırılır. Coğrafi sınırın mutfak kültürü içinde önemli bir yere sahip olup özel günlerde, törenlerde, cenazelerde sıklıkla ikram edilir.

Antep Lahmacunu / Gaziantep Lahmacunu, açılmış hamurun üzerine zırh ile kıyma haline getirilmiş kuzu eti, maydanoz, sarımsak, domates ve çeşitli baharatlarla hazırlanan iç malzemenin serilmesi ve taş fırınlarda pişirilmesi ile elde edilen lahmacundur. Zırh ile çekilerek kıyma haline getirilmiş kuzu eti, sarımsak, maydanoz, taze biber, domates, tuz, karabiber ve kırmızı pul biber kullanılır. Özel olarak hazırlanmış taş fırınlarda pişirilir. Soğansızdır. % 20-24 yağ oranına sahip olan %35-40 oranında kuzu eti ihtiva eder. Tercihen 12-14 aylık erkek kuzunun döş ve kaburga etleri kullanılır. Pişmeye hazır ürün kütlece %50-55 oranında et ihtiva etmelidir. Antep Lahmacunu için kullanılan harcın % 11-14 ü maydanoz, % 10-12 si domates, % 9-11’ i sarımsak, % 8-10’ u biber, % 0.75-0.90’ı karabiber ve kırmızı pul biber (isteğe göre) olmalıdır.

Pişmemiş haldeki lahmacun (1 adet) 150-155 g, Lahmacun hamuru 50-55 g ve lahmacun harcı (karışımı) 90-100 gramdır. Zırh ile kıyma haline getirilmiş kuzu eti 55 – 60 g, maydanoz 10 – 11 g, domates 8,5 – 9,5 g, sarımsak 8 – 9 g, biber 8 – 9 g, tuz 1 - 1,5 g, karabiber 0,75 - 1 g, kırmızı pul biber 0,75 – 1 g

50 gram Hamur İçin Antep Lahmacununun / Gaziantep Lahmacununun Şekli ve Boyutları: Kısa kenar uzunluğu 20-22 cm (+/- % 5), uzun kenar uzunluğu 34-36 cm (+/- % 5), lahmacun hamuru kalınlığı En çok 3 mm.

İmal Usulü:

Etin hazırlanması: Antep Lahmacununun / Gaziantep Lahmacununun eti yumuşak olup % 20-24 yağ oranına sahiptir. 12-14 aylık erkek kuzunun eti tercih edilir ve döş ve kaburga kısımları kullanılır. Kesilen kuzunun karkasları, 1-2 gün dinlendirilir. Kuzu etlerinin sinir kısımları ayrılır ve 8-10 cm büyüklüğünde parçalara kesilir. Zırh olarak tanımlanan bıçak ile parçalama işlemi dikkatli bir şekilde yapılır. Kıyma makinası kesinlikle kullanılmaz. Kuzu eti sıkı olup zırhlama sırasında özelliğini korur. Zırhlama sırasında 1 kg kuzu eti için yaklaşık 15-16 g tuz ilave edilerek etin ezilmeden parçalanması sağlanır.

Hamurun hazırlanması: Antep Lahmacunu / Gaziantep Lahmacunu hamurunun hazırlanmasında pürüzsüz ve düzgün yapıda hamur elde edilebilmesi için özel amaçlı pidelik türden buğday unu (nem oranı % (m/m) en çok: 14,5, % protein miktarı kuru madde de (en az) 7, %asitlik değeri: kuru maddede (sülfürik asit cinsinden) en çok: 0,07) kullanılır. Unlar, üretimden sonra 10-15 gün depoda bekletilmiş olmalıdır. Un elenir ve yoğurma kabına koyulur, 1 kg un için; 100-125 g gıdaya uygun su ilave edilerek homojen bir hamur elde edilir. Daha sonra 100 kg hamur için kütlece 1-1,5 g maya ile 1-2 g tuz ilave edilip iyice yoğrularak 30 dakika mayalandırılır. Mayalanan hamur 10-15 dakika dinlendirildikten sonra, 100’er g’lık parçalara bölünür.

Harcın hazırlanması: Antep Lahmacununun / Gaziantep Lahmacununun harcı; kuzu eti, maydanoz, domates, sarımsak, baharat ve biber kullanılarak hazırlanır. Tüm malzemeler, zırh ile kuzu etinden elde edilen kıyma büyüklüğünde parçalanıp karıştırılır. Antep Lahmacunu yapımında kullanılan malzemeler mevsime göre değişir. Biber olarak kış dışındaki mevsimlerde öncelikli olarak Antep Biberi gibi Gaziantep’te yetişen biber çeşitleri kullanılır, kışın ise bu biber çeşitleri yerine aynı miktarda biber salçası kullanılır. Belirtilen miktarlarda biber, domates, sarımsak ve maydanoz zırh kullanılarak parçalanır. Karabiber ve kırmızı pul biber gibi çeşitli baharatlar isteğe bağlı olarak eklenir. Tüm bileşenler kıyma ile karıştırılır. Karışım yapılırken 100 kilogram lahmacun harcı için 5-10 gram tuz ilave edilerek karıştırılır.

