mikrofon

Evde Kepekli Ekmek Tarifi, Nasıl Yapılır?🍞

Diyet kepekli ekmek tarifi nasıldır? Kepekli unla ekmek nasıl yapılır? Sağlık ve lezzetin bir arada olduğu ekmek tarifleri çoktur. Kepekli undan ekmek tarifi veya esmer undan ekmek yapımı zor değildir. Mayasız kepekli ekmek tarifi ve tavada kepekli ekmek tarifi de kolay olsa da bu defa fırında yapımı tercih ettik. "Evde kepekli ekmek nasıl yapılır?" diyenlere işte evde kepekli ekmek tarifi resimli olarak...

EVDE-KEPEKLİ-EKMEK-YAPIMI

Evde Kolay Kepekli Ekmek Tarifi Malzemeleri - Kepekli Ekmeğin İçinde Ne Var? Kepekten Ekmek Nasıl Yapılır? - Kepek Ekmeği Tarifi İçindekiler

Dört bardak kepekli un veya kepek unu

Bir buçuk bardak ılık su

42 gramlık yaş maya paketinin üçte biri

Bir tatlı kaşığı tuz

Bir yemek kaşığı toz şeker

İki yemek kaşığı sıvı yağ

EVDE-KEPEKLİ-EKMEK-YAPIMIEVDE-KEPEKLİ-EKMEK-YAPIMIEVDE-KEPEKLİ-EKMEK-YAPIMI

Evde Kepekli Ekmek Yapımı Tarifi - Fırında Kepekli Ekmek Nasıl Yapılır? - Mayalı Kepekli Ekmek Tarifi Fırında - Kepekli Köy Ekmeği Nasıl Yapılır? - Kepek Ekmek Tarifi -Evde Kepek Unla Nasil Ekmek Yapilir?

  1. Ilıktan sıcağa yakın suyun içerisine maya parçalanır. Üzerine bir yemek kaşığı şeker karıştırılır ve maya kabarana kadar beklenir.
  2. Unun yarısı yoğurma kabına alınır. Üzerine kabaran maya, suyun geri kalan kısmı, tuz, sıvı yağ konulur. Yoğurma muamelesine başlanır. Unun geri kalanı azar azar eklenerek yoğurmaya devam edilir. Oldukça yumuşak bir hamur elde edilir.
  3. Tezgâh üzerinde hamur beş - altı dakika kadar yoğrulur. Üzeri kapatılarak en az bir buçuk saat veya hamur iki katı olana kadar mayalandırılır. Mayalanan hamur hafif unlanmış tezgâhın üzerine alınır. İçindeki havası çıkarılarak yoğrulur ve yuvarlak ekmek şekli verilir. Örtülerek tekrar mayalanması için en az yarım saat kadar bekletir.
  4. Tekrar mayalanan ekmeğin üst kısmına hafifçe elle bastırılır. Avuç içine alınan un ekmeğin üzerine sıvanır. Üzerine bıçakla çizikler atılır.
  5. Kepekli ekmek kaç derecede pişer? Ev Yapımı Kepekli Ekmek önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında pişirilir. Pişirme esnasında ısıya dayanıklı bir kâsenin içine su konularak fırının tabanına yerleştirilir. Bu kalın bir kabuk ve iç yumuşaklığı sağlayabilir.

"Evde Kepek Ekmeği Yapımı Tarifi, Evde Kepek Ekmeği Nasıl Yapılır, Light Ekmek Nasıl Yapılır?" ile Alakalı Diğer Hususlar ve Kepekli Un Ekmek Tarifi Püf Noktaları

  1. "Kepekli ekmek evde nasıl yapılır? Evde diyet ekmek nasıl yapılır?" derken ekmeklerin elde veya makinede yoğrulması un miktarını değiştirebilir. Bu sebeple her zaman verilen un ölçüsünün yarısı ilk başta kullanılmalı, kalan kısmı daha sonra ilave edilmelidir. Esmer ekmek tarifinde de aynı prensip takip edilir.
  2. Kepekli Minik Ekmek, Kepekli Roll Ekmek Tarifi: Kepekli unla ekmek tarifinde ekmek hamuru porsiyonluk büyüklükte parçalara ayrılarak kepekli minik ekmekler elde edilebilir. Kepekli roll ekmek tarifi: Hamur üç eşit uzun parçaya ayrılıp her parça cevizden biraz daha büyük top şekline getirilir. Top halindeki hamurların üzerine çırpılmış yumurta sürülür. Hamurları tahıl, haşhaş, susam ve ay çekirdeği içiyle süslenir. Hamurlar tepsiye dizilerek on dakika dinlendirilip 200 derecelik fırında on dakika kadar pişirilir.
  3. Tavada Kepekli Ekmek Tarifi Süt de katılabilecek hamur malzemeleri bir kapta yoğrulup ılık bir yerde en az yarım saat mayalanmaya bırakılır. Dinlenen ekmek hamuru bezelere ayrılır. Çok ince olmayacak şekilde açılır. Su bardağı ile küçük yuvarlaklar çıkarılır. Bütün hamur bu şekilde hazırlanıp üzeri bir bezle örtülüp yarım saat mayalandırılır. Yapışmaz tavada kısık ateşte pişirilir. Bir yüzleri tereyağı ile yağlanır. Sıcakken beze sarılıp dinlendirilir.
  4. Kepekli Baget Ekmek Tarifi: İki su bardağı kepekli un ve bir su bardağı tam buğday un, bir paket instant maya ve tuzu birbirine karıştırılır. Daha sonra aldığı kadar ılık su ilave ederek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamur en az bir saat kadar mayalandırılır. Mayalanan hamur baget ekmek biçiminde şekillendirerek tepsiye yerleştirilir. 220 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
  5. Kepekli Zeytinli Ekmek Tarifi Yarım kilo kepekli un elenerek geniş bir kaba alınır. Bir paket instant toz mayayı da serptikten sonra elle karıştırılır. Üzerine iki çay kaşığı tuzu eklenip karıştırılır. Üzerine iki su bardağı su yavaş yavaş eklenip yoğrulur, bir su bardağı dilimlenmiş zeytin ve bir yemek kaşığı zeytin ezmesi ilave edilir. En az beş dakika kadar ele yapışan kıvama kadar yoğrulur. Hamurun üzeri nemli bir bezle kapatılıp oda sıcaklığında bir saat kadar mayalandırılır. Hamur hafifçe sıvı yağla yağlanmış bir kek kalıbına aktarılır, hamur bastırılarak yayılır. Kalıptayken fırına konmadan yarım saat daha bekletilir. 200 derecede ısıtılmış ve içine ısıya dayanıklı bir kâsede su konulmuş fırında takriben yarım saat pişirilir.
  6. Cevizli Kepekli Ekmek Tarifi Kepekli unlu ekmek tarifi hazırlarken ekmek hamuruna bir su bardağı kadar iri kırılmış ceviz ilavesiyle Cevizli Kepekli Ekmekler hazırlanabilir.
  7. Çöreotu, Ayçekirdekli, Susamlı, Kepekli Keten Tohumlu Ekmek Tarifi Kepekli ekmek yukarıdaki usulde hazırlanırken tepsi mayası sonrası üzerine fırçayla süt sürüp çöreotu, keten tohumu ve susamı serpiştirilip fırına konulur. AY ÇEKİRDEKLİ🌻 KEPEKLİ EKMEK🍞
  8. Kepekli Yulaflı Ekmek Tarifi, Yulaf Kepekli Ekmek Nasıl Yapılır? Yarım kg kepek unu, yarım su bardağı yulaf, bir paket instant maya, bir çay kaşığı toz şeker ve tuzu derin bir kapta karıştırılır. Üzerine bir su bardağı ılık suyu gezdirip iyice yoğrulur. Hamurun üzerini örtülüp yarım saat kadar soğuk olmayan bir yerde kabarması beklenir. Hamur kabardıktan sonra tekrar yoğrulup on – on beş kadar eşit büyüklükte parçalara ayrılır. Avuçta yuvarlanan bezelerin üstü önce suya sonra yulafa batırılır. Üzeri nemli bir bezle örtülü olarak bir yarım saat daha mayalandırılır. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yarım saat kadar pişirilir. Fırından çıkarılınca üzeri bir bezle örtülüp soğumaya bırakılır. Teferruatlı tafsilat için YULAFLI🥖 KEPEK EKMEK🍞