Antep Lahmacununun / Gaziantep Lahmacununun hazırlanması: 100 g’lık hamur parçalarından 2 adetten 1 adet lahmacun hamuru elde edilir. Lahmacun yapılacak hamurlar, yapışmamaları için üzerine un serpilmiş bir tezgâh üzerine konulup düz bir oklava ya da merdane ile kalınlığı 3 mm’yi geçmeyecek şekilde açılır. Hamurun yırtılmadan açılmasına ve yüzeyinin düzgün ve yeknesak bir dağılım göstermesine özen gösterilir. İç harcı, açılan hamurun üzerine düzgün ve eşit bir şekilde yayılır. 50-55 g ağırlığındaki lahmacun hamuruna 90-100 g harç konur. Harç malzemesi ile hamur yüzeyi boşluk kalmayacak şekilde birleştirilmelidir. Lahmacun pişmeye hazır hale gelmiştir.

Antep Lahmacununun / Gaziantep Lahmacununun pişirilmesi: Yüzeyi harçla kaplanan lahmacunlar, kürek ile 300-350 ℃ sıcaklıktaki taş fırınlara konularak 3-4 dakika pişirilir. Taş fırın yerine doğalgaz entegre edilmiş taş fırınlar da kullanılabilir. Pişirme süresince lahmacunlar kontrol edilerek hamurun yüzeyinin eşit pişmesi sağlanır. Pişince sıcak olarak yanında ayran ve çeşitli yeşillikler ile sunulabilir. Közlenmiş patlıcan üzerine konularak servis edilmesi yöreye özgüdür. Uzun süre muhafaza edilmesi planlanan ürün, plastik vakumlu ve/veya modifiye atmosfer koşullarında ambalajlanarak -18 ℃’de 3 ay muhafaza edilebilir.

Pişirmede kullanılan taş fırınların tabanı yarım daire şeklindedir. Şekil olarak umumiyetle çeyrek küre şeklindedir. Taş fırınların tabanda aşağıdan yukarıya doğru sırasıyla; kırmızı toprak, yalıtım malzemesi (kireç, demir tozu, izocam), tuz, cam tozu ve karataş bulunur. Taş fırının küre kısmında ise; kırmızı toprak, taş, tuz, tuğla ve beton bulunur. Lahmacunlar, fırının bir giriş kısmından fırına konur. Giriş, 1 m genişliğinde ve 70-75 cm yüksekliğindedir. Fırının arka kısmında duman tahliyesi için baca vardır. Ayrıca odun fırınlarında içeriye hava girişini sağlayan körük bulunur.

Bu soğansız antep lahmacunu dışında "Gaziantep nar ekşili soğanlı lahmacunu" için 25.03.2021'de tescil başvurusu yapılmıştır.

Tarsus Fındık Lahmacunu 17.09.2020'da Tescil Edildi.

Tarsus mutfağının erkek koyun eti ile hazırlanan gıdaları arasındadır. 1900’lü yılların başından beri mahalli bir üründür. En çok 8 cm çapında el ile açılmış hamurun üzerine kıyma, maydanoz, kuru soğan, kapya biberi, domates ve isteğe bağlı kırmızı toz biber ile hazırlanan harcın yayılmasından sonra taş fırında pişirilmesiyle yapılan bir yiyecektir. Hamurunun en fazla 8 cm çapında el ile açılması, kullanılan et miktarının fazla olması, hazırlanan etli harca ince kıyılmış kuru soğan eklenmesi temel ayırt edici özellikleridir. Ayrıca iç harcı hazırlanırken kuyruk yağı konulmadan etin az yağlı olarak hazırlanması diğer bir ayırt edici özelliğidir.

Etli harcın hazırlanması:

Mersin ilinin kuzeyinde yer alan ve bitki örtüsü çeşitlilik arz eden Toros Dağları’nın yaylalarında, tabii çevresinde yayılmış kekik vb. otlar ile beslenen erkek koyunlardan elde edilen et, kemikleri ve sinirleri ayrılarak temizlenir. Temizlenmiş et küçük parçalar halinde doğranarak tuzlanır. Etin ortalama %60’ı zırh adı verilen oldukça keskin büyük boy bıçakla iki el kullanılarak kıyma haline getirilir. Etin ortalama %40’ı ise kıyma makinesinde kıyma haline getirilir. Buzdolabına ( ̴4°C) konulan et yaklaşık 2 saat dinlendirilir. Kendi yağında pişecek olan ete yağ veya sayılan malzemeler dışında bir şey ilave edilmez.