  9. Yumuşak Kepekli Ekmek Tarifi Yukarıdaki tarifle elde edilen kepekli ekmek kafi seviyede yumuşaktır. Lakin daha fazlası için su yerine süt kullanılarak sütlü kepekli ekmek tarifi halinde tatbik edilebilir.
  10. Kepekli undan tarifler yaparken kepekli un kabarmıyor. Kepekli undan lavaş, kepekli undan ekmek gibi kepekli un tarifleri yapılırken daha fazla ifade edilse de problem unun cinsinden gelmeyebilir. Malzemeler olması gereken ısıda kullanılmalıdır. Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk veya çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozar. Bu durum hamurun kabarmasını azaltır veya kabarmadan sönmesine yol açar. Ayrıca şekerle birlikte tuzu da ekleyip maya karıştırılırsa da kabarmaz. Mayanın çalışması için gereken glikoz şekerin içerisindedir. Tuz konursa mayanızın yapısı bozulur ve hamur kabarmaz. Oda sıcaklığı da mühimdir. Hava çok soğuksa hiç kabarmaz veya çok sıcaksa çok hızlı kabarabilir. Bunlar dışında belirtilenden daha fazla maya kullanmak veya istenen kıvamdan daha sert veya cıvık bir hamur elde etmek de bu probleme sebep olabilir. Yani kullanılacak malzemeler (un, yumurta, maya, şeker) oda sıcaklığında olmalıdır. Aksi istenmediği müddetçe temel malzemeler soğuk kullanılmaz. İçinde kullanılacak su, süt gibi malzemeler ılık olmalıdır ki maya daha kolay aktif hale gelip hamurun kabarmasını sağlasın. İlk basamaklarda eklenecek malzemelerin sırası maya, sıvılar ve toz şeker halindedir. Bu malzemeler önden karıştırılır ve içine ilk aşamada tuz eklenmez. Tuz unla beraber daha sonradan ilave edilir. Hamurunuzu tarifte ifade edilen kıvamda hazırlanır. Başka bir kıvam belirtilmediyse kulak memesi seviyesinde hazırlanır. Sonra oda sıcaklığında üzeri kapalı bir şekilde mayalandırılır. Oda çok sıcak veya olmamalıdır. Vasati yarım saat – bir saat arası kâfi gelebilir. Hamur kabarmazsa ne yapılır? Eğer tüm basamakların doğru yapılmasına rağmen kabarmıyorsa bilhassa kış aylarında olduğu gibi oda sıcaklığı yeterli değildir. Bu durumda fırın elli derecede on dakika kadar ısıtılıp kapağı kapalı bir şekilde bir süre bekletilir. Hamur fırının orta rafına ısıya dayanıklı bir kabın içinde üzeri örtülü bir vaziyette yerleştirilir. Kapağı hiç açılmadan mayalandırılır. Hamur kabaracaktır. Bir diğer usul de içi su dolu bir kaba yerleştirmektir. Fırın yine 50 dereceye ayarlanır. Üzeri kapalı mayalı hamuru fırının orta rafına konularak yirmi dakika kadar mayalandırılır. Daha sonra kapağı kapalı bir şekilde yirmi dakika daha bekletilir. Hamur kabarmaya başlar. Lakin hamurun yapımı esnasında hatalar varsa bu usuller işe yaramayabilir. Bu durumda hamur pişi, pizza gibi tariflerde kullanılabilir.
  11. Kızarmış Kepekli Ekmek Nasıl Yapılır? İki yumurta bir kaba kırılır ve bir çimdik tuz eklenip karıştırılır. Tavaya yağ koyup ısıtılır. Isınan yağa iki tarafı da yumurtaya bulanmış kepek ekmeği dilimleri konur. Bir tarafı iyice kızarınca diğer tarafı da çevrilip kızartılır. YUMURTALI EKMEK KIZARTMASI🍞🍳
  12. Kepekli Ekmek Kaç Kalori? 1 dilim kepekli ekmek kaç kalori? Kepekli Ekmek Kalori 100 gr için nedir? Kepekli Ekmek Tarifi - nefis yemek tariflerinden olup 100 gr kepekli ekmek 216 kcaldir. %82 Karbonhidrat, %11 Protein, %6 Yağ ihtiva eden kepek ekmeğinin 25 gramlık bir ince dilimi 54 kcal, 40 gramlık orta kalınlıkta dilimi 86 kcal, 150 gramlık yarım kepekli ekmek 324 kcal, 300 gramlık bir bütün kepekli ekmek 648 kcaldir. Kepek ekmek zayıflatırmı? Ölçülü yenilen gıdalar kilo kontrolüne destek sağlayabilir. Kepek ekmek tarifi, diyet ekmek tarifi olarak kabul edilse de miktar mühimdir. Kepek ekmeği günde kaç dilim yenmeli? Ekmek tüketiminin miktarı kişinin kilosuna, cinsiyetine veya çalışırken harcadığı enerji seviyesine göre farklılık arz edebiliyor. Çölyak gibi bir hastalığı olmayan, sağlıklı bir insanın her öğünde ikişer dilim ekmek tüketmesi fazla olmayacağı ifade ediliyor. Bu durumda gün içinde bir kişi en az 6-8 dilim yemesi mümkün olur.
  13. Kepek unu nedir? Kepek unu nasıl yapılır? Kepekli un nasıl yapılır? Esmer ekmek hangi undan yapılır? Kepekten Ekmek nasıl yapılır? Kepekli ekmek, beyaz una kepek karıştırılması ile üretilmektedir. Beyaz ekmeğe nazaran kepekli ekmek lif ve doyuruculuk bakımlarından daha üstündür. Şeker hastaları ve kilo kontrolü hedefi olanlar tercih edebilirler. Diğer bir tercih de tam buğday ekmeği olabilir.
  14. En iyi ekmek hangi undan yapılır? Ekmeklik Un Nasıl Olmalı? Ekmeklik Un Çeşitleri Ekmek unu (Bread Flour); %12-14 proteinli olup sert buğday unundan elde edilir. Yüksek glüten ekmeğin kabarıp şekillenmesine yardımcı olur. Beyaz, tam buğday, organik, beyazlatılmış ve beyazlatılmamış olarak üretilir. Ekmekler ve bazı ekmek benzeri hamur işleri için iyidir. Piyasada ekmeklik un markaları çok sayıdadır. Beğendiğiniz markaları yorumlarda belirtebilirsiniz.
  15. Beyaz ekmek hangi undan yapılır? En İyi Ekmeklik Un Hangisi Eskiden bütün ekmekler tam buğdaydan yapılırken zamanla sanayileşmenin ve alıcıların tercihi neticesinde tam buğdayın içindeki embriyo kısmı, üstündeki kabuk ve kepek kısmı atılarak beyaz un imal edilmeye başlandı. Ve artık günümüzde hemen hemen bütün ekmekler beyaz undan yapılarak satışa sunuluyor. Beyaz ekmek yapmanın tahılın tabii durumuna müdahale etmek olduğunu ifade eden uzmanlar beyaz ekmeğin sağlığa aykırı olduğunu ve tam buğday ekmeğinin tercih edilmesini öneriyor. En sağlıklı ekmek tam buğday ekmeğidir. Ekşi mayayla imal edilmiş, uzun süre fermente edilmiş tam buğday ekmeği sağlıklı bir ekmektir. Tam buğday ekmeği, posadan, vitaminden, mineralden daha zengin sindirim bağırsak fonksiyonları bakımından çok daha fayda sağlayan kolesterol ve şeker glisemik indeks olarak daha düşük bir ekmektir. Beyaz ekmeğin yapılabilmesi için buğdayın içindeki embriyo kısmını, üstündeki kabuk ve kepek kısmı atılır. Ortaya çıkan ekmeğin glisemik indeks yani kan şekerinin yükseltme nispeti çok daha fazla olur. Bunu yiyen insanlarda kan şekeri daha hızlı yükseliyor ve beraberinde insülin hormonu daha fazla sağlanır. Şeker hastası olmayanlar için bile bu kadar yüksek insüline maruz kalmak, gün içinde çok yükselme ve alçalmalar yaşaması sağlığa zararlıdır.
  16. Çavdar ve Tam Buğday Unlu Ekmek, Tam Buğday Ekmeği Ve Çavdar Ekmeği Arasındaki Fark Uzmanlara göre rafine edilmemiş olan buğday unundan imal edilen tam buğday ekmeği en sağlıklı ekmek. Diğer ekmeklerden farklı olarak vitamin bakımından zengin buğday özü de tam buğday ekmeğinde yer alıyor. İhtiva ettiği posa ile midede tokluk hissi veren tam buğday ekmeğinin kalorisi beyaz ekmeğe göre daha düşüktür. Ayrıca düşük glisemik indeks ile kan şekerini de dengeler. Çavdar ekmeği ise buğday unu ve çavdar ununun harmanlanarak imal edilir. Bu ekmek aslında tahıllar içindeki en koyu renkli, en çok çözünür lif ihtiva eden ve en doyurucu ekmektir. Yine insülin direncini, diyabet ihtimalini ve obezite riskini de azaltır. Yulaflı ekmekteki yulaf, çözünür lifleri sayesinde kalp sağlığı için de faydalı