Bir porsiyonda 8-10 adet Tarsus Fındık Lahmacunu bulunur. Bir porsiyon Tarsus Fındık Lahmacunu için kullanılan malzeme ve miktarları: et 100 g, kırmızı / kuru soğan 20 g, kapya biber 15 g, domates 15 g, maydanoz 15 g, tuz 3 g, kırmızı toz biber (isteğe bağlı) 1g. Kırmızı / kuru soğan, kapya biber, soyulmuş domates ve ince kıyılmış maydanoz zırh bıçağı ile çekilir ve isteğe bağlı olarak kırmızı toz biber eklenir. Hazırlanmış sebze harcı ortalama 100 g etle karıştırılır.

Hamurun hazırlanması ve şekil verilmesi:

Bir porsiyon (8-10 adet ) Tarsus Fındık Lahmacunu hamuru için kullanılan malzeme ve miktarları: Buğday unu 100 g, su 50 ml, maya (yaş maya) 10 g, tuz 5 g

Tarsus Fındık Lahmacununun kuru olmaması ve kabarması için hamur harcına yaş maya eklenmesi önemlidir. Son ürünün istenilen kalitede olması için hamuru oluşturan tüm malzemelerin yeknesak bir şekilde karışması ve dağılması için yoğurma mikseri içerisinde oda sıcaklığında ( ̴ 25 °C), ortalama 10-15 dakika yoğurulması gerekir. Yoğurma işlemi sonucunda hamurun esnek yapıda, yapışkan olmayan, yumuşak, pürüzsüz, kolay şekil alabilir ve parlak olması son ürünün kalitesi bakımından mühimdir. Hamurun istenilen elastik yapı ve dokuya ulaşıldığına emin olununca hamur tezgâh üzerine alınır ve 15 dakika kadar dinlendirilerek mayalanmaya bırakılır.

İşlem görmeye hazır hale getirilmiş hamur, el ile ortalama 20 g ağırlığındaki küçük parçalara kesilir ve avuç içerisinde yuvarlanır. Pişirme esnasında kullanılan tavanın galvanizsiz ve ortalama 0,5 cm kalınlığında saç tava olması tercih edilir. Büyüklüğü ise servis yapılacak porsiyon sayısına göre değişkenlik gösterir. İlk kullanımda, tek sefere mahsus olmak üzere yağlanıp yaklaşık 250°C sıcaklıkta ve 2-3 saat boyunca fırında bırakılarak ısıtılan tava, sonraki kullanımlarda hamurun yapışmaması, etin tam pişmesi ve lahmacunun istenilen lezzetinin oluşumuna katkı sağlar.

Tava temizlendikten sonra küçük parçalara kesilen hamurlar tavanın içerisine eşit aralıklarla dizilir ve el ile ortalama 1 cm kalınlığında, maksimum 8 cm çapında açılır. Hamur açılırken dikkat edilmesi gereken husus hamurun kenarlarının eşit kalınlıkta olmasıdır. Hamurun merdaneyle değil de el ile açılması fazla ince olmamasını ve pişirilirken kurumamasını sağlar. Her bir lahmacun hamurunun üzerine ortalama 20 g etli harç konulur ve fazla baskı uygulanmadan yayılması sağlanır.

Tarsus Fındık Lahmacunları taş fırında odun alevinde yaklaşık 250°C sıcaklıkta ve 7-8 dakika boyunca pişirilir. Tavanın aleve belli bir mesafede olması ve alevin yüksekliğinin fazla olmaması önemlidir, aksi takdirde et çiğ kalırken hamur yanacaktır.

Tarsus Kuş Gözü olarak bilinen lahmacun çeşidi ise üretim şekli Tarsus Fındık Lahmacun ile birebir aynı olmakla birlikte sadece lahmacunun çapı daha küçüktür (en çok 5 cm).

Sunum tarzı: Sunuma hazır hale gelen Tarsus Fındık Lahmacunu, her porsiyonda 8-10 adet olacak şekilde tercihen yanında mevsimlik yeşillik (maydanoz, nane, tere vb.), turp, taze kesilmiş limon ve yeşil biber ile servis edilir.

Tarsus Fındık Lahmacunu sıcak olarak tüketilir. Sıcak servis edildiği için ürünün yüzünce kuruma gözlenmez. Ürünün kendine has renk, tat ve kokusu bulunur. Kullanılan etli harç, sert olmayan hamur üzerinde yeknesak şekilde dağılım gösterir.

YukarıYukarı