bir gıda. Tam tahılı ekmek ise buğday unu, tam buğday unu ve bunların karışımına mısır, arpa, yulaf, çavdar, pirinç, darı gibi tahılların ilave edilmesiyle imal edilen ekmek çeşididir. Tam tahıllı ekmek de sindirim problemlerine, kalp ve damar hastalıklarına iyi gelen sağlıklı ekmeklerden biri olarak ifade ediliyor. Tam tahıllı bir ekmek tüketilince ister çavdar olsun ister buğday; bu tahılın kabuğundan yararlanarak B1, B2, B3, B5, B6 grubu vitaminleri ve yüksek E vitamini, folik asit ve demirden de faydalanılır. Tam tahıllı ekmekle vücudun süpürgesi vazifesini gören “lif” alımı da sağlanır. Bilhassa diyabeti veya insülin direnci olan kişiler beyaz ekmek yememelidir. Bu kişiler için uygun olan ekmekler kan şekeri dengesini daha az değiştiren tam tahıllı ekmeklerdir. Tam buğday ekmeği zararları var mıdır? Tam buğday da olsa glisemik endeksi diğer bazı gıdalara göre yüksektir. Bu sebeple günlük yenilen miktar ölçülü olmalıdır. Lakin diyetten ekmeğin çıkarılması, yetersiz karbonhidrat; fazla protein ve yağ alımına sebep olabilir. Bilhassa hayvani proteinle beslenmenin yüksekliği, fazla miktarda doymuş yağ ve kolesterol alımı neticesine ulaştırabilir. Günlük yenebilecek ekmek miktarı, kişinin kilosuna, boyuna, yaşına, cinsiyetine ve fiziksel aktivitelerine göre değişebilir. Ekmek tercihi tam tahıllı ekmekler ölçülü olarak yapmak daha sağlıklı bir tercih olabilir.
  17. Kepekli ekmek faydaları ve Zararları, Kepekli ekmek ne işe yarar? Kepek Ekmeğinin Faydaları: Kepek ekmeği yüksek oranda lif taşır, sindirime yardımcı olur, kolesterolün düşürülmesini sağlar, tansiyonu düşürür, tok hissettirir, kilo vermeyi kolaylaştırır, kan şekeri seviyelerini düzenler, iyi bir B vitamini kaynağıdır, vücuda gerekli olabilecek mineralleri sağlar, astım riskini azaltır, enflamasyon (iltihap) olduğuna dair C-reaktif protein düzeylerini de ciddi oranda azaltabilir, kanser riskini azaltır, dişleri ve diş etlerini korur, uzun bir yaşam ihtimalini arttırır. E vitamini barındırır. Posa ve lif bakımından zengin olduğundan tok tutar. Bağırsaklarda kolon kanserine karşı vücudu korur. Çiğnemesi beyaz ekmek kadar kolay olmadığı için de iştahı keser. Kepekli ekmek Zararları: Uzmanların ifadelerine göre demir eksikliğine neden olduğu için çocuklar ve hamileler kepek ekmeği tüketmemelidir. Fazla tüketildiğinde kansızlık, kalsiyum eksikliği, kemik gelişiminde gerilik ihtimali bulunur. Her ne kadar beyaz ekmeğe nispetle yüksek posa değerine sahip ve düşük glisemik indeksli olması birer değer olsa da, vücutta bazı minerallerin kullanılmamasına neden olur.
  18. Kepekli Ekmek Tam Buğday Ekmeği Arasındaki Fark: Kepekli unlu ekmek tarifinde kepek ekmeği hangi undan yapılır? Diyet Kepekli Ekmek Tarifi, Tam Kepekli Ekmek Kepekli ekmek neyden yapılır? Elbette kepekli undan yapılır. Kepekli undan ekmek yapılır mı? Evet, lakin daha kolay bir hazırlama aşaması için farklı nispetlerde beyaz un katıldığı da olur. Tam kepekli ekmek ifadesiyle tam buğday ekmeği kast ediliyor olabilir. Tam tahıl ve tam buğday ekmeği benzese de farklıdır. Kullanılan tahıl türü farkı oluşturur. Her ikisi de karyopsis denilen tahıl çekirdeğinin üç unsurunu ihtiva eder: Kepek, rüşeym ve endosperm. Kepek: Çekirdeğin B vitaminleri ve diğer mineraller bakımından zengin olan lifli dış katmanıdır. Ruşeym: Çekirdeğin üreme bölümüdür. Sağlıklı yağlar, E ve B vitaminleri ile antioksidanlar gibi besin değerleri yer alır. Endosperm: Tahıl çekirdeğinin en büyük unsuru olup nişastalı karbonhidratlardan müteşekkildir. Çekirdeğin hepsi kullanıldığında, tahıl türüne göre imalatçı tam tahıl veya tam buğday ibaresini etiketinde kullanır. Öyleyse tam buğday ekmeği nedir? İfade, mamulde yalnızca tam buğday tanelerinin bulunduğunu belirtir. Çoğu beyaz ekmekte ve buğday ekmeğinde kepek ve rüşeym çıkarılır. Çekirdeğin üç parçasının da muhafaza edilmesi ekmeğin daha besleyici olduğu ve vücutta sindiriminin daha uzun süreceği manasına gelir. Tam buğday ekmeği sadece tam buğday unu ihtiva eder. Peki tam tahıllı ekmek nedir? içinde bütün buğday çekirdeğinin yanında yulaf, mısır, çavdar, esmer pirinç veya arpa gibi diğer tam tahıllar da yer alır. Bu tahılların çekirdeklerinin tamamı kullanılır. Hülasa tam tahıl ve tam buğday ekmeğinde çekirdeğin üç parçası da bulunur. Bütün tam buğday ürünleri tam tahıldır lakin tüm tam tahıl ürünleri tam buğday değildir. Hangi ekmek daha sağlıklıdır? Ekmeğin %100'ü tam tahıllardan imal edildiği müddetçe sürece, her ikisinde de bütün çekirdeğin kullanıldığı düşünülürse, eşit derecede besleyicidirler. Diğer taraftan rafine unlar tahılın özü ve kepeğinden uzak olduğu için birçok besinden ve liften mahrumdur. Tahılların faydası ekseriyetle bu çıkarılmış lif ve sağlıklı yağlardan ileri gelir. Birçok ilmi araştırma tam tahıllar bakımından zengin bir diyeti daha düşük kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı ve bazı kanser türleriyle alakalandırmıştır. Lakin kepeği ve özü alınmış rafine tahılların benzer sağlık faydaları bulunmaz. Bu sebeple olabildiğince tam buğday veya tam tahıl mamulleri yemeye gayret gösterilmelidir.
  19. Ekmek Makinesinde Kepekli Ekmek Tarifi Ekmek Makinesinde Makine markasına göre bazı farklılıklar bulunabilir. Cihazın kullanıma hazır olduğu dijital ekrandan görülebilir. Ekranda cihazın o anki programı görülür.“1 3:25”ekranda görüldüğünde,“1”seçilen program numarasını “3:25” de programın uzunluğunu gösterir. İki işaretin yeri kabuk rengini ve seçilen ağırlığı gösterir. Cihazın açılıştaki standart ayarı ağır ekmek ve normal kabuk rengine ayarlanmıştır. Kullanım sırasında programın durumu, program ilerledikçe sürenin de azaldığı ekrandan görülebilir. Cihazın zaman ayarı (timer), ısıtma, yoğurma, pişirme, sıcak tutma gibi program özellikleri de ekrandan görülebilir. Misal olarak Fakir firmasının "PANE DELUXE Automatic bread baking machine" ekmek yapma makinesini ele alalım: OTOMATİK EKMEK YAPMA MAKİNESİ PROGRAMI AŞAMALARI 1.Pişirme kabının takılması: Yapışmaz pişirme kabı pişirme bölümünün tam ortasına yerleştirilir. Üstten hafifçe itip yerine oturtulur. Geri çıkartmak için taşıma sapından çekilir. Dikkat: Taşıma sapı pişirme işleminden sonra çok sıcak olacağından çıplak elle tutulmaz, fırın eldiveni kullanılır. 2.Malzemelerin eklenmesi: Verilen tarife göre malzemeler pişirme kabına eklenir. 3. Program seçimi: İstenen program (kepekli ekmek) MENU tuşuna basılarak seçilir. Seçilen programa göre hamur miktarı da ayarlanır. HAMUR MİKTARI TUŞU (LOAF) Çeşitli programlardaki hamur miktarını ayarlar. Üç kademelidir. I) 500 g’a kadar olan küçük ekmekler, II) 700 g’a kadar olan orta büyüklükteki ekmekler, III) 900 g’a kadar olan büyük ekmekler içindir. Ekmeğin kabuk rengi de seçilir. RENK TUŞU (COLOR) Ekmeğin kabuk rengini ayarlamak içindir. Üç kademelidir. Açık (light) - Orta (medium) - Koyu (dark) Programın süresi TIMER tuşu ile belirlenir. START / STOP düğmesine basılır. Makine çalıştırılınca ekranda “1 3:25” görülecektir. Bu, ekmek 3 saat 25 dakika sonra hazır olacak demektir. TIMER tuşu ile bu süreyi arttırılabilir. Misal: saat 22:00 da cihazı kurup sabah 07:00 da ekmek hazır olsun istenirse süre 9 saate ayarlanır. (22:00 + 9 saat= 07:00) Bu 9 saate pişirme süresi dahildir. Pişirme programı seçilip süre ayarlanır ve Açma/Kapama düğmesine basılır. 4. Hamurun karıştırılması ve yoğrulması: Ekmek makinesi hamuru kıvama gelene kadar otomatik olarak karıştırır ve yoğurur. 5. Hamurun kabarması: Son yoğurmasından sonra, ekmek makinesi hamurun kabarması için en uygun sıcaklığı ayarlar. 6. Pişirme: Ekmek makinesi pişirme zamanı ve ısısını otomatik olarak ayarlar. Eğer pişirme sonunda ekmek istediğinizden daha açık bir renkte ise, ekmeğin rengini koyulaştırmak için pişirme menüsü kullanılır. Bunu yapabilmek için, START/STOP tuşuna basılıp pişirme programı seçilir. (10). Ekmek istenen seviyeye ulaştığında pişirmeyi durdurun. 7. Sıcak tutma: Pişirme işlemi bitince, cihaz ekmeğin hazır olduğunu belirten bir sesli uyarı verir. Bu anda bir saatlik sıcak tutma süresi başlar. (7. programda bu yoktur.) 8. Program sonu: Pişirme kabı fırın eldiveni kullanılarak çıkartılır. Kap ters çevrilir. Eğer ekmek kendi kendine düşmez ise, yoğurma mekanizması ekmek düşene kadar ileri geri oynatılır.
  20. Siyah ekmek hangi undan yapılır? “Siyah ekmek” derken çok defa esmer ekmek, kahverengi ekmek olan ekmek kastedilir ki mühim miktarda ekseriyetle buğday olan tam tahıl unundan yapılır ve kimi zaman pekmez veya kahve gibi koyu renkli maddeler ihtiva eder. Bunun dışında karakılçık, tam buğday unu, beyaz un, aktif karbon tuzu kullanılarak yapılan bir siyah ekmek vardır.
  21. Yenilen Ekmek Ne Kadar Sağlıklı? Ekmeğin muhtevasına çok dikkat etmek gerekir çünkü bazılarında bolca katkı maddesi bulunur ki bunlar da zamanla tansiyon sorunlarına, böbrek hasarına hatta kansere yol açarak, sağlığımızı tehdit eder. Türkiye’de günlük enerji gereksiniminin neredeyse yüzde 40’ının ekmekten sağlandığı ve bu oranın düşük gelirli aile bireylerinde yüzde 60-70’e yükseldiği dikkate alınırsa, ekmeğin sağlıklı olması önemli. Ancak ne yazık ki ekmek de tıpkı bal, tereyağı, zeytinyağı gibi en çok taklidi ve tağşişi (bir ürünün doğal içeriğine yabancı veya ucuz bir madde ekleyerek, besinde hile yapmak) olan gıdalar arasında yer alıyor. Çünkü kimi zaman güzel kokması, beyaz ya da kahverengi görünmesi, dolgun bir hacimde olması için üretiminde çok sayıda katkı maddesi kullanılabilir. Besleyici olması için hangi özellikleri taşımalı? Ekmek, buğday ununa su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) ilave edilip bu karışımın tekniğine uygun olarak yoğurulması, şekillendirilmesi, fermentasyona bırakılması ve pişirilmesiyle hazırlanan besindir. Sağlıklı ekmek bitkisel protein, B grubu vitaminler ve mineraller içerir. Bir ekmeğin sağlıklı ve besleyici olabilmesi için glisemik indeksi düşük olmalı, tam tahıldan yapılmalıdır. Türkiye’ye özgü ekmek türleri arasında tahılı tümüyle içeren ruşeymli ekmek, ekşi mayalı ekmek, tam buğday ekmeği, cabata ekmeği, çavdarlı ekmek, taş değirmen ekmeği ve köy ekmeği gibi ekmekler glisemik indeksi düşük olanlardır. Günde ne kadar tüketilmeli? Bu ölçü günlük enerji gereksinmesine göre değişse de, sağlıklı bir bireyin günlük enerji gereksiniminin yarısı tahıllı ekmek gibi kaliteli karbonhidrat kaynaklarından sağlanmalıdır. Tahılı tümüyle içeren ekmeklerde olduğu gibi kaliteli karbonhidrat tüketimi pozitif duygu durumunu korur, kış depresyonunun önüne geçer ve kan şekeri seviyesini korur (kan şekeri insan beyninin temel yakıtıdır). Sağlıklı olduğu nasıl anlaşılır? Ekmek, dışından bakıldığında iyi pişmiş ve kabarmış, kendine has görünüşte, kokuda ve kabuk renginde olmalıdır. Renk dağılımı olabildiğince homojen olmalı, basık ve yanık olmamalıdır. Ekmek kesildiği zaman iç kısmı süngerimsi yapıda, gözenekler mümkün olduğunca eşit dağılımda olmalıdır. Hamurumsu, yapışkan olmamalı, yabancı madde ve karışmamış halde un, tuz, katkı maddeleri topakları bulunmamalıdır. Aksi görünümde ise ekmeğe hile karıştığı düşünülmelidir. Öte yandan TGK Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne istinaden 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren “TGK Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği” (TGK, 2012) çerçevesinde ambalajlanmadan piyasaya sunulan “ekmek, tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek, kepekli ekmek ve ekşi hamur ekmeklerine” katkı maddesi katılması yasaklanmıştır. Ekmeklerin hammaddesi olan buğday unlarına yalnızca fabrikalardaki üretim aşamasında katkı maddesi olarak askorbik asit (E 300) katılabileceği belirtilmiştir. Özel ekmek statüsünde olan, ambalajlanarak satılan ekmeklerin üretiminde ise bazı katkı maddelerinin (emülgatörler, guar gum, laktik asit, askorbik asit, kalsiyum propiyonat, sorbik asit, malik asit, sodyum bikarbonat, gliserol, L-sistein, amilaz gibi) mevzuatın izin verdiği miktarlarda kullanılabileceği belirtilmiştir. Ne gibi hilelere başvurulur? Ekmek üretiminde üç tür taklit ve tağşiş yöntemiyle karşılaşıyoruz. Üretimde “potasyum bromat” kullanılması, beyaz ekmeğe karamel, malt veya kakao gibi ekleyerek esmer ekmek havası verilmesi (bu maddeler sağlık açısından bir problem yaratmasa da tüketiciyi maddi ve manevi yönden kandırmaktır). Ekmek ununu normalden hızlı ağartabilmek için kanserojen bir madde olan benzoil peroksit kullanılmasıdır. Potasyum bromat, tadı ve kokusu olmayan beyaz kristal bir katıdır ve suda kolayca çözünür. Bu katkı maddesi ekmeğin daha güçlü olmasını sağlar, hacmini artırır ve dokusunu geliştirir. Ancak toksik ve kanserojen bir maddedir. Potasyum bromata tekrar tekrar maruz kalmak böbrek hasarına, tansiyon sorunlarına, depresyona, ishal, karın ağrısı ve kusmaya neden olabilir. Ekmeğin raf ömrünü uzun tutabilmek amacıyla kullanılan ancak kullanılmaması gereken benzoil peroksit insanlarda astım ve alerjiye, çocuklarda hiperaktiviteye neden olabilir. Hangileri tercih edilmeli? Ekmek satın alırken kabuğunun rengini kontrol edin, yanmamış olmasına dikkat edin, etiket bilgisini mutlaka okuyun, tahılı tümüyle içerenleri ve mayalı olanları tercih edin (mayasız ekmek çinkodan fakir olur), gluten hassasiyetiniz varsa kara buğday ekmeği, yulaf ekmeği ya da glutensiz ekmek tüketebilirsiniz. Bazı firmalar karabuğdayı veya gluten içermeyen tahılları gluten içeren tahıllarla (çavdar ya da buğday gibi) karıştırarak ekmek üretiyor ve bunu da ürün etiketinde belirtiyor. Glutensiz beslenmeniz gerekiyorsa ekmekte tahıl karışımı olup olmadığına dikkat edin. Evde ekmek yaparken içine bal, pekmez koymayın. Çünkü, bal ve pekmez sağlık açısından pişirilmeden kullanılmalıdır. Karbonhidrat içeren besinler, akrilamid oluşumundan korunabilmek için, 175 derecede pişirilmeli, bu derecenin üzerine çıkılmamalıdır. Ekmeğinizi güvenli, bildiğiniz yerlerden almanızı, etiket bilgisi okuma alışkanlığı geliştirmelidir.

EVDE-KEPEKLİ-EKMEK-YAPIMI

EVDE🏠 TAM BUĞDAY🌾 EKMEĞİ🍞 YAPIMI, KOLAY PİTA EKMEĞİ, EV YAPIMI MAYALI KOLAY LAVAŞ (DÜRÜM EKMEĞİ), HAMBURGER🍔 EKMEĞİ TARİFİ, ZEYTİNLİ EKMEK🍞, TORTİLLA🌮 EKMEĞİ YAPIMI (Meksika), YULAFLI🥖 KEPEK EKMEK🍞, Buğday EKMEĞİ NASIL YAPILIR? Sağlıklı Tam Buğday Ekmeği Tarifi: TAM BUĞDAY🌾 UNLU ÇİÇEK EKMEK🍞 de ilginizi çekebilir.

YukarıYukarı